Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Ziekten op reis  (gelezen 2267 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

fish

  • Gast
Ziekten op reis
« Gepost op: februari 24, 2007, 12:36:32 pm »

Reizigersdiarree

Plotseling opkomende diarree komt onder reizigers vaak voor. Deze reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door met de darmbacterie E. Coli besmet voedsel of drinkwater. Reizigersdiarree kunt U, net als de andere ziekten die door besmet voedsel en drinkwater worden overgebracht, voorkomen door hygiënemaatregelen  in acht te nemen. Als u desondanks toch reizigersdiarree oploopt, verloopt deze aandoening in het algemeen mild en duurt dan 2-4 dagen. Het belangrijkste risico hierbij is de kans op uitdroging. Dit geldt vooral voor kleine kinderen en ouderen. Het glucose-zoutpreparaat O.R.S. ('oral rehydration salts') is werkzaam tegen uitdroging. Dit preparaat is in ons land onder dezelfde naam bij de apotheek verkrijgbaar. O.R.S. is verpakt in kleine zakjes; de inhoud ervan moet worden opgelost in lauw, vooraf gekookt water. Het verdient aanbeveling om, vooral bij reizen in (sub-)tropische gebieden, zakjes O.R.S. mee te nemen.
Bij waterige diarree kunnen gezonde volwassenen het middel loperamide (imodiumŽ, diaremŽ of diacureŽ)gebruiken. Raadpleeg altijd een dokter als u naast diarree ook koorts of bloed bij de ontlasting heeft, of als er uitdrogingsverschijnselen (weinig plassen, erge dorst, sufheid) optreden.   
 
 
   
 Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Hepatitis A is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. De ziekte kan enkele weken duren en veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. In veel landen is de kans om deze ziekte op te lopen groot. Daarom wordt bescherming bij bezoek aan veel (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa aanbevolen. Een serie van twee vaccinaties geeft bescherming  gedurende 15 jaar.   
 
 
   
 Buiktyfus
In gebieden met minder hygiënische omstandigheden moet U rekening houden  met mogelijke besmetting met de Salmonellabacterie, die de ziekte buiktyfus veroorzaakt. Ook deze bacterie wordt overgebracht door besmet voedsel of drinkwater. Daarnaast kunt U buiktyfus oplopen door het eten van onvoldoende gaar vlees, kip, eieren of ongekookte melk. Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden verdient het aanbeveling u tegen buiktyfus te laten vaccineren .   
 
 
   
 Cholera
Cholera is een ziekte veroorzaakt door een bacterie. ernstige cholera wordt gekenmerkt door waterige diarree en uitdroging. Het risico een ernstige vorm van cholera op te lopen in landen waar deze ziekte voorkomt, is voor reizigers praktisch te verwaarlozen. Bovendien biedt vaccinatie slechts een geringe en kortdurende bescherming tegen cholera. Daarom is het niet nodig reizigers tegen cholera te vaccineren. Door het in acht nemen van hygiënische maatregelen kunt u cholera voorkomen (zie Hygiëne).
Choleravaccinatie wordt in Nederland niet meer gegeven. In sommige gevallen wordt een stempel in het vaccinatieboekje gezet om problemen bij grensovergangen te voorkomen.   
 
 
   
 Vossenlintworm / hondenlintworm (Echinococcose)
In Midden-Europa tussen het Zwarte Woud en Noord-Italië komt vossenlintworm voor. In het Middellandse Zeegebied komt hondenlintworm voor. De lintworm kan in zeldzame gevallen bij de mens ernstige schade veroorzaken aan een of meerder organen. Vermijd daarom contact met honden en vossen in deze gebieden. Eveneens wordt in genoemde gebieden het eten van ongekookte bosvruchten afgeraden omdat deze besmet kunnen zijn. 
 


 
   
 Voorkom voedselinfectie
Met onderstaande regels, kunt u door voedsel en drinkwater overgebrachte ziekten (b.v. reizigersdiarree, hepatitis A, buiktyfus, cholera, dysenterie, kinderverlamming en paratyfus) in belangrijke mate voorkómen.

Hygiëne vermindert de kans dat het voedsel besmet wordt met ziekteverwekkers.
Koelen vermindert de kans op vermenigvuldiging van bacteriën.
Verhitten doodt de meeste ziekteverwekkers.
Voedsel dat besmet is, ziet er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend!

 
 
 
   
 Hygiëne - de belangrijkste regels

Was uw handen goed na gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten.
Drink mineraalwater (met of zonder prik), thee, vruchtensap en dergelijke dranken, geen kraanwater.
IJsblokjes moeten van gekookt water worden gemaakt.
Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
Was groenten en fruit in schoon water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt water. Fruit kunt u beter zelf schillen.
Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook brengt (100oC) en het een kwartier laat doorkoken.
Eet geen rauw (tartaar) of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren.
Kook losse melk altijd voor het gebruik. Kook op warme dagen ook flessenmelk uit een aangebroken fles door.
Zorg dat uw voedsel tegen vliegen is beschermd.
Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas.
Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar.Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
Personen die buikpijn en/of diarree hebben moeten buiten de keuken blijven en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.
 
 
bron  http://www.lcr.nl/
« Laatst bewerkt op: februari 24, 2007, 12:39:11 pm door fish »
Gelogd

fish

  • Gast
Aanbevolen vaccinaties
« Reactie #1 Gepost op: februari 24, 2007, 12:42:15 pm »

Aanbevolen vaccinaties
Bij een korte reis zonder bijzondere omstandigheden bij een goede gezondheid kunnen de volgende vaccinaties aanbevolen worden afhankelijk van het reisdoel:

Difterie-Tetanus-Polio. Deze vaccinatie is aan de meeste mensen die na 1950 geboren zijn op de kinderleeftijd gegeven (als DKTP) via het Rijksvaccinatieprogramma. Een herhalingsvaccinatie wordt elke 10 jaar aanbevolen. Als men nooit eerder deze vaccinaties heeft gehad is het verstandig om een volledige serie van 3 injecties toegediend te krijgen.
Hepatitis A. Hepatitis A vaccinatie (AvaximŽ, HavrixŽ, EpaxalŽ): een serie van 2 injecties beschermt gedurende minstens 15 jaar. Gammaglobuline wordt alleen nog bij uitzondering gegeven. Gammaglobuline wordt uit menselijk bloed gewonnen. Uit voorzichtigheid wil men in het algemeen het gebruik van menselijke bloedproducten vermijden.
Gele Koorts. (Arilvax Ž of Stamaril Ž) Deze vaccinatie is soms verplicht, een injectie beschermt gedurende 10 jaar.
Buiktyfus. Eén injectie (Typhim Vi Ž of Typherix Ž) beschermt 3 jaar. De bescherming tegen het krijgen van buiktyfus is niet 100%. Een serie van 3 capsules (Vivotif Ž) beschermt meestal gedurende 1 jaar.
Cholera. Deze vaccinatie wordt in Nederland niet meer gegeven. Soms wordt een stempel in het vaccinatieboekje gezet.
 
 
 
   
 Langere reizen
Bij langere reizen (langer dan 6 weken) of reizen onder bijzondere omstandigheden kunnen soms ook nog andere vaccinaties worden aanbevolen:

Hepatitis b (EngerixŽ of HBVaxŽ).
Na een serie van 3 vaccinaties wordt in de meeste gevallen uitgegaan van een levenslange bescherming. NB. voor mensen in medische beroepen gelden andere regels!
Tuberculose.
Er zijn 2 mogelijkheden Bescherming door één vaccinatie: de BCG. Deze vaccinatie biedt slechts gedeeltelijke bescherming. Controle op besmetting met tuberculose door middel van een huidtest (Mantoux) vóór en na de reis.
Meningitis (typen A,C,W135,Y Mencevax Ž).
Eén injectie beschermt gedurende 3 jaar. Op dit moment wordt aanbevolen om mensen die in aanmerking komen voor vaccinatie, met het vaccin tegen de typen A, C, W135 en Y te vaccineren. Kinderen boven de 2 jaar die tegen meningitis C zijn gevaccineerd, krijgen in sommige gevallen tevens het ACWY vaccin.
Rabiës.
Een serie van 3 vaccinaties geeft basisbescherming gedurende 3 jaar. U moet zich na een verdachte (honden)beet weer laten inenten ook als u al eerder bent gevaccineerd. Men kan in dat geval echter volstaan met 2 of 3 injecties in plaats van een hele serie van 7 injecties gecombineerd met immunoglobuline.
Japanse encefalitis (JEVax Ž). Een serie vaccinaties geeft bescherming gedurende 2 jaar.
Tekenencefalitis (FSMEimmun Ž).
Een serie van 3 vaccinaties geeft bescherming gedurende 3 jaar. Meestal worden 2 vaccinaties voor de reis gegeven.
 
 
bron  http://www.lcr.nl/
« Laatst bewerkt op: februari 24, 2007, 12:46:28 pm door fish »
Gelogd

fish

  • Gast
Zwangerschap en reizen
« Reactie #2 Gepost op: februari 24, 2007, 12:44:09 pm »

Reizen tijdens de zwangerschap houd risico's in, vooral tijdens de eerste 3 zwangerschapsmaanden:

Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap ernstiger gevolgen hebben dan als men niet zwanger is.
Gebieden waar (multiresistente) malaria of gele koorts voorkomt, kunnen tijdens de zwangerschap beter niet bezocht worden. Bepaalde soorten reizen zijn niet zo geschikt tijdens de zwangerschap. Bespreek dit bij voorkeur met het vaccinatiebureau voordat u een reis boekt.
Van alle vaccinaties en middelen tegen malaria moet men het voordeel en nut goed afwegen tegen de potentiële schade voor de vrucht.
Vliegen is veilig maar mag van veel vliegtuigmaatschappijen niet tijdens de laatste weken van de zwangerschap.
Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met een slechte gezondheidszorg zijn niet verstandig. De mogelijkheden om medische verzorging te krijgen als men ziek wordt of als er iets misgaat zijn dan te beperkt.
 
 
 
   
 Malaria en zwangerschap
Malaria kan tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen en geeft een verhoogde kans op een miskraam. Sommige anti-malariapillen mogen niet op ieder moment tijdens de zwangerschap worden genomen. Tijdens de zwangerschap is reizen naar gebieden waar malaria voorkomt, en vooral waar multiresistente malaria voorkomt, niet verstandig. Als u toch naar een malariagebied gaat, dienen zeer zorgvuldige anti-muggenmaatregelen te worden genomen. Ook is het belangrijk zorgvuldig profylaxe te slikken:

LariamŽ mag na de 3e zwangerschapsmaand gegeven worden.
MalaroneŽ en doxycycline mogen niet tijdens de zwangerschap worden gegeven.
NivaquineŽ en PaludrineŽ mogen wel gegeven worden tijdens de gehele zwangerschap, maar geven in veel gebieden minder goede bescherming.
Muggenwerende middelen met deet   moeten met mate gebruikt worden. Van andere middelen staat niet vast of ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.
 
 
 
   
 Vaccinaties en zwangerschap
Men gaat ervan uit dat de niet-levende vaccins veilig gegeven kunnen worden tijdens de zwangerschap.

DTP   is al jarenlang in gebruik en hiervan is bekend dat het geen geboorteafwijkingen geeft.
Vaccinaties tegen hepatitis A, hepatitis b, meningitis  en rabiës en de injectie tegen buiktyfus : op basis van de huidige kennis over het soort vaccin en de informatie over zwangeren die het vaccin gekregen hebben, gaat men ervan uit dat deze vaccins veilig zijn
De levende vaccins zoals die tegen gele koorts , de capsules tegen buiktyfus  en de BMR  worden liever niet gegeven tijdens de zwangerschap.

Als men naar een gebied moet reizen waar een gele koorts epidemie heerst zal men toch de vaccinatie tegen gele koorts geven. Gele koorts is een zeer gevaarlijke ziekte voor moeder en kind.

 
 
 
bron  http://www.lcr.nl/
« Laatst bewerkt op: februari 24, 2007, 12:46:00 pm door fish »
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal