Vouwwagenclub.info

(Openbaar)De vouwwagen => vouwwagenmerken informatie => Topic gestart door: BasM op januari 19, 2022, 09:28:04 am

Titel: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: BasM op januari 19, 2022, 09:28:04 am
Ik heb een Holtkamper Astro omdat ik het kamperen in een tenttrailer echt fantastisch vindt. Afgelopen zomer kwam ik erachter dat ik me echter ook begon te storen aan een aantal zaken; het uitpakken en inpakken duurt toch echt wel 1 tot 1,5 uur,  de verlengsnoeren, stekkerdozen en oplaadpunten werden al snel een onoverzichtelijke kluwen, de werkruimte op het werkblad en de afstand tussen de kookpitten was niet voldoende voor mijn kookambities, het leven uit kratjes waar het overzicht al snel verdween waardoor het zoeken geblazen was.
Ik wil zelf een nieuwe tenttrailer gaan bouwen waarin ik al die problemen oplos. Nu denk ik dat er vast meer mensen zijn die deze ergernissen hebben en daar oplossingen voor hebben gevonden of bedacht. Kunnen jullie mij verder helpen met deze ambitie door jouw oplossingen of  knelpunten waarin ik nog niet gedacht heb te delen?

Alvast super bedankt.

Groet Bas, een fervent kampeerder met ambitie!
Titel: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: OhPeeCee op januari 19, 2022, 10:06:00 am
Je kan ook natuurlijk denken aan een manier dat het kamperen weer minimaal wordt, je kleding en dergelijke in een lade houden. Minimale stroom verbruikers meenemen. Geen 3 gangen maaltijden meer maken, maar meer een pans gerechten.

Ook in onze CoCoon zijn wij lui, ruimen ook niet alle kleding gelijk op. Heb wel minimale stroom verbruikers. Koken is niet alles tegelijk maar twee pannen op het kook toestel of lunchen tussen de middag, en dan in de avond nog wat met brood en soep.

Ben er ook achter dat het opruimen voor inklappen bij de COCoon voor 98 procent de avond van te voren kan. Ook het uitritsen van de zijdoeken .

Niet teveel mee willen nemen is al een groot ding. Staan echt voorbeelden in het forum van leden die, nadat er een andere vw was genomen, kijken wat ligt er nú in en hoe vaak is dat al gebruikt.

Met jonge kinderen erbij is er geen beginnen aan. Dan zeker een dag van te voren al beginnen ( bij de oudere jeugd ook wel, maar die kan dat zelf doen als het gevraagd wordt).

Als je alle vouwwagens die uitgebracht worden bekijkt, en ziet de goede dingen die je bevalt van elk type. Als je dat bij elkaar veegt dan zou je het ideale concept krijgen voor je wensen en ideeën. Echter een ander zal daar ook weer nadelen in zien. Het ontwerp is de gulden middenweg van de fabrikant om zoveel mogelijk klandizie te krijgen.

Zijn prachtige keuken ontwerpen in kist getoond, inclusief inductie plaat. Prachtige ontwerpen op het forum om de stroom/spannings verdeling in de vw voor elkaar te krijgen, een voedings draad vanaf de camping plaatsen  en de tent licht op als een komeet. Aan en afvoer van het water ontwerpen, ook te vinden op het forum.

Voor mij telt het meest, geen keukenblokken hoeven te verplaatsen, minimale inspanning om te koppelen ( auto met een camera op de electrisch uitklapbare trekhaak), weinig inspanning voor het vervoer van fietsen ( fietsen drager op de dissel), openklappen met een druk op de knop ( Aero systeem ), invouwen met een druk op knop. Echter het dekzeil blijft handy matic, pootjes in en uitdraaien met een ratel. Breek kabel en stroom connectie met de hand. Voor de rest is mijn rug heel blij met de wagen die wij gebruiken, een CoCoon Aero. (Ook deze wagen blijven ze verbeteren en verfraaien)


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: FriedelP op januari 19, 2022, 10:31:16 am
Wat de keuken betreft vindt ik deze die standaard bij vouwwagens zijn meestal ook niet praktisch en wij hebben daarom ook geen keuken er bij genomen. En dat zit naar mijn gevoel meestal vooral in dat waterbakje. Ik weet dat er veel anderen zijn die daar fan van zijn, maar wij zeker niet. Het is te klein en onpraktisch om er iets nuttigs mee te doen dat zowat eender welke andere oplossing praktischer is. Het neemt veel nuttige ruimte in en neemt ruimte in waardoor de vuren ook te dicht op elkaar moeten staan. 3 pits vuur waar de pitten zo dicht bij elkaar staan dat je maximaal twee pannen of kommen erop kunt zetten is mijn inziens erg nutteloos. Ik heb dan liever de vuren in de breedte ver uit elkaar kunnen staan waardoor je ze alledrie praktisch en makkelijk kan gebruiken. Ook niet teveel kleine kastjes en zo meer. Dat maakt het stapelen van het kookgerij alleen maar moeilijker. Enkel voor bestek en iets dergelijk een laatje en voor de rest zoveel mogelijk een grote ruimte waar je makkelijk alles in kwijt kan vindt ik gewoon veel praktischer voor ons. Het andere oogt wel veel mooier en kan me voorstellen dat dit daarom velen aantrekt, maar is voor mij gewoon totaal niet praktisch en dat primeert bij mij ver bovenop het uitzicht.


Zo weinig mogelijk nood aan haringen denk ik dat de snelheid erg kan bevorderen. Wij hebben een bouwwagen en die staat op een half uurtje. Meeste tijd komt daarna bij het slaan van de vele haringen en het verder wat inrichten.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: Tago Herman op januari 19, 2022, 10:56:53 am
De reden waarom wij van vouwwagen naar een sleurhut zijn overgestapt is het openklappen van de wagen. Dit gebeurt altijd met een zwaar deksel. Ik heb mij wel eens afgevraagd of dit niet veranderd zou kunnen worden in een systeem waar je het deksel als het ware openschuift. Verder zou het gemakkelijk zijn als er aan één kant van de wagen lades zouden zitten, die je naar de zijkant kan openschuiven. Hierin kan je dan b.v. kleding of keukengerei opbergen, die er gemakkelijk en overzichtelijk in opgeborgen kan worden en worden uitgehaald zonder dat er een zwaar bed o.i.d. moet worden opgetild. En verder natuurlijk zo weinig mogelijk haringen. Het moet toch met maximaal 10 haringen kunnen?
Titel: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: OhPeeCee op januari 19, 2022, 11:05:27 am
De reden waarom wij van vouwwagen naar een sleurhut zijn overgestapt is het openklappen van de wagen. Dit gebeurt altijd met een zwaar deksel. Ik heb mij wel eens afgevraagd of dit niet veranderd zou kunnen worden in een systeem waar je het deksel als het ware openschuift. Verder zou het gemakkelijk zijn als er aan één kant van de wagen lades zouden zitten, die je naar de zijkant kan openschuiven. Hierin kan je dan b.v. kleding of keukengerei opbergen, die er gemakkelijk en overzichtelijk in opgeborgen kan worden en worden uitgehaald zonder dat er een zwaar bed o.i.d. moet worden opgetild. En verder natuurlijk zo weinig mogelijk haringen. Het moet toch met maximaal 10 haringen kunnen?
De cocoon aero heeft bij elkaar 10 haringen erin staan. Geen scheerlijnen, makkelijk toegang tot bagage compartiment onder lattenbodem. Kleding zitten in lades, die na uitklappen in de voortent gezet worden. Keukenspullen in het keukenblok, inclusief borden, kommetjes, bestek afwas spul, koelbox (geen water voorziening).


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk Pro
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: FriedelP op januari 19, 2022, 11:33:49 am
Koelbox hoeft voor mij ook niet in de keuken. Neemt daar teveel praktische ruimte in. En als appart, kan ieder zijn koelbox nemen die praktisch is voor zijn gezinssituatie en hoe vaak ze naar de winkel gaan. Koelbox is iets waarvoor de noden van iedere kampeerder juist erg verschillend kunnen zijn en daarom dat deze voor mij niet standaard hoeft deel uit te maken van de keuken. Zeker niet voor mensen die niet altijd op plaatsen staan waar ze electriciteit hebben!


De kleren van de bak naar de voortent verhuizen lijkt me ook niet zo praktisch. Dan zou ik nog liever het bed opheffen. Dan denk ik dat de oplossing van Tago praktischer zou zijn voor dat types van wagens. Echter is het daar ook weer afwegen van hoeveel gemiddeld gezin op die wijze kleren wil gebruiken en hoeveel andere ruimte je opoffert. Geraak je dan nog makkelijk aan het andere materiaal in de bak als je het bed openklapt. Is dan altijd het gewicht tussen links en rechts goed verdeeld en dus goed geladen tijdens transport, ... Kortom lijkt een praktische oplossing die wel zeer sterk moet afgewogen worden of dat niet een boel andere nieuwe frustraties opleverd.

Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: WimS op januari 19, 2022, 12:17:07 pm
Voor mij bestaat de ideale vouwwagen al :)
(We hebben er wel eerst 4 andere vouwwagens voor moeten "ervaren". :#)

Ik vraag mij af of je, als je er zelf een ontwerpt, na enige tijd toch niet komt op dingen die je een tweede keer anders zou aanpakken.
Ik kan mij ook voorstellen dat je voor de verschillende fases in je leven andere vouwwagen behoeftes hebt.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: ArnoldusWH op januari 19, 2022, 12:54:16 pm
Hoi Bas,

Je eerste bericht op ons forum, meteen wel een stevig onderwerp ... haha

Het nadeel van relatief dure vouwwagens waarin veel kant en klare oplossingen zijn verwerkt brengt het probleem met zich mee dat de geboden oplossingen niet overeen komen met jouw verwachtingen. Een keuken met drie gaspitten die zo dicht op elkaar staan dat je er maar één koekenpan op kwijt kan, combinaties van elektrische kranen met wasbakjes, die zo klein zijn dat handen wassen amper mogelijk is zonder dat de halve omgeving ook zeiknat is geworden, stopcontacten op plaatsen die niet handig zijn e.d.
Jouw ambities zijn grenzeloos, wanneer je zelf gaat bouwen.
Ik heb ervoor gekozen een vouwwagen te kopen, die ik zelf kan inrichten. Geen keuken, geen elektra, geen kastjes, geen elektrische kraan e.d.
Ik heb mijn eigen keuken gebouwd en gebruik het liefst een jerrycan met kraantje op de klep van mijn vouwwagen, naast de keuken.
Ik heb mijn eigen zonnepaneel en accu met omvormer en heb een losse koelkast op wieltjes, die ik schuin achter mijn keuken verstop en aan het handvat even naar voren kan trekken.
De wensen zijn voor iedereen anders. Jouw kookambities ken ik niet, maar na 40 jaar tent kamperen een een benzine brander met één pitje met een voorkeur om te koken zonder pakjes en zakjes, weet ik me prima te redden. Nu ik twee pitjes heb voel ik me de koning te rijk, haha.

Ik weet niet of je een handige klusser bent, maar je kan je eigen dromen uitwerken op papier en die uitwerken na een bezoek aan de Gamma of andere bouwmarkt. De vraag is of je helder hebt wat je wilt en ook wat je zeker niet wil.
Ik ben nog steeds super blij met mijn Fat Freddy, zelf gebouwde keuken en alle spullen die wij gebruiken.
De grootste kunst is die van het weglaten van dingen die je (eigenlijk) niet nodig hebt ...

Succes en veel plezier met het maken van je plannen, zoeken van ideeën, kijken hoe anderen het doen,  maken van keuzes ... en daarna de uitvoering en het genieten op de camping.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: OhPeeCee op januari 19, 2022, 01:28:18 pm
Koelbox hoeft voor mij ook niet in de keuken. Neemt daar teveel praktische ruimte in. En als appart, kan ieder zijn koelbox nemen die praktisch is voor zijn gezinssituatie en hoe vaak ze naar de winkel gaan. Koelbox is iets waarvoor de noden van iedere kampeerder juist erg verschillend kunnen zijn en daarom dat deze voor mij niet standaard hoeft deel uit te maken van de keuken. Zeker niet voor mensen die niet altijd op plaatsen staan waar ze electriciteit hebben!


De kleren van de bak naar de voortent verhuizen lijkt me ook niet zo praktisch. Dan zou ik nog liever het bed opheffen. Dan denk ik dat de oplossing van Tago praktischer zou zijn voor dat types van wagens. Echter is het daar ook weer afwegen van hoeveel gemiddeld gezin op die wijze kleren wil gebruiken en hoeveel andere ruimte je opoffert. Geraak je dan nog makkelijk aan het andere materiaal in de bak als je het bed openklapt. Is dan altijd het gewicht tussen links en rechts goed verdeeld en dus goed geladen tijdens transport, ... Kortom lijkt een praktische oplossing die wel zeer sterk moet afgewogen worden of dat niet een boel andere nieuwe frustraties opleverd.
Kleding zit in een la, la uitschuiven in de bak is heel lastig, blijft namelijk wat inventaris liggen, wat niet dagelijks nodig is.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: Rijksen op januari 19, 2022, 02:48:06 pm
Mooi als je alles zelf naar eigen wens kan maken. Een bestaand ontwerp is altijd een compromis tussen allerlei belangen. (wensen, ontwerp en geld)

Keuze voor ons was juiste wel een vaste keuken (qua wasbak ga ik mee met FriedlP) omdat je dan alles op een vaste plek hebt. Geen kisten, koelboxen en gasfornuizen meer neerzetten. Deksel open en koken maar. Keukens zijn uiteraard wel duur qua aanschaf en worden daarom vaak achterwege gelaten. (is een keuze) Opbergen van kleding en andere zaken is zo persoonlijk. De ene leeft met gemak drie weken uit een boodschappentas en de ander wil een kast met plankjes waar alles op kleur in ligt. Wij hebben gekozen voor goede klapkratten met deksel welke nu leeg in de wagen staan we en vullen voor de vakantie. Wat ik hier al mee lees is vooral het goed opbergen van zaken een aandachtpunt. Je hebt bij een vouwwagen nog niet het gemak van een caravan of camper waar echt alles op zijn plaats blijft en je gelijk klaar bent. Bij een vouwwagen ben je afhankelijk van je wensen toch vaak nog wel even bezig met uitpakken. Zelf denk ik er aan de bak nog meer in te gaan delen met bijvoorbeeld vakken zodat je spullen nog meer een vaste plek kan geven en ze niet door hele bak "zwerven"

Ook zijn onze wensen anders per seizoen, in de zomer zo min mogelijk omdat je toch buiten leeft en veel op pad bent. In het voorhaar iets meer comfort (voortent met kachel) omdat je meer binnen leeft.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: CEO op januari 19, 2022, 04:41:24 pm
De ideale vouwwagen is altijd erg persoonlijk. Waar de een zweert bij een wasbak om de handen te kunnen wassen, vindt een ander dat zonde van de ruimte. Dat geldt eigenlijk voor alle oplossingen.

Onze insteek destijds is geweest om een wagen te kopen die zo dicht mogelijk bij al onze wensen uitkomt. Daarnaast hebben we (voor het eerste vertrek) al de nodige aanpassingen gedaan.

Dus: van mij geen adviezen wat slim is om in de kar op te nemen, maar het advies om door de diverse projecttopics heen te lopen: daar moet inspiratie genoeg te vinden zijn!

Succes met je queeste  :#
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: bernie op januari 19, 2022, 04:42:16 pm
Als je gaat beginnen wil je jou project dan met ons delen? Liefst met foto's natuurlijk. Ben zeer geïnteresseerd!!!

Die keuken die wij hebben is ook niet optimaal met een gezin met twee kinderen. Ook drie pitten, waarvan je er maar twee "normaal" van kunt gebruiken. De wasbak gebruiken wij niet, maar dat is een gedeelte met het fornuis. Ik ga daar niet zomaar in zagen.....

Wij nemen ook vaak teveel mee, maar daar ben je Hollander voor denk ik dan maar! Heb wel zelf in keuken en wagen led-strips ingebouwd. Dit bevalt erg goed.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: Chrisje op januari 19, 2022, 08:26:07 pm
Qua keuken zou ik dan toch naar een Trigano gaan kijken. Ik heb al jaren een Trigano, Vendome Odyssee en Arpege, deze hebben allemaal een keuken waar je fatsoenlijk een koekenpan op kunt zetten en erlangs nog 2 potten. Ideaal.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: g11ling op januari 19, 2022, 10:46:31 pm
Ik ben persoonlijk erg tevreden met het grote bed van de campooz (175x220). Heb me altijd verbaasd over de kleine bedjes in bv Holtkampers.
Ik zou nadenken over ventilatiemogelijkheden (zoveel mogelijk) evt dubbel dak (warmte wering).
Positie keuken (vast op de wagen, bevestigd op een rail of er af tillen.
Hoe wil je het frame ontwerpen? Uitgaan van een bestaand format? Indien mogelijk zou ik een systeem maken waarbij je de voortent aan de wagen kan laten zitten, en waarbij de stokken voor de voortent mogelijk ook mee uitschuiven of klappen. Dan raken ze ook niet in de war. Misschien hooguit de staanders los monteren?
Denk ook over de plaatsing van deuren. Misschien geen deuren, maar ramen die als deur kunnen dienen?
Kies voor een verlengde dissel, zo heb je ruimte voor een disselbak of fietsen.
Wellicht een systeem waarbij je over de lange zijde de bak in kan? Makkelijk met laden en als de tent is uitgeklapt, blokkeer je de toegang niet met tentdoek.
Ritsjes in de basistent om elektra van binnen naar buiten te laten.
Stormbanden integreren in het tentdoek
Verduistering van binnenuit kunnen sluiten/openen.
Lussen/klittenband bevestigingsplekken voorzien waar je alter bv een kapstok of vakkenschort aan kan maken, of deze integreren in de tent zelf.
Leveller/krik-achtig systeem vast aan de wagen gemonteerd zodat je altijd wagen waterpas kan zetten.
Zijwanden die kunnen dienen als tarp/schaduwdoek? Of die op meerder manieren te bevestigen zijn?

Waarschijnlijk schiet ik vannacht wakker met nog meer ideeën 😄
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: OhPeeCee op januari 19, 2022, 11:28:45 pm
Klinkt als een cocoon Aero:)3]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: BasM op januari 20, 2022, 05:03:53 pm
Dank voor je bericht!!!

