zelfopblaasbare slaapmat

Gestart door Norro, mei 16, 2025, 10:46:30 AM

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Norro

hallo,

ik ben benieuwd of er iemand ervaring heeft met zelfopblaasbare slaapmat in een vouwwagen.
Het matras in onze Itinea is minder aan het worden.

Nu kwam ik op het idee om deze te vervangen door een zelfopblaasbare matras van zeg 10 of 15 cm dik.
nadeel is dat je deze niet altijd in de vouwwagen kan laten zitten tijdens de winter stalling.
bijvoorbeeld
Maar ik heb geen idee of dit überhaupt wel werk op een latte bodem.
zijn er mensen die hier ervaring mee hebben ?

andere tips zijn ook welkom.

Wij klappen wij altijd het dak van de voortent mee dus veel ruimte voor een topper e.d. is er niet echt.

benieuwd of iemand ons kan adviseren.

groet
Norbert

FriedelP

Ik zie niet direct een reden waarom het niet zou kunnen, echter ben niet zeker of je het echt wel als een oplossing gaat zien naar enige tijd.

Het vraagt weer een pak extra werk bij opbouwen en vooral afbreken. De lucht er uit te krijgen moet je ze gaan zitten oprollen, een paar keer. Neemt dus elders bagage in. En zijn toch weer een bende extra handelingen. Dus verwacht niet echt dat je daar veel voordeel uit haalt. een niet self inflatable lijkt me in een vouwwagen op dergelijk locatie zelf beter. Dan moet je uiteraard ook tijd steken in het aflaten en opblazen en best een compressor mee nemen om vlot op te blazen.

Ik zou dan eerder kijken naar een betere 10 cm dikke matras. Gaat al beter zijn dan de standaard schuimrubber dat meestal gebruikt wordt.
Iets in die trant:
K10 matras H3 + CloudComfort Basic microvezel hoofdkussen

Maar voor een goede matras zal altijd eerder een dikkere matras moeten hebben vrees ik.

JanJD

Voordat wij de vouwwagen hadden kampeerden wij met de tent op zelfopblaasbare slaapmatten. 10cm dikke Exped matten die op zich prima bevielen, slaapcomfort was niet de primaire reden om van de tent naar een vouwwagen over te stappen.

Maar een zelfopblaasbare slaapmat heeft meerdere nadelen ten opzichte van een normaal matras.
Het werk om leeg te krijgen en tijd nodig om vol te laten lopen is al genoemd.
Hiernaast is de tijk vochtdicht, transpiratievocht kan niet de mat in en via deze weg verdwijnen. Het bed voelt klammer en warmer. Een matras op een open lattenbodem of froli schoteltjes geeft goed vochtafvoer terwijl het ook goed isoleert.

In onze 3Dog zit slechts een 10cm dik goede kwaliteit matras op een Froli bodem. De totale opbouwhoogte is ongeveer 15cm en dit ligt beter dan de zelfopblaasbare slaapmatten.

Hoeveel is de maximaal beschikbare matras + bodem hoogte bij een Itinea? Een goed bed met beperkte opbouwhoogte krijg je alleen als de bodem en het matras goed samenwerken. Met 15cm totale hoogte is een goed en comfortabel bed te realiseren.
Alles moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden, maar niet eenvoudiger dan dat. (Albert Einstein)

JelleKaptein

Bij onze smitveld hebben wij een 12cm matras op froli systeem. Bij de standaard matrasjes van onze vorige jamet lag ik niet goed, maar met 12 cm (en betere kwaliteit matras) lig ik prima. Er is ook een sponsor die matrassen maakt, je zou daar contact mee op kunnen nemen.

fam smits 2

wij hebben ook al heel wat geprobeerd in de jaren
met matrassen enz.
nu hebben we 10cm selfinflate met daarop een topper voor het vocht wij zijn er blij mee
als we inklappen stoppen er uit
we laten de topper en selfinflate gewoon op laten bodem liggen en klappen de wagen in
we hebben op latten bodem ook dikke matrasbeschermer liggen

Miekje

Citaat van: JanJD op mei 16, 2025, 02:19:26 PMVoordat wij de vouwwagen hadden kampeerden wij met de tent op zelfopblaasbare slaapmatten. 10cm dikke Exped matten die op zich prima bevielen, slaapcomfort was niet de primaire reden om van de tent naar een vouwwagen over te stappen.

Maar een zelfopblaasbare slaapmat heeft meerdere nadelen ten opzichte van een normaal matras.
Het werk om leeg te krijgen en tijd nodig om vol te laten lopen is al genoemd.
Hiernaast is de tijk vochtdicht, transpiratievocht kan niet de mat in en via deze weg verdwijnen. Het bed voelt klammer en warmer.

Obelink heeft een ademende mat. "Air" heet die. Top ding!

Norro

We hebben er zojuist 2 weken opzitten(of beter liggen), het is even puzzelen om de mat op de juiste hardheid te krijgen maar heerlijk geslapen. Voordeel is dat we ook meer ruimte hebben met klappen.

JanJD

Citaat van: Miekje op juli 05, 2025, 10:11:29 AMObelink heeft een ademende mat. "Air" heet die. Top ding!
De Obelink Sleepwell Air serie slaapmatten hebben onder de tijk relatief brede horizontale uitgesneden banen in het schuim waardoor deze slaapmatten opgerold minder ruimte in beslag nemen. Zie de foto bij https://www.obelink.nl/obelink-sleepwell-air-10-xl-slaapmat-203-x-80-cm-608570.html

In de wat dikkere therm-a-rest matten uit de jaren 90 waren ook schuim banen weggelaten om gewicht en volume te besparen. In tegenstelling tot de Obelink Air mat is daar het schuim uit het centrum van de mat gesneden. Dit is lastiger en duurder. 
Dit zorgt voor minder opbolling en beter behoud van isolatie. Deze matten had ik voor de overstap naar de Exped matten. Exped doet dit met de LW serie op gelijke wijze. Later is Therm-a-rest op een fijnmazigere wijze schuim weg gaan laten waardoor er geen sprake meer is van opbollen. 
De Obelink Air mat gebruikt een wat eenvoudigere en voordeligere technologie. Direct onder de tijk is schuim weggelaten waardoor het een soort combinatie van luchtbed en SI mat is. Ik zie in de beschrijving dan ook geen innovatieve stap die de mat ademende eigenschappen geeft.

De keuze voor opbolling in horizontale of breedte richting en niet de lengte richting maakt dat de slaper niet veel van de banen merkt. Hiernaast wordt door de constante luchtdruk in de mat impliciet de druk op het lichaam verdeeld; het lichaam steunt hierdoor gelukkig niet alleen op de toppen van de banen maar ook daartussen. Er is dus geen sprake van een luchtlaag tussen het lichaam en de tijk van de mat.

Zoals bij elke zelf inflatable mat is de tijk luchtdicht en hiermee ook (transpiratie) vocht dicht. De Obelink Air mat is hier geen uitzondering op, anders zou de mat geen lucht vasthouden. Ik zie dan ook niet waarom deze mat qua vochtafvoer beter zou presteren dan een andere zelf-opblaasbare mat.
Het enige extra verkoelende wat ik kan bedenken is de verminderde isolatiewaarde vanwege de luchtbanen, hier is de isolatie mogelijk zelfs vergelijkbaar met een gewoon luchtbed. Obelink noemt in de beschrijving de ventilatie die de luchtbanen zouden geven. Mogelijk wijst dit naar de vrije, verkoelende, luchtverplaatsing die binnenin de banen van het luchtbed mogelijk is en een normaal luchtbed juist (te) koud maakt. De opgegeven totale R-waarde van 7 is echter nog steeds zeer goed, deze isolatie is ook meer dan goed genoeg voor koude winterse omstandigheden.

Op een goede SI mat kan confortabel geslapen worden. Zoals eerder aangegeven waren wij zeer tevreden met de Exped Megamat en was slaapcomfort niet de primaire reden voor overstap naar een vouwwagen. Ook een Top ding wat ons betreft.
Een SI mat, ook de Obelink Air, kan echter wel vanwege gebrek aan vochtafvoer klam en warm aanvoelen. Een matras op een open lattenbodem of froli schoteltjes geeft een goede vochtafvoer terwijl het ook goed isoleert.
Het in onze vouwwagen aanwezig ruime bed van met 10cm dik matras op een froli bodem ervaren wij als comfortabeler dan de genoemde SI matten.

Alles moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden, maar niet eenvoudiger dan dat. (Albert Einstein)

JanJD



Citaat van: Norro op juli 05, 2025, 06:44:07 PMWe hebben er zojuist 2 weken opzitten(of beter liggen), het is even puzzelen om de mat op de juiste hardheid te krijgen maar heerlijk geslapen. Voordeel is dat we ook meer ruimte hebben met klappen.

Mooi dat je de eerste ervaring terug meld!
Veel slaap comfort toegewenst op de SI matten.
Alles moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden, maar niet eenvoudiger dan dat. (Albert Einstein)

erik1972

Wij hebben sinds enkele jaren zelfopblaasbare slaapmaten. We halen, na het opbouwen, het schuimmatras eruit..die gaat in het kleine tentje voor de jongste. Dan leggen we bij ons de 2 matrassen neer. En voor het extra comfort hebben we een goedkope topper daarbovenop liggen. Het.ligt heerlijk. De 2 matrassen nemen inderdaad wel veel ruimte in beslag, maar.ze.gaan ook de dakkoffer van de auto in. En om de 3 dagen even het ventieltje los zodat er weer extra lucht in kan.
Jamet Louisiana. Liever mijn vrouw met overgewicht dan mijn vouwwagen!