Wij zijn in afwachting van de levering van onze nieuwe Combi Camp Country Xclusive en ik ben me aan het voorbereiden op wat verbeteringen die we willen doorvoeren. Een van de verbeteringen waar ik aan denk is het inbouwen van een andere koelbox.
Momenteel nemen we een compressor koelbox mee die digitaal instelbaar is en dat werkt perfect. De CombiCool RC 1600 EGP die bij de keuken wordt geleverd is een absorptie koelbox met traploze instelling maar dus zonder eenvoudige digitale temperatuur instelling. Ik overweeg dan ook een compressor koelbox in te bouwen ter vervanging van de RC 1600 wegens betere koeling en vaste temperatuur instelling.
Maar voordat ik geld ga uitgeven zou ik graag gebruikservaringen willen vernemen:
- blijft de temperatuur in een RC 1600 constant? Dus als ik de instelknop niet meer aanraak, blijft de temperatuur dan constant?
- blijft de temperatuur constant bij de koelboxen met compressor maar die geen digitale instelling hebben?
Als de temperatuur constant blijft zou het namelijk een kwestie zijn van temperatuurmeter in de koelbox te doen en te zoeken naar de juiste temperatuur en dan een streepje te zetten op de instelklok.
Ik hoop dat e.e.a. een beetje duidelijk is. :)
Hoe constant de temperatuur blijft ligt aan een boel factoren. Het fijt dat je een constante temperatuur op je uitlezing ziet wil niet zeggen dat de temperatuur constant is.
Een (temperatuur)regeling werkt alleen maar wanneer er een temperatuurverschil is. Op het moment dat er een temperatuurverschil is krijgt de koelgenerator een signaal en zal gaan koelen. Dit zal hij blijven doen totdat er een bepaalde waarde is bereikt. Dit zal waarschijnlijk iets onder de ingestelde temperatuur liggen. Je koelkast schommelt constant tussen de waarde van de regelinstellingen. Het kan zijn dat het regelbereik kleiner is dan +/- 0,5 graden. Dan zie een mooi constante waarde op het display. Maar het kan ook zijn dat het regelbereik groter is. Stel +/- 2 graden en je toch een constante temperatuur op je display ziet. In dat geval wordt de uitlezing gemiddeld over een bepaalde tijd. De regeling van de koeling is dan sneller dan de middeling van de uitlezing. Dit geeft dan de indruk dat de temperatuur constant is terwijl in werkelijkheid een temperatuurverschil is tussen de hoogste en laagste temperatuur van 4 graden.
Daarnaast is de vraag of de temperatuur overal in de koelbox gelijk is. Dit zal ook niet zo zijn. Misschien zit daar ook wel 2 graden of meer verschil in.
Om een lang verhaal kort te maken. De temperatuur die op je display ziet is niet de temperatuur die er daadwerkelijk is.
Waarschijnlijk zal de afwijking niet groter dan +/- 1 graden zijn, maar misschien ook wel.
Als je echt wil weten wat de temperatuur is en binnen welk bereik de koelkast werkt, zal je met een onafhankelijke gekalibreerde thermometer aan de slag moeten.
Onze absorptie koelkast heeft alleen een draaiknop met stand 0 tot 7. De temperatuur hierin is niet constant. In de ochtend is hij echt wel kouder dan aan het eind van de dag bij de zelfde stand van de knop.
Een compressor koelkast zal de temperatuur veel constanter houden. Zodra de compressor aanslaat heb je vrijwel direct koelvermogen te beschikking.
Zodra je absorptie element aanslaat duurt het wel even voordat je koelvermogen hebt.
Voor mij is het niet zo belangrijk dat de koeling een constante temperatuur heeft, als het maar voldoende koel blijft, zodat de spullen niet bederven en de drank lekker koel is.
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Dank voor de (uitgebreide) reactie. Dat er een fluctuatie is in temperatuur begrijp ik. Onze huidige compressor koelbox varieert ook maar desondanks de temperatuur binnen een bandbreedte van ongeveer 4 graden van de ingestelde waarde.
Werkt dit ook zo bij bijv. de RC 1600 absorptie koelbox maar is dan even wat meer zoeken naar de juiste waarde omdat er enkel een draaiknop opzit (dus geen digitale instelling)?
Absorptie koelkast kan Max koelen tot een x aantal graden onder de buiten lucht temp, gemiddeld zo een 15 graden. Logisch dat op stand 7 een vriezend effect optreedt als de buitentemperatuur onder de 15 graden gaat komen. 'S middags 25 graden dan zal de koelkast rond de 10 graden blijven. Specificaties kan je vinden op de website van de fabrikant. Absorptie koelkast trek ook niet veel stroom, zijn ook stil. Dus in de avond zet ik de knop vaak op 3 om bevriezing te voorkomen van melk of bier. In de koelkast hangt een sensor die ik uitlees buiten de kast( zo een binnen/buiten meter voor decanting). Geeft een indicatie. Op 12 volt (dus als de wagen gekoppeld is met de auto) is de opwarming klein. Moet je langer reizen, vries 2 of 3 een 1 liter petfles in en leg die in de koelkast. Na 24 nog steeds een zeer koele box.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
We hebben zeer goede ervaringen met de compressorkoelkast WAECO CoolFun CK 40D Hybrid
Vooral in Zuid-Europa met hoge temperaturen blijft alles goed koel en fris
Citaat van: OhPeeCee op maart 14, 2021, 10:29:35 AM
Absorptie koelkast kan Max koelen tot een x aantal graden onder de buiten lucht temp, gemiddeld zo een 15 graden. Logisch dat op stand 7 een vriezend effect optreedt als de buitentemperatuur onder de 15 graden gaat komen. 'S middags 25 graden dan zal de koelkast rond de 10 graden blijven. Specificaties kan je vinden op de website van de fabrikant.
Ah, dus dan werkt absorptie relatief tov de buitentemperatuur maar een compressor onafhankelijk van de buitentemperatuur. Dan zou het bij een compressor versie zonder digitale instelling dus een kwestie moeten zijn van de juiste stand van de knop te vinden waarbij de koeltemperatuur is die we wensen.
Lijkt me dat een absorptie koelbox dus vaak versteld moet worden om bevriezing te voorkomen? Dus in de avond knop naar beneden bijstellen en in de morgen weer hoger zetten?
Verstellen van de knop in gematigde streken, ja. Als je in een hitte golf kampeert met nachttemperaturen van 25 graden, blijft de knop op 7 staan. Absorptie koelkast kan ook op gas werken ( zelf nooit gedaan) dus als je stroomloos wil kamperen kan je ook nog koelen
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Citaat van: winnieandbuzz op maart 14, 2021, 03:41:27 PM
Ah, dus dan werkt absorptie relatief tov de buitentemperatuur maar een compressor onafhankelijk van de buitentemperatuur. Dan zou het bij een compressor versie zonder digitale instelling dus een kwestie moeten zijn van de juiste stand van de knop te vinden waarbij de koeltemperatuur is die we wensen.
Lijkt me dat een absorptie koelbox dus vaak versteld moet worden om bevriezing te voorkomen? Dus in de avond knop naar beneden bijstellen en in de morgen weer hoger zetten?
Bij de warme gebieden inderdaad om deze reden beter een compressor koelkast te gebruiken zodat je zeker weet dat het binnenin 5gr blijft ipv het 20gr kan worden
Citaat van: Hemertje op maart 14, 2021, 11:14:27 AM
We hebben zeer goede ervaringen met de compressorkoelkast WAECO CoolFun CK 40D Hybrid
Vooral in Zuid-Europa met hoge temperaturen blijft alles goed koel en fris
Wij hebben deze ook, en ook wij hebben hier goede ervaringen mee. Fijn dat je hem gewoon kan instellen op een vaste temperatuur. Koel capaciteit op 12v is overigens wel beperkt, tijdens de reis staat hij in de kofferbak van de auto en met airco aan blijft alles koel genoeg. We zorgen dan wel dat er niet al te bederfelijke spullen in zitten.
Op de site coolkast4you is de RC 1600 30 graden beneden de omgeving. Voor mij is dat goed, bij 35 graden nog steeds de mogelijkheid om 5 graden in de box te krijgen
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Dat is ook ongeveer mijn ervaring. Wij hebben een RC1600 van 20 jaar oud, en die koelt tussen de 25 en 30 graden onder de buitentemperatuur, afhankelijk van de hoeveelheid luchtverplaatsing. Bij 40+ graden dus wel een dingetje.
Gelukkig is er altijd wel ergens een café met tap in de buurt :#
De enige vraag die bij mij nog openstaat is hoe de temperatuur instelling werkt bij een compressor koelbox zonder digitale instelling maar met een draaiknop die van min. naar max. loopt.
Als ik die draaiknop bijvoorbeeld tussen min. en max. zet blijft de temperatuur dan stabiel (uiteraard fluctueert ie) binnen een belaalde bandbreedte? Ofwel, met een beetje moeite kan ik de gewenste temperatuur opzoeken en deze markeren op de draaiknop?
Zelfde denk als een tafel koelkast model met een draaischijf bij het lampje. Koop een temperatuur meter (er zijn speciale sensoren voor vries en koelkast) die draadloos de temp op een scherm laat zien. Na een dag wat of wat weet je ongeveer dat stand 3 een binnen temperatuur van de koelkast geeft van bijv 5 Graden. Trial and error. Succes
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Citaat van: OhPeeCee op maart 15, 2021, 09:02:03 PM
Zelfde denk als een tafel koelkast model met een draaischijf bij het lampje.
Suf van me, helemaal niet aan gedacht. Alles is tegenwoordig digitaal dat je gewoonweg vergeet dat het "vroeger" ook met zo'n draaischijfje werkte.
Alle vragen zijn beantwoordt, dank jullie wel.
Zoiets, de koelkast voor thuis deed raar in temperatuur. Unit met 2 sensoren, 1 in de koeler en de ander in de vriezer. Na 3 dagen ingeregeld.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Zelf heb ik goede ervaringen met 3 absorptie koelboxen, op alle energie soorten oftewel op 12V, 230V en ook gas. Alle 3 de koelboxen hadden alleen een temperatuurregeling met instelbare thermostaat op 230V.
1) De eerste was een zeer kleine (23 liter, de toen nog leverbare kleinere uitvoering dan de genoemde RC 1600 EGP) Electrolux box die het het beste deed. 35 graden onder de omgevingstemperatuur lukte prima. Bij gebruik op gas koelde de box vanwege afwezigheid thermostaat veel te hard. Ik denk dat hier de 'koelmachine' wat te groot was voor het volume van de box.
2) Met het groeien van het gezin hebben wij de kleine koelbox verruild voor een grotere Tristar supercool 45 EGP koelbox van 40 liter. Ook deze box deed het goed, op papier zou deze box minimaal 25 graden onder de omgevingstemperatuur koelen en normaliter deed deze box dit ook. Eèn keer heeft deze box ons in de steek gelaten nadat wij deze box in de tent die in de brandende zuid Europese zon stond hadden geplaatst. De temperatuur in de tent ging ver voorbij de 50 graden en de box stopte met koelen. Binnenin werd het dik boven de 20 graden! Nadat wij de box op een luchtig plekje onder de luifel hadden geplaatst, en de koelmachine weer enigszins afgekoeld was, koelde de box weer goed.
3) Na de aanschaf van de vouwwagen bleek de Tristar 3mm te hoog voor de achterklep. Hierom een passende Dometic CombiCool RC 2200 EGP (is vrijwel gelijk aan ACX40) gekocht die op papier tot minimaal tot 33 graden onder de omgevingstemperatuur koelt. In de praktijk gebruik ik deze box op 12V (tijdens reizen), 230V (voor de deur en aan de stroompaal) en de laatste jaren voornamelijk op gas (off-the-grid kamperen). Op alle energiesoorten koelt de box prima, de koelbox op 230V koelt de box het meest constant vanwege de ingebouwde thermostaat die helaas alleen op 230V werkt. Tegen de achterwand van deze box (en ook de RC 1600) zit het koelelement. Dit element kan vriezen, enige ijsvorming op dit element is heel normaal. Ik zet hier altijd het te koelen vlees tegenaan. In de uiterste andere kant van de box is het iets minder koud, ik denk dat afhankelijk gebruik en omgevingstemperatuur dit temperatuurverschil zo 5 graden kan zijn. Ook op gas koelt de box prima, na wat experimenteren lijkt de middenstand in alle omstandigheden te voldoen. Bij koude nachten kan het op deze stand in de box helaas wel gaan vriezen. In plaats van de gasvlam omlaag te stellen kies ik er vaak voor 's avonds de box af te vullen met te koelen dranken (flessen water etc. :) ); een mooie win-win, de volgende dag voldoende koude drank en geen bevroren producten :# . Op de foto van afgelopen zomer zie je de binnen-buiten temperatuurmeter die ik gebruik om de koelbox temperatuur in de gaten te houden. Toen was het in de koelbox 1.9 graden bij een buitentemperatuur van 33.3 graden, wat mij betreft prima getallen. Uit ervaring weten wij dat bij 40 graden de box nog steeds prima koelt al gaat de binnen temperatuur dan wel wat mee omhoog. Goed is goed genoeg!
Een compressorkoelbox zal bij hogere temperaturen beter koud blijven en ook sneller toegevoegde warme producten afkoelen. Bij hybride boxen geldt dit alleen op 230V, de koeleigenschappen op 12V (thermo-elektrisch/Peltier) zijn significant minder dan bij bijvoorbeeld een absorptie koelbox op 12V. De compressor in een compressorkoelbox zal, met name tijdens het aanslaan, iets hoorbaar zijn. Mocht je gevoelig zijn voor geluiden dan is dit iets om rekening mee te houden. Toen wij in 2017 voor de keuze van een koelbox stonden waren 12V compressor koelboxen zeer duur (800..1000Euro voor een 40 liter uitvoering). Deze hoge prijs samen met de wens om off-the-grid te kunnen kamperen heeft ons doen besluiten de genoemde absorptie box te kopen. (zie https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=25278 (https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=25278) voor onze afwegingen)
In een ander nu actueel draadje over een koelbox keuze is een nieuwe Mobicool MCF serie 12V compressor koelboxen genoemd. (https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=25938 (https://www.vouwwagenclub.info/forum/index.php?topic=25938)) Een 40 liter uitvoering kost rond de 300 Euro, dit is wat mij betreft zeer concurrerend met de hybride en ook met absorptie. Deze box koelt beter dan een absorptie of thermo-elektrische box. Qua spec's zou ik veel liever een MCF serie box kiezen dan een hybride uitvoering die op 12V matig koelt en ook ongeschikt is voor off-the-grid kamperen. De Mobicool MCF serie zou met voldoende zonnepanelen en accucapaciteit ook voor off-the-grid kamperen bruikbaar zijn!
Een digitaal temperatuur display op een koelbox suggereert hogere nauwkeurigheid, of dit zo is hangt van de regelparameters en dit is vaak wel maar niet per definitie in de digitale wereld beter. Mijns inziens zou zowel een digitale als een analoge temperatuurregeling een voldoende constante temperatuur kunnen leveren.
Wat een mooie sensor, welk merk/type is het?
Volgens mij is dat gewoon een thermometer die ze bij automaterialen zaken verkopen. Wel ideaal voor dit doel.
Klappen met de Combi Camp Flexi T&T.
Niet omdat het moet....
Al meer dan 25 jaar gebruik ik deze binnen-buiten thermometer bedoeld voor in de auto om de koelbox en omgevingstemperatuur te meten. De buiten temperatuur sensor zit dan in de koelbox. Grappig dat op het 'out' display de temperatuur binnenin de koelbox en op 'in' display de buiten temperatuur zichtbaar is. In de tijd de meeste auto's nog niet standaard van binnen en/of buiten thermometers waren voorzien waren dit soort thermometers in ruime mate in automaterialen, bouwmarkten en vele andere winkels te koop. Nu moet je iets langer zoeken maar ze zijn nog steeds goed beschikbaar.
Deze thermometer heeft een vorst melder, als de buiten temperatuur onder het vriespunt komt gaat een alarm pieper af. Deze melder is gelukkig uit te zetten (drukknopje links) maar helaas gaat deze melder per-ongeluk net zo gemakkelijk weer aan. Helaas ben ik de afgelopen jaren meermaals midden in de nacht door dit alarm gewekt op het moment dat de koelbox het vriespunt aantipte... :(
O.a. bij Obelink verkrijgbaar voor 7 euro. Zoekterm: "thermometer" :)
Citaat van: GJT op maart 16, 2021, 10:12:33 AM
O.a. bij Obelink verkrijgbaar voor 7 euro. Zoekterm: "thermometer" :)
🙂 hij is besteld.
Ik snap je vraag TS, ik had deze vorig jaar ook bij aanschaf van onze CCCXclusive.
Uiteindelijk wordt de wagen met de absobtiekoelbox geleverd- dus we zijn het gewoon gaan proberen.
En we hebben het gruwelijk warm gehad- 35 gr vol in de zon, maar de koelbox gaf geen krimp. Wel gevuld houden en koude spullen erin doen. Hij stelt niet teleur, maar ik ben ook niet mega kritisch zolang het maar niet bederft.
We zijn een tijdje verder en we hebben de CCCX inmiddels in gebruik genomen. Intussen ook 12v en 230v in de wagenbak aangelegd en daarna het grotere project aangepakt: het inbouwen van een compressor koelbox. Al met al zijn wij zeer tevreden met het eindresultaat.
Niet verkeerd! heb je nog wat meer foto's?
Citaat van: JanJD op maart 16, 2021, 09:57:28 AM
Al meer dan 25 jaar gebruik ik deze binnen-buiten thermometer bedoeld voor in de auto om de koelbox en omgevingstemperatuur te meten. De buiten temperatuur sensor zit dan in de koelbox. Grappig dat op het 'out' display de temperatuur binnenin de koelbox en op 'in' display de buiten temperatuur zichtbaar is. In de tijd de meeste auto's nog niet standaard van binnen en/of buiten thermometers waren voorzien waren dit soort thermometers in ruime mate in automaterialen, bouwmarkten en vele andere winkels te koop. Nu moet je iets langer zoeken maar ze zijn nog steeds goed beschikbaar.
Deze thermometer heeft een vorst melder, als de buiten temperatuur onder het vriespunt komt gaat een alarm pieper af. Deze melder is gelukkig uit te zetten (drukknopje links) maar helaas gaat deze melder per-ongeluk net zo gemakkelijk weer aan. Helaas ben ik de afgelopen jaren meermaals midden in de nacht door dit alarm gewekt op het moment dat de koelbox het vriespunt aantipte... :(
Deze thermometertjes kun je nog open schroeven. Dan knip je toch gewoon het piëzo speakertje los?
Die keuken is heel fraai geworden!
Citaat van: driezor op juni 29, 2021, 04:26:27 PM
Niet verkeerd! heb je nog wat meer foto's?
Hierbij wat extra foto's (let niet op het stof :)) De stopcontacten aan de linkerzijde zijn komen te vervallen. Een van drie vrije stopcontacten heb ik nu aangebracht in het aanrechtblad, dit is voor ons voldoende voor algemeen gebruik (koffie/waterkoker zijn aangesloten op de CEE achter een verdeler met ingebouwde aardlekautomaat). Het plaatstaal waar de drie stopcontacten zitten kun je een halve slag draaien waardoor de aardlekautomaat op dezelfde plek kan blijven zitten. Het gat moet wel uitgeruimd worden tot in de hoek, dan past aardlekautomaat er netjes tussen. Enige jammere is dat er een gat in zit waar je een zwart dopje in kan doen (zie foto). Aansluiting vanaf aardlekautomaat heb ik doorgetrokken naar het vak onder de linker lades. Hier zitten dan de koelbox en stopcontact op aangesloten. De koelbox heb ik in de diepte passend gemaakt door ca. 2 cm van de isolatielaag aan de voorzijde te verwijderen. Aan de achterzijde van de koelbox heb ik de bolling verwijdert. Is niet nodig maar je hebt dan net wat meer ruimte om hem erin te zetten en het zorgt voor een betere koeling aan de achterzijde. Aan de onderzijde twee balkjes op de juiste hoogte eronder en zoals het origineel vanaf onder vastgezet (en uiteraard ook aan de koelbox).