Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1 2 3 »   Omlaag

Auteur Topic: Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen  (gelezen 69932 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

panevino

  • Adminiklaptor
  • Klap prof
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.316
  • Merk Vouwwagen: HK Flyer Bedouin
Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Gepost op: augustus 01, 2008, 08:37:46 pm »

Inleiding
Er zijn toch wel aardig wat merken vouwwagens, maar nog meer modellen van deze fabrikanten. Omdat ik toch wel vaak de vraag in het forum zie komen welk merk/type men nu moet kiezen, ga ik hier wat criteria opsommen. Deze criteria kan iedereen voor zichzelf in een prioriteitenlijstje vatten, waarmee je tot een echte shortlist moet kunnen komen.

In den beginne zal dit artikel niet compleet zijn, maar ik wil hem steeds aanpassen zodat het een 80%-start wordt voor een nieuwe klapkeuze ...

De criteria


1. Geld
Wat is je budget? Hoeveel wil je maximaal uitgeven? Het is belangrijk om na te denken over je absolute maximum. Je kunt beter vooraf  deze drempel goed vastleggen. Anders dreigt een omhoog glijdende drempel, waar je jezelf mee in een financieel debacle kunt werken. Steeds mooiere dingen zien, die steeds duurder zijn en dan steeds je maximum ophogen ... NEE!
Handvat : Goedkoopste modellen zijn ca. 200,- (oud 2e handsje op marktplaats) , de duurste ca. 16.000,- (splinternieuwe Holtkamper of Aart kok). De goedkoopste nieuwe zitten rond de 5000,-, de duurste 2e handse (1 jaar oud) op 13000,-.


2. Levensduur van het kampeermiddel?
Hoelang denk je/wil je gaan doen met de vouwwagen? Een vouwwagen die 4 jaar meegaat en 2000,- kost, is feitelijk net zo duur als een klapper die 6000,- kost en 12 jaar meegaat ...
Sommigen merken/modellen leveren na 8 jaar nog steeds de helft van hun nieuwwaarde op (Holtkamper), anderen beduidend minder. Die afschrijving bepaald ook wat een klapkar je kost over een bepaald aantal jaren.


3. 2e hands of nieuw?
Wil je persé niet in een bed liggen, waar iemand anders al in gelegen heeft? Menselijke tentluchtjes, die er toch zijn, walg je daarvan, of maakt je dat geen bal uit.


4. Wat voor tent-model wil je het liefst?
Er zijn, door de bank genomen, 2 modellen vouwwagens :
  • bungalow-tenten op een karretje
  • tenten op een karretje.
Als jij een bungalow-tent niets vind, dan beperk je je keuze al enorm, want echte klassieke tent-modellen op een karretje zijn er maar weinig. Feitelijk leveren alleen Aart Kok, Smitveld en Holtkamper vouwwagens die uitgeklapt een absoluut klassiek tentmodel hebben.
Bijna alle andere merken zijn bungalow-tenten.
Uitzonderingen : Aart Kok geeft je de keuze uit een oppomp-tent, een klassieke- of een koepel-tent. Cabannon voert ook enkele modellen met het uitzonderlijk moderne karakter van een gezins-tunneltent en Trigano heeft met zijn Galleon een soort boog-tent.

We hebben het hier niet alleen over de functionele waarde ... maar wel degelijk ook over de uitstraling. Voel je je niet op je gemak als je onder luifel van een bungalow-tent zit? Dan weet je wat je over moet slaan en wat niet  ::)



5. De bemanning
Met hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen van welke leeftijd ga je kamperen?
Met z'n tweetjes heb je veel minder ruimte nodig dan met kinderen. Dan is een kleinere (maar fijnere) kar een betere keuze. Gezinnen, met vaak jonge kinderen, zijn vaak gebaat bij meer ruimte en dus grotere modellen.
De laatste jaren komen er flink wat nieuwe modellen op de markt in het kleinere segment. Deze wagens hebben veelal een offroad uitstraling, zien er sporttief uit en kennen een hoog opzetgemak. Direct geschikt voor gezinnen zij deze wagen echter niet.


6. Plaats van de jongere bemanning
De ouders slapen in een vouwwagen vrijwel altijd op een vast bed, al dan niet voorzien van lattenbodem of froli-systeem. De kinderen echter variëren meer in plaats. Kleine kinderen (0-4) slapen steevast in de vouwwagen zelf. Oudere kinderen (12 jr en ouder) vrijwel altijd in een tentje apart. Daartussen in is het je eigen beleid :) Je moet er wel goed over nadenken hoe je dit denkt te gaan doen. Je moet er namelijk ook de ruimte voor hebben.
Moeten de kinderen ook op een mooi vast bed slapen, of wil je liever dat ze op een luchtbed of matjes slapen? Modellen met een vast 2e bed zijn er, maar ook weer beperkt.


7. Op wat voor omstandigheden moet de klapkar berekend zijn?
Denk niet zozeer aan storm of ijs, maar meer of je genoeg ruimte hebt om je met je gehele gezin EN je hele gear binnen te vermaken... Met een mooi weer klapper en je 5 man sterke gezin in anderhalve week regen gaan kamperen kan tot horror-stories gaan leiden. De rode draad is dan de binnenruimte versus het weer. Vooral als je nog kruipende kinderen hebt niet onbelangrijk.

Denk ook aan je kampeer-gedrag. Ga je 3 weken naar 1 camping in Zuid-Frankrijk op vakantie, of ga je trekkend door Noorwegen. Dat vraagt om andere eigenschappen van de wagen. Als je 3 daagjes kampeert en weer doorreist, dan is een snelklappende constructie bijna noodzakelijk.

Niet elke campingplaats is 11 meter diep. Sterker nog, soms, veelal in Italie, zijn ze stukken kleiner. Dat betekent dat jij je Roadmaster niet volledig, inclusief die lekker luifel, op kunt bouwen daar. Iets om in het achterhoofd te houden.


8. De laadruimte van de wagen
Een kar met een beperkte laadruimte is die van ons, de Holtkamper Flyer. Toch heeft deze wagen meer dan genoeg ruimte om mijn kampeerspullen, bijvoorbeeld, mee te nemen. Er zijn echter altijd mensen die bankstellen, plantenbakken, broodbakmachines, etc willen meenemen. Kortom, hoeveel kampeerspullen heb je om mee te nemen. Kijk naar de laadhoogte, breedte en diepte die je kunt benutten versus de mee te nemen spulletjes.
De bereikbaarheid van de laadruimte is ook een criterium. Voor sommige wagen moet je eerst openklappen om bij de laadruimte te komen. Dit zijn veelal karren met de laadruimte onder of juist op het bed. Bij andere wagens kun je de laadruimte bereiken van buitenaf en dus zonder open te klappen. Dit bereiken van de laadruimte kan met speciale luiken of met, redelijke recente, opties als Pack&Go (HK) en equivalenten, waarbij je gewoon het deksel kan openen.
Als je je bagage OP het bed moet plaatsen kom je nog een ander nadeel tegen. Om te slapen moet je altijd eerst je bed afruimen voordat je kan gaan slapen. De plek waar je dan je bagage moet laten is niet altijd even handig of bereikbaar.


9. To bermkeuken or not to bermkeuken
Keukens en vouwwagens. Er zijn 3 types :
  • keukens vast aan de bak
  • keukens die los kunnen
  • keukens die los MOETEN
  • geen bermkeuken, maar een andere oplossing
De voor- en nadelen lijken me helder : Je kunt de keuken wel of op een andere plek zetten en als je tussendoor wilt klappen, moet je altijd de keuken eraf halen....
Je kunt ook een keukenmeubeltje met daarop een 3 pits gasstel nemen. Is ietsje meer werk en kost iets meer ruimte in de bak en/of auto.
De vorige indeling is niet volstrekt compleet. De indeling van de diverse bermkeukens verschillen ook nogal. Zo zit er in een Holtkamper keuken een koelkast en een gasstel, zit er in een Aart Kok keuken vaak een kraan met elektropomp en een gasstel en heeft CombiCamp zowel een waterpomp als spoelbak en een gasstel in hun huidige modellen.
Een kraan met pomp zonder spoelbak is NIET handig als de keuken IN je tent staat... Dat wordt nogal nat op de vloer. Staat je keuken echter BUITEN je tentdeel, dan maakt dat niet zoveel uit.
Een koelkast is uitermate handig en verplicht met kinderen die nog flesvoeding krijgen. Koelkasten kun je echter ook prima los vervoeren, bij voorkeur in je auto en op de 12V aansluiting (let we op het vermogen van de kist!)

Bedenk dus hoe je het wilt doen en hoe belangrijk je dit onderdeel vindt. Er zitten hier toch ook nogal wat verschillen.


10. Het grond/kuipzeil van de tent
Een vouwwagen is vrijwel altijd een stuk uitgeklapte aanhangwagen met daarvoor een stuk tent, waarbij de stokken van die tent al dan niet los aangebouwd dienen te worden. Dat tentstuk komt dus te staan op de blote grond. Die blote grond kun je op een aantal manieren tegengaan :
  • een kampeertapijt op de grond
  • een zeil met daarop kampeertapijt (alleen als de grond niet beregend kan worden!)
  • Een kuipzeil
  • een inritsbaar kuipzeil
De eerste 2 spreken voor zich. Met name ex-tentkampeerders kennen de fijne ervaring van een inritsbaar kuipzeil. Geen tocht, geen beesten, geen water, geen wegkruipende kinderen. Als je dit echt belangrijk vindt, dan kwam je voorheen uit bij Aart Kok en Holtkamper. Tot zeer recent waren zij de enige leverancieren met deze optie.
Het fijne van de kuipzeilen is andere bouwers nu toch eindelijk ook niet ontgaan. Bij Jamet is de hele 2009-lijn uitvoerbaar met deze optie. Cabannon levert 2 modellen en heeft Trigano een model met inritsbaar kuipzeil. Let op, het gaat hier om behoorlijk recente modellen. OP Marktplaats zul je die minder snel vinden ...



Nou, dat was het. Het is geen flowchart waarin je uitkomt op jouw merk en model. Dat kan ook niet omdat elk criterium door de aanschaffende mens gewogen wordt. Het gewicht van die weging kun je niet in tekst uitdrukken en al helemaal niet in een simpele wegpagina. Daar kom je achter door praten en ervaren.

Bepaal dus de waarde die JIJ hecht aan deze punten en zet ze op een rijtje. Ga naar websites van fabrikanten en bekijk modellen. Ga naar websites van liefhebbers en bekijk nog meer foto's. Bezoek dealers en ga in de modellen staan, zitten en liggen. Stel je voor hoe je op vakantie met zo'n apparaat zou omgaan. Als ervaren kampeerder kom je dan echt een heel eind.

Mensen die niet zo heel veel kampeerervaring hebben (en dan bedoel ik daarmee eigenlijk alleen maar tentkampeerervaring), doen er goed aan om eerst een een heel goedkoop modelletje aan te schaffen en daarmee een paar test-kampeersessies te houden. 2 weekenden met zo'n vouwwagen geeft je een aardig inzicht. Het zou zonde zijn om een dure kar aan te schaffen die je na 1 weekend eigenlijk al weg wil doen omdat je liever een camper neemt ....


Ik noemde het eerder, bekijk foto's van liefhebbers, maar nog meer leg ik de nadruk om te praten met deze liefhebbers. Vertel, aan de hand van de bovenstaande criteria, wat JULLIE belangrijk vinden als je kampeert. Dan kom je samen tot die oh zo belangrijke shortlist en als je die eenmaal hebt ...

Dan zien we je op de camping !!! CIAO!

mede dank aan: CEO, Tegels, Didi, Shaba, Bensi en de schrijver, moi,  PaneVino ! :K
« Laatst bewerkt op: mei 12, 2014, 03:22:25 pm door PaneVino »
Gelogd
// Marcellino Pane e Vino \\

lucanza

  • Gast
Re:Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #2 Gepost op: juni 23, 2009, 08:21:19 pm »

of je woont in Belgie en je kan kiezen uit 2 verdelers

Cabanon of raclet  :I
Gelogd

Yella

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 6.862
  • Merk Vouwwagen: Ex Holtkamper Cocoon XL 2014 met Basekitchen XXL
  • Geen Cocoon meer, huisje in Hongarije en Karsten
    • Jawa.nl
Re:Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #3 Gepost op: augustus 27, 2009, 10:54:25 am »

Hoy,

Ik ben nieuw op het forum, maar na 3 jaar kamperen willen we het wat degelijker gaan aanpakken. Voornamelijk het gesleep met spullen in en uit de auto is een struikelblok bij kamperen in een tent.
Eerst goedkope maar grote tent gekocht om te proberen. Nu aan het rondkijken voor een snel op te bouwen en af te breken vouwwagen omdat we wat meer willen trekken, niet 3 weken op dezelfde camping. Camp-Let en Jametic hebben schitterende kleine wagens hiervoor. Onze voorkeur gaat momenteel toch uit naar de Jametic. Is goedkoper vanwege leuke actieaanbiedingen, gratis luifel en standaard inritsbaar grondzeil. Biedt ook meer bergruimte voor spullen dan de Camp-let. En model 2010, t.o.v de Camp-let 2008 modellen opruiming. De wagen is wel 100 kg zwaarder helaas. De bedoeling om snel te kunnen verkassen is om de meeste spullen onder in de wagen in kratjes te doen. KLeding wordt nu in 2 op te bouwen kastjes gelegd, dus veel werk. In de Jametic is veel bergruimte onder in de wagen. De keuken moet worden getild, maar is prima te doen, ook voor kleine vrouwen zoals de mijne. Het is zelfs in je eentje te doen maar vergt wat handigheid. Camp-let scharniert, dat is echt ideaal. Voor de 2010 modellen heeft Jametic overigens een vernieuwd grondzeil met neer ritsbare instap bij de deur. scheelt veel benengebreek en schade aan het zeil. Camp-let heeft helaas een los grondzeil en dat is met minder mooi weer wat tochtiger. Tevens heeft de Jametic standaard een 2 persoons ondertent, ideaal voor kinderen, die gaan daar graag in. De tweede cabine is dan te gebruiken als vaste bergruimte of als kleine zithoek. Beide vouwwagens zijn ongeveer even groot en staan echt in 1 minuut overeind. En dankzij de gasdrukveer kan 1 persoon dit gemakkelijk doen. Handig voor als je last van je rug hebt.
Alleen jammer dat beide modellen voor zover ik weet, niet geschikt zijn voor de 100km vrijstelling in Duitsland. Als iemand hier meer over weet, hoor ik het graag.
Jammer dat de vakantie net voorbij is.

Jelle
Gelogd
www.jawamarkt.nl voor boeken en handleidingen.

mvdkant

  • Gast
Re:Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #4 Gepost op: februari 20, 2011, 09:40:34 pm »

Gelogd

GdeBree

  • Gast
Re:Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #5 Gepost op: juli 21, 2011, 03:14:21 pm »

Beste mensen,

mooi om zo een beetje te wennen aan de kenmerken van de vouwwagen. Wij zijn aan het zoeken naar een mooie 2e hands en hebben al heel wat advertenties bekeken. Nu vraag ik me af of er mensen zijn die weten welke types geschikt zijn voor de langere mens. Ik vind een bed van 200 cm lang wat krap, maar zie dat er ook vw's zijn met bedden van minder dan 200 cm lengte. Kan iemand me vertellen welke types er zijn met bouwjaar '95-'00 die langere bedden hebben?

mvg
GdeBree
Gelogd

KampeerFan

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.324
Re:Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #6 Gepost op: juli 21, 2011, 04:24:37 pm »

De Jamet Arizona heeft 2 bedden van 165x210.
Gelogd

Richard

  • Gast
Re:Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #7 Gepost op: juli 21, 2011, 06:01:25 pm »

Roadmaster heeft 2 bedden met de afmeting van 210x140
Gelogd

Starter123

  • Gast
Re: Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #8 Gepost op: augustus 24, 2012, 03:20:50 pm »

Hallo allemaal,

ook wij zullen vh eerst met een vouwwagen op stap gaan.  ;)
We zijn bij verschillende vouwwagens al wezen kijken, maar zijn er nog niet helemaal uit.
Onze wensen zijn de volgende: het inritsbaar kuipzeil, onder het gehele bed opruimmogelijkheden en een klein aanritsbaar zijtentje voor extra slaapruimte en eigenlijk nog een achtertentje voor nog een kind.....(Of 2 tweepersoonsbedden (bijna) naast elkaar)
(3 kinderen in totaal en het slapen onder de vouwwagen zijn wij niet helemaal weg van.)

Tot nu toe hebben we dit gezien bij de Combi Camp Country, maar wie weet heeft iemand nog een merk gezien?

Alle tips en tricks zijn welkom! O0 WW
Groetjes
Gelogd

wijnand

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 604
  • Merk Vouwwagen: Trigano Itinea
  • 2011: Trigano Alpha 2021: Trigano Itinea
Re: Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #9 Gepost op: augustus 24, 2012, 03:49:55 pm »

Ja, de kopie van de Combi Camp: de Trigano Alpha. En diverse Holtkampers hebben deze mogelijkheden. De Alpha heeft weliswaar geen zijtentje, maar wel de mogelijkheid van een achtertent met een gastencabine, waarin twee kinderen goed kunnen slapen.

Modellen met twee 2 persoonbedden (vrijwel) naast elkaar zijn er te over: de Camplet-achtigen (Jametic, Trigano Odyssee), deze hebben ook bagageruimte onder het bed (de Camplet niet zoveel), afhankelijk van of je 1 of 2 lattenbodems kiest. Deze modellen hebben voorzover ik weet wel de mogelijkheid van een ingeritst kuipzeil.

Ook de Roadmaster-achtigen (de vouwwagens die aan beide kanten van de wagenbak uitklappen) hebben twee 2 persoonsbedden. Daar heb je geen laadruimte onder het bed, maar in de wagenbak zelf, waar je tijdens het kamperen op bankjes kunt zitten.

Moeten alle kinderen een slaapplaats hebben in de vouwwagen, of kan er één in een eigen tent? Dat maakt je keuzevrijheid een stuk groter.
Gelogd

CEO

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 2.628
  • Merk Vouwwagen: Combi Camp Country 2016 - Trigano Odyssée 2011 - Jamet Louisiana 2001 - Jamet Arizona 1997
  • Plus ça change, plus c'est la même chose!
Re: Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #10 Gepost op: augustus 24, 2012, 04:19:33 pm »

3 kids maakt de keuze inderdaad kleiner. Wij hebben zelf een Trigano Odyssée, met inritsbaar kuipzeil. We hebben er ook een zijtent bij, maar die hebben we nog niet gebruikt. Twee kids op de tweede lattenbodem, de derde slaapt het liefst in het ondertentje.

Waarom zijn jullie niet zo weg van het slapen in een ondertent? Mijn ervaring is dat de oudste twee er allebei wel willen slapen...
Gelogd
If you choose not to decide, you still have made a choice!

bensi

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.426
  • Merk Vouwwagen: Smitveld Ruebist
    • Mijn andere hobby
Re: Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #11 Gepost op: augustus 24, 2012, 07:24:12 pm »

Marcel,
mooi stukje, kan goede leidraad zijn voor zoekende mensen.

Maar bij punt 4 ga je toch wel erg kort door de bocht  ;)

4. Wat voor tent-model wil je het liefst?

Je zegt daar dat eigenlijk alleen HK en Aart Kok klassieke tent modellen heeft, en dat terwijl wij op IEDERE CAMPING zoveel enthousiaste mensen bij onze Smitveld krijgen die toch eens even willen kijken als ze eenmaal in de gaten hebben dat die mooie TENT een dissel heeft, en dus een vouwwagen blijkt te zijn. Ook afgelopen vakantie in Frankrijk weer, zeker 6 "rondleidingen"  gedaan om alles te laten zien en uit te leggen over de Smitveld. Het blijft erg leuk om te doen  :J
Gelogd
Ex - Smitveld Ruebist >> Combi Camp Venezia >>Camplet Concorde >>Smitveld Ruebist>> Nu een Combi Camp Country
Blijven klappen, daar gaat het om ;-)

Frankie

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 3.995
  • Merk Vouwwagen: Aart Kok Livingstone game drive XXL bed
Re: Re: Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #12 Gepost op: augustus 24, 2012, 07:54:29 pm »

Ook afgelopen vakantie in Frankrijk weer, zeker 6 "rondleidingen"  gedaan om alles te laten zien en uit te leggen over de Smitveld.
Volgens mij sta jij zonder dat wij het weten gewoon bij Smitveld op de loonlijst voor een dag in de week. :#
Gelogd

wijnand

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 604
  • Merk Vouwwagen: Trigano Itinea
  • 2011: Trigano Alpha 2021: Trigano Itinea
Re: Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #13 Gepost op: augustus 24, 2012, 08:04:28 pm »

Volgens mij sta jij zonder dat wij het weten gewoon bij Smitveld op de loonlijst voor een dag in de week. :#
Hij heeft op z'n minst aandelen Smitveld :#
Gelogd

panevino

  • Adminiklaptor
  • Klap prof
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.316
  • Merk Vouwwagen: HK Flyer Bedouin
Hoe kies je jouw merk en type vouwwagen
« Reactie #14 Gepost op: augustus 24, 2012, 08:10:28 pm »

Ik zal binnenkort de teksten weer eens aanpassen, want de laatste update is alweer even geleden.

De opmerking van Ben vind ik achteraf bezien terecht. Maar ook de tekst over bijv. kuipzeilen moet worden aangepast.

Ik zal er aankomende herfst eens voor gaan zitten.
Gelogd
// Marcellino Pane e Vino \\
Pagina's: 1 2 3 »   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal