Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Luxemburg  (gelezen 6811 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Luxemburg
« Gepost op: november 30, 2013, 08:56:50 am »



Introductie
Luxemburg, ná Malta het kleinste land van Europa met een eigen officieel erkende taal, het Luxemburgs, maar waar de tweede meest gesproken taal........ Portugees is.
Het land is bezaaid met forten, burchten en vestingen die ooit het strijd toneel waren tussen Duitse, Franse, Nederlandse en Belgische troepen.
Luxemburg is te verdelen in drie gebieden, te weten Klein-Zwitserland (La Petite Suisse/ Luxemburgeoise/ Müllerthal), het Moezeldal (la Vallée de la Moselle) en het Land van de Rode Aarde (Minette).
Het noorden van Luxemburg sluit aan op de Belgische Ardennen en is heuvelachtig met veel bos, snelstromende beekjes en riviertjes. De bekendste plaatsen zijn daar Diekirch, Clervaux, Vianden en Esch-sur-Sure met zijn stuwmeer.
In de omgeving van Luxemburg-stad is de vallei van de Zeven Kastelen de moeite waard. Meer naar Duitsland toe is de moezelstreek met zijn wijngaarden en het natuurgebied Half Réimech te vinden.
 


Verkeer
Luxemburg is voor veel Nederlanders voornamelijk een doorreis land op de weg naar het zuiden. Vooral in de zomer kan het dus zeer druk zijn op de snelwegen. Op de A3 en de A4 (Luxemburg-stad richting Frankrijk) en in Luxemburg-stad zelf loopt u buiten het hoogseizoen ook risico op files.

De weg naar het Zuiden
Luxemburg heeft een wegennet dat in totaal zo'n kleine 2900 km aan asfalt telt waarvan ongeveer 150 km snelweg. De snelwegen zijn de A1 en A13 naar Duitsland,  de A3 en A4 naar Frankrijk en  de A6, A7 en B7 naar België. 
De snelwegen en de gewone zijn van prima kwaliteit die vergelijkbaar is met de Nederlandse wegen. In natuurgebieden kunt u onverharde wegen aantreffen.
Verkeersinformatie kunt u ontvangen op de radio RTL (FM 93.3 en FM 97.0), DNR (FM102.9), of Eldoradio (FM105) en op internet op www.acl.lu waar ook voorspelling gedaan worden m.b.t. de verkeersdrukte.

Tol en Tolpoortjes
Luxemburg kent geen tolwegen systeem voor personenauto's en motoren.

Verkeersregels
De verkeersregels wijken niet veel af van de Nederlandse verkeersregels. Wel dient u in Luxemburg rekening te houden met feit dat men daar gewend is om ruimte te maken voor noodhulpdiensten al bij het ontstaan van een file.
De tekst die afgebeeld is op de verkeersborden is in het Frans. De borden langs autosnelwegen zijn blauw met witte letters. De borden langs hoofdwegen zijn meestal geel met zwarte letters. Let op: als bebouwing binnen gaat rijden en u ziet een geel bord met een plaatsnaam dan geld direct ook een maximumsnelheid 50 km/h. Het kan voorkomen dat deze maximumsnelheid zelf nergens wordt weergegeven, maar de regel blijft van kracht.
Door middel van een vierkant blauw bord met witte cijfers wordt een adviessnelheid aangegeven.

Ook wijkt de afhandeling van een verkeersongeval nogal af van de Nederlandse regels. Verkeersongevallen kunnen namelijk beboet worden met boetes tussen ? 24 en ? 145 en de politie heeft zelfs de mogelijkheid het voertuig in beslag te nemen. U moet verkeersovertredingen in principe ter plekke betalen dat zowel contant als met een creditcard kan. Als u de boete niet direct betaalt dan is het betalen van een waarborgsom verplicht. De waarborgsom is het dubbele van het verschuldigde boetebedrag met een minimum van ? 74. Als de waarborgsom ook niet betaalt wordt  kan de politie het voertuig in beslag nemen.

Brandstof en tanken
Brandstof is zeer goed verkrijgbaar en goedkoper dan in Nederland. Alleen LPG is beperkt verkrijgbaar bij ongeveer 12 tankstations. Voor LPG heeft u een zogenaamde ?Europa nippel? nodig.
In Luxemburg wordt gewerkt met een standaard tankbedrag, waarbij een vast bedrag van tussen 100 en 150 euro wordt afgeschreven. Na een aantal dagen wordt het restant ten opzichte van het bedrag dat u getankt heeft terug op uw rekening gestort.

Maximumsnelheid
De maximumsnelheden wijken ten opzichte van Nederland wel af:
Personenauto's en motoren mogen op de gewone wegen 90 km/u en op snelwegen 130 km/u rijden. Als u een aanhangwagen of caravan aangekoppeld heeft is de maximumsnelheid op de gewone wegen 75 km/u en op snelwegen 90 km/u.

Veiligheidsvest
Bij pech of een ongeval moeten alle inzittenden een veiligheidsvest dragen. U bent ook verplicht een gevarendriehoek te gebruiken en deze op op auto(snel)wegen 200 ? 300 m en op overige wegen circa 100 m achter de auto te plaatsen.



Rond reizen
Omdat Luxemburg een bescheiden land is kost een rondreis niet al te veel kilometers. Maar omdat het land heeft een rijke geschiedenis waardoor je voor een rondreis zeker voldoende tijd moet uittrekken om alles te kunnen zien. De kazematten van Bock dat een enorm ondergronds doolhof is, of de peperbustorens van de stad Luxemburg en de ru?ne van Brandenbourg. In Bourglinster, Befort, Bettendorf, Clerf, Wiltz, Vianden, Clervaux, Larochette en Useldange vindt je de bekendste kastelen van Luxemburg.
Maar je gaat naar Luxemburg voor de pittoreske stadjes en de rust in de Ardennen. Die rust zal je wel moeten zoeken buiten het hoog seizoen, want de toerist is een graag geziene wandelende of motorrijdende gast.

Overnachten
Omdat Luxemburg zowel bij de wandelaar als bij de motorrijder een vaak bezocht land is zijn er meer dan voldoende hotels en B&B gelegenheden te vinden. Een bordje Zimmerfrei is vrijwel niet te missen langs de provinciale wegen! En ook een goede camping is makkelijk te vinden, dus ?wild? kamperen (dat verboden is) kan je gerust achterwege laten.

Roken
Roken is in openbare ruimtes niet toegestaan. In Horeca gelegen kan roken toegestaan zijn, maar tijdens de lunch en het avond eten mag er niet gerookt worden.

De keuken
De Luxemburgse keuken is een samensmelting van de Duitse keuken met de Franse keuken. Dat levert vaak een vol bord op met zeer smakelijk en hartig eten. In het mosselseizoen is mosselen met patat een veel aangeboden maaltijd.

Gezondheid
Over het niveau van de gezondheidszorg hoeft u zich absoluut geen zorgen te maken, die is hoog en zeer vergelijkbaar met het niveau in Nederland.

Apotheek
Apotheken zijn in Luxemburg in voldoende mate aanwezig en er zijn zowel 24-uurs als zondag apotheken beschikbaar. De dienstdoende apotheken met de openingstijden zijn te vinden op: http://sos.luxweb.lu/en/duty-pharmacies

Teken
Net als in Nederland is het aan te raden om bij een wandeling in de natuur bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. In Luxemburg komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.



Bronnen:
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal