Behandelen keukenblad/snijplank

Gestart door Jon, mei 01, 2016, 12:53:54 AM

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jon

Hier en daar lees ik over het afwerken van o.a. snijplanken met lak. Als 3e jaars meubelmaker (- en ontwerper) kan ik vertellen dat deze wijze van houtbehandeling niet bijster verstandig is, gezien er van dat hout ook geconsumeerd wordt. Een goede keuze is tung-olie(zaden-olie). Deze is op diverse plaatsen verkrijgbaar, zoals bij Baptist in Arnhem.
Combi Camp Country 2016, daarna de Waard Kuifmees, nu even niets. September '24 test van de Shelter.

Frankie

Als het gaat om snijplanken heb je gelijk. Maar als het gaat om het afwerken van een keukenblad heeft Aart Kok het geoliede beuken blad toch echt al een paar jaar -heel terecht- verlaten en heel bewust gekozen voor een gelakt eiken blad omdat het hout onder invloed van vocht anders zo sterk uitzet en krimpt, dat de constructie waarin het blad gevat was, uit elkaar scheurde.
Maar nogmaals, voor zoiets als een snijplank heb je uiteraard helemaal gelijk.

franklunenborg

speciale olie voor snijplanken aangebracht vorig jaar. Niet te doen de weken erna in de vouwwagen. Wat een stank. Nu naar een jaar stalling stinkt alles er nog naar. bah. geen succes!

Jon

In dat geval geen goede keus, wat voor olie heb je gebruikt?
Combi Camp Country 2016, daarna de Waard Kuifmees, nu even niets. September '24 test van de Shelter.

Jerome

Eens in de paar jaar doe ik mijn snijplanken en houten bordjes met gekookte lijnolie en laat ze enkele dagen goed geventileerd staan, want je ruikt het wel een tijdje.
Die lucht wil je niet in je vouwwagen.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

PenH

Ik gebruik hiervoor ook lijnzaadolie, geperst in de oliemolen van het Openluchtmuseum (in Arnhem).
Lijnzaadolie is ook heel geschikt om je gietijzeren pannen mee in te branden.

Hemertje

Ik gebruikte voor onze zelfbouw keuken druivenpit olie om het hout mee te behandelen
Zag er netjes uit , trok er goed in en stinkt niet!