Ik vraag me af wat voor elektriciteitssnoer jullie gebruiken op de camping. Hoeveel meter heb je nodig? Heb je een haspel of los? Zet je een grote stekkerdoos in de binnentent? In er nog speciale stekkers of zo nodig? (We gaan dit jaar in Nederland en in Frankrijk kamperen met onze nieuwe vouwwagen)
Misschien stomme vragen, maar ik heb nog nooit met elektriciteit gekampeerd.
Wij kampeerden met de tent altijd stroomloos, tot we een koelbox kochten. Maar sinds 2 jaar hebben we een koelbox op gas en kamperen we weer stroomloos. GSM, laptop en camera worden opgeladen in de auto en af en toe bij buren in de caravan.
Je zal naast een lang snoer (wij hebben altijd 25m mee, alsook enkele kortere, en een verdeeldoos in de vouwwagen), ook zeker een verloopstekker nodig hebben
Ik heb bij De Vrijbuiter de navolgende combinatie gekocht.
Een stekkerblok(3) met 20 mtr snoer, een verlengsnoer van 10 mtr. Dit in een CEE uitvoering en een losse Verloop van CEE naar een standaard stroom aansluiting. Trouwens ook een safebox geschikt voor een CEE aansluiting (voor de verlengkabel). Dit geeft mij redelijk flexibele mogelijkheden. Oh ja in mijn keukenblokje heb ik een trafo voor het pompje voor de kraan en ook drie stekkeraansluitingen gemaakt. Dus stroomaansluitingen Wat mij brtreft genoeg.
lengte van een eventuele haspel hangt erg af van de sort campings. Hou je van laantjes dan is 5-10 meter voldoende.
Velden en ruim opgezette campings hebben meestal meer lengte nodig (vaak hebben ze zelf voldoende verlengstukken).
De hulpkoppeling voor Frankrijk is waarschijnlijk wel nodig (tenzij ze CEE aansluitingen hebben).
Kijk ook even naar de aansluiting op je eigen wagen.
Voor de hand liggend wellicht: Het is niet raadzaam om je kabel over de weg/pad te leggen wanneer daar (veel) overheen gereden wordt. Het komt de levensduur van je kabel in elk geval niet ten goede.
Wij gebruiken de zelfde als op de foto van Paulvh.
Verder hebben we een haspel van 10 meter naar tussenstuk, een stekkerblok, een verlengsnoer van 5 meter naar de keuken en van 3 meter voor de kachel.
En zo'n dubbelstekker (http://accessoires.upc.nl/Euro-dubbelstekker-230VAC).
Zo zie je maar dat we best van eclectische apparaten bij ons hebben.
Citaat van: Swede op januari 25, 2015, 05:50:40 PM
lengte van een eventuele haspel hangt erg af van de sort campings. Hou je van laantjes dan is 5-10 meter voldoende.
Velden en ruim opgezette campings hebben meestal meer lengte nodig (vaak hebben ze zelf voldoende verlengstukken).
De hulpkoppeling voor Frankrijk is waarschijnlijk wel nodig (tenzij ze CEE aansluitingen hebben).
Kijk ook even naar de aansluiting op je eigen wagen.
In Frankrijk hebben ze een gewone stekker en contrastekker als hier. Alleen de aarde is een pin of gat in het midden onder de gewone pinnen of gaten. Als je tegenwoordig een stekker koopt is daarin vaak al voorzien, die kun je hier maar ook in Frankrijk gebruiken. Natuurlijk zijn er ook campings waar je de EEC stekkers nodig zult hebben.
Oja en niet te vergeten hebben wij ook een verloopstekker (http://www.obelink.nl/technische-accessoires/elektriciteit/verloopsnoer.html?category_params=sort_by%3Dprice%26sort_order%3Dasc%26s_company%3D1%26category_id%3D1235)
Wij hebben 15 (of 20, daar wil ik vanaf zijn) meter CEE snoer dat aan één kant direct het chassisdeel van de wagen in gaat. Daarnaast twee verloopjes (van IEC naar CEE en omgekeerd) en een gewone (IEC) bouwmarkt 'klos' van 20 of 25 meter. De laatste gebruik ik in noodgevallen als extra verlenging i.c.m. de twee verloopjes. En anders als stekkerblok in en om de wagen zelf. Alles in neopreen.
Bedankt weer allemaal voor de snelle reacties! Ik ben al een heel stuk wijzer!!
ik zit met 60 meter ::)
komt eigenlijk doordat wij onze inboedel hebben kunnen aanschaffen bij de faillisements verkoop van Vervat in Rotterdam enkele jaren geleden.
Deze was toen zooooo voordelig en is eigenlijk al vaak goed van pas gekomen.
Soms sta je bijna naast een aansluitpaal en zit je wel met die 60 meter die je moet afrollen, maar goed dat nemen we dan op de koop toe.
heb zelf ook zo'n 50m, laat lekker op de haspel wat ik niet nodig heb, helemaal afrollen is alleen nodig als je veel (meer dan 1200watt )
verbruikt, dat gebeurt bij mij nooit, scheelt weer................
Peter
Ik heb ook een snoer van ongeveer 50 meter, een verloop stekker, een stekkerblokje van 3 en een verlengsnoer met een blokje van 4.
Wat hierboven ook al genoemd word is dat de campings over algemeen een verloopstekker te leen hebben. Soms tegen een borgprijs.
Wij hebben een stroomverdeler zoals Paulvh, maar met 4 aansluitingen en een zekeringenblokje. Aan deze verdeler zit 20 meter draad. Daarnaast 30 meter verlengsnoer (CEE) voor het geval dat. Deze hebben we al eens nodig gehad, en 50 meter was niets te kort! Daarnaast een Zuideuropa verloopstekker en een Zwitserse verloopstekker. Beide nog nooit hoeven te gebruiken, en we zijn in Italie en Zwitserland geweest.
Ik lees hier dat sommige mensen de haspel opgerold laten, op zich geen probleem met een LED lampje, maar als je bv een koffiezet app, waterkoker, of zelfs een elektrische bbq aansluit dan kan de haspel zo heet worden dat deze begint te smelten met kortsluiting tot gevolg. Dit is dan ook precies de reden waarom je bij een stofzuiger het snoer altijd volledig moet uitrollen. Dit is geen fabel! Ik heb de voorbeelden in de praktijk met mijn eigen ogen mogen aanschouwen.
Ik ben het met Thieyo eens, een haspel/stofzuigersnoer moet je helemaal uit rollen. Zo is mij dat altijd geleerd en ik heb zelf een keer meegemaakt, met iemand die dat onzin vond, dat de hele haspel begon te smeulen. Gevolg kortsluiting in de meterkast, het aangesloten apparaat kapot en de haspel met snoer compleet weg gesmolten in een paar minuten tijd.
Ik wil dit toch een beetje nuanceren. Bij de veel haspels staat gewoon vermeld welk vermogen er gebruikt mag worden bij een bepaald percentage afgerold snoer. Dat kun je rustig aanhouden, want dat staat er niet voor niets op. Veel moderne haspels hebben bovendien een temperatuursensor. Daar moet je niet absoluut op vertrouwen (al was het maar omdat je bij afschakelen een tijd moet wachten voor hij weer in bedrijf komt), maar het is een goede secundaire zekerheid.
Daarnaast geldt in z'n algemeenheid: hoe dikker het snoer, hoe kleiner de warmte-ontwikkeling. Het genoemde voorbeeld van de stofzuiger is daarvoor illustratief, helemaal terecht en kun je ook voelen: de meeste stofzuigers hebben een relatief dun snoer, maar zijn desondanks pakweg 1600 watt. Daarvan is het beslist verstandig om het in z'n geheel uit te rollen als je van plan bent meer te doen dan wat kruimels rond de kattenbak weg te zuigen. Zeker als je 'm op vol vermogen gebruikt. Je kunt, zelfs als het snoer afgerold is, vaak merken dat het na gebruik een beetje lauwwarm aanvoelt (en daardoor overigens ook weer makkelijk oprolt). Dat geldt tevens voor andere continue gebruikte apparaten, zoals de genoemde BBQ.
Bij gebruik van een koffiezetter of een kleine waterkoker op een klos van pakweg 3 x 2,5 mm² op een camping waar je 6 of 10 ampère mag trekken hoef je echter niet zo snel bang te zijn. De afname van het maximumvermogen vindt bij dergelijke apparaten alleen plaats gedurende de relatief korte opwarmtijd. Dus zodra de koffie gezet is of het water kookt, zakt het vermogen naar 'weinig' (warmhoudplaatje) resp. 'niets' (waterkoker). En van 800 tot 1200 watt gedurende een paar minuten wordt een klos met 3 x 2,5 snoer echt niet overmatig heet.
De situaties waarin in een paar minuten een klos wegsmelt, betreft meestal klossen van 3 x 1,5 mm² of zelfs 3 x 1,0 mm² bij gebruik van een continue vermogen. En dan vaak ook nog eens met snoer met een PVC mantel.
Goedkoop is ook hierbij duurkoop
Ben ik ook helemaal mee eens, ik rol mijn haspels ook niet altijd af, maar ik weet ook dat heel veel mensen geen verstand van elektriciteit hebben en voor hen is een haspel een haspel. Vandaar toch even deze opmerking. Een gewaarschuwd mens voor twee, toch.
Volgens de NEN3140 moet een haspel geheel uitgerold zijn. Dat je het teveel aan snoer op een hoop legt maakt niet uit. Zelf leg ik het achter de caravan verdeeld. Met de klapper ga ik dit ook doen.
Citaat van: peter123456 op januari 25, 2015, 08:19:53 PM
heb zelf ook zo'n 50m, laat lekker op de haspel wat ik niet nodig heb, helemaal afrollen is alleen nodig als je veel (meer dan 1200watt )
verbruikt, dat gebeurt bij mij nooit, scheelt weer................
Peter
Weet wel peter dat je dan een spoel creëert hret is beter om hem helemaal af te rollen ook al lijkt het onzin want voorkomen is beter dan genezen
Citaat van: patser op februari 22, 2015, 11:26:17 AMVolgens de NEN3140 moet een haspel geheel uitgerold zijn. Dat je het teveel aan snoer op een hoop legt maakt niet uit. Zelf leg ik het achter de caravan verdeeld. Met de klapper ga ik dit ook doen.
NEN3140 heeft betrekking op bedrijfsmatig gebruik. Als de normen voor bedrijfsmatig gebruik overal op privé gebruik van toepassing verklaard zou worden, dan zou geen enkele persoon meer een ladder tegen z'n gevel mogen zetten en geen boormachine meer in z'n handen mogen hebben omdat die niet gekeurd, noch periodiek geïnspecteerd zijn en niet -per definitie- door een voldoende vakkundige persoon gebruikt worden. :)
voor alle hier beschreven reacties blijft het het zelfde, gebruik je gezonde verstand!
als je niet verder komt dan wat ladertjes voor telefoons en een koelkast hoef je de 3x2,5 (HO7RN) echt niet af te rollen,
bij wat grotere vermogens zoals bv de genoemde electrische bbq moet dat wel,.
het gaat er om dat je even nadenkt bij wat je doet!
en ja, better save than sorry
Peter I: I:
Ik ben nog nieuw op het geboed van camping elektra, maar aangezine er al zoveel topics over stekkers ed zijn, ste ik mijn vraag hier.
Citaat van: Paulvh op januari 25, 2015, 04:37:13 PM
Ik heb bij De Vrijbuiter de navolgende combinatie gekocht.
Een stekkerblok(3) met 20 mtr snoer, een verlengsnoer van 10 mtr. Dit in een CEE uitvoering en een losse Verloop van CEE naar een standaard stroom aansluiting. Trouwens ook een safebox geschikt voor een CEE aansluiting (voor de verlengkabel). Dit geeft mij redelijk flexibele mogelijkheden. Oh ja in mijn keukenblokje heb ik een trafo voor het pompje voor de kraan en ook drie stekkeraansluitingen gemaakt. Dus stroomaansluitingen Wat mij brtreft genoeg.
Naast dit soort stekkerdozen met een CEE stekker (voor de aansluting op de camping) en een normale 220v stekkerdoos (?), zie ik ook "ten/vouwwagen units" met een zekering zoals deze:
(http://admin.wat-communicatie.nl/foto/wendystet2/1385125257.jpg)
Is zo'n unit nodig? ze kosten aanzienlijk meer dan de stekkerdoos die eerder gepost is.
Zo'n stekkerdoos met een zekering heb ik ook. Maar eigenlijk is het niet zo zinvol, vaak zijn die zekeringen sterker dan de zekering die op de campingpaal zit, dus als je er teveel aanhangt klapt die laatste er uit. Een stekkerdoos met een aardlekschakelaar biedt wel extra veiligheid, maar die is nog duurder. Tsja, wat is nodig? Ik denk dat de meeste mensen zonder aardlekschakelaar kamperen. Ik heb zelf niet op kabels en aansluitingen bezuinigd en van die cee kabels gekocht, maar ook daar verschillen de meningen over.
Citaat van: weep op april 09, 2015, 09:06:47 PM
Een stekkerdoos met een zekeringheb ik ook. Maar eigenlijk is het niet zo zinvol, vaak zijn die zekeringen hoger dan de zekering die op de campingpaal zit.
Dat klopt. In feite dient een zekering(-automaat) op een camping het primaire doel het verbruik te beperken. Natuurlijk is het ook een kortsluitveiligheid, maar bij echte kortsluiting is de waarde van de zekering(-automaat) nauwelijks van belang. Die gaat er dan altijd wel uit of-ie nou 6A of 16A is.
Een aardlekschakelaar is inderdaad (uiteraard) wel zinnig.
Persoonlijk vind ik bezuinigen op veiligheid bij electriciteit (en gas uiteraard) een beetje 'penny wise pound foolish'.
Ik heb een tussenstekker-aardlekschakelaar er tussen zitten. Bij aansluiting op de omvormer in de auto gebruik ik die niet (bij afschakelen van de omvormer gaat die aardlek steeds mee uit), maar bij aansluiting op de stroomkast heb ik hem er wel tussen. Nat gras, elektra voor de helft buiten, auto's over snoeren die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn, kleine kinderen en aansluitkasten die doorgaans niet op aardlek beveiligd zijn. Genoeg redenen. Gewoon tussen de kast en het snoer of tussen de caravanstekker en het snoer. Beetje vergelijkbaar met zoiets:
http://www.eijlander.nl/D81250-Aardlekschakelaar-Stekker-Met-Stopcontact-230v-16a-30ma-Metdeksel-a-413156-2847.html
Als verlengsnoer gebruiken we een 25m snoer 3x1,5mm2 neopreensnoer. Neopreen is duurder, maar heeft grote voordelen tov PVC. Zo kan het probleemlozer over steenslagpaden liggen waar auto's rijden en is het vele malen hittebestendiger. Neopreenhaspels zijn ook minder gevoelig voor niet afrollen. PVC is goedkoop, maar eigenlijk vrij kwetsbaar.
Zo'n stekker is nog wel te betalen, is die er ook in CEE uitvoering? Anders past hij niet op de meest campingkasten neem ik aan?
Een Crusader stekkerdoos met automatische zekering en aardlek kost 125,- :Z
Citaat van: Wanderer200 op april 10, 2015, 12:14:55 AM
Zo'n stekker is nog wel te betalen, is die er ook in CEE uitvoering? Anders past hij niet op de meest campingkasten neem ik aan?
Een Crusader stekkerdoos met automatische zekering en aardlek kost 125,- :Z
Wij hebben het andersom. Alles is uitgevoerd met gewone randaarde-aansluitingen (de omvormer ook) en we hebben alleen zo'n verloop als we een keer een 'echte' campingkast tegen komen:
(http://www.scheepsdiefshop.nl/product_thumb.php?img=images/110878.jpg&w=250px&h=178)
Goedkoper en meer keuze in stekkers, tussenstekkers en snoeren dan alles in CEE uitvoering.
wat denken jullie dat haniger is 1x een CEE snoer van 30 meter of 1x 10m en 1x20m ?
Citaat van: Wanderer200 op april 15, 2015, 07:40:47 PM
wat denken jullie dat haniger is 1x een CEE snoer van 30 meter of 1x 10m en 1x20m ?
1x10 +1x20mtr
Dacht ik ook,
zijn die blauwe CEE stekkers (spat)water dicht zodat je die koppeling gewoon in het gras kunt laten liggen?
Citaat van: Wanderer200 op april 15, 2015, 08:51:02 PM
Dacht ik ook,
zijn die blauwe CEE stekkers (spat)water dicht zodat je die koppeling gewoon in het gras kunt laten liggen?
Neem voor de zekerheid een stekkersafe
Hangt van de IP waarde af. De meesten zijn IP44, dat is spatwaterdicht. Zou ik niet in nat gras laten liggen of vol in het weer.
Als je IP65 of IP67 hebt is het geen probleem.
(Dan wel beiden -stekker en contrastekker- uiteraard!)
CiteerDe meesten zijn IP44, dat is spatwaterdicht. Zou ik niet in nat gras laten liggen of vol in het weer
Kan makkelijk, daar zijn ze namelijk voor.
Alleen als er centimeters water op het gras komt te staan of de stekker ligt in een plas dan wordt het (misschien) een probleem.
Maar voor gewoon weer en regen is IP44 al genoeg.
ik heb 1x10m en 1x20m welke classificering de vrijbuiter gebruikt geen idee, heb er voor de zekerheid een "Safe guard" bij gedan kost ook maar 1,19.
Opgepast. Volgens mij heb je voor die CEEform stekkers de grote safe gaurd nodig. Ik kan me herinneren dat ik op de camping ooit eens tot die conclusie kwam.
Citaat van: Wanderer200 op april 16, 2015, 12:21:45 PM
ik heb 1x10m en 1x20m welke classificering de vrijbuiter gebruikt geen idee, heb er voor de zekerheid een "Safe guard" bij gedan kost ook maar 1,19.
Ben bang dat dit niet de goede is.
Maar deze moet het zijn: http://www.vrijbuiter.nl/assortiment/zoekresultaat/?artsearchmode=AND&pagessearchstart=0&alstart=0&artsearch=Pro%20Plus%20Stekker%20Safe
Iets van nog geen 6 eur
Goed punt, zal het proberen zodra ik de spullen heb maar het zal wel niet gaan passen dan. Dan gaat die grotere met de volgende bestelling mee.
Citaat van: Grsnld op april 16, 2015, 10:42:16 AM
Kan makkelijk, daar zijn ze namelijk voor.
Alleen als er centimeters water op het gras komt te staan of de stekker ligt in een plas dan wordt het (misschien) een probleem.
Maar voor gewoon weer en regen is IP44 al genoeg.
Als je hem in het gras legt - waar snel een laagje water kan blijven staan bij regen of waar het zelfs behoorlijk vochtig kan worden van dauw - zou ik IP44 echt niet aanraden.
In het hoge gras heb je het niet alleen over wat opspattend water.
Daarbij zit je op veel campings met oudere installatie niet aangesloten achter een aardlek. Al met al zeker geen veilige situatie.
Zou je hem vrij ophangen dan zou hij tegen een buitje moeten kunnen.
IP44 wordt doorgaans gebruikt onder een afdakje of binnen in vochtige ruimten waar waterspatten kunnen voorkomen. Voor echt buiten vol in het weer wordt gelukkig doorgaans een hogere classificatie gekozen.
De tabel hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/IP-code (http://nl.wikipedia.org/wiki/IP-code) geeft het wat gedetailleerder als jouw tabel.
De safe guard helpt door een extra buffer tussen dit vocht en de stekker.
Dan nog; eerst de stekker uit het camping stopcontact en daarna pas je safe guard openmaken om je verlengsnoer los te halen.
Afgelopen jaar op de camping zag ik de meest gevaarlijke combi's zoals gewoon verlengsnoer (oranje) aan huisstekers en stroomblokken dat terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam. En was behoorlijk verbaasd dat alles gewoon zonder storingen bleef werken.
Ben niet bang voor storingen, alleen voor onnodige potentiële gevaren ;)
Wij hebben ook zo'n gezekerd blok met aardlek. Als het dan fout gaat klapt er zeker érgens iets uit. Werd geleverd met 20 of 25 kabel eraan. Dat heb ik ingekort want hopeloos met oprollen. Nu dus blok met een metertje kabel, grote haspel, nog een los stuk, safeguardbox voor de verbinding en een verloopje camping stekker naar "gewoon". Die laatste nog nooooit gebruikt, maar wie weet.
wij hebben een 30 en 20 mtr CEE snoer en op de wagen een contra wandcontactdoos die via een
aardlek automaat 2 onder de wagen aan gemonteerde en 2 in de wagen gemonteerde stopkontacten zit.
en uiteraard een verloop naar "normale" stekker (let wel op dat die een aardpen gat heeft) voor belgie en frankrijk.
en een engelse verloop.
NB: Als je een aardlek in de wagen hebt, is de installatie ACHTER de aardlek beveiligd teven aardlekken >30mA.
De voedingskabel vanaf camping naar de wagen dus nog niet :)
Die van ons is vorige week stuk gegaan. Net deze besteld:
(http://i.marktplaats.com/00/s/NjAwWDU1Mw==/z/E7MAAOSwkNZUnRla/$_84.JPG)
Die kan dus al in de stroomkast van de camping aangesloten worden, direct of aan de CEE-euro adapter. Dan is de voedingskabel naar de wagen wel al mee beschermd. Gezien de auto's die er wel eens overheen rijden niet eens zo'n overbodige luxe, maar ook omdat de stekker bij de keuken binnenkomt en onze zoon momenteel een heel nieuwsgierige en vindingrijke anderhalf jaar oude peuter is die in een oogwenk stekkers eruit heeft liggen.
waar eigenlijk niemand het over heeft is de kerndiameter van de verlengsnoeren
de meest gangbare zijn 1,5 mm en die mogen 5 amp belasting met kortstondige piek van 8 amp.
beter is het om 2,5 mm draad te nemen, zeker als het om 50 mtr kabel gaat.
Dat is zeker waar, maar hangt van meer factoren af dan alleen de kerndiameter (t.w. isolatiemateriaal en omgevingstemperatuur).
Praktisch gesproken kun je dus op een camping met een 6A aansluiting (zoals die van het afgelopen klapweekend) prima met een goed snoer van 1.5mm2 toe. Maar dikker blijft natuurlijk altijd beter. :J
Citaat van: mar-klipper op mei 20, 2015, 07:34:51 PM
waar eigenlijk niemand het over heeft is de kerndiameter van de verlengsnoeren
de meest gangbare zijn 1,5 mm en die mogen 5 amp belasting met kortstondige piek van 8 amp.
beter is het om 2,5 mm draad te nemen, zeker als het om 50 mtr kabel gaat.
Och, neopreensnoer van 3x1,5 met een lengte van 25 meter is bij ons meer dan eens zwaar belast door duurbedrijf met een 2,5kW hogedrukspuit. Geeft geen krimp. Het meest spannend zijn dan nog de stopcontacten, die kunnen smerig heet worden.