trekvermogen auto

Gestart door Paulus, augustus 23, 2020, 07:06:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Paulus

Volgens gegevevens op kentekenbewijs mag mijn auto 500 kg geremde aanhanger trekken.
De Malawi die we pas hebben is geremd en weegt geladen ook ongeveer 500 kg schat ik zo.
Het maximale toegestane gewicht van de Malawi is 750 kg beladen.
In Nederland durf ik er zo nog wel mee te rijden, maar buitenland wordt misschien ander verhaal.
Hoe denken jullie hierover?

Paulus

#1
Auto is fiat Punto 1.2 evo

Marcel

Als het maximaal trekgewicht maximaal 500 kg is, betekent dit dat de kar met lading niet zwaarder mag zijn voor zover ik weet. Dat wordt dus ingewikkeld in jouw geval.

Tago Herman

Er wordt ( ook in Nederland) gekeken naar het max. toegestane gewicht van de aanhanger . De vouwwagen is dus te zwaar, er mag niet mee worden gereden. Het levert je bij controle in binnen- en buitenland een boete op, en ik zou niet het risico nemen dat de verzekering moeilijk gaat doen bij een ernstige aanrijding.
Een jaar niet geklapt is een verloren jaar

PenH

Citaat van: Tago Herman op augustus 23, 2020, 07:27:38 PM
Er wordt ( ook in Nederland) gekeken naar het max. toegestane gewicht van de aanhanger . De vouwwagen is dus te zwaar, er mag niet mee worden gereden. Het levert je bij controle in binnen- en buitenland een boete op, en ik zou niet het risico nemen dat de verzekering moeilijk gaat doen bij een ernstige aanrijding.
Dit is zover ik weet niet correct! Alleen voor het bepalen van het benodigde rijbewijs wordt gekeken naar de max. toegestane massa's.

Als je zorgt dat de aanhanger inderdaad niet zwaarder is dan het maximum dat de auto mag trekken zit je goed.
Hier wordt het best duidelijk uitgelegd:
https://caravantrekker.nl/info/maximaal_trekgewicht_auto.php

Jer81

Een gemiddelde vouwwagen waarvan het totale totale toelaatbare gewicht 750 kilo is zal denk ik rijklaar zo tegen de 500 aanzitten.
Je mag niet rijden met je combinatie, ook niet in Nederland. Wat je wel kan doen is het maximale gewicht van je vouwwagen terug laten zetten tot het maximale wat je auto mag trekken. Mits het rijklaargewicht niet zwaarder is.

Hoe dan ook, je houdt maar heel weinig speling over om wat mee te nemen in de wagen.

CEO

Ja hoor, dat mag. Het gaat erom wat de aanhanger daadwerkelijk weegt. (zie deze link: https://www.anwb.nl/experts/auto/92/maximum-massa-aanhanger).

Maar: zorg wel dat je de aanhanger daadwerkelijk weegt, velen zijn er achter gekomen dat de aanhanger toch iets zwaarder is dan het geschatte gewicht. De technisch toegestane getrokken massa mag (ivm garantie, verzekering en boetes) nooit overschreden worden.
If you choose not to decide, you still have made a choice!

Paulus

#7
oei, de meningen verschillen .....
Even nagekeken, we hebben de 'basic' 
Ledig gewicht 275 kg
Fietsen erbij wordt 315 kg
Dus nog 185 kg over.

KampeerFan

Heb je het over geremd of ongeremd?

xray

Kan idd verwarrend zijn. Maar je mag een 'te zware' aanhanger achter je auto hangen mits je deze leeg vervoerd. Denk aan een lege paardentrailer, die mag je zonder paard wel vervoeren maar met paard wrs niet. Dit geldt alleen als alles niet boven de 3500kilo totaal uitkomt. Dan heb je B+E nodig.


KampeerFan

Zolang je niet boven het trekgewicht van de auto uitkomt met de beladen aanhanger.. inderdaad.  :J

koppie

#11
Ik heb best wel even zitten zoeken, maar de fiat's die ik vind hebben allemaal 800-900 kg geremd staan. Ongeremd wel 400-500 kilogram, dus ik zou even op kenteken kijken bij het rdw: ovi.rdw.nl, en dan onder gewichten.
Laat maar, deze dus.

Heel vervelend vanuit de fabrikant, want zelfs een panda met minder vermogen mag meer trekken. Hoogstwaarschijnlijk te zuinig proberen te maken met te weinig koeling en/of te lange versnellingen.

Ik zou me er in NL niet eens al te veel van aan trekken, en mea culpa roepen (binnen grenzen natuurlijk...), maar een overijverige gendarmerie wil ik niet tegen komen.

sanderv

Ik zie wat misverstanden her en der. Ik ga een poging doen. Er spelen twee zaken: wat mag je voor je rijbewijs en wat mag de auto?

Rijbewijs: met B mag je samenstellen trekken tot 3,5 ton TTM. Hiervoor kijk je in de papieren van de auto en van de aanhanger. Kijk bij beide wat de maximale toegestane massa is (dus maximaal beladen) en tel dat bij elkaar op. Onder de 3,5 ton? B. Boven de 3,5 ton? BE. Hierop is één uitzondering: met B mag je altijd een aanhanger van maximaal 750 kg trekken (dus een aanhanger zonder eigen kenteken), ook als het trekkende voertuig 3,5 ton is. Een lege paardentrailer zul je dus zelden met B mogen trekken, aangezien geremde tandemassers meestal 2 ton of meer mogen wegen. Auto's van beladen max 1,5 ton zijn tamelijk zeldzaam en zij die dat wel zijn, mogen meestal niets trekken. Vroeger gold ook dat de aanhanger niet zwaarder mocht zijn dan het voertuig zelf (of wat het voertuig maximaal mocht trekken), maar deze regeling is er niet meer. De mogelijkheden van rijbewijs B zijn daarmee vergroot.

Dan de auto: da's eenvoudiger. Daar geldt de echte massa van de aanhanger (dus gewogen op de weegbrug). Deze mag de maximaal te trekken massa van het voertuig niet overschrijden.

Deze combinatie is dus altijd een rijbewijs B en in principe mag de Panda deze aanhanger ook trekken, mits niet zwaarder dan 500 kg. Is hij wel zwaarder, dan ben je in overtreding op overgewicht. Dat is zowel met rijbewijs B als BE, dat maakt verder niet uit.

sanderv

Trekgewicht hangt tegenwoordig inderdaad meestal niet meer samen met vermogen, maar met tal van andere variabelen. Koeling en keuzes in het onderstel spelen een rol, maar bv ook wel of geen verstevigingen op punten. Zo mag een Zafira tegen de 1,5 ton trekken, maar ligt er af fabriek een LPG tank in de kofferbak, is dat ineens 700 kg. Zelfde motor, zelfde remmen, zelfde onderstel, etc.

sanderv

Ga je er mee rijden, zou ik het ding een keer beladen, daar foto's van maken en dat vervolgens op de weegbrug laten zetten en de weegbrief bij de autodocumenten houden. Dan kun je onderweg bij staande houding in elk geval altijd laten zien dat je rekening hebt gehouden met de technische eisen. Wil je nog meer zekerheid, zou ik ook even contact opnemen met verzekeraar of tussenpersoon.