Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Schotland  (gelezen 7751 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Schotland
« Gepost op: maart 02, 2014, 08:46:28 am »



    Introductie
    Schotland is een voormalig koninkrijk en maakt als constituerend land met Engeland, Noord-Ierland en Wales deel uit van één soevereine staat: het Verenigd Koninkrijk, waarbinnen Schotland wel een eigen vlag, bankbiljetten en rechtsstelsel kent. De meeste toeristen gaan naar Schotland om te winkelen in Edinburgh of Glasgow. Maar Schotland kent een lange geschiedenis waarin vooral de strijd tegen Engeland een rol speelde. Het land kent dan ook vele kastelen, Highland Games en een prachtige natuur met vele Lochs.

    Van de365 dagen die een jaar kent, kent Schotland ongeveer250 dagen regen.



    Verkeer
    De wegen zijn redelijk goed maar er zijn wel veel eenbaanswegen in de Hooglanden en in de bergen aan de westkust, die soms wel heel erg smal kunnen zijn. Het is dus ook raadzaam om vooral met een caravan achter de auto, ervaring op te doen met de lengte en breedte van het geheel.

    De weg naar het Zuiden
    Het netwerk van snelwegen bevindt zich voornamelijk in de centrale strook, met grote verbindingen verder naar het noorden naar Aberdeen en in zuidelijke richting naar Engeland. De rest van het land wordt door middel van hoofdwegen verbonden.
    Schotland kent twaalf Nationale Toeristische Routes die een alternatief op de hoofdwegen en snelwegen vormen en aantrekkelijke routes zijn om de verschillende regio’s van het land te doorkuisen. In veel van de landelijke streken in de Highlands zijn de wegen vaak eenbaans, met speciale plaatsen om elkaar te passeren. Dat werkt uitstekend als de bestuurders rekening met elkaar houden. In verafgelegen gebieden is het verder niet ongebruikelijk grazende schapen en andere dieren tegen te komen op en langs de weg.

    Tol en Tolpoortjes
    Schotland kent geen tolwegen, maar op sommige bruggen zult u wel moeten betalen om deze over te kunnen.

    Verkeersregels
    Een aantal verkeersregels wijken in Schotland af ten opzichte van de verkeersregels in Nederland. De meest opvallende afwijkende regels zijn:
    • Het is verboden te parkeren langs een weg met in het midden al dan niet onderbroken dubbele witte lijnen.
    • Voetgangers hebben voorrang op zebrapaden die zijn voorzien van gele knipperbollen.
    • Het is verboden om langs de autosnelweg uw voertuig te repareren of een gevarendriehoek te plaatsen. Een niet rijdend voertuig dient te worden weggesleept naar een veilige plek.
    • Als u op de vluchtstrook moet parkeren vanwege een lege tank, bent u strafbaar.

    Antiradarapparatuur
    Het gebruik en bezit van antiradarapparatuur is in Schotland verboden.

    Brandstof en tanken
    Lpg is treft u vooral aan langs de snelwegen en doorgaande wegen. In Groot-Brittannië wordt, net als in Nederland, gebruik gemaakt van de bajonetaansluiting, dus een verloopnippel is niet nodig. De meeste tankstations zijn dagelijks geopend van 7-22 uur en hebben ook tankautomaten waar met de credit-card buiten de openingstijden nog getankt kan worden. Langs de snelwegen en in de grote steden zijn ook 24-uurs tankstations te vinden.

    Let op: als u bij een onbemand tankstation betaalt met uw pas of creditcard, wordt er in eerste instantie naast het bedrag voor de getankte brandstof als waarborg (preautorisatie) vaak ook een standaardbedrag van uw rekening afgeschreven, dat kan variëren van € 100-150. Na een aantal dagen wordt het afgeschreven bedrag verrekend met het bedrag waarvoor u hebt getankt en wordt het restant op uw rekening teruggestort. Houd er rekening mee dat het enige dagen tot wel twee weken kan duren voor het restant wordt teruggestort.

    Maximumsnelheid
    De maximumsnelheid wijkt ten opzichte van Nederland af omdat de snelheid in miles weergegeven wordt. Kijk voor een tabel met miles en kilometer weergave op Anwb snelheid in schotland

    Verkeersinformatie
    Verkeersinformatie is in Groot-Brittannië zowel per telefoon, als per radio en internet verkrijgbaar:



    Rond reizen
    Schotland wordt landschappelijk over het algemeen verdeeld in drie gebieden:
    • de Southern Uplands: De bergen van de Southern Uplands zijn ronder en niet zo hoog als de bergen in het noorden Schotland. Eindeloze groene heuvels, bosrijke dalen en visrijke rivieren zijn kenmerkend voor het landschap. De hogere delen bestaan uit afgevlakte ‘moors’.
    • de Central Lowlands of Midland Valley: De heuvels in het grensgebied tussen Engeland en Schotland, de Borders en de heuvels in Galloway zijn voor het merendeel niet hoger dan 800 meter. De met bossen of heide bedekte of kale heuvels in de Borders worden doorsneden door dalen van rivieren, zoals de visrijke Tweed.
    • de Highlands, de Schotse Hooglanden. : In het zuidwesten liggen de Galloway Hills waar bergen als de Merrick (843 m), de Criffel (569 m) en de Cairnsmore of Fleet opvallend bovenuit steken. Galloway heeft verder bossen en heidevelden en een woeste kustlijn.

    Buiten de landschappelije indeling worden Schotland ook “normaal” ingedeeld:
    • Het zuiden van Schotland: In het zuiden van Schotland vind je een glooiend landschap met meren, bossen, bergen en verder natuurlijk vissersdorpen en afgelegen herbergen. Zoals in heel Schotland vind je hier veel sporen uit de roemruchte geschiedenis van Schotland. Een prachtig voorbeeld daarvan zijn de ruïnes van Sweetheart Abbey in New Abbey, Caerlaverock Castle ook in New Abbey, Gatehouse-of-fleet dat een schitterend voorbeeld is van de typische Schotse kasteel-bouwstijl en het magnifieke Thornhill dat tot de mooiste kastelen van Schotland behoort. En voor de fotograven: Dunskey Castle in Portpatrick: zoek maar op en u ziet waarom! Maar uiteraard mag u, als u in deze regio bent, Robert Burns niet vergeten.
    • Central Scotland is dichter bevolkt dan de rest van Schotland. In Central Scotland vind je de steden Edinburgh en Glasgow.
    • Noord Oost Schotland is een landschap van historie en drama. Hier vind alles rond thema's als whisky, kastelen en kust. Daarbij verdient het Cairngorms National Park de meeste aandacht. Hier vind je bergen met gletsjers en toendra's en lager vind je bossen, lochs, en valleien met mooie riviertjes. Er is in het Cairngorms National Park een uitgebreid netwerk aan goed bewegwijzerde wandelroutes die niet zo moeilijk begaanbaar zijn.
    • De Western Highlands is het gebied met het Schotse landschap dat bekent is van foto's en films. Hier vind je lochs die uitkomen in zee, indrukwekkende bergen en een indrukwekkende kust. Het meest bekende gebied in de Western Highlands is Lochaber. Hier vind je de hoogste berg van Schotland, Ben Nevis. De Western Highlands heeft een ruig landschap en daardoor is bijvoorbeeld wandelen een stuk moeilijker dan in de andere regio's. Maar de wandelroutes zijn zeker de moeite waard want ze lopen langs stroomversnellingen, bergen, lochs, watervallen en de kust met haar mooie eilanden. Prachtige wandelroutes vindt je in Talisker Bay, bij Loch Shiel, bij Portree, Loch Ness, Loch Lochy, in de omgeving van Inverness, de watervallen Inchree Waterfalls en Loch Farr.
      Door de Western Highlands loopt het meest populaire lange afstandspad van Schotland, The West Highland Way.
    • In de Northern Highlands vind je een ruig landschap met veel rotsen maar ook kastelen en ruïnes. De meest bekende plekken zijn de Flowerdale Falls, Thurso Bay, Struie Hill, de waterval bij de plaats Rosemarkie, Loch Migdale, Sutherlandshire en Loch an Nostarie en Loch Eireagoraidh

    Naast het vaste land vallen onder Schotland nog het schiereiland Kintyre, de Shetlandeilanden, de Orkney-eilanden en de Hebriden.
    • Het schiereiland Kintyre is lang en smal en is niet breder dan 18 kilometer.  De kustgebieden zijn vruchtbaar waardoor Kintyre lang een gewaardeerd gebied voor kolonisten en Vikingen die het gebied veroverden en zich er net voor het begin van het tweede eeuw vestigden.
    • De Shetlandeilanden bestaan uit ongeveer 100 eilanden waarvan er ongeveer 15 bewoond zijn. Het belangrijkste eilanden zijn Mainland, Whalsay, Yell, Unst en Bressay. De Shetlandeilanden staan bekend om de enorme vogelkolonies die er in grote getalen broeden.
    • De Orkney-eilanden vormen een groep van ongeveer 200 eilanden waarvan er ongeveer 20 bewoond zijn en waarvan Stromness het grootste eiland is. De Tombe Maes Howe is de bekendste toeristische trekpleister en staat op de werelderfgoedlijst.
    • De Hebriden bestaan uit ongeveer 500 eilanden waarvan er 100 bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Lewis&Harris (Buiten-Hebriden) en Skye (Binnen-Hebriden). Skye staat met name bekend om de baai van Bearreraig waar veel fossielen gevonden worden. Ook Dunvegan Castle, dat nog steeds bewoond wordt door Clan MacLeod, is een grote toeristische trekpleister. Maar Skye staat met name bekend om zijn flora en fauna, de mogelijkheden om de Europese Otter en zeehonden te bekijken of om berg te beklimmen. Minder bekend en dus heerlijk rustig zijn de heerlijke stranden waar je met een fantastich uitzicht kunt genieten van de rust.
      Op de Buiten-Hebriden zijn onder andere de Calanais Standing-Stones, die ouder zijn dan StoneHenge, te vinden en zogenaamde Brochs , ronde stenen torens die in de ijzertijd opgebouwd zijn.

    Overnachten
    De Bed&Breakfast is een fenomeen dat afkomstig is uit het Verenigd Koningkrijk en dus ook in Schotland heel veel voorkomt. Daarnaast is er nog een ruime keuze in jeugdherbergen, logies en uiteraard hotels.
    Sommige hostels zijn lid van de Scottish Youth Hostel Association (SYHA) of van de Scottish Independent Hostels (SIH) en andere zijn in particulier beheer.

    Op de meeste campings in Schotland, Engeland en Ierland wordt het grootste deel van de plaatsen bezet door sta-caravans. Vaak heeft dat ook gevolgen voor de faciliteiten die een camping biedt in de vorm van verharde plaatsen.
    Wild camperen is toegestaan maar binnen de regels van de Scottish Outdoor Access Code.

    Roken
    Roken is niet toegestaan in openbare ruimtes, zoals bars, restaurants, theaters en hotels, en het openbaar vervoer.

    De keuken
    Uit de Schotse keuken kennen we natuurlijk allemaal het beroemde en beruchte haggis. De Schotse keuken is niet een van de meest uitgebreide keukens, maar de nadruk ligt wel op de versheid van producten. Als u de echte Schotse keuken wilt proeven dan is het raadzaam een bezoekje te brengen aan een van de gezellig lokaal restaurantjes. Schotland maakt in de keuken veel gebruik van zeedieren zoals oesters, zalm, garnalen en kreeft. Een ander ingredient dat de Schotten graag eten is schaapsvlees, denk aan de lambsfry, gegrild lamsvlees, haggis, schapenvlees met ingewanden en de beroemde dikke groentensoep Scotch Broth. In iedere streek vindt u weer een ander gerecht, probeer deze ook eens! Lokale gerechten zijn bijvoorbeeld rundvlees uit Aberdeen, gerookte zalm uit Dumfries en Galloway en uiteraard de ongeëvenaarde hoeveelheid keuze aan lokale malt whisky’s.

    Gezondheid
    De gezondheidszorg is van vergelijkbare kwaliteit als in Nederland. Inwoners van de Europese Unie hebben recht op gratis medische behandeling in de ziekenhuizen van de National Health Service (NHS). Doktoren houden gewoonlijk spreekuur op werkdagen van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags, en enkelen hebben ‘s avonds een laat spreekuur.

    Apotheek
    Ongeveer de helft van de apotheken in Schotland zijn een onderdeel van een keten, de andere helft zijn zelfstandig. Er zijn ruim voldoende apothekers in Schotland te vinden. Wel moet u er rekening mee houden dat de rekening voor medische zorg (vaak) contant betaald moet worden.

    Drinkwater
    Er zijn geen bijzonderheden te vermelden met betrekking op het drinkwater, dit is veilig te gebruiken.



    Bronnen:
    « Laatst bewerkt op: maart 02, 2014, 10:39:47 pm door KenJo »
    Gelogd
    klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

    we klappen wat af!

    Krizz

    • Klap prof
    • ****
    • Offline Offline
    • Geslacht: Man
    • Berichten: 1.005
    • Merk Vouwwagen: Aart Kok Tuareg Gamedrive
    Re: Schotland
    « Reactie #1 Gepost op: maart 02, 2014, 02:27:44 pm »

    Kleine aanvulling...

    Ik mis de Hebriden zoals Skye, maar vooral de Outer Hebrides zoals Lewis en Harris met hun heerlijke stranden en de oude Keltische invloeden.

    Hier wat foto's van onze strandvakantie schotland:







    en de standing stones in Calanais bij volle maan




    Gelogd
    The KubbKing is dead... long live the New King

    KenJo

    • Klap gek
    • *****
    • Offline Offline
    • Geslacht: Man
    • Berichten: 2.346
    Re: Schotland
    « Reactie #2 Gepost op: maart 02, 2014, 05:34:27 pm »

    Helemaal goed! Ik zal het een en ander erbij zoeken en toevoegen. Dank je wel voor de tip :J
    Gelogd
    klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

    we klappen wat af!

    Krizz

    • Klap prof
    • ****
    • Offline Offline
    • Geslacht: Man
    • Berichten: 1.005
    • Merk Vouwwagen: Aart Kok Tuareg Gamedrive
    Re: Schotland
    « Reactie #3 Gepost op: maart 02, 2014, 05:41:13 pm »

    Helemaal goed! Ik zal het een en ander erbij zoeken en toevoegen. Dank je wel voor de tip :J
    Super.. Trouwens de eerste strandfoto is bij Applecross schitterende route er naar toe (verboden voor caravans), mooie camping,  super pub (om te eten) en een heerlijk verborgen strand.
    Gelogd
    The KubbKing is dead... long live the New King

    KenJo

    • Klap gek
    • *****
    • Offline Offline
    • Geslacht: Man
    • Berichten: 2.346
    Re: Schotland
    « Reactie #4 Gepost op: maart 02, 2014, 10:34:27 pm »

    @ Krizz: Ik heb de informatie aangepast. Je opmerking was absoluut (!) terecht. Jammer dat deze gebieden niet genoemd worden in de "bekende" toeristische websites. Aan de andere kant is het gebrek aan toerisme soms wel zó lekker :J

    Nogmaals dank! Ik hoop dat de aanvulling naar tevredenheid is en anders laat je het maar weten.
    Gelogd
    klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

    we klappen wat af!

    Krizz

    • Klap prof
    • ****
    • Offline Offline
    • Geslacht: Man
    • Berichten: 1.005
    • Merk Vouwwagen: Aart Kok Tuareg Gamedrive
    Re: Schotland
    « Reactie #5 Gepost op: maart 02, 2014, 11:27:14 pm »

    Super.....
    Gelogd
    The KubbKing is dead... long live the New King

    DieVouwers

    • Gast
    Re: Schotland
    « Reactie #6 Gepost op: augustus 29, 2017, 11:44:58 pm »

    Super.....
    Ik ben er in 2015 geweest. We zijn gestart in Dover, via o.a. Stonehenge, Peak District, Roybridge (bij loch Lochy) naar Skye en o.a. via Blair Castle en Hastings weer terug. Alhoewel het weer echt tegenzat (volgens de Schotten zelf!) is het één van mijn mooiste vakanties geweest. Welgeteld 9x geklapt in 3 weken, we zijn dus veel rondgetrokken :-) De ongerepte natuur, het vele groen, de kastelen en de Lochs geven je het gevoel dat je echt ergens anders bent.
    2 tips: neem iets mee tegen de midges (kleine vliegjes/mugjes die vervelend steken) en check van te voren wanneer en in welke plaats de Highland Games zijn. Het horen en zien optreden van 20 Pipes and Drum bands die simultaan Scotland the Brave spelen is een indrukwekkende ervaring die eigenlijk niet te beschrijven is.

    Sent from my SM-G900F using Tapatalk

    « Laatst bewerkt op: september 02, 2017, 06:42:44 pm door DieVouwers »
    Gelogd

    GuVer

    • Klap fanaat
    • *
    • Offline Offline
    • Geslacht: Vrouw
    • Berichten: 137
    • Merk Vouwwagen: Aart Kok Kariba Game Drive (2009)
    Schotland
    « Reactie #7 Gepost op: augustus 30, 2017, 11:32:14 pm »

    Kunnen jullie wat campings delen, wij zijn zeer geïnteresseerd

    « Laatst bewerkt op: augustus 31, 2017, 01:02:20 am door GuVer »
    Gelogd

    DieVouwers

    • Gast
    Re: Schotland
    « Reactie #8 Gepost op: september 02, 2017, 07:33:43 pm »

    Hieronder een lijstje van de 9 campings die we aangedaan hebben. Alleen de eerste hadden we vanuit thuis gereserveerd, de rest onderweg. Hierdoor zijn er een aantal bij die we achteraf niet zouden adviseren, maar meestal stonden we daar ook maar voor één nachtje:

    PlaatsNaamOpm
    StonehengeStonehenge Campsite & Glamping PodsLeuke camping on the countryside, vlakbij de Stones. Erg vriendelijke eigenaren, ze hebben zelfs mijn toilettas die ik vergeten was per post achternagestuurd naar Roybridge. Van betaling hiervoor wilden ze niets weten, ik moest het maar aan een goed doel schenken!
    LeekLeek Camping and Caravanning Club SiteEigenaar was een nogal pietje precies. Zo mochten we niet voetballen op het campingveld?! Geen aanrader. Wel erg mooi gewandeld in het Peak District en lekker gegeten bij The Lazy Trout in Meerbrook.
    LussLuss Camping and Caravanning Club SiteDe camping staat direkt aan een drukke weg en er zijn veel midges. Geen aanrader.
    RoybridgeBunroy ParkLeuke camping met een groot ovaal veld en aan een riviertje. Leuke uitstapjes naar o.a. het Glenfinnan Viaduct, Ben Nevis, Neptunes Staircase
    DunveganKinloch CampsiteEenvoudig terassen camping, zonder beschutting, direct aan het water. Er is een bakkerijtje op loopafstand en bij het tankstation is een cafe-bistro met een kleine kaart. Hoewel het uitzicht fantastisch was, zou ik een volgende keer naar alternatieven kijken. We hadden hier veel regen en dat heeft onze ervaring zeker beïnvloed.
    PitlochryKilvrecht CampsiteNatuurcamping met alleen koud water in een idyllisch mooie omgeving. Alles is superschoon en netjes. Nog nooit zo goedkoop ergens gestaan :-). Als je (tijdelijk, zoals wij) zonder veel voorzieningen kunt, zeker een aanrader.
    PitlochryBlair Castle Caravan ParkMooi gelegen grote camping, direct aan het groen van het nabij gelegen Blair Castle. De receptie had wat moeite met het tent-op-wieltjes concept, maar na uitleg kregen we uiteindelijk bovenop de heuvel een hard standing pitch van zeker 50m diep!
    TuxfordOrchard Park Touring Caravan and CampingDoorreis camping, met dag en nacht harde muziek in de toiletten?! Geen aanrader.
    HastingsHastings Touring ParkLeuke camping, vlakbij de krijtrotsen. Mooi gewandeld over de East Hill ten ZW van de camping (Fish Trail). Een mooie afsluiter van onze mooie vakantie!
    Gelogd

    GuVer

    • Klap fanaat
    • *
    • Offline Offline
    • Geslacht: Vrouw
    • Berichten: 137
    • Merk Vouwwagen: Aart Kok Kariba Game Drive (2009)
    Re: Schotland
    « Reactie #9 Gepost op: september 02, 2017, 07:46:11 pm »

    Super bedankt!


    Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
    Gelogd

    DieVouwers

    • Gast
    Re: Schotland
    « Reactie #10 Gepost op: september 03, 2017, 09:00:44 pm »

    Graag gedaan. Hier nog een paar foto's:
    Gelogd

    DieVouwers

    • Gast
    Re: Schotland
    « Reactie #11 Gepost op: september 03, 2017, 09:06:02 pm »

    en deze ...
    Gelogd
    Pagina's: 1   Omhoog
     

    SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal