Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: F, Bourgogne, Saint Léger Beuvray, Bibracte (archeologische vindplaats en museum  (gelezen 1620 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

muis

  • Gast

Ga terug in de tijd van de Galiërs, op deze berg worden een oude Galische hoofdstad bloot gelegd door een groot team argeologen. Naast een museum kun je ook bij de opgravingen kijken. Door een Nederlandse gids kregen wij een kijkje in de tijd van Asterix en Obelix. Ook voor de kinderen was het geweldig. Het museum is voor hele jonge kinderen minder interessant.

Er zijn verschillende gebouwen opgegraven en ook in verschillende lagen waar, in verschillende tijdvakken, huizen op de restanten van andere huizen gebouwd zijn. Het uitzicht boven op de berg is geweldig, je staat op een redelijk vlakke top waar heel lang geleden de druïden liepen en gaat steeds wat verder de berg af waar op verschillende plekken gegraven wordt.


De mont Beuvray is altijd een dichtbevolkt gebied geweest. Toch duurde het tot aan het eind van de derde eeuw v.C. voordat de Aedui, een Gallische stam, besloten er hun hoofdstad te vestigen en er een stad te stichten met de naam Bibracte. Het hoogste inwonersaantal van de ommuurde stad wordt geschat op 5000 tot 20.000 inwoners.
 Vercingetorix werd er in 52 v.C. uitgeroepen tot leider van de Gallische coalitie en Julius Caesar voltooide er de redactie van zijn beroemde boek Commentaren op de gebeurtenissen in Gallië, over de oorlog tegen de Galliërs.
 Bibracte was het economisch, politiek en religieus centrum en vertelt in detail het leven van de Galliërs in de tweede en eerste eeuw v.C. Opgravingen hebben, jaar na jaar, de vestingwerken, monumentale toegangspoorten, openbare gebouwen en een centrale toegangsweg (die verschillende wijken doorkruist) blootgelegd.
 Toch wordt Bibracte na iets langer dan een eeuw na de stichting verlaten ten gunste van Augustodunum (het huidige Autun), dat vanaf het einde van de eerste eeuw v.C. op 25 kilometer van de mont Beuvray werd gesticht.
 Vandaag de dag is Bibracte een referentieplaats voor de studie van Keltische beschaving.  (bron: http://www.bibracte.fr/nl/ )


Mont Beuvray,
71990 Saint-Léger-sous-Beuvray,
Frankrijk
http://www.bibracte.fr/nl/
« Laatst bewerkt op: september 06, 2015, 11:29:46 pm door muis »
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal