Graag zou ik een paar "banden-vraagjes" hier willen stellen....
Wij hebben een Jamet Lousiana uit 2004 en gaan over paar weekjes weer heerlijk op vakantie naar Frankrijk.....
Nu lees/hoor je veel over de snelheid in Frankrijk en dat je evt. met aanhanger harder mag in Nederland, maar dat dit alleen weer mag (en als je verstandig bent) met grotere maat banden - kleine maat banden worden wellicht te warm.
Weet iemand welke maat banden er op een Jamet Louisiana zitten? Hij staat nog niet voor de deur dus kan nog niet kijken.
Wat ik wel weet uit voorgaande jaren is dat de banden wel "warm' worden, maar niet zo dat je hand er niet meer tegen kan houden ofzo. Volgens mij door wrijving e.d. is het ook normaal dat banden verwarmen. En wat is dan verstandig om maximaal met deze grootte van banden te rijden? Vorig jaar reed ik denk ik zo'n 110, ging prima - karretje lag echt rustig achter de auto. Maar ieder jaar lees ik ook weer de verhalen over de snelheden e.d. en dan ga ik toch weer twijfelen :P
Wat is de beste bandenspanning als je met een volle vouwwagen vertrekt?? 3-3.5 bar of .....?
En het liefst (tic van mezelf haha) zou ik ieder jaar wel de banden willen vervangen. Staat toch een jaar stil - hoe zouden de bandjes het hebben gehouden in de stalling. Zien er misschien aan de buitenkant nog goed uit, maar..... hoe zie je dat je echt over moet stappen op andere banden (vast een onzekere - vrouw - vraag haha)? Volgens mij zijn ze jaar of 4 geleden nog vervangen, maar ieder jaar denk ik........ je rijdt het liefst natuurlijk geen lekke band of klapband.........
Ontzettend veel zin in de vakantie - nog maar paar weekjes!!!! JIPPIE!!
Bij de vouwwagenspecialist staat wat info op de site, ik denk dat 3,5bar wat aan de hoge kant is.
http://vouwwagenspecialist.nl/tips/banden-info/ (http://vouwwagenspecialist.nl/tips/banden-info/)
Het is in ieder geval belangrijk dat de banden zeker niet te zacht zijn; dan heb je nl. veel meer wrijving op de band waardoor deze snel oververhit kan raken. In Frankrijk rijd ik gewoon 130/135 en bij elke stop (hoewel er dat niet zoveel zijn) voel ik even aan de banden. Ze zijn hooguit warm, echter nooit heet. Zo ook de velg. Daarnaast let ik goed of er droogtescheurtjes in zitten.
Jij rijdt ook met een Jamet Louisiana?? En dan 130-135? Ik twijfel dus of het 10" of 13" bandjes zijn. Ik denk zelf 10" en dan wordt er weer gezegd dat je hier niet harder mee moet/kan dan 100-110....
Trekauto die we ervoor hebben is sterk zat (Peugeot 308 diesel).
Wij merkten inderdaad vorig jaar ook dat ze warm waren (goed warm) maar inderdaad - niet heet. Met goed fatsoen kon je je hand er nog prima tegenaan houden.
Het is vast ook stukje onzekerheid van mezelf hoor..... Wil altijd alles beetje onder controle houden haha haha - maar dat kan nou eenmaal niet altijd. Ook met net nieuwe bandjes of weet ik veel wat kun je natuurlijk lek rijden.
Bedankt voor je reactie!!
Citaat van: C5CCV op juli 04, 2014, 09:17:21 AM
Bij de vouwwagenspecialist staat wat info op de site, ik denk dat 3,5bar wat aan de hoge kant is.
http://vouwwagenspecialist.nl/tips/banden-info/ (http://vouwwagenspecialist.nl/tips/banden-info/)
Het is in ieder geval belangrijk dat de banden zeker niet te zacht zijn; dan heb je nl. veel meer wrijving op de band waardoor deze snel oververhit kan raken. In Frankrijk rijd ik gewoon 130/135 en bij elke stop (hoewel er dat niet zoveel zijn) voel ik even aan de banden. Ze zijn hooguit warm, echter nooit heet. Zo ook de velg.
Wij hadden een Louisiana uit 1996 met 10 inch banden. Hiermee jaren naar Frankrijk geweest met 130 op de teller, bij droog weer. Nooit problemen gehad. Banden worden wel warm maar dat worden de banden van de auto ook.
Wel van belang om ze goed op spanning te houden. Op de band zelf staat de maximale spanning, soms in psi (even omrekenen naar bar). Deze max. spanning heb ik altijd aangehouden.
Citaat van: Inge op juli 04, 2014, 09:21:38 AM
Jij rijdt ook met een Jamet Louisiana?? En dan 130-135? Ik twijfel dus of het 10" of 13" bandjes zijn.
We rijden nu met een CC, die banden hebben een snelheidsindex van 140km/h, die banden en de wagen zelf geven geen krimp.
Nu zal ik wat commentaar over me heen krijgen, maar voorheen hadden we een Conway Mirage en daar hebben we 12 jaar mee gedaan zonder ooit de banden te vervangen. Op het laatst zagen de banden er nog uit alsof ze er net onder waren gelegd, totaal geen enkel droogtescheurtjes en/of enige vorm van slijtage. Ook daar reden we gewoon 130km/h mee en we hebben nooit een probleem gehad. Het belangrijkste blijf toch de bandenspanning en het niet overbeladen van de wagen.
Er is veel te doen over het vervangen van banden na 5 - 6 jaar, maar als je even op internet zoekt dat zie je dat o.a. door de ANWB en ADAC ook andere adviezen worden gegeven. Zolang de banden opties maar in goede staat zijn. Het heeft ook veel met opslag te maken;
Als banden veel aan UV-licht worden blootgesteld hebben ze gewoon veel meer te lijden. Ga er maar vanuit dat als een band in een magazijn op is geslagen, dat deze na 5 jaar nog gewoon een prima band is.
Direct het eerste commentaar...
Dit druist in tegen het advies van de officiële organen. Bezuinigen op veiligheid is imho altijd een slecht advies. En los van de veiligheid is een stukje nachtrust ook nooit weg. Als jij dat wilt doen, prima (hoewel, denk ook aan je verantwoording richting andere weggebruikers), maar ga geen wijsheden verkondigen die gebaseerd zijn op aannames. Tuurlijk zit er marge in de beweringen van de ANWB en ADAC, maar let's face it: in het verkeer vallen massa's slachtoffers die door een klein beetje meer nadenken (minder snelheid, minder doordouwen, meer hoffelijkheid) voorkomen kunnen worden.
Ook het rijden van 130 km/uur met een aanhanger heb ik een mening over. De ellende begint altijd bij het moeten stoppen en dan, tijdens een noodstop in minder ideale omstandigheden (heet weer, uitwijken etc.) kom je erachter of je met een veilige combinatie rijdt/reed.
Citaat van: CEO op juli 04, 2014, 10:50:31 AM
...... Dit druist in tegen het advies van de officiële organen. Bezuinigen op veiligheid is imho altijd een slecht advies. .........
Het is jouw mening dat het een bezuiniging of veiligheid is; dat is nl. nog maar de vraag. Als ik wat tijd heb dat zal ik het artikel nog eens opzoeken, was van een 'officieel orgaan'.Het is net zoals het voedsel wat 1 dag over de datum is en vervolgens weggegooid wordt, er is niks mis mee. Gewoon het gezonde verstand laten werken. In dezelfde lijn ook de winterbandendiscussie .......... vele malen slechtere prestaties op nat wegdek dan onze bekende zomerbanden, maar toch laten de 'officiële organen' ons geloven dat het in de winter veel en veel veiliger is (ooit een noodstop gemaakt met winterbanden bij ons 'normale' winterse temperatuur, dus een graad of 5? Je gaat je tijdens de noodstop toch wel afvragen hoelang het nog duurt voordat je stil staat)
Tja, bij een ongeval in Duitsland zal je met deze redenatie moeten aantonen dat het niet aan jouw banden ligt. Ik wens je sterkte daarmee.
Voorkomen is beter dan genezen.
Zelf rijd ik in het winterseizoen trouwens op Michellin winterbanden die met name in natte omstandigheden goed presteren... Wederom een zeer algemene stelling die NIET gebaseerd is op feiten, maar wel ernstig te maken hebben met veiligheid. Ik wil hier GEEN discussie over uitlokken, maar vraag je wel om hier zorgvuldig mee om te gaan.
Zoekt op internet en gij zult vinden .......... maar goed ik bezuinig echt niet op veiligheid, ik denk alleen dat we met zijn allen niet moeten overdrijven. We maken ons druk over een bandje wat misschien een jaar te oud zou zijn, maar vervolgens gaan we gewoon achter het stuur zitten bellen, sms-en e.d. alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
PS Ik rijd zelf in de zomer op Michelin Primacy HP en in de winter op de meeste recente versie van de Michelin Primacy Alpin beide in met de hoogste snelheidscodering; met het remmen ervaar ik toch een groot verschil, maar dat is ook precies wat de meeste testen aangeven.
Topic was echt niet bedoelt om discussies uit te lokken...
Merk aan mezelf dat het bij mij gewoon ieder jaar een puntje van onzekerheid is - en als ik dan straks weer op plaats van bestemming ben en ook weer thuis ben denk ik.... zie je wel, maak je niet zo druk.... is allemaal ok gegaan. Terwijl ik het heerlijk vind om auto te rijden - ook zonder problemen met de vouwwagen rijd e.d. - beetje vakantiespanning misschien :) :)
Ook vervanging ja/nee is zeker geen vorm van foute zuinigheid hoor. Als het nodig is is het zeker nodig...... alleen het veraderlijke vind ik dat je gewoon niet altijd kunt zien of ze nog goed zijn ja/nee....
Als VW weer voor de deur staat gaan we gewoon even goed kijken - ook naar het jaartal van de banden en hoe ze eruit zien en bij twijfel - gaan er gewoon nieuwe op!!
Bedankt voor jullie reacties!!!
Leeftijd van de banden aflezen:
http://www.imanse.nl/Uploaded_files/Zelf/Informatiefolder_BANDEN_vouwwagen.pdf (http://www.imanse.nl/Uploaded_files/Zelf/Informatiefolder_BANDEN_vouwwagen.pdf)
Info van ANWB:
http://www.anwb.nl/kamperen/kampeermiddelen/vouwwagen/rijden (http://www.anwb.nl/kamperen/kampeermiddelen/vouwwagen/rijden)
(.... en daar wordt melding gemaakt voor het vervangen van de banden van na 6 tot 8 jaar ...... en dat is geen 5, want dat hebben de bandenleveranciers het liefste)
Ja, en als je twijfelt zou ik ook de banden gewoon laten vervangen, dan is dat weer een zorg minder .....
Ik heb afgelopen jaar andere (plattere) banden laten monteren, gewoon bij een goede bandenboer gevraagd wat beter was (hazeleger harderwijk, niet zo'n bandencowboy als kwik fit of zo)
Bij twijfel zou ik ze laten vervangen, je wilt toch ook met een gerust gevoel op vakantie gaan.
Vorige week nieuwe banden op de Jamet Arizona laten zetten het zijn de 5.00x10 geworden die er toen al op gemonteerd zaten. Op 3.5 bar houden volgens de bandenboer
Citaat van: eptver op juli 04, 2014, 10:31:12 PM
Vorige week nieuwe banden op de Jamet Arizona laten zetten het zijn de 5.00x10 geworden die er toen al op gemonteerd zaten. Op 3.5 bar houden volgens de bandenboer
Idd 10 inch is 3,5 bar volgens de info die ik gevonden heb prima (tussen 3 en 4 bar). Zelf met mijn 13inch banden hou ik 3bar aan. Dit nog wel gecheckt bij De Vries. Trouwens de bandenspanning in beide gevallen met "zware" belading.
Misschien wat aan deze info?
http://www.wittesmid.nl/bandenspanning_aanhangwagen.html
Het warm worden van de banden is ook geheel afhankelijk van de snelheid waarmee je rijdt, de hoeveelheid belading en de druk in de banden. Sowieso geen van alle overschrijden! Bij alles wat beweegt ontstaat frictie en warmte. Bij een zwaar belasten wagen gaan de banden dieper ingedrukt en onstaat beweging op de wang van de band tijdens rollen. Voor lange stukken de banden dus iets harder op pompen zodat deze zijn vorm beter behoudt. Maar blijf binnen de aangegeven waarden van de band, 10km/h langzamer is dus al best veel als je dicht bij de maximale snelheid van de banden rijdt.
Onder de Louisana zullen inderdaad 10 inch banden zitten (heb ik zelf ook gehad) De spanning op 3,5 bar houden en de banden elke 6 jaar vervangen.
Ik heb betreft de bandenspanning ook een vraag: Maakt het iets uit of je de banden op spanning zet voor of na het beladen van de vouwwagen. Ik heb nl afgelopen week een hele discussie gehad met m'n broer die beweerde dat dat echt niet goed is voor je banden, maar ja ik doe het al 10 jaar zo en volgens mij maakt het niet zo heel veel uit. Dus wie o wie is de wijste van ons 2? I:
Citaat van: C5CCV op juli 04, 2014, 12:57:12 PM
Zoekt op internet en gij zult vinden .......... maar goed ik bezuinig echt niet op veiligheid, ik denk alleen dat we met zijn allen niet moeten overdrijven. We maken ons druk over een bandje wat misschien een jaar te oud zou zijn, maar vervolgens gaan we gewoon achter het stuur zitten bellen, sms-en e.d. alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Wij bezuinigen ook niet op veiligheid.
Wij vervangen na 7 jaar wel de bandjes.
2 bandjes vervangen kost niet de hele wereld.
Buren gingen met de klapper naar Kroatië met 17 jaar oude bandjes geen probleem. Een ander heeft een klapband met 2 jaar oude band.
Wel is het belangrijk op er genoeg druk op te hebben. Wij hebben er 4.2 bar op zitten en in de stalling iets meer.
Citaat van: Goolse Klapper op juli 05, 2014, 04:09:03 PM
Ik heb betreft de bandenspanning ook een vraag: Maakt het iets uit of je de banden op spanning zet voor of na het beladen van de vouwwagen. Ik heb nl afgelopen week een hele discussie gehad met m'n broer die beweerde dat dat echt niet goed is voor je banden, maar ja ik doe het al 10 jaar zo en volgens mij maakt het niet zo heel veel uit. Dus wie o wie is de wijste van ons 2? I:
Volgens mij maakt het niets uit. Staat de band op 3.5 bar bv dan gaat er als het goed is geen lucht in of uit dus het blijft 3.5 bar.
De band wordt ook niet groter of kleiner, hij vervormd alleen afhankelijk van de belasting,maar het interne volume blijft hetzelfde.
Wat wel uitmaakt is of je de bandenspanning "koud" meet of nadat je al een stuk gereden hebt. De band wordt namelijk warm onder het
rijden en dan zet de lucht uit, dus de spanning wordt hoger.
@theun1957 bedankt voor je reactie. Ik ga het dit jaar gewoon doen zoals ik dat altijd doe: Wagen laden daarna banden op spanning zetten, tanken en klaar voor vertrek :nl
Ik ben ook de bandenspanning aan het zoeken op de banden, maar kan alleen maar psi vinden. Er staat 32 psi of 220 kpa. Nu hebik op internet het omgerekend en kom uit op 2.206318 bar. Ik vind dit wel erg weinig of klopt dit??
Ik kan ook geen productiedatum vinden. Staat wel cijfers bij het symbool E4 (028248). Verder kan ik geen andere codes vinden die voor het jaartal kunnen staan.
Groetjes
Wat is je bandenmaat, 2,2 komt mij als weinig over; eerder vanaf 2,5bar lijkt me zo.
Staat er bij dat het maximum is?
Citaat van: C5CCV op juli 20, 2014, 05:20:41 PM
Wat is je bandenmaat, 2,2 komt mij als weinig over; eerder vanaf 2,5bar lijkt me zo.
Staat er bij dat het maximum is?
Het ogen erg kleine bandjes, dus denk dat ze 10 zijn. Ik vind dat alles erg slecht op de banden staat.
Onderstaand een link naar een 'discussie' uit 2006, daar wordt gesproken dat er op de site van Jamet 2,5bar wordt aangegeven.
http://www.camping-frankrijk.nl/forum/topic.asp?ID=13479&p=418
Kijk uit met "algemene" bandenspanningen!
Op mijn banden, die door de vorige eigenaar in 2012 onder een Jamet Arizona zijn geplaatst, staat een max. load van 35PSI of 240KPA. Dit betekend een max. van 2.4 BAR !!
Ik zou er niet voor kiezen om, tegen het voorschrift van de fabrikant, de banden harder op te pompen.
Tevens staat er op de banden de code 69T, dit houdt in dat het max. draaggewicht per band 325kg is. Goed oppassen met overladen dus! De T staat voor de max. snelheid van 190km per uur.
Conclusie: vouwwagen niet overladen en gewicht links/rechts verdelen, banden op max. spanning van 2.4 Bar en in Frankrijk lekker 130 doorrijden.
Fijne vakantie allemaal!
Citaat van: Huizebakker op juli 21, 2014, 12:20:27 PM
Kijk uit met "algemene" bandenspanningen!
Op mijn banden, die door de vorige eigenaar in 2012 onder een Jamet Arizona zijn geplaatst, staat een max. load van 35PSI of 240KPA. Dit betekend een max. van 2.4 BAR !!
Ik zou er niet voor kiezen om, tegen het voorschrift van de fabrikant, de banden harder op te pompen.
Tevens staat er op de banden de code 69T, dit houdt in dat het max. draaggewicht per band 325kg is. Goed oppassen met overladen dus! De T staat voor de max. snelheid van 190km per uur.
Conclusie: vouwwagen niet overladen en gewicht links/rechts verdelen, banden op max. spanning van 2.4 Bar en in Frankrijk lekker 130 doorrijden.
Fijne vakantie allemaal!
Het probleem is dat ik dus niet veel informatie kan onderscheiden van de band. Het is allemaal erg moeilijk te vinden. Staan een hoop codes, maar kan niet ontcijferen wat het allemaal betekend.
Ik probeer erg op het gewicht te letten en proberen nog op een weegbrug te kunnen voor we vertrekken. Wij blijven de eerste vakantie in Nederland en zullen gewoon op ons gemak rijden. Niet harder dan 80/90 km per uur. De camping is 1,5 uur rijden, maar op dit tempo denk ik 2 uur.
Groetjes
Los staand van de vervolg-discussie , kun je de benodigde druk uitrekenen met spreadsheet dat ik gemaakt heb.
Of je laat mij het doen. Geef dan MTM ( maximaal toelaatbare massa) of werkelijk gewicht van de jamet , en de maximum load bij maxloaddruk van de banden en ook maar de maximum snelheidscode van de band ( waarsch N tot 140km/u).
Dan reken ik het uit met de nodige reserve en met formule die er voor zorgt dat de invering van de band hetzelfde blijkt als wanneer maximum load met maxloaddruk er op.
Wat mijn spreadsheet uitrekent is niet de minimum druk voor het gewicht op band dat je invult , waarbij de banden niet beschadigen door het rijden tot de snelheid waar het voor uitgerekent is, maar met zoveel reserve waarbij comfort en grip nog acceptabel zijn.
Comfort bij een aanhanger? Daar telt dan dat de schroeven niet uit je houtwerk trillen en die grens heb ik stakker gesteld dan waneer er personen ( of dieren) in het voertuig zitten , dan is comfort dat de vullingen niet uit je kiezen trillen , of je nieren gaan wandelen.
Iemand schreef over zo laag als 2,2 bar druk en dat is best mogelijk.
Dan is het een gewone autoband die standaard een maxloaddruk heeft van 2.5 bar maar daar zijn uitzonderingen op.
Vooral kleinere bandjes wordt die 2,2 bar ook gebruikt.
Maxload-druk/referentiedruk/ druk nodig voor de maximum load tot maximum snelheid van de band of indien lager 160 km/u, is niet de maximum druk van de band, zoals ze die alleen maar geven op de nieuwe gewone autobanden en XL/reinforced/Extraload banden.
Vanaf C-load/6PR( plyrating) en aanhanger bandjes wordt de maxloaddruk gegeven meest zo "maximum load xxxx kg AT yyy kPa ( cold) " en of PSI en LBS.
De maxloaddruk heeft de fabrikant in een universele formule ingevuld om de maximum load uit te rekenen.
Citaat van: jadatis op juli 31, 2014, 09:54:58 AMIemand schreef over zo laag als 2,2 bar druk en dat is best mogelijk.
Dan is het een gewone autoband die standaard een maxloaddruk heeft van 2.5 bar maar daar zijn uitzonderingen op.
Aart Kok geeft 2.1 aan als nominale druk voor de Livingstone game drive. Ik heb dat op 2.2 gezet (of liever: gehouden) voor het heen en weertje Z-frankrijk.
Over slijtage hoef je je bij een klapper n.m.m. niet echt druk te maken want de band is bij normaal gebruik eerder verouderd dan hij versleten is. Aan de andere kant betekent slijtage wrijving en wrijving is brandstofverbruik. :J
Dat de bandjes eerder verouderd dan versleten zijn , gaat ook op voor caravans en campers.
Mijn bandendruk-story is begonnen op het camper-forum, waar ook soms 5,5 bar rondom gezet werd, wat voor de voorbanden wel gestuiter moet geven. Inmiddels noem ik mezelf bandendruk-specialist.
Bij gewone autobanden ( B-load/ 4 PR ( plyrating) ) wordt het extra boven de maxloaddruk gebruikt voor minder invering van de band bij hogere snelheid dan waar de maximum load voor berekent is. Dan wordt de Pr verhoogt met een systeem afhankelijk van de snelheidscode ( S tot Y ) voordat die in de formule wordt ingevuld om de druk voor lager gewicht te berekenen.
Er is niets mis met gewone autobanden onder aanhangers/caravans/en zelfs campers, als het draagvermogen maar voldoende is.