Hoe zet je de vouwwagen waterpas ?
Op de dissel of op de bak zelf ?
Alvast bedankt,
Bert
Citaat van: bede op juli 31, 2010, 10:22:19 AM
Hoe zet je de vouwwagen waterpas ?
Op de dissel of op de bak zelf ?
Alvast bedankt,
Bert
Mijn kleine vouwwagen zet ik "waterpas" op het oog, figuurlijk dan h?. ::)
Ik kijk eerst tegen de lengte richting aan of het redelijk vlak staat, en daarna tegen de breedte van het klapkarretje. Daarbij kijk ik dan wel naar de randen aan de bovenzijdes, want als het beneden een beetje verkeerd staat is dat een stuk hoger al een grotere afwijking geworden.
Aan de dissel schenk ik wat dit betreft geen aandacht. Daar zit bij mijn vouwwagen geen steunpoot of wieltje aan vast.
Hoe doen wij het... Het waterpas zetten dan. Wij hebben een Jamet Louisiana.
* Redelijk vlak stuk grond kiezen. (of anders de wagen redelijk recht zetten).
* Wagen plaatsen, met neuswiel in de lengterichting waterpas zetten. Daarna neuswiel een klein stukje naar beneden en de achterpootjes uitdraaien.
* Neuswiel weer omhoog tot een fractie voorbij waterpas
* Voorpootjes uitdraaien.
* Neuswiel weer naar waterpas. De wagen steunt nu op 7 punten, 2 wielen (iets minder dan normaal), 4 pootjes en 1 neuswiel.
* Neuswiel houden we minimaal tot na het opzetten op de grond: scheelt wat stabiliteit als je op de dissel gaat staan (om doek goed te leggen oid).
* Nu de breedte checken. Meestal staat die wel goed, anders bijstellen met de pootjes. Je kunt nu als het om heel weinig gaat, eventueel ook het te hoge pootje een klein stukje indraaien.
Er zijn hier en door nog topics over, e.e.a. is natuurlijk erg afhankelijk van het type klapper dat je hebt.
Wij hebben een Camplet en stellen deze altijd met de waterpas juist af. Kost niet veel tijd extra maar met een keuken aan de wagen vast moet dit wel omdat anders de keuken scheef staat. Dit afstellen gaat op de wagen en niet op de dissel
Het belangrijkste vind ik dat het bed enigszins waterpas staat,
dus daar leg ik eerst mijn kleine waterpasje op. Evt. mag het hoofdeinde van
het bed iets hoger zijn dan het voeteneinde.
[andersom wordt je smorgens met een rood hoofd wakker]
ik heb een waterpasje waarbij ik op de dissel check of 'ie waterpas staat in de lengterichting, kan ik mooi gelijk bijstellen met 't neuswiel. Waterpas in de breedterichting trachten we al zo goed mogelijk te doen op moment dat we een plekkie zoeken; dat moet idealiter mooi vlak zijn. Als dat niet al te mooi vlak is stellen we eventueel nog iets met de pootjes.
Manlief besteedt zéér veel tijd aan het waterpas stellen! Record is een kwartier ofzo. (ik ondertussen :O want ik wil klappen en dan zitten!) Hij legt een waterpasje op de dissel, volgens mij ligt het bed dan vaak nog niet waterpas maar ach...laatst een discussie met hem gevoerd of de wielen wel of niet op de grond moeten blijven. We hebben een keer gehad dat de bak alleen op de pootjes rustte...En ik maar afvragen waarom het allemaal zo kraakte bij het omdraaien in bed. Volgens hem zijn de pootjes sterk genoeg om ons gewicht te kunnen dragen. Mij lijkt het niet best. :?
Het lijkt mij niet zo best om een wagen alleen op de 4 pootjes te laten rusten De wielen laten meesteunen is beter volgens mij.
Zou de wagen ook niet op de pootjes zetten.
De wielen moeten de boel ook ondersteunen.
De breedte richting op de dissebak en keuken.
Lengte richting op het bed en keuken.
De dissel bleek niet recht te zijn bij onze jametic
grappig hoe iedereen het nét weer anders doet.
Voordat ik begin haal ik eerst de keuken eraf. dat scheelt weer een hoop gewicht met manouvreren.
- dan zet ik hem eerst in de breedte zoveel als mogelijk waterpas. Dus alleen nog op de wielen. Één of twee plankjes onder een wiel.
- dan zet ik de wagenbak in de lengte richting waterpas, alleen maar door het neuswiel te laten zakken of hoger te draaien.
Nu staat de wagenbak dus nagenoeg waterpas (op natuurlijk torderen na).
- dan gaan de pootjes uit. Vast is vast, en dan een halve slag extra. Dus niet te stevig doordraaien.
- dan de bedden open klappen, en de poten (om het bed te steunen) op de juiste hoogte vast zetten zodat elk bed in lengte en breedte richting waterpas is.
Zo simpel is het,.... bij mij. En daar ben ik dus echt geen kwartier mee bezig. :)
De Jamet moet je inderdaad niet in de lengte waterpas zetten op de dissel. Die zit er n.l. niet waterpas onder. In de breedte kan het wel.
Ik zorg eerst dat de bak in de breedte waterpas staat. In Hongarije had ik een hoogte verschil van ca. 10 cm tussen b eide wielen. Dankzij mijn gele keggen ging het ophogen vrij gemakkelijk. Had beide nodig. De wagen heeft er 2 weken op gestaan zonder verschuiven. Ik zag een caravan klooien met balken, maar die ging bijna door de bodem. Daarna in de lengte waterpas. En dan het bed nog waterpas zetten.
Ik zet hem op de bak waterpas, Laat de wielen meesteunen maar wel heel licht. Als je alleen de poten laat steunen merk ik dat er toch altijd wat beweging in de bak zit.
Je moet zorgen dat je bed waterpas staat.... De rest maakt niet zo heel veel uit.
Voor de breedte-klappers onder ons dus alleen in lengte richting de boel wat recht zetten. Ik vind waterpas zetten behoorlijk overschat. Dat is iets voor caravans met hun compressie-koelkasten en keukens erin.
Citaat van: PaneVino op augustus 25, 2010, 02:11:21 AM
Je moet zorgen dat je bed waterpas staat.... De rest maakt niet zo heel veel uit.
Voor de breedte-klappers onder ons dus alleen in lengte richting de boel wat recht zetten. Ik vind waterpas zetten behoorlijk overschat. Dat is iets voor caravans met hun compressie-koelkasten en keukens erin.
Je zult toch moeten zorgen dat bed en wagen gelijk staan, al dan niet waterpas. Anders zit er een knik in je tent en is de boel niet strak te zetten. Verder ben ik het met je eens dat het waterpas staan niet het belangrijkste is, maar is wel handig als hulpmiddel om alles gelijk te stellen.
Moet dan persee alles gelijk strak staan?
Ik zou best eens iemand willen uitnodigen om de boel minder waterpas te zetten, de tent redelijk op te zetten en de volgende dag pas verder af te spannen. Ik denk dat je hem dan best goed krijgt namelijk. Doek kan vaak best ietsie uitrekken/werken namelijk. Die eigenschap kun je dus ook gebruiken...
Citaat van: PaneVino op augustus 25, 2010, 08:21:26 AM
Moet dan persee alles gelijk strak staan?
Ik zou best eens iemand willen uitnodigen om de boel minder waterpas te zetten, de tent redelijk op te zetten en de volgende dag pas verder af te spannen. Ik denk dat je hem dan best goed krijgt namelijk. Doek kan vaak best ietsie uitrekken/werken namelijk. Die eigenschap kun je dus ook gebruiken...
Het doek werkt ook behoorlijk. Als het nat wordt, lijkt het te krimpen en als het opdroogt rekt het weer. Tenminste dat zie ik aan de middenstok in het dak van onze Jametic. Die moet ik wijder zetten als het doek opdroogt.
Ik zat zo te denken, na het lezen van vele berichten over waterpas zetten van de vw, waarom zijn vw fabrikanten nog nooit op het idee gekomen om kleine waterpasjes te integreren in de vw, bv 1 op de lengterichting van de bak, 1 op de breedterichting en misschien nog 1 op de dissel. Scheelt ws een hoop heen en weer geloop met zo'n miniwaterpasje.
Uiteraard, ben ik niet bekend met alle merken en type vw, en is dit al een keer uitgevoerd, en misschien was het dan geen succes. Of misschien is het al eens eerder geopperd, op een ander forum, zoja, dan moeten jullie dit bericht maar vergeten.
Gat in de markt die laatste opmerking.
ik ben trouwens nog steeds op zoek naar een waterpas in de vorm van een +
dat lijkt me lekker makkelijk bij het klusje
Het inbouwen van een waterpas stuit op enige bezwaren. Waar moet dat ding gemonteerd worden? Bijvoorbeeld de keuken van een CombiCamp moet erg waterpas om goed te kunnen kokkerellen. Dus achterop bij de keuken? Blijf je toch nog lopen...
Bij de Odyssée moet er ook een extra bed worden gesteld: leveren die er 2 of 3 ingebouwd? Hoe moet dat met dubbelklappers?
Daarnaast is een klap-kar niet dusdanig stijf dat je met 1 waterpasje kunt volstaan...
Overigens heeft mijn mobiel een waterpas wat piept als hij goed staat. Dat kan helpen met het heen en weer lopen... (kijken, draaien, kijken, draaien). Die kan je dus op gehoor recht zetten. Ik weet nog niet of het in de praktijk werkt.
Citaat van: CEO op september 03, 2012, 02:23:48 PM
Het inbouwen van een waterpas stuit op enige bezwaren. Waar moet dat ding gemonteerd worden? Bijvoorbeeld de keuken van een CombiCamp moet erg waterpas om goed te kunnen kokkerellen. Dus achterop bij de keuken? Blijf je toch nog lopen...
Ik heb op mijn Combi-Camp een driehoeks waterpasje gelijmd op de deksel (aan de kant van de dissel). Bak recht=keuken recht.
Overigens moet ?lke keuken goed waterpas staan wil je de boter ?n de pan houden en niet er naast. Alleen die van de CC zit aan de wagen vast dus stel je 'm gelijk met de wagen pas.
(Klinkt als een open deur, het kwam alleen wat vreemd over dat alleen een CC-keuken waterpas hoeft te staan om goed te kunnen kokkerellen :P )
Citaat van: CEO op september 03, 2012, 02:23:48 PMDaarnaast is een klap-kar niet dusdanig stijf dat je met 1 waterpasje kunt volstaan...
Of dat een probleem is hangt natuurlijk sterk af van de manier waarop de wagen waterpas gezet moet worden. Als, zoals bij de Holtkampers het geval is, de poten als een soort krik op iedere hoek van de wagen fungeren, komen er aanmerkelijk grotere asymmetrische krachten op te staan dan wanneer de wagen alleen met een keg onder een band en het neuswiel horizontaal gezet wordt, waarna de poten alleen als steun fungeren.
Maar dan nog. Als de wagen werkelijk tordeert onder de krachten van de poten, wordt horizontaal stellen natuurlijk sowieso een onoplosbaar probleem, omdat elke correctie op één hoek dan resulteert in een correctie in de lengte- en breedterichting op alle drie de andere hoeken. En dan blijf je aan de gang.
Dat dat niet zo is blijkt n.m.m. uit de meeste verhalen hier op het forum over horizontaal stellen. De meeste mensen hebben het slechts over "eerst horizontaal zetten in de ene richting en daarna in de andere richting". En niet over het voortdurend moeten corrigeren van alle vier de hoeken ten opzichte van elkaar.
Wij gebruiken gewoon één waterpas van ca 30 cm lang.
Nadat we de keuken van onze trigano hebben gehaald, zet ik de wagenbak in de lengte richting waterpas mbv van het neuswiel (handrem aangetrokken), waterpas leg ik op de bakrand (lengte richting) en eventueel een keg onder de wielen. Daarna de stelpoten uitdraaien en daarmee de wagenbak in de breedte waterpas zetten (zowel aan de keukenzijde als de disselkant), ook hier de waterpas op de bakrand (of de vloer van het gangpad aan de keukenzijde). Daarna nogmaals in de lengte richting controleren en eventueel corrigeren met de stel poten. Daarna de bedplanken uitklappen, deze ook weer waterpas zetten mbv de waterpas, maar nu in de breedte en lengte op de rand van de bedplanken, de poten onder de bedplanken kunnen individueel worden versteld (eventueel extra plankje er onder). We hebben hiervoor ca een half uurtje nodig (ik draai aan de poten en mijn vrouw geeft aanwijzingen en leest de waterpas af.
Moet eerlijk zeggen dat goed waterpas zetten een hoop gekraak scheelt en dat het wel zo prettig slaapt.
Citaat van: CEO op september 03, 2012, 02:23:48 PM
Het inbouwen van een waterpas stuit op enige bezwaren. Waar moet dat ding gemonteerd worden? Bijvoorbeeld de keuken van een CombiCamp moet erg waterpas om goed te kunnen kokkerellen. Dus achterop bij de keuken? Blijf je toch nog lopen...
Bij de Odyssée moet er ook een extra bed worden gesteld: leveren die er 2 of 3 ingebouwd? Hoe moet dat met dubbelklappers?
Daarnaast is een klap-kar niet dusdanig stijf dat je met 1 waterpasje kunt volstaan...
Overigens heeft mijn mobiel een waterpas wat piept als hij goed staat. Dat kan helpen met het heen en weer lopen... (kijken, draaien, kijken, draaien). Die kan je dus op gehoor recht zetten. Ik weet nog niet of het in de praktijk werkt.
Lijkt me dat ze dat ding moeten inbouwen zodat het waterpas staat als de wagen 'goed' staat.
lijkt me perfect mogelijk, maar wel afhankelijk van het model dus.
Citaat van: StijnMattheus op september 03, 2012, 05:02:48 PM
Lijkt me dat ze dat ding moeten inbouwen zodat het waterpas staat als de wagen 'goed' staat.
lijkt me perfect mogelijk, maar wel afhankelijk van het model dus.
Nu doen we het zelf. Als we niet goed staan is het ons probleem. Anders het probleem van de producent. Ik kan me zo voorstellen dat het bij wagens uit een bepaald land allemaal maar half gemonteerd wordt, een producent zal het eerst gaan patenteren, een ander monteert het zonder iets te regelen voor aftersales.
Bedenk dat het voor ieder model (ik ga er maar even vanuit dat het productieproces afdoende gestandaardiseerd is om constante kwaliteit te leveren...) dit moet worden gekalibreerd... Lijkt me een grote kostenpost...
Citaat van: StijnMattheus op september 03, 2012, 05:02:48 PMLijkt me dat ze dat ding moeten inbouwen zodat het waterpas staat als de wagen 'goed' staat.
lijkt me perfect mogelijk, maar wel afhankelijk van het model dus.
Oké maar dan doe ik er een schepje bovenop en weet ik hem nog wel luxer: 4 sensoren op de vier hoeken van de vouwwagen die via bluetooth aan een app op je mobiele telefoon de stand van je vouwwagen doorgeven, die vervolgens grafisch op je schermpje wordt weergegeven. :#
Aangezien je dan toch stroom nodig hebt om dat te verwezenlijken, sluit een servomotor aan om dan die bak automatisch goed te zetten. En nu dit publiekelijk staat kan HK het niet meer patenteren!
Citaat van: NielsP op september 03, 2012, 02:44:29 PM
Overigens moet ?lke keuken goed waterpas staan wil je de boter ?n de pan houden en niet er naast. Alleen die van de CC zit aan de wagen vast dus stel je 'm gelijk met de wagen pas.
(Klinkt als een open deur, het kwam alleen wat vreemd over dat alleen een CC-keuken waterpas hoeft te staan om goed te kunnen kokkerellen :P )
Bij de laatste camping kreeg ik de bak in de lengte richting niet waterpas, liep teveel af. En dus inderdaad de boter aan één kant van de pan (keuken zit ook bij een Alpha vast aan de wagenbak). Met een paar muntjes heb ik vervolgens de pannensteunen waterpas gesteld, en ging het koken weer prima....
En anders is dit natuurlijk een oplossing:
http://www.ep-hydraulics.nl/nl/content/introductie-levelsysteem-caravan (http://www.ep-hydraulics.nl/nl/content/introductie-levelsysteem-caravan)
De vouwwagen zet zichzelf waterpas terwijl jij met een bier in de hand toekijkt :#.
Die opmerking over de koppeling met een smartphone klinkt me als IT-er als muziek in de oren.
ik blijf erbij: gat in de markt
Ik heb de eerste keer de wagen met een waterpas goed gezet.
Toen deze voor mij 100% was heb ik zo'n klein waterpasje op de dissel geplakt.
Lekkere dikke lijmlaag en dan zorgen dat de belletjes goed staan.
Ik was op de camping nooit langer bezig dan 5 minuten inclusief het uitdraaien van de pootjes.
Martin.
Het verbaasd me, dat er nog geen fabrikant is die een waterpas op de dissel of het frame van de bak heeft ingebouwd. Zo heb je nu ook neuswielen die de kogeldruk aangeven: reuze handig.
Voor de rest gebruik ik een klein magnetisch waterpasje. Bak staat binnen no-time waterpas. Maak daar ook geen haast mee overigens.
Citaat van: alkyone op september 04, 2012, 09:46:49 PM
Ik heb de eerste keer de wagen met een waterpas goed gezet.
Toen deze voor mij 100% was heb ik zo'n klein waterpasje op de dissel geplakt.
Lekkere dikke lijmlaag en dan zorgen dat de belletjes goed staan.
Ik was op de camping nooit langer bezig dan 5 minuten inclusief het uitdraaien van de pootjes.
Martin.
Super tip. Zo heb ik het ook gedaan. resultaat: dissel waterpas = keuken (achterzijde) waterpas. Het frame is volgens mij stijf genoeg. Ik heb het een paar keer gecontroleerd met een waterpas op de keuken.
ik gebruik een waterpas app op mijn telefoon :#
Waarom wil jij je telefoon waterpas houden??? :#
Citaat van: Mr Roadmaster op september 07, 2012, 07:32:32 PM
ik gebruik een waterpas app op mijn telefoon :#
idd gebruik ik ook wel eens.
Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk
Citaat van: John Boender op september 18, 2012, 07:12:05 PM
Waarom wil jij je telefoon waterpas houden??? :#
Om de bellen natuurlijk :H