Ik zie dat je in de tekstberichten 4000k aan foto's mag bijvoegen.
Aankomende zaterdag ga ik weer werken aan mijn prototype. De keuken is deels klaar, ik bedoel dan de contouren. De indeling heb ik nog niet gemaakt. Ben bv nog op zoek naar een mooie handige gootsteen. Niet al te diep maar wel groot genoeg om in af te wassen of schoon te maken.

Ik zal foto's opsturen

Bas
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: BasM op januari 20, 2022, 05:13:36 pm
De cocoon aero heeft bij elkaar 10 haringen erin staan. Geen scheerlijnen, makkelijk toegang tot bagage compartiment onder lattenbodem. Kleding zitten in lades, die na uitklappen in de voortent gezet worden. Keukenspullen in het keukenblok, inclusief borden, kommetjes, bestek afwas spul, koelbox (geen water voorziening).

Passen dan ook alle boodschappen nog in het keukenblok?
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: Drikusniet op januari 20, 2022, 05:19:28 pm
Ik zelf had dezelfde vragen en wensen. Ik ben daarom 2 jaar geleden een Campwerk Family gekocht, waarin ik nu 3 'laden' heb gebouwd. 1 'lade' is de zeer luxe keuken die ik gebouwd heb en nog verder aan het optimaliseren ben. Daarnaast een lade met daarop diverse kratjes met o.a boodschappen  en tot slot een lade waarop de grote koelbox staat en daarachter ruimte voor meer kratjes met spullen.


Oftewel: tent is gekocht, de bak is geheel door mij aangepast. Dat is het voordeel van dit soort vouwwagens, dat je de vrijheid hebt om het helemaal naar je eigen wens in te richten, omdat het een standaard bak is.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: BasM op januari 20, 2022, 05:42:18 pm
Dank voor de input!!
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: BasM op januari 20, 2022, 05:54:33 pm
Hi,

Bedankt voor je reactie(s).
Ventilatie is zeker een goede. Ikzelf geloof niet echt in die dubbel doeken. Oké het zal in eerste instantie misschien iets helpen, maar aan het einde van de dag zit de warmte overal.
Die keuken heb ik nu idd met een ladegeleider bovenop het bed gemaakt en aan de andere kant zit een kast. Ik kan je daar wel een foto van sturen, kijken of je het wat vindt.
Die verlengde dissel is zeker wat ik mee gaan nemen!! Ik heb een aanvraag ingediend bij ALKO, maar die ga ik wijzigen. Het frame dat erop komt ga ik eerst zelf lassen, dan mag een professional het nog een keer namaken, wel zo veilig.
Ik zit te denken aan vaste stroompunten in mijn keukenblok en kast, die zitten vast aan de vouwwagen waar de stekker ingestopt moet worden.
ook over die stormbanden ga ik nadenken. Ik zal dat eens voorleggen bij de maker van mijn tentdoek.
Zijwanden als Tarp, nog een goed idee!!

Al met al mag je vannacht nog best wel een keer wakker schrikken van mij1

Mvg
Bas
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: OhPeeCee op januari 20, 2022, 05:56:55 pm
De cocoon aero heeft bij elkaar 10 haringen erin staan. Geen scheerlijnen, makkelijk toegang tot bagage compartiment onder lattenbodem. Kleding zitten in lades, die na uitklappen in de voortent gezet worden. Keukenspullen in het keukenblok, inclusief borden, kommetjes, bestek afwas spul, koelbox (geen water voorziening).

Passen dan ook alle boodschappen nog in het keukenblok?
Boodschappen kunnen erin   Doe per dag, niet te veel kopen. Keuken is ruim. En als we staan is het doosje met pannetjes eruit, krijg je weer ruimte


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: FriedelP op januari 20, 2022, 08:47:01 pm
Hi,

Bedankt voor je reactie(s).
Ventilatie is zeker een goede. Ikzelf geloof niet echt in die dubbel doeken. Oké het zal in eerste instantie misschien iets helpen, maar aan het einde van de dag zit de warmte overal.
Die keuken heb ik nu idd met een ladegeleider bovenop het bed gemaakt en aan de andere kant zit een kast. Ik kan je daar wel een foto van sturen, kijken of je het wat vindt.
Die verlengde dissel is zeker wat ik mee gaan nemen!! Ik heb een aanvraag ingediend bij ALKO, maar die ga ik wijzigen. Het frame dat erop komt ga ik eerst zelf lassen, dan mag een professional het nog een keer namaken, wel zo veilig.
Ik zit te denken aan vaste stroompunten in mijn keukenblok en kast, die zitten vast aan de vouwwagen waar de stekker ingestopt moet worden.
ook over die stormbanden ga ik nadenken. Ik zal dat eens voorleggen bij de maker van mijn tentdoek.
Zijwanden als Tarp, nog een goed idee!!

Al met al mag je vannacht nog best wel een keer wakker schrikken van mij1

Mvg
Bas
Dat van die warmte hangt ook af waar en wanneer je kampeert. En dan heb ik het niet over te warm maar eerder de warmte behouden. Als je kampeert op redelijke hoogte in de bergen kan het 's avonds sterk afkoelen en dan apprecieer je dat zeker in de slaaptent. Buiten de slaaptent geloof ik daar ook minder in.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: JanJD op januari 20, 2022, 09:54:23 pm

Leuk om van scratch af aan een vouwwagen te bedenken en maken. Ik heb ook enkele ideeën hierin maar ook voor andere projecten waardoor ik voorlopig maar nog niet prioriteit geef aan volledige zelfbouw. De huidige vouwwagen voldoet trouwens ook in heel hoge mate aan onze wensen, de noodzaak is op dit moment beperkt :# .

Een tip, houd het ontwerp zo eenvoudig mogelijk. Onderweg kan een klein idee heel groot gaan groeien. Een risico hierbij is dat telkens meer en meer wordt toegevoegd en het geheel steeds complexer word. Uit ervaring weet ik dat ik, als ontwerper heb ik meermaals meegemaakt, het meest blij wordt van het moment dat inzicht ontstaat hoe gegroeide complexiteit vereenvoudigd kan worden tot iets simpels. "Eenvoud is een teken van het ware vernuft."

Zelf heb ik in 2017 een zeer eenvoudig op te zetten vouwwagen gekocht (3Dog traildog). De fabriekskeuken voldeed niet aan onze wensen en hierom had ik besloten zelf een keuken te bouwen.
Dit project is een beetje uit de hand gelopen, naast de keuken is ook een uitgebreide elektrische installatie en wagenbak inrichting ontworpen en gebouwd. Ik heb heel wat meer uren in dit project gestoken dan initieel bedacht. Gelukkig hebben wij ondertussen nog meer uren van het gebouwde genoten.Bij het ontwerp was het uitgangspunt: eenvoudig in het gebruik en geen noodzaak voor zwaar tilwerk. En deze eenvoud zit 'm in de details; alle voor het opzetten noodzakelijke spullen zijn direct toegankelijk en kunnen na het oppakken ook gelijk (op de definitieve plaats) ingezet worden. Het is niet nodig iets 2x beet te pakken of iets op zij te zetten om iets anders beschikbaar te maken. De zware koelbox, keuken (met gasbussen), ladeblok en voorraad boxen staan op een rails waardoor deze zonder krachtsinspanning uit de wagenbak getrokken worden.De elektrische installatie voorziet alles van spanning en de aansluitpunten zijn geplaatst waar nodig. Alleen de kabel aan de stroompaal erin en alles werkt. Initieel had ik nogal wat losse lampjes (Onder andere Ikea Vaxjo en Outwell Leonis) die na het opzetten van de vouwwagen nog op moest hangen. Wij trekken graag rond tijdens onze kampeervakanties en uit ervaring heb ik geleerd dat met name bij het vertrekken al dit soort losse op te bergen spullen relatief veel tijd kosten. Ondertussen heb ik dit waar mogelijk ook vast geïntegreerd; weer enkel handelingen minder dus weer gemakkelijker sneller klaar voor vertrek.De elektrische installatie is later uitgebreid (hierin was initieel al voorzien) met een off-the-grid solar installatie. Omdat alles geïntegreerd is kost dit niet meer werk, met de aanwezige accu is er altijd direct stroom voorhanden. Het naast de tent plaatsen van een zonnepaneel (alleen nodig bij iets langer verblijf) kost niet meer werk dan het uitrollen van een lange kabel naar de stroompaal.Ik lees dat je de keuken op rails plaatst; dit heb ook ik gedaan waarbij door middel van kabelgeleiders (zie foto) vast de keuken en koelbox permanent van stroom is voorzien. Dit scheelt weer wat aansluitwerk en zowel ingeschoven als uitgeschoven is altijd spanning aanwezig. De koelbox koelt ook onderweg via deze bekabeling.Je geeft aan dat je zo snel en gemakkelijk mogelijk wilt kunnen opbouwen en afbreken. hoe minder losse stokken, hoe gemakkelijker en sneller opzetten. En liever een stok uitschuiven dan losse stop moeten toevoegen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de luifel van de Combi Camp. De horizontale liggers zitten in het frame van de vaste tent geschoven; de luifel kan zelfs (op halve grote) met alleen deze liggers opgezet worden. Tel het aantal handelingen die je moet doen voor het opzetten; een losse stok erbij pakken en plaatsen zijn meer handelingen dan een stok uitschuiven. En let ook op het noodzakelijke handelingen om een tent na het opzetten op spanning te zetten; ik verbaas bij er soms hoeveel losse framedelen toegevoegd moeten worden of hoeveel framedelen uitgeschoven moeten worden voor het opspannen van het doek. Vouwwagen opzet (en afbraak) filmpjes op YouTube zijn een geweldige bron van inspiratie, hoe het wel of niet kan.Tot slot 2 linkjes naar topics in dit forum waar ik mijn project inclusief de gemaakte afwegingen heb beschreven:
1: De keuken, wagenbakinrichting en elektrische installatie: https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=21444.0 (De laatste aanpassingen met onder meer vaste lichtpunten ontbreken nog in dit draadje.)

2: De off-the-grid zonnestroom installatie: https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=25278.0 (https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=25278.0)
De keuken is ondertussen 5 jaar (6 weken per jaar) probleemloos in gebruik en bevalt nog steeds prima. Met de off-the-grid zonne-energie installatie hebben wij ondertussen 4 jaar ervaring, die ook (na een paar verbeteringen) probleemloos en volledig volgens verwachting.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: sevenup op januari 22, 2022, 02:29:09 pm
Qua voortent / luifel zou je ook kunnen kijken hoe dat bij Aart Kok is gedaan. Luifel aanritsen, 3 stokken(of boogstok bij nieuwe) en klaar. Geen frame met horizontale liggers.
Is wel erg moeilijk om te ontwerpen denk ik, alle panden zijn rond gesneden, zodat ze makkelijk op spanning gezet kunnen worden en je nooit last hebt van een waterzak oid.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: Rijksen op januari 24, 2022, 03:34:34 pm
Als je dan toch bij Aart Kok gaat kijken let dan ook op het open dak van de Livingstone. Wij vinden dit ERG fijn en als het niet regent slapen we in de zomer altijd met het dak open. Na zonsondergang is alles snel afgekoeld en slaap je heerlijk in de "open" lucht. Het dichtmaken moet je wel met enig beleid doen omdat het rondon de ritsen wel lekkagegevoelig is. Met enige oefening is dat verder geen probleem.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: FriedelP op januari 24, 2022, 04:25:11 pm
/
Als je dan toch bij Aart Kok gaat kijken let dan ook op het open dak van de Livingstone. Wij vinden dit ERG fijn en als het niet regent slapen we in de zomer altijd met het dak open. Na zonsondergang is alles snel afgekoeld en slaap je heerlijk in de "open" lucht. Het dichtmaken moet je wel met enig beleid doen omdat het rondon de ritsen wel lekkagegevoelig is. Met enige oefening is dat verder geen probleem.
Hangt ook sterk af van waar je wenst te kamperen en hoe je vakantie er uit ziet. 9/10 kamperen we boven de 1000 meter en wil je eerder dat het 's nachts niet te snel afkoelt ;-) Overdag zijn we enkel bij slecht weer in de tent, anders altijd wel op uitstap of gaan wandelen. Voor dat soort kampeerders is iets dergelijks eerder een nadeel dan een voordeel.
Waar het zelden slecht weer is en altijd warm kan ik me voorstellen dat dit wel een voordeel kan zijn.


De ideale vouwwagen voor iedereen bestaat duidelijk niet Er zijn zoveel factoren die voor iedereen de indeale vouwwagen net anders maakt. Daat maakt dit topic ook weer duidelijk.

Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: Rijksen op januari 24, 2022, 05:31:26 pm
Overdag zijn we enkel bij slecht weer in de tent, anders altijd wel op uitstap of gaan wandelen. Voor dat soort kampeerders is iets dergelijks eerder een nadeel dan een voordeel

Waarom zou dat een nadeel zijn? Je kan het dak open en dicht doen dus het is een optie die je alleen gebruikt als het nodig is. In het voor en najaar hebben wij hem ook niet vaak open ;-)
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: FriedelP op januari 24, 2022, 11:56:26 pm
Waarom zou dat een nadeel zijn? Je kan het dak open en dicht doen dus het is een optie die je alleen gebruikt als het nodig is. In het voor en najaar hebben wij hem ook niet vaak open ;-)
Mogelijk zit ik fout, maar zoals je het beschreef leek het me een extra risico op lekken en in de bergen kan het soms wel heeeeel hard regenen. Dan sluit ik gewoon dergelijke extra risico's liever uit. Mogelijk maak ik me daar zorgen voor niets, maar dat was wel de reden van de opmerking.


Verder zou ik ook niet voor iets kiezen dat in ons geval gewoon in 9,9 op de 10 gevallen nooit gebruikt zou worden.


Maar dat is hoe ik er naar kijk hé. Ik kan me voorstellen dat mensen met andere vakantiebehoeften dit geweldig vinden.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: Jon op januari 24, 2022, 11:59:43 pm
Interessante discussie. Als we onze situatie, twee personen, eens onder de loep nemen zijn we zeer tevreden met onze vouwwagen. Echter, achteraf had de keuken niet gehoeven, wij kunnen met een of twee pitjes uitstekend uit de voeten en daarvoor heb je geen keuken nodig. Spoelbak nog nooit gebruikt, zou niet weten waarvoor en de koelbox is een crime.  Een bed van 2.15x1.60 is ook nogal overdreven. 200x1.40 zou al ruim voldoende zijn. Voor de enorme bagagebak waarvan wij hoogstens 25-30% gebruiken geldt hetzelfde.
Kortom, een nieuw ontwerp hangt nogal af van de wensen en het aantal kampeerders. Ik ben wel zeer benieuwd wat voor ontwerp er uit je koker komt, succes!
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: OhPeeCee op januari 25, 2022, 10:47:01 am
Dan zou een Holtkamper Nano een uitkomst zijn:)3]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: BasM op januari 25, 2022, 02:02:27 pm
Ik heb een Holtkamper Astro omdat ik het kamperen in een tenttrailer echt fantastisch vindt. Afgelopen zomer kwam ik erachter dat ik me echter ook begon te storen aan een aantal zaken; het uitpakken en inpakken duurt toch echt wel 1 tot 1,5 uur,  de verlengsnoeren, stekkerdozen en oplaadpunten werden al snel een onoverzichtelijke kluwen, de werkruimte op het werkblad en de afstand tussen de kookpitten was niet voldoende voor mijn kookambities, het leven uit kratjes waar het overzicht al snel verdween waardoor het zoeken geblazen was.
Ik wil zelf een nieuwe tenttrailer gaan bouwen waarin ik al die problemen oplos. Nu denk ik dat er vast meer mensen zijn die deze ergernissen hebben en daar oplossingen voor hebben gevonden of bedacht. Kunnen jullie mij verder helpen met deze ambitie door jouw oplossingen of  knelpunten waarin ik nog niet gedacht heb te delen?

Alvast super bedankt.

Groet Bas, een fervent kampeerder met ambitie!
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: BasM op januari 25, 2022, 02:09:36 pm
Hallo,

iedereen bedankt voor de terugkoppeling!! Ik heb daar zeker wat aan gehad.
Afgelopen weekend heb ik foto's genomen van een technische oplossing die ik wil gaan toepassen, ik zou deze graag willen delen.

Weet iemand hoe ik dat het beste kan doen?

Mvg
Bas Mulders
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: BasM op januari 25, 2022, 02:36:20 pm
Dag Jan JD

Die kabelrups is zeker een goede tip, die ga ik denk ik wel toepassen. Ik zal eens gaan grasduinen op het forum naar andere verbeterinitiatieven.

Bas
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: JanJD op januari 25, 2022, 03:02:30 pm
Hallo,

iedereen bedankt voor de terugkoppeling!! Ik heb daar zeker wat aan gehad.
Afgelopen weekend heb ik foto's genomen van een technische oplossing die ik wil gaan toepassen, ik zou deze graag willen delen.

Weet iemand hoe ik dat het beste kan doen?

Mvg
Bas Mulders
Mooi dat je met de tips wat verder lijkt te komen!


Met betrekking tot foto's toevoegen: Hierin voorziet dit forum. In een browser (computer) kan je foto's als bijlage toevoegen. Hiervoor moet je eerst "Bijlagen en andere opties" openen (op + klikken) en vervolgens kan met "Choose File" onder Bijlage een bestand gekozen worden. Een foto wordt vervolgens automatisch (dit zie je helaas pas na het posten) zichtbaar aan het bericht toegevoegd. Met klikken op "meer bijlagen" kunnen extra bestanden/foto's toegevoegd worden. Op de foto is dit te zien. (Deze foto is ook op de beschreven wijze toegevoegd.)

Met Tapatalk kan via het foto icoontje een foto (vanaf de telefoon) toegevoegd worden.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: Jon op januari 26, 2022, 01:01:53 am
Dan zou een Holtkamper Nano een uitkomst zijn:)3]
Zeker, maar een Smitveld Patist zou dan toch mijn voorkeur hebben. Mooi van eenvoud, tòch een vouwwagen en eveneens een tent zoals een tent er uit behoort te zien, maar, ieder zijn ding.
Titel: Re: Meedenken over nieuw concept vouwwagen
Bericht door: OhPeeCee op januari 26, 2022, 07:50:52 am
Zeker, maar een Smitveld Patist zou dan toch mijn voorkeur hebben. Mooi van eenvoud, tòch een vouwwagen en eveneens een tent zoals een tent er uit behoort te zien, maar, ieder zijn ding.
Ook een mooie wagen, die als ie opstaat een tent laat zien.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal