Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: DK: Jutland: Jelling: Het thuis van de Viking koningen  (gelezen 1930 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

arne

  • Klapperraar
  • **
  • Offline Offline
  • Berichten: 25
DK: Jutland: Jelling: Het thuis van de Viking koningen
« Gepost op: september 09, 2016, 02:55:45 pm »

Bij toeval kwamen wij in Jelling terecht om daar de twee grote ronde grafheuvels te bekijken. Bij aankomst bleek er ook een fantastisch museum te staan. Het museum is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Bij binnenkomst loop je eerst langs een gigantische schoolbord muur. Daar tekent een robotarm met een krijtje schetsen op de muur die te maken hebben met de vikingtijd.



Als je daarna het museum in loopt, dan zie je dat de muren in de eerste zaal volledig lijken te zijn getekend met krijt. De verrassing komt als je op de knoppen op de tafels in de ruimte drukt. Ineens veranderen de muren en worden er verhalen verteld in het Deens of het Engels. Alles is in zwart-wit, behalve wanneer er gevechten oid bezig zijn, dan komt er her en der een rood accent.
In de volgende zaal worden vondsten uitgelicht, maar ook met projectie neergezet op de plaats waarop ze waarschijnlijk gebruikt zijn in het verleden. Ook is er een spiegelwand met projectie waarbij je naar de vikingen toe loopt.



Op de eerste verdieping worden de viking sagen verteld in het Deens en Engels in een soort 'sprookjesbos'. Je pakt een luidspreker die overal hangen en kunt rustig luisteren. Daarna loop je in een ruimte met meer informatie en toelichting. Daar staat ook een touch tafel waarbij je met een draaiknop de tijd kunt regelen tussen het jaar 700 en nu. Tijdens het draaien van de knop verandert de omgeving rondom de grafheuvels en kun je ook dingen aanraken om daar informatieballonnen bij te krijgen.



Op het dakterras staan twee 'verrekijkers'. Alleen dit zijn geen gewone verrekijkers. Ze werken met camera's en je kunt instellen in welke tijd je kijkt. Ook nu weer, loopt dat vanaf ongeveer 700 tot nu. De oude beelden zijn gebaseerd op schilderijen, maar je kunt gewoon je 'verrekijker' ronddraaien om alles te kunnen zien. Bij nu wordt de camera ingeschakeld en zie je ook echt wat er nu staat.

Terug op de benedenverdieping vind je tegenover de shop ook een ruimte waar je je nu kon verkleden in vikingdracht om zelf foto's te maken.

Toegang: gratis
Rating: 5 van de 5 sterren. Absolute aanrader als je in de buurt bent.
Website: http://en.natmus.dk/museums/kongernes-jelling-home-of-the-viking-kings/ (Daar komen de foto's ook vandaan.)
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal