Vouwwagenclub.info

(Openbaar)De vouwwagen => 3-dog => vouwwagenmerken informatie => Projecten => Topic gestart door: JanJD op december 17, 2017, 05:53:00 pm

Titel: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op december 17, 2017, 05:53:00 pm

In dit topic het ontwerp en bouw van respectievelijk de keuken, wagenbakinrichting en elektrische installatie in onze 3DOG traildog.


In het voorjaar 2017 hebben wij een nieuwe 3Dog Traildog afgeleverd gekregen. Hiervoor hebben wij altijd met een tent en een dakkoffer gekampeerd (zonder aanhangwagen). Wij liepen tijdens een zoektocht naar een nieuwe tent tegen de 3Dog aan en waren gelijk enthausiast. De prijs was wel even stevig schrikken en mede hierom hebben wij voorafgaand aan de aankoop meer dan 10 alternatieve vouwwagens bekeken. Na een uitgebreide vergelijking hebben wij besloten om (voor ons) niet voor een compromis op functie of kwaliteit te gaan en de 3Dog Traildog te kopen.
Belangrijke redenen om de tent te vervangen door een vouwwagen is:
1: Geen zwaar sleepwerk met kampeermaterialen, alles moet klaar voor gebruik op een vaste plaats staan.
2: Zeer gemakkelijk en snel opzetten en inklappen omdat wij normaliter van camping naar camping trekken.
3: De vouwwagen moet voldoende bagageruimte hebben om alle kampeerspullen (voor 5 personen en ook in de stalling) in op te bergen. Voor een weekendje weg willen wij alleen kleding en eventueel wat eten moeten inpakken en wegwezen.
Hiernaast wilden wij zo min mogelijk nadelen van de aanhangwagen ervaren Oftewel ook met de wagen moet relaxed met de stroom meegereden kunnen worden, ook als dit met de maximaal toegelaten snelheden op de Europese wegen gaat zoals 100km/h in Duitsland en 130km/h in Frankrijk. En ook een bewezen goede kwaliteit en goede levensduur; wij kopen onze spullen meestal voor een lange periode.
Tijdens de zoektocht hebben wij bepaald of wij zelf ook een keuken wilde hebben en hoe die er dan uit moet zien. Wij hebben tijdens het bekijken van de verschillende merken vouwwagens dan ook diverse keukens bekeken en hier inspiratie uit opgedaan. Vooraf aan de aankoop hebben wij besloten om de voor ons ideale keuken zelf te gaan maken. Tijdens het wachten op levering van de wagen zijn deze plannen wat uitgebreid en heb ik ook een wagenbakinrichting en elektrische installatie gemaakt. Met de wagenbakinrichting is de inhoud van de vouwwagen altijd optimaal toegankelijk; alle spullen voor (het opzetten van) de vouwwagen, etenswaren en ander gebruik zijn op heb moment waarop ze nodig zijn zeer gemakkelijk en direct beschikbaar. De elektrische installatie bestaat uit een 230V deel en een 12V deel inclusief optionele accu en zonnepaneel.
Dit voorjaar, zomer en najaar hebben wij de wagen met veel plezier in totaal 39 overnachtingen gebruikt. De vouwwagen en de eigenbouw aanvulling hebben naar verwachting gefunctioneerd en is dus een blijvertje.


Omdat foto's meer zeggen dan woorden heb ik in de volgende posts naast wat uitleg een ruime hoeveelheid foto's toegevoegd. Eerst een paar foto's van de vouwwagen met keuken in functie:
Titel: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op december 17, 2017, 05:55:42 pm

In deze post staat wat uitleg en foto's van de keuken.
Wij hebben onze on-road 3DOG traildog zonder de fabriekskeuken gekocht met name omdat hierin een koelbox en ladekast ontbreken. Hierom hebben wij zelf een keuken gemaakt die aan de volgende voor ons belangrijke wensen voldoet:
1) Ruime 12V, 230V an Gas koelbox van ca. 40 liter die op een vaste plaats in de keuken beschikbaar is en niet getilt hoeft te worden.
2) Ruime 3 pits gas kookplaat geschikt voor grotere pannen.
3) Ladekast met besteklade en laden voor pannen, borden, mokken en ander keukengerei.
4) Voldoende afleg en werkruimte.
5) Goede toegankelijkheid zonder veel tilwerk, ook onderweg als de 3DOG niet opgezet is.
6) Zover mogelijk gelijkwaardige vochtbestendigheid als de rest van de 3DOG.
7) Modulair met uitneembare delen.
8 ) Keuken in wagenbak moet compleet zijn zonder extra te bouwen en te plaatsen kasten of meubels.
De koelbox was de grootste hoofdbreker, dit al snel 40kg zware object wilde ik niet hoeven tillen maar wel gemakkelijk binnen handbereik hebben.
Dit is als startpunt voor het ontwerp gebruikt; deze box moet onderweg in de wagenbak staan tijdens gebruik eruit. De standaard 3DOG keuken unit hangt aan de wagendeur, dit is niet ideaal wanneer er een 55cm diepe koelbox deel van de keuken uitmaakt. Hierom is de keuken met koelbox op een uitschuifbare rail gezet waarmee het geheel uit de wagenbak getrokken wordt. Om net zoals bij de originele keuken in uitgeschoven toestand geen steunpoot naar de grond nodig te hebben is er voor een volledig uitschuifbare kogelgelagerde laderails gekozen die aan de wagenbodem is vastgezet.
Voor goede vochtbestendigheid is gekozen voor de volgende materialen: Gegalvaniseerd staal (rails en constructiedelen etc.), RVS (schroeven, kookplaat etc.), Aluminium (koelbox, draagframe en constructiedelen), berken betonplex (kasten en laden) en HDL plaat (Trespa, deuren fronten en werkbladen). De deuren en laden zijn met pushlock knoppen en sloten te openen en te vergrendelen.
De gebouwde keuken bestaat uit de volgende onderdelen:
1) Koelbox; Er is gekozen voor een goed koelende absorptie koelbox met een inhoud van 41 liter die op 12V, 230V en gas kan functioneren. Beperkend in de keuze was de hoogte van de ingang van de wagenbak, uiteindelijk is het de Dometic Combicool RC 2200 / ACX 40 geworden. De diepte van deze box was leidend voor de diepte van de kookunit, die is ca. 50 cm.
2) Kookunit; hierin zit een ruime 3 pits gaskookplaat met 12V vonkontsteking. Achter de deuren zitten 2 Campingaz 907 gasflessen (1 actief voor kookunit en optioneel koelbox en 1 reserve of voor party wok etc.) en optioneel de water en afwas gerelateerde spullen. Links van de kookunit kunnen 2 werkbladen uitgetrokken worden. Uitdaging bij deze unit was om binnen de beperkte afmetingen de hoge 907 gasflessen samen met de 2 uitschuifbare werkbladen te plaatsen. De kookunit staat samen met de koelbox op een 125cm uitschuifbaar frame van 120cm lengte. De breedte van de kookunit is bepaald door de raillengte min de ruimte nodig voor de koelbox en is ca. 60 cm.
3) Ladeblok; In ingevouwen toestand is de achterdeur de enige opening naar de wagenbak. Er is naar gestreefd deze opening zo effectief mogelijk te gebruiken. Links zit de keuken op de uitschuifbare rails, rechts is er dus nog ruimte en hier is de ladekast met de laden naar achteren gericht geplaatst. Er zijn 3 laden van verschillende hoogten in het blok, optimaal voor bestek (met curver vakindeling), pannen, borden en ander servies. De laden hebben kogelgelagerde rails die 100% uitgetrokken kunnen worden, hiermee is zijn ook de spullen achterin de laden goed bereikbaar. Om de ruimte achter het ladeblok, voor bijvoorbeeld voorraad etenswaren, ook via de achterklep toegankelijk te houden is ervoor gekozen om het ladeblok ook op een uitschuifbare laderails te zetten. Hierachter zitten 7 opbergboxen (zie post over wagenbakinrichting) die allen via de klep bereikbaar zijn. Voordeel van de laderails is ook dat het ladeblok er ook een stukje uitgetrokken kan worden waardoor de bovenkant van het blok ook als werk of aflegruimte kan dienen. Hiervoor is er een voorziening gemaakt die de laderails op elke stand kan fixeren.
De foto's laten de losse units tijdens de bouw, in ingeklapte toestand en ook uitgeklapt klaar voor gebruik zien.
Titel: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op december 17, 2017, 05:57:24 pm
In deze post staat wat uitleg en foto's van de wagenbakinrichting.
Wij hebben voor onze on-road 3DOG traildog zelf een keuken gemaakt omdat de fabriekskeuken niet aan alle voor ons belangrijke wensen voldoet. Tijdens de ontwerpfase werd duidelijk dat er naast de keuken ook andere zaken een plekje in de 3DOG moeten krijgen.
Hierbij denk ik aan de volgende categorieën spullen:
1) Spullen die voor het opzetten noodzakelijk zijn zoals onder andere aan stokken, scheerlijnen, haringen, hamer, rubber voeten, steunpoot onderplaten, level blokken, 230V verlengsnoeren enz.
2) Spullen waarbij het handig is om via de achterklep toegankelijk te hebben. Dit is handig met laden thuis, onderweg tijdens het reizen en ook op de camping bijvoorbeeld tijdens het gebruik van de keuken. Hierbij denk ik aan voorraad eten en drinken, (elektrische) apparaten en ook spelletjes etc.
3) Spullen die moeilijk of niet toegankelijk hoeven te zijn zonder de vouwwagen op te zetten. Hierbij denk ik aan het opgemaakte bed, stoelen, tafels, grondzeilen en eventueel andere goederen die onder het dekzeil of helemaal voorin de wagenbak geplaatst worden.
Als uitgangspunt is genomen de wens om de dissel vrij te houden (voor bijvoorbeeld fietsdrager) en ook een optimale 'flow' tijdens het opzetten en gebruik. Dus alle spullen toegankelijk zonder of door op eenvoudig wijze andere spullen te verzetten.
De opening achter de achterklep is verdeeld in 3 delen:
1) Rechts zit de ladekast van de keuken en daarvoor tot aan de voorzijde van de wagenbak 7 afsluitbare via de achterklep bereikbare opbergkisten.
2) In het midden zitten een stokkentunnel en daarboven 2 ruime uitneembare opbergkisten. Hierin zitten alle voor het opzetten noodzakelijke spullen en zijn na het openen van de klep direct beschikbaar.
3) Links staan (los) in een volledig uittrekbare zware laderails van 120cm lengte de koelbox en kookkast van de keuken.
Met deze wagenbak indeling is de via achterklep lastig bereikbare ruimte geminimaliseerd, het grootste deel van de wagenbakinhoud is gemakkelijk en snel toegankelijk. Alleen een beperkte ruimte voor de keuken en middenconsole (ca 90cm x 70cm x 50cm) is lastig toegankelijk (ik ben er tijdens de realisatie via de achterklep 'tijgerend' voorin de wagenbak geweest, het kan maar is niet echt optimaal ;-)).
De laderails zijn van gegalvaniseerd staal. De frames tussen de rails voor de keuken en opbergboxen zijn van aluminium om gewicht te besparen. De kisten zijn van berken betonplex gemaakt, dit plaatmateriaal heeft een goede vormvastheid, vochtbestendigheid en ook een laag soortelijk gewicht. De 7 kisten van diverse afmetingen kunnen gestapeld worden tot 4 stapels met de hoogte van de wagenbak. Elke stapel is even groot en zijn uitwisselbaar. Twee stapels passen in een frame op de zware volledig uittrekbare laderails van 120cm lengte. Twee stapels kunnen in frame voor de laderails. Dit frame glijdt op teflon glijders soepel over de aanhangwagenvloer en is optioneel koppelbaar aan de laderails. Op deze wijze zijn ook de kisten die voorin de wagenbak staan gemakkelijk via de achterzijde toegankelijk.
De laderails en ook de stokkentunnel zitten met aluminium hoeklijnen op de wagenbakbodem vast. Er is bewust voor gekozen om minimaal in de wagenbak te boren; er is geen enkel gat in de aluminium zijwanden of klep geboord. Met slechts een beperkt aantal nieuwe maar ook via bestaande RVS slotbouten zit alles aan het wagenbakframe vast. Hiervoor is aan de onderzijde ook een extra RVS plaat ter versteviging aangebracht.
De wagenbak opening is ongeveer 125cm breed waarvan in totaal ongeveer 5cm ruimte 'verloren' gaat door de hoeklijn van de deursluiting rechts en de deurvanger links. Deze 'loze' ruimte is bij de wagenbodem benut voor de rails. Links en rechts van de tunnel en de wagenbak bodem zit ook een hoeklijn waaraan de laderails en tunnel vastzit. De bakken bovenop te tunnel zijn wat breder dan de tunnel omdat hier ook de ruimte boven de rails is benut.
De tunnel bied voldoende ruimte voor de stokken voor de luifel of voortent. Wij hebben alleen een luifel en hebben daarom ook een aantal extra stokken, level blokken, parasol en ook enkele onderweg te gebruiken krukjes in de tunnel opgeborgen. De tunnellengte is op maat voor de langste stokken. De afluiting aan de voorzijde van de tunnel kan in gedeeltes verwijderd worden zodat indien gewenst lange stokken (b.v. vishengels) tot de lengte van de wagenbak vervoerd kunnen worden. Aan de achterzijde van de tunnel zit een houten klep om schade aan de aluminium wagendeur door bewegen van de stokken te voorkomen. Deze klep heeft een speciale sluiting waardoor deze in de open positie een plateau vormt als deel van de keuken.
Het was een leuke 3D Tetris puzzel om alle ruimte optimaal te benutten. Een voordeel van een strakke passing is dat onderweg bij grote hobbels in de weg of anders er geen ruimte voor de kisten is om uit het frame te stuiteren.
Tijdens de reis zetten wij voor de zekerheid de gestapelde boxen met deksels met een spanband vast. Ook de laderails wordt geblokkeerd. Deze wagenbakinrichting zit in een on-road 3DOG traildog. Voor off-road gebruik zijn naar ik verwacht op zijn minst aanvullende fixaties, verstevigingen of keuze ander materiaal (bijvoorbeeld enkele aluminium delen vervangen door staal) of zelfs aanpassingen van de functies noodzakelijk.
De foto's laten de genoemde onderdelen tijdens de bouw en ook na inbouw klaar voor gebruik zien.
Titel: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op december 17, 2017, 05:59:21 pm
In deze post staat wat uitleg, foto's van de elektrische installatie.
Wij hebben voor onze on-road 3DOG traildog zelf een keuken gemaakt omdat de fabriekskeuken niet aan alle voor ons belangrijke wensen voldoet.
Tijdens de ontwerpfase werd duidelijk dat het handig is om ook de elektrische installatie te integreren in de wagen. Uitgangspunten waren:
1) Plug & Play: Aansluiten aan stroompaal of auto en automatisch moet de juiste energiebron voor de gebruikers gekozen worden.
2) Minimaal noodzaak voor (verleng) snoeren. Aansluitingen op de plaatsen waar ze nodig zijn.
3) Goede toegankelijkheid van zekeringen, indicatoren en schakelaars, ook als de tent ingevouwen is.
4) Minimale ruimte gebruik in de wagenbak. 
5) Optionele autonomie zonder 230V vanuit een optionele 12V accu. Koelen en koken kan op gas.
Er is een 12V en 230V installatie. Zoveel mogelijk apparaten werken op 12V en dus ook op de (optionele) 12V Accu. 12V blijkt via veel bronnen beschikbaar: 12V permanent en geschakeld vanuit de auto, via omvormer vanuit 230V en optioneel ook vanuit een accu. De accu kan dan weer vanuit de auto, 230V of optioneel ook via zonnepanelen opgeladen kan worden.
Via een bron-prioriteit circuit wordt automatisch de juiste 12V bron per gebruiker gekozen. Verlichting, vonkontsteking, USB laders en wat andere functies gaan altijd op 12V. Met een geschat verbruik van ca 5..10Ah per dag kan met een 75Ah semi tractie accu prima een lang weekend of midweek zelfvoorzienend gekampeerd worden. De accu is optioneel (niet noodzakelijk) en kan dus ook gewoon thuis gelaten worden of voor andere doelen (elektrische boot) gebruikt worden. De accu kan geladen worden via:
1) Een 12V lader (12V naar 13.8V omvormer met stroombegrenzing). Deze lader kan eventueel met de accu mee naar de auto kan verhuizen om bijvoorbeeld tijdens een dagtocht de accu in de auto te laden.
2) Een 230V (Ctek) lader.
3) Zonnecellen (optioneel met een eigen laadregelaar).
Voor verlichting zijn de volgende warm witte (< 3000 Kelvin) LED lampen gekozen: Ikea Jansjo klem LED spotjes 2 Watt / 88 Lumen, Outwell Leonis 8 Watt / 360 Lumen en een ebay (5 Watt) LED lampen. Al deze lampen kunnen direct of met een lantaarn hanger aan de buizen bevestigd worden.
De Ikea en Outwell lampen worden geleverd met een 230V omvormer. Deze omvormers zijn vervangen door in het snoer opgenomen 12V naar de benodigde lamp spanning omvormers.
Naast de koelbox zijn er 10 12V aansluitpunten. Voor de koelbox is een standaard auto (sigaretten aansteker) contactdoos gebruikt, voor alle andere aansluitpunten zijn XT60 stekkers gebruikt. De XT60 stekker is dé standaard stekker voor RC modelbouw, ze zijn gespecificeerd tot 60 Ampere, lekker compact en zeer goed en voordelig verkrijgbaar. Ook mooi is dat diverse accessoires zoals bevestigingsplaatjes, splitters en ook USB laders met XT60 aansluitingen kant en klaar te koop zijn.   
4 aansluitpunten voor de lampen worden geschakeld via een afstandbediening. Dit is voordeliger dan schakelaars aan de kabel en het is ook veel eenvoudiger de afstandbedieningen op handige locaties te plaatsen.
Elke 12V bron is met een 10A zekering afgezekerd, deze waarde is boven het te verwachten stroomverbruik en laag genoeg om installatie te beschermen. Bij de accu zit een wat zwaardere 20A zekering direct bij de + pool, dit beschermt tegen sluiting in de leidingen (b.v. als ze klem komen) en staat een wat grotere laadstroom toe.
De koelkast gaat op locatie op 230V of gas en onderweg op 12V vanuit de auto. Vanwege de lange 12V kabellengte samen met de relatief grote stromen is de berekende spanningsval 10 tot 15%. Dit betekend een vermogens verlies van 19 tot 28%. Er is een kleine step-up converter bij de koelbox, geplaatst die dit kan compenseren.
De 230V installatie is wat meer rechttoe rechtaan, 230V van de paal gaat via 2 groepen met aardlekautomaten (combi B10A overstroom en 30mA aardlek beveiliging) naar de gebruikers. Er is voor 2 groepen gekozen om de wandcontactdozen voor gebruikers buiten af te kunnen schakelen. Dit gaat op z'n eenvoudigst met een extra zekeringautomaat in het mini groepenkastje. Voor optimaal gebruiksgemak is de 230V toevoer links onder de wagenbak naast de steunpoot geplaatst. Rechts onder de wagenbak zitten 2 230V contactdozen en 2 12V contactdozen, dit is maximaal dichtbij de kabel invoer van de tent. Alle contactdozen onder de wagen zijn voor optimale toegankelijkheid bevestigd op speciaal gemaakte RVS profielen en zijn natuurlijk spatwaterdicht.
In totaal zit er meer dan 30 meter meeraderig kabel 2,5mm2 (12V) en 1,5mm2 (230V) in de installatie. De kabels en elektrotechniek zijn voor zover mogelijk in de 'loze' ruimtes in een centrale console midden achterin de wagenbak ondergebracht. Hierdoor neemt de installatie nauwelijks bergruimte in beslag. De elektrische installatie is eerst in de middenconsole ingebouwd en daarna is het geheel als een prefab module in de wagenbak geplaatst. De zekeringen, indicatoren en schakelaars zijn vanuit de achterklep zichtbaar en toegankelijk.   
De foto's laten de genoemde onderdelen tijdens de bouw en ook na inbouw klaar voor gebruik zien.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in 3Dog Trail
Bericht door: GuVer op december 17, 2017, 06:35:45 pm
Wat zou ik de foto's graag zien!
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in 3Dog Trail
Bericht door: JanJD op december 17, 2017, 07:03:28 pm
Wat zou ik de foto's graag zien!
@GuVer
Zijn de foto’s niet zichtbaar voor jouw? (Ik heb ze als attachments toegevoegd, de foto’s zijn wel redelijk groot (+/- 700kb per foto))
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in 3Dog Trail
Bericht door: nikkel1964 op december 17, 2017, 07:23:31 pm
Foto's zijn hier prima zichtbaar, mooi project!  WW
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: PenH op december 17, 2017, 09:16:10 pm
Mooi project en ook tot in detail uitgevoerd en beschreven! Erg knap gedaan. Foto’s zie ik ook gewoon.

Heb je ook een beetje bijgehouden wat je met deze keuken aan extra gewicht hebt toegevoegd?
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: GuVer op december 17, 2017, 09:52:03 pm
@GuVer
Zijn de foto’s niet zichtbaar voor jouw? (Ik heb ze als attachments toegevoegd, de foto’s zijn wel redelijk groot (+/- 700kb per foto))
Nu kan ik ze zien!! Prachtig

Verstuurd vanaf mijn Swift 2 X met Tapatalk

Titel: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op december 17, 2017, 10:43:52 pm
Bedankt voor de reacties!
Heb je ook een beetje bijgehouden wat je met deze keuken aan extra gewicht hebt toegevoegd?
De originele keuken is van zwaar staal (met aluminium rolluik) en weegt zo’n 35kg, het keuken deel van mijn project weegt minder maar omdat er ook een koelbox, opbergboxen, elektra en andere zaken zijn toegevoegd weegt het geheel duidelijk meer.
Er is voor zover redelijkerwijs mogelijk voor lichtgewicht materialen gekozen (aluminium en 12mm berken multiplex). Maar er zitten wel een behoorlijk aantal vierkante meters plaatmateriaal in. Ik heb het gewicht niet precies berekend maar in de keuken en kisten zitten zo'n 3 platen berken multiplex a 25kg, zo'n 15 kg aluminium profielen, 25kg staal, koelbox en verder nog wat klein materiaal. Ik schat dat het geheel zo'n 150kg weegt (ik moet er meer tijd instoppen om het meer nauwkeurig te berekenen). Alternatieven zoals losse legerkisten zijn niet lichter. Onze traildog leeg weegt volgens mijn berekening zo’n 380kg en mag 1000kg wegen (staat op kenteken met slechts 190kg eigengewicht...) dus gewicht gaat geen probleem worden. Natuurlijk elke kilo minder is ook mooi meegenomen, maar gemak met laden en gebruik is ook wat waard :)4]6]
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op december 17, 2017, 11:07:04 pm
 :off Helaas ontdek ik dat met TapaTalk (op iOS) gedeelten van de tekst niet worden weergegeven!  Ik heb wat aanpassingen geprobeerd maar zonder succes, dus wil je de complete post zien dan is gaat kan je denk ik het beste een browser gebruiken...
Tips hoe dit op te lossen zijn welkom!
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Gait op december 18, 2017, 05:00:35 pm
Prachtig!! Vakwerk!
Titel: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: edwin_t op december 18, 2017, 10:21:50 pm
Schitterend gedaan!!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Zeldenrust op januari 01, 2018, 07:45:38 pm
Prachtig gedaan!
Titel: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op maart 04, 2018, 08:34:25 pm
Voor dit jaar heb ik plannen om wat ervaring met een zonnepaneel op te gaan doen.
Toen ik vorig jaar de keuken en de elektrische installatie in de vouwwagen bouwde speelde al in mijn achterhoofd het idee om met een zonnepaneel autonoom te kunnen gaan kamperen. Omdat ik toch, zeker als het om kamperen gaat, vaak wel iets nieuws wilt proberen heb ik via ebay een 50Wp zonnepaneel en een eenvoudige lader aangeschaft. De prijs is laag genoeg om als dit niet bevalt snel af te schrijven, en hoe dan ik vind ik het de investering waard en ook leuk om hier eens wat ervaring hiermee op te doen. De lader bied naast bescherming tegen overladen ook inzicht in de laad en verbruiksstroom en beschermt de accu tegen te ver ontladen. De 75Ah semi-tractie accu wordt als deze niet in de vouwwagen zit ook door de kinderen voor een elektrisch aangedreven boot gebruikt, de 'investering' bleef dus beperkt tot het zonnepaneel, lader en wat aansluitmateriaal. Vorig jaar heb ik met alleen deze accu al een weekend autonoom gekampeerd en dit ging prima, met dit paneel erbij kan dit in principe voor onbepaalde tijd. De accu is trouwens duurder dan het zonnepaneel en lader bij elkaar, dit maakt een zonnepaneel dan ook de voordeligste optie om autonomietijd te verlengen.
Wij kamperen met een gezin bestaande uit 5 personen. Voor de verlichting, opladen (accu's, telefoon, laptop), de vonkontsteking voor het koken en nog wat andere apparaten zoals een laptop en verlichting is ongeveer 10Ah per dag nodig.
Het aangeschafte 50Wp paneel kan dit gemiddeld het hele jaar door leveren, doordat in de zomer de dagen wat langer zijn zal dit in deze periode meer zijn. Met de accu (semi-tractie 75Ah) kan ik zonder laden tot 4 dagen overbruggen (ik reken met max. 50% ontlading om niet teveel accu levensduur in te leveren), dus een paar bewolkte dagen is niet direct problematisch.
Voor een energie efficiënte 40 liter compressor koelbox op 12V moet met een extra verbruik van zo'n 20 tot 40Ah per dag gerekend worden (afh. van type en hoeveel je 'm open doet of nieuw erin doet op een dag). Dit maakt dat er 4x zoveel zonnepanelen nodig zijn, oftewel je moet gaan denken aan meerdere kleine panelen of 1 joekel van een paneel zoals thuis op het dak ligt (1,65mx0,99m). Voor de bewolkte dagen moet de accu capaciteit ook duidelijk omhoog, voor dezelfde 4 dagen autonomie moet je aan een 300Ah accu capaciteit gaan denken (80kg massa!). Bij een absorptie koelbox op elektriciteit moet je aan 4 a 5 keer meer energie verbruik rekenen, een Peltier box is nog minder gunstig. Met deze kennis zijn er mijns inziens als je op autonoom (zonder 230V) wilt kamperen met een koelbox 2 reële opties; een 12V compressor koelbox of een absorptie koelbox op gas. Een goede 12V compressor koelbox kost 3x zoveel als een goede absorptie koelbox. Als je hierbij ook nog de extra investering in de noodzakelijke zonnepanelen, lader en accu's meeneemt dan kost de oplossing met een compressor koelbox aanzienlijk meer dan 1000 Euro extra. Hiernaast moet je ook een plek vinden voor de zware accu's en de forse zonnepanelen...
Ik heb om bovenstaande redenen voor de traditionele oplossing gekozen; een goede betaalbare absorptie koelbox (die meer dan 30 graden onder de omgevingstemperatuur koelt) samen met een geminimaliseerde elektrische installatie. Ook zonder zon maak ik mij geen zorgen over de koeling, en op locatie hoef ik niet met zware panelen te slepen.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: mar-ine op maart 04, 2018, 08:39:14 pm
Dat klinkt realistisch.


mar-ine
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: mar-ine op maart 04, 2018, 08:41:10 pm
Dat klinkt realistisch.
Al trok een laptop in ons geval wel meer stroom dan we op regenachtige dagen konden laden. Op de laptop werd wel gegamed, als dat niet gebeurt gaat het lang goed.

mar-ine



mar-ine
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op maart 04, 2018, 09:19:53 pm

Dat klinkt realistisch.
Al trok een laptop in ons geval wel meer stroom dan we op regenachtige dagen konden laden. Op de laptop werd wel gegamed, als dat niet gebeurt gaat het lang goed.

mar-ine
Helemaal waar, een (krachtige) laptop kan je niet vol continue voeden met deze setup. Om energie efficiency redenen gebruik ik een 12V laptop voeding (en ga ik niet van 12V->230->19V) en gebruik ik de PC met mate, de beperkte energie is een prima stok achter de deur om de PC uren van de kinderen wat te beperken  :# . Een lichte laptop zou wel (bij zon!) vele uren per dag gebruikt kunnen worden. (Bijvoorbeeld netbook, chromebook of kleine laptop met 'echte' energievriendelijke mobile processor/chipset.)
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Jerome op maart 05, 2018, 07:44:43 am
Ik heb 2 jaar teug er ook eens naar gekeken om onafhankelijk te zijn en kwam tot dezelfde conclusie als JanJD.
Wij gebruiken een absorptie koelkast omdat we er met ons oor zo wat boven op liggen. Koelen op zonne-energie is op deze manier niet echt haalbaar. Om hiervoor gas te gebruiken is een optie, maar vind ik niet ideaal.
Dan maar camping-stroom. Scheelt ook weer gedoe met opstellen van de zonne-energie centrale. Maar het blijft een aantrekkelijk idee om onafhankelijk te zijn.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: nikkel1964 op maart 05, 2018, 09:08:18 am
Ben even benieuwd: wat is er niet ideaal aan het gebruik van gas voor het koelen? De koeling is op gas meestal beter dan op 230v. Als je voor de overige stroomgebruikers op de accu kunt vertrouwen dan scheelt het op veel campings al gauw een euro of twee, drie per overnachting en daarmee is het gas er al snel uit.

Enige is wel dat je de extra warmte kwijt moet kunnen
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Jerome op maart 05, 2018, 12:23:47 pm
Ben even benieuwd: wat is er niet ideaal aan het gebruik van gas voor het koelen? De koeling is op gas meestal beter dan op 230v. Als je voor de overige stroomgebruikers op de accu kunt vertrouwen dan scheelt het op veel campings al gauw een euro of twee, drie per overnachting en daarmee is het gas er al snel uit.

Enige is wel dat je de extra warmte kwijt moet kunnen
Het is niet de extra warmte waarom ik het niet ideaal vindt. Ik vraag me af of er veel verschil in warmte ontwikkeling zit tussen gas en 230 V. Ik denk dat het niet zoveel uitmaakt.
Waarom ik het niet ideaal vind, is omdat we min of meer gebonden zijn aan het dure campinggas. Deze flessen passen mooi in de keuken. Andere flessen zijn te hoog, die zou ik buiten de keuken moeten plaatsen en daar een voorziening voor moeten maken.
Daarnaast geeft de werking op gas mij een wat minder veilig gevoel. Maar dat is wellicht ook het onbekende.
Het is ook niet dat we het niet gebruiken. Zeker voor een weekend of doortrek plek gebruiken we wel eens gas. Of als er een elektrische storing is.
Maar liever niet.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: mar-ine op maart 05, 2018, 12:34:54 pm

Waarom ik het niet ideaal vind, is omdat we min of meer gebonden zijn aan het dure campinggas. Deze flessen passen mooi in de keuken. Andere flessen zijn te hoog, die zou ik buiten de keuken .....

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

De kleine groene fles past op de plek van een 907. Dit is geen campinggaz en wel navulbaar. Scheelt veel knaken. Vakantie van drie weken heeft deze bij ons makkelijk uitgehouden.




Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Yella op maart 05, 2018, 03:35:43 pm
Wij koelden altijd op gas. De 5 kg grote fles stond gewoon achter de keuken onder de Cocoon. Geen enkel probleem. waarom zou daar een aparte voorzieing voor moeten komen. Laatste jaren mag een gasfles omwille van veiligheid al niet meer geplaatst in nieuwe keukens.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op maart 05, 2018, 04:05:13 pm
Laatste jaren mag een gasfles omwille van veiligheid al niet meer geplaatst in nieuwe keukens.
Is dit een heel recente verandering? Er staan vandaag nog volop vouwwagens met kueken met daarin een campingaz 907 gasbus in de showroom, is dit dan buiten de wet?
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: nikkel1964 op maart 05, 2018, 04:40:52 pm
inderdaad: op plekken waar de 907 past, past de 2,5kg stalen gasfles ook. En een vulling daarvoor kost ongeveer 1/3 tot 1/4 van een 907.

De warmteontwikkeling bij gas is aanmerkelijk groter dan bij koelen op 230v, althans precies boven de plek waar de vlam brandt.

Nadeel van de 2,5kg fles: hij is minder goed verkrijgbaar.

Wat 'het gevoel' betreft: dat is denk ik even wennen?
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Yella op maart 05, 2018, 04:59:21 pm
Is dit een heel recente verandering? Er staan vandaag nog volop vouwwagens met kueken met daarin een campingaz 907 gasbus in de showroom, is dit dan buiten de wet?
Nieuwe vouwwagens. Wij kochten in 2014 een Cocoon. Toen was het al zo. daarom zat de aansluiting met een snelkoppeling buiten de keuken. Zo vertelde Holtkamper het ons.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Jerome op maart 05, 2018, 05:16:42 pm
waarom zou daar een aparte voorzieing voor moeten komen.
Omdat de slang te kort is,
Omdat het keukendeurtje dan open moet blijven staan,
Omdat niet iedereen een Cocoon heeft ...
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op maart 05, 2018, 07:21:42 pm
Nieuwe vouwwagens. Wij kochten in 2014 een Cocoon. Toen was het al zo. daarom zat de aansluiting met een snelkoppeling buiten de keuken. Zo vertelde Holtkamper het ons.
Onder meer Campwerk en 3Dog leveren een keuken met gasfles erin, het lijkt erop dat Holtkamper een eigen interpretatie van de wet naleeft of dat factoren zoals ingebouwde koelbox (met open vlam) het verschil maken. Wie kan een link naar de wetgeving geven?
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op maart 05, 2018, 07:24:45 pm

inderdaad: op plekken waar de 907 past, past de 2,5kg stalen gasfles ook. En een vulling daarvoor kost ongeveer 1/3 tot 1/4 van een 907.
De kleine groene fles past op de plek van een 907. Dit is geen campinggaz en wel navulbaar. Scheelt veel knaken.
De diameter van de 2,5kg groene gasfles is 1cm groter dan de campingaz 904 of 907 en de bus met flens is ook aanzienlijk hoger. Het is dus niet automatisch zo dat waar de 907 past ook de 2,5kg past, andersom wel! Helaas lukte het mij niet binnen de beschikbare ruimte een 2,5kg bus passend te krijgen, wel een 2x 907 bus. Als ik in Nederland zonder 230V gaat kamperen zet ik weleens een 5kg propaangasbus ernaast, maar meestal ga ik voor het gemak van de in de keuken geplaatste gasbussen.


Bij het propaan navulpunt bij mij in de buurt koste navullen mij vorig jaar Euro 3,50 per kg. In Frankrijk (waar wij meestal op vakantie gaan) betaalde wij het voorgaande jaar Euro 20,- en Euro 24,- voor het ruilen van een 907, dit is gemiddeld Euro 8,00 per kg. Hiernaast moet je bij de 2,5kg fles de aanschaf over 10 jaar afschrijven. Met deze prijzen komt prijsverschil in de buurt van de 1:2.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Yella op maart 05, 2018, 07:32:08 pm
Omdat de slang te kort is,
Omdat het keukendeurtje dan open moet blijven staan,
Omdat niet iedereen een Cocoon heeft ...
Slangen kunnen langer worden gekocht, moeten toch om de 6 jaar worden vervangen.
Je keuken heeft ongetwijfeld nog ergens een opening om te ventileren.  Je wilt niet dat het een bom wordt als gas zich ophoopt omdat het nergens weg kan.
Had iedereen maar een Cocoon.  :#
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Yella op maart 05, 2018, 07:35:27 pm
Onder meer Campwerk en 3Dog leveren een keuken met gasfles erin, het lijkt erop dat Holtkamper een eigen interpretatie van de wet naleeft of dat factoren zoals ingebouwde koelbox (met open vlam) het verschil maken. Wie kan een link naar de wetgeving geven?
Ik heb even gezocht, maar kan niet zo even iets vinden. Maar bij de aflevering werd het ons destijds zo verteld. en van de fabrikant mag je toch verwachten dat ze het een en ander hierover weten. Misschien hun eigen interpretatie van veiligheid. Maar ik vond het prima en met de snelkoppeling zo aangesloten. En voor de meegeleverde gas koelbox wilde ik echt geen campinGaz gebruiken.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Yella op maart 05, 2018, 07:37:25 pm
Bij het propaan navulpunt bij mij in de buurt koste navullen mij vorig jaar Euro 3,50 per kg. In Frankrijk (waar wij meestal op vakantie gaan) betaalde wij het voorgaande jaar Euro 20,- en Euro 24,- voor het ruilen van een 907, dit is gemiddeld Euro 8,00 per kg. Hiernaast moet je bij de 2,5kg fles de aanschaf over 10 jaar afschrijven. Met deze prijzen komt prijsverschil in de buurt van de 1:2.
En daarom gebruikte ik altijd 5 kg flessen. Vulling 10 euro hier in de buurt. Ca. 7 kg nodig voor 3 weken.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: nikkel1964 op maart 05, 2018, 08:07:42 pm
Bij het propaan navulpunt bij mij in de buurt koste navullen mij vorig jaar Euro 3,50 per kg. In Frankrijk (waar wij meestal op vakantie gaan) betaalde wij het voorgaande jaar Euro 20,- en Euro 24,- voor het ruilen van een 907, dit is gemiddeld Euro 8,00 per kg. Hiernaast moet je bij de 2,5kg fles de aanschaf over 10 jaar afschrijven. Met deze prijzen komt prijsverschil in de buurt van de 1:2.

Dan heb je wel een erg duur vulpunt... Ik betaal iets van € 6,00 voor 2,5 kg gas. En als je weinig of niet in Frankrijk komt zit je aan het omruilen van een 907 toch vast aan iets van € 30 euro. Bij vijf of meer vullingen per jaar toch een behoorlijk verschil...

(En inderdaad is de 5kg vulling naar verhouding nog weer goedkoper).
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: sanneman op maart 05, 2018, 08:45:12 pm
Volgens mij zijn er nog best veel merken die een keuken aanbieden waar de gasfles in staat, bijvoorbeeld aart kok en de combi camp flexi.

Die laatste hebben wij.
Na een tijdje met campinggaz, dure omruil-acties en een vakantie waarbij het gas niet werkte vanwege de lage temperatuur zijn we op zoek gegaan naar een alternatief.

De kleine groene fles past, maar wordt nieuw niet meer verkocht. De vervanging is een paarse kleine fles. Deze past prima in de keuken. De fles moet er op z’n kant in, maar kan rechtop staan zonder iets te raken.

De grote groene fles hebben we overigens ook bij ons, voor het overmatige gebruik van de safari-chef :)1]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: mar-ine op maart 05, 2018, 10:09:16 pm
Citaat van: sanneman

De kleine groene fles past, maar wordt nieuw niet meer verkocht. De vervanging is .....
[/quote


De groene wordt in bepaalde winkels niet meer verkocht. Bij een gasstation nog gewoon te krijgen hoor. En na te vullen. 


mar-ine
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: nikkel1964 op maart 06, 2018, 08:57:28 am
De kleine groene fles past, maar wordt nieuw niet meer verkocht.

Jawel, maar zoals gezegd minder goed want bij een beperkter aantal punten verkrijgbaar. Met name in de buurt van havens en bij gasvulstations is deze (groene) fles nog gewoon nieuw te koop.

Voor de Noorderlingen: in ieder geval in de stad Groningen en in Hoogezand.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: sanneman op maart 06, 2018, 11:13:50 am
Te kort door de bocht van mij!

Zoals het mij verteld werd:
De kleine groene fles wordt ‘uitgefaseerd’. Dus over X jaar niet meer te koop en uiteindelijk niet meer goedgekeurd voor navullen. Dat duurt uiteraard nog wel even, maar op de lange termijn dus minder praktisch.

Zoals gezegd: dat is wat mij verteld werd bij een gas-specialist.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: mar-ine op maart 06, 2018, 06:36:00 pm
Gasspecialist met een duur merk gas achter hem in de rekken. ;-) die vertellen dat ...


mar-ine
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Yella op maart 06, 2018, 07:27:24 pm
Jaren geleden werd er ook al gesproken dat de groene 5 kg fles zou verdwijnen. Kan ze nog steeds gewoon kopen. En daarna kan ik ze nog jarenlang vullen tot de keuringsperiode is verlopen. dus heb geen zorgen.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op juni 22, 2018, 05:22:13 pm

Meten is weten en hiervoor heb ik een Coulomb-meter aan de 12V installatie toegevoegd. Dit voorjaar heb ik wat ervaring opgedaan met het zonnepaneel en ons 12V energie verbruik. De aanname's lijken goed te kloppen: ons verbruik ligt rond de 10Ah per dag. De dominante verbruiker is de laptop (5Ah per lading goed voor 3..10 uur computergebruik afhankelijk van toepassing).
Het 50Wp zonnepaneel levert op een zonnige dag gemakkelijk meer dan 20Ah maar op een bewolkte dag blijkt de productie heel laag, dik onder de 1Ah.
Met de huidige installatie is er dus voor elke bewolkte dag een (goede) zonnige dag nodig om weer de accu vol te krijgen. Met de 75Ah accu die voor behoud levensduur beter niet verder dan 50% ontladen kan worden wordt de energievoorraad na 4 bewolkte dagen kritisch, terugkijkend heb ik dit voor zover ik mij herinner niet veel meegemaakt. Gelukkig zijn er ook dan nog correctieve acties mogelijk zoals het laptop gebruik te verminderen (is hoe dan ook een goed voornemen) of deze in de auto op te laden. De installatie is trouwens voorzien van een acculader waarmee tijdens reisdagen (als de aanhangwagen aangekoppeld is) de accu vanuit de auto opgeladen wordt.


Met deze ervaring krijg ik er toch wel zin in om het deze zomer zonder 230V te gaan proberen ;-). Hiervoor wil ik dan voor mijn eigen gemak nog wel een en ander aanpassen: De gasinstallatie moet uitgebreid worden naar de koelbox (nu moet ik telkens een slang aankoppelen aan de gas-tule van de koelbox: voor het permanent maken van deze aansluiting moet ik de koelbox van een een haakse tule voorzien). Als dit voor de vakantie lukt neem ik de accu en het zonnepaneel mee (ruil ik 'ruimte-neutraal' om met 230V spullen zoals oven, koffiezetter, waterkoker of kachel thuis te laten).
Ik ben benieuwd hoe dit gaat bevallen: Blijkt het opstellen van het zonnepaneel altijd goed mogelijk? Is dit niet meer werk of mogelijk zelfs minder werk dan de 230V kabel uitrollen? En gaat het lukken om ook voor een langere periode uit te komen met de beperkt beschikbare energie? Eigenlijk vind ik dit wel weer een leuke uitdaging.

Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: ArnoldusWH op juni 22, 2018, 06:21:17 pm
Ha Jan,

Mooi verhaal en goed onderbouwd !

Ik ben eind april twee weken naar Italië geweest, Toscane.
Het was onze eerste vakantie met de vouwwagen. Ik heb ook een zonnepaneel (100W Lensun - effectief 70W) met een accupakket van Yeti. Hierop zouden mijn lampen (zelfde als jij), en mijn compressorkoelbox van Engel (50W, maar niet continue) probleemloos moeten kunnen draaien ...

In deze periode was het in Nederland prachtig weer ... in Italie was het prut. Ik had nog geen 1 Amp lading van het paneel. Wat erger was het was niet alleen bewolkt, maar ook erg koud. In talie maar een CEE een kabel gekocht en maar aan de paal gegaan, een elektrische kachel gekocht en de luifel dichtgezet met zij- en voorwanden.  Het leek wel herfst.

Wat nog een probleem was, was dat de toiletgebouwen alleen een zonnecollector hadden voor warm water ... ik heb twee weken koud gedoucht.
Het went nooit.

Ik hoop in augustus meer geluk te hebben met mijn eigen energiecentrale en de douches op de camping.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op juni 24, 2018, 10:09:42 pm
Ha Jan,

Mooi verhaal en goed onderbouwd !

Ik ben eind april twee weken naar Italië geweest, Toscane.
Het was onze eerste vakantie met de vouwwagen. Ik heb ook een zonnepaneel (100W Lensun - effectief 70W) met een accupakket van Yeti. Hierop zouden mijn lampen (zelfde als jij), en mijn compressorkoelbox van Engel (50W, maar niet continue) probleemloos moeten kunnen draaien ...

In deze periode was het in Nederland prachtig weer ... in Italie was het prut. Ik had nog geen 1 Amp lading van het paneel. Wat erger was het was niet alleen bewolkt, maar ook erg koud. In talie maar een CEE een kabel gekocht en maar aan de paal gegaan, een elektrische kachel gekocht en de luifel dichtgezet met zij- en voorwanden.  Het leek wel herfst.

Wat nog een probleem was, was dat de toiletgebouwen alleen een zonnecollector hadden voor warm water ... ik heb twee weken koud gedoucht.
Het went nooit.

Ik hoop in augustus meer geluk te hebben met mijn eigen energiecentrale en de douches op de camping.
Ha Arnoldus,

Leuk dat jij ook hetzelfde probeert en je ervaringen deelt.

Ik was al van plan de 230V kabels mee te nemen n.a.v. jouw verhaal neem ik misschien ook een mini (keramische) kacheltje mee :)

Jouw opstelling heeft een dubbele zonnepaneel capaciteit (ook ik moet ook met ongeveer 15W (30%) minder rekenen i.v.m. 12V accu laden zonder 'echte' MPPT regelaar) en jouw accu in de Yeti heeft ongeveer de halve capaciteit maar mag mogelijk iets dieper ontladen worden. (Dit klopt ook met het gewicht; mijn accu week leeg 20kg, de Yeti met ingebouwde omvormers weegt 13kg.) Volgens mijn berekeningen (zie eerdere bijdrage in dit draadje) en meting heb je die dubbele zonnepaneel capaciteit keihard nodig voor de koelbox. De beperkte accu capaciteit in de Yeti maakt dat de autonomietijd zonder zon bij gebruik koelbox tot 1 dag kan zijn.
Ik ben benieuwd in hoever je deze zomer jouw gaat lukken om zelfvoorzienend te zijn. Volgens mijn (meestal wel wat conservatieve) theoretische berekeningen kan het ternauwernood. Ter lering zou ik het leuk vinden te horen hoe jouw installatie deze zomer in de praktijk met wel voldoende zon functioneert. Ga je dit na je vakantie nog delen (in jouw topic)?
Heb je trouwens een foto van hoe je jouw flexibele zonnepaneel op het dak van jouw Campooz vastzet?
Ik wens je dit jaar goed zonnig weer en warme douches toe :)
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: ArnoldusWH op juni 25, 2018, 03:11:16 pm
Ha Jan,

Mijn compressorkoelkast gebruikt 50W wanneer die draait en gelukkig draait hij niet continu  :)
Deze koelkast heb ik jaren in de auto gebruik toen ik nog keurmeester was bij de Keuringsdienst van Waren, wat nu de NVWA wordt genoemd.
Met de koelkast kon ik monsters voor microbiologisch onderzoek gekoeld vervoeren. Ik reed toen ook al relatief kleine auto's met de koelkast rechtstreeks aangesloten op de accu. Dat heeft nooit problemen gegeven. IK heb de indruk dat de tentverlichting (twee stuks van die groene die jij ook gebruikt) meer stoom gebruiken dan de koelkast.

Ik heb in Italië pech gehad met het weer en heb wat lopen slepen met het paneel. Ik wil hem eigenlijk op één van de twee luifels leggen, met één van de twee stokken door een gat en met een zwart scheerlijntje afspannen aan de andere stok en de twee andere punten op de ringen voor de stormbaden die standaard op het dak zijn ingenaaid. Ik heb er nu nog geen foto van.

Tijdens de reis heb ik het paneel op de afdekhoes van de CampooZ liggen en heb ik de Yeti en de koelbox aangesloten. Dat werkt perfect.
Onder het frame van de tentunit heb ik een aantal broeikrammen met popnagels vastgezet zodat ik met spanbanden het paneel kan vastzetten.
Dat werkt perfect. Gedurende de hele reis van drie dagen is mijn accu altijd vol geweest en de koelkast ijskoud.

Ik geniet altijd van jouw verhalen, uitgebreide beschrijvingen en zeer strak werk !
Volgens mij ben je hoofd technische dienst bij een groot bedrijf ???
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Theu op juni 25, 2018, 08:16:53 pm
Ik had ooit een klein solar paneeltje (tuinverlichting) en daar had ik een knijper van een klemspotje aan vast gemaakt. Daarmee kon ik hem heel makkelijk ergens aan een stok knijpen, hangen of klemmen.
Misschien is zoiets een idee. Wat jullie gebruiken is natuurlijk wel groter. Maar toch.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op juni 25, 2018, 08:52:14 pm
Ha Jan,

Mijn compressorkoelkast gebruikt 50W wanneer die draait en gelukkig draait hij niet continu  :)
Deze koelkast heb ik jaren in de auto gebruik toen ik nog keurmeester was bij de Keuringsdienst van Waren, wat nu de NVWA wordt genoemd.
Met de koelkast kon ik monsters voor microbiologisch onderzoek gekoeld vervoeren. Ik reed toen ook al relatief kleine auto's met de koelkast rechtstreeks aangesloten op de accu. Dat heeft nooit problemen gegeven. IK heb de indruk dat de tentverlichting (twee stuks van die groene die jij ook gebruikt) meer stoom gebruiken dan de koelkast.

Ik heb in Italië pech gehad met het weer en heb wat lopen slepen met het paneel. Ik wil hem eigenlijk op één van de twee luifels leggen, met één van de twee stokken door een gat en met een zwart scheerlijntje afspannen aan de andere stok en de twee andere punten op de ringen voor de stormbaden die standaard op het dak zijn ingenaaid. Ik heb er nu nog geen foto van.

Tijdens de reis heb ik het paneel op de afdekhoes van de CampooZ liggen en heb ik de Yeti en de koelbox aangesloten. Dat werkt perfect.
Onder het frame van de tentunit heb ik een aantal broeikrammen met popnagels vastgezet zodat ik met spanbanden het paneel kan vastzetten.
Dat werkt perfect. Gedurende de hele reis van drie dagen is mijn accu altijd vol geweest en de koelkast ijskoud.



Een 50Watt compressor op 12V trekt zo'n 4,2 Ampere als die aan staat. De fabrikanten van de goede 12V compressorkoelboxen (zoals Engel en Waeco) specificeren een gemiddeld verbruik van ongeveer 17Ah op een dag (32graden buiten, 5graden binnen), dit is dan wel onder gunstige, stabiele omstandigheden. Als je bij tropsiche temperaturen elke dag een nieuw warm krat bier gaat koelen dan zal het verbruik aanzienlijk hoger liggen  :# 
Ik heb online ervaringscijfers gevonden waarbij het verbruik dubbel zo hoog bleek (gemiddelde aan tijd van tot wel 30%). Helaas heb ik zelf niet een (dure) 12V compressor koelbox anders zou ik dit zeker gaan nameten. Hierom ben ik benieuwd naar jouw ervaring: Ga je het redden met jouw installatie bij zonnig weer en normaal gebruik?


De bovenstaande getallen passen bij jouw waarneming dat de koelbox in een normale auto (tijdens de nachten?) de accu niet leegtrok en ook dat het zonnepaneel op de wagen tijdens de reis de Yeti accu vol hield en terwijl ook de koelbox prima koelde. Als ik mijn metingen extrapoleer kan jouw paneel 50Ah op een zonnige dag leveren, maar de accu kan maximaal zo'n 30Ah opslaan en afgegeven (dan is ie ook echt leeg, dus af te raden). Genoeg voor een nacht (met gesloten) koelbox maar krap als de bewolking de overhand krijgt. Als je wilt verbeteren dan kan je mijns inziens het best eerst de accucapaciteit vergroten.
Afhankelijk van de omstandigheden kom je wel of niet uit met de opgewekte energie, je bent dus een prima proefkonijn ter controle van de getallen ;-)
Je kan overwegen een verbruiksmeter tussen de koelbox plaatsen, deze meter van slechts Euro 2,56 is een goedkope optie https://hobbyking.com/nl_nl/hobbykingtm-compact-20a-watt-meter-and-servo-power-analyzer.html?___store=nl_nl (https://hobbyking.com/nl_nl/hobbykingtm-compact-20a-watt-meter-and-servo-power-analyzer.html?___store=nl_nl) (Ik heb dit ding voor tussen individuele verbruikers, moest hiervoor wel andere stekers eraan solderen.)

Ik geniet altijd van jouw verhalen, uitgebreide beschrijvingen en zeer strak werk !Volgens mij ben je hoofd technische dienst bij een groot bedrijf ???



Bedankt! Ik ben geen hoofd technische dienst ;-), al heb ik tijdens mijn technische studie wel wat bijverdient bij een technische dienst;-) Ik werk al ruim 30 jaar in de productontwikkeling bij (inderdaad) grote bedrijven. Ik heb diverse producten met elektronica, software en mechatronica ontwikkeld (ook met patenten) die daarna ook in productie zijn gegaan. Mijn opleidingen zijn multidisciplinair en ik wordt enthousiast van multidisciplinaire projecten. De verschillende disciplines samen brengen doe ik laatste jaren vanuit een internationale management rol, met elkaar kan je veel meer dan alleen!
Ook privé ontwerp ik graag, ik puzzel veel liever op een 'echt' probleem dan dat ik tijd gaat zitten doden met sudoku's of andere puzzels, hier heb ik geen tijd voor  :#

Dit soort projectjes zoals de vouwwagen zijn extreem low-tech ten opzichte van waar ik professioneel mee bezig ben, als ontspanning heel leuk. Het ultieme bewijs dat een idee werkt is het uit te voeren, en hier voel ik mij ook comfortabel met meerdere disciplines; metaal of hout bewerken, elektronica, software maar ook bouw, installatietechniek of autotechniek. Alles moet er ook strak uitzien, doe-het-zelf werk moet wat mij betreft juist niet herkenbaar zijn aan een mindere uitvoering.
Ik vind teveel dingen leuk, leer graag over nieuwe technologieën (tegenwoordig veel vanuit online bronnen), mijn grootste beperking is gebrek aan tijd  :( 


Noot: En nee vakanties worden niet ingekort vanwege doe-het-zelven, het afgelopen jaar zijn wij 51 nachten met onze in 2017 nieuw geleverde vouwwagen weggeweest ;-)
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: ArnoldusWH op juni 27, 2018, 04:41:54 pm
Ha Jan,

Ik heb me verdiept in het capaciteits-vraagstuk.
De Yeti 400 heeft een lood accu met een capaciteit van 396Wh.
Wat wel mooi is, is dat er aan beide zijden een aansluit mogelijkheid is voor een extra accu.
Zo kan ik makkelijk extra capaciteit toevoegen.
Ik zal je laten weten hoe het avontuur verloopt.


Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op november 05, 2018, 04:35:22 pm
Een update na de zomervakantie over onze ervaringen met de eerder beschreven 12V solar-powered stroomvoorziening met het 50Wp zonnepaneel, regelaar en 75Ah accu.
De afgelopen zomer hebben wij met ons gezin bestaande uit 5 personen met dit setje 4 weken off-the-grid gekampeerd, en dit ging verrassend goed. We hebben altijd de energie die wij nodig hadden beschikbaar gehad en hierbij is er de huishoudaccu nooit onder de 75% lading geweest (dus altijd minder dan 25% ontladen).

Onze grootste verbruikers waren LED verlichting, acculaders voor onder andere foto apparatuur en zaklampen en voor ons gezin heel belangrijk 4 telefoons, 3 tablets en 2 computers; digitaal waren wij bepaald niet off-the-grid. (Wij reizen op de bonnefooi en trekken rond afhankelijk van het weer en waar wij op dat moment interesse in hebben, online is onze reisgids en weersvoorspelling. Onze 3 kinderen waaronder 2 opgroeiende tieners gaan nog graag mee maar ook tijdens de vakantie willen zij ook graag, gelukkig wel in mindere mate dan thuis, digitaal online zijn.)
Al onze elektrische apparatuur gebruikte meestal tussen de 5Ah en 10Ah (12V) per dag. De laptop is met stip de grootste verbruiker, een volledige lading is ongeveer 5Ah. Dit heeft een piekverbruik van boven de 15Ah opgeleverd. Wij hebben speciale 12V laders voor onze spullen, dit is energie efficiënter en veiliger en heeft ook prima gefunctioneerd. De meegenomen 12V naar 230V omvormer is niet gebruikt. De 75Ah accu bleek dus ook voldoende groot om zonder schade ( = verkorting levensduur) door te diep te ontladen 4 dagen zonder zon te 'overleven'. In onze 4 weken vakantie hebben wij maximaal 2 dagen zonder energietoevoer gezeten. Tijdens een goed zonnige dag levert het zonnepaneel als die goed op de zon gehouden wordt meer dan 20Ah op. Hiervoor moet wel actief het in de zon gehouden worden, dus regelmatig verzetten en draaien. Ook in de praktijk klopte mijn vuistregel; voor elke bewolkte dag is een goede zonnige dag nodig om de energiebalans weer te herstellen.
Onze koelbox en koken ging op gas. De koelbox gebruikt zo'n 200gram gas per dag en samen met het koken is er afgelopen zomer in 4 weken ongeveer 9kg gas gebruikt.

Enkele observaties / ervaringen / lessen:
- Het energieverbruik vind met name s'avonds en s'nachts plaats. Als de daaropvolgende dag geen zon is dan heb je gelijk 2 dagen uit de accu verbruikt; iets om met de accucapaciteit rekening mee te houden.
- Met bovenstaande in gedachte hebben wij ons aangeleerd om indien mogelijk overdag, als de zon schijnt, te laden; dit is ook efficiënter omdat er geen accu-verliezen zijn (laden-ontladen gaat gepaard met verlies van energie).
- Wij hadden na 2 dagen zonder zonne-energie-toevoer (reisdag en bewolkte dag) vier (niet 100% zonnige) dagen nodig gehad om de accu weer vol te krijgen. Hierbij hebben wij voor zover mogelijk ook het zonnepaneel op de zon gehouden. Dit lukte alleen als iemand aanwezig is, met het paneel op een vaste locatie zal 100% vol laden van de accu meer dan een dag langer duren.
- Wij hebben om de mindere zonneopbrengst tijdens/vanwege onze afwezigheid te compenseren ons aangewend om als wij met de auto op pad gaan niet volgeladen laptop(s) mee te nemen en die in de auto op te laden. Hiermee was onze zonne-energie behoefte lager en was het ook niet meer zo problematisch als het paneel niet optimaal op de zon staat.

Al met al is dit experiment met zonnepanelen goed bevallen; het geeft meer vrijheid voor plaatsen (stroompunt is geen eis) op de camping en is tijdens opbouw niet meer werk. Het paneel staat er net zo snel als het uitrollen en aansluiten van het 230V snoer. Indien nodig is het verzetten van het zonnepaneel natuurlijk wel een beetje extra werk. Hiernaast vond ik het ook wel leuk (en leerzaam) om zo bewust met de energieverbruik en zonneopbrengst bezig te zijn...

Deze set-up past precies bij onze energiebehoefte maar er is aan de energieopbrengst kant niet veel marge voor extra verbruikers. Op schaduwrijke kampeerplekken is het best wel een uitdaging het paneel in de zon te houden om voldoende zonne-uren te maken. Dit kan opgelost worden met een groter paneel; een paneel met dubbele capaciteit kan in een halve dag evenveel energie opwekken, mogelijk vervalt dan zelfs de noodzaak het paneel te verplaatsen.
Al met al is het off-the-grid kamperen ons prima bevallen. Omdat dit een blijvertje lijkt ga ik investeren in een groter zonnepaneel samen met een geavanceerdere laadcontroller (met betere 'logging' van opbrengst en verbruik, zichtbaar te maken op een smartphone).
(Volgende jaar heb ik mogelijk ook een extra verbruiker; ik ben een hobbyprojectje om een eigen =low-energy= wifi-access point / (VPN)router te maken met hardware van ebay + wat eigen software. Dit maken wij (vader-zoon projectje) zelf omdat de standaard routers teveel energie verbruiken en wij ook wat extra functionaliteit willen hebben... en natuurlijk ook ter lering en vermaak al ben ik er nog niet zeker van of ik hier deze winter voldoende tijd voor vrij kan maken.)
Vanwege de gewenste eenvoud in gebruik ga ik geen extra paneel naast het huidige paneel zetten maar ga zowel het paneel als de regelaar vervangen. Zodra ik de nieuwe spullen in werking heb gaan het huidige paneel en de regelaar in de verkoop.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op november 05, 2018, 04:47:05 pm
Ha Jan,

Ik heb me verdiept in het capaciteits-vraagstuk.
De Yeti 400 heeft een lood accu met een capaciteit van 396Wh.
Wat wel mooi is, is dat er aan beide zijden een aansluit mogelijkheid is voor een extra accu.
Zo kan ik makkelijk extra capaciteit toevoegen.
Ik zal je laten weten hoe het avontuur verloopt.
Ben benieuwd hoe het avontuur is verlopen: Is het deze (zonnige) zomer gelukt qua elektrische energie off-the-grid te kamperen?
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: ArnoldusWH op november 05, 2018, 08:29:45 pm
Ben benieuwd hoe het avontuur is verlopen: Is het deze (zonnige) zomer gelukt qua elektrische energie off-the-grid te kamperen?

Ja hoor, in Zwitserland een mooie plek gehad. Volop zon van 09:45 tot 16:00 uur.
Dat was voldoende om de Engel compressor koelkast te laten werken, de led verlichting te laten branden en de telefoon af en toe eens op te laden.
Een voordeel voor de koelkast was dat het overdag weliswaar erg heet was, maar 's nachts door de hoogte te temperatuur terug liep tot 10 graden. Dat werkte wel mee.
Totaal off grid is dit jaar dus goed gelukt. Uitbreiden kan nu nog met een extra lood accu om voor minder zonnige dagen meer backup te hebben.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op november 05, 2018, 08:58:38 pm
Ja hoor, in Zwitserland een mooie plek gehad. Volop zon van 09:45 tot 16:00 uur.
Dat was voldoende om de Engel compressor koelkast te laten werken, de led verlichting te laten branden en de telefoon af en toe eens op te laden.
Een voordeel voor de koelkast was dat het overdag weliswaar erg heet was, maar 's nachts door de hoogte te temperatuur terug liep tot 10 graden. Dat werkte wel mee.
Totaal off grid is dit jaar dus goed gelukt. Uitbreiden kan nu nog met een extra lood accu om voor minder zonnige dagen meer backup te hebben.

Mooi dat het goed ging, de aannames lijken dus te kloppen. Met 6 uur zon, de 30% PWM regelaar verliezen en het paneel optimaal in de zon kan je naar mijn inschatting zo'n 30Ah (360Wh) energie binnen. Je koelkast doet het dus lekker zuinig aan; goed ding die Engel koelbox :# . Wat ook gunstig is is dat de koelkast met name de energie verbruikt tijdens de zonne-uren, opslaan en weer uit de accu halen levert zo 25% verlies op. Je accu blijft op deze manier dus ook lekker vol.
[/size]Heb je opbrengst of verbruik ook nog gemeten (als je meters in je circuit heb zitten)?
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: ArnoldusWH op november 05, 2018, 09:06:37 pm
Mooi dat het goed ging, de aannames lijken dus te kloppen. Met 6 uur zon, de 30% PWM regelaar verliezen en het paneel optimaal in de zon kan je naar mijn inschatting zo'n 30Ah (360Wh) energie binnen. Je koelkast doet het dus lekker zuinig aan; goed ding die Engel koelbox :# . Wat ook gunstig is is dat de koelkast met name de energie verbruikt tijdens de zonne-uren, opslaan en weer uit de accu halen levert zo 25% verlies op. Je accu blijft op deze manier dus ook lekker vol.
[/size]Heb je opbrengst of verbruik ook nog gemeten (als je meters in je circuit heb zitten)?

Maximaal laadvermogen gemeten op 70 Wat en verbruik Engel 45 Wat.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: vlamofiel op juni 04, 2020, 03:02:46 pm
Wat een fantastisch project.  WW Hoewel ik pas sinds 3 dagen eigenaar ben van een vouwwagen, sta ik te popelen om ook dit soort dingen te gaan doen. Nu ben ik me aan het verdiepen in je elektrische installatie, a.d.h.v deze post (https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=21444.msg283239#msg283239).
Mijn ambitie is om, op den duur, ook onafhankelijk van een stroomaansluiting te kunnen kamperen en denk dus aan een soortgelijk 12V systeem met een accu en een zonnepaneel. Omdat ik totaal onervaren ben op het klapper-gebied, lijkt het me leuk om eerst te zorgen dan veel dingen 12V werken (koelkastje, verlichting, USB laders). Je legt heel mooi uit welke methodes en systemen je gebruikt, maar ik heb toch een paar gedetailleerde vragen. Het zou tof zijn als je me in de juiste richting kunt wijzen.
1) Je hebt het over een bron-prioriteit circuit. Wat doet dat precies? Mij lijkt het voldoende dat je kunt schakelen tussen bron A) 12V (uit accu oid) of B) 230V via aansluiting op kampeerplaats. Is een bron-prioriteit circuit iets dat dat automatisch doet?
2) Elke 12V bron is met een 10A zekering afgezekerd. Ik kan op je foto's niet zien waar deze zekeringen zich bevinden. Zitten die in je 'main unit' achter de schakelaars en connectoren?
3) Voor je verlichting transformeer je vaak van 12V naar 5V. Geeft dat geen energie-verspilling of hitte (step-down converters hebben die neiging)? Heb je overwogen om een separaat 5V cirquit aan te leggen? Daarop zou dan direct je verlichting en USB-laders kunnen?

Het zou te gek zijn om wat antwoorden, tips, inzichten of zelfs boodschappenlijstjes van je te krijgen.
bedankt!
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op juni 04, 2020, 08:04:13 pm

Wat een fantastisch project. Hoewel ik pas sinds 3 dagen eigenaar ben van een vouwwagen, sta ik te popelen om ook dit soort dingen te gaan doen. Nu ben ik me aan het verdiepen in je elektrische installatie, a.d.h.v deze post.
Mijn ambitie is om, op den duur, ook onafhankelijk van een stroomaansluiting te kunnen kamperen en denk dus aan een soortgelijk 12V systeem met een accu en een zonnepaneel. Omdat ik totaal onervaren ben op het klapper-gebied, lijkt het me leuk om eerst te zorgen dan veel dingen 12V werken (koelkastje, verlichting, USB laders). Je legt heel mooi uit welke methodes en systemen je gebruikt, maar ik heb toch een paar gedetailleerde vragen. Het zou tof zijn als je me in de juiste richting kunt wijzen.
Bedankt voor de reactie. Wat betreft de elektrisch installatie ben ik met een nadere beschrijving en schema bezig die ik in een nieuwe post in projecten algemeen wilde plaatsen. Helaas loopt dit allemaal nog niet zo vlot (geen prioriteit) maar zal kijken of ik de creatie wat kan versnellen. Maar eerst jouw specifieke vragen.


1) Je hebt het over een bron-prioriteit circuit. Wat doet dat precies? Mij lijkt het voldoende dat je kunt schakelen tussen bron A) 12V (uit accu oid) of B) 230V via aansluiting op kampeerplaats. Is een bron-prioriteit circuit iets dat dat automatisch doet?
Je aanname is juist, dit circuit kiest automatisch op basis van aanwezigheid spanningsbronnen de juiste bron op basis van vast ingestelde prioriteiten. Het circuit schakelt op basis van 4 bronnen:
1: Als 230V aanwezig is gaan alle 12V gebruikers over de omvormer en de koelbox op 230V. Dit gebeurt ongeacht al dan niet aanwezig zijn van andere 12V bronnen.
2: Als de constante 12V vanuit de auto aanwezig (en geen 230V!) dan worden alle 12V gebruikers hieruit gevoed.
3: Als de geschakelde 12V uit de auto aanwezig is dan gaat de koelbox op 12V functioneren EN de lampen en vonkontsteking gaan uit (met draaiende motor ga ik ervan uit dat de keuken en vouwwagen niet in gebruik zijn) EN de 12V acculader gaat aan om tijdens het rijden ook de accu te laden. Het laatste is zinvol omdat tijdens het rijden het zonnepaneel niet opgesteld is. Met energie uit de auto kan je na een reisdag toch met een vol geladen vouwwagen accu op de camping aankomen ;-)
4: Alleen als er geen 230V en geen 12V vanuit de auto komt worden de 12V gebruikers vanuit de accu gevoed. Natuurlijk wordt de acculader ook automatisch afgeschakeld (de accu vanuit de accu opladen levert alleen verliezen op ;-)) en de koelbox blijft ook uit vanwege de keuze van een absorptie koelbox die off-the-grid op gas functioneert.
Je ziet dat de accu (dit is de meest schaarse energiebron) de laagste prioriteit heeft (pas er echt geen ander bron is dan...) en de 230V de eerste prioriteit (die zie ik als 'onbeperkte' energiebron).
Het prioriteit circuit bestaat uit slechts enkele dioden en enkele relais, geen rocket-science maar neemt handmatig schakelen op basis van denkwerk met kans op fouten weg. Het prioriteits circuit gebruikt geen energie (geen relais bekrachtigd) als de accu als energiebron gekozen is, dit omdat dit de meest schaarse energiebron is.


2) Elke 12V bron is met een 10A zekering afgezekerd. Ik kan op je foto's niet zien waar deze zekeringen zich bevinden. Zitten die in je 'main unit' achter de schakelaars en connectoren?
Een ontwerpuitdaging was het om vanuit de achterklep te allen tijde toegang te hebben tot essentiële zaken als schakelaars, 12V zekeringen en de 230V aardlekautomaten zonder dat dit ten koste gaat van toegankelijkheid van de laadruimte. Het hart van de 230V installatie zit in de linker wand van de 'stokkentunnel', het hart van de 12V elektrische installatie zit in de rechterwand. De anders loze ruimte boven de geleiderails is hiermee benut en het was tijdens de uitvoering ideaal dat ik (in huis op de werktafel) alles kon aansluiten en het geheel als prefab unit in de wagenbak kon vastzetten.
Alle schakelaars zitten in een paneeltje achteraan in de wand, afgeschermd door het afdekluikje van de stokkentunnel en de aluminium standers links en rechts hiervan. Ze staan dan iets naar voren om ze voldoende zichtbaar te krijgen en ook te beschermen tegen regen indien de luifel niet op staat. In de toegevoegde foto waarop de stokkentunnel te zien zijn links de 2 aardlekautomaten zichtbaar (daarachter zit de 230V naar 12V omvormer en enkele wandcontactdozen). Rechts zit de 12V unit met daarin het bronprioriteit circuit, afstandbesturing lampen en in het smalle frontpaneel de 4 zekeringen (onderaan, onder de afdekkapjes), 2 schakelaars, 6 indicatielampen en 2 12V aansluitpunten.
Hiermee kan ik ten alle tijde (bijvoorbeeld bij een tussenstop of als de vouwwagen voor de deur staat) de status zien, zekeringen controleren of vervangen en ook functies in of uitschakelen.


3) Voor je verlichting transformeer je vaak van 12V naar 5V. Geeft dat geen energie-verspilling of hitte (step-down converters hebben die neiging)? Heb je overwogen om een separaat 5V cirquit aan te leggen? Daarop zou dan direct je verlichting en USB-laders kunnen?
3 goede vragen die enige uitleg behoeven voor goede beantwoording:
1) Om eenvoud en efficiency redenen heb ik voor een enkelvoudig 12V power distributie system gekozen.
Ten eerste moet een centrale omvormer van 12V naar de door jouw voorgestelde 5V zodanig groot gedimensioneerd worden dat het voldoende stroom voor alle mogelijke (toekomstige) gebruikers kan leveren. Een omvormer doet dit, zoals je terecht concludeert, niet voor niets. (Professioneel heb ik enige tijd schakelende voedingen ontworpen (enkele zijn nog steeds in productie) en ik heb enige ervaring hiermee ;-))
Afhankelijk van de omvormer topologie en belasting zijn de verliezen tussen de 20% en 5%. Deze verliezen zijn deels afhankelijk van de belasting (percentage van de actuele geleverde vermogen) en een ander deel is een statisch (percentage van het maximale vermogen) oftewel altijd aanwezig. In dit voorbeeld ga ik van 5% statisch en 5% belastingafhankelijke verliezen uit. Het venijn zit hem in de statische verliezen, als ik bijvoorbeeld maximaal 100Watt aan lampen verwacht dan heb ik met een centrale omvormer 5% hiervan oftewel continu 5Watt verliezen, ook als de lampen uitstaan! Met mijn huidige oplossing heb ik de omvormers optimaal gedimensioneerd voor de verbruiker dus met minimale (statische) verliezen. Hiernaast zitten nu de omvormers achter de centrale lamp schakelaars en staan dus uit als de lamp uit staat (0% verlies).
2) Een 5V circuit voor de lampen had niet gewerkt. De oudste Ikea Jansjo klem LED spot werkt op 4V, 2 later bijgekochte exemplaren werken op 7V ;-( De Outwell Leonis werkt op 5V en het Ebay lampje op 12V... Welke spanning dan te kiezen?
3) Voor USB laden vanuit een 5V voeding met lange snoeren tussen omvormer en gebruiker is niet handig. Een typische tablet of telefoon kan in snellaad mode al snel 2 Ampere vragen, reken maar eens uit wat dit betekend met bijvoorbeeld 5 apparaten en 3 meter tweeaderig 2,5m2 snoer; de spannings verliezen zijn dan 0,35V en dit resulteert al snel in foutmeldingen of afschakelen van snellaad mode door de op te laden toestellen.
Hiernaast is het goed te begrijpen dat een 'standaard' USB altijd maximaal met 0.5A belast mag worden (de gebruiker moet zichzelf beperken), een correcte gebruiker gaat pas meer stroom uit een USB poort trekken nadat de gebruiker deze USB poort als geschikt voor snelladen herkend. Dit laatste gebeurt niet als je een kale USB contactdoos op de centrale 5V aansluit.
Helaas is de snellaad herkenning door Apple anders opgelost dan Samsung en andere elektronica bouwers. Tegenwoordig hebben de betere universele multipoort laders intelligentie achter elke USB pport zitten die meest gebruikte snellaad herkennings protocollen emuleert. Zo'n lader gebruik ik in mijn vouwwagen. Omdat ik ook graag wilde zien welke gebruiker welke stroom trekt heb ik een 8 poorts uitvoering gekozen met een LCD display met stroommeting per kanaal. Helaas heb ik een apparaat met al deze functies die ook op 12V functioneert niet gevonden, hierom heb ik een uitvoering op 230V gekocht en de 230V naar 5V omvormer vervangen door een 12V naar 5V omvormer. Van deze ombouw heb ik enkele foto's gemaakt, helaas nog geen verhaal erbij geschikt om te delen.


Het zou te gek zijn om wat antwoorden, tips, inzichten of zelfs boodschappenlijstjes van je te krijgen.
bedankt!
Hierbij heb je mijn eerste reactie. Het antwoord is wat langer geworden dan ik initieel hoopte, ik hoop dat de uitleg begrijpelijk is.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: Hemertje op juni 05, 2020, 07:02:16 pm
kijk hier wordt ik als techneut blij van om dit te lezen en te zien
zeer benieuwd naar je vervolg update met fotos!!
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op juni 08, 2020, 06:29:10 pm
Zie hier in een nieuw algemeen topic een beschrijving van de elektrische installatie geschikt voor off-the-grid kamperen.
https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=25278.0 (https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=25278.0)
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: vlamofiel op juni 08, 2020, 06:39:38 pm
Super [mention]JanJD [/mention]! Ik kijk er naar uit er vanavond in te kunnen duiken!
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: KoenW op juli 21, 2020, 09:06:25 pm
Dag Jan, dikke proficiat, ik lees met veel belangstelling jouw verslagen ! Ik ga mijn eerste stappen zetten in de zelfbouw van mijn keuken voor de traildog en ik haal hier heel veel inspiratie uit.
Ik wil ergens beginnen...
Ik heb mezelf volgende prio gesteld
1° keuken op lade geleiders inclusief mijn compressor Dometic koeler 12V
2° binnenbrengen, 230V in de trailer
3° voedingspunt voor koeler tijdens de rit  12V zodat de koeler werkzaam blijft op de batterij van de wagen

Kan U aub mij uitleggen hoe je de geleiders op de bodemplaat hebt bevestigd (ik boor niet graag teveel gaten in de bodemplaat) enige lessen te trekken of enige foto van de versterking onder de trailer aub ?

Voor de CEE binnen te brengen links achter, is er hier iets meer info hoe dat praktisch in zijn werk gaat aub, mijn bedoeling is voorlopig binnen een stekkerblok te voorzien

Voor de 12V auto accu spanning  ( ik denk pin 10 en 11 van de Jaeger aansluiting), gaat dit gewoon in een sigaretten aansteker aansluiting om daar dan de 12V adapter van de koeler in te zetten.

Ik denk dat je hier vele vragen krijgt omdat uw project zeer indrukwekkend is, indien geen tijd of interesse om mijn vraagjes te beantwoorden, no hard feelings, ik ben ook volledig nieuw op het forum.
Nog veel success gewenst
Mvg
Koen
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op juli 22, 2020, 02:23:05 pm

Kan U aub mij uitleggen hoe je de geleiders op de bodemplaat hebt bevestigd (ik boor niet graag teveel gaten in de bodemplaat) enige lessen te trekken of enige foto van de versterking onder de trailer aub ?

Voor de CEE binnen te brengen links achter, is er hier iets meer info hoe dat praktisch in zijn werk gaat aub, mijn bedoeling is voorlopig binnen een stekkerblok te voorzien

Voor de 12V auto accu spanning  ( ik denk pin 10 en 11 van de Jaeger aansluiting), gaat dit gewoon in een sigaretten aansteker aansluiting om daar dan de 12V adapter van de koeler in te zetten.

Allereerst welkom op dit forum; ik zie dat dit je eerste post is!

De geleiders heb ik met een hoeklijn en een paar slotbouten aan de bodem vastgezet (moeren aan onderzijde, slotbout is gebruikt ivm met platte kop waardoor rails zo laag mogelijk boven de bodem komt). Op de foto (uit mijn eerdere post) zie je voor montage de kopse kant van de het aluminium frame voor de keuken en koelbox, de stalen laderail en de aluminium hoeklijn. Op de foto rusten alle delen op het horizontale deel van de hoeklijn, na montage met schroeven van de laderails en het aluminium frame zit er enkele millimeters ruimte tussen de bodem en rails ;-) . Ik heb zoveel mogelijk bestaande bouten gebruikt en slechts enkele gaten extra hoeven boren voor het monteren van de rails. Heb je de off-road of on-road uitvoering? Bij de on-road (en mogelijk ook de off-road, alleen kan ik dit niet controleren...) zit er een dwarsbalk onder de bodem, achter de achteras en (net) voor het (optionele) reservewiel. Deze balk zit in het midden met 1 slotbout door de bodem vast. Aan elke zijkant zit ook een slotbout. Ik heb deze bouten gebruikt voor montage van de rails. In het midden heb ik een RVS plaat tussen de balk en bodem met de middelste slotbout vastgezet, in deze RVS plaat heb ik op de juiste plaatsen 2 gaten geboord om de de middelste rails vast te zetten.
Let erop dat je voldoende hoogte door de opening in de achterzijde hebt voor de koelbox, bij mij is de marge minder dan een centimeter! (Naast dat ik een hekel aan verloren ruimte heb was dit ook een reden de lade zo laag mogelijk boven de bodem te positioneren.)

De CEE aansluiting heb ik met een RVS brug aan de bodem vastgezet waardoor deze wat lager komt en in het zicht aangesloten kan worden (foto heb ik nu even niet beschikbaar, die kan ik eventueel later nog opzoeken). De aansluitdoos is met een RVS hoek aan de bodem vastgezet. Ik heb voor de hele aanpassing niet in de (geanodiseerde) wagenbak hoeven boren, deze installatie is in de weken na de levering van onze (hagelnieuwe) 3Dog Traildog ingebouwd en ivm met garantie ben ik terughoudend in het boren van gaten. Zodra je een stekkerblok vast monteert wordt de 3Dog een deel van de elektrische installatie, voor de veiligheid is heb ik het chassis van de wagen aan de aarde gekoppeld. Om niet afhankelijk te zijn van (de kwaliteit van) de elektrische installatie op de camping heb ik in de vouwwagen een combinatie van aardlekbeveiliging en overstroombeveiliging (ETI 30mA B10A 1P N) aangebracht. Hierachter zitten de vaste (9x) wandcontactdozen binnen en buiten de wagenbak.
Omdat de wagenbak ook geaard is zal bij elke lekstroom naar de wagenbak de aardlek ook aanspreken (zonder aarde en aardlek zou de wagenbak anders aanraak gevaarlijk zijn). Door deze beveiliging in een compacte bouwvorm (17.5mm / 1 module breed) te kiezen passen 2 groepen in een zeer compacte 2 module brede DIN rail kastje (zie foto). Als alternatief kan ook voor een kant en klare camping verdeeldoos gaan. Mijn advies is om voor een uitvoering met aardlekschakelaar te gaan!  

Vanuit de auto (+)12V moet je opletten welke 12V je pakt. Je noemt pin 10 en 11 van de Jeager stekker. Pin 10 is de geschakelde 12V (geeft alleen spanning als de motor loopt). Hier heb (ook) ik de koelbox op aangesloten. Doordat de spanning eraf gaat is er geen risico na een stop de startaccu leeg aan te treffen. Met betrekking tot massa op pin 11 is het goed te controleren of die is aangesloten; in de verschillende documenten die ik heb gevonden is altijd pin 13 toegewezen als massa contacten 9 t/m 12, pin 11 is soms wel en soms niet als massa voor pin 10 toegewezen (zie foto's). Ik heb de indruk dat bij Multicon pin 11 niet als massa is toegewezen, bij Jeager wel maar dat dit gelijk aan Multicon niet altijd als zodanig bedraad wordt. Pin 9 geeft trouwens permanent 12V af, ik gebruik deze ook voor functies die juist tijdens stops spanning nodig hebben (bijvoorbeeld vonkontsteking keuken) en alleen tijdens het rijden wordt hier vanuit de acculader van energie voorzien. Tip: Controleer wat bij jouw auto is aangesloten, vooral deze extra (constante) spannings aansluitpunten worden wel eens 'vergeten' aan te sluiten. Gebruik voldoende dikke kabels naar de koelbox om spanningsverlies te beperken. Alle 12V aansluitpunten heb ik uitgevoerd met XT60 stekers, behalve de koelbox; hier heb ik een 12V 'sigarettenaansteker' connector gebruikt waar de standaard koelbox stekker zo in past. Let op dat je hier goede kwaliteit koopt, er bestaat heel veel rommel die al dan niet na wat trillen slecht contact maakt, vervolgens heet wordt en uitfikt!

Vragen over hoe ik een en ander uitgevoerd heb zijn welkom, het is nu vakantie seizoen waardoor ik soms wat traag in reactie kan zijn of mijn reactie uitstel omdat ik niet bij de voor beantwoording nodige informatie (foto's) kan ;-)
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: KoenW op juli 22, 2020, 10:54:19 pm
Hey Jan, dikke merci voor de zeer snelle feedback, zeer nuttige info en ik wil je nogmaals feliciteren met de installatie.

Uw gedetailleerde feedback zeer gewaardeerd want success zit volgens mij in feilloze afwerking, goede componenten en de details…

Ik heb een traildog on-roader geremd in bestelling. Ik heb wat moeten zoeken want 3dog is gestopt zoals u waarschijnlijk weet en toch blij dat ik nog een nieuw exemplaar heb kunnen bemachtigen.

Mijn eerste post op dit forum idd: sinds een jaar of 2 terug aan het kamperen binnen Europa met een Canvascamp Sibley tent, wij doen echter graag roadtrips en dus was de traildog de volgende logische stap om wat mobieler te worden.

Het self-sufficient overlanding concept dat U toepast spreekt me zeer aan: ik bereis sinds een paar jaar het zuiden van Afrika (Namibia en Botswana) onder begeleiding, met een klein groep (2 koppels en een gidskoppel uit Belgie) in een Troopy model 78  met offroad trailer door de bush…ik denk dat ik daar de smaak te pakken kreeg om zelf iets te proberen…) en de ambitie is ultiem off the grid camping.

Een fascinerende build van een overlanding camper volg ik op 4xOverland van Andrew Saint Pierre White. FYI: https://youtu.be/3u5v6IDAXXs misschien iets dat U ook graag zou bekijken, misschien een beetje over de top maar een mooi stukje overland engineering denk ik.

Ik wil je niet vervelen maar gewoon wat achtergrond meegeven.

Terug naar de trailer :-)
Ik was indeling op papier aan het zetten en ik kwam tot de vaststelling dat mijn concept dat ik in gedachte had wel best dicht aansluit bij uw realisatie.

Links de keuken blok en koeler dometic cf35 compressor.
Midden ging ik ook een tunnel maken voor de stoeltjes die ik bij korte tussenstops wil bereiken, goede tip van u om daar onder de palen van de keukenerker te plaatsen ! Ik moet nog bekijken hoe lang of beter hoe kort deze kunnen opgeborgen worden ?

Rechts zou ik ook een voorraad kastje en water bidon willen en daarachter de porta potti in een soort waterdichte (veiligheidsbak) zodat deze makkelijk bereikbaar is ( ik hef deze liever niet van onder het bed uit ( bedoeling is ook niet om altijd met volle PP rond te rijden :-) maar wil toch bereikbaar zetten… denk ik ( ben daar nog niet helemaal uit)… Dit geheel is ook uitschuifbaar op een zware metalen geleiderail (100kg).
(Deze rail kan ik recuperen uit een eerdere build van een uitschuifbaar tafel uit de kofferbak van de wagen)

Mijn probleem is de hoogte denk ik, maar 48 cm als ik het goed heb  ( moet confirmeren want de drukstangen van de opening onder het bed zitten er nog dus misschien gaat daar nog iets van af ?

Voor wat betreft de rails voor de keuken dacht ik aan: https://www.ijzerwarenwinkel.org/ladegeleider-met-blokkering-in-open-en-gesloten-toestand-kogelgelagerd-inbouwlengte-300-1500mm-volledig-uittrekbaar-max-310kg

van 1200 mm met blokkering in begin en eindstand. Deze zijn niet goedkoop maar lijken wel heel stevig.

De L-hoekprofielen uit Aluminium aan de bodemplaat daar dacht ik aan 80x40x4 mm profielen, denk je dat dit sterk genoeg is ?

Ik denk ook met 12mm multiplex te werken zoveel mogelijk, omwille van gewicht.


Voor de 12 V:
Indien ik goed begrijp 10 en 13 is veiligste oplossing wegens via contact wagen… dus 10 plus en 13 min begrijp ik, moet 13 ook nog fysisch aan chassis VW vastgemaakt worden ?
Heb je hiervoor nog een schakelaar gezet om voor de zekerheid ook de VW 12V volledig te scheiden van de wagen  aub ? Ik dacht aan volgende schakelaar op de pen 10: https://www.dewitschijndel.nl/dg-rubber-hoofdstroomschakelaar/


Ik heb veel gelezen over Chinese cigaren stekkers met te kleine contacten en oververhitting idd, heb je toevallig een tip ivm welk merk je voorkeur draagt ? Ik stel de vraag omdat ik ook zeker wil zijn dat die standaard stekker van de Dometic niet los zou komen tijdens het rijden ( nooit een probleem in de koffer van mijn wagen ) wat je nogal eens leest…
Ik dacht aan  https://www.dewitschijndel.nl/berker-wandcontactdoos-auto-power-12v-groot/

Zet je ook nog een kleine steekzekering op de 12V aansluiting in de VW vb 20 of 15A ?

Ik zal voor de 12V nog wat meer advies inwinnen bij de oplevering van de traildog maar het lijkt er op dat een extra kabel in de stekker van de trailer moet en die door de grondplaat binnenbrengen ( ik denk aan dubbel 4mm kabel om stroomverliezen te beperken en omdat later eventueel een DCtoDC omvormer en inverteer te plaatsen - toekomstmuziek :-), hebt u ook met 4 mm gewerkt aub ?

Voor de 230V aansluiting ben ik mee en de verliesstroom van 30mA vind ik een heel goed idee, afzekeren op 10 A begrepen, bedankt, ben gealigneerd.

Indien je foto van de RVS beugel waarop CEE invoer zit zou hebben heel graag maar zet uw archief er niet voor op zijn kop ;-)

Ik hoop dat ik je niet verveeld heb met mijn plannen en mijn vele bijkomende vragen en checks, ik kan niet wachten aan de slag te gaan en er zal nog wel wat denk en tekenwerk bijkomen vooraleer ik echt begonnen ben.

Hartelijk dank Jan !!!
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op juli 23, 2020, 03:00:25 pm

Mijn probleem is de hoogte denk ik, maar 48 cm als ik het goed heb  ( moet confirmeren want de drukstangen van de opening onder het bed zitten er nog dus misschien gaat daar nog iets van af ?
Nee deze drukstangen kosten geen hoogte, die zitten ingeklapt binnen het aluminium frame. Let er wel op dat je de hoogte na meet, hier zitten (kleine) verschillen tussen de verschillende 3Dogs. Bij mij was die bij de achterklep ongeveer 46,5cm. Onder de bed-klep heb je meer dan 50cm, de doorgang van de achterklep is boven een iets lager vanwege een aluminium strip waarop de rubber ring op de aanhangwagenklep waterdicht afsluit.


Voor wat betreft de rails voor de keuken dacht ik aan: https://www.ijzerwarenwinkel.org/ladegeleider-met-blokkering-in-open-en-gesloten-toestand-kogelgelagerd-inbouwlengte-300-1500mm-volledig-uittrekbaar-max-310kg


van 1200 mm met blokkering in begin en eindstand. Deze zijn niet goedkoop maar lijken wel heel stevig.
Mooie maar ook zware, sterke (en ook kostbare) rails. Die van mij wegen 8,2kg per paar, ik heb de 1200mm uitvoering vanaf https://www.gsf-promounts.com/titan-d-95-147-kg-pair/. Wat ik mis zijn de eindstops, hier heb ik wat voor moeten maken en dit had beter geintegreerd kunnen zijn.


De L-hoekprofielen uit Aluminium aan de bodemplaat daar dacht ik aan 80x40x4 mm profielen, denk je dat dit sterk genoeg is ?
Ik heb voor montage op wagenwagbodem 80x30x3 gebruikt.


Indien ik goed begrijp 10 en 13 is veiligste oplossing wegens via contact wagen… dus 10 plus en 13 min begrijp ik, moet 13 ook nog fysisch aan chassis VW vastgemaakt worden ?
Heb je hiervoor nog een schakelaar gezet om voor de zekerheid ook de VW 12V volledig te scheiden van de wagen  aub ? Ik dacht aan volgende schakelaar op de pen 10: https://www.dewitschijndel.nl/dg-rubber-hoofdstroomschakelaar/
Pin 13 moet NIET aan de chassis worden vastgemaakt, ik zie dit zelfs liever niet omdat dit in geval van kabelbreuk een goede diagnose in de weg kan zitten.


Ik heb veel gelezen over Chinese cigaren stekkers met te kleine contacten en oververhitting idd, heb je toevallig een tip ivm welk merk je voorkeur draagt ? Ik stel de vraag omdat ik ook zeker wil zijn dat die standaard stekker van de Dometic niet los zou komen tijdens het rijden ( nooit een probleem in de koffer van mijn wagen ) wat je nogal eens leest…
Ik dacht aan  https://www.dewitschijndel.nl/berker-wandcontactdoos-auto-power-12v-groot/


Zet je ook nog een kleine steekzekering op de 12V aansluiting in de VW vb 20 of 15A ?


12V stekkers bedoeld voor sigarettenaansteker vind ik ondingen, gebruik als voor 12V aansluitpunt is eigenlijk misbruik en het blijft opletten dat de stekker er goed in zit en blijft zitten. Ik heb zelf deze gebruikt: https://www.conrad.nl/p/procar-67614001-opbouw-powerstopcontact-stroombelasting-max-20-a-geschikt-voor-sigarettenaanstekerstekker-853613
Steekzekering is er om de installatie te beschermen in geval van overstroom, als het goed is zit er een nabij je autoaccu voor je permanente spanning op de 13polige stekker. Als je uitsluitend en alleen de koelbox hieraan aansluit dan zou ik het eenvoudig houden en direct de aansluitdoos monteren. Ik heb zelf wel een steekzekering in de vouwagen voor elke 12V geplaatst, gewoon omdat ik een eigen installatie erachter hebben zitten die ik per spannings bron wilt beschermen (dit maak ook mogelijk in geval van calamiteiten door verwijderen steekzekering de bron los te koppelen).


Ik zal voor de 12V nog wat meer advies inwinnen bij de oplevering van de traildog maar het lijkt er op dat een extra kabel in de stekker van de trailer moet en die door de grondplaat binnenbrengen ( ik denk aan dubbel 4mm kabel om stroomverliezen te beperken en omdat later eventueel een DCtoDC omvormer en inverteer te plaatsen - toekomstmuziek :-), hebt u ook met 4 mm gewerkt aub ?
Ik heb 2,5mm2 gebruikt omdat 4mm2 eigenlijk niet in de aansluitpinnen en doorvoer met trekontlasting past; maar zeker zonder DC-DC converter is 4mm2 de betere keuze! De bij de 3Dog meegeleverde Jeager steker was slechts voorzien van 8 pinnen, deze heb ik vervangen door een nieuwe met 13 pinnen en een extra (3x) kabel voor de constante 12V toegevoegd. Zie foto, de dikste kabel is 2,5mm2, nog dikker samen met stevige rubber omhulling wordt een uitdaging ;-)


Indien je foto van de RVS beugel waarop CEE invoer zit zou hebben heel graag maar zet uw archief er niet voor op zijn kop ;-)
Foto is toegevoegd.


Bedankt voor je positieve feedback, je enthousiaste uitleg van jouw plannen en linkje naar ander project, veel succes met jouw bouwplannen.


Extra heb ik nog een foto van de eerder genoemde balk met net in het zicht (achter reservewiel) de RVS plaat waaraan de rails vastzitten.





Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: KoenW op juli 27, 2020, 08:56:10 am
Hey Jan,

ondertussen heb ik de geleiders (https://www.schreuderenco.nl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_category_id=74&virtuemart_product_id=3366&Itemid=539) en de alu profielen besteld alsook de door u aangeraden stekker voor de 12V (https://www.conrad.be/p/procar-67614001-opbouw-powerstopcontact-stroombelasting-max-20-a-geschikt-voor-sigarettenaanstekerstekker-853613?utm_medium=email&utm_source=orderbevestiging&utm_term=853613 ), ik denk dat een verticale opstelling wel het beste zal zijn om zo weinig mogelijk last te hebben van trillingen en ook nog wat plaats-besparend achter de koeler/vriezer.

ik heb gecheckt en idd de pin met constante stroom op mijn wagen is niet doorverbonden, nu ik was sowieso niet van plan de continu 12V te gebruiken, ik ga voor pin  die door het contactslot wordt onderbroken en die is werkende, heb ik gecheckt.
Ik ga ook overwegen toch nog een hoofdschakelaar (https://www.dewitschijndel.nl/dg-rubber-hoofdstroomschakelaar/?qty=1 ) te plaatsen ook.

Vervolgens heb ik nog een paar vraagjes

Ik heb precies begrepen dat u een 2,5mm met 3 aders (vroeg me af waarom 3, brengen je 12 V continu naast 12 onderbroken binnen ?) hebt getrokken van de 13 pin jaeger, ik was van plan een 2 ader te nemen aangezien ik slechts pin onderbroken door contactslot  en bijhorende massa ga gebruiken… Ik vroeg me af of je denkt dat een 2 ader 4mm mogelijk zou zijn, zal zelf nog eens bekijken maar ik vrees er voor. Nu mijn ijskast is 45 W op 12 V dus minder dan 4A en dat zou eigenlijk nog kunnen  met 2,5 mm minder dan 5 m denk ik. Nog even mijn hoofd over breken :-). ALs variant voor de 2,5 mm denk ik aan https://www.dewitschijndel.nl/dg-rubber-dubbele-montagesnoer-zwart-2-x-2-5-mm/?qty=1


De CEE invoer die U gebruikte is deze die van HABA aub, ik vind die als enige met afsluitdeksel? Hier overweeg ik eventueel de CEE invoer aan de dissel te zetten, rekening houdend met de opstelling van de trailer zou die dan meestal aan de achterkant zitten dacht ik of is er een speciale reden dat jij gekozen hebt om hem links achter te zetten ?



Voor de doorvoer van de 12V en de 230V door de bodemplaat hebt U daar speciale doorgeefnippels voor gebruikt ? Ik weet nog niet echt hoe dik de bodemplaat is van de trailer (12 of 15 mm veronderstel ik).
Ben ook benieuwd waar U de aarding op het chassis hebt gekoppeld.
De geleiders zitten 1,2 m ongeveer in de bak vanaf de achterkant, ik was aan het denken de 12 V en 230 V een de linkerkant daar te laten binnenkomen daar ik daar dan een compartiment of plaat kan bevestigen voor de elektro.

De inox beugel en plaatjes heb je die ergens kunnen bestellen aub, ik schijn ze moeilijk te vinden ? Ik veronderstel dat u inox bouten van 6 mm of 8 mm hebt gebruikt om de geleiders (L ALU profielen op bodem) vast te zetten met borgmoeren tegen het lostrillen ?

Het zijn wat schaamteloze vragen, maar ik ben volledig fan van uw concept dus ik vraag maar raak, hope you do not mind.
Wanneer de trailer is opgeleverd zal het ook wat inzichtelijker worden, nu probeer ik me maar zo goed mogelijk voor te bereiden…

Bedankt alvast voor alle tips en tricks reeds verkregen,

 Groetjes Koen
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: muis op juli 27, 2020, 10:52:17 pm
@ KoenW, maak je ook een project topic?
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: KoenW op juli 28, 2020, 11:24:40 am
@ KoenW, maak je ook een project topic?

Zal ik zeker doen wanneer ik begin aan mijn project, niet mijn bedoeling Jan zijn post te overladen ... grtjs Koen
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op juli 28, 2020, 02:13:44 pm
Hallo KoenW,

Mooi dat de spulletjes al beginnen binnen te komen. Leuk als je een eigen topic gaat maken, ik zal in mijn reacties met name ingaan welke keuzes ik gemaakt heb.

Wat wegen jouw rails? (Die van mij 8,2kg per set, dus in totaal heb ik al 16,4kg rails toegevoegd, dit is meer dan 10% van de eigenbouw wagenbakinrichting, keuken (incl koelbox) en elektrische installatie bij elkaar!)

Jouw compressorkoelbox gebruikt (tijdens bedrijf) minder op 12V dan mijn absorptiebox, 2,5mm2 zou moeten kunnen, 4mm2 is natuurlijk beter al kan dit wel een uitdaging worden om te monteren.
Ik heb zowel de geschakelde als constante 12V aangesloten i.v.m. met de wens voor spanning tijdens de stops (voor o.a. vonkontsteking kookplaat) en de grote stroomafname. Naast de koelbox heb ik ook een acculader, deze 2 samen trekken teveel voor de geschakelde 12V. Vandaar gebruik ik hiernaast ook de constante 12V voor de acculader waar overigens om ongewenste leegloop van de autoaccu te voorkomen de belasting door de geschakelde 12V af en aan geschakeld wordt.
Zoals aangegeven vind ik 12V stekkers bedoeld voor sigaretten aansteker ondingen en zie ik gebruik als spanningsplug als misbruik. De door mij gebruikte 12V (sigarettenaansteker)contactdoos samen met de stekker aan de koelbox blijkt helaas ook niet geheel ongevoelig voor lostrillen van de stekker. Dit overkwam mij helaas enkele dagen geleden en ik ben nu voornemens de koelbox stekker ook te vervangen door een XT60 steker; voortschrijdend inzicht door ervaring. Ik zal dan een sigarettenstekker naar XT60 verloop gebruiken als ik de koelbox aan een sigaretten aansteker in de auto wilt aansluiten. Ik heb trouwens de aansluitdoos vertikaal gemonteerd met de koelboxstekker er van bovenaf in.
De genoemde hoofdstroom schakelaar zou ik achterwege laten, je hebt slechts 1 gebruiker die je zo door de stekker eruit te trekken loskoppeld, waarom zou je zo’n schakelaar toevoegen? Alles wat je weg laat kost niets, maakt het (meestal) eenvoudiger en kan ook geen storingen geven!

Het merk van de gebruikte CEE invoer weet ik niet, ik heb een (voordelige) uitvoering met klep gekozen, deze voldoet maar de kwaliteit maakte verder geen bijzondere indruk.
Hetzelfde geldt voor de 13polige Jeager stekker, bij de online bestelde stekker bleek de kunststof bajonet ring slechte passing te hebben (kwam los!) en ook de pinnen (messing zonder coating) bleek corrosie gevoelig; ik heb onder garantie een andere ontvangen maar heb toch de stekker vervangen voor een exemplaar van een andere leverancier die beter duidelijk beter blijkt te zijn. Ik koop trouwens heel veel online en in de beschrijving van de webshops zijn dit soort verschillen vaak niet waarneembaar, soms heb je pech en soms geluk... (En hier heeft is een fysieke winkel dus soms voordeel.)
De extra toegevoegde 12V kabel vanaf deze stekker is een rubber (blijft ook bij kou soepel) exemplaar (bij Hornbach vandaan) die lijkt op de kabel in het door jouw gedeelde linkje (naar de Wit in Schijndel). Een waterdichte doorvoor in de stekker voor de 3 kabels heb ik gemaakt door om de kabel in de knel-trekontlasting in de stekker met vulkaniserend tape alle tussenliggende ruimte/openingen op te vullen en te omwikkelen en vervolgens in te klemmen.

Doorvoer van de kabel door de (18mm dikke) bodem gaat gewoon via een geboord gat afgewerkt met kit. De doorvoor zit bij mij tussen het reservewiel en de bodem en is dus ook enigzins afgeschermd. Er is hier geen sprake van langdurige waterbelasting, hooguit kortstonding tijdens de reis en hier verwacht ik ook geen enkel probleem. De naden rondom de bodem zijn trouwens door de aanhangwagenbouwer ook afgekit.

Je hebt waarschijnlijk gelijk met de stelling dat een aansluiting aan de voorzijde bij de dissel op veel campings een net iets kortere afstand tussen stroompunt en invoerpunt oplevert. De 230V invoer zit aan de linker zijkant naast de poot omdat dit het dichtst bij de doorvoer door bodem naar de groepenkast zit en dit was de gemakkelijkste oplossing en is mooi symetrisch met de uitvoerdoos (die rechts achter zit). Het scheelt ook 2 meter kabel die naar voren toe onder de wagen vastgezet zou moeten worden en is iets veiliger (er is altijd een klein kansje dat door opspattende stenen leidingen aan onderzijde geraakt worden of deze los gaan zitten). De linker kant is overigens wel optimaal, rechts is vanwege de tent minder goed toegankelijk.
Na het opzetten leg ik het dekzeil linksvoor onder de wagen, dit zou wat lastiger gaan als de kabelinvoer daar ook zou zitten. Al met al denk ik dat in de praktijk elke positie aan de linkerkant zal voldoen, kies vooral de positie die jij voor jouw ideaal vindt, voor mij voldoet links achter goed.
De voor de kabels  gebruikte RVS beugels met rubber binnenkant heb ik ooit gekocht voor gasleidingen, die laatste paar die ik nog had liggen kwamen hier goed van pas. Veel losse RVS bouten (met name m6) en montage materiaal heb ik gewoon bij de doe-het-zelf winkels vandaan, (o.a.) de Hornbach verkoopt ze ook per stuk.
De veiligheidsaarde is met een bout door de bodem van de wagenbak aan het chassis vastgezet, een gekartelde borgringen zijn toegevoegd voor betrouwbaar contact. Deze verbinding zit aan binnenzijde wagenbak en is hiermee afgeschermd van weersinvloeden of opspattend water tijdens het rijden. Dit om slecht contact door corossie te voorkomen.
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: muis op juli 28, 2020, 09:35:52 pm
Zal ik zeker doen wanneer ik begin aan mijn project, niet mijn bedoeling Jan zijn post te overladen ... grtjs Koen
Gaat vooral om het proces, om dat ook te zien. Ik zou willen dat ik dit soort projecten zelf zou kunnen
, ik vind het leuk om te lezen hoe enthousiast je bent over dit idee, dus geen probleem dat je hier de vragen stelt.  Logisch juist :J
Titel: Re: Eigenbouw keuken, elektrische installatie, wagenbakinrichting enz. in Traildog
Bericht door: JanJD op juli 06, 2022, 03:37:20 pm

Een kleine aanvulling op het vouwwagen project.
Alles is nu 5 jaar (ongeveer 23 kampeerweken) probleemloos in gebruik en bevallen de zelfbouw keuken en andere beschreven zaken zonder aanpassingen goed.
De elektrische installatie is ondertussen al 4 jaar voorzien van een accu en een zonnepaneel (zie https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=25278.msg324156#msg324156). Hiermee hebben wij zo'n 16 weken off-the-grid hebben gekampeerd waarbij wij geen moment energie tekort hebben gehad.


Wij kamperen trekkend en doen meerdere campings op een vakantie aan. De 3Dog vouwwagen zelf zet met een minimaal aantal handelingen heel snel op, de basis staat in een minuut. Hierna wordt de tent ingericht waaronder het ophangen van de lampjes, telefoonladers en wat andere zaken. Dit koste relatief veel tijd, bijvoorbeeld voor het ophangen van een lampje moeten behoorlijk veel handelingen gedaan worden: Wagenbak open, krat open om vervolgens uit een koffertje de lamp en snoeren te pakken, lamp vastklemmen, snoeren afrollen en aansluiten enz..
Hier is ruimte voor verbetering bijvoorbeeld door de verlichting (en usb laders) aangesloten en nabij of op het gebruikspunt op te bergen. Op locatie kan dan met 1 enkele handeling de lamp opgesteld worden, dit scheelt veel handelingen (zie handelingen lijstje hiervoor).


Op de foto's is een keuken lamp te zien die uit een aluminium kokerprofiel, een LED-strip (warm-wit) en wat elektronica uit China samengesteld is.
De lamp is opgebouwd uit LED strip (warm licht met hoge lichtsterkte, 24 LEDS/10cm) in een aluminium strip. De staander is gemaakt een aluminium kokerprofiel (uit een oude partytent frame) van gelijke afmetingen. De hoekverbindingen zijn gemaakt met hoeklijntjes bevestigd met popnagels. In het aluminium koker profiel is een micro 3-standen schakelaar (gedimd, uit, max) geplaatst met mini DC-DC converter voor de dim stand geplaatst. De stander zit aan een scharnierpunt vast die is gemaakt van enkele plaatjes alumnium en schroeven. De scharnier zit vervolgens weer aan de achterkant van het keukenblok vast. Een kleine gereedschap klemmetje zorgt ervoor dat de lamp verticaal blijft staan. De hoogte van de lamp samen met de positie van het scharnierpunt is zodanig gekozen dat er en voldoende werkhoogte is en dat ingeklapt de lamp precies naast de zijwand van de keuken komt. Opgezet verlicht dit lampje zowel de koelbox als kook en werkgedeelte goed. De dimstand wordt in de praktijk het meest gebruikt.


In de vouwwagen zijn (semi-)vaste lampen wat lastiger aan te brengen. Iets permanent op de buizen vastgemaakt zou kunnen maar dit is dan al snel een compromis met betrekking tot het gewenste lichtbeeld.
Hierom heb ik dit tot nu toe zeer eenvoudig opgelost: De al reeds in gebruik zijnde Jansö lamp(en) van Ikea kunnen, met de aangesloten snoeren erbij, ingeklapt prima tussen de froli elementen onder het bed opgeborgen worden. De opbouw is dan niets meer dan (na het openklappen van de vouwwagen) het lampje pakken en aan de naastliggende staander vastklemmen en klaar:-).
Iets vergelijkbaars heb ik gedaan met het 12V USB laadpunt (op de foto staat een standaard Fast-Charge multi-poort lader, dit jaar zijn er ook snelle 12V QC en PD laders toegevoegd.).
De te laden apparaten hebben een vast plekje gekregen in een bergvak (ook uit China) die met klittenband aan de froli bodem vast zit. Dit kan gewoon blijven zitten, bij het inklappen wordt dit op het matras gelegd.


Al met al enkele kleine aanpassingen die het trekken met de vouwwagen nog iets gemakkelijker maken. Ik hoop dat de foto's helpen de tekst te verduidelijken en verder voor zichzelf spreken.


(p.s. ik heb ook nog enkele uitbreidingen aan de luifel gemaakt, hiervan hoop ik later nog enkele foto's te delen.)
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal