Klapband onderweg

Gestart door akiwalker, juli 12, 2017, 10:32:29 AM

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

akiwalker

We zijn zaterdag met onze vouwwagen naar italie vertrokken maar 120 km van huis hebben we een klapband gehad. Auto zware schade aan en vw totaal vernield.
Nu heb ik een kleine omnium dus mijn eigen schade is niet verzekerd. Volgens de takeldienst in Duitsland staan er onder mijn vouwwagen de verkeerde banden. Hierop staat max load 355 kg, nu vraag ik me af moet ik dit maal 2 doen? Want anders heeft de garage echt een grote fout gemaakt en zal ik proberen van hun de schade te laten vergoeden. Aangezien deze nog maar een maand geleden geplaatst zijn.
Hier een foto vd nog goede band.
Graag zoveel mogelijk info.

Verstuurd vanaf mijn Cynus_F9_4G met Tapatalk


Tago Herman

Zeer shit met wat jullie is overkomen. Ik hoop dat het met jullie zelf goed gaat, en dat jullie geen problemen hebben. Uiteraard is de schade ook zeer vervelend, maar niet onoverkomelijk. Wat de banden betreft, dit zijn de juiste banden. Het draaggewicht is per band 355 kg, dus in totaal mag de wagen 710 kilo wegen, met daarbij nog een marge van 10 %, dan kom je totaal op 781 kg.
Dat moet dus voldoende zijn.

Ik wens jullie veel sterkte met de verdere afwikkeling.

Herman.
Een jaar niet geklapt is een verloren jaar

PenH

Ai wat vreselijk!
De banden lijken mij ook correct.
Als aanvulling op Tago; de code 'N' geeft een maximum snelheid van 140km/uur aan. En de kogeldruk kun je ook nog optellen bij het max. totaalgewicht in het voorbeeld hierboven.

Het is wel heel toevallig dat je met net nieuw gemonteerde banden een klapband krijgt. Je zou haast denken dat er iets mis is geweest met de banden of de montage. Zijn de ventielen ook vervangen? Als het ventiel is gaan lekken zakt de druk, wordt de band steeds heter tot hij klapt.

JelleKaptein

Ik had op mijn vouwwagen hogedrukventielen, terwijl de band niet een hogedrukband was. Het ene ventiel sloot wel goed af, maar het andere ventiel niet. Deze kreeg te weinig druk van binnenuit om goed af te sluiten. Hierdoor liep mijn band leeg. Nu zit er een lagedruk ventiel in, die sluit beter af.
Dus ook met een nieuw ventiel is het scenario zoals hierboven geschetst mogelijk.

Wat een nachtmerrie. Er kunnen natuurlijk veel ergere dingen gebeuren, maar dit is wel erg naar.

Het lijkt mij wel lasting aan te tonen als dit gebeurt is. Een band kan door vele oorzaken klappen. Als je rechtsbijstand heb, dan zou ik deze wel inschakelen. Misschien omdat de banden zo nieuw zijn dat de bewijslast omgekeerd is. Dus dat de bandenleverancier aansprakelijk is tenzij hij kan aantonen dat jij iets verkeerds gedaan hebt.

Tom

Ik dacht met mijn goede gedrag de bandjes van een bagagewagen die we hadden ook een keer te vervangen omdat deze al aardig op leeftijd waren. Je raad het al, eerste beste vakantie een lekke band ::)

Dus ja, aan de ene kant huiverig om de banden van de vouwwagen te vernieuwen, aan de andere kant moet het ook wel weer.

Succes in ieder geval met de afhandeling hiervan!

CEO

Allereerst: uitgaande van je verhaal, denk ik dat er zich geen ernstige persoonlijke problemen hebben voorgedaan. Mooi dat de takeldienst aangeeft dat het de verkeerde banden zijn, maar hebben ze je ook verteld waarom en/of wat voor een banden je wel moet hebben?


Voor wat betreft de banden: 355 lijkt voldoende voor een wagen die 650 kg mag wegen.

Je schrijft dat de wagen totaal vernield is, dat klinkt als flinke financiële schade. Weeg voor jezelf af hoeveel tijd en energie je daarin wilt steken, want een eventueel aansprakelijk te stellen bedrijf/persoon wil erg veel weten ( Weet je wat de wagen weegt? Hoe hard reed je? Wat was de druk bij vertrek? Hoe was het wegdek? Golden daar snelheidsbeperkingen?). Daarnaast moeten een aantal zaken de je wellicht gaat stellen bewezen worden: kan je aantonen dat je niet te hard reed etc.

Succes in elk geval en ik zal (indien je het met ons deelt) blijven volgen.
If you choose not to decide, you still have made a choice!

akiwalker

Bedankt  voor de info! Ik ga het toch proberen via de rechtsbijstand. Wij zijn gelukkig ongedeerd maar natuurlijk lopen de kosten hoog op! Ik houd jl op de hoogte grts

Verstuurd vanaf mijn Cynus_F9_4G met Tapatalk


Hemertje

wat is er dan aan de auto en vouwwagen vernield?

muis

Jeetje wat naar. Sterkte bij de afwikkeling  :J

Jon

Fijn dat jullie ongedeerd zijn, maar wat een ellende...
Combi Camp Country 2016, daarna de Waard Kuifmees, nu even niets. September '24 test van de Shelter.

Dionne

Gelukkig zelf ongedeerd, dat is toch het belangrijkste.
Ik moet zeggen dat dat wel mijn grootste angst altijd is, niet alleen bij de vouwwagen maar ook gewoon als je 130-140 op de snelweg rijdt met je auto.

meeder

Citaat van: Tago Herman op juli 12, 2017, 10:52:30 AM
Zeer shit met wat jullie is overkomen. Ik hoop dat het met jullie zelf goed gaat, en dat jullie geen problemen hebben. Uiteraard is de schade ook zeer vervelend, maar niet onoverkomelijk. Wat de banden betreft, dit zijn de juiste banden. Het draaggewicht is per band 355 kg, dus in totaal mag de wagen 710 kilo wegen, met daarbij nog een marge van 10 %, dan kom je totaal op 781 kg.
Dat moet dus voldoende zijn.

Ik wens jullie veel sterkte met de verdere afwikkeling.

Herman.
Let wel op dat die belasting geldig is bij de 3.5 Bar die er achter staat.
De 10% regel is alleen om een eventuele boete te voorkomen, de loadindex moet altijd dusdanig gekozen worden dat de 2 banden de TMM van het voertuig moeten kunnen dragen.

Als de vouwwagen in kwestie een TMM van 750kg heeft dan zijn deze banden te licht geweest. Als het een vouwwagen is met een TMM van 650kg (veel oudere Jamet vouwwagens zijn toch 650kg?) dan zijn de banden in kwestie wel voldoende.

Je moet de loadindex van banden ten alle tijden zo kiezen dat je enige marge hebt in de belading. Ik zou zelf aanhouden dat de loadindex voldoende moet zijn om de TMM+10% te kunnen dragen.

Pollotti

Wij hebben jaren geleden hetzelfde meegemaakt. Bij ons gelukkig geen schade aan vw of auto. De eerste band liep eraf toen we de wagen draaiden op gras op een camping. Vonden we al vreemd. Bij een garage er op laten leggen en na laten kijken. Op de terugweg met de andere band een klapband. Dat was savonds laat. We moesten met 6en de hele nacht wachten om de volgende dag te kunnen kijken naar een nieuwe band. Na heel veel aandringen bij de anwb mochten we zonder vw naar huis rijden en werd deze weken later naar NL gebracht.

Oorzaak nooit achterhaald, bij een andere garage nieuwe banden op laten leggen.

Dit jaar nieuwe banden laten leggen op onze huidige vouwwagen. Hoop dat het deze keer wel goed gaat....vind het spannend na deze verhalen...

Ben benieuwd wat de schade bij jullie is en of de oorzaak te achterhalen is. Veel sterkte ermee:)1360]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Yella

#13
Zeer vervelend. Onze Jametic van 2010 mocht maar 650 kg wegen. Volgens mij is dat het normale gewicht voor wagens uit Frankrijk.
Maar iets anders. Als ik zo de foto van de band bekijk krijg ik de indruk dat het niet een nieuwe band is. Maar foto's kunnen erg misleidend zijn. Band ziet er namelijk grauw uit En een nieuwe band is erg zwart. De gietnopjes zijn ook weggesleten. KUn je nog ergens de datum achterhalen van de band? Zijn 4 cijfers in een ovaaltje. Eerste 2 zijn week van productie, achterste 2 zijn het jaartal van productie.
Maar ik kan het mis hebben. Ik zie daar links op de foto iets van een 2 met 2 streepjes er achter. Ik hoop niet dat dit de fabricagedatum is.
www.jawamarkt.nl voor boeken en handleidingen.

meeder

Als dat de laatste cijfers van de DOT code zijn dan is het als je geluk hebt 2011 en zijn ze 6 jaar oud.
Als je pech hebt wil ik er niet aan denken en ik kan het mij ook niet voorstellen... In dat geval zou het  211 zijn als laatste 3 cijfers en er staat geen driehoekje achter. Dan zou het 1981 zijn,  dat lijkt mij bijna onmogelijk.