Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Slovenië  (gelezen 3107 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Slovenië
« Gepost op: oktober 31, 2013, 03:07:41 pm »



Introductie
Slovenië is een klein land dat ingesloten ligt tussen Oostenrijk, Italië, Hongarije en Kroatië en het heeft dus eigenlijk ook alle aantrekkelijkheden van die landen. Van lekkere stranden tot hoge bergtoppen in de uitlopers van de Alpen.



Verkeer
Slovenië kent een zeer beperkt wegennet maar de kwaliteit is wel redelijk tot goed en u treft regelmatig rustplaatsen, tankstations en wegrestaurants of hotels langs de wegen. Wel is het nodig een vignet voor de snelwegen te kopen. De vignetten zijn te koop voor 1 week, 1 maand of 1 jaar bij tolstations en  tankstations in Slovenië maar ook in het grensgebied van de buurlanden.  De verkeersregels wijken niet veel af van de Nederlandse verkeersregels.
Brandstof is goed verkrijgbaar en aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. LPG is redelijk verkrijgbaar en een Italië-nippel is noodzakelijk.
In de zomer wordt de verkeersinformatie en het nieuws via de radio uitgezonden in de Engelse, Duitse en Italiaanse taal. Helaas is er geen vaste frequentie dus moet u voordat u naar Slovenië vertrekt even  de frequenties opzoeken.

Ook Slovenië kent drukke wegen. U kunt files tegenkomen op de volgende wegen:
  • A4 Maribor - Ptuj - Drazenci -Gruskovje: knelpunten bij Drazenci en de grens met Kroatië.
  • H3 Ljubljana ringweg
  • G6 Postojna - Llirska Bistrica - Jelsane
  • G7 Kozina - Starod.
  • G11 Koper - Smarje - Dragonja.
  • G111 Koper - Izola - Portoroz.
  • Grensovergang richting Oostenrijk(bij Karawankentunnel): A2 Villach - Ljubljana
  • Grensovergang richting Kroatië (Zagbreb): A2 Ljubljana - Obrezje.
  • Grensovergang richting Kroatië (Zagreb): A4 Maribor - Gruskovje.
  • Grensovergang richting Kroatië (Rijeka): G6 Postajna - Jelsane.
  • Grensovergang richting Kroatië (Rijeka): G7 Kozian - Starod.
  • Grensovergang richting Kroatië (Umag en Porec): G11 Koper – Dragonja.

De weg naar het Zuiden
In Slovenië wordt een vignet systeem gehanteerd. Een kaart van de wegen waarvoor een vignet nodig is kunt u hier vinden: http://www.slovenija.nl/slovenie-vignet.html#. Voor het gebruik van de  Karawankentunnel is het betalen van tol vereist. In 2013 was dat bedrag 6,50 euro ongeacht het soort voertuig.

Verkeersregels
Zoals gezegd verschillen de verkeersregels in Slovenië niet veel van de Nederlandse verkeersregels.
Opvallende verschillen zijn:
  • kinderen jonger dan 12 jaar mogen nooit voorin de auto zitten
  • bij het achteruit rijden moeten de alarmlichten ingeschakeld zijn
  • een gevarendriehoek en reservelampjes zijn verplicht
  • als u schade aan de auto heeft bij aankomst in Slovenië moet u dit melden bij de douane. Dat voorkomt problemen als u Slovenië verlaat
  • in de bergen geldt: stijgend verkeer gaat voor dalend verkeer



Rond reizen
Slovenië biedt naast veel natuurschoon aan zee en in de bergen, ook een rijke verleden aan kastelen, kerken en musea. Daarnaast zijn er in het onbekende noorden eindeloze wijnranken, fietspaden en de talloze waterbronnen. Sinds de invoering van de euro heeft het toerisme een vogelvlucht genomen waarop menig gids of hotelier zich de Engelse taal heeft aangeleerd. 

Overnachten
Slovenië beschikt over een uitgebreid aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. Hotels, appartementen, kamers bij particulieren, overnachten op boerderijen, jeugdherbergen, berghutten en campings behoren tot de mogelijkheden.
De kwaliteit van de campings is niet erg hoog, zandstranden zijn zeker geen standaard kiezel en grindstranden komen vaker voor. De meer luxe ne kwalitatief betere campings behoren vaak toe aan een welnesscomplex.
Wel zijn de classificaties van de campings volgens een nationaal systeem vanaf 2009 aangegeven met maximaal 5 sterren. Er is geen nationale kampeerorganisatie dus u bent aangewezen op de campingpagina van: http://www.slovenia.info/en/Camping.htm?ctg_camps=0&lng=2
Wild kamperen en slapen in de auto of camper is streng verboden

Roken
Roken is verboden in openbare ruimtes en openbaar vervoer. In horeca gelegenheden zijn vaak aparte rookruimtes aanwezig.

De keuken
Slovenië en uit-eten gaan.... prima kwaliteit over het algemeen aanmerkelijk lagere prijzen dan in Nederland. De Sloveense keuken is redelijk eenvoudig en zwaar. De keuken is per regio verschillend en dan vaak een afgeleide van de buurlanden. Albóndigas con manzana y Jerez zijn gehaktballetjes in een saus van sherry en appel of Prsut meso (dungesneden ham), bacalao al pimentón (kabeljauw met paprika) en Burek (bladerdeeg gevuld met kaas, groente of gehakt) zullen veel op de kaart voorkomen. Nog meer typisch Sloveense gerechten vindt u op http://www.slovenija.nl/sloveense-recepten.html. Maar ook qua drank kent Slovenië echte specialiteiten: Eau de vie (een destilaat uit verschillende soorten fruit) en Zlata Radgonska Penina (een sprankelende wijn)

Gezondheid
Wie afreist naar Slovenië wordt geadviseerd om inentingen te halen tegen DTP, en tegen Hepatitis A en B.
 
Apotheek
Over het algemeen genomen is de gezondheidszorg in Slovenië van goede kwaliteit. U moet wel een reisverzekering hebben om gebruik te kunnen maken van de medische zorg. Een apotheek is in de grotere plaatsen wel te vinden maar de openingstijden zijn beperkt. Dus het is zeer raadzaam om zelf voldoende medicatie mee te nemen, dat geld voor zowel een aspirine als speciale medicijnen.

Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Teken
Net als in Nederland is het aan te raden om bij een wandeling in de natuur bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. In Kroatië komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.



Bronnen:
http://www.slovenija.nl/index.html
http://slovenie.ikwilhet.nu/
http://wikitravel.org/nl/Sloveni%C3%AB
http://www.slovenia.info/?home=0&id_country=41&lng=2
http://www.anwb.nl/
« Laatst bewerkt op: november 02, 2013, 02:00:02 pm door KenJo »
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal