Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Zweden  (gelezen 4946 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Zweden
« Gepost op: januari 27, 2014, 11:40:51 am »



Introductie
Omdat Zweden op het scandinavisch schiereiland achter de bergen van Noorwegen ligt, kent Zweden een landklimaat met een warme droge zomer en koude winters. Door de warme Golfstroom is de temperatuur langs de kust aanzienlijk hoger dan in het binnenland. Door dit klimaat is de Zweedse maatschappij zeer verbonden met de natuur: buitenhuisjes, kamperen, natuurwandelingen, bessen en paddestoelen plukken, wild jagen het is allemaal heel gewoon. Zweden is puur natuur!



Verkeer
De wegen in Zweden zijn over het algemeen genomen van goede tot zeer goede kwaliteit. Wel kan het voorkomen dat ze in de winter (tijdelijk) afgesloten zijn vanwege sneeuwval of juist smeltende sneeuw. De drukste wegen waarop een kans op file is, zijn: 
 
  • E6 Göteborg - Svinesund bij de Noorse grens.
  • 70 Stockholm - Enköping, noordelijker bij Borläangen en bij Mora.
  • E22 Norköping - Kalmar en op het eiland Oland.

In Zweden kent men ook wegen die 3 rijstroken hebben. De derde rijstrok wordt dan afwisselend gebruikt  door verkeer in beide richtingen.
Verkeersinformatie is in Zweden alleen per telefoon in het Engels te verkrijgen. Via de radio en het internet is de verkeersinformatie in het Zweeds.
U dient zeker op de wegen in het noorden en in bosrijk gebied altijd rekening te houden met overstekend wild (met name elanden).

De weg naar het Noorden
Omdat Zweden als het waren met Noorwegen en Finland een grootschiereiland vormt zal je altijd op een of andere manier het tussenliggende water moeten oversteken. Dat kan uiteraard per boot vanuit Duitsland of Denemarken maar ook sinds 2000 via de Öresundbrug.

Tol en Tolpoortjes
Op de Sontbrug en de congestion tax in Stockholm na zijn er geen tolwegen in Zweden.

Verkeersregels
De verkeersregels in Zweden verschillen weinig van de regels in Nederland. Voordat u naar Zweden vertrekt is het altijd raadzaam bijvoorbeeld de website van de ANWB te bezoeken voor een overzicht van de belangrijkste verkeersregels. Een paar opvallende verschillen en belangrijke regels zijn:
  • Waarschuwingsborden, verbodsborden en onderborden hebben een gele in plaats van een witte achtergrond
  • het gebruik van winterbanden is bij wintersweer verplicht vanaf 1 december tot 1 april. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3mm hebben
  • Het slepen van een voertuig is toegestaan mits op snelwegen de eerste afrit wordt genomen en u niet sneller rijdt dan 30 km/h.
  • Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht.
  • Het maximale toegestane alcoholpercentage is 0,2?.    

Antiradarapparatuur
Het aanwezig hebben en gebruiken van radardetectieapparatuur is in Zweden verboden.

Brandstof en tanken

  • u moet er rekening mee houden dat het aantal tankstations in Midden- en Noord-Zweden redelijk beperkt is. U mag dan ook een reservetankje van maximaal 30 liter meenemen.
  • Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.
  • Naast Euro 95 wordt steeds meer de nieuwe brandstof E10 verkocht
  • Diesel is vaak niet verkrijgbaar bij de tankstations die 24 uur per dag open zijn en waar u zelf kunt tanken. Aan alle diesel die wordt aangeboden, wordt standaard 5% biodiesel toegevoegd. Deze diesel kan gewoon voor alle dieselauto's worden gebruikt.
  • Lpg is beperkt verkrijgbaar in het zuiden en midden van het land en in het noorden zeer moeilijk te verkrijgen. Voor een kaart en een overzicht van lpg-tanklocaties zie www.mylpg.eu. Voor het tanken van lpg is in Zweden de zogenaamde Italië-nippel nodig. In Zweden is het echter bij wet verboden uw eigen verloopnippel te gebruiken bij het tanken. Gebruik dan ook de verloopnippel van het tankstation of vraag toestemming om uw eigen verloopnippel te gebruiken.
  • Vrijwel alle tankstations accepteren credit-card betalingen. Bij onbemande tankstations of bij pompautomaten kan het zijn dat er in eerste instantie naast het bedrag voor de getankte brandstof als waarborg  een standaardbedrag van uw rekening wordt afgeschreven, voldoende voor een volle tank. Na enkele dagen wordt dit verrekend met het bedrag waarvoor u daadwerkelijk heeft getankt en wordt het restant op uw rekening teruggestort.

Maximumsnelheid
Voor auto's zonder aanhangwagen/ caravan met een totaal maximum gewicht van 3500 kilo gelden de volgende snelheidsregels:
  • Binnen de bebouwde kom 50 km/u
  • buiten de bouwde kom op tweebaanswegen 70 km/u tenzij anders aangegeven
  • snelwegen met gescheiden rijbanen en 4 of meer rijstroken 120 km/u.
Voor auto's met aanhangwagen is de maximumsnelheid 80 km/u.

Gevarendriehoek
De gevarendriehoek moet binnen handbereik worden bewaard (dus niet in de kofferbak). Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek op auto(snel)wegen circa 100 m en op overige wegen circa 50 m achter de auto worden geplaatst. Ook wordt aangeraden de alarmlichten in te schakelen.



Rond reizen
Naast de zeer veel voorkomende mogelijkheden om een kamer of een huisje te huren kennen veel campings ook speciale Quick Stop-faciliteiten voor campers die slechts een nacht willen blijven. Deze plekken zijn vaak goedkoper dan een 'gewone' standplaats elders op de camping. Overnachtingstarieven op de campings zijn trouwens veelal ongeacht het aantal personen dat gaat overnachten. U betaald dus alleen voor de plaats (auto + tent/ caravan).

Overnachten
In de grote steden vindt u vooral zakenhotels waar de prijzen in de weekeinden en vakantieperiodes een stuk lager liggen dan normaal doordeweeks. Op meer afgelegen plaatsen treft u Turist- en Fjällhotells. Langs de doorgaande wegen zijn er motels en bordjes met Rum att hyra (kamers te huur) of stuga's (stugor) (huisjes waar u voor weinig geld de nacht kunt doorbrengen) te vinden. Typisch Zweeds zijn de Bondsg?rdssemesters is Zweeds voor boerderijvakanties.
Ook is kamperen zeer goed mogelijk bij een van de Zweedse campingbond aangesloten campings of bij een van de onafhankelijke campings. De kwaliteit van de bijna 1000 campings is over het algemeen genomen redelijk tot goed, ongeacht of de camping aangesloten is bij de SCR of niet. De meeste campings kennen een kook en eetgelegenheid. Een Camping Key Card is vaak een vereiste en ook zijn er vaak, ten gevolge van de brandveiligheid, eisen met betrekking op het opstellen van een vouwwagen of caravan. Ook de Camping Card International wordt soms geaccepteerd.

Roken
Roken in een horeca gelegenheid is verboden behalve als deze een rookruimte heeft. In deze rookruimtes mag geen eten of drinken geserveerd worden. 

De keuken
In de zomer en in het najaar verzamelen Zweden van alle leeftijden en achtergronden paddenstoelen, bessen en vruchten in de vrije natuur. En in veel tuinen zijn struiken met bessen terug te vinden. Deze tendens is dan ook terug te vinden in de Zweedse keuken: marmelade, jam, compote, verse vruchtensappen en siropen kom je heel veel tegen. Deze natuurrijke traditie is in de Zweedse maatschappij terug te vinden in plaatselijke ciderpers en appelsapbussen, kleine lokale brouwerijen, steenovenbakkerijen en zelfs mobiele slachterijen.
Ook kent de Zweedse keuken een zeer uitgebreide variatie in gedroogde, gezoute of gerookte vlees en vis gerechten. Zeer vaak omt men ingelegde haring of gemarineerde zalm tegen.
Sinds de komst van de koffieboon en dus koffie kennen de Zweden ook een rijke en uitgebreide traditie aan koffiepauze's. De ?fika? is een kleine koffiepauze waarbij vaak iets te knabbelen wordt geserveerd. In een koffiehuis ('konditori?) worden vaak koffiebroodjes, koekjes, taartjes of kaneelbroodjes geserveerd.
Het meest opvallende is dat Zweden zelfs een kleine 30 geregistreerde wijnproducenten kent.

Uiteraard kent Zweden een grote variatie aan visgerechten  waarbij aan de Westkust langoustine, kreeft, oesters, garnalen en mosselen veel gebruikt worden. In het bosrijke zuiden spättekaka (een plaatselijke dessertcake op basis van suiker, die gebakken wordt aan een spit) en äggakaka (een traditionele dikke pannenkoek met bovenop gebakken bacon) vinden. Als u op 10 november in Zweden bent kunt u niet om een van de vele ganzenmarkten heen. Probeer daar eens ?svartsoppa? of te wel zwarte soep: een soep van ganzenbloed, gepureerd fruit, kruidnagel, gember en andere kruiden.
Gaat de zwartesoep u een stap te ver of komt 10 november u niet uit? Op 25 maart is het Wafeldag en tussen 20 en 25 juni is het Midsummer waarop u in een non-stop lunch overladen wordt met lokale traditionele  hapjes en gerechten.

In Lapland kan je niet verblijven zonder een keer esouvas (lichtgezouten en gerookt rendiervlees, dat meestal wordt geserveerd met heerlijk compact, ongedesemd brood en verzamelde vossenbessen) gegeten te hebben. 

Gezondheid
De gezondheidszorg staat in Zweden op een hoog niveau maar is heel anders ingericht dan in Nederland. Huisartsen met een eigen praktijk, zoals in de Benelux gebruikelijk, bestaan in Zweden wel, maar ze zijn schaars. In plaats daarvan kun je terecht bij een zogeheten v?rdcentral, een lokaal medisch centrum. Er zijn er ongeveer duizend in het hele land; er is dus altijd wel één op redelijke afstand. Maar: hoe noordelijker je gaat wonen, hoe groter het aantal kilometers tot de eerste dokter.

Een v?rdcentral neemt binnen de gezondheidszorg in Zweden een belangrijke plaats in. Het heeft niet de voorzieningen van een ziekenhuis, maar wel meer dan de gemiddelde Nederlandse huisdokter. Meestal werken er meerdere artsen, verplegers, therapeuten en laboranten.
Wil je naar de v?rdcentral, dan is het gebruikelijk eerst te bellen. De kans is groot dat de verpleegster aan de telefoon je het hemd van je lijf vraagt. Zekerheid dat er een afspraak komt, heb je allerminst. Kunnen ze je bij de v?rdcentral niet helpen, word je doorgestuurd naar het ziekenhuis. Er zijn ongeveer zestig streekziekenhuizen in Zweden met 24-uursverzorging.

Apotheek
Apotheken zijn veelal geopend van 09-18 uur, buiten deze tijden wordt verwezen naar 24-uurs apotheken.

Drinkwater
Er zijn geen bijzonderheden te vermelden met betrekking op het drinkwater, dit is veilig te gebruiken.

Teken
Net als in Nederland is het aan te raden om bij een wandeling in de natuur bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Aangezien Zweden een bosrijk land is komt met name in het zuiden ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.



Bronnen:


Kampeer websites:
« Laatst bewerkt op: april 09, 2015, 12:03:43 am door KenJo »
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!

Kookaburra

  • Kouwe Klappert
  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 357
Re: Zweden
« Reactie #1 Gepost op: juni 29, 2016, 10:48:27 am »

Zweden verandert haar papiergeld en munten. Heb je nog Kronen liggen kijk dan eerst hier:

http://www.zwedenweb.com/zweden-nieuws/zweden-krijgt-nieuwe-bankbiljetten-en-munten/
Gelogd
Smitveld Ruebist Elegance 2015-2021
Kip Shelter Plus heden

DouweFlyer

  • Klapperraar
  • **
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 37
  • Merk Vouwwagen: Holtkamer Flyer
Re: Zweden
« Reactie #2 Gepost op: juni 29, 2016, 01:01:22 pm »

Bedankt voor dit bericht.
Had nog wat liggen. Moeten we maar even inwisselen dus.
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal