Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Ierland  (gelezen 2545 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Ierland
« Gepost op: november 02, 2013, 08:47:52 am »



Introductie
Ierland: het land van groene grasvelden, heuvels, beekjes, regen en mist, stijle kliffen langs de kust, gezellige humoristische mensen en eenvoudig maar stevig eten.



Verkeer
De wegen in Ierland zijn over het algemeen genomen goed onderhouden maar de bewegwijzering is maar redelijk. Lokale wegen zijn van mindere kwaliteit en vaak smal en ingesloten tussen stenen muurtjes en u kunt er zomaar op een kudde schapen stuiten. Let er op dat de afstanden op de verkeersborden niet in kilometers maar in mijlen weergegeven worden. Deze oude borden worden wel vervangen  voor borden met kilometer vermelding.
Verkeersinformatie kunt u telefonisch (1550 22 22 11) maar ook via de radio op de verschillende zenders krijgen. Files komen vaak voor in Ierland, met name rond de grote steden en op de wegen van en naar de grote steden.

Tol en Tolpoortjes
Er zijn in Ieraldn een aantal tol-wegen/ -bruggen en -tunnels waar men in de meeste gevallen met contant geld  kan betalen. Ierland kent ook een electronisch betaal systeem waar men bij gebruik van de M50 achteraf moet betalen. Ook is er een electronische kaart systeem dat op alle tolwegen in ierland gebruikt kan worden. Kijk voor informatie op www.eflow.ie of www.easytrip.ie
 
Verkeersregels
Er zijn nogal wat verkeersregels die afwijken van de regels die wij kennen. De belangrijkste regels die afwijken zijn:
  • U moet LINKS rijden en RECHTS inhalen
  • Rotondes moet u met de klok mee rijden en u moet richting aangeven
  • Parkeren langs een weg met een doorgetrokken witte streep is niet toegestaan   
  • Sommige spoorwegovergangen zijn standaard gesloten, die mag u zelf openen en weer sluiten
  • Voetgangers hebben voorrang bij een oversteekplaats met een gele knipperbol   

Brandstof en tanken
Benzine en diesel zijn in Ierland goed verkrijgbaar, LPG is een stuk minder verkrijgbaar. Langs de snelwegen liggen de tankstations ver uit elkaar op het platteland zijn ze dun bezaaid. Dus zorg altijd voor minstens een halve tank benzine.
Betalen doet u met de Euro en ongeveer 10-15% minder voor 1 liter benzine dan in Nederland.

Maximumsnelheid
De maximumsnelheid wijkt niet af ten opzichte van de Nederlandse regels behalve dat voor een auto met aanhanger de maximumsnelheid 80 km/u is.



Rond reizen
En rond reis door Ierland kan georganiseerd of geheel zelfstandig gedaan worden. Maar wat de voorkeur ook is, u zult regelmatig een WAUW-moment hebben. ER is meer dan voldoende te zien in Ierland: kastelen, ru?nes, grafheuvels, round towers, pubs en natuurlijk de natuur.
De oostelijke kuststreek van Ierland heeft mooie lange zandstranden, de zuidkust rotsen, baaien en vissersdorpjes.  West Ierland heeft prachtige landschappen die doorkruisd worden door goede wandel en fietsroutes. Het Noordwesten is toeristisch luw.
En waar u vooral geweest moet zijn? Tja eigenlijk is daar gewoon geen antwoord op te geven, er is t? veel te zien. Een aantal zeer bekende toeristische trekpleisters zijn:
  • Newgrange: een van de graftombes van het brú na Bóinne complex
  • Poulnaborne: een van de mooiste dolmen
  • Glendalough: een ruim 1000 jaar oude 33 meter hoge Round Tower
  • de vuurtoorn van Churchtown: de oudste vuurtoorn ter wereld van 1600 jaar oud
  • Giant's Causeway: circa 40.000 basaltzuilen die gevormd zijn tijdens een vulkaanuitbarsting
  • Derry: de laatste ommuurde stad van Ierland met Kilkenny Castle
  • Guinness: d? bierbrouwer van ierland
Maar dan doen we uiteraard Dublin, Cork, de Klippen van Moher en nog veel meer bijzondere plaatsen een te kort door ze niet te noemen. Kijk bij ?bronnen? voor websites over Ierland zodat u zelf een keuze kunt maken uit de ontelbare lijst van ?plaatsen waar je geweest moet zijn?.
Wat u in ieder geval absoluut moet doen is een boerenmarkt bezoeken! Prachtige natuurlijke en vooral lokale producten te koop aangeboden. U kunt er vaak verse kokende hete appelsap drinken, boerenkaas proeven en authentiek Iers straateten proberen. Een bijna oneindige lijst van boerenmarkten staat op http://www.bordbia.ie/aboutfood/farmersmarkets/pages/default.aspx

Overnachten
Er is een overvloed aan keuzes om de nacht door te brengen: jeugdherbergen, hostels, guesthouses, hotels en B&B's ( Bed & Breakfast ) of gewoon bij de mensen thuis voor een kleine vergoeding. De Hotels zijn goed maar duur de best betaaldbare optie is een B&B. De prijzen zijn per regio wel wisselend maar voor vaste lands begrippen relatief goedkoop.
De campings zijn redelijk eenvoudig en ingedeeld in een sterren systeem. Het gros van de campings wordt door stacaravans bezet. CEE-aansluitingen zijn meestal beschikbaar maar een verloopstekker moet je wel bij je hebben. Veel campings beschikken over een ?camperskitchen?, een plaats waar trekkers hun maaltijden kunnen bereiden en bij nat weer binnen kunnen zitten.
De gasflessen wijken af van de Nederlandse aansluitingen, CampinGaz is gewoon te gebruiken en om te ruilen.
Wild kamperen is verboden en strafbaar.

Roken
Ierland kent een rookverbod voor gesloten ruimtes waarin gewerkt wordt. Horeca gelegenheden bieden vaak een rookruimte. Sigarettenautomaten zijn verboden in Ierland.

De keuken
De Ierse keuken is niet heel erg uitgebreid maar kent toch haar eigen heerlijkheden en traditionele gerechten die op eenvoudige wijze klaar gemaakt worden. De keuken is geheel gebaseerd op de produkten die Ierland zelf produceert aardappelen, (karne)melk, wilde zalm uit de Shannon (de langste rivier van Ierland), oesters uit Galway, kaas uit Cork of Tipperary en lamsvlees uit Kerry en er worden heel weinig kruiden gebruikt.

Iedereen zal wel eens gehoord hebben van Irish Stew (in bier gestoofd vlees). Typisch Iers is ook sodabrood (daar wordt geen gist maar keukensoda in gebruikt), barmbrack (rozijnenbrood), champ (stampot), colcannon (stampot) en drisheen (bloedworst).

Gezondheid
De gezondheidszorg ligt in Ierland op een lager niveau dan in Nederland. Dat komt mede omdat de faciliteiten gewoon een stuk minder zijn, het medischpersoneel is deskundig genoeg.

Apotheek
De apothekers zijn er in voldoende mate aanwezig en hebben dezelfde openingstijden als winkels, 24-uurs apothekers kennen ze niet in Ierland. Een medische verklaring voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen is noodzakelijk. Neem zelf voldoende specialistische medicijnen met u mee.

Drinkwater
Het drinkwater is zeer goed het is niet nodig flessenwater te gebruiken.



Bronnen:
http://www.anwb.nl/
http://wikitravel.org/nl/Ierland
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ierland_%28land%29
http://www.ireland.com/nl-nl
http://www.landenweb.net/ierland/vakantie/
http://www.landenportal.nl/ierland.htm
http://www.echtierland.nl/
http://www.top10bezienswaardigheden.nl/ierland/
« Laatst bewerkt op: november 03, 2013, 02:27:25 pm door KenJo »
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal