Vouwwagenclub.info

(Openbaar)De vouwwagen => vouwwagenmerken informatie => Topic gestart door: RDDR op september 05, 2017, 11:53:27 am

Titel: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 05, 2017, 11:53:27 am
Hallo allemaal,

ik lees al een tijdje mee hier op op het forum en had nog geen account aangemaakt, gezien ik zelf nog niets kan toevoegen. Hopelijk komt daar snel verandering in.  8)
Ik heb al aardig veel informatie gevonden, maar hoop toch nog een paar goede adviezen.

Eerst maar even mijn 'probleem' schetsen: mijn vrouw en ik zijn eind 30 en reizen met zijn tweetjes. We hebben geen kinderen, wel een grote  hond die af en toe een weekendje mee mag, maar voor langere vakanties bij familie logeert. Op dit moment hebben we een caravan, waar we op zich heel blij mee zijn. Echter: onze laatste 3 vakanties zijn in Oostenrijk geëindigd, omdat je met een caravan niet veel kilometer op een dag kan afleggen, maar ook omdat je zo veel mogelijk autosnelweg rijdt. Bijvoorbeeld de Grimsel pas in Zwitserland zou je prima op doorreis kunnen nemen met auto of auto met vouwwagen, maar een caravan is daar toch net wat breed (2,2m), lang (6,4m met dissel) om comfortabel te kunnen rijden op smalle wegen. Ook is zo'n ding niet zo handig op slecht wegdek of even de berm in om plaats te maken voor ander verkeer. Vind de opbouw van de caravan niet zo fijn. Ook willen we graag naar Noorwegen waar een caravan achter je auto helemaal een beperking wordt.

Dus gekeken naar alternatieven, zoals campers (die dingen rijden echt voor geen meter), Westfalia Marco Polo / California (beroerde, smalle bedden en extreem krap) en dus vouwwagens. Daar zijn we ons nu op aan het oriënteren.

Gezien wij maximaal 4 nachten (meestal maar 2) op 1 plek blijven is voor ons de klapsnelheid wel van belang. Ik heb gelezen dat daar hele discussies zijn geweest over de (on)zin daarvan, maar als je elke 2 - 4 nachten wil verplaatsen is dat echt wel een thema. Caravan hebben we alleen een simpel luifeltje en staat in 15 minuten compleet. Door deze manier van reizen zijn wel ook redelijk makkelijk. Inrichten zal minimaal zijn. Alleen wat echt nodig is. Rest blijft in de auto of vouwwagen.
Nog een puntje: ik heb rugklachten, dus gemakkelijk opzetten / afbreken en een goed bed zijn een vereiste.

We zijn inmiddels bij een aantal zaken geweest en op de beurs in Dusseldorf. Tot nu toe hebben we 3 gegadigden die aan onze eisen lijken te voldoen:
1) Holtkamper Cocoon Aero: ik vind hem erg mooi, windforce neemt al het zware werk over, ruim, snel op te zetten met luifel; nadeel: duur en mijn vrouw vind hem niet zo mooi
2) CCC of CCV: we neigen naar de CCV zonder keuken. Maakt de aanhangwagen een stuk compacter, staat heel snel; nadeel: bed minder fijn dan de andere 2; weinig binnenruimte; inklappen is het optillen van de deksel zwaar voor me
3) 3DOG Traildog: staat heel snel, ruim, voelt heel degelijk aan, 10 jaar garantie; nadeel: ik vind hem lelijk (mijn vrouw niet trouwens), vrij brede kar, wat haringen nodig

Keukens laten voor wat het is: we nemen een koelkastje op 230V en 12V; pitjes gebruiken we in de caravan ook nooit. Lekker met de skottelbraai of uit eten. De CC heeft minder bagageruimte, maar ook dat missen wij totaal niet.  Bekeken, maar afgevallen zijn de Trigano Alpha en Jamet kopie van Comb-Camp, Campooz en Cabanon Malawi 2.0. Die laatste 2 zijn conceptueel vergelijkbaar met 3Dog, maar dan minder goed afgewerkt.
We hebben geen duidelijk budget, zijn meer van in 1 keer goed doen.

Iemand nog nuttige info die ons zou kunnen helpen in de keuze, of wellicht een echte snelklapper die we over het hoofd hebben gezien?

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 05, 2017, 12:00:15 pm
Camping wordt er wel mooier op. Cocoon Aero windforce is mijn keus, zijn net 3 weken voor het eerst weg geweest, 3 campings aangedaan, tussendoor nog even naar huis, opzetten is fluitje van een cent. 6 Ampere werkt altijd. Mooi is smaak, luifel is fantastisch. Pack and Go optillen is toch ook redelijk zwaar, zeker als het bed vol ligt. Als je op een verhoging staat kan je wel beter tillen/trekken om het open te krijgen. Prijs is wat anders. Tweede hands zijn er wel.
Succes met zoeken.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk Pro
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: h2o op september 05, 2017, 12:21:59 pm
Wij hebben enkele jaren geleden dezelfde overstap gemaakt.
Wij hadden een aanhangertje bij van 230cm breed, 7,5 meter lang en 1500kg zwaar.
Hij werd alleen gebruikt om in te slapen en toen onze kinderen standaard in een tentje wilden zijn we overgestapt op een HK Cocoon XL.
Bevalt qu rijden helemaal geweldig, je kunt nu de mooie routes nemen waar je met een caravan niet kunt komen.
Het opzetten gaat na wat oefenen ook erg snel, met 10 minuten kunnen we met z'n 4en overnachten, het inklappen vergt niet veel meer tijd.
We hebben geen windforce (staat wel op het lijstje maar ook zonder werkt het prima) en hebben ook geen pack & go (staat op hetzelfde lijstje).

Persoonlijk vind ik de HK's het mooiste, nipt gevolgd door Aart Kok maar dat is persoonlijke smaak.
Veel plezier met het maken van een keus, ik vond het neuzen op fora en youtube en daarna het showroom bezoek erg leuk om te doen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 05, 2017, 12:35:02 pm
Beiden alvast bedankt!

@h2o: mooi om te zien dat we niet de enige zijn. Ik zie mensen toch fronsen als je van caravan naar vouwwagen wil overstappen.  Rondneuzen is zeker leuk! Afgelopen week bij de VWS in Boxtel geweest en bij de Wit. HK staat nog op onze to-do list (en gaan we ook zeker doen voordat we een knoop doorhakken). HK hebben we een tijdje bij gestaan op de beurs in Dusseldorf. Showroom geeft meer rust en tijd om te kijken. Dus gaat nog komen.

Tussen de CC en de 3Dog neigen we naar de 3Dog, omdat deze met veel minder kracht op te zetten is en min of meer net zo snel. Benieuwd hoe we er na het bezoek van HK over denken.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: nikkel1964 op september 05, 2017, 12:39:04 pm
Om mij te beperken tot het merk waar ik iets meer van weet:

- Combi Camps zijn er verschillende uitvoeringen, de nieuwe Country heeft bijvoorbeeld aanzienlijk meer bagageruimte onder het bed dan de 'eerdere' Country. De Valley heeft de bagage voornamelijk òp het bed liggen, wat de klapsnelheid (beter: de tijd tot je je bed in kunt) langer maakt;
- Als je geen keuken neemt kun je ook overwegen de disselbak weg te laten, bijvoorbeeld een Country Anniversary. (Want normaal staan daar de gasfles en de watertank.) Dat geeft je bijvoorbeeld ruimte voor een ander type disselbak (kleiner/goedkoper/steviger) )of een fietsendrager. Wel of geen keuken heeft natuurlijk (vrijwel) geen invloed op de opzetttijd;
- Gewicht van de klep bij inklappen is zeker een issue. Ik vind het goed te doen maar heb dan ook geen rugklachten. Met z'n 2-en zou het prima moeten lukken? Bedenk wel dat je bij wagens met een pompsysteem je jezelf in principe beperkt tot campings met minimaal 6A stroomvoorziening. Kan me voorstellen met het rondtrek-karakter van jullie kampeerstijl dat je ook campings aandoet waar dat niet is en je dus alsnog handmatig moet uit- en inklappen;
- Bed is natuurlijk persoonlijk, ik zweer zelf bij het originele Country-matras. Maar zeker bij de 'laag bed' modellen als de Valley en de Venezia past er makkelijk een topper op het matras. Bij een Country even uitkijken met de maximale dikte, een paar centimeter moet kunnen.

Kleine tip: het 2e weekend van september heeft de Combi Camp Club haar Najaarsweekend, het derde weekend is het de beurt aan deze club. Twee gelegenheden om een hele hoop zaken eens te bekijken. In het eerste geval natuurlijk beperkt tot CC, het tweede geval meerdere merken.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: nikkel1964 op september 05, 2017, 12:43:37 pm
Ik zie mensen toch fronsen als je van caravan naar vouwwagen wil overstappen.

Yep... Zoals eerder op dit forum geschreven: sinds afgelopen winter heb ik zowel een caravan als een vouwwagen. Die eerste is er bijgekomen omdat ik wèl wil kamperen buiten het seizoen maar geen droogplek (meer) heb voor de vouwwagen. Ik krijg nu dan ook vaak vragen als "Je zult de vouwwagen dan zeker nu wel weg doen nu je een caravan hebt?" Nee dus! Qua rijden, qua kampeergevoel, qua 'beleving' blijft de vouwwagen toch echt superieur  :J :J
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: aartnely op september 05, 2017, 12:51:48 pm
wij zijn 3 jaar geleden overgestapt van caravan naar vouwwagen, en hebben geen seconde spijt
wij hebben een HK cocoon met keuken, het uitklappen is met een beetje ervaring zo gedaan
suc6
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 05, 2017, 12:54:32 pm
Hoi Niels, ook jij weer bedankt voor de info.

De CC lijkt bij ons toch op de laatste plaats te komen. Niet omdat het een slechte wagen is, maar ik heb na 2 op en af breken in de showroom van VWS toch 's avonds echt last van mijn rug gehad. Het feit dat het zwaarste deel moet gebeuren vanuit de grond  (dichtklappen: het op omhoog brengen van de klep) is een zorg waar ik misschien toch te veel mee worstel om deze te kopen. De 3Dog hebben we ook 2 x opgezet en nergens last van. Jammer genoeg zijn daar weinigen van die ervaring ermee hebben en vind ik de CC toch wel een stukje mooier dan de 3Dog.
Matras had ik me ook al bedacht dat ik daar iets mee kan nog. We hebben nog 2 goede toppers over van een paar cm dik. Kan altijd nog opgerold mee in de auto (liever niet ivm opbouwtijd).
Overigens is het uitklappen van de Cocoon Aero op campings waar Windforce niet gebruikt kan worden ook een van mijn zorgen, die ik op de beurs niet kon proberen. In de showroom wil ik wel de Cocoon ook een keer opbouwen zonder Windforce. Als dat te zwaar voor me is, zou dat een punt kunnen worden om de HK af te laten vallen.

Ook wij hebben erover nagedacht om de caravan (voorlopig?) erbij te houden voor korte trips in voor- en naseizoen. Wellicht dat we dat voorlopig ook maar even doen. Kunnen we  na een jaar altijd nog besluiten om die te verkopen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 05, 2017, 01:16:41 pm
Windforce niet gebruiken gaat ook goed, lijkt sneller te gaan. Hulp gas drukveren nemen veel werk over. Let wel op dat als je zonder windforce dicht klapt je de wagen ook moet open klappen met de hand. Zorg wel dat je schone handen hebt want je moet het tent doek aanraken, anders kan je niet aan het frame trekken.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk Pro
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Drikusniet op september 05, 2017, 01:47:22 pm
Bij de Malawi heb ik bij het opzetten en afbreken geen enkele last van mijn rug, want je kunt daarbij gewoon rechtop blijven staan. Alleen bij de haringen moet je omlaag en dat moet je bij alle wagens wel een keer. Dus wel of geen windforce zou voor mij geen beslissende factor zijn.
Aart Kok heeft ook nog vergelijkbare wagens, zou ik zeker ook eens bekijken.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: poldertoerist op september 05, 2017, 01:54:14 pm
Zelf ook overgestapt van caravan naar Vouwwagen.  Heel soms mis ik de caravan. Ben ik eerlijk over maar dat ik enkel als ik voor een weekendje weg wat twijfels heb rondom het weer. Nu kies ik er dan toch vaak voor niet te gaan terwijl ik dat met een caravan wel deed.  Maar als het goed weer is pak ik de vouwwagen wel weer makkelijker...

heb je de Campwerk ook bekeken? lijkt wat op de 3dog.

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 05, 2017, 02:49:37 pm
@OhPeeCee: dat je ook weer moest opzetten zonder Windforce na het afbreken was me niet bekend. Goed om te weten.
@Drikusniet: Malawi 2.0 heeft een vergelijkbaar systeem als 3Dog en inderdaad heb ik van de 3Dog (Malawi niet kunnen proberen, maar is vergelijkbaar, dus waarschijnlijk zelfde resultaat) geen enkele last van mijn rug gehad. Ook kon mijn vrouw hem alleen op bouwen en afbreken. Weinig kracht nodig en in staande positie.
@poldertoerist: Campwerk heb ik inderdaad bekeken. Is wel erg een kopie van 3Dog. Ik heb zelfs gezocht of het niet hetzelfde bedrijf was. Ze gebruiken exact dezelfde aanhangwagen, zelfde keuzes in afmetingen, zelfde matras upgrade...... en kosten ook min of meer hetzelfde. Uit principe ben ik niet dol op een exacte kopie maken van een product met een ander label. Dus als het dit concept wordt dan het origineel met bewezen kwaliteit. Zelfde geldt wat mij betreft voor Combi-Camp versus Trigano.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: sanneman op september 05, 2017, 04:02:08 pm
Leuke zoektocht!

Wellicht minder van toepassing, maar de opmerking over vakanties die in Oostenrijk eindigen triggerde mij :-)

Het gemak, de wendbaarheid etc etc van rijden met een vouwwagen is helemaal top. Maar in specifieke landen (lees: Duitsland en Oostenrijk) ben je wel beperkt tot dezelfde snelheid.
Dus wel makkelijker rijden en inderdaad veel flexibeler in de soort wegen (dit jaar zonder een enkel probleem de Arlbergpass gereden met de klapkar), maar het tempo zal niet veel anders zijn.
Dat is wel het geval in andere landen (bv: België, Frankrijk) waar je mee kunt rijden met andere auto's zonder aanhanger (120 km/H en 130 km/H).

Succes met kiezen!

O ja: topper op matras zou je ook prima permanent in de vouwwagen kunnen laten liggen, dat maakt qua klapsnelheid dus niet uit.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op september 05, 2017, 04:38:30 pm
Wanneer je maar met tweeën bent en veel wil rondtrekken, lijkt mij een hardtop ideaal.
Verder zou ik een keuken niet willen missen. Maar wel eentje waar je niet mee hoeft te sjouwen, want je hebt het toch al in je rug...

Misschien is dit wat: https://aartkok.nl/producten/river-lodge/zambezi-river-lodge-hardtop/ (https://aartkok.nl/producten/river-lodge/zambezi-river-lodge-hardtop/)

Wij zijn wel happy met onze Livingstone en hebben geen hardtop / zambezi ervaring. Maar ik kan me voorstellen dat het wat kan zijn. Als ik het goed heb, is er ook een zambezi forum.

Het geen wat je zegt mbt tot het budget, daar herken ik me ook wel in. Liever in 1x keer goed dan 3x ergernis omdat het toch net niet is. Kijk goed rond bij de verschillende dealers, maar een lijstje met je eisen en wensen en kijk welke vouwwagen het beste scoort.

Voor ons geldt, niets fijner dan slapen onder doek ...
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 05, 2017, 04:58:26 pm
@OhPeeCee: dat je ook weer moest opzetten zonder Windforce na het afbreken was me niet bekend. Goed om te weten.
@Drikusniet: Malawi 2.0 heeft een vergelijkbaar systeem als 3Dog en inderdaad heb ik van de 3Dog (Malawi niet kunnen proberen, maar is vergelijkbaar, dus waarschijnlijk zelfde resultaat) geen enkele last van mijn rug gehad. Ook kon mijn vrouw hem alleen op bouwen en afbreken. Weinig kracht nodig en in staande positie.
@poldertoerist: Campwerk heb ik inderdaad bekeken. Is wel erg een kopie van 3Dog. Ik heb zelfs gezocht of het niet hetzelfde bedrijf was. Ze gebruiken exact dezelfde aanhangwagen, zelfde keuzes in afmetingen, zelfde matras upgrade...... en kosten ook min of meer hetzelfde. Uit principe ben ik niet dol op een exacte kopie maken van een product met een ander label. Dus als het dit concept wordt dan het origineel met bewezen kwaliteit. Zelfde geldt wat mij betreft voor Combi-Camp versus Trigano.


Er staan wat ritsen staan open om de lucht uit de tent te laten


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk Pro
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 05, 2017, 05:13:54 pm
Goh, wat een actief forum hier  :J Top!

@Sanneman: inderdaad zijn wij niet zo'n Frankrijkgangers en is het zo dat we in Duitsland niet veel harder zullen rijden (ik rij nu zo'n 115km/u met de caravan met Tempo 100 keuring). Heel veel harder zal lastig worden met de hoogte van bekeuringen. Overigens zijn we vorig jaar ook over de Arlbergpas gereden (werkzaamheden aan de tunnel). Op zich gaat dat prima, het is lekker breed daar en met 210 pk / 450 Nm voor een compacte caravan kom je vlot boven.
En toch: rijden met caravanspiegels, nergens kunnen parkeren (combi is te lang voor op 2 vakken kwijt te kunnen), willen vermijden dat we op smalle wegen terecht komen..... denk dat we met een vouwwagen dat veel makkelijker zouden doen en ook relaxter aankomen op bestemming.

@Jerome: leek mij ook totdat ik merkte hoe zwaar het was bij de CC. Na wat zoeken heb ik ook ervaringen gevonden van Aart Kok met hardtop die melden dat het dichtklappen verre van licht is. Dus ik begin juist steeds meer naar niet-hardtop te neigen.

@OhPeeCee: helder en logisch. Bedankt, had het zelf niet verzonnen en goed om te weten.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 05, 2017, 05:20:09 pm
Vergeten in de vorige post: ik vind Aart Kok wel mooie wagens hebben. Ik zie alleen heel veel haringen die me een beetje afschrikken
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: nikkel1964 op september 05, 2017, 05:59:24 pm
totdat ik merkte hoe zwaar het was bij de CC.

Doet mij er nog even aan denken: ik hoorde laatst nog van iemand die de kar inklapte door staand het tentdoek naar zich toe te trekken (en daarmee het deksel op te tillen). Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, weet ook niet of het echt goed is voor je tent. Maar die persoon vond het een prima en lichte manier de kar te sluiten...  O0

Een vast deksel heeft, zeker in voor- en naseizoen, voor mij qua comfort toch wel wat pluspunten. Staat wel tegenover dat inderdaad het dichtklappen zwaarder is en dat het soms als lastig ervaren wordt dat bij ongelijke ondergrond steeds de vraag is: waterpas of evenwijdig aan de ondergrond? Een softtop heeft daar inderdaad minder last van.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: astridG op september 05, 2017, 06:32:46 pm
Ik wil even reageren op het stukje waar je schrijft dat je na twee keer de CC uit- en klappen last van je rug had. Normaal hou je het bij 1 keer, of uitklappen, of inklappen, dus dat is een kwart can wat je daar gedaan hebt.. Daarnaast, kan je vrouw het opklappen van de deksel niet doen? Ik ben zelf klein, nog geen 1.60 en bijna zestig jaar en het is voor mij goed te doen bij onze Alpha, vergelijkbaar met de CC.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: spikehome op september 05, 2017, 06:33:59 pm
Snel voor 2 personen zijn idd die je allemaal op noemt.
Voor veel trekken zou ik wel een degelijke vouwwagen nemen.
3dog, campwerk, zambezi, cocoon maar ook de kyte.
De aero vind ik zelf nogal bewerkelijk.

Edit
PS een 3dog ofzo moet je ook geen voortent bij nemen.
Want dan ben je ook aan t bouwen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: CJ-Petra op september 05, 2017, 06:52:15 pm
De Gordigear Saharah of Taiga kan ook nog aan het lijstje toegevoegd geworden.
Afgelopen zomer 3 weken door Noorwegen getrokken, waarbij we 13 campings hebben aangedaan.
Onze Gordigear Taiga is opgezet en gebruiksklaar in een half uur, diezelfde tijd hebben we nodig om op te breken.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 05, 2017, 07:45:58 pm
@NielsP: dat is ook de inklapmethode die bij 3Dog / Campwerk / etc wordt gebruikt. Nu hangt daar niet een zwaar deksel aan waardoor de tent veel minder belast zal worden. Maar het scheelt enorm. Als de tent dit overleefd is het wel een optie voor ons.

@AstridG: mijn vrouw lukt het niet om hem alleen in te klappen. Je hebt wel gelijk dat ik nu 4 x de inspanning heb geleverd van een normale opzet / afbreek sessie.

@Spikehome: cocoon aero bewerkelijker dan de Kyte / Cocoon modular? Verklaar je nader. Dacht dat de Kyte juist de bewerkelijkste was (overigens wel de mooiste vouwwagen op de markt). En inderdaad: bij 3Dog, maar ook CCV/CCC aan wij niet meer opzetten dan de basis en een simpel luifeltje voor schaduw indien zonnig. Zijn we gewend van de caravan. Daar nemen we ook alleen een Isabella Shadow mee.

@CJ-Petra: Gordigear had ik nog nooit eerder van gehoord. Ik ga eens zoeken op internet en kijken of die in de buurt ergens te koop zijn.
EDIT: ik heb net naar Gordigear gekeken en die zijn hier alleen via internet bestelbaar. Daarnaast zelf een wagentje zoeken. Ziet er niet slecht uit, maar voor mij net wat te veel gedoe met te weinig meerwaarde ten opzichte van de lijst die ik al heb.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: spikehome op september 05, 2017, 08:53:45 pm
@RDDR ik heb een filmpje gezien van Niels die bij holtkamper werkt kan ik helaas niet meer vinden.
Maar b.v. de luifel bij de zijramen moet je verlengen met stokken dit is bij de kyte niet.
Ook de luifel stok is in delen en bij de kyte niet.
En als je voor de windforce gaat is in basis (mits het niet te hard waait) geen haring nodig.
Behalve dan wel weer voor de luifel.
En ja de kyte vind ik idd de mooiste van alle (is natuurlijk ook persoonlijk)
Maar de enorme luifel is gewoon super daar vaak genoeg met 10man onder gezeten.
Binnen ruimte voor gezin genoeg.
Kindertent kan je mee klappen ( hebben wij overigens niet en slapen ze voor een nacht in de tent onder het schuine gedeelte die we gewoon met b.v. een doek afschermde.
Laadruimte van 1500l is ook meer dan een Aero al moet je bij beide wagens het airforce systeem wel van de ruimte afhalen.
Evt onder luifel dicht te maken met voorwand is een midden paal plaatsen en 2 ritsen.

3dog in basis zeer snel, keukentje onder luifel maar met slecht weer wil je daar niet staan denk ik.
Zambezi door de deksel kleine ruimte en altijd bukken bij naar binnen gaan.
Ben zelf 1,94 en de vakantie wil ik niet continue moeten bukken.

Maar ieder prijst zijn eigen wagen aan natuurlijk.
Heb zelf wel 15jaar een vouwwagen en weet dat er ook aan holtkamper nadelen zitten (zoals elk merk zijn voor en tegens heeft).
Wat ik het nadeel van de kyte vind is dat bij nat of ochtend dauw enorm lang duurt dat het droogt.
Al kan je hem gewoon zeiknat inklappen en bij de camping open klappen in de regen zelfs en alles blijft droog.
Dat witte dak is besmettelijk maar ook weer goed tegen de warmte.

Ga overal kijken zou ik zeggen.

Verstuurd vanaf mijn Nexus 7 met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: linda75 op september 05, 2017, 10:05:37 pm
voor 2 personen vind ik de Livingstone van aart kok zeker een optie.. deze lijkt op de Zambezi maar dan met andere keuken ( of geen keuken) en geen hardtop maar suftop
de basis is groot genoeg voor 2 personen ( wij kunnen er met zijn vieren in. Qua haringen tel ik er niet meer dan tien. Wil je wat meer comfort rits je de luifel eraan met drie stokjes dus drie extra haringen. inklappen kan onderweg gewoon met grondzeil en al want vuil komt op vuil te liggen. Bed blijft altijd droog. en je hebt het pack en go systeem..

ccc is ook mooi maar idd de deksel optillen is erg zwaar. de 3 dog is ook zeker een snelle klapper maar ik vind deze persoonlijk niet mooi
De holtkamper is een mooie vouwwagen die snel staat... alleen vind ik ze persoonlijk erg aan de prijs... een mooie cocoon is zeker een optie voor jullie. En als je voor luxe gaat het windforce systeem....

succes met de zoektocht.. gewoon plussen en minnen en dan blijven er vanzelf een paar over en die ga je testen... misschien een jaartje huren een optie??? hoef je de caravan nog niet te verkopen... Wij hebben ook altijd caravan gehad en ja ik mis hem ook soms.. omdat alles gewoon netjes op zijn plekje ligt... maar het rijden ermee vond ik verschrikkelijk... dat nooit meer...
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: spikehome op september 05, 2017, 10:47:27 pm
Filmpje van Aero is verwijderd van YouTube.

http://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=11372.msg147271#msg147271

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: CJ-Petra op september 06, 2017, 08:19:24 am
Gordigear wordt in Duitsland verkocht, het bedrijf zit in de buurt van Munchen. Rond de voorjaarsvakantie staan ze meestal op de beurs in Essen. Het karretje kan je naar eigen keuze ook bij hun kopen in meerdere varianten.

Succes met jullie zoektocht.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 06, 2017, 08:48:43 am
Wederom dank allen.

Aart Kok is definitief naar onze lijst verhuisd waar we serieus naar gaan kijken bij een dealer  :J
Ik blijf ze erg mooi vinden en hoop dat een van hun modellen lekker vlot staat in basis.

Ter verduidelijking: wij gebruiken nu onze caravan (en dadelijk de vouwwagen) als een soort van reizende hotelkamer. Geeft ons flexibiliteit, lekker in de natuur en buiten. We hebben nu een keuken waar we alleen de koelkast van gebruiken. Bij een nieuwe vouwwagen hoeven we dus echt geen keuken. Bij goed weer soms uit eten, soms skottelbraai, bij slecht weer uit eten. Hoogstens eens iets heel simpels 's avonds zelf maken (uitsmijtertje of zo) en dan kan op de pannenhouder van de skottelbraai.
Dus bij alle varianten gaan wij uit van een luifel en de basistent. Meer gaan wij echt niet opzetten. Liefst met zo min mogelijk haringen en werk. Het is immers maar voor 3 nachten.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: nikkel1964 op september 06, 2017, 08:55:13 am
Liefst met zo min mogelijk haringen en werk. Het is immers maar voor 3 nachten.

Dat pleit toch weer een beetje voor een hard-top. Deze hoef je immers niet te spannen oid. Zodra de klep opengaat, komt de tent mee en staat gelijk 'vast'. Bij een softtop moet de tent toch op één of andere manier 'uitgezet' worden?

Je woont niet toevallig in het Noorden van het land?
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 06, 2017, 10:38:46 am
Hoi Niels, klopt, vandaar dat onze zoektocht ook is begonnen bij CC en HK (ivm Windforce en hun stelling dat je zonder haringen kan staan).
Ik woon juist in het zuiden van het land, net onder Eindhoven. Dat maakt het wat lastiger om even naar naar HK of Aart Kok te gaan. VWS en de Wit liggen juist wel op minder dan een half uurtje, vandaar dat we daar al zijn geweest.

Rest komt ook, maar moeten we even plannen (hond naar familie en zo).
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 06, 2017, 11:03:15 am
Lijkt erop dat de vouwwagen specialist in Boxtel ook HK gaat presenteren. Volgens de geruchten stroom


Mobiele reactie via Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 06, 2017, 12:22:23 pm
Heb ik daar gevraagd: voorlopig krijgen zij geen HK in de showroom. Worden waarschijnlijk wel service punt.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Klapzwaan op september 06, 2017, 12:59:29 pm
Middagje Bunnik......, toch niks mis mee?
Hooguit een uurtje rijden vanuit omgeving Eindhoven.
Nederland is zo klein, zeker in vergelijking met het buitenland waar we allemaal zo graag naar toe gaan met onze klapkarren.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 06, 2017, 02:52:20 pm
Precies, is ook zo.... De Wit / VWS kon afgelopen weekend gewoon even tussendoor. Bunnik moet ik even plannen in verband met de hond die even onderdak moet vinden bij familie. Gaat komend weekend niet lukken, weekend daarna zou moeten kunnen.

Overigens vind ik de site / modellen overzicht van Aart Kok niet heel helder. Wel hele mooie wagens vind ik persoonlijk. Iemand hier advies voor welke type bij ons past (2 personen, snel opzetbaar met weinig kracht).
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: spikehome op september 06, 2017, 09:48:45 pm
De Livingstone is makkelijk op te zetten.
Ooit bij de wit gedaan voor we de kyte kochten

Verstuurd vanaf mijn Nexus 7 met Tapatalk

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op september 06, 2017, 10:42:00 pm
Tja, dit weekend ga ik er met onze Livingstone op pad. We hebben clubweekend met de R4 club. Dat ziet er dan ongeveer zo uit.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170906/8b8e93dc8b105d78e744c3822270839f.jpg)
Helaas ga ik dit weekend alleen. Andere keren ging er wel een zoon of dochter mee en had ik een extra handje. Nu zet ik hem alleen op. Maar met tweeën is toch net wat makkelijker.
De materialen die Aart Kok gebruikt zijn allemaal net wat degelijker en dus ook zwaarden... Dat maakt het opzetten ook wat zwaarder. Met tweeën geen probleem, alleen kost wel wat kracht.
Maar als jullie samen kunnen opbouwen is het heel goed mogelijk.

En nog een advies tegen beter eten in. Ik zou toch de keuken overwegen. Het gemak van dat alles zijn plek heeft is zo prettig. Je hoeft niet te sjouwen met de koelkast. Ook al gebruik je de keuken alleen maar om een boterham te smeren, koffie te maken en een eitje te bakken. Klep open en klaar. Of onderweg lunchen. Daarnaast is de keuken ook voorzien van een stroom aansluiting, welke ik door gelegd heb in de vouwwagen zelf. Dus stekker er aan en we hebben ook stroom in de tent.

Wij wonen ook net ten zuiden van Eindhoven. Dus als je een keer wil kijken, is dat mogelijk. Ik haal hem morgen avond op en zal vrijdag rond de middag vertrekken. Tot die tijd kan je hem aanschouwen. Mits het niet pijpenstelen regent.
Wat dat betreft ziet het er niet zo gunstig uit  dit weekend.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: nikkel1964 op september 07, 2017, 08:14:58 am
En nog een advies tegen beter eten in. Ik zou toch de keuken overwegen. Het gemak van dat alles zijn plek heeft is zo prettig. Je hoeft niet te sjouwen met de koelkast. Ook al gebruik je de keuken alleen maar om een boterham te smeren, koffie te maken en een eitje te bakken. Klep open en klaar. Of onderweg lunchen.


 :J :J :J :J :J

+1 dus

 :)

(en 'tegen beter eten in' klinkt haast als een leuke woordspeling dus die laat ik er ook in staan  :P )
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 07, 2017, 09:02:20 am
Geweldige combinatie met zo'n R4!

En inderdaad de 'tegen beter eten in'zal per ongeluk zijn, maar komt bijzonder goed uit. We zullen het zeker overwegen. Kosten zijn nog tot daar aan toe, maar bij veel vouwwagens wordt de wagen dan een stuk langer (CCC vs CCV; Kyte vs Cocoon Aero) en dat is wat we juist niet willen. Gezien we juist de passen en kleinere wegen willen rijden. Stiekem staat de Noordkaap nog op de planning, maar eerst maar eens iets minder extreems.
En het klopt dat je in de caravan wel je brood en zo smeert op het aanrecht. Dat mis je als je totaal geen keuken neemt. We nemen het mee.

Morgen / vanavond langs komen gaat helaas niet lukken ivm een verbouwing waar we midden in zitten. Maar Aart Kok heeft zodanig onze interesse gewekt dat we zeker een bezoekje gaan brengen daar.

Onze short list nu:
1) Holtkamper Cocoon Aero met Windforce (planning is om daar zaterdag 16 Sept naar toe te gaan)
2) 3Dog Traildog; al gezien, hele makkelijke, fijne en extreem degelijke wagen en tent. Vind hem alleen niet mooi, maar voldoet aan alles. Keuken binnen de wagenlengte.
3) Aart Kok Livingstone (of Zambezi Original met hardcover): bezoekje moeten we nog plannen
4) CC Valley, zwaar met inklappen: trekken aan tent gaan we nog navragen, maar hier hebben toch de meeste twijfels over. Vrij klein als je alleen de basis op zet, redelijk wat werk als je meer wil. Is meer een optie als 1 t/m 3 afvallen

Overigens staan 1 t/m 3 in een willekeurige volgorde



Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: muis op september 07, 2017, 09:15:10 am
Mocht je zaterdag 16 sept naar HK in Bunnik gaan, we hebben dan ook het najaarsweekend in Bunnik op camping de Boomgaard, dat ligt er vlakbij.
Daar weekend staan er sowieso een Aart Kok Livingstone een Kariba en een Kavango. Je bent van harte welkom om te komen kijken.  Je hoort dan de ervaring van de gebruikers ipv een verkoopverhaal.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: FriedelP op september 07, 2017, 09:20:50 am
Dat de keukens vaak de wagen een stuk langer maken is zeker waar en was ook één van de redenen waarom we geen keuken genomen hebben. Vaak vindt ik ook, maar dat is eerder persoonlijk aan die keukens veel pluraria die wij toch niet gebruiken en plaats innemen. Verder vindt ik ze vaak ook erg duur voor het geen het waard is. Dan steek ik die 1000 euro extra liever in andere aspecten van de wagen. Ik kan je dus zeker volgen in de redenering.


Wij hebben een tweedehands keukenblok aangeschaft met redelijk wat plaats, drie gaspitten en een zeer goed windscherm, maar zonder spoelbakje en zo meer wat wij toch nooit gebruiken op een camping. Wij hebben een dubbelklapper met in het midden een zit. De blok kan daar achteraan aan het deurtje hangen aan de binnenkant. Wagen is zo niet langer en je hebt toch wel alles op een plek zitten en iets degelijks mee om te koken.


De keukenblok die mijn vader heeeeeeel veeeeeel jaren terug zelf gemaakt had, was nog veel ruimer en in mijn gedacht praktischer dan diegenen die we nu hebben. Maar dat was een zelfbouwproject en hij is een pak handiger met zijn handen dan ik.




Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 07, 2017, 09:25:05 am
:J :J :J :J :J

+1 dus

 :)

(en 'tegen beter eten in' klinkt haast als een leuke woordspeling dus die laat ik er ook in staan  :P )

Hear, hear,


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk Pro
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: KampeerFan op september 07, 2017, 10:23:52 am
Ik heb de losse keuken altijd als ideaal beschouwd. Geen gesleep met losse dingen en alles netjes op zijn plek. Het nadeel was het gewicht. Maar tegenwoordig rijden veel keukentjes al op wielen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 07, 2017, 05:10:59 pm
@Muis: bedankt voor het aanbod. We gaan inderdaad naar HK Bunnik. Kan ik gewoon binnen wandelen voor een uurtje of zo? Geen aanmelding of iets dergelijks nodig?

En de keukens: ik zie bij sommigen (ao 3Dog) oplossingen binnen de wagen. Blijft dat het een heel duur stukje tafel is voor ons. Maar nemen het zeker mee en in deze tijd lopen we wellicht ook nog ergens tegen een showroom model aan. Eerst maar eens kijken welke wagen het wordt.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: marainne op september 07, 2017, 06:18:51 pm
ook wij zijn aan het orienteren wat we willen, lach niet eerst 2x caravan, daarna ja een klapper maar daar hebben we nooit mee gecampeerd, dat was een camplet die we vanwege man s gezondheids problemen moesten verkopen,  en toen konden we via via heel goedkoop een hele mooie caravan aankomen, daar zijn we 2 jaar mee weg geweest, echt geweldig, maar toch allemaal weer te zwaar.
( manlief kreeg ook nog een auto ongelukt dat speelde ook mee )
Ik mis het kamperen heel erg, maar we verkochten de caravan met alles erop er eraan ( aan wat achteraf bleek een handelaar ! , helaas )

En nu verraste hij mij vorige maand ik zag dat hij op sites van vouwwagens aan het zoeken was !
De combicamp lijkt ons ideaal, 2 slaap cabines zijn niet nodig, wel veel bagageruimte en een keukentje met 3 pitjes, en water bak.

Dus ik kijk van tijd tot tijd hier even en als jullie tips hebben, heel graag !
Heel veel worden er aangeboden met dubbele cabine met slaapplaats voor 4-8 man, dat is voor ons veel te groot .

Marianne
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: marijnhak op september 07, 2017, 07:15:50 pm
En nu verraste hij mij vorige maand ik zag dat hij op sites van vouwwagens aan het zoeken was !
De combicamp lijkt ons ideaal, 2 slaap cabines zijn niet nodig, wel veel bagageruimte en een keukentje met 3 pitjes, en water bak.

Dus ik kijk van tijd tot tijd hier even en als jullie tips hebben, heel graag !
Heel veel worden er aangeboden met dubbele cabine met slaapplaats voor 4-8 man, dat is voor ons veel te groot .

Marianne

Welkom. Tja, tips. Ik ben gewoon de sites van de fabrikanten afgestruind om een gevoel te krijgen over merken en types. Ook marktplaats en handelaren / specialisten kunnen inzicht geven. In Groessen zit een vouwwagen specialist waar wij net onze Raclet Jasmin van hebben gekocht, maar die had zeker ook kleinere vouwwagens staan!
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: muis op september 07, 2017, 11:13:58 pm
@Muis: bedankt voor het aanbod. We gaan inderdaad naar HK Bunnik. Kan ik gewoon binnen wandelen voor een uurtje of zo? Geen aanmelding of iets dergelijks nodig?
Nee hoor, je bent van harte welkom en er is altijd wel een stoel over ;) Het leuke zo op een camping is ook dat je meer ziet wat er mogelijk is qua indeling en dergelijke.  Daarbij kunnen eigenaren je de voordelen noemen maar ook de nadelen
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: CJ-Petra op september 08, 2017, 08:11:48 am
Nog een ideetje. Wij hebben als 'keuken' een legerkist waar pannen, borden, bekers, bestek, koffie, thee, suiker, olie en kruiden instaan. De kist staan in de vouwwagen en tijdens gebruik staat ie op de deksel. Ook als we gaan tentkamperen of in een kale blokhut overnachten gaat de keukenkist mee.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 08, 2017, 10:59:42 am
Conceptueel zeker iets wat mogelijk is. Jullie uitvoering lijkt me wat aan de zware kant voor iemand als mij met serieuze rugklachten. Maar het concept kan ook anders worden uitgevoerd met lichtere materialen of iets met wielen wat inklapt. Zal ook liggen aan welke wagen het wordt. Bij 3Dog en Aart kok kan de keuken worden geleverd, zonder dat dit de wagen verlengd.

Overigens vind ik de Aart Kok portable keuken ook nog wel een aardig ding.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: h2o op september 08, 2017, 11:15:17 am
50 of 60 cm extra lengte voor een keuken ga je naar mijn idee niks van merken...
Ook niet op de leuke of mooie routes.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: nikkel1964 op september 08, 2017, 11:36:24 am

Overigens vind ik de Aart Kok portable keuken ook nog wel een aardig ding.

Ook in combinatie met rugklachten? Voordeel van een vaste keuken is dat je deze -gevuld en wel- nergens heeft hoeft te tillen of te rollen (wat niet op elk terrein even makkelijk gaat). Vergis je niet in het gewicht van een geladen keuken...

Zoals H2O mijns inziens terecht opmerkt: die 50-60cm extra voor een (vaste) keuken merk je niet tijdens het rijden, ook niet op smalle (berg)weggetjes. Je krijgt er niet in ene een wagen van 5-6 meter van... De vaste keuken is daarnaast heerlijk voor onderweg maar ook bij korte verblijven. Klep open en koken maar  :J
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Theu op september 08, 2017, 12:59:44 pm
Wij hebben een cc Flexi Tent & Trailer. Hierbij word ook geen keuken geleverd. We hebben een oudere bermkeuken gekocht en die staat bij ons op de dissel. Geen disselbak maar een disselkeuken.


Proud owner of a Combi Camp Flexi T&T
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 08, 2017, 02:09:00 pm
Onze HK is 425 cm totaal, met keuken achterop


Mobiele reactie via Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 08, 2017, 03:25:44 pm
Klopt, maar een Cocoon Aero (zonder keuken) is 350cm. Scheelt toch 75cm lengte. En zeker gezien wij een keuken toch al amper gaan gebruiken (gas zit er nutteloos, kraan in de caravan gebruiken we niet, het gaat vooral om de koelkast).... Een en ander ligt er ook aan hoe de keuken is gemaakt (3Dog binnen de wagen, Aart Kok heeft ook dissel keukens) en wat de prijs van de keuken is. Vooral bij Holtkamper van de ik de 3.500 Euro toch ook een ietwat ver gaan. Ze is mooi, maar voor ons gebruik niet te verantwoorden.

@Muis: thanks voor de uitnodiging. Even kijken of we het halen, maar ik ga er vanuit van wel.

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Marcel op september 08, 2017, 04:03:38 pm
Als je de keuken niet gebruikt, zou ik geen keuken kopen. Dat lijkt me een no-brainer eerlijk gezegd.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op september 08, 2017, 04:18:52 pm
Wij hebben dit jaar een nieuwe 3DOG Traildog afgeleverd gekregen en zijn hier afgelopen voorjaar en zomer met veel plezier mee weggeweest. In ons geval was het een opvolger van een tent (en dakkoffer, geen aanhangwagen). Opzet-en afbreek snelheid (en eenvoud), goed rijgedrag en minimale noodzaak tot slepen van spullen en (bewezen) degelijkheid waren belangrijke eisen voor ons. Wij hebben meer dan 10 vouwwagens vergeleken waaronder de typen op jouw lijst, even enkele van onze bevindingen:
1) Holtkamper Cocoon Aero: Mooie wagen, windforce vond ik een nadeel (moet je 10A stroom voor hebben), ziet er natuurlijk stoer uit maar dit opblazen duurt relatief lang. Netto maakt dit de traagste opzetter van deze 3. Na het opblazen moet er trouwens nog het een en ander gefixeerd worden. Het bed lijkt comfortabel maar qua afmetingen niet bijzonder ruim (210x155cm)
2) CCC of CCV: CCC heeft t.o.v. de andere 2 opties de meest ruime keuken. Opzetten gaat bij vlakke bodem lekker snel maar het is wat improviseren met vulblokken etc. op ongelijke bodem. De oppervlakte van de binnenruimte is beperkt, de hoogte is voor mij (1,90 lang) ongemakkelijk laag. Kwalitatief ben ik niet echt overtuigd van de cc, in mijn kennissen kring heb ik 2 ccc bezitters met wat probleempjes.
3) 3DOG Traildog: staat et snelst van deze 3, leefruimte is ruim maar ook veel bagageruimte in de wagenbak, voelt zeer degelijk aan en wordt geleverd met 10 jaar garantie; nadeel de optionele voortent is relatief bewerkelijk met opzetten en de koelbox zit niet in de keuken. Wij zijn voor de keuken erker gegaan en hebben zelf een eigen luxe keuken gebouwd. Zojuist is op de caravansalon in Duitsland een iets luxere luifel ge-introduceert. Het bed met de (optionele) froli bodem is super comfortabel en ook groot (220x180cm).
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: leeuw op september 08, 2017, 07:15:52 pm
Windforce gebruikt inmiddels nog maar 6 amp.
Zet onze wagen binnen een minuut op en het fixeren kost ook amper tijd.
Valt dus wel mee met de traagheid, wat mij betreft. Heb geen ervaring met de andere wagens
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 08, 2017, 08:51:02 pm
@Jan en Leeuw: bedankt voor jullie ervaringen en ook de toelichting dat tegenwoordig 6A afdoende is. Dat heb je eigenlijk overal wel.


Eigenlijk bevestigd Jan wat we zelf ook al vonden. Als ik de CCC / CCV naast de 3Dog zetten, gaat onze voorkeur naar de 3Dog. Gezien we toch moeten gaan afstrepen hebben we besloten om definitief een streep door de CC's te zetten.
Over is dus nog de HK Cocoon Aero, 3Dog Traildog en Aart Kok River Lodge / River Camp

@Jan: Er zijn niet zoveel 3Dog owners, dus even een paar vraagjes:
1) de hoge aanhanger lijkt ons wat onhandig: geen zicht door de binnenspiegel (kan prima zonder, maar toch) en het lijkt ons juist lastig om aan de spullen te komen via het bed doordat de spullen vrij diep liggen. Wat is jouw ervaring?
2) hoeveel haringen gebruik jij als je maar 1 of 2 nachten op een plek blijft
En inderdaad: de nieuwe luifel vind ik aanzienlijk mooier (wel verrekte duur als de prijs klopt). Dus als we hem bestellen gaan we voor de nieuwe luifel. Voortent doen we niet aan. Veel te veel gedoe. Design blijf ik niet heel fraai vinden, maar alles is extreem degelijk gemaakt. Voel super goed aan.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Hemertje op september 08, 2017, 09:41:29 pm
wat vind je van een Basekitchen op de dissel onder de luifel van de Cocoon?
heb zelf afgelopen jaar een Basekitchen gemaakt, zie http://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=20605.0

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: spikehome op september 08, 2017, 09:56:00 pm
Ik kijk met de golf over de kyte heen en heb dan alleen de stoelen onder het zeil liggen.
Opzetten compleet met de hand inclusief waterpas e.d. binnen 20m.
Een windforce gaat sneller ook als je de windforce met de hand opzet.
Je kan overal staan.
Geen gesleep met keuken.

3dog lijkt me ook wel wat maar dan alleen met luifel.
Keukentje minimaal wel groot bed.
Achter de auto er niet over heen kijken zou mij niks uitmaken.

Ga maar eerst kijken en bij de najaar klap weekend.

Iedereen maakt besluiten zoals ze het beste uitkomt voor die situatie.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 08, 2017, 10:00:13 pm
@Hemertje: perfect en mooi..... maar.... jouw kluscapaciteiten liggen ver boven die van mij. Heel ver...
@Spike: wederom dank. We zijn iig terug naar 3 stuks. Hoog tijd om ze te gaan bekijken.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Hemertje op september 08, 2017, 10:10:41 pm
@Hemertje: perfect en mooi..... maar.... jouw kluscapaciteiten liggen ver boven die van mij. Heel ver...
@Spike: wederom dank. We zijn iig terug naar 3 stuks. Hoog tijd om ze te gaan bekijken.

dank, maar kijk eens naar het keukenconcept of dat jullie bevalt?
altijd beschikbaar, onder de luifel, geen gesleep, veel opbergruimte, koelkast gereed ook onder het rijden...
eventueel eitje koken of bakken mocht je niet een volledige maaltijd willen koken
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 09, 2017, 08:43:54 am
Zeker! Het liefste zou ik zonder een langere wagen te krijgen (dus op dissel of zoals bij 3Dog in de wagen) een simpel stukje werkblad hebben met een koelkastje die werkt op 220V en 12V en een 220V stopcontactje ernaast voor de waterkoker op de camping.

Bij Aart Kok kan dit min of meer
Bij 3Dog betaal je vrij veel en krijg je stromend water en een 3 gaspitjes, maar geen koelkast. Dus voor ons gewoonweg niet handig.
Bij de HK Kyte zit er een zeer luxe keuken aan (75cm langere wagen), die mooi maar veel te duur is voor ons gebruik
Bij de HK Cocoon kan je wel een disselkeuken en als je niet de MTT trailer pakt zit die ook nog eens netjes onder de luifel. Die zou aan alles voldoen, maar kost wel 2.500 Euro

Als ik zo handig was geweest als jij (of zelfs 50% van jouw handigheid) zou ik voor een vergelijkbare polossing hebben gekozen. Bijvoorbeeld de 3Dog: voor 650 Euro heb je de af fabriek disselbak; wat opbergruimte, een stukje werkblad en een koelkast kosten bij elkaar 500 Euro. Dus met nog wat aansluit materialen en zo ben je  voor 1250 Euro klaar.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Hemertje op september 09, 2017, 09:22:24 am
dan plaats je toch als alternatief een AK of CC dieselkeuken op de HK cocoon  :#

https://aartkok.nl/producten/kariba/kariba-tent-trailer/aart-kok-aluminium-keuken/

https://webshop.combi-camp.com/nl/aircraft-space-kitchen-nl-2/


dan ben je voor 1.500 euro klaar voor een leuke en praktische disselkeuken
neem dit mee in je onderhandelingen bij HK en ik hoop voor je dat ze dat bij HK niet laten gebeuren...
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 09, 2017, 11:07:55 am
Die had ik nog niet gevonden  ::)
Maar die past inderdaad bij onze wensen en lijkt mij prettiger en handiger dan de HK keuken. Top, tanks.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Hemertje op september 09, 2017, 11:15:26 am
Heb je een persoonlijk bericht gestuurd
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op september 09, 2017, 01:50:47 pm
@Jan: Er zijn niet zoveel 3Dog owners, dus even een paar vraagjes:
1) de hoge aanhanger lijkt ons wat onhandig: geen zicht door de binnenspiegel (kan prima zonder, maar toch) en het lijkt ons juist lastig om aan de spullen te komen via het bed doordat de spullen vrij diep liggen. Wat is jouw ervaring?
2) hoeveel haringen gebruik jij als je maar 1 of 2 nachten op een plek blijft
En inderdaad: de nieuwe luifel vind ik aanzienlijk mooier (wel verrekte duur als de prijs klopt). Dus als we hem bestellen gaan we voor de nieuwe luifel. Voortent doen we niet aan. Veel te veel gedoe. Design blijf ik niet heel fraai vinden, maar alles is extreem degelijk gemaakt. Voel super goed aan.
1) Met een 'normale' auto kan je inderdaad niet over de 3Dog kijken, met een hogere mpv kan je net een beetje eroverheen kijken. Voor ons is dit geen probleem, wij waren totdat wij de vouwwagen hadden gewend om tot het dak vol te laden, nu is dit niet meer nodig en kunnen wij een beetje over de wagen kijken maar kunnen ook prima veilig rijden met het zicht door de spiegels. Via de achterklep kan je bij alle spullen komen, alleen moet je voor spullen tegen de voorkant van de wagenbak erin tijgeren, hier zitten bij ons dus spullen die alleen op locatie nodig zijn en in de wagen kunnen blijven zitten (luifel, opblaasboten, picknictafel etc.). Via het bed kan je prima bij de spullen, al is het ook hier wel handig al de voorste spullen in een krat zitten die je er makkelijk uit tilt waardoor je de achterliggende spullen beter in het zicht en toegankelijk krijg.
Ik heb zelf een railsysteem en met opbergboxen gemaakt waarmee ook de boxen die voorin de wagenbak staan gemakkelijk via de achterklep toegankelijk zijn. Dit is gemakkelijk als de tent niet uitgeklapt is maar ook de achterliggende spullen beter toegankelijk via de klep in de tent.
2) tijdens het trekken kan bij beperkte wind de traildog of de scoutdog met 0 haringen staan. Ikzelf ben nogal precies en heb er een hekel aan bij weersverandering s'nachts eruit te moeten en slaat er normaliter 4 tot 6 haringen in.
In jouw berichten lees ik dat je overweegt een keuken of koelbox op de dissel te plaatsen. Als je hiervoor gaat is het goed te weten dat de luifel van de keukenerker ook aan de zijde van de dissel geplaatst kan worden en hiermee heb je dus ook (van boven) wat beschutting aan de disselzijde. Ondanks dat de basistent met ritsen voorbereid is er geen passende 3Dog voortent voor aan de disselzijde besschikbaar.
Ik heb ook overwogen om een koelbox op de dissel te zetten maar heb uiteindelijk besloten deze ruimte voorlopig te gebruiken voor een fietsendrager. Bovenop het bed (onder de standaard blauwe dekzeil) is er ook heel veel ruimte, hier hebben wij 6 stoelen waarvan 2 met voetensteun, een tafel, tenttapijt en bodembescherming zitten; altijd handig dit bij een stop altijd prettig direct beschikbaar te hebben.
De ruimte in de 3Dog is voor ons (gezin met 3 kinderen) voldoende waardoor wij geen extra dakkoffer meer nodig hebben, dit scheelt weer werk met inladen. De 3Dog is een relatief korte vouwwagen en zeer stabiel en goed rijdende vouwwagen. (geremde uitvoeringen zijn 3,45m lang, de ongeremde uitvoering heet een iets kortere dissel) De geremde on-road traildog weegt slechts 380kg en mag tot maximaal 1000kg worden geladen (hiervoor heb ik de wagen op kenteken gezet).
Ik heb enkele foto's toegevoegd van onze eigenbouw keuken op 2x kogelgelagerde rails met ruime 3 pits kookplaat, ruime koelbox, een ladekast met daarachter opbergboxen (ook de boxen voorin de wagenbak zijn met het rails system via de achterklep te bereiken). In deze wagenbak inrichting zit ook een uitgebreide 230V en 12V installatie waardoor alles (verlichting, koelbox en vonkontsteking, USB laders etc.) plug&play achter de auto, aan de paal en ook autonoom op een accu werkt.
Als je wilt doe-het-zelf-en is de sky de limit, als je eenvoudig iets op de dissel kwijt wilt vindt ik de eerder genoemde aart-kok space-kitchen ook een leuke optie om te overwegen.
(https://farm5.staticflickr.com/4378/36949275612_20e0201017_b.jpg)
(https://farm5.staticflickr.com/4352/36978088471_7dd49f4409_b.jpg)
(https://farm5.staticflickr.com/4387/36978114751_90a15d2344_b.jpg)
(https://farm5.staticflickr.com/4334/36283984464_5d4a4a6280_b.jpg)
(https://farm5.staticflickr.com/4337/36283949584_0835a255b4_b.jpg)
(https://farm5.staticflickr.com/4337/36977370751_95445074bf_b.jpg)
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 09, 2017, 03:15:27 pm
Hemertje: thanks, je hebt al antwoord

@Jan: wederom dank voor je uitgebreide antwoord. Vooral vraag 2 was ik echt wel naar op zoek. Een haring of 4 tot 6 bij een overnachting vind ik geen probleem, maar veel meer moet het niet worden. Bij slecht weer natuurlijk wel.
Ten aanzien van de keuken op de dissel: heeft de traildog aan de disselkant ook de hoge rits voor de nieuwe luifel (die gebruikt de rits van de voortent)? De kleine luifelrits hadden we op gelet bij de Wit, maar op die andere niet, omdat we toch geen voortent willen.
Wij zouden zeker voor de geremde on-road uitvoering gaan.

Ook jij weer: heel fraai gedaan en in het val van de 3Dog eern heel mooie oplossing. De bak is hoog en diep waardoor je veel ruimte hebt waar je bijna niet aan komt. Jouw oplossing lost dat op en een zeer mooie oplossing voor de keuken. Echter vrees ik ook dat mijn klus-capaciteiten niet toereikend zijn om dit zelf te maken. Zal dus toch voor een simpelere of kant en klaar oplossing moeten gaan.

Maar goed: keuken zijn oplossingen voor. De eerste stap is nu komend weekend naar Holtkamper en een keuze maken tussen de Holtkamper en de 3Dog. Ik heb een lichte voorkeur voor HK, mijn vrouw voor de 3Dog. Zal dus wel de 3Dog worden :)
Ook een 230V en 12V oplossing moet ik nog naar kijken.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: astridG op september 09, 2017, 04:44:22 pm
Aangezien je rugklachten hebt, is het misschien een idee dat je ter plekke probeert om bij beide vouwwagens één of meer gevulde kratten eruit te tillen.
Als ik n.l. die foto van de 3dog zie, dan lijkt me dat niet fijn voor je rug.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op september 09, 2017, 05:40:39 pm
Ten aanzien van de keuken op de dissel: heeft de traildog aan de disselkant ook de hoge rits voor de nieuwe luifel (die gebruikt de rits van de voortent)?
Ja de 3Dog heeft ook een hoge rits maar ik verwacht (double check dit bij de 3Dog dealer) dat vanwege de asymetrie van de tent de nieuwe luifel hier niet op past.
Ook iets om aan te denken is dat de lage luifel ook aan de lage en hierdoor zeer goed bereikbare rits vastzit. De diepte van de luifel is net iets minder dan de hoogte van de rits zodat de luifel tijdens het opzetten en afbreken, op het moment dat de stokken er nog niet staan, niet de grond raakt en dus ook schoon blijft. Wil je zeer eenvoudig in ongeveer een minuut een luifel hebben staan dan is de huidige luifel de beste keuze, wil je iets meer beschutting en ben je bereid hier net iets meer opzettijd (en een opstapje of andere voorziening om de hoge rits te bedienen) voor te reserveren dan is de nieuwe luifel een goede optie.

Voor ons was na de vele plussen en minnen op een rij te hebben gezet duidelijk dat wij voor het tenttrailer concept zoals van de 3Dog wilde gaan; doorslaggevende redenen waren de eenvoud en snelheid van opzetten, ruim en comfortabel bed en de ruime laadbak. Hierna hebben wij nog enkele qua concept vergelijkbare alternatieven vergeleken zoals campooz en campwerk. Campooz is qua prijs veel lager maar deze wagen scoorde voor ons minder omdat de stahoogte / ingang voor ons te laag is, duidelijk minder snel met opzetten vanwege onder andere diverse losse stokken met noodzaak voor scheerlijnen met haringen en de onzekerheid over de kwaliteit (nieuwkomer met nieuw model met nog mogelijke kinderziekten, tent is 'made in china' met doek van onduidelijke oorsprong). Campwerk haar portfolio is een slaafse kopie van 3Dog, maar net iets scherper geprijst. De nok van de tent is wel heel erg hoog (20cm hoger dan 3Dog), en net zoals Campooz is de tent 'made in china' maar met een nogal hoge instap (is bewust gemaakt zodat de tent geen aanpassing behoeft voor optionele hogere aanhangwagen, 'one-size-fits-all'...)
Alleen bij 3Dog kan je de kleuren kiezen en krijg je 10 jaar garantie, ik heb contact gehad met mensen die meer dan 8 jaar een 3Dog hadden en het doek blijft volgens hen als nieuw. Toen ik tijdens onze selectie op marktplaats naar gebruikte Holtkampers zocht was ik verrast over hoeveel relatief jonge Holtkampers (tussen 10 en 20 jaar oud) er met al nieuwe tent of nieuw dak en luifel worden aangeboden, ik weet niet of dit een indicatie is voor de kwaliteit van het doek of anders...
Uiteindelijk hebben wij geen compromissen op kwaliteit en functie willen doen en hebben wij voor de 3Dog traldog gekozen.
 
Succes met jullie keuze!

nb: reactie op bericht astridG over tilhoogte kratten: kratten uit de achterkant staan op goede til hoogte, dit gaat dus prima. Zware kratten of goederen via het luik onder het bed erin of eruit tillen vereist wat planning. Ik haal hiervoor enkele Froli bedbodem delen eruit (kwartslag draaien, dit hoeft niet als je deze bed optie niet hebt) en ga dan voor het eruit halen van een krat of ander zware goederen eerst op deze rand zitten. Vervolgens til ik de krat de rand (die is breed genoeg als stabiele tussen plaats) en ga dan zelf op de grond of opstapje staan om de krat of goederen op de grond te brengen. Goederen erin plaatsen gaat in omgekeerde volgorde. De ogenschijnlijk ongewenste rand tussen de tentwand en de wagenbakrand (ca 25 cm) helpt dus juist goed mee om ook zware goederen zonder overbelasting van de rug erin en eruit te halen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Hemertje op september 10, 2017, 10:16:23 pm
Kijk hier eens

https://link.marktplaats.nl/m1202141828
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: spikehome op september 11, 2017, 11:16:00 pm
Tja.
Deze dan spacer staat ook erg snel.
En dit is wel en aparte
Holtkamper Spacer Special Edition
€ 7.950,00
http://link.marktplaats.nl/m1188586523

Maar zou voor deze gaan.
Holtkamper Kyte (XL) | met aanbouw (L) + fietsenrek!
€ 11.998,00
http://link.marktplaats.nl/m1194433754


Verstuurd vanaf mijn Nexus 7 met Tapatalk

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Koos op september 12, 2017, 07:02:13 am
Misschien vloeken in de vw kerk maar wij zijn serieus aan het kijken naar een kip shelter met een de waard voortent. Qua afmetingen en gewicht net zo groot als menig vouwwagen, maar je kunt hebt geen problemen als je hem nat meeneemt. Daarnaast wordt niet alles vochtig als je enkele dagen regen hebt. Reden om over te stappen is dat we onze vakantie bestemming van zuid Europa gaan verleggen naar Oostenrijk en Noorwegen/zweden
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 12, 2017, 08:28:38 am
Tja.
Deze dan spacer staat ook erg snel.
En dit is wel en aparte
Holtkamper Spacer Special Edition
€ 7.950,00
http://link.marktplaats.nl/m1188586523

Maar zou voor deze gaan.
Holtkamper Kyte (XL) | met aanbouw (L) + fietsenrek!
€ 11.998,00
http://link.marktplaats.nl/m1194433754


Verstuurd vanaf mijn Nexus 7 met Tapatalk

Deze Kite heeft een los frame met een fietsen rek, zal het toch eerst vanaf moeten halen, tillen.


Mobiele reactie via Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 12, 2017, 12:51:23 pm
@Jan:  wederom super bedankt voor het zeer uitgebreide antwoord. Ik neig steeds meer naar de 3Dog vanwege de enthousiaste gebruikers, maar ook prijstechnisch gezien kom ik toch zo'n 4.500 Euro goedkoper uit dan de HK Cocoon Aero (beiden in de samenstelling zoals wij ze zouden kopen). Hoewel dat niet van doorslaggevend belang is, telt het wel mee.

@allen: bedankt voor de suggesties, maar ik zie dat minder zitten. De eerste Cocoon zonder Windforce, is maar zo'n 1000 - 1500 Euro goedkoper dan een nieuwe in de gewenste samenstelling met Windforce.
De spacer is inmiddels 11 jaar uit en wel erg veel aan geknutseld. Ook vraag ik me af waarom die 1 jaar na zo'n enorme investeringen weg gaat. Auto leveling, mover, etc zijn verre van goedkoop.
De derde Cocoon kan nog enigszins, maar toch: zelfde prijs als een nieuwe 3Dog en inmiddels ook al weer aardig wat jaartjes oud.

Financieel is het voor ons geen probleem om nieuwe te kopen. Jong 2de hands is te weinig verschil, ouder heeft zo zijn nadelen. Ik sta wel zeker open voor een showroom model / demo of zo, maar 2de hands heb ik tot nu toe weinig interessants gezien.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op september 12, 2017, 01:49:40 pm
Zijn de Aart Kok modellen afgevallen?
Het lijkt wel of er iets van liefde tussen jullie en 3Dog aan het ontstaan is :)3].

Afgelopen weekend alleen met de R4 en de Livingstone op pad geweest. De weersvoorspellingen voor het weekend waren beroerd. Daarom heb ik de vouwwagen op donderdag opgehaald en al vast het kuipzeil ingeritst. Een beetje investering vooraf dat zich uitbetaald bij het opzetten in de regen.
Want vrijdag tijdens het opzetten ging het met bakken uit de lucht.
Ik stond binnen het 1/2 uur zoals op de foto. En dan is een vouwwagen toch wel erg fijn. De tijd die je in de regen bent is beperkt tot waterpas zetten, 4 haringen voor de kuip + 5 voor de luifel. Maar dan zit/sta je ook droog.
 
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170912/7a3abc2157b298a2a8798e06d8a96d32.jpg)

Maar gelukkig was er na zaterdagochtend volop zon en heb ik zondagmiddag droog kunnen inpakken.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170912/1187a6a13a167e0be245b7a7d845001f.jpg)


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 14, 2017, 11:29:16 am
Klopt, hoewel ik de 3Dog nog steeds absoluut geen mooie vouwwagen vind is hij zeer snel opzetbaar met heel weinig harigen. Daarnaast doet dat ding ontzettend degelijk aan en past wel bij onze methode van elke 3 dagen verkassen naar een nieuwe plek.

De Aart Kok vind ik absoluut fraaier om te zijn. Ik ben alleen nog niet van overtuigd van de snelle opzettijd. Ook wat je zelf aangeeft: een half uurtje vind ik eigenlijk te lang. Moet in de helft van de tijd kunnen.  :#

Zaterdag naar HK en vanaf daar zien we weer verder. Ben erg benieuwd hoe de Cocoon Aero gaat bevallen. Vind het een hele mooie vouwwagen, maar verwacht dat we toch voor het simpele, supersnelle en degelijke van de 3Dog zullen gaan uiteindelijk..... wellicht inderdaad een beetje prille liefde aan het ontstaan  8)

Overigens: mijn vorige reactie was niet onbeleefd bedoeld, we waarderen de inzet en ook aangedragen opties, maar het leek met zinvol om maar direct aan te geven dat we dat toch niet gaan doen. Anders gaan mensen nog uren marktplaats afstruinen, terwijl wij al weten dat we dat geen optie vinden.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op september 14, 2017, 12:26:16 pm
Toch denk ik dat je het met de 3Dog niet veel sneller zult doen. Het ligt ook aan het moment van meten, ik moest de wagen nog op zijn plek zetten, afkoppelen, waterpas zetten,.... De handelingen zijn identiek. Wat nogal wat uit maakt is of dat je het alleen moet doen of met tweeën. En de regen helpt ook niet mee. Je wil toch zo droog mogelijk de tent in en niet met je natte schoenen.
Het klappen en opspannen alleen is 5 minuten.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: spikehome op september 14, 2017, 10:42:39 pm
Toch denk ik dat je het met de 3Dog niet veel sneller zult doen. Het ligt ook aan het moment van meten, ik moest de wagen nog op zijn plek zetten, afkoppelen, waterpas zetten,.... De handelingen zijn identiek. Wat nogal wat uit maakt is of dat je het alleen moet doen of met tweeën. En de regen helpt ook niet mee. Je wil toch zo droog mogelijk de tent in en niet met je natte schoenen.
Het klappen en opspannen alleen is 5 minuten.
Hoe zet je de 3dog waterpas als de grond behoorlijk scheef staat?
En je toch beetje waterpas wilt liggen?
Titel: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op september 15, 2017, 07:23:52 am
Hoe zet je de 3dog waterpas als de grond behoorlijk scheef staat?
En je toch beetje waterpas wilt liggen?
Met een wig en het neuswiel denk ik.
En stabiliseren met de steunen aan de zijkant.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: linda75 op september 15, 2017, 09:40:09 am
na mijn menig zit er ook geen verschil in de 3 d dog en aart kok qua opzet snelheid.. ik hoor graag de verschillen dan... beiden blijft openklappen grondzeil vastzetten en luifel ervoor... Maar ik denk ook dat de ts verliefd aan het worden is voor de 3ddog... prima toch!!! zijn benieuwd naar jullie aanwinst :#
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: KampeerFan op september 15, 2017, 09:53:16 am
Als waterpas zetten met het neuswiel en wiggen niet lukt met groter hoogte verschil. Zal je met extra balken/plankjes moeten werken om dit op te vangen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 15, 2017, 10:40:38 am
Bij de cocoon draai je de achter bigfoots zodanig dat de wagen waterpas staat in breedte en het neuswiel voor  waterpas zetten in de lengte richting. Geen levelers of banaantjes.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk Pro
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op september 15, 2017, 11:02:50 am
Hoe zet je de 3dog waterpas als de grond behoorlijk scheef staat?
En je toch beetje waterpas wilt liggen?
De 3Dog staat op 2 uitvalpoten, 2 wielen en 1 steunwiel. De uitvalpoten zet je veel sneller uit dan de traditionele schaar-spindel poten; klemschroef halve slag los - poot valt naar beneden - halve slag vast - klaar versus vele tientallen slagen met de slinger aan de spindel draaien.
De 3Dog heeft een wat grotere bodemvrijheid en is wat korter dan de meeste andere vouwwagens waardoor tijdens rijden maar ook op locatie grotere oneffenheden genomen kunnen worden. Standaard zit op de dissel een dubbele waterpas waarmee de horizontale positie in zowel lengte richting als dwarsrichting weergegeven wordt. De uitvalpoot kan in principe niet onder belasting versteld worden, de belasting wordt er met het neuswiel op en af gehaald.
Vlak stellen en fixeren op vlak terrein of in de lengterichting aflopende ondergrond gaat heel eenvoudig; stel de wagen in lengterichting iets voorover op (libelle waterpas op achterste streep) laat de uitvalpoten op de grond zakken, fixeer en stel vervolgens met het neuswiel de wagen vlak. Hiermee wordt de wagenbak iets opgetild en worden al de 5 steunpunten belast.
Vlak stellen op helling met (ook) afschot in de dwarsrichting is bij een beperkt afschot nauwelijks meer werk. Start hier met de wagen iets verder dan bij het vorige voorbeeld voorover (libelle waterpas voorbij achterste streep). Laat nu de uitvalpoot bij het laagste ondergrond punt op de grond zakken en fixeer. Fixeer de andere uitvalpoot de afschothoogte (of iets meer) boven de grond en stel vervolgens met het neuswiel de wagen vlak.Hiermee wordt de wagenbak aan de laagste kant iets meer uit de wielvering opgetild dan de hoge kant en worden ook weer alle 5 steunpunten belast.
Bij heel veel afschot in dwarsrichting is het gewenst iets onder een wiel de plaatsen en bij extreem veel afschot in zowel lengte als dwars richting moet er mogelijk zelfs iets onder een steunpoot geplaatst worden. Verder gaat het stellen hetzelfde als hiervoor genoemd.
Op de foto een voorbeeld waar de wagen vlak is gesteld op een zowel in de lengte als dwars richting sterk aflopend terrein (meerdere decimeters afschot over de wagendiagonaal). Hiervoor zijn 2 wiggen toegevoegd.
(https://farm5.staticflickr.com/4383/37047185236_69680fc888_b.jpg)
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: linda75 op september 15, 2017, 11:43:29 am
krijg je op deze manier je tent nog knap opgezet? na mijn mening hou je rechts nu tentdoek over en links te kort...
Titel: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op september 15, 2017, 11:57:55 am
krijg je op deze manier je tent nog knap opgezet? na mijn mening hou je rechts nu tentdoek over en links te kort...
Dit ging verassend goed, het dak steunt op de wagenbak en 2 goed in lengte verstelbare stokken, dus die staat als altijd strak (traildog, bij de scoutdog zijn deze stokken optioneel). De ongelijkheid wordt aan de grond met het kuipzeil opgevangen, en hier was de uitdaging de haring-ogen die aan de lage kant erg hoog zitten. Dit is opgelost door elastische tentspanners (zie link) te gebruiken.
https://www.obelink.nl/umefa-tentspanner-met-haak.html
De tent stond dus prima strak, allleen de werkhoogte van de keuken was wat aan de hoge kant ;-)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: linda75 op september 15, 2017, 02:58:28 pm
ik zit naar filmpjes te kijken van de 3dog maar na mijn idee is het opzet systeem gelijk aan de Livingstone of zit ik er nu helemaal naast??
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 15, 2017, 05:19:51 pm
Beetje verliefd op de 3Dog klopt wel. Best vreemd gezien ik hem niet echt mooi vind. Maar wel bij ons passend: robuust, simpel, snel.

Maar om op de vraag terug te komen: ik zie bij Aart kok overal veel lijnen en haringen. Bij de 3Dog kan met 4 tot 6 haringen meer dan prima staan. Eventueel nog 3 voor de luifel. Haringen zijn voor mij lastige dingen.

Heel schuin terrein doe ik het zelfde als de caravan: naar een andere plek zoeken. We zijn er steeds maar kort. Caravan plaatsen en vlak stellen lukt ons makkelijk binnen 5 minuten. Zal met de 3Dog ook lukken. Opzetten hebben we in de showroom zelf gedaan. Komen op 3 minuten uit, daarna 4 haringen erin. Wat spullen erin zetten (doen we ook echt minimaal) en klaar in 15 minuten totaal.
Grondzeil zit er al aan vast.   

De Aart Kok vind ik mooi, maar zien zoals gezegd overal hele reeksen haringen. De HK kan ook prima staan met 2 tot 4 haringen, zonder inspanning en met grondzeil eraan vast. Vandaar dat deze 2 onze voorkeur hebben vooralsnog. Maar we neigen inderdaad naar de 3Dog en daar is op zich niets mis mee denk ik. Uiteindelijk zullen we toch een keuze moeten maken en we gaan er echt maar 1 kopen  :P
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Pollotti op september 15, 2017, 05:37:04 pm
Beetje verliefd op de 3Dog klopt wel.

Maar om op de vraag terug te komen: ik zie bij Aart kok overal veel lijnen en haringen. Bij de 3Dog kan met 4 tot 6 haringen meer dan prima staan. Eventueel nog 3 voor de luifel. Haringen zijn voor mij lastige dingen.

Heel schuin terrein doe ik het zelfde als de caravan: naar een andere plek zoeken. We zijn er steeds maar kort. Caravan plaatsen en vlak stellen lukt ons makkelijk binnen 5 minuten. Zal met de 3Dog ook lukken. Opzetten hebben we in de showroom zelf gedaan. Komen op 3 minuten uit, daarna 4 haringen erin. Wat spullen erin zetten (doen we ook echt minimaal) en klaar in 15 minuten totaal.
Grondzeil zit er al aan vast.   

De Aart Kok vind ik mooi, maar zien zoals gezegd overal hele reeksen haringen. De HK kan ook prima staan met 2 tot 4 haringen, zonder inspanning en met grondzeil eraan vast. Vandaar dat deze 2 onze voorkeur hebben vooralsnog. Maar we neigen inderdaad naar de 3Dog en daar is op zich niets mis mee denk ik. Uiteindelijk zullen we toch een keuze moeten maken en we gaan er echt maar 1 kopen  :P
Hoeveel haringen moet je bij een Aart Kok Livingstone vastzetten?
Bij de Kariba best veel, maar volgens mij hier minder.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op september 15, 2017, 06:39:56 pm
Maar om op de vraag terug te komen: ik zie bij Aart kok overal veel lijnen en haringen. Bij de 3Dog kan met 4 tot 6 haringen meer dan prima staan. Eventueel nog 3 voor de luifel. Haringen zijn voor mij lastige dingen.

Ook hier zie ik weer geen verschil tussen de 3Dog en de Livingstone.

Maar dat is wel begrijpelijk als je op een roze wolk zit.

Uit eindelijk zijn de verschillen tussen Holtkamper Cocoon, de Livingstone en 3Dog klein, naar mijn mening. Buiten het financiële plaatje van Holtkamper.

En zoals je zegt, de 3Dog vonden wij ook niet mooi. Dus we hebben daar ook niet verder naar gekeken. Maar wat ik ervan gezien heb is het een prima wagen, waar je veel plezier van zal hebben.

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 15, 2017, 07:25:39 pm
Maar... als ik hier kijk zie ik toch veel lijnen & haringen (super mooie vouw wagen trouwens)
https://aartkok.nl/producten/river-camp/livingstone-river-camp-tent-trailer/ (https://aartkok.nl/producten/river-camp/livingstone-river-camp-tent-trailer/)

Of moet ik bij een ander type Livingstone zijn?
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: de Coxies op september 15, 2017, 07:26:20 pm
Hoeveel haringen moet je bij een Aart Kok Livingstone vastzetten?
Bij de Kariba best veel, maar volgens mij hier minder.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
4 aan de kuip en 5 voor de luifel.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op september 15, 2017, 07:42:49 pm
Maar... als ik hier kijk zie ik toch veel lijnen & haringen (super mooie vouw wagen trouwens)
https://aartkok.nl/producten/river-camp/livingstone-river-camp-tent-trailer/ (https://aartkok.nl/producten/river-camp/livingstone-river-camp-tent-trailer/)

Of moet ik bij een ander type Livingstone zijn?
De foto op de website laat geen Livingstone zien. Als ik me niet vergis is dat een Kariba.
Op de website laten ze alleen behoorlijk opgetuigde Livingstones zien. Je hebt deze ook als Zambezi uitvoering. Het gaat dan om de RiverLodge (zo ook bij de Livingstone).
Het is dus de Zambezi / Livingstone RiverLodge.

Bijgevoegd een foto van de Livingstone RiverLodge zoals ik afgelopen weekend gestaan heb. Met 4 haringen voor de kuip en 5 voor de luifel.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170915/a704664e6e5677c4c9bab420e17999e6.png)

Dat zijn aanzienlijk minder haringen dan bij de Kariba.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Pollotti op september 15, 2017, 07:51:56 pm
De foto op de website laat geen Livingstone zien. Als ik me niet vergis is dat een Kariba.
Op de website laten ze alleen behoorlijk opgetuigde Livingstones zien. Je hebt deze ook als Zambezi uitvoering. Het gaat dan om de RiverLodge (zo ook bij de Livingstone).
Het is dus de Zambezi / Livingstone RiverLodge.

Bijgevoegd een foto van de Livingstone RiverLodge zoals ik afgelopen weekend gestaan heb. Met 4 haringen voor de kuip en 5 voor de luifel.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170915/a704664e6e5677c4c9bab420e17999e6.png)

Dat zijn aanzienlijk minder haringen dan bij de Kariba.
Dat zijn er aanzienlijk minder, maar ik zie dat er bij de vw op de foto ook lusjes zijn die je dus niet gebruikt. Dus feitelijk meer dan dat je doet.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Pollotti op september 15, 2017, 07:52:56 pm
Dat zijn er aanzienlijk minder, maar ik zie dat er bij de vw op de foto ook lusjes zijn die je dus niet gebruikt. Dus feitelijk meer dan dat je doet.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
En dan nog een vraag, wat is het verschil tussen river lodge en de andere modellen (weet ff de namen niet).


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Drikusniet op september 15, 2017, 08:36:11 pm
Dat zijn er aanzienlijk minder, maar ik zie dat er bij de vw op de foto ook lusjes zijn die je dus niet gebruikt. Dus feitelijk meer dan dat je doet.
Dat er meer lusjes zijn is voor als het nodig is. Dus als het (heel) hard gaat waaien. Is bij alle wagens het geval.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op september 16, 2017, 03:10:38 pm
De leefruimte in de in dit draadje genoemde Aart Kok (AK) Livingstone River Lodge met king size bed is vergelijkbaar met de 3Dog scoutdog, de door topic starter genoemde traildog is groter. Ook de Holtkamper Cocoon zonder Aero WindForce heeft een vergelijkbaar opzet concept al lijkt de holtkamper ook wat groter dan de AK en heeft een vast kuipgrondzeil.
Van al deze vouwwagens heb ik op youtube een opzet filmpje gevonden en toegevoegd. De 3Dog is het meest rechtoe-rechtaan en kan met het kleinste aantal handelingen opgezet worden, het opzetten van de Aart Kok en Holtkamper (zonder Aero WindForce) lijken op elkaar maar bij beide zijn extra handelingen te doen zoals het (ver)plaatsen van extra tentstokken, inritsen voorwand of kuip (AK) etc..
Ik heb ook een filmpje van de cocoon toegevoegd met Aero WindForce (tegenwoordig standaard), wat mij opvalt is dat hier het opzetten niet sneller gaat en ook het aantal handelingen lijkt niet minder...
AK: https://youtu.be/wtaxhl1x1dI (Helaas is deze opname stevig versneld maar het geeft wel een beeld van het aantal handelingen)
3Dog: https://youtu.be/056Be89AbCo (Scoutdog, Traildog filmpje kon ik nu even niet vinden maar deze is gelijk met als extra handeling fixatie van het 3e U frame met 2 stokken)
Cocoon zonder WindForce: https://www.youtube.com/watch?v=PHVCJybBIWY
Cocoon met WindForce en Kyte Luifel: https://www.youtube.com/watch?v=-FCcyKKsOAs
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 16, 2017, 04:29:37 pm
Hallo allemaal.... vandaag naar HK geweest. Zeer vriendelijk geholpen en lang binnen geweest. Nadeel daarvan is dat het niet mogelijk was om nog naar het vouwwagen-weekend te komen. Onze hond heeft al langer alleen gezeten dan dat we normaal acceptabel vinden. Dat de A2 deels dicht was hielp ook niet.

De HK Cocoon Aero & Kyte vind ik nog steeds een van de mooiste vouwwagens van dit moment. We zijn begonnen met de Cocoon Modular. Hoewel op de filmpjes van Jan het opzet systeem van de 3Dog en de HK op elkaar lijken, is in werkelijkheid het verschil behoorlijk. Bij de modular is veel meer kracht nodig en meer handelingen. Mijn vrouw kreeg de 3Dog (welliswaar een Scoutdog) alleen opgezet. Bij de Cocoon absoluut niet. Die viel al snel af. De Kyte is te groot voor ons, maar ook erg kostbaar, inclusief een zeer luxe keuken die we niet gebruiken. En zoals gezegd hebben we lievere een kortere trailer.
Blijft over de Cocoon Aero. Hele mooie wagen tent, zeer fraaie luifel. Het opzetten liep bij de demo niet vlekkeloos en zonder haringen staat de Cocoon er belabberd bij. De 3Dog staat stukken strakker. Wel vind ik de sfeer en de stijl van de Aero mooier. Ook werd er nu een mooie korting gegeven, wat de prijs wat dichter bij elkaar brengt.

En toch knaagt er iets: de 3Dog is simpeler, staat veel makkelijker en doet degelijker aan. De 3Dog zie ik echt met 4 haringen prima staan, de Aero toch echt niet. Stangen die klemmen, redelijk aantal handelingen die in exacte volgorde moeten worden uitgevoerd en wij moesten het 'knik-systeem' gebruiken om hem netjes op te zetten.

Dus in dubio: ik vind de HK veel mooier, maar zie aan de andere kant wel dat de 3Dog op vele punten degelijker gebouwd is. Stukje goedkoper en 10 jaar garantie ipv 1 jaar. Al met al vind ik de uitstraling van de HK mooier, maar denk ik dat de 3Dog verstandelijk gezien beter bij onze wensen past.
We hebben wel de RiverLodge weer op onze lijst staan. Wat is exact het verschil tussen de Livingstone en Zambezi uitvoering? Ik vind de RiverLodge mooier dan de 3Dog, maar ben wel met Jan eens dat ook dit er weer gecompliceerder uit ziet en de ruimte die overblijft met Supersize bed krap is. Wel vind ik de ramen erg mooi en het panorama raam in het dak.

Dus binnenkort op naar AK en daarna een knoop doorhakken. Als ik vandaag zou moeten kiezen, werd het toch de 3Dog.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 16, 2017, 04:45:36 pm
Cocoon windforce, wat zijn of noem je veel handelingen. Plaatsen level zetten, dekzeil eraf halen, spanning aansluiten, twee haringen grondzeili plaatsen, misschien bescherm folie grondzeil uitleggen ( gebruik zelf zwembad tegels van de Aldi ), grondzeil voor luifel uitleggen, inblaas flap los (een heleboel handelingen zijn gecombineerd ), druk op de knop, blazen, naar binnen stappen, deur dicht ritsen, pomp aan, frame uitdrukken, stormframe positioneren in de hoeken en uitdrukken, pomp af, Carbon mast pakken en luifel zetten, 6 haringen op luifel en klaar. Ik ben langer bezig om dit te typen dan het opzetten zelf. Komt bij, ik ben op vakantie en heb geen haast.


Mobiele reactie via Tapatalk
Titel: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op september 16, 2017, 05:24:40 pm
Het verschil tussen een Zambezi en Livingstone is de aanhanger opbouw.
De Zambezi is van polyester en dus wat lichter. De Livingstone van staal / aluminium en dus wat zwaarder.

En nu ik het filmpje van 3Dog heb gezien, is dat inderdaad wat eenvoudiger.
Dat zit er in dat de wagen zo hoog is. Je hoeft de tent dan niet omhoog te spannen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Anneloes op september 16, 2017, 05:48:07 pm
Ik vind het heel leuk om je ervaringen met de verschillende merken te lezen. Ik zie nu voor het eerst een opmerking over het dak van de Livingstone. Onze ervaringen daarmee: heerlijk! De warmte vliegt de tent uit. Ik ben benieuwd naar je ervaringen bij Aart Kok.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: de Coxies op september 16, 2017, 07:36:42 pm
Ik vind het heel leuk om je ervaringen met de verschillende merken te lezen. Ik zie nu voor het eerst een opmerking over het dak van de Livingstone. Onze ervaringen daarmee: heerlijk! De warmte vliegt de tent uit. Ik ben benieuwd naar je ervaringen bij Aart Kok.
Voor ons zou dat dak niet hoeven. 1x opengedaan. Kwam er plots regen en kregen we hem niet dicht....sindsdien nooit meer open gehad. Wij maken t bovenstuk vd zijdeur open om te ventileren. Ook doeltreffend.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: linda75 op september 17, 2017, 12:29:46 am
ik denk dat je je keuze al heb gemaakt.. In  jullie geval zou ik ook voor de praktische kiezen ipv de mooiste. Ik ben erg blij met onze ak Livingstone maar voor het opzetten vd tentframe moeten wij ipv twee stangen toch drie stangen op zijn plek zetten en nog twee losse stokken in het basisdeel plaatsen en drie voor de luifel.. Ik denk dat de 3 dog daarin dan sneller is...
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Rinusdevos op september 17, 2017, 03:46:16 am
Het verschil tussen een Zambezi en Livingstone is de aanhanger opbouw.
De Zambezi is van polyester en dus wat lichter. De Livingstone van staal / aluminium en dus wat zwaarder.

En nu ik het filmpje van 3Dog heb gezien, is dat inderdaad wat eenvoudiger.
Dat zit er in dat de wagen zo hoog is. Je hoeft de tent dan niet omhoog te spannen.
Door die hoogte van de aanhanger van de 3dog is het wel weer zwaarder om de tent omhoog te krijgen als deze plat op de kar ligt. Bij rugklachten iets om rekening mee te houden. Bij de River Lodge kun je het uitklappen volgens mij ook makkelijker met z'n 2en doen, het eerste gedeelte.
Bij de River Lodge met je dan weer aan de kant van het slaapgedeelte boven je macht de stang een klein stukje uit trekken. Ook een wat meer belastende krachtsinspanning.
Als op dergelijke details aan gaat komen, zou het mooi zijn als je ze naast elkaar kan proberen... (ik heb trouwens beide nog nooit opgezet)

Overigens leuk on te lezen dat jij met andere criteria als ons bij dezelfde merken uitkomt. Wij hebben echter 3dog laten afvallen vanwege de minder mooie ruimte voor de kinderen en de enorme hoogte om de voortent aan te ritsen en ik vind de tent en aanhanger minder mooi. HK hebben wij nog niet kunnen bezichtigen. Ben wel benieuwd aan welke korting ik moet denken voor de cocoon aero.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Rinusdevos op september 17, 2017, 04:07:38 am
Een Zambezi original met de optie automatic control system zou ik ook zeker proberen uit te klappen als je naar heemstede gaat (staat een rode variant in de hal). Dat system maakt het uitklappen van de deksel lichter. Als je dan tevreden bent met de kleine basistent, dan is dit denk de snelste combinatie. Ook de duurste denk ik, tenzij je de keuken helemaal weg laat.
Laden en lossen moet wel altijd met deksel en tent helemaal opengeklapt. Maar dat is misschien wel lichter dan de laden en lossen variant gebruiken van de softtop waarbij je het tent pakket moet optillen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 17, 2017, 08:36:59 am
@Linda: bedankt voor de uitleg. Is inderdaad iets meer werk, maar wellicht de moeite waard als ik dan de mooiere tent over hou daarna. Ik ga toch kijken.

@Rinusdevos: ik stuur je voor de korting even een persoonlijk bericht, vind het niet zo netjes om dat op het forum te melden. Overigens was de korting wel alleen maar als je in het najaar besteld en voor eind maart afneemt. Is om hun minder drukke periode op te vullen.
Verder is budget niet echt een probleem. Zolang ik het maar waard vindt (en mijn vrouw ook :) ). Wat is het Automatic Control System? Ik zie dat meerdere keren staan op hun site, maar op geen enkele plek wat het dan precies is. De hardtop werkt wel alleen maar voor mij als het optillen ervan bij dicht klappen aanzienlijk lichter is dan bij de Combi-Camp Valley / Country. Die was gewoon te zwaar.

Bij de 3Dog gaat het grappig genoeg heel licht. De methode op het filmpje is de zware methode die voor mij niet zo werkt. De optie die voor mij en mijn vrouw (klein en onder de 60kg) werkte is de punten vast pakken, zoals op het filmpje daarna je voet op de band van de aanhanger en je naar achteren laten vallen. Je gewicht doet het werk en kost echt totaal geen enkele kracht. Deze methode is een door 3Dog geaccepteerde methode, waarbij gewoon je 10 jaar garantie in stand blijft.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Rinusdevos op september 17, 2017, 09:13:24 am
Ik had ook geen idee wat 'automatic control system' is, totdat de verkoper in de showroom het benoemde. Standaard heeft de Zambezi original 1 paar gasdrukveren aan de deksel. Daardoor gaat deze makkelijk omhoog als deze op de bak ligt. Zodra de deksel helemaal verticaal staat en naar de grond gaat, moet je deze tegenhouden naar beneden en met eigen kracht dus ook weer van de grond halen. Automatic control system is een tweede paar gasdrukveren waardoor die laatste handeling makkelijker gaat. Geen idee hoeveel makkelijker het deksel van de grond halen gaat, maar deze deksel is sowieso lichter dan die van de ccc en de 'arm' is groter (maar geen contra gewicht).
Als de caravan en hotelkamer op wielen voor je is, dan is de Zambezi original een matras op wielen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Mustang op september 17, 2017, 09:41:41 am
Bij de Cocoon Aero moet je nog wel de zijluifels doen.  Dus 2 lange stangen inritsen. De carbon luifelstok zit bij ons in 3 delen. (Oude type 2013 zonder windforce) Wij hebben de Kyte kindertent, die moet ook met een aantal stokken nog opgezet worden. Mooie tent maar nog wel bewerkelijk. En voor 1 persoon best zwaar. Met zn tweeen half uurtje. Maar dan is ook wel alles helemaal klaar. Dat is eigenlijk prima natuurlijk.  Maar als gewicht en/of met 1 persoon, is dit niet de beste optie. Met windforce wordt wel het zwaarste werk gedaan, maar blijft nog wel wat over, wordt niet getoond op de filmpjes.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op september 17, 2017, 09:42:50 am
Bij de 3Dog gaat het grappig genoeg heel licht. De methode op het filmpje is de zware methode die voor mij niet zo werkt. De optie die voor mij en mijn vrouw (klein en onder de 60kg) werkte is de punten vast pakken, zoals op het filmpje daarna je voet op de band van de aanhanger en je naar achteren laten vallen. Je gewicht doet het werk en kost echt totaal geen enkele kracht. Deze methode is een door 3Dog geaccepteerde methode, waarbij gewoon je 10 jaar garantie in stand blijft.
In de aangehechte pagina's van de gebruiksaanwijzing staan 2 methodes en inderdaad de methode waarbij je gewoon aan de punten van de zij-luifel (en als je wat kleiner ben eventueel een voetje op het wiel) is de meest gemakkelijke voorkeursemethode.
De luifel hoef je trouwens hiervoor niet open de ritsen als je 'm na het inklappen niet dicht ritst, scheelt 2 (zinloze) handelingen (dit nav opm in handleiding).
Op het filmpje filmpje wordt de tent vastgepakt zoals beschreven in de methode opzetten voor 2 personen, mijn ervaring is dat je zelfs met 2 personen het meest gemakkelijk de tent door 1 persoon aan de luifel ophoog trekt waarbij de 2e persoon aan de andere zijde de eerste 20 cm helpt tillen waarbij de 2e persoon, ook als die klein is, gewoon op de grond kan blijven staan.
De scoutdog en de traildog gaan precies hetzelfde en er is verwacht ik geen verschil zwaarte (alke u frames draaien onafhankelijk van elkaar en zodra de 1e over het hoogste punt is helpt het met de 2e etc.)



Sent from my iPhone using Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Mustang op september 17, 2017, 09:49:41 am
Oja, vergis je niet in het openen van de pack n go: is ook best pittig zwaar omdat je een soort boven je macht het eerste zwaarste deel tilt. Als het eenmaal een stukje open is gaat het stukken beter. Als je op een krukje staat, gaat het wel gemakkelijker. Las laatst dat iemand anders dat ook doet
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 17, 2017, 11:14:09 am
Door die hoogte van de aanhanger van de 3dog is het wel weer zwaarder om de tent omhoog te krijgen als deze plat op de kar ligt. Bij rugklachten iets om rekening mee te houden. Bij de River Lodge kun je het uitklappen volgens mij ook makkelijker met z'n 2en doen, het eerste gedeelte.
Bij de River Lodge met je dan weer aan de kant van het slaapgedeelte boven je macht de stang een klein stukje uit trekken. Ook een wat meer belastende krachtsinspanning.
Als op dergelijke details aan gaat komen, zou het mooi zijn als je ze naast elkaar kan proberen... (ik heb trouwens beide nog nooit opgezet)

Overigens leuk on te lezen dat jij met andere criteria als ons bij dezelfde merken uitkomt. Wij hebben echter 3dog laten afvallen vanwege de minder mooie ruimte voor de kinderen en de enorme hoogte om de voortent aan te ritsen en ik vind de tent en aanhanger minder mooi. HK hebben wij nog niet kunnen bezichtigen. Ben wel benieuwd aan welke korting ik moet denken voor de cocoon aero.

HK heeft weer voordeel aankoop korting lopen, denk aan de voorwand voor half geld, korting op het pakket (reservewiel, big foto's ed). En onderhandelen helpt. Straks weet de beurs in Utrecht, dan wordt het een en ander weer als lokker uitgegooid.


Mobiele reactie via Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: OhPeeCee op september 17, 2017, 11:14:40 am
Door die hoogte van de aanhanger van de 3dog is het wel weer zwaarder om de tent omhoog te krijgen als deze plat op de kar ligt. Bij rugklachten iets om rekening mee te houden. Bij de River Lodge kun je het uitklappen volgens mij ook makkelijker met z'n 2en doen, het eerste gedeelte.
Bij de River Lodge met je dan weer aan de kant van het slaapgedeelte boven je macht de stang een klein stukje uit trekken. Ook een wat meer belastende krachtsinspanning.
Als op dergelijke details aan gaat komen, zou het mooi zijn als je ze naast elkaar kan proberen... (ik heb trouwens beide nog nooit opgezet)

Overigens leuk on te lezen dat jij met andere criteria als ons bij dezelfde merken uitkomt. Wij hebben echter 3dog laten afvallen vanwege de minder mooie ruimte voor de kinderen en de enorme hoogte om de voortent aan te ritsen en ik vind de tent en aanhanger minder mooi. HK hebben wij nog niet kunnen bezichtigen. Ben wel benieuwd aan welke korting ik moet denken voor de cocoon aero.

HK heeft weer voordeel aankoop korting lopen, denk aan de voorwand voor half geld, korting op het pakket (reservewiel, big foto's ed). En onderhandelen helpt. Straks weet de beurs in Utrecht, dan wordt het een en ander weer als lokker uitgegooid.


Mobiele reactie via Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: linda75 op september 17, 2017, 11:29:22 am
misschien geen gek idee om naar de beurs te gaan.. dan kan je alle modellen testen.. Ik denk dat iedere wagen voor en nadelen heeft. Ik vind het pack and go systeem bij onze ak niet zwaar. we hebben twee gasveren die hem met gemak omhoog tillen.. ligt het topmatras met dekens en dekbedden en slaapzakken en luchtbedden van de kids er bovenop is het een ander verhaal maar dat vind ik ook logisch... zwaardere gasveren zijn dan een optie maar dan moet je goed oppassen dat het bed niet omhoog gaat als er niks bovenop ligt :). Als de 3 dog zie hoef je geen frames uit te schuiven dat is bij de hk en ak en cc allemaal wel het geval. Zelf vind ik dat niet erg.. kost wig geen/weinig kracht.. voordeel vind ik dat je de tent mooi kan afspannen tov de ondergrond... soms moet de linker kant net ff wat strakker gespannen worden dan de rechterkant ivm oneffenheden in de bodem.. ik weet niet hoe de 3ddog dat oplost..


veel wijsheid en ga vooral proberen.. een harde deksel lijkt mij idee maar meer ivm schoonmaken wat dan niet meer hoeft vh grondzeil... anderzijds halen wij die nu pas einde vd vakantie los en spuiten hem thuis ff schoon op de oprit...
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op september 17, 2017, 08:29:29 pm
misschien geen gek idee om naar de beurs te gaan.. dan kan je alle modellen testen.. Ik denk dat iedere wagen voor en nadelen heeft. Ik vind het pack and go systeem bij onze ak niet zwaar. we hebben twee gasveren die hem met gemak omhoog tillen.. ligt het topmatras met dekens en dekbedden en slaapzakken en luchtbedden van de kids er bovenop is het een ander verhaal maar dat vind ik ook logisch... zwaardere gasveren zijn dan een optie maar dan moet je goed oppassen dat het bed niet omhoog gaat als er niks bovenop ligt :). Als de 3 dog zie hoef je geen frames uit te schuiven dat is bij de hk en ak en cc allemaal wel het geval. Zelf vind ik dat niet erg.. kost wig geen/weinig kracht.. voordeel vind ik dat je de tent mooi kan afspannen tov de ondergrond... soms moet de linker kant net ff wat strakker gespannen worden dan de rechterkant ivm oneffenheden in de bodem.. ik weet niet hoe de 3ddog dat oplost..


veel wijsheid en ga vooral proberen.. een harde deksel lijkt mij idee maar meer ivm schoonmaken wat dan niet meer hoeft vh grondzeil... anderzijds halen wij die nu pas einde vd vakantie los en spuiten hem thuis ff schoon op de oprit...
Deze vraag heb je al eerder gesteld en is in een bericht van 15 september 2017, 11:57:55 beantwoord. Maar wel een goede vraag; een jaar geleden zaten wij ook in het keuze proces welke vouwwagen voor ons het meest geschikt is en heb ik dezelfde vraag in een facebook groep van 3Dog gebruikers gesteld. De slikrand van de 3Dog is om struikelen over de drempel bij de deur te voorkomen relatief laag en hier lag dan ook mijn zorg. De reacties waren in eerste instantie voor mij nogal onbevredigend, het probleem werd niet herkend ... dus wat op te lossen? Gelukkig zijn er toen ook wat foto's gedeeld met voorbeelden van schuine opstellingen ... wat zonder problemen lukte. (en dus ook geen probleem was). Dus aangehecht wat foto's van de eerdere benoemde stevige helling opstelling om te visualiseren hoe het kan.
Bij grote bouwwagen mastodonten moet de tent met de ondergrond mee aflopen (anders wordt het gat gewoonweg te groot) en dit betekend dat soms zelfs de wagen met bed scheef moet staan. ;-(  Voor de besproken modellen is dit niet het geval en kan de wagen prima waterpas gezet worden.
Bij elk van de besproken vouwwagens zit het doek aan de wagenbak vast en moet voor 100% strak beeld dit doek dan ook ten opzichte van de wagenbak afgespannen worden. Als de ondergrond ten opzichte de wagenbak scheef afloopt dan moet er gekozen worden, gaan we de tent ten opzichte van de grond afspannen of ten opzichte van de wagenbak of kiezen wij voor een compromis. In alle gevallen is het ergens niet 100% optimaal.
Zoals je opmerkt hoeven er bij de 3Dog voor het afspannen van de tent op de wagenbak geen frames uitgeschoven te worden. De 3Dog tent is gemaakt van een speciaal uit Australië geïmporteerd doek dat extreem sterk, vormvast en duurzaam is. Op beurzen en in sommige showrooms mag je dit zelf testen door op het doek te springen... (zie laatste foto) De vormvastheid van dit doek, samen met een uitgekiende wagen en tent constructie zorgt ervoor dat de 3Dog zonder veel stellen gewoon strak staat en ook na jaren gebruik strak blijft staan.
De grond ongelijkheid is op de aangehechte foto's opgelost in de rand van de vastkuip. De opstaande rand van de kuip blijft over een wat grotere lengte verticaal staan, vloer wordt hier dus wand. Hiermee komen de bevestigingsogen van de haringen wel hoog te zitten, hierom heb ik de op de foto zichtbare rubber verlenghaken toegevoegd.
Zoals genoemd kan de 3Dog ook zonder haringen staan, als je hiervoor kiest dan is de verlenging natuurlijk ook niet nodig. Ik zet 'm alleen zonder haringen op op verharde ondergrond, bijvoorbeeld om te drogen voor de deur. Voor overnachtingen ga ik voor zeker en plaats ik meestal 4 tot 6 haringen.

@RDDR Leuk dat je je afwegingen deelt! Wij hebben een jaar geleden ook een vergelijkbare afweging gemaakt en ook op online media vragen gesteld, het eerste resultaat was toen dat ik nog meer modellen voorgesteld kreeg waar ik ook naar moest kijken...
Ik ben het met je eens dat qua vormgeving de andere modellen het goed doen, ook wij hebben zitten twijfelen maar vonden beide vanaf het begin de 3Dog een mooie vouwwagen. Naar mijn ervaring is kiezen vooral lastig als je compromissen moet sluiten; als niet alles in één product aanwezig is geef je dan prioriteit aan prijs, vormgeving, functionaliteit of kwaliteit? Bij mij komt in dit soort gevallen de rationele ik naar boven, de kwantitatieve zaken worden in een spreadsheet gezet. Prioriteiten worden gezet (functionaliteit en kwaliteit krijgen bij mij in het algemeen hoge prioriteit) en op basis hiervan wordt er gekozen. Gelukkig heeft iedereen zijn eigen wensen en prioriteiten en mede hierom is er gelukkig nog steeds diversiteit op de camping.
Een tip die ik eens kreeg toen ik zat te twijfelen over een aankoop: Als het kiezen lastig is dan zijn de verschillen meestal klein en val je je ook geen grote buil aan alle keuzes waarover je twijfelt ;-)
Ik sluit mij aan bij de tip om naar de KCJ in oktober in Utrecht te gaan. Wij hebben vorig jaar op de KCJ onze 3Dog gekocht. We konden toen vlak voor de uiteindelijke keuze nog lekker vergelijken en er is vanwege de beurs ook wat korting aangeboden. Het heeft ons wel een hele dag gekost en hebben niets anders dan vouwwagens op de beurs gezien ... maar kwamen met een aankoop met een goed gevoel van de beurs thuis.
Succes met jullie zoektocht en keuze...
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: linda75 op september 18, 2017, 12:19:35 am
helemaal helder zo met die foto's.. als ik het zo lees is de 3 dog dan echt de snelste.. vast kuilzeil en een frame wat je niet hoeft te spannen... ik hoop dat de TS genoeg info heeft om een mooie wagen te kopen. Ik denk dat net wat je schijft de verschillen niet zo heel groot meer zijn en iedereen zijn eigen vouwwagen toch promoot... Ik vind het systeem erg mooi van de 3 dog maar de uitstraling niet maar dat is een persoonlijk iets.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 18, 2017, 12:20:54 pm
Allemaal bedankt voor de uitgebreide info weer. Ik reageer wellicht niet overal op, maar we lezen alles aandachtig (vaak meerdere malen) door. Dat ik jullie vervolgens ook op de hoogte houdt lijkt mij logisch. Jullie steken er ook werk in om mij te helpen.

De kampeer en caravan beurs is een goed idee. Zijn we jaren geleden al eens geweest en vonden we ook een leuk dagje. Jammer genoeg lijkt Aart Kok daar niet te staan, waardoor we binnenkort alsnog naar Heemstede moeten. Voor ons bepaald niet handig, maar wil er toch even langs gaan.
Mochten we dan overtuigd zijn van de 3Dog (en na bovenstaande stukken lijkt het daar steeds meer op) dan op de beurs een korting pogen te krijgen. De korting die ik kon krijgen bij de Wit was namelijk echt heel slecht.
@Jan: kan je (via PB) een indicatie geven van het kortingspercentage dat jullie hebben gekregen?
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op september 18, 2017, 02:48:31 pm
De korting is bij de Wit misschien niet zo hoog. Maar de service is wel goed.
Des tijds met de aankoop van onze wagen hebben we ook geen korting gekregen maar wel extra accessoires.
Titel: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: katjakley op september 21, 2017, 04:05:15 pm
Als je fan bent van de 3dog dan is de Campwerk misschien ook wat voor je. Is wat schappelijker geprijsd. Wij twijfelden ook tussen de 3dog, camperwerk en holkkamper kyte en hebben uiteindelijk voor de Kyte gekozen omdat de Luifel erg snel op te zetten was (en vonden hem stiekem mooier maar ook erg duur) tov campwerk. Campwerk kon je wel vier fietsen op de dissel meenemen en erg snel uitklappen en super bed. Succes met je keuze


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op september 22, 2017, 09:17:54 am
OK, goed om te weten dat de service wel goed is bij de Wit. Even kijken wat we me dat waard is, gezien elders wel redelijke kortingen te krijgen zijn.

Dan Campwerk: die is eerder besproken in dit topic (maar kan me prima voorstellen dat je geen 8 pagina's gaat doorlezen). Ik vind dat wel heel schaamteloze kopieën zijn van 3Dog, maar dan met iets mindere kwaliteit tegen een iets lagere prijs. Wel vind ik hun kleurstelling wat fraaier en hebben ze een goedkope, handige keukenoplossing.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: PetrusPaulus1972 op september 23, 2017, 06:01:15 pm
Een zambezi origineel met vaste luifel.....


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op oktober 13, 2017, 11:40:56 am
Tijd voor een update.

Afgelopen woensdag naar de Kampeer en Caravan Jaarbeurs geweest. Ten eerste al een leuke dag gehad, lekker ontspannen beurs zonder absurde rijen bij stands of eetgelegenheden.

Op bezoek geweest bij 3Dog, Campwerk en Campooz. Toen we er naar toe reden hadden we duidelijk de 3Dog op nummer 1 staan. En vreemd genoeg nu niet meer. Op de een of andere manier voelen we ons prettiger in de Campooz en Campwerk. De 3Dog is veruit het duurste, maar je voelt ook wel de kwaliteit van vooral de tent, die beter is dan campwerk en campooz. Dus an sich waren we daar wel over heen gekomen. En toch vond ik het weer een niet zo mooi, hoog ding in sombere kleuren.

Voor de Campooz brengt wat design erin. Ook staan te praten met 2 zeer tevreden eigenaren (waren ook gewoon bezoekers van de beurs). De beursaanbieding was overigens totaal niet interessant (300 Euro korting), dus daar hoefde ik niet direct voor te beslissen. Ook bij Campwerk een goed gesprek gehad, fijne uitleg en een prettige ervaring.

Knoop die we nu nog moeten doorhakken: Campooz over Campwerk.
Prijs is nagenoeg hetzelfde, kwaliteit lijkt vergelijkbaar. Bed van Campwerk is iets fijner, de Campooz is ietsje completer en een fijnere luifel. Denk dat we de gok gaan nemen en het jonge merk Campooz nemen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: sanneman op oktober 13, 2017, 08:10:12 pm
Leuk om te lezen dat jullie het naar jullie zin hebben gehad op de beurs.
Maar nog veel leuker om te lezen dat de vergelijking ‘in het echt’ toch wel weer nieuwe inzichten heeft gegeven, en jullie van een bijna zekere 3dog hebben gestuurd naar een model/merk dat nog beter bij jullie wensen past. Herkenbaar :-)

Succes met de laatste keuze!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: KampeerFan op oktober 13, 2017, 08:50:07 pm
Leuk om te lezen! Herkenbaar ook, zien doet voelen/ervaren.  :J
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op oktober 13, 2017, 09:22:20 pm
Goed dat je je ervaringen deelt; succes met het maken van de goede keuze voor jullie!
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: dimon op oktober 14, 2017, 12:44:08 pm
Wij zijn ook overgestapt van een caravan naar een vouwwagen 2 maand geleden. Het rijden met een caravan vonden wij iedere keer weer een ellende (vooral inhalen van vrachtwagens). En daarbij is een vouwwagen op tol wegen de helft goedkoper en de stalling kosten ook. Wij hebben een 2e handsje aangeschaft maar wij hebben wel 2 oudere kinderen en geen rug klachten. Dus die keuze voor ons was vrij makkelijk. Wij wilden een dubbel bed met voortent en luifel. Ik heb nu al zin in volgend zomer om hem uit te proberen  :).

Maar vrienden van ons hebben hun oog laten vallen op een Campooz Fat Freddy. Niet te groot, snel op te zetten dacht ik en je kunt het doek er af laten en een aanhangwagen er van maken hoorde ik. Misschien is dat een aanrader!

Wat mijn wel tegenviel bij een vouwwagen was het inrichten. In de caravan konden we stoelen, kastjes en tafels stapelen in de caravan en alles onder de banken en vaste kasten kwijt. De pakruimte is nu erg beperkt dus wij gaan onze skibox weer erbij gebruiken denk ik.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: linda75 op oktober 16, 2017, 09:57:42 am
dat hadden wij ook hoor maar mijn ervaring leert dat je met een vouwwagen steeds creatiever gaat nadenken en dus steeds minder meeneemt.. bij ons past nu alles makkelijk in de wagenbak en achterin de auto. het echte kampeergevoel begint daarmee weer terug te komen :#
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op oktober 16, 2017, 11:41:54 am
@Dimon: de Campooz Fat Freddy II is nu degene die onze lichte voorkeur heeft boven de Campwerk en 3Dog. Het punt is nog dat het een jong merk is en de kwaliteit zich  nog moet bewijzen. Maar goed: soms moet men een gokje wagen en ik denk dat we er daarmee eigenlijk ook wel uit zijn dat het de Campooz gaat worden.

Ten aanzien van meeslepen van spullen: wij rijden nu met alleen de caravan (een vrij compacte Eriba Feeling 430) en hebben overal ruimte over. We zijn nogal makkelijk. Ter illustratie: we zijn eerder dit jaar 10 dagen naar Florida geweest met..... alleen handbagage  :J   Gaat prima.
Dus ik verwacht dat we zowel in de vouwwagen als in de auto veel plaats over hebben.

Ander vraagje: heeft iemand wel eens onderweg dingen bezocht, zoals een stad (P&R terrein of zo) of een museum, zoals het Mercedes Benz museum nabij Stuttgart? Met een caravan durf ik dat niet aan, maar met een vouwwagen heb je genoeg aan 2 vakken achter elkaar.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op januari 28, 2018, 09:59:35 pm
@RDDR, wat is de status nu, wat heb je gekozen? Heb je een vouwwagen in bestelling voor het komende zeizoen?
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op mei 18, 2018, 09:24:10 am
Hoi Jan (en alle anderen),

ten eerste: excuses voor de late reactie. Door verschillende omstandigheden (verandering van baan, van woonplaats, huis verkopen, huis kopen) hebben we dit even een seizoen in de koelkast gezet. We gaan dit jaar nog even weg met de Eriba caravan en de vakantie zal wat korter zijn dan normaal.

Daarna willen we toch echt naar een vouwwagen. Wel nog steeds twijfel of het een 3Dog-achtige wordt of toch een Holtkamper Kyte. Vind die zo verrekte mooi.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op juli 31, 2018, 01:25:37 pm
Even terug komend op mijn lang lopend topic.
Het heeft allemaal even geduurd, doordat sommige zaken in het leven soms wat anders lopen dan gepland. Waren andere zaken die aandacht nodig hadden.

Eind augustus gaan we voor de laatste keer met de caravan op pad naar Zuid Duitsland. Die gaan we daarna te koop zetten. De knoop is definitief doorgehakt dat het een vouwwagen gaat worden en we ook welk type. Wellicht tegen de verwachting in (als je het hele topic doorleest) gaan we toch voor een Holtkamper Kyte. Holtkamper heeft nu wel een occasion van 2016 staan, maar de prijs is net 2.000 Euro onder de nieuwprijs.
We hopen op een goede beursaanbieding op de kampeer en caravan jaarbeurs of een leuke najaarsactie. Het design, de ruimte, windforce (heb rugklachten) en de mogelijkheid om met zeer weinig haringen te staan hebben de doorslag gegeven. Nog lang gewtijfelld over 3Dog / Campwerk / Campooz gezien die voor minder geld ook een snelklapper leveren die groot genoeg is voor 2 personen.

Maar soms is het verstandig om je gevoel te volgen en te nemen wat je echt wil in plaats van verstandelijk alles te beredeneren. Dus op naar een Kyte
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: JanJD op juli 31, 2018, 01:56:15 pm
Even terug komend op mijn lang lopend topic.
De knoop is definitief doorgehakt dat het een vouwwagen gaat worden en we ook welk type. Wellicht tegen de verwachting in (als je het hele topic doorleest) gaan we toch voor een Holtkamper Kyte.
Leuk dat je dit toch wel verassende besluit deelt! Elke wagen heeft z’n eigen voor en nadelen en je kiest goed als je gaat voor waar jij je goed bij voelt. Succes en veel plezier met je toekonstige aankoop! Het zou leuk zijn als je ons ook op de hoogte houdt van je ervaringen.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op juli 31, 2018, 02:11:17 pm
Ga ik zeker doen Jan. Ik wil graag actief lid op dit forum blijven, zodra ik echt bij het clubje hoor  :)
Nog even afscheid nemen van het caravan forum.

En ja: de uitkomst was voor ons eigenlijk ook verrassend. Holtkamper is eigenlijk (te) duur voor wat je krijgt, maar we vinden ze zo mooi en zijn dusdanig gecharmeerd ervan dat we maar wat dieper in de buidel tasten.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: muis op augustus 01, 2018, 12:32:47 am
Idd leuk dat je dit deelt, ik ga duimen voor een mooie beursaanbieding :J we lezen je graag en wie weet is het klapweekend 2019 iets voor jullie  :J
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op augustus 02, 2018, 08:38:59 am
We hebben er zin en ons besluit genomen. Dus hij gaat er hoe dan ook wel komen. Maar minder betalen is altijd fijn.  :)
Wellicht dat ik toch even bel wat op de occasion van 2016 nog mogelijk is.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: KampeerFan op augustus 02, 2018, 10:41:45 am
Prachtige vouwwagen! Succes!
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Hemertje op augustus 02, 2018, 04:50:30 pm
Mooi besluit, heeft ook mijn voorkeur als ik mag kiezen, nu de financiële middelen nog :)

Kom hem graag een keer bewonderen als je hem/haar? hebt en hebt staan!
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Eilandje op augustus 02, 2018, 11:50:00 pm
Ik heb afgelopen woensdag, in mijn eentje (met twee rond jengelde kleine kinderen) de holtkamper spacer afgebroken, naar een andere camping gereden, opgebouwd en naar het dorps  zwembad gegaan. Nooit over nagedacht, maar mijn buren maakte de opmerking bij het opruimen. Wat handig. Dat je niks hoeft schoon te maken en je kunt nat opvouwen zonder dat je bed nat wordt. Dus als je veel wilt trekken zou ik die punten ook op het lijstje zetten.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op augustus 03, 2018, 09:41:14 am
@Eilandje: het nat kunnen opvouwen voor een rit, zonder dat je bed een waterbed wordt was een van de 'eisen' voor ons. Bij een 3Dog kan dan dat, bij een Kyte ook. Dus die is zeker meegenomen. Ook voor de terugreis hebben wij het geluk dat we hem makkelijk in eigen tuin kunnen opzetten om te drogen. Ook als hij daar langer moet staat, zou hij niet in de weg staan.

@Hemertje: ja, ze zijn inderdaad gruwelijk duur en was voor ons ook een reden dat we er langer over nagedacht hebben. We hebben het geluk (en werken hard) dat we de financiële middelen wel hebben, maar het blijft een smak geld voor een vouwwagen. Maar goed: doet maar een keer pijn, daarna vergeet je dat snel als je er plezier aan beleeft.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op augustus 03, 2018, 09:49:04 am
Ach ja, als je het geld hebt, mag je je zelf ook wel een keer kietelen. Toch.
En het is iets voor jaren, wat ook nog redelijk waarde vast is.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Hemertje op augustus 03, 2018, 02:23:14 pm
Citaat van: RDDR link=topic=21211.msg297044#msg297044
@Hemertje: ja, ze zijn inderdaad gruwelijk duur en was voor ons ook een reden dat we er langer over nagedacht hebben. We hebben het geluk (en werken hard) dat we de financiële middelen wel hebben, maar het blijft een smak geld voor een vouwwagen. Maar goed: doet maar een keer pijn, daarna vergeet je dat snel als je er plezier aan beleeft.

Voor zo’n wagen mag het zeker een keer pijn doen, je hebt er ook jaaaaren plezier van
Op dit moment andere prioriteiten dus we moeten nog doorsparen en wachten wat er op ons pad komt, wellicht een mooie gebruikte! :P
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op augustus 10, 2018, 12:16:25 pm
Na contact met Holtkamper toch onze twijfels voor een gebruikte.
Ze hebben twee interessante staan:
Kyte XL uit 2016 voor 20k en een Kyte S uit 2017 voor 21,5k Euro

Er zal niets mis zijn met de wagens, maar de prijs zit wel heel dicht bij een nieuwe, zeker gezien we niet veel opties willen hebben.
Kyte XL 20.500 + wagenpakket 1750 + hordeur  200 + compressor koelkast 75 = 22.525

Verschil occasion met nieuw is dan wel heel klein. Vooral ook omdat men op occasions niets wil doen, vaste prijzen. Op een nieuwe is ook heel weinig mogelijk, maar wel iets.
Vandaag laten we weten of we op het aanbod van een nieuwe ingaan. Het is al het 2019 model dat in Dusseldorf zal staan en we 'krijgen' er dan een bamboe keuken bij. Was voor ons niet nodig, maar ziet er goed uit.
Gezien we geen kinderen hebben, verder geen behoefte aan tenten / wanden. Kost alleen maar tijd met opzetten / afbreken.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: KampeerFan op augustus 10, 2018, 01:37:14 pm
Ik vind het de mooiste vouwwagen die er is. De vraagprijs daarentegen vind ik persoonlijk schrikbarend hoog. Het tentdoek is een keer versleten.  Terwijl je voor het zelfde geld een nieuwe caravan koopt waar je langer mee doet en deze qua inruilwaarde meer waard blijft.

Iemand die weet waarom de Holtkampers zo duur zijn in vergelijking met andere merken?
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op augustus 10, 2018, 02:12:16 pm
Of een caravan meer waard blijft dan een Holtkamper (of een van de andere 2de hands populaire merken zoals 3Dog en Combicamp) durf ik te betwijfelen.
Moet je eens kijken wat die dingen nog kosten en ze worden nog vrij vlot verkocht ook.

Ook wij weten dat je een prima caravan koopt (nieuw) voor die prijs. Echter: daarmee zijn onze wensen die we hebben ten opzichte van onze huidige caravan niet opgelost.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Daan Rene op augustus 10, 2018, 04:16:50 pm
Ik vind het de mooiste vouwwagen die er is. De vraagprijs daarentegen vind ik persoonlijk schrikbarend hoog. Het tentdoek is een keer versleten.  Terwijl je voor het zelfde geld een nieuwe caravan koopt waar je langer mee doet en deze qua inruilwaarde meer waard blijft.

Iemand die weet waarom de Holtkampers zo duur zijn in vergelijking met andere merken?
Er zitten een hoop patenten op. Dat is waarschijnlijk wat de prijs zo omhoog stuwt. En als men het er voor wil betalen..

Verstuurd vanaf mijn LG-M250 met Tapatalk

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Jerome op augustus 10, 2018, 04:32:06 pm
Er zitten een hoop patenten op. Dat is waarschijnlijk wat de prijs zo omhoog stuwt. En als men het er voor wil betalen..

Verstuurd vanaf mijn LG-M250 met Tapatalk
Ik denk dat het niet de patenten zijn. Het is niet zo dat holkamper nu zo uniek is dat ze dankzij de patenten iets bieden wat andere niet zouden kunnen bieden.
Het heeft meer met populariteit te maken. Het is de Apple onder de vouwwagens.

En je moet er een beetje verliefd op zijn om dat geld er vooruit te geven.
Hoe was het ook alweer, liefde maakt ...


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: edwin_t op augustus 10, 2018, 04:44:42 pm
Erg mooie wagen, de kyte. Tsja, de prijs is hoog maar restwaarde blijft goed. Kijk maar wat er voor 2e hands HK wagens gevraagd wordt op marktplaats.

Wat is jullie overweging om een kyte te kiezen ipv een cocoon aero? De kyte lijkt me erg groot voor 2 personen en is duurder dan de cocoon aero toch?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op augustus 10, 2018, 05:05:20 pm
De deal is rond!
Komende donderdag gaan we (als een van de eersten) een MY2019 Kyte XL ophalen!  :> :>

Met bamboe keuken, hordeur en wagenpakket. Verder eigenlijk niets nodig.
Bigfoots waren te duur daar, plaatsen we zelf wel.

@Edwin: prijsverschil is veel kleiner dan het lijkt. De cocoon aero is alleen echt interessant als je geen keuken wil. Met keuken en MTT trailer scheelt het nier meer zoveel. Hoewel de tijdelijke Cocoon aktie nu het gat wel weer ietsje groter maakt.
De Kyte zet zich makkelijker op (carbon frame), vinden we persoonlijk mooier en heeft net wat meer ruimte voor de gevallen dat we onze hond (Berner Sennen) meenemen.
En de Kyte lijkt waardevaster, maar dat blijft afwachten.

En het formaat: ook nu al vermijden we campings met kleine plaatsen. Hou er niet van om opgepropt te zitten. Footprint is maar 8 x 5 = 40m2

Nu nog de sleurhut zien te verkopen.


Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: KampeerFan op augustus 10, 2018, 07:48:34 pm
Gefeliciteerd ondanks de prijs een prachtige vouwwagen  :J
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: edwin_t op augustus 10, 2018, 10:14:48 pm
Duidelijk, goed over nagedacht zo te lezen :)3]

Veel plezier met deze mooie tenttrailer!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Klapzwaan op augustus 10, 2018, 10:41:02 pm

Iemand die weet waarom de Holtkampers zo duur zijn in vergelijking met andere merken?

Ik begrijp de discussie over de prijs van een HK niet zo goed. Dat men zichzelf graag een HK wenst zal ongetwijfeld meespelen, maar het is toch aan HK om te bepalen wat voor een prijs zij voor voor product vragen? Je hoeft geen vw van HK te kopen.
Mijn persoonlijke ervaring met HK is dat men een top service op haar producten geeft.

RDDR, goede keuze en vele jaren plezier gegarandeerd!
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: KampeerFan op augustus 11, 2018, 09:21:30 am
Joh, als je het kan betalen en het er voor over hebt. Helemaal prima.daar zeg ik verder ook niks over.

Ik constateer dat de prijs erg hoog is in vergelijking met bijvoorbeeld Jamet. Ik vroeg me af waar dit prijsverschil in zit. Het blijft een wagenbak met wat doek en een frame.

Zo duidelijker voor jou?  O0

Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op augustus 11, 2018, 10:17:26 am
Op zich een terechte vraag, ik voel me ook totaal niet aangevallen en heb ook niet de behoefte mijn aankoop te verdedigen, dus zo moet je onderstaande ook niet lezen. Maar wil wel een oprechte poging doen om onze beweegredenen uit te leggen. Daar is immers een forum voor.

Ten eerste, na wat premium automerken te hebben gereden ben ik vorig jaar overgestapt naar een Ford Mondeo Vignale 2.0 TDCI Bi-turbo. Het Vignale label is ook premium bedoeld. Zo'n Mondeo is toch al gauw 15.000 Euro goedkoper dan een BMW / Mercedes / Volvo. En helaas merk je dat dus wel. Afwerking, rammeltjes, leer op het stuurwiel wat slijt, stoelen die op lange ritten net wat minder zijn. Rampzalig? Absoluut niet. Maar..... na 6 maanden alweer ingeruild op een BMW 430D Gran Coupe. Die ik nu 8 maanden met volle tevredenheid heb.
Was het prijsverschil tussen de BMW en de Ford te verwantwoorden? Nee, eigenlijk niet. De verschillen zullen in productiekosten bij lange na geen 15.000 Euro zijn. Veel minder. Dus BMW maakt meer winst. Prima, maar ik heb het ervoor over. Ik stoorde me dagelijks ontzettend aan de rammeltjes, het trage navi systeem en andere kleinigheden. Ben nu helemaal happy. En doordat ik de Ford na 6 maanden echt zat was, is het een van de duurste auto's per km uit mijn leven geworden.

Jamet vs Holtkamper.... zelfde verhaal: Windforce, de keuken (kijk eens naar de plaatjes van een Jamet keuken een een Holtkamper Bamboe keuken), carbon en RVS frame, het tentdoek. Alleen dat laatste al, het tentdoek, voelt zo anders aan. Ook hier weer: het verschil in prijs is overal zichtbaar maar rekenkundig niet te verantwoorden. Maar goed: blijft dan kiezen wil ik meer uitgeven voor iets waar ik echt blij van wordt of geeft rekenkundig de doorslag.

Voor ons is de keuze iets waar ik echt blij van wordt. Heeft deels te maken met een 'liever in 1 keer goed' mentaliteit, maar zeker ook met de financiële mogelijkheden die we hebben. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat anderen een andere keuze maken en dat respecteer ik zeker ook.

Overigens geldt dit binnen de vouwwagens zeker niet alleen voor Holtkamper. Een 3Dog Traildog kost in vergelijkbare specificatie (geremde wagen, luifel, licht metalen velgen, keuken, afscherming slaapdeel) ook 18.500 Euro. Een Cocoon Aero nieuw slechts 500 Euro meer.  Maar ook een 3Dog is made in EU en straalt de kwaliteit vanaf, blijf alleen zelf het design niet mooi vinden. Maar dat is heel persoonlijk.
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Klapzwaan op augustus 11, 2018, 01:40:08 pm
Heel mooi en duidelijk verwoord RDDR!  WW
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: pwg-van-ej op augustus 11, 2018, 03:01:17 pm
Heel mooi “gezegd” ook wij hebben een aantal jaren geleden gekozen voor een Holtkamper Kyte xl... we kwamen van een tent en de keuze gemaakt dat we kamperend op vakantie wilden met wat meer luxe dan in een tent... in zo’n caradinges vinden wij ‘t te krap... maar even in 1x een Kyte kopen.. tja .. daar hebben we gewoon een paar jaar voor gespaard.. geen drama... gewoon keuzes maken.. waarbij je je goed voelt... en dat is gelukkig voor iedereen anders.:)256]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: Hemertje op augustus 11, 2018, 06:34:37 pm
De deal is rond!
Komende donderdag gaan we (als een van de eersten) een MY2019 Kyte XL ophalen!  :> :>

Met bamboe keuken, hordeur en wagenpakket. Verder eigenlijk niets nodig.
Bigfoots waren te duur daar, plaatsen we zelf wel.

@Edwin: prijsverschil is veel kleiner dan het lijkt. De cocoon aero is alleen echt interessant als je geen keuken wil. Met keuken en MTT trailer scheelt het nier meer zoveel. Hoewel de tijdelijke Cocoon aktie nu het gat wel weer ietsje groter maakt.
De Kyte zet zich makkelijker op (carbon frame), vinden we persoonlijk mooier en heeft net wat meer ruimte voor de gevallen dat we onze hond (Berner Sennen) meenemen.
En de Kyte lijkt waardevaster, maar dat blijft afwachten.

En het formaat: ook nu al vermijden we campings met kleine plaatsen. Hou er niet van om opgepropt te zitten. Footprint is maar 8 x 5 = 40m2

Nu nog de sleurhut zien te verkopen.

Gefeliciteerd met jullie mooie aankoop!
Veel kampeerplezier, maar daar twijfel ik niet aan....  :P
Titel: Re: Van caravan naar vouwwagen: advies gezocht
Bericht door: RDDR op augustus 16, 2018, 09:00:53 pm
En we zijn weer thuis. Zijn er zeer vriendelijk ontvangen en de workshop was zeer leerzaam en leuk.
Terugweg valt direct op dat een vouwwagen toch wel veel makkelijker rijdt dan een caravan. Hoop alleen op geen bekeuringen, want het rijdt veel te makkelijk te hard.

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal