Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)  (gelezen 9146 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jurricane

  • Gast
Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Gepost op: september 04, 2013, 12:32:34 pm »

Wellicht al door iemand anders eens genoemd, maar laat ik mijn bevindingen/hints en tips van afgelopen (eerste) klap seizoen eens op een rijtje zetten.

Laat ik eens beginnen met ons uitgangspunt.

Begin April onze Roadmaster Runner S van 2001 gekocht, deze heeft 2 uitbouwen in de voortent, 1 voor de keuken en 1 voor eventueel andere zaken (er zit bijv een kledingstang en gordijn bij, dus eventueel te gebruiken als Kleding ruimte of toilet ruimte
Verder was deze Runner S standaard geleverd met o.a. een luifel en 1 zijwand. Modern tenttapijt voor de voortent en schuim tapijt voor onder de luifel, verder zonder enige 'aanpassingen'

Hiermee zijn we begin Mei een weekje wezen uitproberen, wat ons goed bevallen is, op enkele kleine dingetjes na.

Het stellen van de vouwwagen m.b.v. alleen de uitval pootjes bracht me nogal wat uitdagingen mee. De uitval pootjes bleven niet altijd 100% op hun plek zitten tijdens het stellen. Uiteindelijk hebben we hier de schaar pootjes als hulp bijgedraaid (dus stellen op de valpootjes en extra laten steunen op de schaar pootjes)
Fijnafstelling aanpassingen hebben we ook met de schaar pootjes gedaan, om vervolgens de uitval pootjes weer op de juiste lengte uit te laten vallen, vast te zetten en de schaarpoot weer een kwart slag losser gedraaid, zodat de boel toch op de uitval pootjes stonden.

Het volgende puntje van kritiek was het ophangen van de slaaptentjes. 2 buizen per kant, met daaraan 4 clips... maar de middelste klip aan de achterzijde van de slaaptent, was nergens aan vast te clippen ..
Oplossing: scheerlijn gespannen tussen de 2 hoekverstevigingen van de vouwwagen, en hier de middelste cliphaak aangehangen. De binnentent hangt nu ook aan de achterzijde mooi.

De Bedplanken.. of voornamelijk 1 bedplank (we zijn een gezin van 3, waar ik en mn vrouw gezamelijk meer dan 200kg wegen) buigen nogal door. Middels Marktplaats een 2e potenset gekocht (van iemand die zn RM sloopte) en deze in het midden van de bedplank geplaatst.
Deze poten voorzien van stel voetjes (te koop bij de bouwmarkt) om zo de fijnafstelling te doen. Deze middelste poten dien je wel altijd minder strak te plaatsen dan de buitenste orginele, anders gaat de bedplank 'zweven' op de bak. De extra poten moeten overmatig doorbuigen van de bedplank voorkomen.
Hier nog zonder stelpootjes:


De bovenste bedplank (vanuit de ingang gezien de linker) kan afhankelijk van de dikte van de tent/matrassen bij in/uitvouwen in hoogte bewegen. Op zich een mooi principe, echter bij onze vouwwagen zit er hierdoor wat 'veel' speling op deze constructie (indien de bedplank uit staat) Zodra je je omdraai in bed wil de bedplank nog wel eens op de bak bewegen.
Ik ben er nog niet helemaal uit, maar wellicht is een oplossing te vinden door het plaatsen van een bevestiging welke de beweging van het scharnierpootje (die in de wagenbak dus zit, hierboven geheel links op de foto) beperkt. Bijv een vierkante tafelpoot van 25x25mm te koop bij de bouwmarkt Deze zijn vervolgens aan de vloer te bevestigen. Ja dit neemt wat ruimte weg, maar bied weer mogelijkheden voor een volgende aanpassing
Dit moet ik nog realiseren.

We hadden op onze camping in NL nogal last van vliegen/muggen 's avonds. Deze vonden de verlichting in de voortent nogal interessant en kwamen via de 3 tentstok doorvoeren eenvoudig naar binnen. Deze vakantie hadden we er een propje papier in aangebracht. Wellicht dat hier middels een klemmetje en een stukje aluminium/hout/plasticeen mooi flapje te maken is om zo de ongedierte buiten te houden.

Ok, tot zover mijn 'kritiek' op de RM constructie, want verder hebben we heerlijk genoten van onze vouwwagen.

De Luifel:
De luifel bood ons een prima zonwering, echter soms wilde we wat meer ruimte met schaduw. We hadden thuis nog een Tarp liggen die we thuis niet gebruikte, en deze hadden we bij het inpakken maar eens in de disselbak gelegd.
Wat blijkt, deze Tarp (3 hoek, ooit gekocht bij Jysk voor een paar euro)  is vrijwel precies de afmeting van de luifel, echter mist nog een oog (en versteviging) halverwegen 1 van de zijkanten.
Middels scheerlijn hadden we deze tarp aan de 2 luifel hoeken (aan het verstevigings stangetje) bevestigd en het middelste deel (met nu nog een knoopje en een stukje scheerlijn) aan de nokversteviging van de luifel bevestigd.
Achteraf hadden we dit eerder in een MP advertentie gezien, maar vond het toch de moeite waard hier te benoemen.
Middels een stok en 1 scheerlijn de punt uitgezet.. en zo de luifel met nog eens 2,5 meter verlengd en is waterdicht (i.v.m. polyester doek), terwijl je toch 'buiten' de tent zit.
Laatste aanpassingen hieraan was een scheerlijn van de nok van de luifel naar de stok, zodat de tarp bij regen geen water opvang wordt.
Deze lijn is tevens te gebruiken om de Tarp indien niet gebruikt te kunnen oprollen en fixeren achter de luifelrand, netjes opgeborgen en klaar voor gebruik.

 Aanpassingen hier nog aan te doen:
- Tarp aanpassen zodat er halverwegen 1 van de zijkanten een oog en versteviging komt. (i.p.v. het knoopje wat we in het doek gemaakt hebben)
- 3x elestiek met haak aanschaffen t.b.v. bevestiging tarp in de 2 hoeken en nok van de luifel. Zo blijft de bevestiging 'flexibel' en eenvoudig te (de)monteren.

Enkele foto's:
Opgerold


Uitgehangen:

Tentindeling:
 
Als je de voortent inkomt en in de richting van de klok zie je beginnend links:
- De tafel (een rol tafel van 140, daar we de klaptafel van RM wat onhandig vonden) met hieraan voldoende ruimte voor 4 stoelen
- In de linker uitbouw staan 2 demontabele kasten van 140cm hoog. Deze worden vooral gebruikt als kleding kast
- In de linker uitbouw is dan nog plek voor de Skottelbraai
- aan de horizontale tentstok naast de uitbouw hebben we een buis-kapstok met haakjes bevestigd (we hadden ook de extra kleding stok kunnen gebruiken in de uitbouw)
- Onder de linker slaapplank (welke we vestevigd hebben met ene extra poot.. en dus geen tentje meer kwijt kunnen zolang de extra poot er staat) ruimte voor het bewaren van bijv pakken sap, flessen cola, of een krat bier.. als het maar gesloten verpakkingen zijn zodat ongedierte hier geen kwaad kan.
- We hadden een vaste opstap bij de vouwwagen, maar deze vonden we nogal lomp Een klein opvouwbaar opstapje is met mijn gewicht (en lengte) slechts een voorseizoen meegegaan. Voor het hoogseizoen vervangen voor een Bo-camp opvouwbaar 60X50cm aluminium opstap.
- Rechts naast de wagenbak opening hebben we een kastje van 100cm breed, 40cm diep en 85cm hoog staan, met hierop de waterkoker, koffiezetter, oventje en radio. Aan dit kastje hangt tevens een stekkerdoos (met klittenband) zoals hieronder beschreven.
- Naast het kastje en vrijwel in de hoek een koelbox op standaard, met daaronder de kabelhaspel
- Tussen keuken en koelbox staat de 5kg gasfles, met dubbele aansluiting. Een voor de keuken en eentje voor de skottel (buiten) of gaskachel.
- De keuken in de keukenuitbouw.. .. en toen waren we de tent reeds rond.

We zijn wel aardig tevreden met de tentindeling. RUIM voldoende plek voor 4 (terwijl we er maar met 3 in zitten) en goede mogelijkheid om met 8 binnen te zitten, mede mogelijk gemaakt door de 2e uitbouw.



Verlichting electra:
Daar ik een electrotechnische achtergrond heb, blijven de eventuele aanpassingen hier ook niet uit.
Al blijft het een vouwwagen en blijft het Kamperen, een goede, vooral veilige oplossing voor alle electrabehoeft is hier wel op zn plaats.
Wij houden van eenvoudige luxe. Geen TV mee op vakantie, maar een koffie zetter, oventje en waterkoker gaan bijvoorbeeld wel mee.
Ook de verlichting moet gewoon functioneel zijn, zonder al te veel poespas. Ik heb topics gezien over ledstrips onder de wagenbak rand, maar dat hoeft van ons niet zozeer. Een zaklampje werkt hier voor ons goed genoeg.
Maar in de voortent willen we toch wel eenvoudig onze weg kunnen vinden en onze zaken kunnen aansluiten.

De kabelhaspel (25m) komt bij ons gewoon via een opening tussen de flappen de voortent binnen en staan naast de keuken. Bovenop de kabelhaspel (middels een steun) staat de Koelbox welke direct aangesloten wordt.
Aan de kabelhaspel 1 enkele electrakabel welke naar de wagenbak deur gaat en hier hangt dat een stekkerdoos (met een 6 stopcontacten) middels klittenband aan het kastje naast de wagenbak deur.
Op deze stekkerdoos worden alle andere apparaten aangesloten (oven, waterkoker, koffiezetter, maar ook telefoon/tablet laders) Soms kwamen we een stopcontact te kort, maar even een stekker wisselen en het probleem was opgelost.
De verlichting zit weer direct aangesloten op de kabelhaspel. We hadden bij de vouwwagen 2 eenvoudige tent lampen (welke je met click verbinding aan de stok bevestigd) echter zijn deze nogal lomp om mee te nemen en nog belangrijker geven ze maar beperkt licht, terwijl ze toch relatief fel zijn (40W peertje / 9 watt spaarlamp)
Bij het inpakken voor deze zomer moesten we wat spulletjes van zolder hebben en kwamen we langs de kerst versiering. Hierin hadden we ook nog 2 lichtslangen.. 1 warm witte en 1 met allemaal kleurtjes.
Deze meegenomen en op de camping aangekomen de warm witte maar eens in de voortent opgehangen. Met klittenband langs de stokken, beginnend bij de wagenbak, naar voren (langs de keuken uitbouwe) via de nok naar de andere uitbouw en van daaruit weer terug naar de wagenbak (in een U vorm dus)
Dit levert een warm wit geheel op, waarbij je voldoende licht hebt in de gehele voortent. De lichtslang wordt niet meer dan handwarm dus ook geen brandgevaar (waar ik met het 40W peertje een minder goed gevoel had)

Hetzelfde gedaan met de kleurtjes lichtslang , maar dan onder de luifel opgehangen. Sfeervolle verlichting, waarbij je goed kan zien onder de luifel.
Voor het lezen van een boek is het licht eigenlijk net weinig, maar het is te doen. De kids (1 in ons geval) wordt er niet wakker van .. en montage is eenvoudig.
Hier nog maar op een paar plekken bevestigd:



Omdat het elke avond de stekker eruit halen wat lastig werd ervaren heb ik bij wederom de bouwmarkt 2 stekker schakelaars gehaald welke in de haspel gestoken wordt, waarna de lichtslang stekker in de schakelaar gestoken wordt en de verlichting zo met schakelaar te bedienen is.

Met een modificatie op het oog voor de bedplank bevestiging, zou hier ook een stekkerdoos gemonteerd kunnen gaan worden, zodat eventueel (nacht) verlichting aangesloten kan worden en telefoons in de wagenbak geladen kunnen gaan worden



Vloerbedekking

Onze nederlandse vakantie was dit jaar niet geheel 'droog'
We hadden de gehele wagenbak op een (action) blauw kleed geplaatst, zodat de flappen van de vouwwagen niet op het 'gras' lag en zo meerwerk zou opleveren bij afbreken. Dit blauwe kleed stak niet uit en liep niet 'vol' maar had wel wat minpunten.
Dit had als nadeel dat al het vocht wat op de flappen kwam, op het blauwe zeil liep met als gevolg na een flinke regenbui enkele vochtige plekken in de voortent.
Gelukkig hadden we het grootste deel van de voortent niet op het blauwe zeil gezet, maar op worteldoek, dus bleef het beperkt tot slechts 2 hoekjes.
Wat gaan we voor volgende keer doen?

- Worteldoek onder de gehele vouwwagen (dus 5,50 X 5,50 meter, desnoods in 2 delen van 5,5 x 3m)
- Bovenop het worteldoen onder de wagenbak een waterdicht plastic, tegen opkomend vocht vanuit de bodem, maar kleiner dan de vouwwagen, zodat de flappen gewoon op het worteldoek liggen.
- In de voortent plastic OP de flappen, zodat er een soort kuipzeil wordt gecreeerd
- Bovenop het plastic het voortent tapijt.. Dat voelt toch wel prettiger aan de voeten.
- Voor onder de luifel .. wederom worteldoek (indien op de camping toegestaan) en het schuimtapijt. Beide zijn goed vocht doorlatend, maar het worteldoek houdt het vuil op de grond.



Alles bij elkaar is het een flink verhaal geworden. maar tot zover onze eerste ervaring en modificatie van de RM Runner S
« Laatst bewerkt op: september 04, 2013, 12:34:42 pm door Jurricane »
Gelogd

spikehome

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.978
  • Merk: kampeermiddel : Shelter
  • Na 25jaar vouwwagens wat anders
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #1 Gepost op: september 04, 2013, 01:39:49 pm »

Idd flink verhaal.
Maar goed bezig geweest.
Gelogd
van trigano naar holtkampers naar een shelter

panevino

  • Adminiklaptor
  • Klap prof
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.316
  • Merk: kampeermiddel : HK Flyer Bedouin
Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #2 Gepost op: september 04, 2013, 08:44:16 pm »

Barstensvol met tips!
Mensen, doe hier je voordeel mee!
Gelogd
// Marcellino Pane e Vino \\

Taan

  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 391
  • Merk: kampeermiddel : Dethleffs 510TK 2003
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #3 Gepost op: september 05, 2013, 04:43:12 pm »

Klinkt wel als veel gedoe met je vloerbedekking. Waarom niet gewoon een folie van 6x6 onder het geheel zoals roadmaster ook adviseert?
(Ik geef toe, dat is ook nog een hele uitdaging als het een beetje waait.)
Gelogd

olaf

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 3.750
  • Merk: kampeermiddel : Raclet Panama Up GL
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #4 Gepost op: september 05, 2013, 07:04:26 pm »

Mooi verhaal. Zo zie je dat alles weer op z''n pootjes terecht komt.  :H

Nu we het toch over pootjes hebben. Zakken de pootjes in dan bij het op zetten?
Gelogd
The need for the many outweigh the needs of the few

olaf

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 3.750
  • Merk: kampeermiddel : Raclet Panama Up GL
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #5 Gepost op: september 05, 2013, 07:12:24 pm »

Klinkt wel als veel gedoe met je vloerbedekking. Waarom niet gewoon een folie van 6x6 onder het geheel zoals roadmaster ook adviseert?
(Ik geef toe, dat is ook nog een hele uitdaging als het een beetje waait.)
is idd een uitdaging als het flink waait helpt ook een stel van die kunststof  pennen ook niet  :H
De 6 x 6 folie werkt wel perfect.
Gelogd
The need for the many outweigh the needs of the few

weep

  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 397
  • Merk: kampeermiddel : Trigano Odyssee 1999
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #6 Gepost op: september 05, 2013, 10:16:58 pm »

air barrier? http://www.obelink.nl/kampeerartikelen/tenttapijt-grondzeil/airbarrier-dry-camper.html
Ik post nogal eens over dat ding maar wij zijn er echt erg content mee. Je  hebt er geen last van en absoluut geen water meer in je voortent. We hebben enorme hoosbuien ( hele camping stond blank) overleefd met dat ding. En zo neergelegd, wij hebben er gaatjestapijt op liggen en klaar. Overigens is de link naar een kampeerwinkel in het oosten des lands maar om een idee te geven, die dingen zijn ook elders te koop. Kortom: kost weinig en je wordt er heel blij van (wij althans wel).
Gelogd

Jurricane

  • Gast
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #7 Gepost op: september 05, 2013, 11:35:38 pm »

Behalve met (kleine) kinderen. .... neem ik heb ze bij meer mensen gezien, en zelf al een keer over gestruikeld bij de deur. Maar met de worteldoek-plastic-tentapijt combi hou ik relatief simpel relatirf schone slikranden.. en een droge voortent.
Gelogd

mavi

  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Vrouw
  • Berichten: 286
  • Holtkamper Cocoon
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #8 Gepost op: september 06, 2013, 07:25:16 am »

http://www.obelink.nl/kampeerartikelen/tenttapijt-grondzeil/bo-camp-voortenttapijt-clips.html

Deze zijn heel handig om aan je tarp te bevestigen om zo extra ogen te maken.

Verstuurd van mijn Nexus 10 met Tapatalk

Gelogd

Jurricane

  • Gast
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #9 Gepost op: september 06, 2013, 11:37:33 am »

Thanx Mavi
Gelogd

krebster

  • Klapperraar
  • **
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 42
  • Merk: kampeermiddel : Roadmaster Family S
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #10 Gepost op: september 06, 2013, 07:26:49 pm »

Handig die tarp, wij misten dit jaar ook wat schaduw, wat zijn de afmetingen van jullie Tarp?
Gelogd

Jurricane

  • Gast
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #11 Gepost op: september 06, 2013, 07:46:35 pm »

Onze tarp komt een 2 jaar terug bij Jysk vandaan en heeft een afmeting van 360x360x360 (driehoek)

Gelogd

wegbaas

  • Gast
Re: Onze (eerste) ervaring met de RM (met wat algemene Tips en Tricks)
« Reactie #12 Gepost op: september 18, 2013, 11:13:34 pm »

Wat de verlichting betreft; wij hebben bij IKEA knijpspotjes met een flexibele hals van 30(!) cm en een flink lang snoer eraan.
Uiteraard is het LED verlichting en ze kosten een spreekwoordelijke drol; 9,95.....
We hebben er bij de slaaptenten 2, bij de keuken 2 en bij het ondertentje 1...
Voor het algemene licht in de tent hebben we een zg heksenhoed met een gewone lamp erin.
Die gaan we in 2014 vervangen voor "iets" anders...
gr.
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal