Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: POLEN  (gelezen 4043 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

fish

  • Gast
POLEN
« Gepost op: januari 19, 2007, 09:45:24 pm »

ALGEMENE INFO
Officiële naam: Republiek Polen
Ligging: Centraal Europa. Polen ligt aan de Baltische Zee en grenst aan Duitsland (in het westen), Tjechië (zuidwesten), Slovakije (zuiden), Oekra?ne, Wit-Rusland en Lithouwen (oosten) en aan Rusland (in het noorden).
Hoofdstad: Warschau
Oppervlakte: 312.685 km?
Staatsvorm: republiek
Inwoners: 38.633.912
Bevolking: Polen (98%)
Talen: Pools
Religies: rooms-katholicisme (95%)
Munt: Zloty

REISDOCUMENTEN
Paspoort verplicht.

AMBASSADE
ADRES: Galliërslaan 29
1040 Brussel
TEL: 02/733.73.40
FAX: 02/736.18.81
E-MAIL : polambbxl@free-way.net

VACCINATIE / GEZONDHEID
Geen vaccinaties verplicht.
Meer info: Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde. Travelfoon: 0900/10-110
Gezondheid onderweg: ziekte voorkomen en genezen.

KLIMAAT
Polen kent een continentaal klimaat met vrij strenge winters en milde zomers. Neerslag valt er over het hele jaar, maar tijdens de zomermaanden is een bui nooit veraf.



Afwijkende verkeersregels
Snelheidsbeperkingen

Personenwagen
Agglomeratie: 50 km/u
Gewone wegen: 90 km/u
Autosnelwegen: 130 km/u

Personenwagen met aanhangwagen
Gewone wegen en autosnelwegen: 70 km/u of 80 km/u

Alcoholgehalte 0,2 promille en het vervoeren van een dronken persoon op de voorbank is niet toegestaan.

Varia
- Ieder ongeval MOET bij de politie gemeld worden.
- Rijden met de lichten aan is verplicht.
Motorrijders het ganse jaar.
- Verboden te claxoneren in de bebouwde kom
- Reservebrandstof in jerrycan meenemen is verboden.
- Bij parkeren op onverlichte plaatsen moeten de standlichten (eventueel
richtingaanwijzers) ontstoken worden.
- Overnachten langs de weg is verboden.

Mee te nemen
Door een sterke toename van autodiefstal zijn volgende maatregelen zeker te overwegen : blokkeerstang voor het stuurwiel, alarminstallatie, vakantieomnium voor de wagen en de bagage.
 
Landschap
Polen is over het algemeen een vlak land; 54% van de totale oppervlakte ligt onder de 150 meter, 37% heeft een hoogte tussen 150 en 300 meter. Gebergten komen alleen aan de zuidgrens voor. Qua reliëf kan Polen in drie ongeveer oost-west verlopende gordels worden verdeeld:

Langs de Oostzee liggen de kustvlakten en in de laagvlakte van de Wisla ligt het laagste punt van het land: -1,8 meter. Op deze laagvlakte sluiten de iets hoger gelegen (tot ruim 300 m) Pommerse en Mazoerische Meervlakten aan. De kuststrook bestaat uit brede zandstanden, forse duinruggen en enkele grote duinmeren.

De weer wat lager gelegen centrale vlakten en de oerstroomdalen bestaande uit het Silezische Bekken, de Kujawy, de Grootpoolse Meervlakte, het laagland van Mazowsze en van Podlachië.

Ten zuiden van de centrale vlakten liggen een aantal hooggelegen plateaus. Hiervan is de Kleinpoolse Hoogvlakte geleed in de oudste bergrug van Polen, de Góry Swietokrzyskie (Heiligekruisbergen, tot 611 m hoog), de plateaus van Silezië en Kraków-Czestochowa en de synclinale van de Nida. Het plateau van Lublin ligt tussen Wisla en Bug en is 220-300 meter hoog.
De Karpaten bestaan uit middelgebergten en hooggelegen plateaus van alpine oorsprong, die worden doorsneden door de bovenlopen van de Odra en de Wisla. De Poolse Karpaten zijn, behalve Bieszcady (Woudkarpaten) een onderdeel van de West-Karpaten. Het hoogste punt van Polen (Rysy, 2499 m) ligt in het Tatramassief.
De noordelijkste keten is de kalkachtige Pieniny. Verder westelijk, van de Karpaten gescheiden door de Moravische Poort, liggen de Sudeten, een granietmassief. Het hoogste deel hiervan is het Reuzengebergte of Karkonosze.

Ca. 53% van de Poolse grond bestaat uit podzolbodems. Dit soort bodems wordt gekenmerkt door een donkere bovenlaag met veel humus, waaronder een uitgeloogde laag ligt, die wordt gevolgd door een onderlaag waarin mineralen en organische stoffen door inspoeling opeenhopen.

Rivieren en meren

Meer dan 9000 meren bedekken ca. 1% van de oppervlakte van Polen. De grootste zijn het Sniardwymeer (109 km2) en het Mamrymeer (102 km2), beide gelegen in Mazoerië. De meeste meren liggen in de Pommerse, Mazoerische en Grootpoolse Meervlakten, alsmede in de Kujawy.
De rivieren wateren vrijwel allemaal af op de Oostzee. De stroomgebieden van de twee hoofdrivieren, de Wisla (Weichsel, 1014 km) en de Odra (Oder), beslaan 56%, respectievelijk 34% van de rivieroppervlakte van Polen; 9% valt toe aan de stroomgebieden van kustrivieren die direct in de Oostzee stromen.
De voornaamste rivier is de Wisla, die in de Karpaten ontspringt en via Kraków en Warschau naar het noorden stroomt en in de Oostzee uitmondt. De belangrijkste zijrivier van de Wisla is de Bug, die een gedeelte vormt van de Poolse grens met Oekra?ne en Wit-Rusland. De belangrijkste zijrivier van de Odra is de Warta.
De rivierstelsels van Wisla en Odra worden met elkaar verbonden door het Bydgoszczkanaal tussen de Brda, zijrivier van de Wisla, en de Notec, zijrivier van de Warta


Bezienswaardigheden
Polen is rijk aan cultuurelementen en trots op haar monumenten en bezienswaardigheden. De levensloop van veel steden, kastelen, paleizen en tempels kunnen het raamwerk vormen voor films en romans.

Bezienswaardigheden die je niet mag missen: het koninklijk paleis Lazienki, het slot, de kerken op de koninklijke route, de zomerresidentie Wilanów, het ?graf van de onbekende soldaat?; (elke dag om 12.00 en 16.00 uur vindt hier wisseling van de wacht plaats), het mooiste barokpaleis is het Krasinskipaleis en in Warschau vind je ook Polen's meest indrukwekkende oorlogsmonument: 'Het Monument voor de Kleine Opstandeling'.

Ook voor wintersporters is het goed toeven in Polen. Hoge bergruggen met lange, zachte hellingen, heerlijke weersomstandigheden en uitstekend voorbereide routes. Langlauf- en ski-liefhebbers hebben routes van vele tientallen kilometers tot hun beschikking, zowel in de gerenomeerde Tatra, Beskidyof Karkonosze, als in andere streken, waarvan de schilderachtige bergketen van de Bieszczady het meest is aan te bevelen.

Hiernaast kunnen ook watersporters hun hart ophalen in Polen. Of je nu wilt waterskiën, zwemmen of snorkelen, het kan allemaal.

Uiteraard is Polen ook een prima bestemming voor de populairste buitenactiviteit: wandelen. In de natuurparken kan men uren wandelen zonder een mens tegen te komen. Goede kaarten zijn dan wel onontbeerlijk en in onherbergzame gebieden kun je er beter niet alleen op uit trekken.

De zoutmijnen van Wieliczka, Polen

De zoutmijn dateert uit de 13de eeuw. Ze is 327 meter lang en telt bijna 3.000 kamers. Een uitgestippeld parcours van 3,5 km neemt de toeristen mee langs de zoutwanden. De zoutrotsen zijn versierd met bijbelse taferelen en heiligenbeelden. Kandelaars, uitgehouwen uit de zoutrotsen verlichten de ondergrondse kapellen en kamers. Het inademen van de zoute lucht is heilzaam voor mensen met ademhalingsproblemen en ziektes aan de luchtwegen. Er is een ondergrondse kliniek in één van de kamers van de zoutmijn.





Links
http://polen.reisforum.nl/
http://www.polenforum.nl/
http://www.poleninfo.net/
recentelijk weer in polen

bron: http://www.reizensites.be/  

« Laatst bewerkt op: september 03, 2009, 12:52:02 pm door nel »
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal