Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Kroatië  (gelezen 8321 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Kroatië
« Gepost op: november 02, 2013, 08:41:49 am »



Introductie
Kroatië is een zuid-Europees land gelegen tussen de Alpen en de oevers van de Donau. In het zuiden ligt er een lange kust langs de Adriatische Zee. Een land met 250 beschermde natuurgebieden, een berenreservaat, een prachtige onderwater wereld en de stropdas.... want die komt uit Kroatië!



Verkeer
U moet minimaal 1300 kilometer rijden om Kroatië binnen te rijden en daarna treft u wegen die in een fatsoenlijke staat van onderhoud zijn en zelfs in de afgelopen jaren sterk verbeterd én uitgebreid zijn. Wel moet u op vrijwel alle snelwegen in Kroatië tol betalen. In het binnenland kunnen de wegen van veel slechtere kwaliteit zijn, houdt u daar dus rekening mee!
Bijzondere aandacht vraagt de grote snelweg langs de kust (E65): deze is bij regen zeer gevaarlijk, zeker voor motorrijders wordt het ten sterkste afgeraden daar te rijden. Over het algemeen genomen is dat advies trouwens voor veel van de Kroatische wegen van kracht dus pas uw snelheid aan bij regen en blijft u als motorrijder lekker een dagje thuis.
Via de radio wordt tijdens het toeristisch seizoen de verkeersinformatie ook in het Engels en het Duits uitgezonden.  U moet dan even zoeken naar de zender HRT2. Daarnaast wordt er verkeersinformatie verstrekt door de Kroatische automobielclub HAK via telefoonnummer +385 1 464 08 00 (24 uur per dag).

De weg naar het Zuiden
Kroatië heeft veel snelwegen, niet dat die snelwegen voldoen aan de verwachtingen die wij hebben van een snelweg maar de weg naar het zuiden is wel een van de betere wegen. Veel van de snelwegen waren voorheen 2 rijbanen maar zijn door het toenemende verkeer uitgebreid naar 2x2 of soms zelfs 3x3 rijstroken. Bij grensovergangen kunnen flinke files staan, dus is het raadzaam om de reis naar Kroatië zo te berekenen dat u op een gunstig tijdstip of dag bij een grensovergang aankomt. Zondags is het over het algemeen rustig omdat er geen vrachtverkeer is. Ook kunnen er, ondanks de verbredingen bij tunnels (Tauerntunnel en Karawankentunnel) files voorkomen. U moet voor deze tunnels trouwens wel tol betalen. Bij de verwijzing naar de bronnen staan een aantal sites die de wegen en routes naar en binnen Kroatië goed omschrijven en u veel advies kunnen geven.

Tol en Tolpoortjes
Voor alle snelwegen en voor een groot aantal tunnels moet u tol betalen. Uiteraard zijn er gratis alternatieven maar hou dan rekening met slechte wegen en langzaam verkeer. Een overzicht voor de tolprijzen is te vinden op: http://www.kroatie.org/kroatie.php?h=algemeen&o=toltarieven. De prijzen variëren tussen de 5 kuna/ 1 euro en 339 kuna/ 45 euro voor een auto+caravan.
Bijna altijd kunt u zich redelijk redden met een credit-card, een pinpas zal meer problemen opleveren en de euro is dan wel volledig geaccepteerd maar of u ermee kunt betalen is nog maar de vraag. Zorg dus voor voldoende contant geld in ?kuna's? want u kunt zomaar verrast worden met een betaal weigering. 

Verkeersregels
De verkeersregels in Kroatië wijken niet veel af van de regels zoals wij ze kennen. De belangrijkste afwijkende regels zijn:
  • kinderen tot 12 jaar moeten achterin zitten
  • auto's met aanhangers mogen maar 80 km/u rijden
  • Bestuurders kunnen getest worden op druggebruik
  • u moet in uw auto een set reserve lampjes, een gevarendriehoek en een sleepkabel hebben liggen

Brandstof en tanken
Bij de benzinestations kunt u de normale benzine en diesel kopen die ook in Nederland is te verkrijgen. Alleen LPG kan soms wat moeilijker te verkrijgen zijn, maar bij de grotere tankstations is dit altijd te verkrijgen. De prijs van benzine en diesel is veel lager dan in Nederland.
Gasflessen voor het gasfornuis zijn redelijk makkelijk te vinden maar gebruikers van Campingaz zullen van een koude kermis thuis komen: neem dus verschillende aansluitingen mee!

Maximumsnelheid
autosnelweg 130 km/h (autowegen 110), bebouwde kom 50 km/h, andere wegen 90 km/h. De maximum snelheid met aanhangwagen (caravan) is 80 km/h.



Rond reizen
In een rondreis in Kroatië kunt u de verschillende kastelen bezoeken, in Knin bevindt zich een van de grootste kastelen van het land en Pula heeft een stervormig bouwwerk gebouwd door de Franse architect Antoine de Ville. In Dubrovnik staat een kathedraal dat volgens de legendes is gebouwd op de resten van een kerk die door Richard Leeuwenhart geschonken is als dank voor zijn redding nadat hij schipbreuk had geleden. En in Split staat een 38.500m2 groot paleis dat tussen 295 en 305 gebouwd is.
Kroatië is een land dat het rond reizen waard is maar hou rekening met het feit dat de bewegwijzering niet altijd even goed is. Op de snelwegen zal je niet snel fout rijden maar op de lokale wegen is die kans veel groter.

Overnachten
Overnachten in een bed en breakfast of zoals de Kroaten dat noemen ?Soba? is heel normaal. Een ?soba? kan een eenvoudige kamer bij mensen thuis zijn maar ook een gescheiden woonruimte met eigen sanitaire voorzieningen en ontbijtzaal.
Kamperen is in Kroatië redelijk populair maar staat qua verhuur mogelijkheden nóg wel in de kinderschoenen. Het gros van de campings dat aangeboden wordt door de grotere reisorganisaties campings in Kroatië ligt aan de kust. Veel van deze campings zijn voormalige staatsbedrijven en werkelijk enorm qua omvang als men ze vergelijkt met dé europese norm: 10 hectare is redelijk normaal. In het binnenland bent u aangewezen op de eigen vindingrijkheid en  beland u zeer waarschijnlijk op een boerencamping.  Over het algemeen genomen is de kwaliteit van de campings wel goed en vergelijkbaar met de buurlanden. De campings in Kroatië zijn ingedeeld in 4 sterren klasses die gebasseerd zijn op de geboden faciliteiten. Ook treft u nog wel eens verschillende electrische stekkeraansluitingen aan op de campings. De bekende CEE aansluiting wordt langzaam aan de standaard maar u kunt ook andere aansluitingen aantreffen en soms zelfs beiden.
Wildkamperen en wildslapen in een camper of caravan is bij wet verboden.

Roken
Roken is in alle openbare ruimtes en horeca gelegenheden verboden. Aparte rookruimtes komen voor en op de terassen mag gerookt worden.

De keuken
De keuken in Kroatië is min of meer onder te verdelen in 5 keukens: de Sloveense keuken van vlees en wild in een pittige Hongaarse stijl, in Dalmatië gerechten met Italiaans tintje en vis, in Istrië gebruikt graag lichte maaltijden met kruiden, truffels onder invloed van de Italiaanse keuken. In Hrvatsko Zagorje en Medimurje is het zoet dat de klok slaat en in Midden Kroatië en het binnenland vindt u Osmaanse invloeden in de vorm van zware maaltijden met geroosterd vlees en huisgemaakt kaas en brood.
Kroatië is een land van tradities en dat is ook te merken in de keuken: Kabeljauw eet men op kerstavond, varkensvlees op nieuwjaarsdag, ham en eieren met pasen. Maar elke streek kent zijn eigen tradities dus verbaas u niet als u wat anders voor geschoteld krijgt.

Gezondheid
De gezondheidszorg in Koratië is van goede kwaliteit. Omdat er een matig tot laag risico op hepatitis A en B, polio en buiktyfus is worden een DTP-vaccinatie en Hepatitis A prik wel aanbevolen.

Apotheek
Apotheken zijn zowel in de grotere als de kleinere plaatsen aanwezig en ze verstrekken de meest gangbare medicijnen. Wel dient u tegen ziektekosten verzekerd te zijn en een bewijs hiervan te kunnen overleggen.
In de grotere steden zijn 24-uurs apotheken aanwezig. Nederlandse recepten kunnen geaccepteerd worden maar dat is niet gegarandeerd dus het is raadzaam om specialistische medicijnen zelf mee te nemen.

Drinkwater
Over het algemeen genomen is het leidingwater in Kroatië goed drinkbaar omdat het met chloor gereinigd is Dat kan maag- en darmklachten veroorzaken. Ook is het drinkwatersysteem niet altijd even betrouwbaar in de hete zomers dus is het raadzaam om voldoende water mee te nemen tijdens een rondreis. Voorzichtigheid bij het gebruik van leidingwater is geboden en dus is het uit voorzorg koken van het water geen overbodigheid of kan men beter water uit flessen drinken.

Teken
Net als in Nederland is het aan te raden om bij een wandeling in de natuur bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. In Kroatië komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.



Bronnen:
http://croatia.hr/nl-NL/Homepage
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kroati%C3%AB
http://www.anwb.nl
http://www.kroatie.nl/
http://www.kroatie.org/
http://wikitravel.org/nl/Kroati%C3%AB
http://www.allesoverkroatie.nl/vervoer/snelwegen-kroatie/
http://www.allesoverkroatie.nl/de-kroatische-keuken/
http://www.naarkroatie.nl/cultuur-kroatie/kroatische-keuken.html
http://www.camping.hr/
http://www.cccroatia.com/KrRoute.html
http://www.kroatie.org/kroatie.php?h=algemeen&o=autosnelwegen

Kijk ook eens op youtube voor de verschillende fimpjes over de snelwegen in Kroatie: https://www.youtube.com/results?search_query=Croatia+highway+A1
« Laatst bewerkt op: augustus 03, 2014, 09:44:14 am door KenJo »
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!

sannie75

  • klappers
  • Klap gek
  • *
  • Offline Offline
  • Geslacht: Vrouw
  • Berichten: 3.545
  • Aart Kok Livingstone game drive 2016
Re: Re: Kroatië
« Reactie #1 Gepost op: november 02, 2013, 11:11:54 am »

Mooi duidelijk stuk, ik snap alleen de laatste alinea niet, over de teken, je niemt daar aallemaal plaatsen in het gebied elzas/vogezen.....
Gelogd
Every day is a gift, not a given right....

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Re: Re: Kroatië
« Reactie #2 Gepost op: november 02, 2013, 01:58:39 pm »

Mooi duidelijk stuk, ik snap alleen de laatste alinea niet, over de teken, je niemt daar aallemaal plaatsen in het gebied elzas/vogezen.....
Oeps, foutje. De tekst komt uit het verhaal Landeninformatie Frankrijk (scheelt een hoop tik werk) maar zo zie je maar ..... Ik heb het direct aangepast, dank je wel voor de opmerking want hetzelfde stuk tekst stond ook in de informatie over Kroatië, Corsica, Duitsland en Griekenland wat ik nog aan het schrijven ben.
« Laatst bewerkt op: november 02, 2013, 02:05:38 pm door KenJo »
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!

smirre

  • Gast
Re: Kroatië
« Reactie #3 Gepost op: augustus 02, 2014, 01:02:09 pm »

Ik wil toch even reageren op het gedeelte over de autobanen in Kroatië:
Wij komen al heel lang twee maal per jaar in Kroatië en de autobanen zijn daar over het algemeen heel erg goed, vaak zelfs beter dan in Nederland en Duitsland.
Zeker de A1, de belangrijkste verbinding vanaf de hoofdstad Zagreb naar de steden aan de kust tot aan de plaats Metkovic, vrij onderin Kroatië.
Alle toeristen (vanuit Slovenië) die via de snelweg naar een plaats aan de Kroatische kust willen, maken dus van deze autobaan gebruik.
Deze autobaan is vergeleken bij Nederlandse en Duitse autobanen heel erg goed, erg rustig en erg mooi om te bereizen. Veel stukken driebaansweg.
Regelmatig tankstations met winkeltje die niet onderdoen voor de Nederlandse, waar je vaak ook een kleinigheid kan eten, met een (over het algemeen) nette wc en een ruime parkeerplaats.

Ook de kustweg is prima te doen!
Echt heel erg mooi en qua gevaarlijkheid valt het echt wel mee.
Veel bochten, inhalen moet je voorzichtig mee zijn (of beter: gewoon niet doen) maar goed asfalt en niet smal.
Prachtige uitzichten.
Bij regen extra voorzichtig wegens gladheid, maar thuisblijven is overdreven.

Met de auto of motor bedoel ik dan, ik zou er persoonlijk niet op de kustweg gaan fietsen.

Bij twijfel: geef op Google in: 'You Tube kustweg Kroatië' (of Jadranska Magistrala).
Of Google: 'You Tube Croatia highway A1' als je de autobaan wil bekijken.
Daar staan filmpjes genomen vanuit de auto.
Krijg je een goed beeld van de wegen aldaar!
Gelogd

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Re: Kroatië
« Reactie #4 Gepost op: augustus 03, 2014, 09:39:55 am »

@smirre: dank je wel voor de aanvulling. De informatie van mensen die daadwerkelijk in het land geweest zijn is natuurlijk véél beter dan de informatie die ik van het internet afgehaald heb. Ik probeer de informatie die ik vermeld al zoveel mogelijk te controleren bij de diverse bronnen en niet lukraak te kopiëren van 1 website maar dat geeft natuurlijk geen garantie op juistheid.

Dus nogmaals bedankt voor de aanvulling en de vermelding van de filmpjes op Youtube. Ze zijn zeker de moeite van het kijken waard en ik heb dus ook een verwijzing daarnaar bij de bronnen vermeld.
« Laatst bewerkt op: augustus 03, 2014, 09:46:50 am door KenJo »
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!

simonep

  • Gast
Re: Kroatië
« Reactie #5 Gepost op: september 04, 2014, 01:21:53 pm »

wat je moet zien als het kan, de krka waterval en de plitvicemeren.
heel veel toerisme maar zo prachtig mooi om te zien,zeker het zwemmen in de waterval was geweldig.
ook op een klein bootje dofijnen spotten is iets wat een aanrader is.
ik krijg een foutmelding bij het plaatsen van foto's dus dat lukte niet.
Gelogd

simonep

  • Gast
Re: Kroatië
« Reactie #6 Gepost op: november 12, 2014, 09:14:11 am »

wij zitten komende zomer in Zadar-nin.
we zijn er al 1 keer eerder geweest en dit word zowie zo pas onze 2e keer in Kroatie.
we zijn bij de plitvice meren geweest en hebben gezwommen in de krka waterval, hebben de orgels van zadar horen spelen en hebben op een bootje dolfijnen gespot.

zijn er mensen die nog meer (prachtige) tips hebben van wat we moeten zien of doen ?
ik heb 2 kids waarvan eentje nog maar 8 is,dus hij moet wel mee kunnen.
1 1/2 rijden is geen probleem,mits het de moeite waard is natuurlijk, maar meer dan dat liever niet.
tips zijn ontzettend welkom !
Gelogd

geke

  • Gast
Re: Kroatië
« Reactie #7 Gepost op: juli 23, 2015, 08:12:13 am »

Ik hoorde dat je in kroatie met een vouwwagen of tent niet uit de voeten kunt omdat de grond te rotsachtig is.
Iemand hier ervaring mee?
Gelogd

mar-ine

  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 313
  • Merk Vouwwagen: AartKok- LS/RL/GD
Re: Kroatië
« Reactie #8 Gepost op: juli 23, 2015, 08:43:58 am »

Rotspennen?
Gelogd

Bea

  • Klap fanaat
  • *
  • Offline Offline
  • Geslacht: Vrouw
  • Berichten: 149
  • Merk Vouwwagen: Combi camp flexi comfort 2014
Re: Kroatië
« Reactie #9 Gepost op: juli 23, 2015, 11:46:46 am »

Ik hoorde dat je in kroatie met een vouwwagen of tent niet uit de voeten kunt omdat de grond te rotsachtig is.
Iemand hier ervaring mee?

We hebben 6 jaar geleden met vouwwagen gekampeerd op het eiland Krk (camping Glavotok) en hebben zonder problemen onze vouwwagen opgezet met gewone piketten.


De wegen vonden we ook over het algemeen goed.  Wel op weg naar Plitvice meren over grindwegen maar goed berijdbaar.  Het akelige was wel dat we een weg gekozen hadden omringt door mijnenvelden :K
Op zich geen probleem als je op de weg blijft WW.

Mijn voorliefde voor kleine wegen hebben ons op het eiland Cres wel uiterst angstige momenten gegeven.  We gingen naar het gieren opvangcentrum en op de kaart was een klein kort wegje te zien en een lange omweg.  Ik dacht laten we de kortste weg nemen ::) Toen we de veerboot afreden was er ook een houtenpijl te zien naar het opvangcentrum naar rechts de kleine weg op...  Geen aanrader!  Algoed blijft mijn man rustig en kan hij goed rijden want ik dacht eerlijk gezegd dat ons laatste uur was aangebroken.

Dus blijf op de grote wegen en je hebt zeer goede wegen, de witte wegen zijn erg avontuurlijk!

Gelogd

simonep

  • Gast
Re: Kroatië
« Reactie #10 Gepost op: oktober 17, 2015, 07:47:42 pm »

Ik hoorde dat je in kroatie met een vouwwagen of tent niet uit de voeten kunt omdat de grond te rotsachtig is.
Iemand hier ervaring mee?

wij waren i Zadar camping Zaton en daar was het idd niet makkelijk de haringen in de keiharde grond te krijgen. wij als beginnelingen hadden gewoon  simpele haringen mee maar gelukkig hele aardige buren die allemaal wel een paar rotspennen voor ons hadden.
goede haringen zijn dus wel aan te raden
Gelogd

spikehome

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.966
  • Merk Vouwwagen: Holtkamper Aero (2021)
  • Holtkamper Aero (2021)
Re: Kroatië
« Reactie #11 Gepost op: oktober 17, 2015, 11:09:24 pm »

Geen problemen gehad in Kroatië hoor.
Gelogd
kampeer ervaringen:
(als eerste met je ouders natuurlijk met een vouwwagen o.a. travelsleeper daarna caravan)
Hotel o.a. vlieg en bus reizen
5 jaar bungalow tent
1 jaar trigano ocean
9 jaar trigano odyssee (2003)
7 jaar Holtkamper Kyte XL (2012)
Nieuw Holtkamper Aero 2021

astridG

  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Vrouw
  • Berichten: 244
  • Merk Vouwwagen: trigano alpha 2011, ex-odyssee, ex-spacer
Re: Kroatië
« Reactie #12 Gepost op: oktober 17, 2015, 11:50:29 pm »

Even een tip over Campingaz wat niet te krijgen is in Kroatië; wij hebben onze blauwe campingaz tank gewoon laten vullen bij een gas-station waar ze ook LPG (heet in Kroatië Plin) verkopen. Voor een paar euro heb je weer een volle tank.
Gelogd

Drikusniet

  • Techneut in hart en nieren
  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.680
  • Merk Vouwwagen: Campwerk Family
  • Een happy kampeerder
Re: Kroatië
« Reactie #13 Gepost op: oktober 18, 2015, 11:07:59 am »

De campingaz fles is niet gemaakt voor LPG. Als je dit toch doet: zorg dat hij absoluut nooit warm wordt.  Beter is een  groene gasfles mee te nemen, deze kan er wel tegen.
Gelogd

astridG

  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Vrouw
  • Berichten: 244
  • Merk Vouwwagen: trigano alpha 2011, ex-odyssee, ex-spacer
Re: Kroatië
« Reactie #14 Gepost op: oktober 18, 2015, 08:53:59 pm »

Ik ben waarschijnlijk niet duidelijk geweest, maar de campinggaz-fles werd niet gevuld met LPG.

Wij rijden een auto op LPG en in Kroatië kan je geen LPG tanken bij een benzinestation, maar moet je een gasstation zoeken om LPG te tanken. In de toeristengebieden worden de gasstations aangeduid met Plin (=LPG) zodat de LPG-rijders weten waar ze kunnen tanken.
Deze gasstation verkopen diverse soorten gas en gasflessen. En ze kunnen  ook allerlei gasflessen vullen.
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal