Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: 1 2 3 »   Omlaag

Auteur Topic: waar laat ik mijn spullen  (gelezen 20062 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wergeaster

  • Gast
waar laat ik mijn spullen
« Gepost op: februari 06, 2011, 10:50:11 pm »

waarschijnlijk een domme vraag voor de ervaren Cabanongebruikers, maar voor nieuwkomers zoals wij toch wel iets om over na te denken.
 :?Hoe ruim ik de VW het beste in?
 :?Wat laat ik waar?
Ik hoor graag jullie tips om de ruimtes goed te benutten.

Gelogd

muis

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #1 Gepost op: februari 06, 2011, 11:13:38 pm »

Wij hebben een vergelijkbare wagenbak, onze ervaring is dat er veel in de bankjes past. in het middenstuk gaan bij ons de stokken, de voortent en luifel, 2 kasten, tassen met kleding, tafeltje, kastje met bestek, bekers etc, picknicktafel en vouwstoelen. en dan onder het zeil, dus bovenop: de slaapzakken, dekbed ed en klapstoelen. in de disselbak: de jerrycan, kussens en tenttapijt.
Gelogd

Qwaqa

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #2 Gepost op: februari 07, 2011, 06:43:33 pm »

Toen we voor het eerst vertrokken met onze Trigano waren we een beetje teleurgesteld in de capaciteit van de wagen. Als we de voortent, de stokken en de luifel in de wagen hadden liggen dan kon er net nog een beetje bij, maar niet echt veel bagage. Alsnog dus de achterbak van de auto vol en een dakkoffer. Natuurlijk was er wel een verschil met de tent want de vorige keren zat de achterbak al vol met de tent en toebehoren en was de auto tot de nok toe gevuld.

We moeten het nog uitvinden, maar het lijkt erop dat de Columbia wat meer ruimte gaat bieden voor spullen. De verkoper gaf als tip dat je het tentdoek van de voortent niet in de bak moest doen, maar er boven op. Dan hield je veel meer ruimte over. Het leek ons een goede tip die we zeker eens gaan uitproberen.
Gelogd

Gulpje

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #3 Gepost op: februari 07, 2011, 08:41:52 pm »

Tafel en stoel kunnen ook net onder het dekzeil, wel goed verdelen.
Wij hadden voorheen trigano oceane zonder disselbak, geen probleem gehad om alles mee te krijgen. Kleding in de bakken, net als spelletjes en allerlei klein spul. In de keuken kon het spul wat daar hoorde en de bedden waren opgemaakt. In de auto niet vreselijk veel meer liggen. Sterker nog, alles was zo lichtgewicht dat we met moeite aan onze kogeldruk konden komen.
Wel waren we ex tentkampeerders zonder aanhanger, dus we hadden veel compact spul.
(Nu jametic, bak is breder en geen voortent meer in de vw liggen.)
Gelogd

biccie

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #4 Gepost op: februari 08, 2011, 09:06:21 am »

wij hebben de voortent, costa vloermat, tafel en stoelen bovenop liggen. past nog onder het draagrek. de tentstokken verdelen wij over de bakken aan de zijkant. door de ronding passen ze goed over de wielkassen en verder vul ik de bakken af met  een luifel, lampen, koffiezetapp., waterkoker, handdoeken en hoeslakens.
de kleding gaat in bakken in het midden, samen met de dekbedden.
in de disselbak staat de koelbox met kussens en het opstapje en 1 gasfles.
de skottel, windscherm, oplegmatras en kachel gaan in de kofferbak... met eten, dus die staat bij ons ook wel vol ;)
misschien gaan we dit jaar weer anders puzzelen na tips van jullie, wij zijn immers ook maar beginners :)
succes,
bianc

ps. als je de stokken in de bakken doet, moet je wel goed opletten dat het gewicht op de wielen links en rechts gelijkmatig verdeeld blijft, anders gaat de wagen misschien hellen, maar wij hebben daar geen last van, onze bak is smaller dan die van jullie, denk ik...
Gelogd

Yella

  • Klap gek
  • *****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 6.866
  • Merk: kampeermiddel : Ex Holtkamper Cocoon XL 2014 met Basekitchen XXL
  • Geen Cocoon meer, huisje in Hongarije en Karsten
    • Jawa.nl
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #5 Gepost op: februari 08, 2011, 12:51:48 pm »

In onze Jametic behoorlijk veel ruimte. Losse spullen gaan in de bankjes. Omdat deze in 3en zijn verdeeld passen de stokken daar niet in van luifel entc. Dus voor stokken, haringen,wielkeggen en ander spul wat als eerste nodig is en als laatste opgeruimd wordt, heb ik een disselbak gemaakt waar de stokken in passen. 135 cm lang. De Jametic heeft weinig kogeldruk, dus dat moet lukken volgens mijn berekening. Test is komend voorjaar. Gaat ook met 3 fietsen op de dissel. Kom dan net aan 50/55 kg op de kogel. In het gangpad van 210 bij iets van ruim 90 cm past nog heel veel materiaal. Ik heb op de bankjes wat planken gemaakt in de breedte. Daar blijft de tent op liggen zodat de wagen ook te beladen is als deze dichtgeklapt is, via de achterkant. Al onze spullen zitten in kratten, schuif je er dus zo in. Slaapzakken en kussens gaan in de auto evenals de koelbox voor eten en drinken onderweg. Ondertent blijft eronder zitten en klapt mee op. Grondzeilen, vloerkleed e.d. gaat bovenop als de wagen is dichtgeklapt onder het dekzeil. dat ligt daardoor wat strakker. Ook gaan er altijd een paar wollen dekens mee voor het geval het koud wordt 's nachts. En dat wordt het meestal in Oost Europa. De luifel ligt ook op de wagen. Alles overigens wel in een plastic zak of hoes zodat de spullen schoon blijven. Campingtafel ligt meestal ergens waar het nog past, evenals de campingstoelen. Zijn overigens van die regisseur achtige dingen, klein op te ruimen. Stammen nog uit onze tent tijd. Er gaan ook nog 2 CampinGaz 907 flessen mee. Staan ook onder in de wagen ergens waar het past. We zijn met 3 personen, dus ruimte zat. We hebben overigens een opvouwbaar opstapje, scheelt veel ruimte. Thans te koop bij Blokker voor Euro 5. Omdat de meeste spullen uit onze tent tijd stammen is er altijd rekening gehouden met gewicht en formaat.
Gelogd
www.jawamarkt.nl voor boeken en handleidingen.

GJT

  • Klap prof
  • ****
  • Online Online
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 1.360
  • Merk: kampeermiddel : HK Aero
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #6 Gepost op: februari 08, 2011, 07:03:57 pm »

Romte zat!
Wij hebben een Cabanon Mercury en houden altijd ruimte over. (Inclusief volledige kinderwagen!)
Wij leggen losse spullen en handdoeken, zwemspullen ed alvast in de banken. Grotere opjecten ertussen waarbij zware dingen boven de as blijven en lichtere zaken als jerrycans voor en achter. Met een paar keer oefenen heb je snel door waar wat moet. We gebruiken een paar kratten voor kleiner spul in het gangpad.
Op de keuken leggen we een fleecedeken (ter bescherming, en moet toch mee) en daarop de stokken. Hiervoor hebben we een mooie zak gemaakt. De stokken zijn dusdanig licht dat deze op de keuken kunnen. We zetten ze even vast met twee spanbandjes aan het frame van de wagentent zodat ze geen kant opkunnen. Hier komt later ook nog het zeil overheen. Ideaal want nu ben je geen ruimte kwijt voor de stokken!!!
Op de ingevouwde wagen leggen we het gronzeil, de voortent, het tenttapijt voor in de voortent en zonneluifel. De zittingen van de bankjes (matrassen) blijven tussen de beugels van de basistent liggen. Dekzijl past nu prima. als we in de bak, tussen de banken, ruimte over hebben dan gaat daar het tenttapijt in om het zwaartepunt laag te houden.
 Dan hebben we ook nog een gigantische disselbak waar nog behoorlijk wat spullen in kunnen. Wij hadden hier onder ander de kinderwagen in en nog heel veel ander spul, kinderstoeltje, stoelen (passen precies) tafel, gasflessen, en dekbed
De disseldruk is dan prima. 30 á 40 kilo.

Wij hebben de koelkast, kleding, 1 krat voedsel, foto en filmspullen, laptop, laatste kleine spul ed in de auto.
Gelogd

Qwaqa

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #7 Gepost op: februari 08, 2011, 07:47:19 pm »

Goede tip! Gaan we zo ook eens proberen.

Dan hebben we ook nog een gigantische disselbak waar nog behoorlijk wat spullen in kunnen. Wij hadden hier onder ander de kinderwagen in en nog heel veel ander spul, kinderstoeltje, stoelen (passen precies) tafel, gasflessen, en dekbed.
Is dat nog een grotere dan de 'extra grote disselbak'? Als hier een kinderwagen en dan nog stoelen passen enzo... Heb je de dissel verlengt ofzo?

Gelogd

Richard

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #8 Gepost op: februari 08, 2011, 08:45:15 pm »

Inpakken auto en vouwwagen :# :# :#

Kleding niet opvouwen, maar oprollen, resultaat geen kreukels, en het neemt minder plaats in. :K

Neem van thuis geen proviand mee dat je in je vakantieland kunt kopen. :J

Koop een aantal vouwkratten en leg daar de kleren in. Deze zijn op de plaats van bestemming makkelijk te stapelen. Een stickertje er op met de naam van wie de kleren erin zitten, en je zet ze op elkaar in een hoek van de (voor)tent. Zo kun je op een kleine ruimte heel veel kwijt. En door de gaten worden de kleren nog geventileerd ook. ::)

Voor kleding kan je van die doorzichtige plastic bakken met deksel op wieltjes meenemen. Op plaats van bestemming kan je dan de deksels eraf halen en deze vullen met pannen, borden, bestek, proviand enz. en onder het keukentje op de grond neerzetten, zodat alles hierin droog blijft. Gebruik dan een deksel voor het speelgoed van de kinderen (overzichtelijk, droog en opgeruimd). De bakken waar de kleding gewoon in blijft zitten kan je onder de vouwwagen schuiven.

Wij hebben elk onze eigen curverbox met deksel voor onze kleren. Ze zijn veel handiger dan koffers en ze passen onderweg precies tussen de twee banken van de vouwwagen. Op de plaats van bestemming zetten we ze onder de vouwwagen, aan de kant waar geen ondertent zit, dan nemen ze ook geen ruimte in de voortent. Bovendien zijn ze water- en vochtdicht.

Pak je kleding niet in weekend tassen in, je bent geneigd om deze vol te proppen. Doe je kleren in plastic zakken, je haalt de lucht er dan ook beter uit, bijvoorbeeld met een stofzuiger of luchtbed pomp. Handdoeken kan je los in de kofferbak doen of in de dakkoffer, die kun je overal nog wel tussen proppen, evenals hoeslakens.

Ook handig om mee te nemen is een zakje ty-rips. Ideaal voor allerlei zaken. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld voor nood, als een van de plasticjes waar je tent elastiek aan vast maakt, afbreekt. Ook kun je er de lampen (gewone simpele looplampen van de doe het zelfzaak) mee ophangen aan de tentstokken. Ook loshangende snoeren kun je ermee vastzetten.

Badlakens nemen erg veel ruimte in. Wij leggen ze altijd op de stoelen neer. Eén over de zitting en één over de leuning. Desnoods dubbelgevouwen. Ook op de achterbank. Zit nog lekker zacht ook. Bovendien kun je grote badlakens ook gebruiken als extra deken voor als het ?s nachts koud is.

Opgerolde kleding, badlakens en dergelijke nemen veel minder plaats in en kreuken ook minder snel.

Neem een aantal vouwkratjes en pak ze per krat in. 1 met zwemgoed,1 met handdoeken,1 met speelgoed,1 met overnachtingspullen,1 met toilet en slaapspullen enz. Je zet ze zo in de auto en het is ideaal in de tent. Je zet ze zo op de plek van bestemming en thuis zet je alle kratten weer in de juiste kamer en is alles zo weer opgeruimd. In de tent heb ik bij de ingang een krat staan voor de schoenen en een krat voor het buitenspeelgoed. Ideaal voor een opgeruimde tent.

Als je een kleine auto hebt en met de tent kampeert, moet je juist niet alles in kratten stoppen, want die nemen relatief veel ruimte in. Neem 2 opvouwbare mee voor gebruik op de camping. Kleding, zwemspullen etc. kun je relatief netjes opgevouwen in losse plastic tassen stoppen. Die kun je veel makkelijker opbergen, bijvoorbeeld tussen de autostoelen. Hetzelfde geldt voor dekbedden en luchtbedden. Die heb je onderweg toch niet nodig en dan liggen ze uit de weg.

Neem je kussens mee, dan kunnen die ook op de achterbank. Je kunt ze gebruiken als kussen of als tafel (plastic zak er omheen)/Scheelt weer ruimte.

Lakens, slaapzakken en badlakens zou je op de achterbank kunnen uitspreiden en als je kleine kinderen hebt, zou je de ruimte voor hun voetjes kunnen opvullen met bijv. koelbox, boeken, schoenentas. (Niet los i.v.m. rem gevaar). Je bouwt dus 'n soort platform op de achterbank.

Beladen van de vouwwagen: De zware dingen leg je in het middenstuk en vooral op je banden. Goed het gewicht verdelen. Op de dissel in de disselbak kan de campingkoelkast in. De spullen voor de overnachtingcamping kunnen allemaal bij elkaar bij de hand. Maak voor iedereen een plastic tasjes met shampoo, cr?mespoeling, spons, badschuim, kam. Die kan dan de hele vakantie gebruikt worden, zodat als het nodig is, iedereen tegelijk kan douchen. Handdoeken voor onderweg, etenswaar, pannen die je nodig hebt voor de overnachting, verlichting enz. en alles wat je nog meer nodig hebt ook vooraan leggen. In de auto hebben we ook een boodschappenkrat, waar schone kleren, nachtpon, ondergoed, zaklantaarn, wekker, medicijnendoos etc. in zit. Die zetten we dan bij aankomst in de vouwwagen zelf.

Voor vouwwagenkampeerders. Als je bankjes in je wagen hebt kun je de ruimte eronder gebruiken voor opslag. Koop bij bijvoorbeeld XENOS diverse maten kunststof bakjes, met en zonder deksel. Meet wel eerst de maat van de bankruimte op. Pak per bakje de kleren in. Iedereen heeft bijvoorbeeld een bakje T-shirts, ondergoed, sokken, korte broeken enz. Deze bakjes kun je rustig inpakken en dan kant en klaar op hun plaats zetten, net zo handig als in een gewone caravan.

Voor vouwwagenbezitters betreffende het vervoeren van lastige tentstokken. Maak ze met bijvoorbeeld een sjorband vast aan de bermkeuken. Dit is goed voor je gewichtsverdeling en je bespaart er een hoop ruimte mee.

Maak je luifel met plastic trekstrips ( te koop voor een paar euro bij bouwmarkten) vast aan je vouwwagen, zodat je hem meteen mee vouwt met inklappen. Als je ergens wilt overnachten zonder voortent, heb je nooit last van inregenen.
Doe je kleding e.d. in tassen of vuilniszakken, en je keukenvoorraad in een vouwkrat. Dit zet je op de bodem van de wagenbak (let wel op waar je as zit i.v.m. zware dingen).

Zet je koelkast elke keer meteen aan als je aankomt op een camping, en pas uit op het laatste moment uit.
Wij hebben op onze aanhanger een pvc buis met een flinke diameter. Aan de uiteinden zitten draaidoppen, met een slotje erdoor. Hij zit vast met ty-rips. Er kan heel veel in, paraplu, parasol, vishengels, maar je kunt hem ook vullen met opgerolde handdoeken, voorraad of wat je maar wilt.

Zit er ruimte in het reservewiel? Wij doen er op de terugweg, wanneer de auto altijd kleiner lijkt dan heen, een zak met vuile was in.

Controleer of je reserve wiel nog hard is. Bij de benzine pomp moet je voor de grap is aan 5 mensen vragen of hun reserve wiel wel genoeg op spanning is. Zeker 4 hebben er geen flauw idee van en nummer 5 heeft al eens met een lekke band en een leeg wiel gestaan.
 
Prop je reserve wiel tussen de bank en de voorstoel, als daar plaats is. Een lekke band komt altijd in het donker, in de regen en als je al laat bent.   Als je dan eerst je moeizaam ingepakte camping spullen moet uitpakken, voordat je bij je reserve wiel bent, is natuurlijk een ramp. 
Extra schoenen worden vaak gezien als een last. Ik herinner mij dat mijn ouders vroeger schoenen onder de stoelen van de bestuurder en de bijzitter stopte. Daarbovenop een plank. Handig als je achterin kleine kinderen hebt zitten of met z'n tweeën bepakt bent en/of een kleine auto hebt. Ook handig om kleine kinderen in de auto op de slaapzakken te laten zitten. Ze zijn nog te klein om hun hoofd tegen het plafond te stoten en het idee dat de slaapzakken extra bagageruimte innemen, lost het hiermee op. Verder kun je aan de rugkant van bestuurders- en bijzitterstoel in de auto voor kinderen hangzakken met vakjes bevestigen, waarin allerlei spelletjes, boekjes etc. kunt bergen.




Gelogd

retteketed

  • Klap prof
  • ****
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 803
  • Holtkamper Cocoon S 2011
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #9 Gepost op: februari 08, 2011, 09:24:59 pm »

Zo....Mr Roadmaster.....
Da's een flink verhaal, goede tips er tussen.

Maar eh eh eh ....
Wij maken een afspraak dat elk gezislid krijgt één vouwkrat voor de kleding.
Is ie vol, helaas, kan er niets meer mee. (vaak een twist met mijn dochter ::))
Dan komt er nog 1 vouwkrat voor algemeen zoals de handdoeken.
We gaan op vakantie en nemen niet te veel mee. :K

Tip:
neem oude onderbroeken mee, na het dragen gooi je ze weg!
Oude handdoeken, na de vakantie, gaan ze weg!
Gelogd

Alberik

  • Klap nerd
  • ***
  • Offline Offline
  • Geslacht: Man
  • Berichten: 365
  • Merk: kampeermiddel : Holtkamper
  • Holtkamper Nano
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #10 Gepost op: februari 08, 2011, 09:34:36 pm »

Oude handdoeken, na de vakantie, gaan ze weg!

Wat te denken van wegwerpwashandjes (gooi je na het douchen al weg) en ook bij Xenos microfiber travel handdoek. Zijn heel dun en snel droog. Sommigen zijn minder enthousiast over het afdrogen hiermee.
« Laatst bewerkt op: februari 09, 2011, 05:07:51 pm door Alberik »
Gelogd

Richard

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #11 Gepost op: februari 08, 2011, 09:35:07 pm »

\Algemene tips
Sneldrogende handdoeken. Sinds wij een paar jaar geleden deze kleine, dunne (helaas ook dure) "sports-towels" hebben ontdekt nemen wij per persoon slechts 1 badlaken mee om te zwemmen en 1 sneldrogende handdoek voor het douchen. Dit gaat prima. Deze handdoeken zijn te koop in alle kampeerwinkels. De kleinste maat (90 x 40 cm) is voldoende voor een volwassene. De kinderen douchen zonder washandje. Nu ook te koop bij Kruidvat.

Codeer de tentstokken met gekleurd isolatieband, elke boog + verbindingen in zijn eigen kleur.
Om je voeten niet open te halen aan scheerlijnen en haringen: knip de bodem uit een plastic limonadefles en schuif deze over de scheerlijn + haring.   
Of koop een meter isolatiebuis, en die kan je dan zelf op maat maken.

Als je op campingstoelen met blote benen gaat zitten, krijg je allemaal strepen op je benen. Van vier oude grote handdoeken, net iets kleiner dan een badlaken, kun je dan stoelhoezen maken.

Controleer de grond op scherpe dingen haringen enz.. voordat je grondzeil legt. Kijk of je niet scheef staat. Of je niet op het laagste punt staat of onderaan een helling. Ga ook niet op het enige mooie groene gras van de camping staan. Dit is niet voor niets mooi en groen. 

Schroef van de tentstang kapot ? Een slang klem is als hulpmiddel een perfecte oplossing. 

Een paar dagen voor vertrek een paar plastic wegwerp flessen vullen met water, dit in de vriezer leggen en als je weg gaat in de koelbox of koelkast van de caravan leggen. Je hebt dan voor onderweg water en het blijft koel in de koelbox. Dit kan ook met pakken met sap. 

In de voortent en onder de luifel, plastic leggen met daarop aerotex, zodat al het vuil er doorheen gaat. Je kunt er ook lekker op blote voeten lopen. Ook hebben we een stuk voor de ingang van de kindertenten liggen, zodat ze makkelijk op hun knieën kunnen gaan zitten om hun tent binnen te komen. Schuift je kleed in de voortent ook tot ribbels en naar 1 kant toe? Naai op de hoeken en halverwege de lengte driehoeken en sla daarin zogenaamde zeilkousen. Zet het doek vast met kunststof grondzeilpennen of hoekpennen 1 keer doen aan het begin van de vakantie en het blijft liggen.

In plaats van aerotex, is er ook bolontapijt te koop. Dit is lichter van gewicht en is niet zo'n groot pakker.

Vervang het plastic onderzeil, door het zogenaamde antiworteldoek,  het is net zo goedkoop. Het laat geen water achter na een regenbui, en is ook zonder aerotex te gebruiken. Het weegt niets, en is in een riviertje of met waterslang zo weer schoon te krijgen.

Leg in de auto je reserve wiel boven of naast de campingspullen. Een lekke band is al erg genoeg zonder dat je al je spullen langs de snelweg uitmoet laden.

Span met stokken een waslijn en om de zaak strak te houden zet je de uiteinden van de waslijn met 2 haringen in de grond. Hoef je niets aan de vaak jonge bomen van de camping te knopen en kan je de (tijdelijke) waslijn maken daar waar de zon is.

Een - te- lange waslijn ondersteun je met een of meer, niet geschoorde stokken. Zoals in Marken en Volendam gebruikelijk. Want doorgezakte lijnen kunnen meer hebben dan één die strak gespannen is.

Soms is een wasrekje niet genoeg. bv. als er door een ongelukje een slaapzak of dekbed moet worden uitgewassen Ik heb daarvoor twee holle steunen waar normaal de parasol in staat. Twee tentstokken daarin met een lijntje ertussen is een prima waslijn zonder scheerlijntjes.   

Als je een 'ouderwetse' koelbox hebt: vieze was en biotex erin, in de auto of op een kleine trolley zetten en rondjes lopen maar! Werkt als een wasmachine, dus schone was, zonder een hoop geboen.

Als je de tentstokken in de vouwwagen maar moeilijk kwijt kunt denk er dan eens aan om de stokken onder de wagen te vervoeren. In iedere bouwmarkt is wel PVC rioolbuis te koop met een forse diameter. Sluit hem aan één kant af met een vastgelijmde dop en aan de andere kant met een dop met schroefdraad. Deze bevestig je in de breedte onder de vouwwagen achter de as en klaar ben je.
Voordelen: Het zwaartepunt van de wagen komt lager te liggen (stabiliteit) en er is meer ruimte in de vouwwagen voor andere bagage. Nadeel: Let heel goed op bij verkeersdrempels anders kun je het opzetten van de tent wel vergeten!!!

De eerste twee bronwaterflesjes laten we (als ze leeg zijn) 100% opdrogen in de zon. Daarna doen we de in het ene flesje de hagelslag en in het andere flesje de suiker (even een trechter vouwen van een stuk papier).Deze flesjes zijn handig in gebruik voor de kinderen. Ze kunnen dan makkelijker doseren en dat vinden wij weer fijn, want anders komt er wel eens te veel suiker/hagelslag op de grond en dat trekt weer insecten aan.

Een simpele truc om je tent een beetje te beveiligen: ritsklipjes bij elkaar en een abus slotje erdoor. En je tent is alleen nog maar met een mes toegankelijk.

Aan de binnenkant van de ritssluiting hang je een belletje. Zo hoor je dadelijk als iemand aan je rits komt.

De vierkante opvouwteiltjes en -emmers van Ortlieb zijn handig. Je draagt ze met (af)was en al mee en zijn zeer klein opvouwbaar.

Ook verkoopt Bever Zwerfsport opvouwbare wasbakken van 5, 10 en 20 liter.

Neem zeil mee uit de bouwmarkt, handig om op te spelen, je kunt er tijdens het op- en afbreken van de tent al je spullen op zetten en bij veel zon een luifel van maken.

Koop een soort elektrische tennisracket. Die werkt op batterijen. Je mept hiermee de muggen dood.

Voor het vermijden van muggen: een teentje KNOFLOOK in je eten gooien doet ook wonderen. Je hebt na het eten of tijdens het slapen geen last van prikken. (knoflook moet natuurlijk wel in het gerecht passen).
Ook ALCOHOL schijnen deze beestjes niet lekker te vinden.

Of ´s avonds een lekker sigaartje voor de tent, of een gezondere optie, een lekker stokje wierrook in de buurt.

Mieren houden niet van afwasmiddel. Als ze via een vaste route naar binnen komen, een klein beetje afwasmiddel er op smeren, houd mieren een aantal dagen tegen.

deel 2 komt eraan
Gelogd

Richard

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #12 Gepost op: februari 08, 2011, 09:35:50 pm »

Deel 2

Neem altijd met touw de maten van je vouwwagen + dissel, voortent en luifel. Als ik een plaats aangewezen krijgt, haal je het touw te voorschijn, om te kijken of het gaat. Dit werkt al jaren prima.

Neem altijd 'n tweepersoonsdekbedovertrek mee als lakenzak in de slaapzak. Je slaapzak wordt niet zo snel vuil en als het warm is heb je er genoeg aan. Rits identieke slaapzakken aan elkaar.

Wij gebruiken altijd een dekbedovertrek als lakenzak. Gewoon ondersteboven, met de zijnaden een stuk losgehaald. Word je slaapzak niet zo snel vuil en als het warm is meestal voldoende.

Direct bij het binnenkomen van de camping reserveer ik een kluisje. Alle waardevolle spullen gaan erin. Bij het tijdelijk verlaten van de camping haal ik wat ik nodig heb eruit. Nooit vergeten alles eruit te halen bij vertrek. Tijdens de reis draag ik alle waardevolle spullen op mijn lichaam. Geeft een veilig gevoel.

Schaf een kluisje aan voor je vouwwagen. Een kluisje huren op de camping is ook prijzig, nu hebben we een kluisje van bijna 20 euro. Dus dat halen we er gemakkelijk uit. Je plaatst dat kluisje in een bankkast.  En dan met twee strips van tenminste 2 mm dik aan de onderkant. Slotbouten erdoor van onderen af en in het kluisje de moeren, zodat het er niet afgehaald kan worden aan de buitenkant. Hiervoor kun je ook een geldkistje nemen, doorboren, en klaar. Is goedkoper dan een kluisje.

Neem zo'n groen licht gevend nachtlampje mee voor in het stopcontact. Handig voor als je 's nachts je bed uit moet. Je hebt er geen last van met slapen.

Eerste hulp bij wespensteken.
De plek zo snel mogelijk verhitten. Eerst een beetje boter op de plek smeren en dan een theelepeltje aan de holle kant gedurende 3 a 4 seconden verwarmen met een aansteker en op de gestoken plek houden. Is het te heet dan maar 2 a 3 sec verwarmen. Dit gedurende 3 minuten volhouden en je hebt nergens last van. Voor de rokers onder ons; dit kan ook door de gloeiende punt van een sigaret enkele millimeters boven de gestoken plek cirkeltjes te draaien.
Wat je namelijk doet is een eerste graad brandwond creëren. Een brandwond trekt vocht aan vanuit het lichaam en concentreert daarom het gif op de gestoken plaats. Dit uit praktijkervaring na gestoken te zijn door een hornaar (killerbee) waarna een Duitse arts mij op deze manier heeft geholpen. Hij had nogal wat tropenjaren achter de rug.

Heb je last van wespen? Plaats dan een schoteltje met daarin een schijfje citroen, hierin 4 a 5 kruidnagelen gestoken en gieter daarover een scheutje azijn. Houdt wespen redelijk op een afstand.

Een wat minder agressieve oplossing is de plek uitzuigen met de 'Aspivenin', een pompje dat bij de drogist en apotheek verkrijgbaar is. Hoort tegenwoordig eigenlijk in elke EHBO doos thuis.

Als je een vouwwagen hebt: bevestig aan de uitklapbare delen vuilniszakken. Of verduisteringsdoek met rubber coating. Zet het vast met pennen. De slaaptentjes eronder blijven koeler en donkerder zodat je beter slaapt. Komo-zakken zijn een goedkoop alternatief, die zijn het stevigst en het meest donker.

Voor degenen die naar warme oorden gaan: als je de caravan en autowielen op de camping met een laken of zoiets afdekt, hebben ze niet zo te lijden onder de hitte.

Natte washandjes ook zo vies....koop bij het kruidvat wegwerpwashandjes (babyartikelen). 1x gebruiken en weg ermee. Hygiënisch en makkelijk!

Als je vakantie voorbij is, leg je de voortent tijdens het afbreken niet op het gras maar op je aerotex kleed. Zo krijg je geen condens en je pakt je tent droog in.

Haringen voor harde bodems: neem wat dakplaat-haaknagels. Deze zijn vierkant van vorm, er zit een lip aan, ze zijn gegalvaniseerd (dus roesten niet) en verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt. Of gewoon op een bouwplaats.

Een aluminium stangetje met S-haken. De twee buitenste haken hang je aan een dwarse tentstok en aan de andere haken (meestal 5) kun je dan van alles hangen bv. allerlei keukengerei, schaar, een keukenrol waar een touwtje doorheen geregen is).

I.p.v. haakjes hangen wij een zgn. tentschort in de tent. Een lap stof met allemaal vakjes, tegenwoordig te koop in allerlei vormen en maten. Hierin gaan bijv zonnebrillen, zonnebrand, wc-papier, sleutels, kaart van het gebied waar we zijn.

Als je ?s morgens niet wakker wil worden door de zon. Neem je kompas mee. Als er bomen rond je plek zijn, zorg er dan voor, dat deze ten oosten van je staan. Je staat dan in de ochtend in de schaduw van de bomen.

Kompas is overigens niet direct nodig. Met je horloge kun je ook bepalen waar het noorden, en dus ook het oosten is.  De kleine wijzer naar de zon. Vóór de middag de hoek rechtsom naar de 12 en na de middag linksom naar de 12 middendoor delen. Dat wijst naar het zuiden.

Op veel campings heb je maar een paar Amp?re. Wanneer je dan teveel aanzet vliegen de zekeringen eruit. Ik heb in het zicht een modern amp?remetertje ingebouwd, zodat ik op elk moment van de dag makkelijk kan zien hoeveel stroom ik verbruik. Dit kan handig zijn wanneer je een stroomvreter aan wil zetten, je ziet dan zo of het kan. Sluit de meter wel aan op het punt waar er nog geen aftakkingen zijn geweest, zo meet je bijvoorbeeld de koelkast of de lampen ook. Maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

Er is ook een apparaatje te koop, dat heet Fuse-control. Hierop kun je instellen hoeveel amp?re je aan de paal hebt. Bij teveel afname springt deze eruit en niet de 'paal'. Het apparaatje is vrij duur, maar je hebt er wel een hoop gemak van.

Ducktape doet soms tijdens de vakantie wonderen; zo heb ik al eens een kraantje weer tijdens een vakantie aan elkaar gezet en zelfs een afgebroken caravantrapje heeft het zo 2 weken gehouden.

Sporttape is altijd handig, want je kunt er alles mee vastplakken.

We hebben in de voortent boerenbondplastic onder het kleed liggen; nadeel: na een fikse regenbui liep er vaak toch water naar binnen en bleef op het plastic staan waardoor er weer gedweild moest worden; sinds een paar jaar gebruik ik voor de vakantie een perforator om systematisch gaten in dit plastic te maken; ons vloerkleed blijft goed schoon en het evt. regenwater kan toch weg.

Je kunt tegenwoordig bij de campingshop dekseltjes kopen om hiermee blikjes frisdrank/bier af te sluiten. Zo kunnen er geen wespen in het blik komen. Vorige zomer had ik zo'n deksel nog niet maar wel de wesp in het blik en vervolgens in mijn keel.

Wij zetten altijd een drinkbak vlakbij de voortent neer. Zo lijkt het alsof we een hond hebben en die ligt dan natuurlijk bij ons in de caravan te slapen.

Om niet van een self-inflatable slaapmatras te glijden en ook een bescherming te creëren voor de mat, heb ik deze in een oud dekbedovertrek gedaan. Deze past precies in de lengte. Als je dan ook nog het matras naar een kant doet, kun je het overgebleven deel dubbelvouwen onder het matras: extra bescherming aan de onderkant.
Hier zijn ook speciale badstof hoeslakens voor te koop, midden achter zit nog een elastiek overdwars. Wij hebben dit weekend gekampeerd, en met die badstoflakens over de selfinflating matras was dit zeer aangenaam.

Deel 3 komt eraan
Gelogd

Richard

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #13 Gepost op: februari 08, 2011, 09:36:31 pm »

Deel 3

De ideale schoonmaakdoekjes zijn ook verkrijgbaar bij de Lidl. Ideaal o.a. in de caravan. Voor insectenbeten neem ik tea tree mee, etherische olie, dat is goed voor nog veel meer dingen. Verder bij warm weer veel drinken, het liefst water maar neem ook meer zout in d.m.v. chips te eten. Wij hebben ook altijd bij een lange rit hartige hapjes bij ons, knap je van op als je wat flauw wordt van het rijden.

Tea treeolie: het stimuleert wondgenezing en doodt ziektekiemen in geval van schimmelvorming, acne en herpes, ook bij insectenbeten, slangenbeten en schorpioensteken kan de olie onverdund op de pijnlijke plek gedruppeld worden, allen de huid rond de wond moet dan wel met een beschermde cr?me worden ingesmeerd. De olie helpt ook bij voetschimmel en/of schimmelnagels, en je kan er wratten mee aantippen.
Lavendelolie: werkt krampstillend en ontstekingremmend, vooral bij griep of verkoudheid of bronchitis. Het werkt kalmerend bij hartkloppingen en nerveuze hartklachten en slapeloosheid. Lavendel is een pijnstillend middel bij insectenbeten en brandwonden. Ook bij zonnebrand mag je lavendelolie onverdund, maar beter is in een dragende olie (bv extra vierge olijfolie) op de verbrande huid aanbrengen. Niet in masseren maar zachtjes aanbrengen. Het is allemaal puur natuur en de flesjes zijn maar klein, dus makkelijk mee te nemen. Tea trea olie en lavendelolie kun je o.a. bij Reformzaken krijgen. Let er wel op dat je de natuurzuivere (dus zonder chemische toevoegingen) neemt. Ook bij de zogenaamde 'new age winkels'. En inderdaad let op dat je de natuurzuivere olie koop, het gaat namelijk om de etherische olie van de plant. De tuinen verkoopt het ook, maar ik wil je aanraden om niet hun huismerk te kopen die is vaak verdund. Goede en zuivere merken zijn o.a. Chi, Volatile en ook Jacob Hooy.

Bellen van uit het buitenland, daar kan aardig prijsverschil in zitten. http://www.vakantiebellen.com Ook met het uitzetten van je voicemail daar kan je geld mee besparen.

Voor de vakantie knip ik wegwerpvaatdoekjes (van die gele) in 4 stukken, en gebruik ze dan tijdens de vakantie als washandjes. Na 1 of 2 keer gebruiken kun je ze dan gewoon weggooien of gebruiken om de slikranden van de tent schoon te maken voor vertrek.

Nooit meer inpakstress 10 tips van de timemanager:

Gebruik ?een inpakken- en wegwezen-lijstje' op de juiste manier. Dat wil zeggen: enkele weken voor de vakantie al checken of alle benodigde items in huis zijn en nagaan of de benodigde aankopen levertijd hebben. Wie het lijstje er pas een dag voor vertrek bijhaalt, kan juist extra stress krijgen als blijkt dat die ene aankoop is vergeten en de winkels dicht zijn.

Zwicht niet voor de sociale druk om ver weg te gaan of sowieso het heilige ?op vakantie moeten'. Lucas van Gerwen: ,,Het feit dat veel mensen vliegangst hebben of last krijgen van claustrofobie in een file, is niet te onderschatten. Ook mensen die controlebehoeftig zijn en die in de file terechtkomen en dus geen controle meer hebben over de situatie, kunnen veel stress opbouwen.''

Bouw in de laatste werkweek voor vertrek bewust rustmomenten in en probeer je in te leven/in te lezen in de vakantie. Het zorgt niet alleen voor de juiste vakantiestemming, maar helpt vaak ook bij het bedenken wat je mee wilt nemen.

Neem al enkele dagen voor vertrek een regel in je emailbox op waarin staat dat je op vakantie gaat. En zet de mobiele telefoon op de voicemail (met vakantieboodschap) en luister die een keer per dag af. Roep in je laatste werkweek gerust dat je sommige klussen over de vakantie heen tilt.

Probeer in de laatste week (en na aankomst) licht te sporten. Van Gerwen: ,,Het lijkt een open deur, maar een gezonde geest in een gezond lichaam werkt echt. Mensen die sporten, genieten meer en hebben bij tegenslagen zoals een lekke band of files minder instroom van negatieve gedachten.''

Internet kan een goed hulpmiddel zijn bij de vakantievoorbereiding, maar kan ook veel stress veroorzaken. Van Gerwen: ,,Vooral bij degenen die laat willen boeken en niet het ideale plekje voor de laagste prijs kunnen krijgen.''

Probeer je eet- en drinkgedrag voor vertrek niet opeens te veranderen. Van Gerwen: Dat geldt voor je voeding, maar je moet ook heel erg uitkijken met te veel cafe?ne en cola. Daar word je tijdens de reis, als je toch al gespannen bent, veel te opgefokt van.

Ga als het even kan niet in het weekeinde rijden en zoek dus bij voorkeur een vakantieadres waar je doordeweeks kunt ?wisselen'. Van Houten: Rijden in het weekeinde is het stomste wat je kunt doen, maar je moet eens kijken hoeveel mensen toch op zwarte zaterdagen op weg gaan. Ik ga altijd op dinsdag rijden en dan pas na 9.00 uur; heel rustig, want de reis is ook vakantie. Probeer je reis in te delen in etappes: waar zijn de knooppunten en hoe laat wil je daar zijn. Mijn reis van 2000 kilometer verdeel ik dus in 10 etappes van 200 kilometer. En na iedere etappe is er even rust.

Wees het eens met je partner: daar gaan we stoppen, vanaf dat punt wisselen we van chauffeur en we laten de kinderen tot dat tijdstip spelen. Vakantie is een doorbreking van onze gewoontecirkel en de ideale voedingsbodem om relationele problemen aan de oppervlakte te laten komen

Gebruik nooit overgebleven waspoeder om in de caravan te laten staan tijdens het stallen (deze tip is gegeven door iemand). Het ruikt natuurlijk heel lekker als je de caravan weer ophaalt, maar zo denken de muizen er n.l. ook over. Deze zullen dus alles doen om er bij te komen.

Verder is het gebruik van vochtvreters in een binnenstalling ook niet aan te bevelen. Vochtvreters halen n.l. het vocht uit de omgevingslucht. Doordat de lucht caravan altijd ventileert (via roosters en het dakluik ) zal er continu lucht van buitenaf aangevoerd worden, en blijft dus de vochtgraad in de lucht hetzelfde. De stalling wordt ook weer gelucht met verse lucht van buiten. Het enige wat U hiermee bereikt is dat er in de caravan meer vocht zit dan zonder vochtvreter, want als de vochtvreter vol is gaat het overtollige water weer verdampen.


deel4 komt eraan
Gelogd

Richard

  • Gast
Re:waar laat ik mijn spullen
« Reactie #14 Gepost op: februari 08, 2011, 09:37:07 pm »

Deel 4

Een rubberen hamer gebruik je voor houten haringen (om het versplinteren te voorkomen) en een metalen hamer gebruik je voor metalen haringen. Een rubberen hamer op metaal beschadigt en dempt bovendien teveel de slag. Nog een tip: gebruik een klauwhamer voor het uittrekken van haringen. Twee vliegen in 1 klap en het kost veel minder kracht dan een tang.

Overigens: ik gebruik geen rubberen hamer en ook geen ijzeren hamer, maar een houten hamer, zowel op houten haringen als op ijzeren haringen. Met de slijtage valt het wel mee en ik krijg geen kromme haringen in rotsgrond. Met een houten hamer forceer je niet en voel je beter aan wat er in de grond zit. Ik kan er juist erg hard mee slaan, maar krijg er ook grote kiezels in de grond mee opzij. Dat lukte met de metalen hamer niet omdat de haring dan al krom is. Ik heb echt alle hamervarianten uitgeprobeerd, maar na zo'n 35 jaar kamperen blijf ik bij conclusie.
Andere mogelijkheid: een speciale metalen hamer met plastic kop en een "schep"blad aan de andere kant. In dat blad zit een uitsparing om als haringtrekker te gebruiken. Deze beschadigt met name NIET de rotspennen met plastic kop bij het uittrekken. Het : "schep"blad wordt gebruikt om bij ernstige wateroverlast een geultje te maken ook in hardere grond.

Het feit dat de metalen haringen niet beschadigen bij het gebruik van een houten hamer zegt vooral dat je er minder hard mee kunt slaan. Dat is nu precies de enige reden waarom ik geen rubberen of houten hamer gebruik. Geen beschadigde haringen maar wel blaren op je handen. Ik accepteer graag enkele verminkte haringen om de tent in een redelijke tijd overeind te hebben. Van die mishandelde haringen kan ik er altijd wel een paar weer bruikbaar recht krijgen en van tijd tot tijd haal ik voor een paar centen weer een bundeltje nieuwe pennen.
De rotspennen met de kunststofkop heb ik nog niet gebruikt.

Een metalen hamer wordt alleen voor spijkers gebruikt. En dan nog komen er bramen op. Tentpennen, die gemaakt kunnen zijn van gegalvaniseerd ijzerdraad, hard plastic enz. kun je het beste met een rubber hamer behandelen. Probleem is echter dat ze tegenwoordig veel te zacht rubber toepassen. Dan veert de hamer terug i.p.v. de klap over te brengen. Ik ben dus heel erg zuinig op m'n oude hamertje.

Trouwens, pennen uittrekken doe je toch niet met een tang? Of met een klauwhamer die je niet bij je hebt? Je steekt een andere pen door het oog en wrikt 'm er zó uit. Desnoods kun je met twee handen links en rechts die pen beetpakken. Haringen kun je ook makkelijk verwijderen door met twee andere haringen een hefboom te maken. Leg een haring dwars voor de te verwijderen haring, steek de tweede haring onder de haring die verwijderd moet worden en druk de haring uit de grond door op het uiteinde van de haring te drukken. Zodra een haring een ? twee cm los is trek je hem er zo uit.

Als de temperatuur van de motor van je auto oploopt in bijvoorbeeld een file of eventuele tunnel, doe dan je verwarming aan, zodat de motor zijn warmte enigszins kan afvoeren. Het werkt, het is dan natuurlijk wel even puffen, maar de temperatuur daalt van je motor.

Zorg dat je altijd een busje WD40 en een busje met perslucht (wordt vaak gebruikt door elektrotechnici) bij je hebt.
WD40 helpt tegen alles wat kraakt, piept, kun je gebruiken als je voortent niet makkelijk door de rail gaat, en nog veel meer andere dingen.
Het busje perslucht is handig om je branders schoon te spuiten als ze vuil zijn (bij ons kropen de oorkruipers tot in de brander van de Cadac, krijg die er maar eens uit) en andere zaken waar je niet zo makkelijk bij kan. WD40 kun je kopen bij o.a. Halfords, de kampeershop of een hobbyzaak. Prijs tussen de 5 en 10 euro. Er staan inderdaad een aantal toepassingen op de bus. De perslucht kun je kopen in de betere elektronicawinkel, hobby- en automateriaalzaken. Prijs zal ongeveer hetzelfde zijn als de WD40. Van de persluchtspray heb je ook dure uitvoeringen van soms wel 25 euro. Koop gewoon een goedkope uitvoering, deze voldoet prima. Het zijn beiden spuitbussen ter grootte van een bus haarlak. Ik heb ze gekocht bij het 'Onderdelenhuis' in Apeldoorn

Als je geen plek voor gereedschap hebt, zorg dan in elk geval dat je zo'n multitooltje bij je hebt en een paar kleine schroevendraaiertjes. Ik heb deze laatste zaken altijd standaard in de besteklade liggen en die twee bussen raak je altijd wel ergens kwijt.

Wij konden onze auto eerst niet terugvinden in een stad die we bezochten. Een uur lopen zoeken. Ik kreeg van een vriend hierover een tip voor mensen met een digitale fotocamera. Knip van het straatbordje een foto, zo weet je altijd waar je auto staat, als je hem niet terug kunt vinden. Dan kan je makkelijk de weg vragen, of op een plattegrond opzoeken.

Voor de skottelbraai heb ik een afneembare hoes gekocht, zodat de skottelbraai gewoon buiten kan blijven staan, zonder dat het stoffig of vies wordt. Voor de campinggaz partygril heb ik een draagzak/tas gekocht, dat is handiger als de doos en neemt minder ruimte in.

Voor wie naar Zwitserland gaat met kinderen........  Je kunt er een juniorkarte kopen voor de kinderen, kosten 20chf per kaart en je hoeft maar max. 2 kaarten te kopen.......dus 3e kind en meer zijn gratis. Kinderen tot 16 jaar. Geldig in bus en kabelbanen en een heel jaar geldig. Zie ook: http://mct.sbb.ch/mct/reisemarkt/abonnemente/juniorkarte.htm




Gelogd
Pagina's: 1 2 3 »   Omhoog
 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal