Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Finland  (gelezen 2869 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Finland
« Gepost op: januari 28, 2014, 03:40:47 pm »



Introductie
Finland, het land der duizend meren. Nou ja duizend, 180.000 meren wel te verstaan. En bos, héél véél bos: 75% van Finland bestaat uit boslandschap. Maar Finland is ook het land van de sauna want 1 op de 3 bewoners heeft een sauna en dat komt dan ongeveer op 1,7 miljoen sauna's. Het is maar  dat je het weet.



Verkeer
Finland is een dunbevolkt land dus u zult niet snel in een file belanden. De wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit maar hou er wel rekening mee dat Finland vrijwel geen snelwegen kent.
De drukste wegen van Finland zijn te vinden rond Helsinki (ring 1), en de grotere kustplaatsen Turku en Oulu. Een enkele keer kan het voorkomen dat er vertraging is bij de grensovergangen met Rusland.
Verkeersinformatie is per telefoon en op het internet in het Engels te verkrijgen.

De weg naar het Noorden
Om Finland te kunnen bereiken zal je met een veerboot moeten reizen. Dat kan via Denemarken (Rostock) of via Duitsland en Zweden. Scandlines, Finnlines/ Nordic Ferrycentre en Tallink Silja lines hebben vaste veerdiensten tussen Denemarken/ Zweden en Finland. Houdt u er wel rekening mee dat de oversteek 27 uur kan duren.

Tol en Tolpoortjes
Er zijn geen tolwegen in Finland en binnenlandse veerdiensten zijn gratis.

Verkeersregels
De verkeersregels in Finland verschillen weinig van de regels in Nederland. Voordat u naar Finland vertrekt is het altijd raadzaam bijvoorbeeld de website van de ANWB te bezoeken voor een overzicht van de belangrijkste verkeersregels. Een paar opvallende verschillen en belangrijke regels zijn:
  • Waarschuwingsborden, verbodsborden en onderborden hebben een gele in plaats van een witte achtergrond
  • Buiten de bebouwde kom mag u geluidssignalen of een lichtsignaal geven bij onoverzichtelijke bochten en kruisingen.
  • Komt u vanaf een onverharde weg een verharde weg op, dan moet u al het verkeer (dus ook voetgangers) op de verharde weg voor laten gaan.

Brandstof en tanken
U moet er rekening mee houden dat het aantal tankstations in Finland redelijk beperkt is en vaak alleen aan de rand van een dorp of stad te vinden is. Langs de hoofdwegen zijn 24-uurs tankstations te vinden. U mag  maximaal 10 liter reserve brandstof meenemen.
  • Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben zult u zelf een loodvervangend middel mee moeten nemen.
  • In Finland wordt vrijwel alleen E10 brandstof verkocht
  • Diesel is goed verkrijgbaar 
  • Lpg is niet en aardgas zeer beperkt verkrijgbaar
  • Vrijwel alle tankstations accepteren credit-card betalingen. Bij onbemande tankstations of bij pompautomaten kan het zijn dat er in eerste instantie naast het bedrag voor de getankte brandstof als waarborg een standaardbedrag van uw rekening wordt afgeschreven, voldoende voor een volle tank. Na enkele dagen wordt dit verrekend met het bedrag waarvoor u daadwerkelijk heeft getankt en wordt het restant op uw rekening teruggestort.

Maximumsnelheid
Voor auto's zonder aanhangwagen/ caravan met een totaal maximum gewicht van 3500 kilo gelden de volgende snelheidsregels:
  • binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • buiten de bebouwde kom: 80 km/u
  • op de autosnelwegen: 80 (of 100 km/u indien aangegeven met borden)

Veiligheid
Het gebruik van een gevarendriehoek is,  bij pech of een ongeval, verplicht (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld) en het dragen van een veiligheidsvest is verplicht als je in het donker langs de weg loopt.



Rond reizen
De goedkoopste manier om een rondreis door Finland te maken is met de eigen auto en dan te overnachten in een van de 150 jeugdherbergen die het land rijk is. Maar uiteraard kent Finland ook campings waarvan ongeveer 200 campings aangesloten zijn bij de Finnish Campinsite Association. Wild kamperen is trouwens toegestaan in Finland, mits je van te voren even toestemming vraagd aan de landeigenaar.
Mocht u meer luxe wensen dan kunt u gebruik maken van een van de vele moderne hotels, die vrijwel allemaal een zwembad en sauna hebben. Verder kan je overnachten
Er is veel te zien en te doen in Finland en daarin speelt de natuur een hele grote rol. Maar buiten alle prachtige natuur om is de vesting Suomenlinna (in Helsinki) dat gebouwd is op vier eilandjes en een kilometer uit de kust ligt, de moeite waard om te bezoeken. Daarnaast zijn in Savonlinna het mooiste middeleeuwse kasteel van Scandianvië, en in Hämeenlinna een bezoek waard. De typische Finse houtenbouwstijl is te bewonderen in Ekenäs en Rauma.

Overnachten
Overnachten is op 1 van de ruim 300 campings mogelijk. De meeste campings kennen een sterren klassificatie maar let wel op dat de kwaliteit tussen de campings heel erg verschilt. De Camping Key Europe (CKE) wordt geaccepteerd. (Campinggaz) gasflessen zijn matig tot slecht verkrijgbaar dus zorg zelf voor voldoende gasvoorraad.
Mocht u meer luxe wensen dan kunt u gebruik maken van een van de vele moderne hotels, die vrijwel allemaal een zwembad en sauna hebben. Verder kan je overnachten in een gasthaus of een van de zomerhotels of jeugdherbergen. De geboden faciliteiten zijn vaak eenvoudig meer goed. Ten slotte kan je vaak ook nog een of meer kamers huren bij een van de vele boerderijen.

Roken
Binnen roken is in openbare ruimtes verboden. Restaurants en bars hebben soms afgescheiden ruimtes waar gerookt mag worden.

De keuken
De belangrijkste maaltijd van de dag is voor de Finnen is de lunch en die wordt dan ook in grote mate aangeboden in Hotels, restaurants, tankstations en de grotere supermarkten.
De Finse keuken is be?nvloed door zowel de Russische als de Scandinavische keuken. In Finland spelen natuur producten, net als in Zweden, een grote rol: bessen, paddenstoelen en wild uit de bossen (rendier, eland, sneeuwhoen), en verse kreeft, garnalen en vis uit de ontelbare meren, rivieren of de zee. Vis eten kunt u in alle mogelijke varianten: verse, gerookte of gemarineerde vis (vooral haring, rivierkreeft, zalm, kabeljauw, zeewolf en heilbot). Enkele visspecialiteiten zijn: graavi kirjolohi (gemarineerde regenboogforel), graavi lohi (gemarineerde zalm), of het regionale kalakukko (vis en spek in roggebrood, uit de stad Kuopio). In Lapland worden diverse rendierschotels geserveerd (rendier = poro), die zeker de moeite van het proberen waard zijn! Heerlijk zijn ook de vele soorten paddenstoelen, geserveerd met vlees, vis of in pasteien. Heerlijk zijn ook de vele gerechten en desserts waarin vers geplukte bessen verwerkt zijn.
Naast heerlijk natuurlijk eten zijn de Finnen dol op bier dat ook in 5 verschillende categoiën te verkrijgen is. Categorie I heeft het minste alcohol en categorie IVB is het zwaarste bier dat te verkrijgen. Maar er is ook een overvloed aan alcohol vrij bier te verkrijgen. En Finland kent zijn eigen ?Champagne? dat gemaakt is van witte aalbessen en kruisbessen.
Voor sterke drank, bijvoorbeeld Koskenkorva, zal je een bezoekje moeten plegen aan een Alko staatswinkel.

Gezondheid
De gezondheidszorg is in Finland prima in orde en is va vergelijkbare kwaliteit als in Nederland. Wel heeft Finland door zijn vele meren en plassen regelmatig last van muggenplagen. Dus neem voldoende muggenproducten mee.
Net als in Nederland is het aan te raden om bij een wandeling in de natuur bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Aangezien Finland een bosrijk land is komt met name in het zuiden ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.

Apotheek
Medicijnen zijn verkrijgbaar bij apotheken (apteekki), die in elke plaats te vinden zijn. De apotheek in Helsinki aan de Mannerheimintie 96 heeft een 24-uursservice en in veel grote steden is een nachtservice.

Drinkwater
Er zijn geen bijzonderheden te vermelden met betrekking op het drinkwater, dit is veilig te gebruiken.
 


Bronnen:
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal