Poll
Vraag:
Onweer. De ??n vind het prachtig, de ander raakt in paniek.
Optie 1: Blijf lekker in de vouwwagen/tent.
stemmen: 83
Optie 2: Ga in de auto zitten totdat het over is.
stemmen: 22
Optie 3: Ik ga buiten staan kijken naar de flitsen.
stemmen: 7
Optie 4: Ik ga naar de kantine van de camping en wacht totdat het over is.
stemmen: 11
Optie 5: Ik raak in paniek en kijk wat de andere gasten doen.
stemmen: 1
Optie 6: Weet niet. Nog nooit meegemaakt.
stemmen: 17
Een veel besproken onderwerp op ander forums. Sommige mensen zien het gevaar van dit natuurverschijnsel niet, en blijven zitten waar ze zitten. Toch kan het helemaal verkeerd aflopen. In je tent blijven geeft geen bescherming. De beste plek is je auto!
Het ligt eraan hoe hard het gaat. We hebben onweer gehad midden in de nacht op een afgelegen trekkersveld in Friesland. Het sloeg toen ong 10 meter verder in op het water. Van slapen kwam niets en we zijn wakker gebleven tot het voorbij was. Verder weinig onweer gehad.
In de wagen blijven en met je handjes uit de buurt van het frame blijven.
Je moet dan ook zorgen dat je kinderen dit ook doen...
En als hij dan inslaat in die boom die NET naast je tent staat :? En de bliksen slaat de grond in? Je kan dan de tent verlichten als je een lampje in je mond steekt. :N
zorgen dat je niet het hoogste punt bent.
neem een W: en geniet van het schouwspel. :)
Vooraleer eerst tellen... Pas als het onweer dichtbij is wordt het tijd om te evacueren. Maar, zorg dat je plaatselijke kennis krijgt: zo stonden wij vorig jaar op een heuvel waar het onweer altijd omheen gaat. Op de overliggende hellingen sloeg de bliksem in, bij ons bleef er altijd een seconde of 4 a 5 tussen bliksem en donder.
De auto is de veiligste plaats ( kooi van farady), maar meestal bleven we gewoon luisteren naar het onweer, en als het aan de andere kant van het meer was, is het ook een schitterend schouwspel om te zien. :*
Misschien niet het verstandigste, maar ik heb gekozen voor "blijf in de vouwwagen".
Maar dat komt omdat ervaring leert dat we toch niet zo gauw met 2 kids in de auto gaan zitten wachten. Misschien dat het nu met de dvd-spelers wel gaat lukken, maar meestal gaat (onze) kids en een stilstaande auto niet zo heel goed samen.
en je staat niet altijd op een camping waar je auto naast de tent mag staan.
en dan moet je een stukje lopen, dat is niet veilig.
Ik moet mijn mening toch bijstellen.
http://www.bliksem.nl/themabladen/thema_kamperen-tijdens-onweer.pdf (http://www.bliksem.nl/themabladen/thema_kamperen-tijdens-onweer.pdf)
CiteerIn tent of vouwwagen
Het frame van een vouwwagen of tent
bestaat doorgaans uit metalen buizen met
daarover zeildoek. Het biedt mensen over
het algemeen geen bescherming tegen
blikseminslag. De kans bestaat zelfs dat,
na inslag op dit buizenframe, de bliksem
juist naar u toe wordt geleid. Het is daarom
raadzaam bij naderend onweer tijdig een
veilige schuilplaats te zoeken en daar
te blijven totdat de onweersbui over is.
Vermijd bij onweersdreiging het kamperen
in het open veld of in de nabijheid van
bomen.
De snelheid van het geluid is ongeveer 300 meter per seconde. Als je de flits ziet ga je tellen. Tel je eerst bijvoorbeeld 10 tellen dan is het onweer nog op 3 km afstand. Tel je bij de volgende flits 8 tellen dan is het onweer nog op ongeveer 2,4 km. Zo kun je bepalen hoever weg het onweer nog is en of het dichterbij komt. Ik weet verder dat alle tentkampeerder altijd wordt geadviseerd om niet in de tent te blijven maar in de auto te gaan zitten of in een gebouw, want het kan levensgevaarlijk zijn in de tent bij onweer.
Tot voor een jaar of 10 geleden was ik nooit bang voor onweer. Toen ging ik eens trainen (joggen) in de polder en toen kwam er zomer onweer langs. Ik liep in een sport broekje en een hemdje langs de weg. Het was aarde donker geworden en er vielen hagelstenen. Plotseling sloeg het onweer op enkele meters bij mij vandaan in. Ik had niet in de gaten dat het zo snel bij me was gekomen. Ik ben toen zo erg geschrokken dat ik in paniek naar huis gehold ben. Vanaf dat moment ben ik bang voor onweer in de buurt en uitermate voorzichtig.
Met vriendelijke groeten en hopend op weinig of geen onweer deze zomer
Leeuwhans
Ik probeer zo lang mogelijk in de vouwwagen te blijven, kijken wat het water doet, of de randen allemaal goed omhoog staan en of er geen lekkage is. Als het echt te gek wordt dan gaan we wel in de auto zitten en mag die er niet staan dan zoeken we het toiletgebouw op. We zoeken onze plek altijd zo uit dat we daar vlakbij staan.
Met fietsvakantie zijn we een keer overvallen door noodweer toen we in ons tentje zaten. We zijn toen blijven zitten en hebben al onze kracht moeten gebruiken op de stokken om ons koepeltentje overeind te houden. Verstandig was het niet, maar anders hadden we zeker naar huis gekund omdat onze spullen de lucht in waren gegaan.
Probleem wordt het wel als je een autovrije camping hebt en je een eindje moet lopen....dan kies ik toch voor het dichtstbijzijnde toiletgebouw oid.
We staan a.s. Zomer op zo'n camping, ik ben benieuwd hoe ver de auto's vd tent af staan. Volgens het plattngrondje hebben we geluk en staat de auto relatief dichtbij.
Wat veel mensen niet weten is dat bliksem niet van boven naar beneden gaat, maar andersom.
Het energieveld verplaatst zich daarna net als de golven na een steen in een vijver. het energieveld wordt dus steeds zwakker.
Maar.... op het moment dat het een nieuw centrisch punt tegenkomt (bijvoorbeeld een aantal tentstokken die met elkaar verbonden zijn, kan er een nieuwe ontlading ontstaan. Juist daarom is onweer en een tent een erg gevaarlijke combinatie. Gelukkig zal het onweer in de regel het hoogste punt opzoeken en dat is vaak niet de tent. Waarschijnlijk gaat het daarom meestal goed. Maar goed beschouwd is dat eigenlijk meer geluk dan wijsheid.
Wij gaan altijd in de auto of in een ander gebouw schuilen. 2 jaar geleden sloeg te bliksem in op een camping in Hongarije. Bij het volgende onweer bleef toch weer bijna iedereen in de tent/vw/cara zitten. Men wil maar niet begrijpen dat het niet veilig is. En kijkt je dan ook vreemd aan als je gaat schuilen in de auto. voor mezelf ben ik niet bang, maar wil mijn vrouw en dochter niet hieraan bloot stellen.
ben als de dood voor onweer en ik weet dat je in de auto het veiligst bent, dus sluit me aan bij jellejawa.
manlief vindt het ook onzin hoor, dat ik dat doe, maar ja, eigenwijs lekker in de tent blijven zitten.... dochter en ik gaan wel in de auto zitten en hopen dat papa de volgende keer niet zo eigenwijs is...
Wij hebben vorig jaar nog een flinke onweersbui meegemaakt. Dat was overdag en we zijn toen met de hele bubs in de kantine gaan zitten. Dat heeft ook mijn voorkeur. Als dat geen optie is, dan toch maar in de auto. Maar ik moet eerlijk zeggen dat we het wel heel spannend moeten vinden, willen we dat doen. En 's nachts, de meestal slaap ik er gewoon doorheen.
Leuke vouwwagen anekdote met onweer:mijn ouders hadden vroeger een kermit de kikkergroene walker en we kampeerden toen in de Morvan (gebied in de Bourgogne,Frankrijk).daar kan het goed spoken en toen mijn ouders net na het onweer (het was echt noodweer,nou was dat overigens als snel volgens mijn moeder) in bed wilden stappen, gilde mijn moeder ineens heel hard: er kroop iets harigs langs haar benen!!
Wat bleek:de kat vd campingeigenaar was zo bang geworden vh onweer,dat het besie onder de dekens in bed van mijn ouders was gekropen, hihihi.
De eerste keer dat ik zwaar onweer had was toen ik samen met een schoolvriend in Zeeland kampeerde. Daar kan het flink spoken en als stoere jongens lagen we dan ook languit met de koppen onder de luifel te kijken naar de grote hoeveelheden flitsen. Hoe groter de klap, hoe mooier we het vonden. Totdat de bliksem een 50-100 meter voor ons in de grond sloeg, waardoor we in een fractie van een seconde achterin de tent met hartslag 240 zaten te tandenklapperen van de angst. Maar dat was gauw over en vormde nadien meer een tof verhaal om mee thuis te komen dan een les over veiligheid. :I
Met de tent was het eigenlijk altijd zo dat Yvon de auto in dook en ik rustig bleef liggen. Maar echt erg veel onweer heb ik daarna niet meer gehad. Tot we een keer een wolkbreuk hadden waarbij we allebei de auto maar ingegaan zijn. I:
En dat is wat we naar alle waarschijnlijkheid ook met de klapper gaan doen als het wat te gortig wordt. Er is tenslotte niets onvoorspelbaarder dan het gedrag van bliksem. En zelfs als je niet direct geraakt wordt kun je nog steeds een levensgevaarlijke klap, brandwonden en restverschijnselen oplopen. Maar je moet naar mijn mening wel de redelijkheid in acht nemen. Er zijn gevallen bekend van blikseminslagen die vele honderden meters van over een heuvel insloegen op een sportveld waar de zon scheen en niets op onweer leek te wijzen, maar in feite is de kans dat je getroffen wordt natuurlijk erg klein.
Eén ding is zeker. Zolang je de klap nog hoort, ben je niet getroffen. :#
We spelen al jaren bij een harmonieorkest, een aantal jaren geleden is een collegakorps hier een dorp verderop getroffen door de bliksem terwijl ze een medelid aan het begraven waren. Gevolg:2 doden! Ze stonden onder een boom en in 1 keer lag het korps op de grond, waarvan er 2 het dus helaas niet meer na kunnen vertellen. Onze malletband was toendertijd gemengd met die van hun en een vd leden is toen zijn dochter kwijt geraakt. Het maffe was, dat eigenlijk niet zo'n slecht weer was.,het was droog en het bleef ook bij die ene flits. Hoe dan ook: onweer is erg onvoorspelbaar.
Ik heb zelf op een plek gewoond waar ieder jaar minstens 1x de bliksem insloeg met als gevolg een paar dode koeien. zelfs een keer 15 meter achter mijn huis, 1 paard dood. De natuur mag je nooit onderschatten.
@Hanneke dat verhaal ken ik nog wel ja. Was een flinke klap.
In Hellevoetsluis was ooit een man geraakt door de bliksem toen hij zijn hondje aan het uitlaten was. Hij heeft het overleeft en zijn hondje ook.
Ongeveer een jaar later werd hij op ongeveer dezelfde plek weer geraakt door de bliksem toen hij daar met zijn hondje liep. Hij heeft het toen niet overleefd. Hoe vreemd kan het zijn.
Citaat van: ff op mei 28, 2012, 12:05:19 AMOngeveer een jaar later werd hij op ongeveer dezelfde plek weer geraakt door de bliksem toen hij daar met zijn hondje liep. Hij heeft het toen niet overleefd. Hoe vreemd kan het zijn.
O, heel vreemd. :P
Roy Sullivan (http://nl.wikipedia.org/wiki/Roy_Sullivan) is in z'n leven zeven keer door de bliksem getroffen (waarschijnlijk vooral vanwege z'n beroep) en kwam daarmee in het Guinness Book of Records voordat-ie overleed. Dat laatste overigens niet door de bliksem, maar door een zelf afgeschoten kogel op z'n 71e, naar verluidt vanwege een onbeantwoorde liefde. ::)
Moeilijk, ik begin als een kip zonder kop rond te lopen. Manlief kijkt er naar en ::) . Gewoonlijk ga ik op het bed van de vouwwagen liggen met mijn ogen dicht en begin te tellen. Noem het struisvogelgedrag :# Als het te erg wordt kruip ik in de auto en steek mijn vingers in mijn oren en doe mijn ogen dicht.
Als kind heb ik de bliksem in veel huizen weten inslaan. WIj woonden in een boomrijke buurt en bij elk hevig onweer sloeg wel ergens de bliksem in en brande er een huis af. Het onze is gelukkig gespaard gebleven buiten de tv die één keer stuk was. Kindertrauma in mijn geval. Het is nu al iets beter
Ik blijf lekker in de vw maar mijn man kijkt van onder de luifel. Ik kijk wel door de raam hihi
Citaat van: Mieke op mei 28, 2012, 10:37:22 AM
Moeilijk, ik begin als een kip zonder kop rond te lopen. Manlief kijkt er naar en ::) . Gewoonlijk ga ik op het bed van de vouwwagen liggen met mijn ogen dicht en begin te tellen. Noem het struisvogelgedrag :# Als het te erg wordt kruip ik in de auto en steek mijn vingers in mijn oren en doe mijn ogen dicht.
Als kind heb ik de bliksem in veel huizen weten inslaan. WIj woonden in een boomrijke buurt en bij elk hevig onweer sloeg wel ergens de bliksem in en brande er een huis af. Het onze is gelukkig gespaard gebleven buiten de tv die één keer stuk was. Kindertrauma in mijn geval. Het is nu al iets beter
Mijn moeder was vroeger bang voor onweer. Woonde als kind aan de rand van een klein dorpje.
Ik daarentegen wilde altijd naar de bliksems kijken, maar ik mocht mijn bed niet uit.
Ik riep mijn moeder die voor mij de gordijnen voor het raam en de deur (hoekhuis, deur in slaapkamer die op het dak van de schuur uitkwam ;)) opende.
Zij bleef dan bij mij om te kijken en deed de gordijnen dicht als ik sliep.
Zo is zij van haar angst afgekomen ;)
Ik ben er al bang voor als we thuis zijn... nadat ik het ook verhaal gehoord heb van die vrouw die vorig jaar op een camping gestorven is, nadat er een boom op haar gent was gevallen zou ik er nu zeker voor kiezen om de vouwwagen even achter de te laten. Met bliksem en onweer valt niet te lachen...
ik blijf lekker in de vw.
ik ben een paar jaar geleden in me tunneltent in duitsland (zwarte woud) geweest.
daar gaat het ook lekker te keer! we hielden wel buren in de gaten om te kijken of er idd iemand de auto in ging.
maar niemand ging. toch maar lekker naar bed gegaan.
Wij hebben het gelukkig nog nooit meegemaakt, maar ik zou denk ik gewoon in de vouwwagen blijven. Meestal zijn campings vol met hogere objecten (bomen, WC gebouwen, etc.) waar de bliksem in slaat.
En als je loopt naar een gebouw ben jij tijdelijk het hoogst op die plek, dus dat lijkt me ook niet handig, en om nou te gaan kruipen....... :H .
Maar nu even serieus: als je in de auto gaat zitten en de bliksem slaat in je auto (net zo'n kleine kans als dat de bliksem in je vouwwagen slaat, maar toch), dan is je auto als het ware "opgeladen". Hij staat dus onder stroom, en omdat banden van isolerend rubber zijn, ontlaadt hij zichzelf ook niet. Wat doe je dan?
Als je dan al veilig wilt zijn, moet je eigenlijk voordat het onweer begint (als je het aan ziet komen) naar een stevig gebouw gaan en daar blijven tot het onweer overgedreven is.
Citaat van: cahummel op juni 03, 2012, 01:48:59 PM
Maar nu even serieus: als je in de auto gaat zitten en de bliksem slaat in je auto (net zo'n kleine kans als dat de bliksem in je vouwwagen slaat, maar toch), dan is je auto als het ware "opgeladen". Hij staat dus onder stroom, en omdat banden van isolerend rubber zijn, ontlaadt hij zichzelf ook niet. Wat doe je dan?
Als je dan al veilig wilt zijn, moet je eigenlijk voordat het onweer begint (als je het aan ziet komen) naar een stevig gebouw gaan en daar blijven tot het onweer overgedreven is.
Je rijdt dan met de auto tegen een paaltje aan zodat de spanning weg kan. of je laat iemand iets op de auto gooien wat contact maakt met de aarde..dus geen rubberen slang ::)
En idd zoek een gebouw op van steen, om zo beschermt te zijn tegen hagel ,omvallende bomen , wegwaaiende parasols, caravans o.i.d.
Nat rubber is een heel slechte isolator. Oftewel bij een directe inslag op je auto zit je zelf veilig door de metalen kooi (Faraday), maar uitstappen na de inslag is ook zeker geen probleem. Waarschijnlijk is al het rubber van je banden wel verbrand....... En zo niet, dan is er al zoveel lading weggevloeid via de waterfilm aan de buitenzijde van de banden.
Overigens is het een fabeltje dat bliksem altijd inslaat op het hoogste punt. Vaak genoeg inslagen gezien op grasveldjes in dicht bebouwde en/of beboste omgeving. Je moet natuurlijk niet in een leeg weiland gaan staan h? :I
Citaat van: cahummel op juni 03, 2012, 01:48:59 PM
Wij hebben het gelukkig nog nooit meegemaakt, maar ik zou denk ik gewoon in de vouwwagen blijven. Meestal zijn campings vol met hogere objecten (bomen, WC gebouwen, etc.) waar de bliksem in slaat.
En als je loopt naar een gebouw ben jij tijdelijk het hoogst op die plek, dus dat lijkt me ook niet handig, en om nou te gaan kruipen....... :H .
Maar nu even serieus: als je in de auto gaat zitten en de bliksem slaat in je auto (net zo'n kleine kans als dat de bliksem in je vouwwagen slaat, maar toch), dan is je auto als het ware "opgeladen". Hij staat dus onder stroom, en omdat banden van isolerend rubber zijn, ontlaadt hij zichzelf ook niet. Wat doe je dan?
Als je dan al veilig wilt zijn, moet je eigenlijk voordat het onweer begint (als je het aan ziet komen) naar een stevig gebouw gaan en daar blijven tot het onweer overgedreven is.
Al zijn autobanden niet de beste elektrische geleiders, zij houden echt de bliksem niet tegen op weg naar de aarde. De restlading die overblijft na een blikseminslag is zo klein dat het niet nodig is tegen een paaltje oid te rijden. Als de bliksem is ingeslagen in de auto, is het wel verstandig in ieder geval te wachten tot het onweer over is (of in ieder geval ver weg). De metalen massa van de auto kan de bliksem als het ware aantrekken en je wil niet net met een been buiten de auto staan als de bliksem voor een tweede keer inslaat.
Wat wij doen bij onweer hangt erg van de omstandigheden af. Als het onweer nog verder weg is dan een km of 3 (9 á 10 tellen tussen bliksem en donder) doen we nog helemaal niets, behalve misschien huilende kinderen uit een ondertentje of bijzettentje halen en mezelf even geruststellen dat de klapkar het ook deze keer wel weer zal overleven (de vaak met onweer gepaard gaande wind en regen dan). Als het onweer dichterbij komt ondernemen we (afhankelijk van de situatie) wel actie.
Ik wil nog altijd een keer proberen om een paar mooie bliksemschichten op de foto te krijgen :#
Citaat van: fbez op juni 04, 2012, 04:11:43 PM
Al zijn autobanden niet de beste elektrische geleiders, zij houden echt de bliksem niet tegen op weg naar de aarde. De restlading die overblijft na een blikseminslag is zo klein dat het niet nodig is tegen een paaltje oid te rijden. Als de bliksem is ingeslagen in de auto, is het wel verstandig in ieder geval te wachten tot het onweer over is (of in ieder geval ver weg). De metalen massa van de auto kan de bliksem als het ware aantrekken en je wil niet net met een been buiten de auto staan als de bliksem voor een tweede keer inslaat.
Helaas ken ik een praktijkverhaal waaruit blijkt dat een auto de lading toch nog behoorlijk vast kan houden. ik had een collega die met haar man op op het strand reed in een terreinauto toen die vrij plotseling door de bliksem getroffen werd. nadat ze van de schrik bekomen waren en het onweer weg stapten ze uit. op het moment dat de man uitstapte en de deur vastpakte kreeg hij alsnog zoveel stroom door zijn lijf dat hij dat niet heeft overleefd.
Als je echt het zekere voor het onzekere wil nemen dan rij je de auto langs een boom, lantarenpaal o.i.d en doe je de deur daar tegen aan open.
Citaat van: poldertoerist op juni 04, 2012, 08:50:57 PMAls je echt het zekere voor het onzekere wil nemen dan rij je de auto langs een boom, lantarenpaal o.i.d en doe je de deur daar tegen aan open.
Dat zou ik niet doen. De deur niet aanraken en gewoon de auto met een metalen deel tegen die boom of lantaarnpaal rijden.
De vraag is wel of de electronica in een moderne auto de blikseminslag zo goed overleeft dat je daarna de auto nog kunt starten.
Citaat van: jeroen-aletta op juni 04, 2012, 02:14:24 PM
Overigens is het een fabeltje dat bliksem altijd inslaat op het hoogste punt. Vaak genoeg inslagen gezien op grasveldjes in dicht bebouwde en/of beboste omgeving. Je moet natuurlijk niet in een leeg weiland gaan staan h? :I
Kan dat te maken hebben met vocht in het gras? In het gras zelf of in de grond? Ik heb wel eens gehoord dat electriciteit en water graag bij elkaar komen.
Ik heb er geen wetenschappelijke verklaring voor. De theorie van het natte gras denk ik niet, maar ik ben geen wetenschapper op dit gebied. In een lekkere regenbui zijn bomen en huizen ook drijfnat, dus dat zou jou theorie weer ondermijnen. Wat ik wel weet is dat de snelheid waarmee de elektrische lading zich door de liucht verplaatst enorm hoog is. Ik denk dat er simpelweg de tijd niet is om het hoogste punt te "zoeken".
Bliksem neemt de weg van de minste weerstand. In een homogene omgeving is dat naar het hoogste punt en in de praktijk zal dat ook vaak het geval zijn. Echter niet altijd, de weerstand in de lucht kan afnemen door een windvlaag, regen etc.
Citaat van: CEO op juni 05, 2012, 09:59:59 AM
Bliksem neemt de weg van de minste weerstand. In een homogene omgeving is dat naar het hoogste punt en in de praktijk zal dat ook vaak het geval zijn. Echter niet altijd, de weerstand in de lucht kan afnemen door een windvlaag, regen etc.
Bliksem slaat niet per definitie in op het hoogste punt. Ook niet bij voorkeur. De inslag vindt pas plaats als door de voorontlading de ge?oniseerde lucht zo dicht bij de aarde is dat er doorslag plaats kan vinden. En pas vanaf dat punt wordt een goed geleidend punt 'gezocht'. Dat punt kan zomaar 10 meter boven de grond liggen, op korte afstand van een plek waar een toren van 50 meter hoog staat.
Dat geleidende punt is, gerekend vanaf het punt waar zich die ge?oniseerde lucht bevindt, is dus niet per definitie het hoogste punt. Om diezelfde reden trekt een bliksemafleider ook geen bliksem aan, anders dan bliksem die dreigt in het gebouw te slaan waarop die bliksemafleider staat.
Hier staat de werking en de manier waarop bliksem zijn punt van inslag zoekt vrij helder omschreven. (http://wetenschap.infonu.nl/weer/625-donder-en-bliksem.html)
Citaat van: Frankie op juni 05, 2012, 11:12:12 AM
Bliksem slaat niet per definitie in op het hoogste punt. Ook niet bij voorkeur. De inslag vindt pas plaats als door de voorontlading de ge?oniseerde lucht zo dicht bij de aarde is dat er doorslag plaats kan vinden. En pas vanaf dat punt wordt een goed geleidend punt 'gezocht'. Dat punt kan zomaar 10 meter boven de grond liggen, op korte afstand van een plek waar een toren van 50 meter hoog staat.
Dat geleidende punt is, gerekend vanaf het punt waar zich die ge?oniseerde lucht bevindt, is dus niet per definitie het hoogste punt. Om diezelfde reden trekt een bliksemafleider ook geen bliksem aan, anders dan bliksem die dreigt in het gebouw te slaan waarop die bliksemafleider staat.
Hier staat de werking en de manier waarop bliksem zijn punt van inslag zoekt vrij helder omschreven. (http://wetenschap.infonu.nl/weer/625-donder-en-bliksem.html)
Betekent dit nu dat een bliksem "liever" inslaat in een (metalen) caravan dan in een vouwwagen?? :K
Citaat van: fbez op juni 05, 2012, 02:01:39 PM
Betekent dit nu dat een bliksem "liever" inslaat in een (metalen) caravan dan in een vouwwagen?? :K
Op voorwaarde dat de ge?oniseerde lucht vanwaar de inslag plaats gaat vinden zich op gelijke afstand van beiden bevindt en de grond niet belangrijk dichterbij dan beiden is.
Overweging hierbij: Veel cara :ca s zijn niet van metaal en veel klapperframes wel. :#
Vorig jaar op vakantie in Mulhouse (Frankrijk) kregen we een onweersbui met hagel over ons. We waren door het slechte weer al naar de internet en computerruimte verhuisd om wat tijd te verdrijven. We hadden toen nog een tent.
Als het nacht is, en ik lekker lig te slapen, zal ik waarschijnlijk in mijn vouwwagen blijven. Als het overdag is, en het onweer komt dichtbij, denk ik dat ik mij een lekker kopje thee ga drinken in de cafetaria ofzo :p
weet iemand hoe het gesteld is in een klapcaravan als daar de bliksem inslaat??
volgens het bericht op bliksem.nl zou je in een caravan goed beschermd zijn tegen blikseminslagen.
wij hebben een rapido klapcaravan die aan de bovenkant uit 2 losse plaatdelen bestaat die elkaar overlappen, vastgezet met klemmen.
in hoe verre zit je veilig in geval van blikseminslag??
Citaat van: mvdkant op juni 10, 2012, 07:50:22 PMin hoe verre zit je veilig in geval van blikseminslag??
Je zit er alleen relatief veilig in als de wanden en het dak metaal bevatten of van metaal zijn, waarbij die wanden en het dak electrisch met elkaar verbonden moeten zijn. Met andere woorden: Je zit er in principe niet veiliger in dan wanneer je onder de blote hemel slaapt. :#
frankie,
citaat uit de prijslijst 1980,
Vliegtuigaluminiumkonstruktie: De rapido gaat een leven lang mee!
De rapido rot niet, roest niet en verkleurt niet en is daardoor erg waardevast!
deze wagen is dus niet veilig als ik het goed begrijp?
Citaat van: mvdkant op juni 10, 2012, 08:22:56 PM
citaat uit de prijslijst 1980,
Uhh..ja zeg.. Die had ik dus niet. :#
Citaat van: mvdkant op juni 10, 2012, 08:22:56 PMdeze wagen is dus niet veilig als ik het goed begrijp?
In principe zou hij veilig kunnen zijn. Op voorwaarde dat de wanden onderling verbonden zijn. De reden waarom iets van metaal ( en dus ook van aluminium) veilig is bij bliksem, is omdat het een zgn. kooi van Faraday vormt. En een kooi van Faraday bestaat bij de gratie van het onderling galvanisch verbonden zijn van de wand-delen van de kooi. Is dat niet het geval,dan kan er nog steeds een (levensgevaarlijk) potentiaalverschil tussen de wanden onderling optreden c.q ontstaan. M.a.w als de wanden onderling met contacten galvanisch verbonden zijn, ben je veilig. Maar uit de aard en constructie van zo'n klapper zal dat mogelijk/waarschijnlijk niet het geval zijn.
Had je geen prijslijst uit 1980 :? :+
vreemd hoor :P
Bij onweer dan toch maar een veilig plekje opzoeken.
Bedankt
Als het onweer wat verder weg zit dan stel ik mijn statief op, camera erop en wat mooie plaatjes proberen te schieten.
Als het al regent lekker in mijn tentje of hangen aan de stokken als het ook gaat stormen.
Genieten van het geweld in ieder geval.
Deze heb ik thuis eens gemaakt bijvoorbeeld:
(http://i46.tinypic.com/4puw7r.jpg)
Citaat van: mvdkant op juni 10, 2012, 07:50:22 PM
weet iemand hoe het gesteld is in een klapcaravan als daar de bliksem inslaat??
volgens het bericht op bliksem.nl zou je in een caravan goed beschermd zijn tegen blikseminslagen.
wij hebben een rapido klapcaravan die aan de bovenkant uit 2 losse plaatdelen bestaat die elkaar overlappen, vastgezet met klemmen.
in hoe verre zit je veilig in geval van blikseminslag??
Wel eens een boom gezien die door de bliksem was geraakt?
Citaat van: jellejawa op juni 11, 2012, 06:05:15 AM
Wel eens een boom gezien die door de bliksem was geraakt?
http://www.weerfotografie.nl/fotoalbum.php?cat=bliksem&subcat=bomen (http://www.weerfotografie.nl/fotoalbum.php?cat=bliksem&subcat=bomen)
Citaat van: fbez op juni 11, 2012, 07:43:46 AM
http://www.weerfotografie.nl/fotoalbum.php?cat=bliksem&subcat=bomen (http://www.weerfotografie.nl/fotoalbum.php?cat=bliksem&subcat=bomen)
Hopelijk zien mensen nu in waarom je NIET in je vw moet blijven als het onweert.
even een mooi sfeerplaatje
(http://www.xead.nl/resize/500-500/upload/9e41d7cda4408d7a75da0a282c291befYmxpa3NlbTEuanBn.jpg)