Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: F: Frans Catalonië, Pyreneeën, Mont-Louis, Camping Municipal du Pla de Barrès **  (gelezen 1376 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

FriedelP

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.377
  • Merk Vouwwagen: Raclet Safari 2016

Deze zomer zaten we op deze camping:
https://www.pladebarres.com/

Ons is deze camping, ondanks dat het een vrij grote camping is erg goed bevallen. Maar kan me inbeelden dat anderen op zoek zijn naar andere soorten camping.

De camping ligt deels in het bos, langs de rivier de Têt op een hoog plateau. Ook aan het begin van de weg naar de Lac des Bouillouses.

De camping is zeker niet klein en redelijk uitgestrekt maar door dat alles zowat in afgedekt staat valt dat eigenlijk niet zo op en als je op de camping gaat wandellen ontdek je steeds nieuwe plekjes.

Ze licht aan het begin van een natuurgebied en eigenlijk zelf ook midden in de natuur. Je kan makkelijk van op de camping gaan wandelen. Eens het riviertje over zit je op verschillende bewegwijzerde wandelingen. Er is vlak bij erg mooie natuur en je wandelt ook zo een wei met paarden in. 's avonds in de omgeving van de camping nog een kleine wandeling gaan maken valt trouwens aan te bevelen. Zeker bij val avond. Eén avond kwamen we op onze tocht in het bos een paar hertjes tegen. Helaas had ik toen mijn fototoestel niet mee.

Enkele ochtends komt er in de buurt ook iemand oefenen met een alpenhoorn en krijg je tijdens je ontbijt een sterk staaltje alpenhoorn te horen wat zeker een extra aangename sfeer creëert.

Huisjes te huur zal je niet vinden op de camping. Er zijn wel een aantal personen die er een staanplaats huren voor een seizoen en daar hun, eigen gewone caravan hebben staan, geen gigantische dingen. Dat zijn er ook niet veel. Echter die mensen komen daar al 25 jaar en maken ook deel uit van het camping gebeuren. Ze geven wekelijks cursussen vliegvissen. Deze man gaat bijna dagelijks vissen en is alleen, de vangst wordt vaak aan mede kampeerders gratis uitgedeeld zodat je 's avonds een forel op je bord liggen hebt die die ochtend nog in de rivier aan de camping zwom! Over eerlijk. Deze mensen kennen de streek door en door en nemen voor hun plezier als gids medekampeerders mee op wandeling en voelen zich beledigd als je hen wilt vergoeden voor de uitstekende service die ze leverden. Ze kennen alle plaatsjes waar herten of mouflons zitten en kunnen je garanderen dat je tot vlak bij hen geraakt als je samen met hen op wandeling gaat. Die 5 tal vaste kampeerders die daar zitten, zijn eerder een meerwaarde voor de camping en dat is de eerste keer dat ik dat stel.

Er komen ook regelmatig jeugdkampen een paar nachten op de camping kamperen, kom je vaak tegen op campings in de bergen in Frankrijk. Echter hier worden deze op daarvoor apart gelegen veldjes geplaatst zodat ze de rust van de andere kampeerders niet verstoren. Op andere campings is dat vaak veel minder leuk.

De camping ligt op 1670 meter hoogte. Bij warm weer aan zee, is het daarom daar erg aangenaam vertoeven. Echter hou er ook rekening mee dat het 's avonds en 's nachts erg kan afkoelen. Temperaturen 's nachts van tussen de 5 en de 12 graden zijn eerder regelmaat dan uitzondering. Overdag is 25 graden de meest voorkomende temperatuur. Er wordt bij de meteo vaak gesteld dat er risico voor onweer is, maar meestal is dat niet meer dan wat dreigende wolken in de avond. Echter als het echt losbreekt kan dit gepaard gaan met zeer veel regen.

Er is geen zwembad. Echter aan her riviertje dat de camping passeert is wel een plekje dat je een beetje als klein strand kan gebruiken. Onze meisjes van 11 en 9 vonden dat meer dan geweldig en waren na de activiteit in de vroege avond meestal daar terug te vinden. Er is een speelterrein aan de camping maar dat stelt niet veel voor en is wat in verval.

Je hoort er echter zo goed als geen Nederlands praten. De meeste kampeerders zijn Fransen en Spanjaarden en dan vooral Catalaanse Spanjaarden.

De slogan van de camping is Camping du Pla des barrès, C'est ma nature en dat concept kom je in heel veel zaken terug tegen. Er ligt een zeer duidelijke focus op duurzaamheid. Eerst en vooral hebben ze het camping charter onderschreven van de Office National des Forêts, wordt er gekuist met ecologische producten zonder toevoeging van tal van stoffen, enkel gerecycleerd papier gebruikt en waar papier kan vermeden worden zullen ze dat trachten te doen. Een factuur sturen ze u nog liever per e-mail in PDF naar huis dan dat ze het afdrukken, maar op vraag kan het altijd afgedrukt worden.

