Vaarwel crit air sticker

Gestart door Royc, april 29, 2025, 06:55:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.


Hemertje

Kan je de tekst hier plaatsen?

Royc

Frankrijk sleutelt hard aan haar mobiliteitsbeleid, en het lijkt er sterk op dat de Crit'Air vignetten binnenkort verdwijnen. Dat betekent ook dat motorrijders die in steden zoals Parijs, Lyon of Grenoble willen rijden, geen vignet meer zullen nodig hebben. Momenteel bedraagt de boete op het rijden zonder vignet €180, al zijn er ook al steden zoals Montpellier die ze niet meer uitschrijven omwille van onvrede met het beleid.

Wat zijn Crit'Air-vignetten ook alweer?

Sinds 2016 moeten voertuigen in Frankrijk – inclusief motorfietsen – voorzien zijn van een Crit'Air-vignet. Deze sticker classificeert voertuigen op basis van hun uitstoot, van Crit'Air 1 (schoonste) tot Crit'Air 5 (meest vervuilend). In lage-emissiezones, de zogeheten Zones à Faibles Émissions (ZFE), bepaalde die sticker of je al dan niet binnen mocht rijden. Parijs, Lyon en Grenoble waren koplopers in de invoering ervan.

Voor motorrijders, vooral zij met modellen van vóór 2004 (vaak zonder Euro-norm), betekende dit een quasi-verbod binnen de ring van Parijs tijdens bepaalde uren. Boetes konden oplopen tot €180.

Waarom verdwijnen de vignetten nu?
Een recent amendement, aangenomen door een speciale commissie, stelt voor om het hele Crit'Air-systeem af te schaffen. De maatregel moet nog definitief worden goedgekeurd door de Assemblée nationale, maar de politieke wil is er: de vignetten zouden sociale ongelijkheid in de hand werken, terwijl hun effect op de luchtkwaliteit in twijfel wordt getrokken.

Volgens critici raakte de maatregel vooral mensen met een laag inkomen – waaronder veel motorrijders – die zich geen elektrische of nieuwere modellen kunnen veroorloven. Ook bleek de handhaving willekeurig en ongelijk verdeeld over steden. In Montpellier bijvoorbeeld werden de boetes al eerder opgeschort.

Royc

Wat komt er in de plaats?
De Franse overheid zal nieuwe middelen moeten vinden om haar luchtkwaliteitsdoelen te halen – want de Europese normen blijven van kracht. Enkele mogelijke maatregelen die op tafel liggen:

Subsidies voor elektrische tweewielers: Denk aan premies bij aanschaf van een e-motor of e-scooter.
Betere infrastructuur voor motorrijders: Zoals oplaadpunten voor elektrische motoren, veilige parkeergelegenheden en aparte rijstroken.
Lokale initiatieven: Gemeenten zouden eigen regels kunnen opstellen, vooral als de druk van Europa toeneemt.

Royc

De dagen van de bekende Crit'Air-vignetten zijn geteld. Het systeem dat sinds 2016 werd ingezet om vervuilende voertuigen uit stadscentra te weren, wordt binnenkort afgeschaft. Een recent aangenomen amendement zet een streep door dit omstreden beleid, dat de afgelopen jaren steeds meer onder druk kwam te staan. De beslissing markeert een belangrijk keerpunt in het Franse milieubeleid – en roept tegelijk veel vragen op.

Afscheid van een symbool
De Crit'Air-stickers werden ingevoerd om voertuigen te classificeren op basis van hun uitstoot. In zogenoemde lage-emissiezones (ZFE) mochten de meest vervuilende modellen niet meer rijden. Het idee: schonere lucht in de steden en een stimulans voor de overstap naar elektrische of hybride auto's. Maar de praktijk bleek minder rooskleurig.

Vooral huishoudens met een laag inkomen konden zich geen schonere wagen veroorloven, waardoor het systeem als sociaal oneerlijk werd ervaren. Steeds meer lokale overheden, zoals in Montpellier, schortten de boetes op, en ook binnen de politiek groeide de kritiek. Volgens sommige parlementsleden, zoals Pierre Meurin, vergrootten de vignetten de kloof tussen stad en platteland – en tussen rijk en arm.

Politieke ommezwaai
Het nieuwe amendement, goedgekeurd in een speciale commissie, stelt de volledige afschaffing van het systeem voor. Hoewel de Nationale Assemblee er nog formeel over moet stemmen, is het signaal duidelijk: Frankrijk wil af van een systeem dat steeds moeilijker te verdedigen is, maatschappelijk én praktisch.

Toch is de beslissing niet zonder risico's. Frankrijk moet blijven voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen, en zonder de Crit'Air-regeling verdwijnt een belangrijk instrument uit de gereedschapskist van beleidsmakers.

Wat komt ervoor in de plaats?
Nu de vignetten verdwijnen, zoeken beleidsmakers naar nieuwe middelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Onder meer deze alternatieven worden overwogen:

Grotere subsidies voor elektrische auto's

Meer en betere fietspaden en openbaar vervoer

Financiële hulp voor huishoudens die willen overstappen op duurzamere mobiliteit

Maar deze opties vragen forse investeringen en goede samenwerking tussen overheid, regio's en burgers.

Tussen ecologie en gelijkheid
De afschaffing van Crit'Air benadrukt de noodzaak van een rechtvaardige energietransitie. Beleidsmakers worden uitgedaagd om milieumaatregelen te ontwerpen die zowel effectief als sociaal draaglijk zijn. Meer burgerparticipatie, toegankelijke subsidies en minder straffende regelgeving lijken de weg vooruit.

Een nieuw hoofdstuk
De Crit'Air-vignetten verdwijnen, maar de strijd tegen luchtvervuiling blijft. Frankrijk staat voor de uitdaging om nieuwe, eerlijkere vormen van milieubeleid te ontwikkelen – die niet alleen het klimaat, maar ook de sociale cohesie ten goede komen.

Deze komt van een andere site

cewi


Jon

En ik zou het vignet dan ook maar installeren, niet elke gendarme is het eens met de voorgenomen afschaffing.
Combi Camp Country 2016, daarna de Waard Kuifmees, nu even niets. September '24 test van de Shelter.

poldertoerist

tja, ik heb er eentje en ook zo'n Duitse. liggen in het dashboard kastje.  met het idee, ik plak m wel op als ik ergens in een zone kom waar ik 'm nodig heb. maar in de praktijk kom ik daar dus nooit...
Adventure Awaits

Steijlen

Citaat van: cewi op april 29, 2025, 09:05:08 PMNet zo'n kreng besteld......

Dit ja.. en x2, want voor beide auto's, onder het mom van: we zijn nu toch bezig, dan maar in 1x.
Maar goed, ze kostten dan ook niet de wereld.

Albert83

Gewoon één sticker in heel Europa, dat zou toch moeten kunnen... Dan is het aan de lidstaat zelf of ze het toepassen of niet.

Maar de kosten vallen toch wel mee: In Frankrijk nog geen 5,- en in Duitsland ben je 5 tot 20,- kwijt.
En het voordeel van een NL auto... Je hoeft er maar één keer eentje te bestellen.