Even voorstellen. Mijn naam is Henk en ben sinds een maand in het bezit van een Camplet Royal. Met nul komma nul kampeer ervaring ben ik nu bezig de wagen aan te passen naar mijn wensen.
Daar hoort een disselbak bij. Ik heb er een tweede hands gekocht.
Er zitten vier gaten rond 6 mm in die uitkomen op de V dissel. Ik zou hem dus met vier M6 boutjes door de dissel vast kunnen zetten.
Vraag 1: Kan het boren van 4 gaten van 6,5 mm in de boven kant van de dissel zonder dat dit gevolgen heeft voor de sterkte?
Vraag 2: Is er eventueel een bevestiging set te koop die bij de originele disselbak past?
Vraag 3: Zijn er andere slotjes te koop? De plastic sloten die er nu op zitten zijn kapot maar lijken mij ook waardeloos.
Waarschijnlijk heb ik deze vraag onder het verkeerde hoofdstuk gezet.
Sorry.
Welkom op het forum. Respect. Iemand met geen ervaring met het klappen en dan meteen een project. Als het hier niet goed staat komt dat vanzelf wel goed .
Verder kan ik je niet helpen, maar ongetwijfeld zijn er medeklappers die dat wel kunnen.
Succes!
welkom. En knap dat je al wensen hebt terwijl je 0 kampeerervaring hebt. De disselbak zou ik vastzetten met beugels om de disselbalken heen. Boren is niet nodig. Simpel gaten boren in de bodem van de disselbak op dusdanige plaatsen dat je een U beugel van onderaf, om de disselbalk heen, door 2 gaten in de bodem van de disselbak steekt en dan vastdraait met moeren of vleugelmoeren. Net wat je wilt. Ik had op de bodem van de disselbak een piepschuimplaat liggen van ik meen 3 cm dik. Daarin had ik gaten op de plaats van de moeren. Dit piepschuim voorkomt ook beschadigingen op de spullen die je in de disselbak vervoerd. wel 4 beugels gebruiken, verspreid over de disselbak.
Kun je het slotenprobleem niet oplossen met hangslotjes? dat hadden wij bij de Jametic en ook nu bij de Cocoon keuken. Er zijn setjes te koop van meerdere hangsloten met dezelfde sleutel.
Dank voor jullie reactie tot zo ver.
Vrienden van ons hebben jaren met eenzelfde model gekampeerd. Die geven dus veel adviezen. Maar ieder wil op zijn manier kamperen, dus zijn een aantal manieren van hun niet toepasbaar voor ons. Wij hebben ook een heel andere auto. Wij een stationwagen en zij een tweezitter cabriolet.
Waarschijnlijk heb ik nu een heleboel ideeën die niet of slecht toepasbaar zijn en die ik moet laten varen, maar dat is het leuke er van.
Ik zal vier beugels maken. Mijn idee is om slotbouten te gebruiken met de kop in de bak en deze langs de disselbuis door een metalen strip aan de onderzijde met borgmoeren vast te zetten. Dan heb ik geen moeren in de bak.
Bedankt voor de tip over de piepschuimlaag.
De Camplet rijders zullen de sloten wel kennen. Ze zijn van plastic en breken door de werking van warmte en koude snel af. Nieuwe gaan na verloop van korte tijd ook kapot. Het is wat lastig om zelf sloten te maken, dus zoek ik naar een oplossing die wel degelijk en niet te duur is.
van welk bouwjaar is je camplet en heb je een geremde of ongeremde versie?
Zit nl verschil in de originele disselbakken.
Hij is van 1998 en heeft een geremde versie met een horizontale handrem.
De bak past wel maar er moet een opvulling van twaalf mm tussen omdat hij op een bout valt. Dit wil ik oplossen door een strip kunststof van die dikte. Voor de smeernippel die ook in de weg zit heb ik een gat in de bak geboord welke ik met een kunststof propje afdek.
CiteerDe Camplet rijders zullen de sloten wel kennen. Ze zijn van plastic en breken door de werking van warmte en koude snel af. Nieuwe gaan na verloop van korte tijd ook kapot. Het is wat lastig om zelf sloten te maken, dus zoek ik naar een oplossing die wel degelijk en niet te duur is.
Ik heb geen camplet, dus ken het ook niet, maar een foto zou kunnen helpen. :)
Maar zonder foto: is het niet mogelijk om een standaard kistsluiting te gebruiken, zoals bij vele disselbakken? Deze hebben direct ook een voorziening voor het gebruik van een hangslot.
Een foto van de disselbak het slot en de dissel.
Drie beugels kan goed. de vierde komt in de knoei met de handrem bevestiging.
Omdat het een bak is met schuine vlakken zijn kistsluitingen lastig te gebruiken.
Een kistsluiting past dan wel. Maar je moet dan wel 1 hebben die wat langer is. Desnoods zet je hem wat hoger, door hem op te vullen, zodat hij 'vlakker' met de deksel komt te liggen.
Voorbeeld-plaatjes heb ik toegevoegd. De eerste is dezelfde als die bij mijn disselbak er op zitten.
Deze moet kunnen. Plaatje aluminium van dezelfde dikte als deksel er onder en klaar. Grendel onder en haakje op het deksel.
OK Bedankt. Ik heb mijn idee en ga aan de slag.
De disselbak is bijna gemonteerd. Best lastig, de bevestiging bestaat uit drie varianten van een klembeugel. Overal zit wel iets in de weg.
De sluitingen zal ook lukken. Tzt plaats ik wel een foto.
Met polyester heb ik weinig tot geen ervaring.
De bak is wat verkleurd en er zitten vuile plekken op. Ook zit er in de hoeken een kleine scheur. Die zou ik van binnenuit kunnen versterken met polyester en glas doek, maar aan de buiten kant blijf je dat dan zien.
Is polyester dmv fijn schuren weer schoon en blinkend te krijgen of is daar meer voor nodig? Is de buiten laag een laklaag of iets anders?
Citaat van: henkt op november 12, 2014, 09:23:47 PM
De disselbak is bijna gemonteerd. Best lastig, de bevestiging bestaat uit drie varianten van een klembeugel. Overal zit wel iets in de weg.
De sluitingen zal ook lukken. Tzt plaats ik wel een foto.
Met polyester heb ik weinig tot geen ervaring.
De bak is wat verkleurd en er zitten vuile plekken op. Ook zit er in de hoeken een kleine scheur. Die zou ik van binnenuit kunnen versterken met polyester en glas doek, maar aan de buiten kant blijf je dat dan zien.
Is polyester dmv fijn schuren weer schoon en blinkend te krijgen of is daar meer voor nodig? Is de buiten laag een laklaag of iets anders?
Probeer dat eerst eens schoon te maken met een 50% oplossing van bleekwater, ik heb dat met onze disselbak van de CC ook gedaan, inspuiten, met een sponsje flink boenen en daar is de bak bij ons flink van opgeknapt.
Polyesther laat zich prima schuren. De kleur zit (vaak) al door het materiaal gemengd waardoor je het best veilig kunt doen. Maar let op.. je bak zal wel mat worden want de toplaag schuur je weg. Polyesther is ook makkelijk te reparen je zou de scheur ook kunnen vullen en vervolgens het overtollige materiaal weer wegschuren, en ook daar kun je dan alvast wat wit doorheen mengen. Let wel op! polysther is uit zichzelf niet waterdicht. Dus je moet het wel afwerken. Als je het toch geschuurd hebt, afwerken met een Polyesther lak (verkrijgbaar bij de betere verfwinkel of een watersportzaak) en je hebt er echt jarenlang plezier van! zeker doen want dat maakt je klus echt af!
De disselbak is afgemonteerd. De laatste bevestiging was links achter. Deze zit bij de handrem. Een crime om hem alleen in elkaar te zetten. Ook de sluitingen zijn gelukt. Wel moet er een borging in de sluiting anders gaan die open en kan de deksel open slaan.
Ik stond er van te kijken wat er allemaal in die bak kan.
Het opknappen van de lak staat voor het voorjaar op het programma.
Wat foto's.
Bedankt voor jullie hulp tot zover.
ziet er goed uit hoor :J
Eindelijk weer eens gelegenheid om wat aan de Camplet te doen.
Omdat wij maar met twee op vakantie gaan hebben we maar een slaapcabine nodig. Dat wordt het deksel. De bak wordt onze garderobekast. Hiervoor heb ik de binnentent verwijderd en een houten plaat op de bodem gelegd. Ervoor heb ik op een roe die snel op te hangen is een douche gordijn gehangen. Zo kun je uit het zicht verkleden.
Voor het kraantje heb ik een accuaansluiting gemaakt zodat die aan de zijkant in de keuken kan worden aangesloten. Dus ook zonder prik kunnen we dat nu gebruiken.
Het wasbakje heb ik voorzien van een uitgang d.m.v. een wartel van een spatwaterdichte elektriciteit doos De bodem van het bakje heb ik eerst warm gemaakt met een föhn en wat verdiept. Dan het gat geboord en de afgedraaide bovenkant voorzien van een afdichtring er door gedaan. Aan de onderkant komt de rest van de wartel waar dan ook de afvoerslang opgezet kan worden. Die gaat naar een waterafvalzak. Dit was snel en simpel te maken.
Verdorrie.. een Vouwwagen met inloopkast :#
Net terug van twee en een halve week kamperen met de Camplet.
We zijn tevreden over de vouwwagen. Hij ligt als een huis achter de auto en heb er constant 125 echte km mee gereden op de Franse wegen. Dat schoot lekker op. De disselbak geeft je de mogelijkheid om de kogeldruk goed te regelen en dat bevorderd de wegligging.
De inloopkast werkte bijzonder goed.
Het slapen gaf wat problemen. Op het luchtbed bleek het ook tijdens de warme dagen onder de ochtend toch koud. Tijdens de eerste dagen was het weer al slecht dus het slapen was zeker koud. Later hebben we een dekentje op het luchtbed gelegd en daarover een laken. Dat was een stuk beter.
Het wasbakje met directe aansluiting op de waterzak werkte ideaal. Wel wat problemen met het kraantje gehad maar opeens deed hij het weer.
Een nadeel van de Camplet vind ik wel dat je niet bij de bagage kan wanneer de wagen dicht is. Vullen of er iets uitpakken is niet te doen. Alleen een beetje langs achter bij geopende keuken. Wel kan er een boel in wanneer de matrassen eruit zijn.
Kortom we hebben een prima vakantie gehad mede dankzij de Camplet.
Wij hebben om die reden ook alle spullen die vast in de vouwwagen blijven helemaal voorin liggen. Bij de keuken kunnen we dan 4 sporttassen met kleding in de bak schuiven en dan is het wel klaar met de ruimte.