Het sanitair is eenvoudig maar proper. Het wordt twee keer per dag gekuist. Er zijn in totaal 4 sanitaire blokken wat voldoende is. Echter het is niet gescheiden voor mannen en vrouwen. De urinoirs zijn wel afgescheiden, en uiteraard heb je in elke douche en wc je privacy, maar om af te wassen en de lavabo's zijn in de gezamenlijke ruimte van waarin je in de douches en de WC's komt. Wij vonden dat niet direct een nadeel. Zo kon ik ook een keer de meisjes begeleiden in plaats van mijn vrouw.
De waterpunten zijn verwerkt in wat lijkt op een oude waterpomp en zo wat extra charme geeft, maar het is gewoon kraantjes water.

Aan het onthaal kan men ook de was doen. Er is echter maar één wasmachine en droogkast voor de hele camping en er hangt dan ook een blad uit waar jij een uur kan reserveren om jouw was te komen doen. Er zijn daar ook beperkt aantal kruideniers producten te verkrijgen, evenals ijsjes en koffie. Ook staat er een computer met internet die gratis kan gebruikt worden. Rond het onthaal is er ook gratis Wifi, op de rest van de camping is er geen wifi.
Ook wandelkaarten en wandelgidsen zijn daar te verkrijgen en een stuk goedkoper dan in Mont-Louis en bij het infopunt van het natuurreservaat! Tot de helft goedkoper dan bij de winkels in Mont-Louis.
Diverse keren komen aan het onthaal ook een aantal marktkramers staan die wat streekproducten komen verkopen.

Brood kan je er ook verkrijgen. Dat moet je wel de dag voordien bestellen voor 18.30, vanaf de volgende ochtend 6.30 kan je het oppikken. Het aanbod is ruim en buiten de standaard Frans brood kan je ook andere varianten en koffiekoeken krijgen. Indien je meteen voor een week besteld gaat men het niet telkens apart voor jou in een papiertje verpakken maar krijg je een linnen zak van de camping waar ze telkens het brood instoppen bij afhalen. Opnieuw om op die wijze de hoeveelheid afval te beperken.

Door dat het er droog kan zijn en de camping in het bos is gelegen, mag niet overal vuur gemaakt worden en BBQ. Daarvoor zijn twee vaste plaatsen voorzien, waarbij eentje ook als kampvuur kan gebruikt worden, de andere meerdere BBQ's kunnen gebruikt worden. Op die plaatsen zijn ook brandblus apparaten aanwezig om erger te voorkomen.

Animatie is vaak voorzien door die weinige vaste campinggasten. Dat kan gaan van vliegvissen, tot begeleide wandelingen, … Die animaties zijn ook gratis. Alleen een ritje met de pony's is betalend.
Twee keer per week is er ook een knutselactiviteit voor de kinderen en ook die staat dan in het teken van duurzaamheid, zoals nuttige dingen voor op camping knutselen met afval materiaal (een waterfleshouder voor op wandeling, ….) als dingen maken met duurzame producten zoals lippenbalsem met bijlenwas, …. Eén keer waren we eens wat later op uitstap. Onze kinderen zagen dat gebeuren en hebben daar dan wat naar gekeken, kregen meteen een stoel aangeboden en hebben mee gedaan en vonden het ook leuk en interessant. Hoewel de oudste een beetje Frans verstaat en de jongste nog niet heeft de begeleidster extra moeite gedaan om op andere wijzen de dingen uit te leggen, extra uitleg op te zoeken in het Nederlands op internet en dat aan hun laten zien en zo meer. De activiteit duurt ook maar een twee tal uur in de voormiddag en maar twee keer per week, dus is zeker niet bedoeld voor kampeerders die de hele dag hun kinderen bij de animatie wensen te droppen.

De camping ligt in de bergen redelijk afgelegen en dus is het er ook donker. De camping zelf heeft geen verlichting op het terrein 's nachts en ook deze van de sanitaire blokken gaat de verlichting snel uit als er niemand meer aanwezig is. Op die wijze zeker een donkere camping geschikt voor sterrenkunde. Alleen het office aan het begin van het reservaat had een zeer hinderlijke spot staan die ook een deel op de camping scheen. Daar een opmerking over gemaakt en de volgende dag was die wat bijgesteld.
Er staan veel bomen op de camping wat waarnemen wat kan hinderen. Echter op het speelveld in de meander van de rivier is een grote vlakte met redelijk goed uitzicht in alle richtingen, vooral naar het zuiden toe. Daar zie je ook niets van de eerder vernoemde verlichting. De Melkweg is er prachtig van horizon tot horizon te zien en je kan er makkelijk je sterrenkijker op stellen. Wel geen elektriciteit op die plaats. Ik was niet de enige die daar ging waarnemen, verschillende nachten kwamen er nog anderen met een kijkertje staan. Bij de maansverduistering was het er druk en kwamen er veel kampeerders naar daar om van het schouwspel te genieten.

Prijs valt ook erg goed mee. Voor een grote plaats met twee volwassenen en twee kinderen betaal je 21 en een beetje per nacht. Met elektriciteit komt daar 2 euro bij. Er zijn ook nog goedkopere plaatsen.

Wij vonden dit een topcamping door zijn ligging in de natuur en de omgeving. Ook heel gezellig en de kampeerders delen veel informatie met elkaar en ze laten je eventueel dingen in de natuur zien die je zelf nooit zou vinden. Ondanks dat er geen zwembad was en zo goed als geen speeltuin en nauwelijks Nederlands gesproken vonden ook onze kinderen van 9 en 11 een van de leukste campings waar ze al gezeten hebben. Ook omdat ze echt op verkenning konden trekken en steeds nieuwe dingen konden ontdekken.

Je kan in de omgeving zeer veel mooie wandelingen maken. Er zijn veel meertjes en mooie bergen en vergezichten. Ook tal van indrukwekkende kloven waar je tussen kan wandelen, soms langs in de bergwand uitgehouwen paadjes. Dus zeker heel wat te doen voor wie een actieve vakantie wenst. Ook kan je op een half uur in Spanje zijn en die kant ontdekken. Daar is ook een zwembad zowel openlucht als overdekt terug te vinden.

Verder zijn er ook tal van thermische baden in de regio.

Bij wat wisselvallig weer of eens een rustdag om te bekomen van de inspanningen van wandelingen zijn zeker ook de volgende dingen nog aan te raden:
- Mont-Louis is een van de Vesitigingen van Vauban en zo als UNESCO Wereld Erfgoed erkent.
- VilleFrance de Confluent ligt op een 40 minuten rijden en eveneens een vestiging van Vauban en nog veel mooer dan Mont-Louis, eveneens UNESCO Werelderfgoed.
- Er zijn heel wat grotten in de omgeving om te bezoeken. In deze van Canalettes bij Villefranche kan je ook onder begeleiding en met gehuurde uitrusting aan speologie doen.
- Er zijn tal van zonneovens. Deze werden al van in de jaren 70 gebruikt om stoom op te wekken en zo elektriciteit, lang voor er spraken was van zonnepanelen. Gebeurde daar omdat er veel uren zonneschijn is. Deze van Odeilo is de meest op vallende. In Mont-Louis is er nog eentje die je kan bezoeken tegen betaling en waar extra uitleg wordt gegeven en demonstraties van dingen die in het brandpunt smelten en zo meer.
- Carcasonne is op 2 uur reiden en bij slecht weer in Mont-Louis, vaak daar nog schitterend weer. Eveneens UNESCO wereld erfgoed en een bijzonder goed bewaarde middeleeuwse stad die meer dan de moeite is om te bezoeken! Kinderen onder de 18 zijn gratis bij bezoek van het kasteel! Zeker een aanrader.
- Het strand van de middellandse zee is ook maar op 1,5 uur rijden van de camping en vaak ook goed weer bij wisselvallig weer in de bergen. Wij hebben daar een keer of twee een rustdag ingelast waarbij de kinderen zich konden uitleven in de zee.

Het personeel is gemeente personeel en je hebt dus niet altijd elke dag dezelfde mensen. De meeste zijn zeker vriendelijk en behulpzaam en geloven ook in het concept van natuurcamping. Echter zoals overal met personeel heb je er een aantal tussen zitten die minder moeite doen. Maar dat bleef gelukkig beperkt tot maar één iemand.

    * Vriendelijkheid personeel:  8
    * Sanitair: 8
    * Schoonheid van de camping zelf: 10
    * Animatie team: niet met alles meegedaan en eigenlijk ook niet bedoeld als animatie voor kinderen een hele dag bezig te houden.
    * Eet gelegenheden op de camping: nvt.
    * Charme van de camping en natuur: 10

Hieronder nog een paar sfeerbeelden van de camping en hoe deze in de natuur terug te vinden is, de waterpunten en waar onze kinderen gingen zwemmen.

Gelogd

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Re: F: Frans Catalonië, Pyreneeën, Mont-Louis, Camping Municipal du Pla de Barrès **
« Reactie #1 Gepost op: augustus 30, 2018, 09:14:02 am »

Dank je wel voor de hele uitgebreide en complete recensie. Uiteraard heb ik ook deze camping op onze overzichtskaart gezet
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal