Wokken op de camping " skottelbraai 2.0 "

Gestart door Klappen maar!, maart 29, 2019, 10:52:23 AM

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Jon

Een plaatstalen wok is eigenlijk alleen geschikt voor groenten, bij een nieuw exemplaar eerst goed inbranden. En hoewel ik geen vleeseter ben, zou ik in dat geval gaan voor een gietijzeren wok, of gewoon een gietijzeren koekepan.
Combi Camp Country 2016, daarna de Waard Kuifmees, nu even niets. September '24 test van de Shelter.

Marcel

Citaat van: Jon op april 01, 2019, 11:44:19 PM
Een plaatstalen wok is eigenlijk alleen geschikt voor groenten, bij een nieuw exemplaar eerst goed inbranden.

Hoe kom je daar bij?

Jon

Tja, Indische roots hè...het citaat van @boswachter is correct.
Combi Camp Country 2016, daarna de Waard Kuifmees, nu even niets. September '24 test van de Shelter.

Marcel

#18
Indische roots of niet, ik weet niet zo goed waar je dat vandaan hebt. Voor stoofgerechten kan ik me iets voorstellen bij een gietijzeren wok, maar voor snel en heet? Plaatstalen wok. Ook voor vlees.

zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wok

Plus een demonstratie . .
https://www.youtube.com/watch?v=DaN4ifTG3H0

Urgje

Heeft dat te maken met het feit dat gietijzer beter warm blijft en niet afkoelt door koude ingrediënten toe te voegen?

g11ling

Ik kan het mis hebben maar volgens mij is een plaatstalen wok standaard in chinese kookcultuur, en de gietijzeren in de indische. Het is dus niet een kwestie van goed of fout, maar vanuit welke achtergrond je kijkt. Ik ben ook erg fan van mijn gietijzeren wok, maar op de camping gebruik ik liever een lichter geval, dus plaatstaal.
Uiteindelijk is het gewoon ook niet meer dan een halfronde pan  :**
Ik klap, jij klapt, wij klappen

Marcel

Je hebt helemaal gelijk, het is zeker geen halszaak, maar als je wilt wokken zoals de man op de video, zou ik zeker geen gietijzeren aanraden. Het duurt lang voordat hij heet wordt, hij koelt langzaam af. Natuurlijk is het persoonlijke voorkeur.

RDDR

#22
Klopt, maar voor thuis gebruik zit er wel verschil in.

Ik ben ervan overtuigd dat plaatstaal het handigst is, indien.... de brander voldoende vermogen levert. De wok verliest heel snel warmte waardoor je bij het toevoegen van ingrediënten op een normaal thuis-fornuis veel te veel hitte verliest. In een Chinees restaurant is dat oplost met zeer hevige branders. Voordeel: wok te heet? Even van het vuur af en zo weer koeler.

Voor op je fornuis thuis heeft een gietijzeren wok dat niet. Houdt veel beter warmte vast. Duurt dus langer om op temperatuur te brengen (wokken in een half lauwe wok is funest), maar blijft ook warm als je er koude producten in mikt. Nadeel: te heet gestookt is niet zomaar gecorrigeerd.

Wok met anti-aanbak is geen wok. Zo'n laag hoort absoluut niet thuis in pannen voor hoge temperaturen.
Voor thuis heb ik dus een gietijzeren wok, rest van mijn pannen Demeyere RVS en een anti-aanbak pan voor zaken als ei / vis.

Marcel

Ik heb thuis een redelijke wokbrander (niet zo'n straalbrander als de chinees van de video) voor de wok. Daarnaast een stalen koekenpan, waarin ook prima een eitje te bakken is. Pannen met een antiaanbaklaag slijten me te snel.

muis

 :off
Na deze uitwijding over wat voor wij gaan we echt terug naar de vraag van de topicstarter,  heeft iemand ervaring met deze wok
Citaat van: Klappen maar! op maart 29, 2019, 10:52:23 AM
Bij deze een nieuw campingspeeltje voor ons.

WOKKEN op de Camping ben benieuwd hoe het gaat bevallen  :)

Gekocht bij OBI in Duitsland  "TEPRO Gas-Wok Shanghai "  EUR 103,=

Heeft iemand al ervaring?

https://www.youtube.com/watch?v=1AYjuDBjLgw

Klappen maar!


De ervaring met het wokken is helemaal top!
Heerlijk snel een top maaltijd op tafel, eerst het vlees bakken en dan de groente erbij.
Het aanbakken valt wel mee en het is makkelijk te reinigen met standard schuursponsje bij de afwas.
Thuis hebben we een normale wok van dun koolstofstaal, we konden dus goed vergelijken.
Met rvs lopen we ook geen risico dat er vliegroest op onze spulletjes of tentdoek zal komen.
Volgend jaar gaat de rvs wok weer in de vouwwagen!

Klappen maar!

#26
Dit jaar voor de eerste keer de pan weer uitgepakt.
Eerst de gekruide kip lekker bakken en dan een flinke bak groenten erbij.
Top maaltijd op hoog vuur bereid voor zes volwassenen
  :) :) :) :) :) :)

Het waaide behoorlijk maar geen probleem voor de brander  W:

Klappen maar!

Ook deze zomer weer lekker wokken op de camping.
Een kilo vlees en veeel groenten, stokbrood erbij en met vier volwassen en drie pubers heerlijk gegeten  :) :)

CEO

Da's een pittige brander. Wat doet dat voor je gasverbruik?

Toelichting: wij hebben slechts ruimte voor 1 gasfles (nu een groene 5kg), de skottel kan ik met snelkoppeling inprikken in de keuken. Maar lukt dat 3 weken op 1 fles om alles te koken?

Verstuurd vanaf mijn SM-A505FN met Tapatalk

If you choose not to decide, you still have made a choice!

Rijksen

Mooi ding met die super wok. Ik vind een multifunctional zoals een Safari chef ideaal voor op de camping, wok, bbq, pizza oven en paella pan in één.