Reizigersdiarree
Plotseling opkomende diarree komt onder reizigers vaak voor. Deze reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door met de darmbacterie E. Coli besmet voedsel of drinkwater. Reizigersdiarree kunt U, net als de andere ziekten die door besmet voedsel en drinkwater worden overgebracht, voorkomen door hygiënemaatregelen in acht te nemen. Als u desondanks toch reizigersdiarree oploopt, verloopt deze aandoening in het algemeen mild en duurt dan 2-4 dagen. Het belangrijkste risico hierbij is de kans op uitdroging. Dit geldt vooral voor kleine kinderen en ouderen. Het glucose-zoutpreparaat O.R.S. ('oral rehydration salts') is werkzaam tegen uitdroging. Dit preparaat is in ons land onder dezelfde naam bij de apotheek verkrijgbaar. O.R.S. is verpakt in kleine zakjes; de inhoud ervan moet worden opgelost in lauw, vooraf gekookt water. Het verdient aanbeveling om, vooral bij reizen in (sub-)tropische gebieden, zakjes O.R.S. mee te nemen.
Bij waterige diarree kunnen gezonde volwassenen het middel loperamide (imodiumŽ, diaremŽ of diacureŽ)gebruiken. Raadpleeg altijd een dokter als u naast diarree ook koorts of bloed bij de ontlasting heeft, of als er uitdrogingsverschijnselen (weinig plassen, erge dorst, sufheid) optreden.
Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Hepatitis A is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. De ziekte kan enkele weken duren en veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. In veel landen is de kans om deze ziekte op te lopen groot. Daarom wordt bescherming bij bezoek aan veel (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa aanbevolen. Een serie van twee vaccinaties geeft bescherming gedurende 15 jaar.
Buiktyfus
In gebieden met minder hygiënische omstandigheden moet U rekening houden met mogelijke besmetting met de Salmonellabacterie, die de ziekte buiktyfus veroorzaakt. Ook deze bacterie wordt overgebracht door besmet voedsel of drinkwater. Daarnaast kunt U buiktyfus oplopen door het eten van onvoldoende gaar vlees, kip, eieren of ongekookte melk. Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden verdient het aanbeveling u tegen buiktyfus te laten vaccineren .
Cholera
Cholera is een ziekte veroorzaakt door een bacterie. ernstige cholera wordt gekenmerkt door waterige diarree en uitdroging. Het risico een ernstige vorm van cholera op te lopen in landen waar deze ziekte voorkomt, is voor reizigers praktisch te verwaarlozen. Bovendien biedt vaccinatie slechts een geringe en kortdurende bescherming tegen cholera. Daarom is het niet nodig reizigers tegen cholera te vaccineren. Door het in acht nemen van hygiënische maatregelen kunt u cholera voorkomen (zie Hygiëne).
Choleravaccinatie wordt in Nederland niet meer gegeven. In sommige gevallen wordt een stempel in het vaccinatieboekje gezet om problemen bij grensovergangen te voorkomen.
Vossenlintworm / hondenlintworm (Echinococcose)
In Midden-Europa tussen het Zwarte Woud en Noord-Italië komt vossenlintworm voor. In het Middellandse Zeegebied komt hondenlintworm voor. De lintworm kan in zeldzame gevallen bij de mens ernstige schade veroorzaken aan een of meerder organen. Vermijd daarom contact met honden en vossen in deze gebieden. Eveneens wordt in genoemde gebieden het eten van ongekookte bosvruchten afgeraden omdat deze besmet kunnen zijn.
Voorkom voedselinfectie
Met onderstaande regels, kunt u door voedsel en drinkwater overgebrachte ziekten (b.v. reizigersdiarree, hepatitis A, buiktyfus, cholera, dysenterie, kinderverlamming en paratyfus) in belangrijke mate voorkómen.
Hygiëne vermindert de kans dat het voedsel besmet wordt met ziekteverwekkers.
Koelen vermindert de kans op vermenigvuldiging van bacteriën.
Verhitten doodt de meeste ziekteverwekkers.
Voedsel dat besmet is, ziet er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend!
Hygiëne - de belangrijkste regels
Was uw handen goed na gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten.
Drink mineraalwater (met of zonder prik), thee, vruchtensap en dergelijke dranken, geen kraanwater.
IJsblokjes moeten van gekookt water worden gemaakt.
Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
Was groenten en fruit in schoon water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt water. Fruit kunt u beter zelf schillen.
Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook brengt (100oC) en het een kwartier laat doorkoken.
Eet geen rauw (tartaar) of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren.
Kook losse melk altijd voor het gebruik. Kook op warme dagen ook flessenmelk uit een aangebroken fles door.
Zorg dat uw voedsel tegen vliegen is beschermd.
Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas.
Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar.Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
Personen die buikpijn en/of diarree hebben moeten buiten de keuken blijven en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.
bron
http://www.lcr.nl/