Afgelopen weekend voor het eerst met onze vw gekampeerd. Daarvoor al veel info ingewonnen bij kampeerzaken en hier op het forum.
Maar ondanks alle goede raadgevingen viel het opzetten en afbreken van de vw ons erg zwaar. Met name de voortent vonden we lastig.
Tentstokken hebben we inmiddels uitgezochten en per tentgedeelte in een gemarkeerde zak gedaan. Maar de hele voortent zelf... Hij is loodzwaar!
En afbreken vonden we haast nog lastiger dan het opzetten. Wie heeft er tips voor ons? Want we waren met het opzetten van onze vw 5 uur bezig en met het afbreken ook 5 uur eer we konden wegrijden.
Verder beviel het kamperen en de vouwwagen als hij eenmaal stond best.
Het is zeker geen snel klapper maar je krijgt er enorm veel ruimte voor terug.
Je moet eerst er aan denken het is vakantie dus geen stress.
De leden die mij de oude wagen van mij hebben zien opzetten moeste altijd lachen als ik de zak op de kop gooiden en riep mikadooooooooooooooo.
Handigheid dit is wat ik kan zeggen.
Door te doen leert men maar 2 uur moet je er wel voor uitrekken want anders gaat het op werken lijken en dit wil je niet op je vakantie.
Heb je de stokken al een beetje gemerkt zodat je zelf alles de volgende keer sneller bij elkaar hebt gezocht.
Die van mij waren volgens mij door een ingenieur gemerkt want ik snapte er niks van. ;)
Onze ervaring is dat de eerste keer opzetten inderdaad even een puzzel is. Voor het opzetten trekken wij ook wel 2 uurtjes uit. Maar dan staat die ook helemaal.
Een tip doe je eerst de stokken opzetten en dan pas de tent er over???
Wij ritsen altijd eerst de voortent vast en dan doen we de stokken. Dat scheeld met het gewicht van de stokken. Wel moet je met zijn tweeën de tent opzetten. Ik hou altijd de stokken vast. (ik ben 1,58lang dus dat is niet handig met de hoogte van de tent. Mijn man kan er goed bij.
Wij hebben nu een andere wagen en die hebben we eerst proef opgezet ergens op een grote parkeerplaats met stukken gras.
Wij weten nu hoe de vw uitgeklapt moet worden en dat scheeld ook heel erg.
Onze stokken wijzen eigenlijk vanzelf. Doen ze dat niet dan is nummeren heel handig.
Vaak is de eerste keer opzetten het lastigs. Als je weet hoe het moet dan gaat het ook sneller.
succes de volgende keer. Dan gaat het vast sneller.
Wij hebben ook een Arizona(2005) en we breken als volgt af:
De hemel halen we de dag ervoor al weg, alle haken los, behalve die aan de nokstok, daar hangt hij dan dus dubbel aan, zig-zag gewijs opvouwen terwijl je telkens een haak in het midden losmaakt.
Voortent zo goed als leeg ruimen, op de keuken na.
Luifel van de tent afhalen, de bijbehorende stokken alvast in de zak. Haringen los. Grondzeil laten liggen.
De voorkant uit de tent ritsen, de twee delen opvouwen en alvast in de wagenbank,
De voortent van voor naar achter 1 keer dubbel vouwen, nog niet losritsen, kun je hem nog mooi strak trekken, de stokken van de keukenuitbouw afbreken.
Hierna de voortent losritsen en het geheel van de wagen af meer naar het midden van het frame trekken.
De verbindingsstokken met de wagen losmaken. het frame steunt nu nog maar op 4 poten, zorg dat de tent een beetje gunstig ligt ten opzichte van die poten.
Als je er bij kunt kun je nu het tentdoek nogmaals dubbelvouwen (zorg dat het gewicht boven de poten komt, kun je er niet bij dan met twee tegelijk onderste van de voor- en achter poten eronder vandaan halen. Het tentdoek komt hierdoor wel aan twee kanten op de grond te hangen.
Eventueel alles nogmaals dubbelvouwen, zodat je een smallere strook tentdoek krijgt.
Hierna één kant over de zijstang tillen, zodat de tent vanaf de middenstok op de grond hangt, zijkant alvast naar binnen op de strook vouwen.
Daarna de andere kant over de zijstokken en de middenstokk op de grond tillen, zigzaggend opvouwen tot je een mooi pakket hebt.
daarna de overige stokken afbreken en klaar is de dappere klapper.
De stokken was een hele puzzel. Maar met de opzettekening en de nu aangebrachte markering zal het een heel stuk sneller gaan de volgende keer.
Waar we vooral tegenaan liepen was het gewicht van de voortent. De wagentent stond eigenlijk vrij snel maar eer we de voortent goed hadden teruggeslagen over de wagentent en aangeritst... En toen nog het trekken van de voortent over het frame, dat ging heel moeizaam.
Met afbreken van de voortent liepen we er vooral tegenaan hoe we deze nu het beste van het frame konden afhalen. Kan iemand dat voor me omschrijven? We hadden nu de voortent bovenop het frame gelegd maar je ziet sommige tentstokken doorbuigen. Op de grond leggen wil je ook niet, dan wordt de voortent vies opnieuw vies. En hoe vouw je hem het handigst op zodat je de volgende keer snel uitpakt?
Zo'n voortent is idd zwaar. Wat wij altijd doen is de voortent aanritsen en dan over de wagentent slaan. Hierna de buizen en dan de tent er overheen trekken. Dit scheelt echt heel veel omdat bij het aanritsen en omhoog slaan de buizen niet in de weg zitten. Bij het eraf halen ritsen we hem los en pakken hem aan de voorkant ieder bij een punt, lopen dan naar voren en leggen hem dan met het "dak" neer. Daarna halen we het frame eraf. Succes :J
Ik vind de uitleg van MarinaJL erg goed. De hemel gaan we komende keer ook zo opvouwen!
Aanritsen (wij hebben een 2002 model en dus niet de luxe van een (zware) wand die we later kunnen inritsen) van de voortent:
# De voortent is opgerold, zodat deze direct kan worden aangeritst.
# Wij trekken de drie liggers een stukje uit, ong. 60 cm.
# Daarna de tent aanritsen. Ik til en rol langzaam af, vrouwlief doet de rits. De tent wordt (opgevouwen) dus over de liggers die uit de wagenbak steken gelegd.
# Daarna frame opbouwen
Voordeel is door de korte steuntjes: je kunt wel de tent op de steuntjes te laten rusten, maar hoeft niet om buizen heen te grijpen. Met name in de nok van de tent is het anders redelijk lastig: ik werk op een miniem opstapje en met een compleet frame zou je eigenlijk een steiger nodig hebben om overal bij te kunnen.
Als de tent over de nok is, laten we het meestal uitrollen. Even over het laatste steuntje tillen is dan geen zwaar werk meer.
Misschien is deze tip ietwat flauw, maar had je bij de aanschaf niet beter voor een snelklapper kunnen kiezen in plaats van zo'n bungalowtent op wielen? Onze Holtlkamper Cocoon staat echt in een tijd van mum.
Enige wat je nu nog kunt doen is veel oefenen!
Citaat van: Spiegelbeeld op mei 12, 2011, 08:30:06 AM
Enige wat je nu nog kunt doen is veel oefenen!
Inderdaad, oefening baart kunst. :J
Wij hebben met onze vouwwagen ook de eerste keer aardig gepuzzeld bij het uitklappen en opbouwen.
Vooral het inklappen was nog moeizamer, naar mijn idee was de originele instructie niet de beste.
Door het nog een paar keer te doen heb ik een betere en logischere manier gevonden die ook beter past bij de constructie van de wagen.
Uiteindelijk kan ik in mij eentje de wagentent in ruim een half uur hebben staan, voor de voortent heb ik wel de hulp van mijn vrouw nodig maar daar hadden we niet zoveel moeite mee. daar tel ik ook nog ruim een half uur voor met de luifel en afspannen.
Dus gewoon nog een paar keer doen, maak ook op bepaalde belangrijke momenten foto's zodat als je een half jaar later weer gaat opzetten je een geheugensteuntje hebt.
Nog een goeden tip: blijf communiceren, dus blijf vertellen wat je doet en wat je gaat doen en luister naar elkaar. ;)
Groeten en succes.
Arno.
Oh ja probeer te blijven fluiten tijdens het opzetten het is tenslotte vaaaaaaaaaaaakantieieieieieieieieieieieieie :>
Citaat van: dappereklapper op mei 11, 2011, 10:03:29 PMOp de grond leggen wil je ook niet, dan wordt de voortent vies opnieuw vies. En hoe vouw je hem het handigst op zodat je de volgende keer snel uitpakt?
Je kunt de tent gerust op de grond leggen, maar kies een schoon en droog stuk uit. Wij legden hem altijd op een pad als dat voorhanden was. En anders op een droog stuk gras. Steeds het te vouwen of op te rollen stuk even afborstelen, dan gaat ie netjes in de zak.
Citaat van: Spiegelbeeld op mei 12, 2011, 08:30:06 AM
Misschien is deze tip ietwat flauw, maar had je bij de aanschaf niet beter voor een snelklapper kunnen kiezen in plaats van zo'n bungalowtent op wielen? Onze Holtlkamper Cocoon staat echt in een tijd van mum.
Enige wat je nu nog kunt doen is veel oefenen!
DAt hebben wij ook gedaan. Het opzetten van de oceane viel ons in tijd tegen, vandaar de keus voor de jametic.
De tent kan je toch ook opvouwen op het grondzeil/plastic? Dan komt deze ook niet met de ondergrond in aanraking. Zo deden wij dat altijd.
Tip;
als je naar het vakantieland/camping rijd...
lees dan nog eens paar keer de handleiding door hoe op te zetten, verdeel de handelingen onder mekaar. Zo weet iedereen zijn taak ben je al voorbereid.
en werkt een stuk sneller op plaats van bestemming...zorg voor foto's instructie's
dus bijvoorbeeld:
A)aankomst campingveld:
1 man afkopppelen..vrouw zorgt voor een pilsje voor de man...
2 man zet vouwwagen op de plaats vrouw gaat rondje lopen met de kids
3 Man stelt bak waterpas eventueel op landbouwplastic...
4 samen openklappen.
5 vrouw ruimt samen met man de bak leeg...
6 vrouwlegt stokken klaar
7 man ...vul maar in wat je kunt doen...werkt perfect...
envooral genieten en mekaar helpen waar nodig...
En ook je relatie zal er niet onder lijden...(hopelijk)
Mijn vrouw heeft last v/d rug, dus op een matje slapen was er niet meer bij, kamperen wel, maar dan op een heus bed.
Na wat ervaring opdoen met een Astro, hebben we een Cocoon gekocht......lekker makkelijk opzetten, zelfs.......
door één man.
En wie mag 'm opzetten???
Juist ja, ik, want m'n vrouw heeft last v/d rug......
Maar we genieten wel samen van de cocoon die inderdaat heel makkelijk alleen is op te zetten.
En nog snel ook.!!
Met mijn man heb ik een deal gesloten: Beiden hadden we nog nooit gekampeerd maar wilden wel eens wat avonturen beleven met onze kids.
Dus vouwwagen gekocht en erbij gezegd: Ook al worden we met schade en schande wijs, staat de hele camping ons aan te staren, we gaan ervoor, we maken er iets van. Leren doe je door ervaring. Maar daarbij is het uiteraard wel handig als je weet hoe je de opzet / afbreek klus moet aanpakken.
Dan heb je hem samen sneller geklaard. Wanneer het goed weer is gaan we komend weekend nog ff een dagje dagrecreëren met onze vw.
Opzetten, weer afbreken en kijken of we onze techniek wat kunnen verbeteren met jullie tips. BBQ mee, kids laten rennen... Relatie is gelukkig niet het probleem, wanneer we samen weten hoe we iets moeten aanpakken zijn de taken snel verdeeld. Het nadeel is dat we soms zoveel te kletsen hebben dat we samen fouten maken en dan tegen mekaar zeggen: Aandacht erbij!!!
Ik heb zelf een oude Alpen Kreuzer Select, het model met aangenaaide voortent, en een heleboel losse stokken. Mijn vriendin en ik zetten die op in een klein half uurtje, ondanks dat het geen snelklapper is. Wat voor ons erg goed werkt is dat we alle stokken van een kleurtje hebben voorzien, je weet dan precies wat waar hoort, je kunt dat doen door middel van plakkertjes of een beetje verf. Dus dezelfde kleru gebruiken aan de stok, en waar de stok thuis hoort. Leg voor je begint de stokken netjes naast elkaar in de volgorde waarin je ze nodig hebt. Zorg dat een persoon de stokken aangeeft en de ander ze installeert en praat veel met elkaar, als er iets fout gaat direct zeggen en oplossen. Wij hebben er in het begin ook 3 uur over gedaan maar na 4 keer oefenen gat het in een half uur!
Wij hebben in april onze Louisiana een keer als proef opgezet in een grote tuin van familie (bij ons past hij niet)
Is zeker een aanrader omdat je dan al eens kan checken en eventueel bijkomende zaken kan opzoeken.
Zo zat er bij ons geen plan bij, maar na een drietal uurtjes stond hij toch volledig :-)
Bij Vervat hadden ze gezegd dat je inderdaad best eerst de voortent eraan ritst en dan op het dak van de wagenbak gooit. Dan de stokken eraan wat heel vlot gaat als ze gemarkeerd zijn en je enkel naar de kleurtjes en nummers moet kijken. Eerst het basisframe zetten, dan de keukenuitbouw eraan en dan het doek trekken. Let er ook op dat je klikkertjes van je wagenbak niet helemaal uitgetrokken zijn. Dan moet je niet te hard aan je tentdoek trekken. Die fout hadden wij wel gemaakt :) Lazen achteraf hier dat dat niet de bedoeling is...
De eerste keer dat we hem opstelden hing heel de voorten in elkaar. Nu hebben wij de voorwand en een stuk van de zijwand eruit gehaald om hem terug op te plooien. Dat ging behoorlijk vlot. En zo is het doek van de voortent ook minder zwaar als we hem terug moeten opstellen.
Ik ben zelf ook maar 1m60 dus ik kan ook niet overal aan maar als je man groot genoeg is, kan je best afspreken wie wat doet. Ik ben degene met het geduld, dus ik mag de zaken doen die niet vlot in elkaar klikken ;)
De wagenbak staat er enorm snel, dus daar sluiten we onze kinderen dan in op :)
Het afbreken ging bij ons bijzonder vlot. Doek van de voortent losmaken. Stokken van de uitbouw van de keuken eruit, tussenstokken los. Klikkertjes aan de wagenbak terugduwen zodat de spanning van de voortent af is. Voortent losritsen, frame loskoppelen van de wagenbak en dan kan je het doek van de voortent er al af halen. Dan ben je al halverwege. Dan stokken uit elkaar halen en opbergen en de voortent opplooien. Ik schrok ervan dat het opvouwen daarvan zo goed ging. Had nooit gedacht de stof van de voortent mooi terug in de bijgeleverde zak te krijgen maar het ging zelfs beter dan het opvouwen van onze tent waarme we jaren gekampeerd hebben.
Oefening baart kunst zeker. Wij hopen onze techniek ook nog te optimaliseren.
Hoe doen jullie dat met het afspannen van de vouwwagen? Wij hadden eerst de wagentent opgezet, m'n man spande deze volledig af en toen hebben we de voortent eraan geritst. Of ritsen jullie de voortent eraan, trek je hem over het frame en span je daarna alles in z'n geheel af (voortent + wagentent) zodat het mooi strak staat? Want dan kan de ander binnen in de voortent alles gaan inrichten, keuken enz.
We zetten eerst mooi de slaapcabines recht zetten en spannen de riempjes aan.
Daarna de voortent eraan en opstellen dan dan alles in zijn geheel nog eens aanspannen...
uiteindelijk span je het doek van de wagentent toch nog mee aan door de voortent op te spannen hé. Ze hangen toch aan elkaar vast....
neem een holtkamper....... :# :# :# :# :#
Citaat van: retteketed op mei 26, 2011, 04:18:39 PM
neem een holtkamper....... :# :# :# :# :#
Of een Combi-Camp, maar volgens mij hadden ze al een wagen en was de vraag hoe d??r mee om te gaan? ;)
Jarenlang zijn we met een AK allure op vakantie geweest.
Moeder met de kinderen naar het zwembad en als ze dan na een klein uurtje terug kwamen stond de AK helemaal met alles er op en er aan.
Vrienden kwamen eens aan het eind van de middag op dezelfde camping aan met hun Jamet.
"Ach joh we gaan eerst aan de BBQ en daarna zetten we julie kar even in elkaar"
-"Nou even..... Ik ben er toch gauw een paar uurtjes mee zoet"
"Jee dan doe je toch iets verkeerd" Zei ik met mijn grote mond. "Ik zal het straks wel even voordoen" ::)
Vrienden waren blij dat we voordat het stikdonker was in ieder geval het slaapgedeelte hadden staan.
De volgende dag hebben we nog de hele ochtend met zijn tweeën staan ploeteren voordat de VW helemaal stond. Buisje hier, flapje daar, uitbouwtje zus hemel ophangen zo.
Wat een rampenbak was dat. Daarnaast stond de VW in zijn 'auto-ontmantel-modus' want wat er aan het eind van de vakantie allemaal wel niet kapot, deffect of aan vervanging toe was.
Toen ik toe was aan een nieuwe VW wist ik een ding zeker géén Jamet. Misschien niet eerlijk maar bovenstaande ervaring stond nog vooraan in mijn geheugen.
We zijn inmiddels 50+ en willen nog een aantal jaren naar de camping met een VW
Combicamp is het geworden. Letterlijk volledig opgezet binnen een half uur en van degelijke kwaliteit.
Gr
Bert