Beste klappers,
Welke windkracht kan een luifel hebben? Eventueel met scheerlijnen. Vind het lastig in te schatten bij welke windsnelheden ik hem beter kan afbreken of laten staan.
Graag jullie tips.
Gr. Pim
Citaat van: Pmverhoef op juli 29, 2014, 08:56:04 PMWelke windkracht kan een luifel hebben? Eventueel met scheerlijnen. Vind het lastig in te schatten bij welke windsnelheden ik hem beter kan afbreken of laten staan.
Dat is niet te zeggen. Een continue wind van 60-70 km/h is geen enkel probleem. Een vlagerige wind van 70km/h kan ook rukwinden van 100km/h hebben.
En misschien wel het belangrijkst: als de wind van achter of van opzij komt heb je met je luifel nergens last van.
Bij hele harde wind kun je ook je stokken lager zetten en de luifel naar beneden afspannen zodat de wind er niet onder komt.
Zie verder ook http://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=6800.msg73610#msg73610
Een constante wind van 60 tot 70 km/uur das een volle windkracht 8 dan heb je toch wel stevige scheerlijnen nodig
Een beetje scheerlijn kan dat wel aan. Maar vaak worden dunne pennetjes de grond in gedrukt. Tja.......dat duurt maar ff.
Bij twijfel gewoon oprollen.
Onze luifel zit om 3 punten met 6 scheerlijnen vast met lange stevige haringen. En bij slappe grond soms met nog een paar extra.
In al die jaren van kamperen( zo'n 30 jaar) nog nooit een luifel zien vliegen bij ons. En al heel wat slecht weer meegemaakt.
Menig andere luifel en aanverwante artikelen wel. ::)
Maar gewoon je verstand gebruiken en vertrouw je het niet ,oprollen.
Citaat van: padi op juli 29, 2014, 10:44:12 PM
Een constante wind van 60 tot 70 km/uur das een volle windkracht 8 dan heb je toch wel stevige scheerlijnen nodig
Mwoah... De praktijk is dat je met je kampeermiddel zelden of nooit in het vrije veld de volle windkracht pakt. De nachten dat wij in de Drome hele harde valwinden hadden (mistral) gaf dat een kabaal van jewelste waar bomen geweldig van te lijden hadden, maar de kracht op de tent viel op zich heel erg mee.
Wij hebben toch een keer met een najaarsklapweekeinde de wind onder de luifel van een Flyer zien slaan....moet ik wel bij vermelden dat het een soort windhoos was die recht voor op de tent kwam en de luifel stond zonder scheerlijnen meen ik mij te herinneren :#
Citaat van: sannie75 op juli 30, 2014, 10:54:17 PMWij hebben toch een keer met een najaarsklapweekeinde de wind onder de luifel van een Flyer zien slaan...
Tja, zo'n ding heet natuurlijk niet voor niets 'Flyer' :#
Citaat van: sannie75 op juli 30, 2014, 10:54:17 PM
Wij hebben toch een keer met een najaarsklapweekeinde de wind onder de luifel van een Flyer zien slaan....moet ik wel bij vermelden dat het een soort windhoos was die recht voor op de tent kwam en de luifel stond zonder scheerlijnen meen ik mij te herinneren :#
Dat herinner jij je precies goed! Ik schrok me de blubber, maar gelukkig was er niets stuk.
Ik heb eerder wel een continu windkracht 6 recht van voor gehad. De truuk is dan om de wind af te kunnen voeren. Ik heb toen wat ritsen voor en achter open gezet zodat de druk onder de luifel verminderd werd.
Maar zo'n plotselinge whoesh .... Nee, niet leuk!
En daarbij is de Flyer gemaakt om de wind te trotseren. :J
In Normandiƫ heeft onze Flyer heel wat wind te verduren gehad. Veert lekker mee met de wind.
Soms heb je gewoon pech. De wind kwam van alle kanten, naar ik begrepen heb windstoten ver boven de 100 km/h...
http://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=14669.msg189525#msg189525
Alles strak afgespannen met goed haringen, zoals het hoort bij deze, maar daardoor natuurlijk weinig rek om de wind op te vangen.
Je kunt idd de zware pech hebben dat de vw net verkeerd staat tov de wind icm zeer harde windstoten.
Citaat van: kweep op augustus 02, 2014, 08:35:17 PMAlles strak afgespannen met goed haringen, zoals het hoort bij deze, maar daardoor natuurlijk weinig rek om de wind op te vangen.
Klopt. De vraag is of, als die rek er wel was geweest, dat veel geholpen zou hebben. Het houdt een keer op tenslotte.
Maar de spanning heeft wel invloed. Niet zelden is het zo dat mensen bij wind als het nog droog is, uit angst voor de wind flink de scheerlijnen aantrekken. Vervolgens gaat het 's avonds pijpestelen regenen waardoor de tent krimpt waardoor de haringen uit de (ook natte dus slapper wordende) grond losgetrokken worden en vervolgens in de nacht bij de eerste de beste flinke windvlaag de halve tent de lucht in gaat. :J
Bij tentrubbers gebeurt dat niet zo snel omdat die uit de aard der zaak meegeven, maar bij scheerlijnen kan slim afspannen van grote invloed zijn.