Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Estland  (gelezen 2275 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

fish

  • Gast
Estland
« Gepost op: januari 19, 2007, 09:58:24 pm »

ALGEMENE INFO
Officiële naam: Republiek Estland
Ligging: Oost-Europa, aan de Baltische Zee en de Golf van Finland, tussen Rusland en Letland
Hoofdstad: Tallinn
Oppervlakte: 45.226 km?
Staatsvorm: republiek
Inwoners: 1.431.471
Bevolking: Esten, Russen (30%)
Talen: Estisch (officiële taal), Russisch, Engels
Religies: evangelish lutheranisme, russisch orthodoxisme, ests orthodoxisme en andere
Munt: De Kroon (EEK) is onderverdeeld in 100 Sents.

REISDOCUMENTEN
Paspoort verplicht.

VACCINATIE / GEZONDHEID
Er is een matig tot laag risico op hepatitis b en polio.
Meer info: Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde. Travelfoon: 0900/10-110
Gezondheid onderweg: ziekte voorkomen en genezen.

KLIMAAT
Maritiem vochtig klimaat met gematigde winters en koele zomers.

Introductie:
Van de drie Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) ligt Estland (Eesti Vabariik)het meest noordelijk. Het landoppervlak bedraagt 45.226 km2 en is daarmee iets groter dan Nederland. Estland hoort geografisch tot Oost-Europa, qua karakter en uitstraling meer op een Scandinavisch land. De invloed van Scandinavië is vooral zichtbaar aan de kust, daar staan kleurige houten huisjes in de duinen.

Eeuwenlang was Estland onderworpen aan Duitse, Deense, Poolse, Russische of Zweedse overheersers. Pas in 1918 was voor het eerst sprake van onafhankelijkheid, maar dit was maar voor korte duur. In 1940 maakte de Sovjet-Unie Estland tot vijftiende republiek. Dit stuitte op groot verzet, wat leidde van deportatie van vele Esten naar Siberië. Na vijftig jaar werd Estland in 1991, dankzij de hervormingen en de daaruitvolgende val van de Sovjet-Unie, weer onafhankelijk en is nu een republiek.

Sinds het vertrek van de laatste Sovjet troepen in 1994 begint Estland zich steeds meer Economisch en politiek te profileren naar het westen toe, hoewel de eerste paar jaren na de onafhankelijk zeker niet makkelijk waren. De noordelijke en westelijke gebieden zijn door erosie, in verschillende ijstijden, vrij vlak geworden. Het hoogste punt van Estland is de Suur Munamägi op 317 meter. Estland kent ongeveer 1500 eilanden en 1400 meren. De eilanden beslaan circa 10% van het landoppervlak.

Er woont in Estland een grote etnische groep Russen, ook zijn er veel kleinere groepen, zoals Oekra?ner, Witrussen, Finnen, Letten, Polen en Litouwers. Deze mix is erg opvallend. Op het platteland wonen bijna alleen maar Esten, de eergenoemde groepen wonen voornamelijk in de steden, zo zijn de helft van de inwoners van Tallin etnische Russen. Meer dan 70% van de inwoners van Estland woont in de steden. In Narva, dicht tegen de Russische grens is zelfs 98% van Russische afkomst. Deze Russen zijn vooral in de periode van de Russische bezetting van 1940 tot 1991 naar Estland gekomen, tegenwoordig hebben zij van Estland een ?alien paspoort? gekregen, wat wil zeggen dat ze geen Est zijn, maar ook geen Rus.

Een groot probleem voor Estland vormt de milieuverontreiniging. Gedurende de Sovjetoverheersing heeft het leger van de Sovjets honderdduizenden tonnen olie gedumpt op Estisch grondgebied. Ook veel giftig materiaal is in de bodem en in het (bodem)water terecht gekomen.

Het oude centrum van de hoofdstad Tallin heeft veel weg van een oude prentkaart. De middeleeuwen lijken hier te zijn blijven hangen. De bebouwing buiten het oude centrum staat hier lijnrecht tegenover: moderne kantoren en supermarkten geven aan dat de economie in Estland met sprongen vooruit gaat, echter de troostelooze buitenwijken vol lelijke, grauwe flats zijn er een duidelijk voorbeeld van dat er nog veel werk aan de winkel is.

Tijdverschil: In Estland is het altijd 1 uur later dan in Nederland.  

Links:
weer in estland

bronnen:
http://www.reizensites.be/  
http://www.vakantiebeurs.nl

Toevoeging m.b.t. kamperen:

Aan campings geen gebrek in Estland. Veel campings liggen in nationale parken en zijn primitief te noemen (bijvoorbeeld geen eigen douche of toilet). Een toilet voor mannen en een toilet voor vrouwen is van elkaar te onderscheiden door verschillende kenmerken. De ?m? staat voor man en de ?n? voor vrouw, maar het kan ook zijn dat een driehoek op zijn punt (dus met de ?brede schouders? van een man) het mannentoilet aanwijst en een driehoek met de punt naar boven het vrouwentoilet. Het drinken van kraanwater in Estland wordt afgeraden. Gebruik liever mineraalwater.

In Estland wordt van hetzelfde stroomnet gebruik gemaakt als in Nederland en België: 220V/50Hz.

(Bron: http://www.acsi.eu/nl/landeninformatie/estland/l1-n46-c39/)
« Laatst bewerkt op: december 31, 2010, 06:22:59 pm door Klavertjes »
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal