Vouwwagenclub.info

(Openbaar)De vouwwagen => vouwwagenmerken informatie => Topic gestart door: Kevin2 op augustus 18, 2022, 12:00:10 pm

Titel: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op augustus 18, 2022, 12:00:10 pm
Hallo iedereen,

Ik ben op zoek naar ervaringen en tips over welke leeftijd tweedehands vouwwagen voor ons geschikt is. Over twee jaar willen wij met ons gezin (3 kleine kinderen) een maand of 3 op (zuid-)Europa-tour, mét vouwwagen! Op dit moment hebben we nog geen vouwwagen, en we weten ook nog niet of we de vouwwagen willen houden na deze reis. Dit zal afhankelijk zijn van de ervaring op reis en de verwachting hoe vaak we er ieder jaar mee weg kunnen.

Vooral omdat we nog niet weten hoe we onze vakanties gaan invullen de jaren na deze grote reis wil ik graag voor een tweedehandsje gaan. Maar wat is wijsheid, gaan voor een jonge <5 jaar oud, met hoge prijs en dus veel waarde te verliezen, of een ouder model 8-12 jaar oud voor een wat lager bedrag (of luxere wagen) maar misschien met meer problemen?

De levensduur van een vouwwagen wordt vaak in vakantieweken gemeten, en als we 3 maanden op reis zijn ben je al een behoorlijk eind door die levensduur heen. Wat doet dit met de restwaarde van zo'n wagen?

En kan je problemen verwachten als je zo lang onderweg bent? Moet je daarvoor onderdelen meenemen of andere voorbereidingen treffen? Je rijdt niet zomaar even langs de dealer als je aan de andere kant van Europa zit...

Niet heel relevant voor mijn vragen, maar ter info: we kijken nu naar bijv. >2016 Combi camp country, Aart Kok Livingstone/Kavango of 2010-2014 Holtkamper Kyte. In die leeftijden zijn ze qua prijs vrij vergelijkbaar.

Ik ben benieuwd naar jullie kijk hierop!

Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: sammyvannorel op augustus 18, 2022, 01:18:27 pm
Wat een gaaf plan, helaas zijn we daar zelf nooit aan toe gekomen.... en nu een kiddo vanaf januari met leerplicht.
Ik zou eerst gaan bedenken wat je denkt nodig te hebben:
1 een voortent of een luifel aan de wagen?
2 hoeveel bedden van de grond?
3 Hoeveel opslagruimte?
4 hoe lang denken jullie op 1 plek te blijven staan?
5 wel of geen keuken (ik zou voor wel gaan, want je verkast wat makkelijker)?

Zijn zo maar wat vragen die bij mij opkomen.

Daarnaast zou ik een zo universeel mogelijke tent constructie willen hebben. Stokken die gemakkelijk te vervangen zijn, onderstel (neuswieltje, remmen ed) die universeel is. Als je drie maanden weg gaat, gaat er gegarandeerd wat stuk. Of door storm of door verkeersdrempels of allebei. Dan is het handig als je het op elke straathoek kunt krijgen.

Persoonlijk zou ik voor een wagen van een jaar of 4 gaan, daar zijn de kinderziektes uit, maar heeft nog voldoende staweken voor de boeg om ook nog door te kunnen verkopen na de vakantie.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op augustus 18, 2022, 01:50:58 pm
Als wij volgens plan over 2 jaar gaan dan zijn we de leerplicht precies voor :) .

Qua type vouwwagen komen we er wel uit, daarvoor gaan we nog een keer naar Boxtel/Heemstede/Utrecht etc. Mijn vragen gaan echt over de leeftijd van de wagen.

En dank voor de tips!
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Jon op augustus 18, 2022, 02:25:06 pm
De levensduur van een vouwwagen 3 maanden?
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: martijn82 op augustus 18, 2022, 02:32:08 pm
Ik zeg altijd d levensduur van een vouwwagen en het doek staat hoe je er mee omgaat. Ik ken wagens die 10 jaar oud zijn waar veel van gebruik is gemaakt en het doek nu nog goed is.

Verstuurd vanaf mijn SM-A528B met Tapatalk

Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Rijksen op augustus 18, 2022, 03:02:52 pm
Dit is lastig in "harde cijfers" uit te drukken is mijn mening. Een wagen van de leeftijd die je zoekt zal ook voor jou doel nog prima geschikt zijn. De merken die je noemt zijn ook allen bewezen degelijke vouwwagens die lang mee gaan en een goede restwaarde hebben. (en dus ook duur zijn bij 2e hands aanschaf)

Belangrijk is om het "gebruik" te controleren bij aankoop. Heeft iemand er 5 jaar lang alleen maar drie weken mee op de camping gestaan of hebben ze er net als jullie een paar maanden mee rondgetrokken. Hoe is de wagen gebruikt, kan je altijd zien aan kleine dingen als schades, schone keuken, vlekken op het doek etc. Het is een gebruiksvoorwerp maar de ene is zuiniger op zijn spullen als de andere en dat zou ik zeker goed bekijken bij aankoop.

Gaaf trouwens om zijn reis te gaan doen met je gezin.  WW
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op augustus 18, 2022, 04:18:04 pm
We hebben er ook echt veel zin in :#

Als het even kan zou ik liefst een wagen hebben die niet *op* is na de 13 weken, zodat hij nog voor een leuk bedrag naar een volgende eigenaar kan (als we niet verslaafd zijn geraakt en 'm gewoon houden :X ) .

En qua onderhoud/reserve-onderdelen, heeft iemand daar nog een idee over? Of blijft het in principe gewoon heel nadat de kinderziektes er door de vorige eigenaar uit zijn gehaald :O
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: FriedelP op augustus 18, 2022, 04:25:54 pm
Ik denk dat je daarin meer zekerheid hebt als je zelf de kinderziekten er eerst uit haalt.


Er kan altijd iets voorkomen en daarom vindt ik het zeker geen slechte tip zoals eerder gesteld dat je best een wagen neemt waar je in geval van nood het makkelijkst uit de slag kan trekken met onderdelen die je zowat in elke kampeerwinkel of aanhangwagenboer kan vinden. In principe zou meestal alles wel OK moeten blijven, echter je weet het nooit en dan weten dat in geval van problemen je de oplossing altijd ergens bij een winkel in de buurt kan vinden, geeft toch een geruster gevoel dan kiezen voor een wagen die eerder met exclusief dat merk onderdelen werkt.

Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: sanderv op augustus 18, 2022, 04:50:11 pm
Ik zou dan in elk geval op zoek gaan naar een compacte snelklapper. Drie maanden achter elkaar rond trekken hebben wij helaas nooit gedaan, maar wij trekken wel ieder jaar een maand tot 5 weken mee rond. Onze klapper was in 2013 al 13 jaar oud en heeft er inmiddels dus zo'n 40 tot 50 weken ervaring bij gekregen in tig landen met tig weersomstandigheden. En ik kan niet zeggen dat de tent er nu slechter aan toe is dan in 2013. Wel een keer opnieuw geïmpregneerd en vorig jaar nieuwe lussen aangezet, maar verder nog net zo sterk en net zo waterdicht. Ik heb wel eens het idee dat juist de oudjes van het beste doek voorzien zijn...
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op augustus 18, 2022, 05:10:09 pm
De levensduur van een vouwwagen 3 maanden?

Bijvoorbeeld hier https://www.anwb.nl/kamperen/tent/kopen-of-huren (https://www.anwb.nl/kamperen/tent/kopen-of-huren) geven ze een levensduur van 30-55 weken voor een degelijke katoenen tent. Als een wagen voor 5-10 jaar 3 weken per jaar is gebruikt, en wij plakken er nog eens 13 weken bovenop dan kom je aardig in de buurt. Bij thuiskomst zou ik graag nog een wagen willen met wat restwaarde. Als je een 10 jaar oude Kyte koopt voor tegenwoordig een euro of 11.000 dan zou ik 'm liever niet geheel afschrijven in 3 maanden  ::) . Dan is een gloednieuwe Kyte met alles erop en eraan een stuk gunstiger als je 'm na de vakantie nog voor zeg 23K kwijt kan. Maar goed, we gaan geen 30K neerleggen voor een vouwwagen en mijn hoop is dat we niet veel meer dan 2000-3000 hoeven af te schrijven op een tweedehandse.

Ook als ik verhalen lees zoals in dit topic (https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=21965 (https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=21965)) dan vrees ik een beetje voor de effecten van langdurig kamperen op de levensduur en restwaarde. Misschien is daar ook niks aan te doen en moeten we het gewoon accepteren.

Wat FriedelP zegt vind ik wel een goeie. Een tent waar de onderdelen redelijk standaard zijn is misschien wel handig. Is in dat opzicht een CC of AK misschien beter te onderhouden dan een HK?

Sanderv goed om te horen! Ik zou het alleen spannend vinden om nu voor een reis van 13 weken een vouwwagen te komen van 22 jaar (of tegen die tijd 24 jaar) oud haha. Voor zo'n reis doet budget er wat minder toe en betrouwbaarheid een stuk meer. Maar om nu voor één reis een nieuwe te kopen gaat ook weer een beetje ver dus het wordt een compromis :) .
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: sanderv op augustus 18, 2022, 06:23:29 pm
Tja, volgend jaar gaat hij waarschijnlijk toch gewoon mee naar Griekenland, nu net bijna een maand door Wales. En hing tot voor kort achter een auto van 21 jaar oud met bijna een half miljoen op de klok.
Vertrouwen genoeg. Persoonlijk heb ik meer met bewezen technologie icm goed onderhoud dan 'nieuw'.  :J
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: sanderv op augustus 18, 2022, 06:28:29 pm
Ik denk overigens dat een schatting van 55 weken voor zware katoen vrij conservatief is. Zeker voor de oudere soorten doek. Ik vermoed dat onze Isabella doek eerder richting het dubbele gaat. Ik denk dat er meer tenten worden afgeschreven op pech of onkundig gebruik dan door pure slijtage. 🤔
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op augustus 18, 2022, 07:05:09 pm
Qua levensduur met goed onderhoud ben ik het volledig met je eens. Dat doe ik zelf ook graag. Op marktplaats is dat daarentegen altijd maar de vraag. En heb met 3 kleintjes niet oneindig de tijd om stad en land af te reizen op zoek naar de perfecte wagen. Had ik anders graag gedaan  :J
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op augustus 20, 2022, 09:58:44 am
Om terug te komen op wat FriedelP eerder zei, in hoeverre heb je onderweg een probleem als je holtkamper in Kroatië een stok verbuigt? En als hetzelfde gebeurt met een aart kok?

Ik heb zelf weinig ervaring met onderdelen-beschikbaarheid in kampeerwinkels, zeker in het buitenland.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: g11ling op augustus 20, 2022, 10:45:16 am
Wij hadden de pech op onze eerste camping met onze nieuwe klapper in een storm terecht te komen waardoor de luifel over de wagenbak is gewaaid. Alle luifelstokken die aan de  wagenbak zaten kapot. Dit hebben we zelf weten te fixen door de doppen waar een haak in hoorde, dicht te smelten met een verhitte schroevendraaier. Afgescheurde lus heb ik zelf gerepareerd . Je kan veel zelf oplossen als je een beetje nadenkt. In veel landen die wat minder kampeer-gericht zijn, zijn ze wel handig met repareren van zaken. Campingeigenaren denken graag mee, en evt een auto-werkplaats kan ook wonderen doen.

Maar he, 13 weken is weliswaar heerlijk lang in 1 keer, maar ik hoor vaak genoeg van mensen die in het voorjaar een week, een klapweekeind, een zomervakantie, een najaarstrip en ook nog een weekeind tussendoor gaan. Dan heb je ook al gauw een week of 6 op de teller. Ik zou die 13 weken afschrijving niet zo zwaar nemen.

Kies een wagen die qua comfort en flexibiliteit goed past (13 wkn geeft veel verschillende omstandigheden qua weer en terrein). Je schrijft m echt niet af in 3 maanden. (Bij normaal gebruik).

Ter illustratie.  Onze klapper heeft t tweede seizoen 13 weken dienst gedaan in onze tuin toen ons dak moest worden vervangen en in die periode 3 keer code oranje doorstaan. Ik zie t er op geen enkele wijze aan af.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: metalpe op augustus 20, 2022, 02:13:12 pm
Ik vind ook dat er nogal gedramatiseerd wordt over afschrijving. Zo 'lang' is 13 weken niet voor een vouwwagen.

Onze is 5 jaar nu en we gaan elk jaar 5-6 weken in de zomer, en vaak nog een week in het voorjaar en ik kan je zeggen dat hij nog even waterdicht is als op dag 1, na dus ongeveer 30 weken gebruik.

Natuurlijk zit er hars op en zo.Mooi wit is hij van boven niet meer.

Maar hij is zeker nog lang niet afgeschreven.

Om rond te trekken moet je gewoon zien dat je iets snels hebt. En neem tear aid mee en wat elastieken en zo.

Verstuurd vanaf mijn motorola one hyper met Tapatalk
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: sanderv op augustus 20, 2022, 09:30:20 pm
Zorg in elk geval voor wat standaard uitrusting: tiewraps, ducttape en seamgrip. Vooral die laatste is ideaal voor allerhande reparaties aan selfinflatings, wandelschoenen, maar zeker ook tenten.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: cewi op augustus 20, 2022, 10:32:58 pm
Wij zijn deze vakantie 7 weken met onze klapper weggeweest. Gewoon met onze klapper van 10 jaar oud. Voor de reis alles goed nagekeken, banden remmen etc. Tijdens de reis alleen ruzie met een runner van de deurrits gehad, maar tijdelijk kunnen verhelpen. ( zit nu een nieuwe op)

Heb geen moment over de afschrijving nagedacht. Het is maar hoe netjes je met je klapper omgaat, het aantal weken wat je mogelijk zou kunnen klappen geeft toch niemand garantie op :)

Wat je voor klapper zou moeten nemen voor jullie reis durf ik niet te zeggen, maar laat je niet afschrikken door de mogelijke levensduur. Maar als je veel bestemmingen aandoet, zou ik zeker een snelle klapper overwegen.

succes met de zoektocht!
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op augustus 21, 2022, 04:36:27 pm
Iedereen super bedankt voor de hulp! We gaan er eens goed over nadenken en later dit jaar eens bij de zaken langs om te kijken. Als ik dit zo hoor hoeven we ons in ieder geval niet tegen te laten houden door ouderdom van de tent. Nogmaals dank!
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: metalpe op augustus 21, 2022, 11:05:28 pm
Vergeet zeker niet om af en toe een foto of een beetje uitleg te posten van de rondreis :)


Verstuurd vanaf mijn motorola one hyper met Tapatalk

Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: getiem op augustus 24, 2022, 02:57:25 pm
En qua onderdelen, kijk vooral naar verkrijgbaarheid generiek in EU. Zeker als je binnen Europa blijft, is er wel wat te regelen met verzenden, zeker als je zo lang weg gaat. Ik neem dan aan dat je niet elke dag verkast en dat je al wel een kleine planning hebt voor de eerstvolgende 1 of 2 plekken. Je kunt dan prima een afspraak maken dat je een onderdeel laat verzenden naar je eerstvolgende standplek. Dan is bij verkrijgbaarheid dus leeftijd wel van belang: zijn die onderdelen nog beschikbaar, evt tweedehands, heeft de originele dealer nog wat op voorraad etc.

Zo heb ik dat bestellen en laten verzenden naar een toekomstig verblijfadres ooit ook gedaan in de VS. Heen vliegen en een tent en toebehoren laten bezorgen op de eerste camping.
Tweede keer in de VS heb ik de tent wel zelf meegenomen in de koffer, incl veel kleine/dure campingspullen (pannen, gaspit, matjes, slaapzak) en lokaal in de VS de grotere lompere goedkopere spullen of lokale veiligheidsdingen (klapstoeltjes, berenspray, aanstekers, gasbus etc). Aan het eind van de reis heb ik de meeste lokale spullen weer verkocht voor 50% van de prijs.  Bizons, beren, schorpioenen en wasberen rond je tent kreeg je er gratis bij trouwens op verschillende plekken in de VS.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: FriedelP op augustus 24, 2022, 03:05:58 pm
Wij hadden dit jaar in de Mercantour ook een schorpioen in de tent.  :J Niet iedereen van het gezelschap was daar even enthousiast over, maar zelf vondt ik dat wel een unieke ervaring en fotogeniek.  :#
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: f2ride2001 op augustus 25, 2022, 12:14:29 pm
Ik vind ook dat er nogal gedramatiseerd wordt over afschrijving. Zo 'lang' is 13 weken niet voor een vouwwagen.

Onze is 5 jaar nu en we gaan elk jaar 5-6 weken in de zomer, en vaak nog een week in het voorjaar en ik kan je zeggen dat hij nog even waterdicht is als op dag 1, na dus ongeveer 30 weken gebruik.

Natuurlijk zit er hars op en zo.Mooi wit is hij van boven niet meer.

Maar hij is zeker nog lang niet afgeschreven.


Exact, onze klapper is 31 jaar en ook al lang niet meer mooi aan de bovenkant (en helaas ook niet helemaal meer waterdicht)
maar met wat inventiviteit opgelost met bouwzeil van 10 euro.  Ook dit jaar weer tevreden 3 weken vakantie mee gevierd. Ik blijf ervan genieten  :P
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op januari 01, 2024, 12:42:26 pm
We zijn ondertussen alweer ruim een jaar verder en even een kleine update van mijn kant. We zijn intussen bij Bravo in Ommen geweest en we zijn erg gecharmeerd van de Trigano Odyssee.
Voordelen:
- direct een goed gevoel bij
- ruimte
- forse sta-hoogte
- keuken
- goede kwaliteit doek
- geen midden-stok in de deur bij nieuw model
- mogelijkheid tot gastencabine/speelhok voor de kinderen
- direct 4x slaapplaats bij uitklappen

Nadelen:
- keuken oogt en voelt goedkoop/kwetsbaar en is zelfs leeg al ZWAAR
- luifel heeft nog behoorlijk wat stokken
- redelijk wat haringen
- dunne matrassen

Ook zijn we bij Holtkamper in Utrecht geweest voor de Kyte:
Voordelen:
- nog iets ruimer
- flexibel voor de toekomst met kindertent
- makkelijk op te zetten luifel en vast kuipzeil
- prachtige keuken
- elk detail lijkt doordacht en over het algemeen nog mooier dan de Trigano
- beter bed (?)

Nadelen:
- ruim 2x zo duur

Overig:
Camp-let tent is te laag voor mij. Voelde erg krap.
3dog en dergelijken: niet wat we zoeken op dit moment, niet het goede gevoel bij.

To-do:
- bij Aart Kok Kavango kijken

Los van bovenstaande: wat is Bravo een fijne winkel, zeker met kleine kinderen! Mooi ingericht, kinderbioscoop, super vriendelijke medewerkers. Top!

Oh bijna vergeten: we hebben ook nog serieus naar de sleurhut gekeken maar dat idee is na 1 bezoek van de winkel afgeschoten. Groot van buiten en krap van binnen. Niet ons ding.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Jer81 op januari 01, 2024, 12:54:27 pm
Bij Bravo hebben ze ook de Raclet Panama Up.
Met prima keuken waar de koelbox ook in kan blijven staan en de keuken zelf die je niet los hoeft te maken of te verslepen. Vind je dat niet wat?

Bravo hebben wij ook als erg prettige ervaren. Een van de fijnere zaken vinden wij samen met Vouwwagencentrum Noordbergum, Schinkel Kamperen in Zwolle en Rutten Ridderbeks in het verre zuiden. Ja, we hebben de afgelopen jaren wel zo’n beetje alle zaken langsgelopen besef ik me nu. 
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op januari 01, 2024, 12:58:30 pm
Ja de Panama up is ook mooi. Maar een 1-2-3 model is wel makkelijk als je veel slaapplaatsen nodig hebt zoals wij… keuzes…
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Jer81 op januari 01, 2024, 01:32:45 pm
Ja de Panama up is ook mooi. Maar een 1-2-3 model is wel makkelijk als je veel slaapplaatsen nodig hebt zoals wij… keuzes…
Dat is de Kyte ook niet. Maar 1-2-3 kan wel heel makkelijk zijn. Snel 4 slaap plekken.

De Kavango is leuk, de Kariba nog net iets leuker vind ik. Als je er dan toch bent kan je ook de Combi Camp Flexi bekijken.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Ernst op januari 01, 2024, 05:52:33 pm
De campooz goed bekeken?
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Jootje1710 op januari 02, 2024, 12:45:17 pm
Wij hebben zowel de Trigano Odyssee gehad als de Aart Kok Kavango met 3 kinderen.

Persoonlijk vonden wij de Kavango van betere kwaliteit dan de Odyssee maar dat zit dan ook een prijskaartje aan. Beide vouwwagens hebben we met veel plezier gebruikt, meestal een week of 6 per jaar, en ook goed door kunnen verkopen.

Het fijne aan de Odyssee was de gastencabine, deze had de Kavango niet en toen moest een van de kinderen in een eigen tentje slapen.

De Kavango heeft een doorloopkeuken, dus de keuken hoeft er niet af maar was ook zwaar. Manlief heeft lades gemaakt in de keuken die eruit konden voordat de keuken verplaatst werd (is nog wel een topic over op het forum: https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=17263.msg228872#msg228872).

De luifel van de Kavango konden we op diverse manieren gebruiken (let op: we hadden niet de boogluifel).

De kavango was pack and go en dit had de Odyssee (nog) niet

Daarnaast het bed: het is erg persoonlijk of het matras bevalt of niet. Wij hadden in beide vouwwagens een topdekmatras en nu ook weer in onze Livingstone.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Jer81 op januari 02, 2024, 04:31:45 pm
Uit welk jaar was de Odyssee en uit welk jaar was de Kavango?
Ik zie Trigano stappen maken in ontwikkeling waar Aart Kok stil in de tijd lijkt te staan.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Thomas1984 op januari 02, 2024, 05:08:10 pm
Misschien de Jamet Jametic overwegen?
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Jootje1710 op januari 03, 2024, 09:13:09 am
Uit welk jaar was de Odyssee en uit welk jaar was de Kavango?

Ik heb het nagezocht: de Odyssee was uit 2009 en de Kavango uit 2014
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: jajaba op januari 03, 2024, 04:49:16 pm
Wat een goed idee! Wij hebben vorig jaar hetzelfde gedaan en we zouden zó weer willen. Wij waren op pad van aug t/m okt 2022 (daarna nog een weekje thuis) met kinderen van toen net vijf, bijna vier en bijna 2. Bij ons kwam het idee pas in februari, dus we hadden fors minder voorbereidingstijd. Een beetje tot onze verrassing gingen onze beide werkgevers en school akkoord en tja, toen "moesten" we wel.

Uiteindelijk gekozen voor een vouwwagen, wat heel goed bevallen is. Af en toe met een schuin oog gekeken naar een gezin wat hetzelfde deed met een sleurhut, die leken wat minder werk te hebben aan verhuizen. Maar je vat het denk ik goed samen met "te groot van buiten, te klein van binnen". Wij waren iedere keer toch weer zo'n 1,5 uur zoet met in- en uitpakken. We hebben natuurlijk alleen ervaring met onze vouwwagen, maar hebben de indruk dat het verschil in opzettijd van de verschillende modellen daarin weinig uitmaakt. Wij hadden heel veel spullen bij ons, ieder hoekje van vouwwagen en auto was gevuld. (te) veel speelgoed, maar ook bijvoorbeeld (uiteindelijk ongebruikte) warme kleren en dekens voor als het 's nachts koud zou zijn. Dat betekende iedere keer weer flink passen en meten om het er allemaal weer in te krijgen, maar ook best wat werk om alles eruit te halen en weer zijn plek te geven. Uiteindelijk is onze ervaring dat het verplaatsen vooral een optelsom is van een heleboel handelingen van 5-10 minuten die het samen een langere klus maken (tafeltjes in-/uitklappen, elektra aansluiten, keuken op zijn plek, kar waterpas, oventje op zijn plek, spullen uit de auto, kuipzeil erin, luchtbedje ondertent opblazen, etc.). De "klaptijd" is gewoon een van de vele klusjes. Afgelopen zomer hadden we minder spullen bij ons en ging het alweer een stuk vlotter.

Op het moment dat wij hadden besloten om met een vouwwagen te gaan hadden we eigenlijk nog maar een paar maanden tot vertrek. We durfden er niet op te gokken dat er nog een goede tweedehands voorbij zou komen. En we wilden niet inleveren op gemak door bijvoorbeeld voor een oud model zonder pack-and-go te kiezen. De jongere Holtkampers vonden we nog steeds erg duur. Wij wisten ook niet of we na dit avontuur nog verder wilden met de vouwwagen, maar de huidige afschrijving op nieuwe(re) vouwwagens maakte het voor ons alsnog een voordelige optie vergeleken met andere vormen van verblijf. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een splinternieuwe Trigano Odyssee (met verhoogde afdekhoes en disselbak). Geleverd twee weken voor vertrek, we konden hem nog net een weekendje uitproberen. Voor vaak verhuizen is hij niet zo geschikt (voorbeeld: losse keuken), maar hij heeft wel veel ruimte en slaapplekken en we zijn er nog steeds blij mee.
Advies is wel om ook na te denken over het grondoppervlak van de vouwwagen die je kiest: we hadden bij verschillende campings (Argelès-sur-Mer (Fr), Spanje) bijvoorbeeld geen ruimte voor de luifel. Ook een zijtentje zou op verschillende plekken niet gepast hebben. Wij gebruikten de twee slaapcabines voor ons en de middelste, de oudste lag in het ondertentje en de jongste in een opklap-/peuter-/campingbedje in de voortent. Die laatste gaat komende zomer niet meer mee. Hij gaat bij zijn zus in de tweede cabine, met zo'n buis/slang voor in het zwembad ertussen onder het hoeslaken, zodat ze op hun eigen plek blijven.

Van tevoren hadden we behoorlijk ambitieuze plannen voor wat we allemaal wilden zien en bezoeken, daar is heel weinig van terechtgekomen. We kwamen tot de conclusie dat het doel vooral was om een gezellige en ontspannen tijd te hebben met de kinderen. Dat gaat bij ons toch niet zo goed samen met iedere paar dagen verhuizen en veel in de auto zitten.

Er zijn nog genoeg ervaringen die ik graag deel, maar je vraag ging over de keuze voor een type vouwwagen. Laat maar weten als je meer wilt weten.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op januari 06, 2024, 02:51:10 pm
Er zijn nog genoeg ervaringen die ik graag deel, maar je vraag ging over de keuze voor een type vouwwagen. Laat maar weten als je meer wilt weten.

Wat leuk om te horen!  WW Heel veel herkenbare overwegingen. De vrees van teveel of te weinig spullen is hier ook wel aanwezig ;) . Ik zou het zeker leuk vinden om nog meer ervaringen te horen! Welke route hebben jullie gereden? En heb je nog tips voor het rondtrekken met kinderen? Wat moet wel mee, wat is overbodig?

Je zegt dat de odyssee niet zo geschikt is om rond te trekken, maar hoe meer we rondkijken begint het te lijken dat dat waar is voor alles behalve een camper. Wel kan ik me voorstellen dat je met de luifel van een Odyssee nog best even bezig bent, terwijl een Aart Kok (we zijn daar net wezen kijken) varioluifel of boogluifel wat makkelijker op te zetten is met minder stokken en haringen. En hoewel de Trigano keuken er functioneler uitziet dan bij Aart Kok, moet deze er wel altijd af. Bij AK kan deze evt blijven hangen. Trigano heeft dan weer meer stahoogte…

Ons plan qua slaapplekken voor deze vakantie is om alle 3 de kinderen in de breedte van het tweede bed te leggen. In theorie zou dit moeten gaan maar of het in de praktijk werkt moet nog blijken. Anders kan er altijd één in het ondertentje. De eventuele zijtent zouden we dan gebruiken als speelplek.

Een paar specifieke vragen dan:
- zouden jullie weer een zijtent nemen?
- missen jullie horgaas in de voordeur van de Odyssee?
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: sanderv op januari 07, 2024, 02:46:09 pm
Tja, alles valt of staat met hoe je kampeert. Afgelopen zomer 15 campings gehad met onze Camplet Royal. We zijn in drie kwartier opgezet en in een uur tot een uur een kwartier weg. Maar dat betekent ook: alleen een zeiltje in de voortent, geen luifel, drie kledingtassen voor ons vijven in de voortent en slaapspullen incl pyamas ed blijft gewoon liggen tijdens het klappen. Geen keuken inrichten, gewoon leven vanuit de kratten in de achterbak. Veel campers zijn niet per se sneller weg. Maar als ik zie hoeveel meuk velen in, om en aan het kampeermiddel hebben, snap ik wel dat sommigen wel een halve dag nodig hebben om op te zetten of (vooral) weg te komen...
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op januari 07, 2024, 08:22:01 pm
Wij hebben zowel de Trigano Odyssee gehad als de Aart Kok Kavango met 3 kinderen.

Persoonlijk vonden wij de Kavango van betere kwaliteit dan de Odyssee maar dat zit dan ook een prijskaartje aan. Beide vouwwagens hebben we met veel plezier gebruikt, meestal een week of 6 per jaar, en ook goed door kunnen verkopen.

Het fijne aan de Odyssee was de gastencabine, deze had de Kavango niet en toen moest een van de kinderen in een eigen tentje slapen.

De Kavango heeft een doorloopkeuken, dus de keuken hoeft er niet af maar was ook zwaar. Manlief heeft lades gemaakt in de keuken die eruit konden voordat de keuken verplaatst werd (is nog wel een topic over op het forum: https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=17263.msg228872#msg228872).

De luifel van de Kavango konden we op diverse manieren gebruiken (let op: we hadden niet de boogluifel).

De kavango was pack and go en dit had de Odyssee (nog) niet

Daarnaast het bed: het is erg persoonlijk of het matras bevalt of niet. Wij hadden in beide vouwwagens een topdekmatras en nu ook weer in onze Livingstone.


Bedankt voor de uitgebreide reactie! Erg nuttig aangezien we net bij Aart Kok zijn geweest. Wat ik hierboven lees is ook wel mijn idee: de Odyssee is een heel andere (lees: functionelere) wagen dan vroeger, terwijl de Kavango er precies hetzelfde uitziet als 15 jaar geleden. Beide voldoen echter aan onze wensen. Een topdekmatras lijkt me ook wel een must. Die standaard 6cm is mij ook wat hard.

Voordelen Kavango/Flexi:
+makkelijker opbouwen van de luifel
+ luifel lijkt wat (storm)bestendiger en heeft slikranden tegen ongedierte en tocht
+doorloopkeuken die eventueel kan blijven hangen
+ hordeuren beschikbaar voor tent en boogluifel (lijkt me erg fijn bij veel muggen ‘‘s avonds)

Voordelen Odyssee:
+ Véél hoger, ik denk wel 2,05m, tov ~1,85m bij de Kavango/Flexi waar ik moet bukken
+ ruimere luifel door de rechtere wanden
+ handige keuken met lades, water etc. (Wel nog een beetje bang voor het spaanplaat icm regen/dauw)
+ zijtent
+ donkere slaapcabines
+ voordeur voortent kan ook in de luifel geritst worden (maar krijg je dan geen muggen die onder de luifelrand doorvliegen vanwege gebrek aan slikranden?)

Onze voorkeuren die allemaal voldoen, op volgorde:
1. Kyte (XL) met Carbon hulpframe (2017?-2019) en kindertent XL
2. Odyssee GL met zijtent (2020+, evt nieuw)
3. Flexi met boogluifel (~2015+)
4. Kavango met boogluifel (~2015+)

Het is duidelijk dat er tussen de verschillende opties forse prijsverschillen zitten, maar die zijn wat ons betreft acceptabel aangezien we er lang in gaan leven dit jaar. De voorkeur ligt nu dus op een jonge maar zeker niet nieuwe Kyte. Maar we MOETEN een wagen hebben in juli en liefst nog iets eerder, dus durven we een mooie tweedehandse af te wachten? :X

Edit:
Jootje1710: Pasten jullie comfortabel onder een Kavango varioluifel met z’n vijven? Dat voelde voor mij wat krap maar het is wel makkelijk opzetten en meer tweedehands beschikbaar dan een boogluifel…
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op januari 07, 2024, 08:33:35 pm
Tja, alles valt of staat met hoe je kampeert. Afgelopen zomer 15 campings gehad met onze Camplet Royal. We zijn in drie kwartier opgezet en in een uur tot een uur een kwartier weg. Maar dat betekent ook: alleen een zeiltje in de voortent, geen luifel, drie kledingtassen voor ons vijven in de voortent en slaapspullen incl pyamas ed blijft gewoon liggen tijdens het klappen. Geen keuken inrichten, gewoon leven vanuit de kratten in de achterbak. Veel campers zijn niet per se sneller weg. Maar als ik zie hoeveel meuk velen in, om en aan het kampeermiddel hebben, snap ik wel dat sommigen wel een halve dag nodig hebben om op te zetten of (vooral) weg te komen...

15 campings, dat is een indrukwekkend aantal :o . Hoe lang zijn jullie weggeweest?

Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk. Ik ben ook niet van de kasten, tapijtjes, etc. Maar met de kinderen (allemaal <5 jaar) heb je toch best wat zooi die ze zelf nog niet uit- en inpakken dus ik vrees dat wij dat soort tijden nog niet gaan halen  ::) . Dat is niet erg overigens, het gaat in dit geval om de reis, niet om de bestemming.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Jer81 op januari 07, 2024, 09:46:20 pm
15 campings, dat is een indrukwekkend aantal :o . Hoe lang zijn jullie weggeweest?

Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk. Ik ben ook niet van de kasten, tapijtjes, etc. Maar met de kinderen (allemaal <5 jaar) heb je toch best wat zooi die ze zelf nog niet uit- en inpakken dus ik vrees dat wij dat soort tijden nog niet gaan halen  ::) . Dat is niet erg overigens, het gaat in dit geval om de reis, niet om de bestemming.
Dan is het belangrijk om te kijken welke wagen alleen opgezet kan worden opgezet 1 volwassene. Of met wat sporadische hulp van de ander. Zo kan er 1 bezig zijn met opbouwen/afbreken en kan de ander de kinderen vermaken/begeleiden.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: sanderv op januari 08, 2024, 05:25:33 pm
15 campings, dat is een indrukwekkend aantal :o . Hoe lang zijn jullie weggeweest?

Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk. Ik ben ook niet van de kasten, tapijtjes, etc. Maar met de kinderen (allemaal <5 jaar) heb je toch best wat zooi die ze zelf nog niet uit- en inpakken dus ik vrees dat wij dat soort tijden nog niet gaan halen  ::) . Dat is niet erg overigens, het gaat in dit geval om de reis, niet om de bestemming.

Wij hebben 4,5 week rond getrokken naar, door en van Griekenland. De reis is bij ons inderdaad ook altijd een wezenlijk onderdeel. We zijn wel echte trekkers, daar hebben we onze Camplet ook op uitgezocht en ingericht. Alles wat niet strikt noodzakelijk is om met vijf te slapen en droog te koken en eten is eruit of eraf gehaald.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kevin2 op maart 04, 2024, 09:21:06 pm
1,5 jaar na het starten van het topic is het zover! Zaterdag hebben wij een zo goed als nieuwe Trigano Odyssee GL 2.2 uit 2022 gekocht. Het vouwwagenavontuur gaat nu echt beginnen.  :>

Iedereen die heeft bijgedragen bedankt, het heeft enorm bijgedragen aan deze keuze.

In mei gaan we ‘m voor het eerst volledig opzetten. Bij de aankoop was het nog behoorlijk uitdagend om hem correct op te zetten maar ik neem aan dat dat gebrek aan ervaring was. We gaan in ieder geval nog een paar keer oefenen voordat we er 13 weken mee op reis gaan.

Eerder leenden we altijd alles, dus nu nog de rest van de kampeer-inventaris.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Bonny op maart 04, 2024, 09:24:42 pm
Gefeliciteerd !!!
En we zijn benieuwd naar de verhalen over 13 weken rondtrekken  :>
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Jer81 op maart 04, 2024, 09:27:23 pm
Van harte gefeliciteerd met de mooie Trigano.
Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: metalpe op maart 06, 2024, 01:14:37 pm
Proficiat!
Foto's posten he!
Wij gaan elke zomer dik 6 weken op toer met de vouwwagen. Dat is al heel wat, maar 't wordt weggeblazen door jullie 13 :)
Moest ik langer vakantie hebben, deed ik het ook. Als we na 6 weken België terug binnen rijden, zijn we nog nooit blij geweest om thuis te zijn, waar de mallemolen altijd meteen weer begint.

Verstuurd vanaf mijn moto g54 5G met Tapatalk

Titel: Re: 13 weken rondtrekken: Jonge of oudere vouwwagen?
Bericht door: Kamperenmetkids2024 op april 21, 2024, 05:22:26 pm
Wat super gaaf dat jullie dit doen!
Wij willen dit ook graag gaan doen, voorjaar 2025, met onze 2 jonge kids.

We zijn heel benieuwd hoe het jullie bevalt, zowel de reis met vouwwagen als het type vouwwagen en ook de plaatsen.
Zijn jullie ergens te volgen? Zou heel graag tips ontvangen voor volgend jaar :D
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal