Niet alleen voor op de camping, maar belofte maakt schuld. Hierbij een aantal vegetarische recepten, ik verneem graag of het gesmaakt heeft.
1e
Niet van mezelf, maar een variant van Jeroen Meus (de Vlamingen onder ons kennen hem vast) maakte dit afgelopen week. Gisteren gemaakt en het was heerlijk.
Gevulde puntpaprika’s uit de oven of op de gril
Maal of hak walnoten fijn, ca. 30 gram pp. Meng deze met cottage chees(hutten käse), flink de pepermolen laten draaien en een beetje zout, sjalotten fruiten en deze er doorheen. Vul de overlangs doorgesneden puntpaprika’s waaruit de zaadlijsten verwijderd zijn met het mengsel en leg in de oven gedurende 30 minuten op 150 graden. Rijst erbij met wat koriander.
2e
Fijn voor de winter, gezien de kool, maar kan ook in de zomer met chinese kool of iets dergelijks.
Hartige zoete kool
Stoof de kool tot die beetgaar is, voeg gedroogde abrikozen, rozijnen of andere zuidvruchten toe naar smaak, nog even zachtjes laten doorgaren. Aardappelpuree erbij of nog beter, een mengsel 1:3 van knolselderij en aardappelen.
3e
Voor het najaar, redelijk lichte maaltijd maar voedzaam
Gevulde aubergines
Snijdt de aubergines overlang doormidden, haal de zaadkern eruit, wel bewaren. Gaar de aubergines in groentebouillon(of iets gezouten water) tot het aardappelmesje er makkelijk doorheen gaat, goed uit laten lekken. Stoof fijngesneden uien, paprika en knoflook in goede olijfolie met de fijngesneden zaadkern van de aubergines, voeg tijdens het stoven salie toe. Kook rijst volgens voorschrift.
Vul de aubergines met de gestoofde groenten en bedek met een laag rijst. Strooi er parmezaan over en laat even goed opwarmen in de oven, op het laatst de gril erop tot de parmezaan begint te kleuren.
4e
Deze heeft wel wat voorwerk, maar dat loont de moeite.
Tempé in sojasaus
De tempé in dobbelsteentjes snijden, daarna stomen boven kokend water, ca. 20 minuten, beetje afhankelijk van de dikte in ieder geval tot bijna beetgaar. Af laten koelen en mengen met zeer fijngehakte verse rode peper(zaadjes eruit maar zaadlijsten laten zitten), beslist goede sojasaus(niet die troep van conimex, informeer bij een toko), kerrie en veel knoflook. Laat een nacht rusten in de koelkast, afdekken zodat de koelkast geen knoflookkast wordt. Bakken op hoog vuur in de wok tot de stukjes mooi bruin zijn, serveer met pandanrijst. Frisse salade erbij met een vinaigrette van een deel mayonaise, twee delen yoghurt en een beetje honing.
5e
Kan alleen in de zomer, vanwege de peultjes
Japanse lekkernij
Peultjes schoonmaken en kort de kook erover tot ze beetgaar zijn. Blussen in de vergiet met koud water om het garen te stoppen. Blikje bamboescheuten, uit laten lekken en julienne snijden. De bamboe in de koekenpan of wok in arachideolie op hoog vuur beetgaar garen, vuur omlaag en de peulen toevoegen en fijngehakte knoflook en groene peper en een flinke hoeveelheid sojasaus. Serveren met rijst.
6e
Ovenrecept op de bakplaat
Allegaartje
Bakplaat invetten met zonnebloemolie of arachideolie. Vul de bakplaat met stukjes aardappel, pompoen, wortel, knolselderij, koolrabi, stukken ui, of net wat je aan harde groenten in huis hebt. Bestrooi rijkelijk met versgemalen zwarte peper en een flinke snuif zout, giet er olijfolie over en meng de zaak. Ca 40 minuten op 150-160 graden in de oven. Combineer met een salade van witlof of andere harde sla, voeg een vinaigrette toe zoals onder 4. Handje dadels door de sla is lekker.
Overigens, noten zijn een uitstekende vervanger voor vlees, zo'n 30-40 gram p.p.