Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Project: Imperiaal passend maken  (gelezen 1146 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

blihi

  • Gast
Project: Imperiaal passend maken
« Gepost op: april 03, 2019, 10:35:42 am »

Ik wilde graag een imperiaal op mijn Trigano Oceane GL, maar vond een nieuwe veel te duur. Uiteindelijk heb ik via marktplaats een imperiaal gekocht voor een Jamet vouwwagen, maar die past natuurlijk niet precies. Tijd om de boel passend te maken.

Het stappenplan:
  • Demonteer de imperiaal volledig
  • Meet de vouwwagen op. Hoe breed moet de imperiaal worden en hoe hoog moet deze minimaal zijn
  • Pas de imperiaal aan
  • Maak bevestigingen op de vouwwagen
  • Vakantie!

Dit project is nog in uitvoering. Ik zal zoveel mogelijk foto's en uitleg plaatsen.
« Laatst bewerkt op: april 03, 2019, 11:03:32 am door blihi »
Gelogd

blihi

  • Gast
Re: Project: Imperiaal passend maken
« Reactie #1 Gepost op: april 03, 2019, 10:40:23 am »

De eerste stap was het berekenen van de maten.

Het bestaande imperiaal is 150cm breed en meet 205 cm tussen de bevestigingsbouten. De hoogte als hij in elkaar staat is 80 cm. In de bijlage de maten van de bestaande imperiaal en gestippeld de nieuwe maten.

Voor de Trigano Oceane moet de breedte minder zijn (zo'n 140 cm) en de afstand tussen de bevestigingen 198,5 cm. Daarnaast is de bak van de Oceano niet zo hoog, zelfs met de stoelen onder het dekzeil is een hoogte van 70 cm voldoende.

Dus de slijptol moest in de imperiaal en omdat deze zowel smaller als lager moest, heb ik de schuine zijdes ingekort.

De imperiaal moest 6 cm korter. Toevallig zijn de hoeken van de schuie zijdes zo dat dit betekent dat er precies 6 cm uit alle schuine hoeken moet. Daarmee wordt de imperiaal 6 cm korter en ruim 5 cm lager. Ideaal dus.
« Laatst bewerkt op: april 03, 2019, 11:08:15 am door blihi »
Gelogd

blihi

  • Gast
Re: Project: Imperiaal passend maken
« Reactie #2 Gepost op: april 03, 2019, 11:02:19 am »

De volgende stap was spannender. Nu moest de slijptol in de imperiaal.

Eerst heb ik op alle poten merktekens gezet zodat ik weet welke waar hoort en ik heb een zo recht mogelijke lijn over de zijkant van de buis getekend zodat straks duidelijk is dat de delen weer recht op elkaar komen.

Vervolgens heb ik uit alle schuine delen met een slijptol een stuk van 6 cm weggehaald. Met schilderstape netjes markeren en dan langs het tape afslijpen.

De buis van de imperiaal is 25 mm buitendiameter en heeft een wanddikte van 1,5 mm. Dat betekent dat de binnendiameter 22 mm zou moeten zijn.

Nu moest ik op zoek naar een 22 mm buis die ik in de afgeslepen delen kon steken om de boel weer aan elkaar te maken. Lassen zou ook kunnen (maar ik kan dat niet goed genoeg).

Uiteindelijk bleek dat 22 mm buis net niet past vanwege de lasnaad aan de binnenkant van de buis. Gelukkig vond ik bij Karwei een stalen steigerbuis met een buitendiameter van 21,3 mm. Die past perfect en heeft een wanddikte van 2 mm, dus dat is een buis die meer dan stevig genoeg is.

Ik heb uit een buis van 1 meter stukken van 25 cm geslepen en die goed geschuurd en ontvet. Vervolgens heb ik de binnenkant van de imperiaal goed geschuurd met een stalen schuurborstel op een boormachine en ook ontvet.

De steigerbuis is vervolgens 12,5 cm in de poten gestoken en verlijmd met een vullende 2-componenten metaallijm. Op de foto ligt een van de poten te drogen. Rechts het bestaande deel van de imperiaal, links de steigerbuis.
« Laatst bewerkt op: april 03, 2019, 11:04:10 am door blihi »
Gelogd

KampeerFan

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.324
Re: Project: Imperiaal passend maken
« Reactie #3 Gepost op: april 03, 2019, 07:25:50 pm »

Netjes!

Jamet heeft verschillende maten in imperiaals. Weet je zeker of er niet een andere was die op de Trigano kon passen?

 
Gelogd

blihi

  • Gast
Re: Project: Imperiaal passend maken
« Reactie #4 Gepost op: april 07, 2019, 05:56:43 am »

Vast wel, maar die dingen zijn nauwelijks te vinden op marktplaats. Als ze al te koop komen staan er geen maten bij en vaak is het even opmeten teveel moeite, of er wordt de hoofdprijs voor gevraagd....
Gelogd

blihi

  • Gast
Re: Project: Imperiaal passend maken
« Reactie #5 Gepost op: april 07, 2019, 06:04:44 am »

Nadat de lijm uitgehard was werd het tijd de vouwwagen zodanig aan te passen dat de imperiaal er op past. Trigano heeft standaard een ander systeem om de imperiaal te bevestigen. Op de vier hoekpunten van de bak zitten kokers van 30x30. Daarin zou je dan weer een buis schuiven van 25x25 en daaraan monteer je de imperiaal.

Ik heb besloten gewoon gaten te maken in de bestaande kokers en daar bouten doorheen te doen.

Met behulp van een metaalboortje van 10 mm heb ik dus gaten geboord door de bestaande kokers. Op 2 cm van de onderzijde in het midden van de koker. Daar doorheen is een bout M10-50 gestoken van 8.8 staal (van de beter gesorteerde bouwmarkt). Binnenin de poot zit deze bout vast met een nylox moer en hij is er van de achterzijde ingebout. Dit is best een rotklus, want je hebt beperkt ruimte voor gereedschap onder de bak.

Uiteindelijk ziet het er op iedere hoek uit zoals op de foto, met van binnen naar buiten:
  • Bout M10 x 50
  • Veerring M10 (zo'n ring met allemaal zaagtandjes)
  • Binnenste wand koker
  • Nylox borgmoer M10
  • Gewone moer M10
  • Carrosseriering M10
  • Buitenste wand koker
  • Imeriaal
  • Carrosseriering M10
  • Veerring M10
  • Dopmoer M10

De buitenste dopmoer heeft sleutelmaat 17 en is dus vast te zetten met de slinger voor de poten.
« Laatst bewerkt op: april 07, 2019, 06:10:48 am door blihi »
Gelogd

blihi

  • Gast
Re: Project: Imperiaal passend maken
« Reactie #6 Gepost op: april 07, 2019, 06:13:28 am »

Nadat alle poten voorzien zijn van een bevestigingsbout kan de imperiaal passend gemaakt worden. Dit is een kwestie van de delen even los in elkaar zetten en op de wagen monteren.
Gelogd

blihi

  • Gast
Re: Project: Imperiaal passend maken
« Reactie #7 Gepost op: april 07, 2019, 06:20:35 am »

De volgende stap is het op maat maken van de dwarsliggers. Dat is vrij eenvoudig. De totale breedte van de vouwwagenbak is 130 cm. De imperiaal steekt aan beide kanten 4,5 cm uit de bak, dus de dwarsliggers moeten tenminste 139 cm zijn.

In de praktijk zijn ze net iets langer omdat ze nog een klein beetje uitsteken, maar van iedere dwarsligger moest 10 cm af. Daarna moesten er nieuwe gaatjes in voor de klemmen. Ook dat is vrij eenvoudig.

De positie van de dwarsliggers hangt natuurlijk helemaal af van wat er op komt. In mijn geval had ik nog een oude skibox op zolder. De achterste ligger zit op de achterste bevestiging van de box. De vooster ligger zit op de voorste bevestiging van de skibox en dat komt precies uit met de fietsendragers (niet op de foto aan de voorzijde, ik zal nog een keer een nieuwe foto maken).

De voorste dwarsligger zit zo ver mogelijk naar voren op de imperiaal.
« Laatst bewerkt op: april 07, 2019, 06:54:59 am door blihi »
Gelogd

blihi

  • Gast
Re: Project: Imperiaal passend maken
« Reactie #8 Gepost op: april 07, 2019, 06:24:56 am »

Nadat de hele boel in elkaar staat kunnen de poten definitief vastgelijmd worden. Het eenvoudigst is om deze weer af te tekenen zodat ze precies op elkaar gezet kunnen worden.

Dan is het een kwestie van de imperiaal er in zijn geheel af te halen en de losse poten er aan vast te lijmen. Ik gebruik een twee componenten epoxy lijm die enige tijd verwerkbaar blijft. Dan kun je de poten er in lijmen, met tape vastzetten en de imperiaal weer monteren om de boel uit te laten harden.
« Laatst bewerkt op: april 08, 2019, 07:52:22 am door blihi »
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal