Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Tsjechië  (gelezen 3681 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KenJo

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.346
Tsjechië
« Gepost op: mei 25, 2014, 09:40:17 am »



Introductie
Tsjechië heeft een prachtige natuur. Bergen worden afgewisseld met dicht beboste laagvlaktes. Trouwens het grootste deel van Tsjechië is dichtstbebost. Er ligt dan ook een zeer uitgebreid netwerk van wandelpaden en er zijn heel veel fietsroutes. Waar langs je kan blijven genieten van de natuur, de vele kastelen, bierbrouwerijen en restaurantjes. Wat waar de Tsjechen erg goed in zijn is lekker eten maken én bierbrouwen wat wel blijkt uit het gegeven dat elk zichzelf respecterend dorp of stadje wel een eigen bierbrouwerij heeft (de pivovar).



Verkeer
De wegen zijn in Tsjechië over het algemeen van redelijke kwaliteit. D5 (tolweg) is van geasfalteerd beton en veroorzaakt veel geluid in de auto. De andere tolwegen en hoofdwegen zijn goed. De secundaire wegen zijn matig tot slecht. Het wordt aangeraden goed op het wegdek te letten ivm grote gaten en los grind en stenen. De bewegwijzering is voldoende aanwezig en goed.
Verkeersinformatie is in het Duits en Engels te verkrijgen via de telefoon en internet. De verkeersinformatie via de radio is in het Tsjechisch.
Met name de D1 rond Praag is erg druk. Op andere wegen komt file vrijwel niet voor.

Tol en Tolpoortjes
Tolvignetten zijn verplicht voor auto's tot 3500 kilo, als je daarmee over de autowegen en snelwegen wilt rijden. Het vignet is te koop bij grensovergangen, het postkantoren en grote benzinestations. Er keuze uit een tiendagen-, een maand- of een jaarvignet.
Oude vignetten moeten verwijderd zijn en ogen dus niet als herinnering op de voorruit gelaten worden.

Verkeersregels
De verkeersregels in Tsjechië wijken niet veel af van de regels zoals wij die in Nederland kennen. De belangrijkste afwijkende regels zijn:
  • bij file moet u zoveel moelijk links of rechts gaan rijden zodat er een midde strook ontstaat voor hulpdiensten
  • 's nachts is het niet toegestaan te claxoneren. In Praag is dat geheel verboden
  • alcohol in het verkeer is niet toegestaan

Brandstof en tanken
De brandstofprijzen liggen in Tsechië aanzienlijk lager dan in Nederland. Over het algemeen genomen is brandstof goed verkrijgbaar maar hou wel rekening met het feit dat Tsjechië een groot land is en tankstations wat verder uit elkaar liggen. Een minimum van 100 kilometer aan brandstof is aan te raden.
  • Lpg is beperkt verkrijgbaar in het zuiden en midden van het land en in het noorden zeer moeilijk te verkrijgen. Voor een kaart en een overzicht van lpg-tanklocaties zie www.mylpg.eu. Voor het tanken van lpg is in Zweden de zogenaamde Italië-nippel nodig. In Zweden is het echter bij wet verboden uw eigen verloopnippel te gebruiken bij het tanken. Gebruik dan ook de verloopnippel van het tankstation of vraag toestemming om uw eigen verloopnippel te gebruiken.
  • diesel is goed verkrijgbaar
  • vrijwel alle tankstations accepteren credit-card betalingen
  • langs snelwegen en bij grote steden zijn 24-uurs tankstations beschikbaar
  • een reservetank van 10 liter is toegestaan

Maximumsnelheid
De maximum snelheid in de bebouwde kom is 50 km/uur, buiten de bebouwde kom 90 km/uur en op de snelweg 130 km/uur. Met een aanhanger is de snelheid buiten de bebouwde kom 80 km/uur.

Veiligheidsvest
Indien u de auto in geval van pech of een ongeval verlaat is het verplicht een veiligheidshesje te dragen. Dit geld voor alle inzittenden van de auto.

Verkeersovertredigen
Boetes moeten contant voldaan worden en zijn naar nederlandse maatstaven erg laag. U ontvangt na betaling een genummerd betalingsbewijs.



Rond reizen
De wegen zijn doorgaans goed, maar niet zo breed. Vaak staan er langs de wegen fruitbomen. As de boom geen nummer heeft, mag je de vruchten plukken.
Behalve het ontzettend drukke Praag zijn er nog veel meer mooie en aantrekkelijke stadjes. En kastelen zijn er in overvloed. Vergeet vooral niet de bizarre rotsgebieden in het noorden te bewonderen. Cesky Raj is een prachtig natuurgebied dat zo'n 90 km ten noord-oosten van Praag ligt en ca.700 km2 bestrijkt. In dit natuurgebied, bekend onder de naam 'Tsjechisch paradijs', wisselen grillige rotsformaties en romantische bossen elkaar af.
Een van de meest bezoekwaardige kastelen is Hluboka dat stamt uit de 13e eeuw. Het is gratis te bezoeken en informatiefolders zijn er in vele talen (ook Nederlands) te krijgen. Het kasteel is enorm zowel in omvang als in uiterlijk vertoon. Hou wel rekening met de verkeersdrukte in het dorp.
Naast Praag dat een enorme trekpleister is zijn ook Ceske Budejovice, dat een schitterend plein heeft waarlangs je leuk kan winkelen en heerlijk kan eten, en Bruno dat een schitterende kathedraal en een historisch centrum heeft en waar Mococha Abyss te bezoeken is. Ook het Labirinto is het bezoeken waard.
En natuurlijk is een bezoek aan Pilsen en dan met name de brouwerij ook zeer zeker de moeite waard. Uiteraard wel eerst afspreken wie de Bob! is. En als je dan toch in Pilsen bent duik dan ook eens in het ondergrondse gangenstelsel dat onder de stad verborgen is.
Als laatste moet Znojmo nog genoemd worden. Znojmo kent een roerige geschiedenis en heeft daarom ook een prachtige stadswal waarlangs je mooie vergezichten hebt een mooie plaatjes kan schieten. Daarna een bezoekje aan het kleine kasteel en als je in Pilsen niet onder de grond gedoken bent doe dat dan in Znojmo waar het gangenstelsel 40 km lang is. Sluit de dag af met een wijntje uit de stadswijnkelder want Znojmo is nou eenmaal het centrum van de wijncultuur in Tsjechië.

Overnachten
Tsjechië kent een ruime keuze aan hotels, motels en vakantiewoningen. In vrijwel elke plaats is er wel een hotel/ motel te vinden die veelal eenvoudig van opzet zijn maar zeer betaalbaar en van goede kwaliteit. Ook de vakantiewoningen en campings zijn over het algemeen eenvoudig maar goed waarbij de campings dan nog een sterren systeem kennen. De sterren staan niet voor kwaliteit maar voor de geboden service en faciliteiten. De campings in de Bohemen zijn van een betere kwaliteit dan het minder toeristische Moravië. In veel gevallen kan je vlak bij de camping een restaurant vinden waar je goedkoop en eenvoudig kan eten. Veel campings kennen een vuurplaats waar 's avonds een kampvuur gemaakt mag worden.
Tsjechië staat met name bekend om zijn kuur-hotels waarbij je heerlijk kan genieten van een keur aan sauna's en masage's tegen een prijs die aanzienlijk lager is dan in Nederland.
Wild kampere is absoluut verboden.

Roken
Roken is in openbare ruimtes en openbaar vervoer niet toegestaan.

De keuken
De Tsjechische keuken is door de eeuwen heen flink beïnvloed door de Oostenrijk-Hongaarse monarchie. De Tsjechische keuken kenmerkt zich door de producten die het centraal Europese land voortbrengt. Vooral de knoedel is een specialiteit van de Tsjechen. Men maakt ook veel gebruik van veel en vet vlees, deegwaren en aardappels. Groente wordt aanzienlijk minder geconsumeerd en bij de maaltijden worden dan ook weinig tot geen groenten geserveerd. Typische gerechten zijn: Cesnekova polevka (Knoflooksoep met kaas, ham, bieslook en geroosterd brood), Bramborak
(Pikant gekruid, vuistgroot aardappelkoekje), Chlebicky (Het 'Smörrebröd' van de Tsjechen)
Pstruh prazdroj (Gebakken of geroosterde forel), Palacinky se zavar eninou, ovoce, karemelova poleva (Gevulde pannenkoeken met jam, fruit en caramel).
Naast de enorme hoeveelheden bier die er in Tsjechië gedronken worden is een van de meest geliefde en verkochte dranken Becherovka, een kruidenbitter likeur dat ooit verkocht werd in apotheken (!).

Gezondheid
De gezondheidszorg is, evenals zoveel zaken in Tsjechië, eenvoudig maar van goede kwaliteit. Ziekenhuizen zijn er voldoende echter vaker op wat grotere afstand te bereiken.
Net als in Nederland is het aan te raden om bij een wandeling in de natuur bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Aangezien Tsjechië een bosrijk land is komt met name in het zuiden ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.

Apotheek
Apotheken vindt u alleen in de grotere plaatsen en kennen geen 24-uurs service. Wel zijn ze in het weekend geopend in wisseldiensten.

Drinkwater
Het drinkwater is volldige veilig te gebruiken.



Bronnen:

Kampeer web-sites:
« Laatst bewerkt op: april 09, 2015, 12:05:31 am door KenJo »
Gelogd
klapband, klapdeur, klaplopen, klapmuts, klaproos, klapschaats, klapwiek, klapzoen, klapstuk, klapstoel, achterklap, handjeklap

we klappen wat af!

Juttertje

  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Vrouw
  • Berichten: 380
  • Merk Vouwwagen: Camplet Savanne
Re: Tsjechië
« Reactie #1 Gepost op: januari 22, 2015, 08:37:57 am »

Hier wat info die ik gekregen heb van Tsjechische bureau voor tourisme over Praag. Specifiek activiteiten die leuk om te doen zijn met kinderen.

Dear xxx,

Thank you for your e-mail.

Beneath you will find some tips for vacantion with children in Prague:

Dinopark
http://praha.dinopark.cz/en/

ZOO
http://www.zoopraha.cz/en

Technical museum
http://www.ntm.cz/en

Aquapalace
http://www.aquapalace.cz/en

Petřín Hill - nice walk to the top of the hill with small Eiffel Tower on it
http://www.pragueexperience.com/places.asp?PlaceID=604

See World
http://www.morsky-svet.cz/

Roop Centrum
http://www.vysokalana.cz/cze/

Bobsleebaan
http://www.bobovadraha.cz/lang-eng/

On the website vakanties met kids you can also read a very nice article about what to do with children in Prague:
http://weblog.vakantie-met-kinderen.com/naar-praag-met-kinderen/

Let me know if I can help you with more information.

Have a great time in the Czech Republic!

Anna Nutilová
press manager CzechTourism Benelux
press manažerka CzechTourism Benelux
_
 

 
Tsjechisch Bureau voor Toerisme - CzechTourism
Gatwickstraat 11, 1043 GL Amsterdam The Netherlands

www.czechtourism.com
Gelogd

Yella

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 6.865
  • Merk Vouwwagen: Ex Holtkamper Cocoon XL 2014 met Basekitchen XXL
  • Geen Cocoon meer, huisje in Hongarije en Karsten
    • Jawa.nl
Re: Tsjechië
« Reactie #2 Gepost op: januari 22, 2015, 04:44:07 pm »

Brandstofprijzen verschilden tot 7 jaar geleden niet erg veel van hier. LPG was toen vrij goed verkrijgbaar, heel veel Tsjechen rijden op LPG. Wij hoefden nooit ver te zoeken voor LPG.  Veel beter dan in Duitsland en Oostenrijk bijvoorbeeld.
Gelogd
www.jawamarkt.nl voor boeken en handleidingen.
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal