Mercury op de weegbrug
We gaan op vakantie en nemen mee;
520 KG totaal, VW met imperiaal, verlengde afdekhoes, schokbrekers, reservewiel, voortent, twee ondertentjes, grondzeil, luxe luifel, zonneluifel, zak haringen, alle tentstokken, disselbak, 4 lichte stoeltjes, afdekplank, ingerichte keuken en opstapje.
(Dus zonder bagagekratjes en beddengoed enz.)
We hebben de VW maar eens op de weegbrug gezet, gewoon leuk om te weten.
Nu kunnen we plannen wat er op de imperiaal nog mee kan, surfplanken/fietsen/bootje?
Wel leuk plaatje bij de weegbrug, helaas geen foto: VrachtWagen 30 ton // VrachtWagen 20 ton // VouwWagen ½ ton O0
Wel goed bedacht al zeg ik het zelf WW Ik denk dat er maar weinig forumleden zijn die kunnen zeggen dat ze weten hoeveel bagagegewicht ze meenemen op vakantie. Ik in ieder geval niet :#
Wilde ik ook nog een keer doen! Leuk dat je dit gedaan hebt! Wat ik me afvraag heb je spullen zoals campingtafel, droogrek, stoelen4x, klapkast etc ook onder het zijl laten liggen en is dus mee gewogen?
Die van ons weegt start klaar, maar met een lege imperiaal, ongeveer 685 kg. :)15]:)51]
Is dus 35 kg te zwaar.
@Theu: dat is geen probleem. Je hebt een marge van 10% voordat er wettelijk sprake is van overbelading.
Citaat van: KenJo op juni 11, 2015, 07:21:12 PMdat is geen probleem. Je hebt een marge van 10% voordat er wettelijk sprake is van overbelading.
Ik kan me vergissen, maar volgens mij is bij 1 kilo wettelijk al sprake van overbelading, maar is er een beleidsregel dat er pas vanaf 10% beboet wordt. Je kunt dus wel gewoon verplicht worden om ter plekke die pakweg 60-65 kilo te veel naar je auto over te hevelen (als die daardoor niet op zijn beurt boven z'n t.m.m. uitkomt uiteraard, want anders heb je alsnog een probleem).
Citaat van: KenJo op juni 11, 2015, 07:21:12 PM
@Theu: dat is geen probleem. Je hebt een marge van 10% voordat er wettelijk sprake is van overbelading.
En hou er wel rekening mee dat als je nat moet in klappen je nog zwaarder bent
Ja jullie hebben allemaal gelijk. :)16]:)106]
Ben jaren chauffeur op de camion geweest.
En ben 1 keer gecontroleerd op een moment dat het mij niet goed uit kwam. :)35]:)51] Het was 1 van de weinige keren dat ik het even iets sneller en makkelijker deed. Gewoon omdat het regende en dat is met machine transport niet handig.
Kwam er gelukkig vanaf met "alleen" maar een prent. Maar het is nie goe nie voor de populariteits poll.
Als je meer dan 10 % te zwaar bent reken je alle kilo's af die je te zwaar bent dus niet bv 11 % te zwaar en dan 1% afrekenen dus blijf onder de 10 !
Citaat van: superkoe32 op juni 11, 2015, 10:58:59 AM
Wilde ik ook nog een keer doen! Leuk dat je dit gedaan hebt! Wat ik me afvraag heb je spullen zoals campingtafel, droogrek, stoelen4x, klapkast etc ook onder het zijl laten liggen en is dus mee gewogen?
Geen klapkast maar wel de tafel en de lichte stoeltjes.
Het viel me nog mee ;-)
Citaat van: Nekaf op juni 11, 2015, 08:31:08 PM
Als je meer dan 10 % te zwaar bent reken je alle kilo's af die je te zwaar bent dus niet bv 11 % te zwaar en dan 1% afrekenen dus blijf onder de 10 !
Ja dat dan weer wel:)16]
Ik heb geen idee eigenlijk wat er aan spullen in en op de Cocoon zit. Wel meteen gewogen toen ik thuis kwam van de aflevering, 420 echte kg's. Het is wel iets om rekening mee te houden. Te zwaar is te zwaar. En jammer dat je vakantie er door wordt verpest.
Citaat van: olaf73 op juni 11, 2015, 07:56:13 PM
En hou er wel rekening mee dat als je nat moet in klappen je nog zwaarder bent
Maar, je wordt aangekoppeld gewogen: de druk op de wielen wordt gemeten. De kogeldruk nemen ze niet mee. Scheelt toch weer een paar kilo.
En als particulier is overbelasting een verkeersovertreding. Als vervoerder (professioneel) kan het ook een economisch delict zijn. Bij een overtreding krijg je een boete, bij een economisch delict een astronomische transactie.
Zelf hebben we de kar ook gewogen, net na erg nat inklappen. 635 kg, losgekoppeld. We hebben ongebeer 50 kg kogeldruk, dus zitten ruim binnen de marge.
Ik heb onze Malawi nog niet op de weegbrug gezet maar heb wel de spullen die er in gaan gewogen (met een goedkope bagageweger bevestigd aan een dakbalk van de garage). Grote spullen apart, kleine spullen per kratje.
Er van uitgaande dat de massa leeg op het typeplaatje klopt, en met een schatting van 50kg voor vast gemonteerdde accessoires (disselbak en reservewiel) bljven we ruim binnen de marge. Voordeel is dat ik bij inpakken ook al kan zorgen dat links-rechts verdeling een beetje in orde is en dat het makkelijk bepalen is wat ik moet veranderen als er een te veel kogeldruk is of als we toch te zwaar zijn ooit (wat ik niet verwacht overigens).
Je bent er even mee bezig maar het is minder werk dan je denkt.
Ik heb nog een 2011 documentatie die spreekt over meerdere gewichten om de verwarring nog groter te maken heeft Frankrijk andere regels??
Maximaal laadvermogen= 600/750 kg in Nederland
500 kg in Frankrijk en Groot Brittannië.
Op de Mercury VW zit een plaatje 600 kg en op de Alko as een 750 kg plaatje.
Wat is het nou?
Het laagste gewicht telt.
De aanhangwagen is voorzien van een Nederlands kenteken en bijbehorende typegoedkeuring. De nederlandse gewichten gelden dus óók in het buitenland. Dat de vouwwagen een ander laadvermogen aangeeft dan de Alko as is niet vreemd. Alko laat de as voor een bepaald gewicht keuren en over het algemeen genomen zijn de assen redelijk standaard zodat ze ook nder caravans of aanhangwagens gebruikt kunnen worden.
Mercury gebruikt vervolgens die as maar laat de vouwwagen weer door de RDW keuren om zo op de weg gebruikt te mogen worden. De opbouw bepaald dan het laadvermogen en niet de as!
In jouw geval is het dus 500kg omdat Mercury hem zo heeft laten keuren. Mocht bijvoorbeeld hetzelfde type en model vouwwagen in Frankrijk worden verkocht met een laadvermogen van 300kg dan telt voor jou tóch het Nederlandse gewicht omdat jouw vouwwagen een typegoedkeuring heeft uit Nederland én een Nederlands kenteken heeft
Bedankt voor de uitleg, 500 kg wordt gelukkig 600 kg, typefoutje :#