Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: lekkende jamet, zelfs na impregneren.  (gelezen 4528 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

stephanie_en_co

  • Gast
lekkende jamet, zelfs na impregneren.
« Gepost op: september 10, 2013, 01:23:03 pm »

Hallo,

Dit jaar zijn wij voor het eerst naar Annecy gegaan met een vouwwagen, merk Jamet, type collorado. Een supervakantie tot de laatste drie dagen. Het begon met een fikse onweersbui waarna het drie dagen onophoudelijk bleef regenen. Na een dag begon het op twee plekjes te lekken. Onderzoek wees uit dat dit was op twee plekken waar de tentstokken zaten. Deze plekken hadden, anders dan de rest, geen extra dikke katoenen beschremlappen tbv de tentstokken.  Na twee dagen begon het op meerdere plekken te lekken waaronder het nachtverblijf.

Voor de vakantie hebben wij de tent geheel ingespoten met Ultramar impregneermiddel.

Onze vraag: Is het normaal dat katoenen tenten na onophoudelijke regen gaan lekken of doen wij mogelijk toch iets fout? ::) Het katoen van de tent is uiterlijk nog in goede staat. Het lijkt ons ook sterk dat het komt door ouderdom oid.

Alvast bedankt!
Gelogd

bosi

  • Gast
Re: lekkende jamet, zelfs na impregneren.
« Reactie #1 Gepost op: september 10, 2013, 02:03:28 pm »

Op plekken waar geen dubbele laag stof is gestikt (normaal waar het tentdoek op de tentstokken ligt) kan er door de druk van de tentstokken lekkage ontstaan, doordat de poriën in het tentdoek open worden gedrukt (poriën zijn dan groter dan de oppervlakte spanning van het water) en zal het dus gaan lekken bij langdurige regen. Het zelfde effect krijg als je stoelen, kastjes tegen het natte tentdoek aanzet of er met vingers in/tegen het natte doek wordt geprikt. Ten Cate tentdoek is op een speciale manier geweven dat de poriën zo klein mogelijk zijn, je tent wordt eerst vochtig/nat maar blijft waterdicht en je ziet zelfs waterdruppels afdruipen (aan de buitenkant) door het effect van de oppervlakte spanning.
Vet, olie zeep of welke ander surfactant ook, verstoort de oppervlakte spanning van het water direct, en op plekken waar je tent dus met één van deze stoffen in contact is geweest (vaak vet vlekken of als je deze vlekken met zeep hebt proberen te verwijderen), zal je tent dus langdurig niet meer waterdicht zijn. Dus gebruik je een zeep (of zeep achtig product)om vlekken in je tent te verwijderen, denk eraan dat je erg lang moet spoelen om elke rest uit je tentdoek te krijgen of je hebt voor lange tijd een niet dichte tent.
Impregneer middelen brengen dan soms een uitkomst, deze brengen langs chemische weg een micro dun laagje siliconen op de katoendraden van je tent weefsel aan, welke de waterafstotende werking zal versterken. Het vervelende is dat deze middelen best UV gevoelig zijn en dus in de tijd worden afgebroken. Je zult dus om de zoveel tijd opnieuw moeten impregneren en éénmaal ge?mpregneerd betekend altijd opnieuw impregneren, want de silconen veranderen natuurlijk de eigenschappen van het katoen.
Op plekken waar het tentdoek, door gebruik en ouderdom dunner is geworden is de kans op lekkage zelfs met impregneren groter.
Gelogd

stephanie_en_co

  • Gast
Re: lekkende jamet, zelfs na impregneren.
« Reactie #2 Gepost op: september 10, 2013, 07:24:44 pm »

hallo,

Bedankt voor het duidelijk verhaal! De plekken welke lekten hebben wij gemerkt en gaan wij eerst eens grondig met water spoelen en dan nogmaals impregneren. Misschien dat er inderdaad iets van zeep of vet op de tent is gekomen. Blijft toch een raar verhaal dat zelfs na impregneren het water door het dak in het slaapverblijf komt. Dit, terwijl hier waarschijnlijk geen andere stof op zit en deze gewoon uitgeklapt is. Van foutief opzetten lijkt mij, speciaal aan deze zijde van de tent geen sprake.

Zijn er uberhaupt mensen die dit verhaal herkennen?

Gelogd

GJT

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.355
  • Merk Vouwwagen: HK Aero
Re: lekkende jamet, zelfs na impregneren.
« Reactie #3 Gepost op: september 10, 2013, 07:35:10 pm »

Je geeft aan de tent te hebben ingespoten? Met een spuitbus? Heb je het dik genoeg ingespoten? Had je voor behandeling lekkage?

Ik zou het eens proberen met een middels wat je met een schone (dus nooit gebruikt met reinigingsmiddel!) spons aanbrengt zoals No-Nat o.i.d. Je kunt ook de bewuste plekken nog eens extra nabehandelen.
Gelogd

stephanie_en_co

  • Gast
Re: lekkende jamet, zelfs na impregneren.
« Reactie #4 Gepost op: september 10, 2013, 07:56:47 pm »

Hallo,

Wij hebben het inderdaad ingespoten. Misschien was dit niet voldoende. Ik ga de spons een proberen.

Merci!
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal