Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1   Omlaag

Auteur Topic: Tips voor de barbecue  (gelezen 18040 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Klavertjes

  • Global modderklaptor
  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Vrouw
  • Berichten: 2.817
  • Merk: kampeermiddel : Opus Camper all-road 2022
  • Opus Camper all-road 2022
Tips voor de barbecue
« Gepost op: mei 21, 2012, 07:16:49 pm »

Tips voor de barbecue

(Informeer eerst of je mag bbq-en bij je kampeerplaats. Er zijn landen / campings waar dit verboden is, of aan wat extra regels gebonden)

De bbq zelf

Een gezellig smeulend vuurtje, lekker buiten genieten van een goed stuk gegrild vlees, zó hoort een goede barbecue te zijn. Daarom wat tips voor de barbecue en een overzicht van de meest geschikte vleessoorten.

Gebruik een barbecue die stevig staat. Bekleed de vuurbak met aluminiumfolie, hierdoor spreidt de warmte beter en is de barbecue na afloop gemakkelijker schoon te maken. Gebruik voor het aansteken speciale blokjes of vloeistof en zet ergens een emmer met water of zand in de buurt voor het geval dat...

Een goed smeulend vuur is belangrijk voor een goed resultaat. Reken er wel op dat het ongeveer 20 ? 30 minuten duurt voor het vuur goed gloeit. Bij briketten is dat zelfs nog iets langer. Het feest kan beginnen als er een mooie lichte aslaag op de houtskool ligt. Voor de geur kunt u eventueel wat gedroogde kruiden over de houtskool strooien, b.v. rozemarijn, tijm of oregano.
Wrijf de stukken vlees in met kruiden en olie. Geen zout gebruiken, dat trekt alleen maar de sappen uit het vlees. Zout gebruiken kan altijd nog achteraf.

Houtskool is ideaal om er boven te roosteren. U kunt uw vuurtje parfumeren door tussen de houtskool wat geurig dor hout te strooien, verse kruiden zoals tijm, laurier, oregano maar ook dorre takken van jeneverbesstruik, vruchtboomtakken, wat heide, dennennaalden of sinaasappel- en citroenschillen. U kunt ook kruidentakjes gebruiken om in het vlees te steken of in plaats van een sate prikker als spies te gebruiken.

U kunt voor het aanmaken aanmaakblokjes gebruiken. U wacht dan tot de vlammen verdwenen zijn, want alleen boven een rode gloed kan geroosterd worden. Wat heel erg handig en snel (30min.) is een zogenaamde schoorsteen starter om uw kolen te laten gloeien.

Waarschuwing
Eet geen verbrand vlees, dat is zeer slecht voor uw gezondheid, omdat het schadelijke stoffen bevat, die bij het verbranden worden gevormd. Bewaar ook nooit vlees dat al op de barbecue is bereid, en is overgebleven.
Vet dat uit vlees druipt kan vlammetjes geven en het vlees verbranden. Doof dit met een plantenspuit.

Voorbereiding

Voor een eenvoudige barbecue is de grilltijd minder belangrijk.
Kies wel vlees met een korte grilltijd wanneer u zelf spiesjes maakt.
Als u houten saté prikkers gebruikt leg deze dan ca. een uurtje in koud water, dan verbranden ze minder snel.
Verder is het handig als u over een vlees tang beschikt en als u vis grilt is een dubbel visrooster haast onmisbaar.
Gegrilde vis is erg lekker maar wil nogal snel uit elkaar vallen.

Tips voor het eten

  • Alles wat gebakken kan worden, kunt u ook roosteren, zoals vlees , worstjes en vis. Bovendien kunt u op een grill brood roosteren en verschillende soorten groenten en vruchten grilleren.
  • Vis laat zich makkelijker roosteren als u de vis door wat bloem haalt. Een verfijnde manier van grilleren is 'en papilotte': losjes verpakt aluminiumfolie met boter en geurige kruiden.
  • Geeft u een uitgebreid barbecue feest, kies dan vleessoorten die een korte grilltijd hebben (zie overzicht). Wilt u toch andere soorten - kippenpootjes of krabbetjes - kook ze dan ca. 20 minuten voor. Goed laten uitlekken en eventueel in een marinade zetten of met wat kruiden (geen zout!) inwrijven.
  • Tussen vuur en rooster moet 5 ? 10 cm afstand zijn. Dunne lapjes vlees of vis mogen wat dichter bij de gloed, dikker stukken wat verder af, anders verbranden ze voor ze gaar kunnen worden.
  • Tijdens het roosteren kan uit het vlees druipend vet gaan branden. Neem het vlees er dan even af.
  • Het rooster moet gloeiend heet zijn en met een stuk citroenschil of met olie worden ingewreven vóór u er de te roosteren dingen op legt. Het vlees of vis gaat anders aan het rooster vastkleven.
  • Ook alles wat u gaat grilleren, moet goed ingevet zijn. Géén boter gebruiken, want boter verbrandt. Voor het grilleren gebruikt men olie en dan liefst olijfolie, aangezien die het beste hoge temperaturen kan verdragen.
  • Prik nooit met een vork in het vlees dat ligt te roosteren want dan lopen de sappen eruit. Keer het vlees of vis behoedzaam zonder het korstje te beschadigen.
  • Wilt u uw gasten verrassen? Serveer geroosterde asperges, erg makkelijk om te doen en oh zo heerlijk!
  • De meeste groenten zijn snel gaar op de barbecue, let er dus goed op.
  • Als je van bieten houd, geroosterde bietjes is een echte een delicatesse. Veeg een hele biet schoon, snij de bovenkant af, lichtjes in kwasten met olijfolie en leg ze dan ca. 1-1,5 uur op het rooster van een middelhete bbq. Ze zijn klaar als je makkelijk met een vork er in kunt prikken.
  • Als de groente wel zwartgeblakerd aan de buitenkant is maar nog rauw van binnen, probeer de groente dan eventjes te koken voordat je de groente op het rooster legt. En dan even kwasten met een laagje olijfolie en regelmatig keren totdat de groente beetgaar is.
  • Een paar voorbeelden van groenten die geschikt zijn om te roosteren: aardappelen, tomaten, -romaanse- sla (jazeker ook sla!), komkommer, zoete aardappelen, bieten, venkel, artisjokken, asperges, mais, pompoen, aubergine, courgette, uien, paprika, div soorten paddenstoelen, wortel.
Gelogd
Geluk ontstaat als wat je denkt, wat je zegt en wat je doet in harmonie zijn
(geleend van Mahatma Ghandi)

PieterP

  • Gast
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #1 Gepost op: juni 01, 2014, 08:06:18 am »

Zeer mooie tips allemaal.
Toch nog enkele extra tips naar voedselveiligheid:
Zorg voor gescheiden borden, leg gebakken vlees nooit op een bord waar rauw vlees op gelegen heeft.
Let erop dat je bij gevogelte steeds goed doorgaart tot in de kern. Dit is noodzakelijk om salmonella te vermijden.

Groetjes,
Pieter
Gelogd

Frankie

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 3.995
  • Merk: kampeermiddel : Aart Kok Livingstone game drive XXL bed
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #2 Gepost op: juni 23, 2014, 11:56:34 am »

Tip die ik (ik meen van Papajur) kreeg tijdens het klapweekend 2013:
Als je houten prikkers gebruikt voor saté op de skottel of de barbecue, leg de prikkers dan een tijdje in water. Ze nemen dan vocht op en verbranden dan niet (c.q. niet zo snel).
Gisteren wilde ik die truuk toepassen maar kon ik even niks vinden waarin ik het water kon doen om de prikkers in te leggen.

Toch even doorgezocht en iets gevonden wat op de camping meestal wel beschikbaar is:



Wel eerst de wijn opdrinken natuurlijk :#
Gelogd

Jerome

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 824
  • Merk: kampeermiddel : Aart Kok Livingstone
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #3 Gepost op: juni 23, 2014, 10:38:05 pm »


Tip die ik (ik meen van Papajur) kreeg tijdens het klapweekend 2013:
Als je houten prikkers gebruikt voor saté op de skottel of de barbecue, leg de prikkers dan een tijdje in water. Ze nemen dan vocht op en verbranden dan niet (c.q. niet zo snel).
Gisteren wilde ik die truuk toepassen maar kon ik even niks vinden waarin ik het water kon doen om de prikkers in te leggen.

Toch even doorgezocht en iets gevonden wat op de camping meestal wel beschikbaar is:



Wel eerst de wijn opdrinken natuurlijk :#
In witte wijn gemarineerde saté stokjes. Zie daar maar eens vanaf te blijven!
Gelogd

PetrusPaulus1972

  • Klapperraar
  • **
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 20
  • Merk: kampeermiddel : Aart Kok River Lodge
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #4 Gepost op: juli 23, 2014, 12:23:22 pm »

Met een mooi stukje vis eraan mmmmmm
Gelogd

maartenvb

  • Klapperraar
  • **
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 25
  • Merk: kampeermiddel : Jamet Montana
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #5 Gepost op: juli 31, 2014, 10:08:11 pm »

En als dat visje dan nog eens zelf gevangen is in de Middellandse zee, smaakt dat nog eens zo goed?
Gelogd

fchans84

  • Gast
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #6 Gepost op: maart 14, 2017, 11:35:01 am »

Ik mis de 2 meest belangrijke tips op de lijst;
- zorg voor een lekker stukje muziek op de achtergrond
- en een koelkast vol met koude Kronenbourghjes om de BBQ middag / avond goed door te komen
 :> :> :> :> :>
Gelogd

G.Suelmann

  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 211
  • Merk: kampeermiddel : Combi Camp Country bj 2008
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #7 Gepost op: maart 14, 2017, 03:34:36 pm »

Nog een tip: Als je door omstandigheden moet grillen op de skottlebraai (houtskool vinden we persoonlijk fijner maar dat terzijde) doe dan een paar stukjes houtskool in aluminiumfolie. Prik er wat gaatjes in en leg ze bij het vlees/kip/gevogelte op de braai. Deksel erop en zo krijg je op de skottlebraai toch eten met die heerlijke rooklucht.
Gelogd
Live today to create a memory for tomorrow...

nikkel1964

  • Gast
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #8 Gepost op: maart 14, 2017, 06:30:52 pm »

Toch nog enkele extra tips naar voedselveiligheid:
Zorg voor gescheiden borden, leg gebakken vlees nooit op een bord waar rauw vlees op gelegen heeft.

Idem voor bestek en ander gereedschap. Je moet ze de kost geven die eerst met hun vork rauwe kip op de knoei leggen en daarna vrolijk met diezelfde vork dooreten. En het gek vinden dat ze toch ziek worden, het vlees was toch goed gaar??  ::) ::) ::)
Gelogd

boswachter

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 922
  • Merk: kampeermiddel : Europa Camper Futura 2015
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #9 Gepost op: juli 17, 2018, 10:50:26 am »

Nog een tip: Als je door omstandigheden moet grillen op de skottlebraai (houtskool vinden we persoonlijk fijner maar dat terzijde) doe dan een paar stukjes houtskool in aluminiumfolie. Prik er wat gaatjes in en leg ze bij het vlees/kip/gevogelte op de braai. Deksel erop en zo krijg je op de skottlebraai toch eten met die heerlijke rooklucht.
en die campingeigenaar maar zoeken naar die gast die wel op kolen bbq't lol :#
Gelogd

Frankie

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 3.995
  • Merk: kampeermiddel : Aart Kok Livingstone game drive XXL bed
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #10 Gepost op: juli 17, 2018, 12:43:41 pm »

Punt is alleen wel dat een goede barbecue helemaal niet rookt. De houtskool/gas test is al vaker uitgevoerd, waaruit bleek dat er bij een blinde test -zeker bij grillen- geen enkel verschil is in de smaak van vlees van een goed gestookte houtskool BBQ en een gas BBQ. Kolen kan wel iets verschil maken. Maar als je rooksmaak wilt moet je een smoker nemen. Maar als de camping geen open vuur toestaat zal een smoker wellicht (ook) niet mogen. De vraag is bovendien of je buren jouw smoker waarderen als ze niet mee eten
Gelogd

Jon

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.691
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #11 Gepost op: juli 17, 2018, 10:22:06 pm »

Die laatste vraag lijkt me wel op te lossen  :P
Gelogd
Combi Camp Country 2016, daarna de Waard Kuifmees, nu even niets. September '24 test van de Shelter.

boswachter

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 922
  • Merk: kampeermiddel : Europa Camper Futura 2015
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #12 Gepost op: juli 18, 2018, 02:51:31 pm »

Ik moet eerlijk zeggen (thuis een smoker) maar op de camping toch echt kolen, op een of andere manier proef ik het verschil met gas....
Zou voor de camping nog wel eens zo'n kleine smoker kobb oid willen hebben
Gelogd

Jos Montana

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 490
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #13 Gepost op: juli 18, 2018, 03:12:32 pm »

Vanaf dit jaar gaat de Cobb niet meer mee bij ons  :N.
Helaas mogen we niet meer BBQ'en op de camping in Zuid Frankrijk  :I.

Dus daarom gisteren een Weber Go Anywhere op gas aangeschaft.
We gaan zien of het eten net zo lekker is als van de Cobb...
Gelogd

Jerome

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 824
  • Merk: kampeermiddel : Aart Kok Livingstone
Re: Tips voor de barbecue
« Reactie #14 Gepost op: juli 18, 2018, 06:05:20 pm »

Vanaf dit jaar gaat de Cobb niet meer mee bij ons  :N.
Helaas mogen we niet meer BBQ'en op de camping in Zuid Frankrijk  :I.

Dus daarom gisteren een Weber Go Anywhere op gas aangeschaft.
We gaan zien of het eten net zo lekker is als van de Cobb...
Ach, dat is jammer.
Vaak is er wel een BBQ plek. Wat ik vaak dan doe, is daar de Cobb aanmaken en zodra de vlam er gedoofd zijn, de Cobb mee nemen naar de tent. Aan gezien de buitenkant toch koel blijft en je geen vlammen krijgt tijdens gebruik door druipend vet.

Of een jaartje geen Zuid-Frankrijk ...
Gelogd
Pagina's: 1   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal