Hoe zet ik een vouwwagen waterpas?

Gestart door KenJo, mei 29, 2015, 01:32:08 AM

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.


Joseetje26

Er staat letterlijk in de instructie van mijn jamet arizona " hoekkrikken uitdraaien om wagen horizontaal te zetten daarbij de as licht optillen , niet de wielen
Ik weet fff niet hoe ik er een foto van kan maken en toevoegen, ik vind het wel verwarrend dat het in de instructie staat.
Of bedoelen jullie als het zo oneffen is dat het bijv een hoogte verschil van 10 cm is.
Hij staat bij mij altijd nog op de wielen

muis

Zolang hij op z'n wielen blijft staan kun  je dat prima met de uitdraaipoten doen en het neuswiel.

KampeerFan

Je zet de vouwwagen eerst waterpas, daarna draai je pas de uitdraaisteunen uit.. met uitzondering van de vouwwagens waarbij je dat met de stabilisatiepoten doet. Maar bij mijn weten hebben de Jamets dat niet.

https://www.mijntenttrailer.nl/nieuws/vouwwagen-waterpas-zetten/

RDDR

Dat is normaal ook de methode, net zoals bij caravans. Poten zijn voor stabilisatie, niet voor waterpas zetten. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals Holtkamper (iig voor de Kyte en Aero) waarbij de fabrikant expliciet aangeeft dat de poten gebruikt mogen worden voor waterpas zetten. Desnoods met een wiel van de grond. Gezien een vouwwagen niet extreem licht is, vind ik dit wel verrekte handig. Scheelt tijd, maar vooral ook zwaar werk.

Maarten80

Mijn ervaring is dat je veel energie kunt stoppen in het perfect waterpas zetten (wat lekkerder slaapt :-) ) maar dat je op een hellende staanplek dan toch altijd weer een andere probleem krijgt. Bij mijn vouwwagen kom je dan bijvoorbeeld tentdoek te kort aan de aflopende zijde en dan staan de elastieken erg strak bij het slaan van de haringen.


FriedelP

Probeer ook altijd het plattere plaatsje te kiezen in plaats van dat met een helling. echter de stokken van de vouwwagen zelf kunnen wij op 5 verschillende hoogten zetten. Aan de kant dat het afloopt zetten we dat dan wat lager en aan de kant dat het oploopt wat hoger in tot op heden hebben we zo altijd het issue van Maarten kunnen verhelpen.


Rick2020

Ik zie hier eenieder (weliswaar verjaard) praten over wiggen, levellers etc.

Wij gaan dit jaar voor de eerste keer met de vouwwagen, maar werkelijk alle vrienden om ons heen werken gewoon met houten plankjes / balkjes om de boel in de breedte waterpas te zetten en die claimen dat, dat overal prima te doen is.

Wat is jullie ongezouten mening hierover?

Tago Herman

#98
Ik doe dit al jaren met een leveler.  Leveler onder het wiel, en je draait zonder moeite de wagen omhoog totdat deze waterpas staat. Geen gezeur met plankjes of getrek en gesjor aan de wagen.
Een jaar niet geklapt is een verloren jaar

metalpe

Citaat van: Rick2020 op april 08, 2023, 08:02:41 PM
Ik zie hier eenieder (weliswaar verjaard) praten over wiggen, levellers etc.

Wij gaan dit jaar voor de eerste keer met de vouwwagen, maar werkelijk alle vrienden om ons heen werken gewoon met houten plankjes / balkjes om de boel in de breedte waterpas te zetten en die claimen dat, dat overal prima te doen is.

Wat is jullie ongezouten mening hierover?
Al 2 vouwwagens en ongeveer 6 jaar en een week of 30 gekampeerd met de vouwwagen en ik heb het altijd met plankjes gedaan. Ongeveer waterpas is ook waterpas bij mij. Op een paar minuten staat hij prima. Gewoon met de uitdraaisteunen.

Alleen op echt scheve plekken heb ik ooit zitten sukkelen en een wig onder het wiel moeten leggen, verder altijd gewoon een paar plankjes onder de poten, en nooit problemen mee gehad (1 jaar cabanon mercury, 5 jaar Trigano Odyssee).

Vanaf dit jaar zullen we een combi camp hebben met hard deksel. Benieuwd of het daarmee ook nog zo makkelijk gaat, ivm de scharnieren.

Verstuurd vanaf mijn motorola one hyper met Tapatalk


C5CCV

#100
Een ongezouten mening .... die heb ik niet, maar heb wel wat ervaring.

Wij kamperen nu inmiddels bijna 40 jaar met een vouwwagen. Begonnen met een Camplet, daarna een Conway Mirage, een CCV en een CCCX, 3 totaal verschillende modellen. In de eerste jaren zette ik de wagens steeds (bijna dwangmatig) strak waterpas en zeker 35 jaar hebben wij dat alleen alles met plankjes gedaan, maar eigenlijk altijd de wielen gewoon op de grond. De plankjes gebruik je eigenlijk alleen maar om onder de poten van het bed of uitdraaisteunen te leggen om te voorkomen dat deze de grond in zakken.

Maar bij een wagen met een hard deksel is het 'waterpas' zetten een hele andere uitdaging dan bij wagens zonder, de deksel moet namelijk volledig uit kunnen klappen. Daarom kun je eigenlijk alleen het wiel aan de scharnierkant omhoog zetten, anders gaat het uitklappen in de meeste gevallen niet goed. Bij aanschaf van onze CCV hebben we wiggen van de dealer meegekregen, maar dat was niet zo mijn ding. Wij hebben nu 2 flat-jacks in de CCCX liggen, waarvan we er eentje 1 keer echt nodig hadden, voor de rest ben ik een stuk makkelijker geworden, net zoals mijn voorganger, bijna waterpas is ook waterpas; dat maakt je kampeerleven een stuk eenvoudiger.

Je zou 1 leveller of 1 flat-jack aan kunnen schaffen om de wagenbak waterpas te zetten, zoals Herman aangeeft 'geen geduw, gesjor en getrek'. Met een flat-jack wel een stukje vooruit denken als je de wagen op zijn plek zet. Deze moet tenslotte onder het wiel liggen.

sanderv

Wij zetten eigenlijk nooit echt waterpas... Neus tegen de helling op, met het neuswiel zo goed mogelijk horizontaal zetten en daar doen we het verder mee. We reizen rond, geen zin om iedere keer veel moeite daar voor te moeten doen. Staan eigenlijk altijd wel ok.

FriedelP

Veel hangt ook af van waar je gaat camperen. In de bergen en ook wat de hogere gelegen campings, niet alleen de grote mastodont campings in de vallei, dan ben je best ook op meer voorzien dan de plankjes en zo meer. Dan gebruiken wij ook wel een leveller en bijna elk jaar al moeten gebruiken op dergelijke campings.


De wagen zelf zet ik ook niet altijd 100% waterpas, eerder ongeveer. Wij slapen bij onze wagen ook niet op de wagen zelf, De bedden bekijk ik met iets meer detail, maar ook nooit 100% waterpas, maar redelijk goed gelukt waterpas. Ga er zeker geen half uur gaan in steken om hem waterpas te gaan krijgen. Met een leveler gaat dat ook redelijk vlot. Eventueel kan je op een elektrische schroefmachine de kop voor het opdraaien zetten en dan gaat het nog vlotter. Neemt wel wat ruimte in.


Buiten de bergen heb ik zelden nog deze leveler dienen te gebruiken.

Theu

Het enige waarom wij waterpas zetten is om te zorgen dat we niet ons bed uit rollen.
We zetten hem eerst in de lengte goed met het neuswiel en daarna in de breedte. Dit hebben we op verschillende manieren geprobeerd ( wig, maar ook een schaarkrik onder de as.) Maar meestal lukt het prima met alleen de poten.

Lars

Ik zeg potkrik onder de as.

Oftewel eerst in de lengterichting waterpas met het neuswiel, zo gebeurd. Dan potkrik onder de as aan de zijde die omhoog moet. Minuutje werk.
Poten uitdraaien ter stabilisatie.

Bier  :#