Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Griekenland  (gelezen 3697 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Griekenland
« Gepost op: november 19, 2013, 10:26:19 pm »




Introductie
Griekenland, het rijk der duizend eilanden zou het eigenlijk moeten heten. Meer dan 6000 eilanden waarvan er een paar honderd bewoond worden en er slechts 78 eilanden ook bevolkt zijn door meer dan een handje vol mensen. Griekenland het land van de Suzuki, souvlaki en de mixed grill. Of toch niet???



Verkeer
Griekenland kent maar een klein aantal belangrijke snelwegen die samen wel vele duizenden kilometers asfalt bevatten. Alleen al de A1 is 730 kilometer lang.
Naast de meestal 2 rijstroken brede snelwegen, zijn de secundaire wegen van redelijke tot goede kwaliteit. De bewegwijzering is zeker langs de snelwegen prima, daarbuiten hooguit redelijk.
Het verkeer in de grote steden is voor onze begrippen chaotisch, en het is raadzaam om die dan ook te ontwijken. Ook het rijden in het donker is niet aan te raden.
Voor verkeersinformatie kunt u telefonisch contact opnemen met de toeristenpolitie (171) of via de automobielclub ELPA (210 606 88 00). Via de radio wordt er geen verkeersinformatie verstrekt in een buitenlandse taal.

Tol en Tolpoortjes
Veel van de nieuwe snelwegen zijn tolwegen en daar kunt u alleen met contant geld (euro's) betalen. Een creditcard of pinpas wordt geweigerd. Een auto met caravan/ aanhangwagen betaald een dubbel tarief ten opzichte van het tarief voor een personenauto.
Op de volgende wegen en bruggen wordt tol geheven:

wegnr.   traject
E55   Tunnel Aktion - Préveza (west-Gr.)
E65   Athene ? Kórinthe
E65   Kórinthe - Trípoli
E75   Efzoni - Katerini
E75   Katerini - Larisa
E75   Larisa - Lamia
E75   Lamia - Athene
E94   Korinthe - Pátras
De brug over de Golf van Kórinthe
Attika snelweg - Athene vliegveld
 
Verkeersregels
De verkeersregels wijken in Griekenland niet zo heel veel af van de Nederlandse verkeersregels.

Brandstof en tanken
Benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar in Griekenland. LPG is een ander verhaal, dat is namelijk alleen verkrijgbaar voor taxi's en openbaar vervoer. Officieel ten minste, onofficieel kan je als toerist gewoon tanken maar het is wel iets om rekening mee te houden. Voor het tanken van lpg is in Griekenland de zogenaamde Italië-nippel nodig.
De prijzen voor brandstof zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. U kunt gewoon met contanten of met de credit-card betalen.

Maximumsnelheid
De maximumsnelheid voor personenauto's verschilt niet ten opzichte van de regels in Nederland met die uitzondering dat auto's met aanhangwagen een maximumsnelheid hebben van  80 km/u. Motoren mogen op de (auto)snelwegen niet harder dan 90 km/u en buiten de bebouwde kom niet harder dan 70 km/u.

Veiligheidsuitrusting
Het is verplicht een brandblusser, gevarendriehoek en verbanddoos in de auto aanwezig te hebben.



Rond reizen
Griekenland is het land om te gaan eiland-hoppen. Zoals eerder genoemd kent Griekenland duizenden eilanden waarvan er zo'n 78 ook daadwerkelijk bezocht kunnen worden. Met name de Cycladen (meer dan 50 eilanden) en de Sporaden zijn daar uitstekend geschikt voor. In de zomermaanden varen er regelmatig veer of draagvleugelboten op en neer naar de eilandjes.
Er is een zeer ruime keus in georganiseerde rond-reizen waarvan tientallen speciaal afgestemd zijn op ouderen, gezinnen met kinderen etc etc.

Overnachten
Wat campings betreft is het wat ingewikkeld in Griekenland. U zult er goed op moeten letten dat u op een legale camping staat. Deze zijn herkenbaar bij de receptie aan een schildje met een blauw embleem van het Griekse Nationale Organisatie voor Toerisme (EOT/GNOT). De legale campings zijn dan weer te onderscheiden in overheids/ gemeente en commerciële campings. Al met al is de kwaliteit van de campings meestal redelijk en eenvoudig en te herkennen aan 4 klassen: A ? B ? C ? D.
Wild kamperen is verboden.
Verder zijn er talloze vakantiewoningen, appartementen, hotels en bed & breakfast accommodaties te vinden. Over het algemeen voldoet de kwaliteit van deze accommodaties veel beter dan die van de campings.

Roken
In openbare gebouwen is het verboden te roken. In horeca gelegenheden kan het toegestaan zijn te roken.

De keuken
Wie kent niet de souvlaki, gyros, suzuki en moussaka uit de Griekse restaurants zoals die in Nederland te vinden zijn. Het vreemde is dat met name souvlaki in Griekenland niet als delicatesse bekend staat maar als fastfood gerecht. Dus deze gerechten vergeten we even en we richten ons op de basis van de Griekse keuken. Kenmerkend aan de Griekse keuken was de gril of braadspit die in elk dorp een centrale plaats had. Helaas heeft de moderne keuken die centrale plaats verdreven maar de hedendaagse Griekse keuken is met zijn braad en grill gerechten daar dus wel een afgeleide van. Varkensvlees, kip of wild bereid met tomatensaus, olijfolie en kruiden vormt met een verse salade daar de basis in.  Het gebruik van olijfolie, granen, wijn, vis en diverse vleessoorten in een combinatie met kaas, aubergine, courgette en yoghurt en kruiden als knoflook, basilicum, oregano, tijm en munt is de centrale basis in de Griekse keuken. Mocht u nou eens heerlijk traditioneel Grieks willen koken zoek dan eens een recept op van Spetsofai. En mocht u nou eens Grieks willen koken maar daarbij de Hollandse keuken niet uit het oog willen verliezen denk dan eens aan een bieten salade met walnoten (Παντζάρια με καρύδια) of uiteraard een heerlijke komkommersalade met griekse yoghurt, knoflook en dille.
Desserts zijn vaak mierzoet waarbij de combinatie honing en noten zeer vaak voorkomt. Met kop en schouders steekt daar het zeer bekende Grieks dessert baklava bovenuit.

Gezondheid
Het niveau van de Griekse gezondheidszorg is absoluut niet wat wij gewend zijn. Ze is niet slecht maar vaak beperkt door de vele eilanden die Griekenland telt. Een goede reisverzekering is een absolute vereiste en vaak is contant geld nodig om de noodzakelijke gezondheidszorg te kunnen krijgen.
Net als in Nederland is het aan te raden om bij een wandeling in de natuur bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. In Griekenland komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.
Specifieke aandacht dient het gebruik van rauwe melkse kaas te krijgen aangezien encefalitis ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten.

Apotheek
Apothekers zijn herkenbaar aan een rood of groen kruis op een witte achtergrond en over het algemeen geopend van 7.30-14 uur. In de grotere plaatsen en steden is een 24-uursapotheek beschikbaar maar het advies is om speciale geneesmiddelen in voldoende mate mee te nemen. Vergeet daarbij niet een gelegaliseerde geneesmiddelen verklaring voor geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen.
 
Drinkwater
Het drinkwater is in Griekenland normaal te gebruiken, maar fleswater is goed verkrijgbaar.


Bronnen:
http://www.anwb.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Griekenland
http://www.grieksegids.nl/index.php
http://www.visitgreece.gr/
http://griekenland.net/
http://www.griekenland-magazine.nl/
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal