Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: « 1 2 3   Omlaag

Auteur Topic: Belasting op vouwwagen in Belgie wel of niet ?  (gelezen 19469 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wemsey

  • Gast
Re: Belasting op vouwwagen in Belgie wel of niet ?
« Reactie #30 Gepost op: september 10, 2012, 08:19:12 pm »

Nog even een toevoeging en dan ga ik stilaan stoppen want het begint mezelf te vervelen en er zijn leukere topics dan deze. (het interesseert me eigenlijk geen kl***n meer  :))

Ik verneem vanavond nog dat het blijkbaar ook nog afhangt van waar je woont in Belgie. Officieel zou zelfs de wegenbelasting op elk type aanhanger nog steeds bestaan maar het vlaams gewest geeft een zogenaamde vrijstelling. Inwoners van het Brussels hoofdstedelijk gewest en het Waals gewest zouden nog steeds de wegenbelasting verschuldigd zijn voor elk type aanhanger. Strafer nog is dat, in het geval een vouwwagen niet onder een kampeeraanhangwagen zou vallen, dat de wegenbelasting van een aanhanger vanaf 500kg dan bijna 70 euro zou zijn ipv vooraan in de dertig euro.

Gelogd

Mieke

  • Gast
Re: Belasting op vouwwagen in Belgie wel of niet ?
« Reactie #31 Gepost op: september 11, 2012, 07:56:01 am »

Wemsey mij maakt het helemaal niet uit wat iemand ander er van vindt of wat jij er van vindt. IK betaal gewoon wat ik moet betalen, niet meer niet minder.
De info die ik mocht onvangen kwam van DE VLAAMSE OVERHEID dienst VERKEERSBELASTINGEN. Niet van een of andere site geplukt maar ontvangen  via een mailtje naar 1207 (de alomgekende info lijn van DE VLAAMSE OVERHEID). Dus niet van een of andere weet ik wat.
Voor mij is die omschrijving zo klaar als een klontje, laat voor mij niks aan verbeelding over.
Dus ja het hangt ook af van waar je in België woont maar dat is voor ALLE verkeersbelastingen (dus ook die van je auto) en niet alleen voor vouwwagens en co. De verkeersbelastingen is GEEN federale bevoegdheid maar eentje van de gewesten!

Maar zoals gezegd iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken of je het wel of niet betaalt.
Gelogd

wemsey

  • Gast
Re: Belasting op vouwwagen in Belgie wel of niet ?
« Reactie #32 Gepost op: september 11, 2012, 08:44:25 am »

Klopt en ik wil hier ook niemand aanvallen, mijn excuses als dat zo overgekomen is.
Ik dacht via dit topic een duidelijk antwoord voor iedereen te krijgen. Jij geeft een antwoord vanuit uw standpunt en dat is zeker nuttig.
En voor de duidelijkheid : ik heb nog helemaal geen vouwwagen dus op zich heb ik er geen belang bij om mijn standpunt zo hard te verdedigen.
Het was voor mij en iedere belgische klapper tof geweest dat er duidelijk gezegd kon worden 'ja , je moet de belasting betalen'
Maar hoe meer info we verzamelen hoe meer we vaststellen dat de belasting wettelijk gezien niet voor alle types vouwwagens opgaat. Veel snelklappers en nieuwe tentrailers vallen over het algemeen niet onder de definitie van kampeeraanhangwagen en zijn bijgevolg niet onderhevig aan een wegenbelasting. De andere oudere types met vaste zitbanken zijn sowieso te betwisten volgens de juridische specialisten.

Maar inderdaad iedereen moet het voor zich uitmaken en ook ik zal als ik een eigen klapkar aanschaf, wat zeker de bedoeling is, bekijken of mijn vouwwagen aan de wettelijke eissen voldoet of niet.

« Laatst bewerkt op: september 11, 2012, 10:07:59 am door wemsey »
Gelogd

Frankie

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 3.995
  • Merk Vouwwagen: Aart Kok Livingstone game drive XXL bed
Re: Re: Belasting op vouwwagen in Belgie wel of niet ?
« Reactie #33 Gepost op: september 11, 2012, 09:16:17 am »

Veel snelklappers en nieuwe tentrailers vallen over het algemeen niet onder de definitie van kampeerwagen en zijn bijgevolg niet onderhevig aan een wegenbelasting.
Deze uitspraak veronderstelt dat je eindelijk begrepen hebt en erkent dat vouwwagens wel degelijk aan belasting onderhevig zijn. Hoera.
De andere oudere types met vaste zitbanken zijn sowieso te betwisten volgens de juridische specialisten.
Het is niet de eerste keer dat je zwaait met de mening van 'juridisch specialisten'. Los van het feit dat uit de aard der zaak juridische specialisten die elkaar in de rechtszaal ontmoeten het per definitie in 50 procent van de gevallen bij het verkeerde eind hebben omdat alleen de rechter beslist hoe de wet uitgelegd moet worden, begin ik wel benieuwd te raken naar de identiteit en autoriteit van de juridisch specialisten die deze uitspraken doen. De wetsteksten wijzen er namelijk op dat juist de binneninrichting en daarmee juist het bed en de banken (naast de algemene functie van het verblijf van personen) factoren vormen voor het wél onderhevig zijn aan belastingheffing.
« Laatst bewerkt op: september 11, 2012, 09:20:24 am door Frankie »
Gelogd

StijnMattheus

  • Gast
Re: Belasting op vouwwagen in Belgie wel of niet ?
« Reactie #34 Gepost op: september 11, 2012, 09:59:52 am »

Ik vrees dat heel deze discussie mijn vorig punt een beetje staaft.
het is niet evident voor de burger...

Zucht....  :?
Gelogd

wemsey

  • Gast
Re: Belasting op vouwwagen in Belgie wel of niet ?
« Reactie #35 Gepost op: september 11, 2012, 10:03:37 am »

ja zucht, ik kap ermee hoor in dit topic

Gelogd

Frankie

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 3.995
  • Merk Vouwwagen: Aart Kok Livingstone game drive XXL bed
Re: Belasting op vouwwagen in Belgie wel of niet ?
« Reactie #36 Gepost op: september 11, 2012, 10:20:18 am »

ja zucht, ik kap ermee hoor in dit topic
Dat lijkt me verstandig. Je begon deze thread zelf, met de uitspraak "Weet er iemand van de Belgische klappers hier op het forum wat nu juist de wetgeving is ivm de belasting op een vouwwagen?" waarmee je expliciet aangaf het NIET te weten, maar wel te vermoeden dat er sprake is van belasting. Naarmate de draad zich verder ontwikkelde en mensen je meer informatie aangereikt hebben die nodig is om je zelf tot de conclusie te laten komen dat er gewoon belasting over betaald moet worden, raakte je er zelf -op basis van volkomen onduidelijke bronnen- sterker van overtuigd dat je er geen belasting over hoeft te betalen.

Dan ontstaat -althans bij mij en ik bespeur dat bij anderen ook een beetje- toch echt langzaamaan de moeilijk bedwingbare neiging om onbeleefd te worden. En dat lijkt me niet constructief. De vraag is -deze thread overziend- naar mijn idee echter gerechtvaardigd of je a priori eigenlijk wel ge?nteresseerd was in kennis en informatie in dit forum aanwezig met betrekking tot dit onderwerp om tot inzicht c.q. en oordeel te komen.

Als je de komende tijd met deze zelfde intentie probeert een juiste keuze te maken in je zoektocht naar een vouwwagen, wens ik je toch echt heel, heel veel sterkte...
« Laatst bewerkt op: september 11, 2012, 11:18:48 am door Frankie »
Gelogd

faba

  • Gast
Re: Belasting op vouwwagen in Belgie wel of niet ?
« Reactie #37 Gepost op: september 14, 2012, 12:47:23 pm »

In de wetgeving heb je qua aanhanger een onderscheid dat wordt gemaakt tussen kampeeraanhangwagen, (waarmee de caravan bedoeld wordt) en dan andere aanhangers onder 750 kg. Enkelassig en ongeremd, onder 750 kg maakt men een opdeling voor aanhangwagens die bedoeld zijn als vakantieverblijf (je hebt de aanhanger dus nodig om je vakantieverbliif overeind te zetten) en diegene die daar niet voor bedoeld zijn. Er bestaat in de wetgeving geen nominatieve lijst waarin duidelijk staat campingcar= 30 Euro belasting per jaar, caravan=... Euro/jaar, plooicaravan= ... jaar, andere vakantietoestanden op wielen=... jaar.
(Om het nog niet te hebben over het aanhangwagentje dat ik hier op het forum vond om achter een fiets te hangen  ::))

De overdracht van verkeersbelasting van federaal niveau naar gewestelijk is overigens nog niet zo lang geleden (1 jaar effectieve overdracht van de bevoegdheden)  ;)
Gelogd
Pagina's: « 1 2 3   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal