Eigenlijk niet echt een camping-gerecht, maar vanwege het verzoek hier toch maar even geplaatst:
Ingrediënten
- Naar keuze gewone magere runderlappen, doorregen runderlappen of sucadelappen. Hoeveelheid is sterk afhankelijk van het enthousiasme van de eters, maar voor twee personen gebruik ik zelf toch zeker een pond, vooral omdat ik zelf de niet vlezige 'flebbertjes' er op m'n bord altijd afhaal. En dan hou je minder over .
- 50 gram, liefst echte boter
- 5-10 sjalotten
- 2 laurierblaadjes
- 1 of 2 gedroogde chilipepertjes (alleen voor de liefhebbers)
- 3 kruidnagelen
- Blokje runderbouillon
- Pijpje naar keuze
- Bloem om te binden
Als je echte boter gebruikt kun je 'm het beste even klaren:
Boter klaren - AllerhandeMaak de sjalotten schoon, halveer de grote sjalotten en strooi royaal zout en peper op het vlees.
Braad de runderlappen op hoog vuur aan en laat het aan beide kanten nog even goed bruin worden op middelhoog vuur.
Haal het vlees uit de pan en bak in het achterblijvende vet de sjalotten glazig tot bruin (5 minuten).
Doe het pijpje
bij de sjalotten en verhit het geheel totdat het schuim verminderd is (zodat het vlees niet 'schrikt') en verkruimel het bouillonblokje boven het vocht.
Haal de sjalotten uit het vocht en leg de runderlappen terug.
Voeg de sjalotten, de chilipepertjes, de kruidnagelen en de laurierblaadjes toe en zorg dat alles 'onder water' staat.
Laat 2,5 - 3,5 uur pruttelen op het allerlaageste vuur. Keer onderweg een paar keer om. Het vocht moet net 'bluppend' bewegen. Op de camping gaat dit, als je gaspit niet over een beveiliging beschikt, het veiligst op een petroleumstel:
Haal aan het eind van de kooktijd het vlees, de sjalotten, de pepers, kruidnagelen en de laurierblaadjes uit de pan.
Voeg naar keuze een scheut tomatenketchup toe of bind de jus met wat bloem (lepel bloem door een beetje koud water roeren en vervolgens aan de jus toevoegen en verhitten).
Traditioneel lekker met rode kool met appeltjes en gekookte aardappelen.
Tip: maak de stooflappen een dag tevoren klaar zonder de jus te binden en schep voordat je het geheel de volgende dag opwarmt en gaat binden, de laag gestold vet er even af. Dat scheelt flink in de calorieën en je maag heeft minder last van het vet.
Eet smakelijk!