Weet iemand hier waar de Kavango geproduceerd wordt? Wij hebben er een van maart 2014 en die komt uit Polen. Maar werden de vouwwagens van Aart Kok niet altijd in Denemarken gemaakt?
Dit zijn de combi camps.
En tegenwoordig moet je maar afwachten waar alles gemaakt word. ;)
Kavango Game Drive:
- wagenbak in Polen
- dissel/onderstel Knott in Duitsland?
- tent Esvo in Nederland
Citaat van: Alex op juni 22, 2014, 04:33:07 PMEn tegenwoordig moet je maar afwachten waar alles gemaakt word. ;)
Precies. Voor hetzelfde geld (hoewel...) worden Holtkampers in Slowakije gemaakt. :#
Zou eigenlijk niet weten waar alko zijn onderstellen laat maken.
Ik dacht dat AL-KO Pools was.
Dat klopt. Alle Aart kok wagens van dat type (en ook de combicamp flexi) worden gemaakt in Polen. Aart kok ontwerpt en verkoopt maar produceert zelf niet in eigen huis.
Ik heb wel altijd de indruk gehad dat ze graag wilden laten geloven dat ze zelf de wagens fabriceerde. Terwijl er niets mis is met goede onderdelen aan te kopen om zo zelf iets samen te stellen. Op de wagens van voor 2013 zit ook effectief een typeplaatje met een serienummer en hun eigen naam alsof ze zelf fabrikant zijn.
Sinds het verplichte COC certificaat zijn ze er volgens mij erachter gekomen dat dit eigenlijk niet wettelijk is en moeten ze dus de echte fabrikant van de wagen vermelden op de wagen en op de papieren. En dat is die Poolse firma.
Deze gebruikt dan ALKO of Knott onderstellen om de volledige wagen op te bouwen. Maar het is dus effectief enkel de fabrikant van de wagen (in dit geval de Poolse firma) die het COC attest mag en moet afleveren en dus ook officieel de fabrikant is van de wagen.
Geen idee wie die bouwer in Polen is, maar het feit dat ze in Polen gemaakt worden zegt natuurlijk niet dat een Nederlands bedrijf niet de fabrikant is. Je kan namelijk een buitenlandse dochter hebben als Nederlands bedrijf. Of dit bij Aart Kok het geval is weet ik niet, maar mij maakt het niet uit.
De fabrikant is degenen die de verantwoordelijkheid draagt voor het product, en dat is degene die zijn naam er aan verbindt. In dit geval is dat dus Aart Kok. Het Poolse bedrijf is niet meer dan een leverancier van Aart Kok.
Als er iets aan de hand is ga je (of je dealer) naar de fabrikant / Aart Kok en niet naar het Poolse bedrijf of naar Nedschroef want die heeft de bouten en moeren geleverd... bij wijze van spreken.
Volgens mij is AL-KO een Duits bedrijf.
Heb even op de papieren gekeken. De fabrikant waarvan sprake is Grandro. www.grandro.pl. Dat is de fabrikant van het merk Tago zo te zien.
Verder staat er geen enkele melding van Aart Kok op de officiele papieren.
Ik zie ook dat de maximum snelheid volgens de fabrikant beperkt is tot 100 km/h, dat vind ik wel straf eigenlijk.
Citaat van: Alex op juni 22, 2014, 05:21:42 PM
Zou eigenlijk niet weten waar alko zijn onderstellen laat maken.
Heb ergens Made in Italy zien staan. weet het niet zeker.
Duits it is. Hoewel... ze zitten inmiddels in behoorlijk wat landen.
Vande site: 1931 At age 23, Alois Kober founds his own metalworking shop in Großkötz
Citaat van: CEO op juni 24, 2014, 06:21:03 PM
Duits it is. Hoewel... ze zitten inmiddels in behoorlijk wat landen.
Vande site: 1931 At age 23, Alois Kober founds his own metalworking shop in Großkötz
Op de dissel van onze Cocoon staat toch heel duidelijk "made in Italy". Net even opgezocht.
Alpenkreuzer werd toch ook ooit in de DDR geproduceerd. Tegenwoordig een pot nat, je kan wel een Nederlands product kopen maar waar het echt vandaan komt blijft toch de vraag.
EU (of CE) volstaat tegenwoordig al als land van herkomst wanneer het uit de europese unie komen. Grote kans dat de basisstukken van Al-Ko ook uit Azie komen en hier in Europa in elkaar gezet worden.
Alko levert onderdelen voor een onderstel, de wagenbouwer gebruikt die om op een frame te zetten die ze zelf maken. Het geheel moet een goedkeur hebben van een officiele instantie om de weg op te mogen. Op het geheel komt dan te staan waar en onder wiens verantwoordelijheid dit geheel is samengesteld. In dit geval dus blijkbaar de Poolse leverancier.
Op een product zitten dan (bijna) altijd onderdelen uit verschillende landen, iets wat tegenwoordig bij eigenlijk alle producten die je koopt het geval is. Er is bijna geen product waarvan alle onderdelen uit één enkel land komen en/of van één firma. Toch zie je meestal maar één 'made in ...', maar dat is eigenlijk waar uiteindelijk alle onderdelen zijn samengesteld. Er zijn zelfs wettelijke regels over hoe groot het percentage werk er in een product moet zitten voordat het dat predicaat mag voeren.
Jij als consument koopt het geheel bij Aart Kok, en als je problemen hebt dan kom je dus bij hem terecht, want hij is jouw leverancier, ook al heeft hij alles door iemand anders laten maken. En uiteindelijk is dat voor jou het belangrijkste, want hij is degene die er verantwoordelijk voor is om jou dat te leveren, wat je gekocht hebt.
In ieder geval komt de tent van de Kavango nog uit Nederland bij Esvo vandaan.
Verder is het natuurlijk een onzinnige discussie. Kwaliteit wordt steeds verder ondergeschikt aan prijs. Alles moet zo goedkoop mogelijk.
Kijk op het forum maar rond het is Lidl en Action voor en na. Weggooi spul als het maar veel voor weinig is.
Gevolg is wel dat er in Nederland bijna niets meer gemaakt wordt. Zelfs de befaamde de Waard tenten komen uit Tjechie en zijn confectie tenten van Vrijbuiter. Dit hebben we zelf veroorzaakt en is ook de enige reden voor de groei van de EU. Ons ziekelijke kapitalisme kan immers niet bestaan zonder goedkope arbeidskrachten en daar hebben we gelukkig een heel Oost-Europa vol van. Onze eigen industrie gaat er alleen aan onder door, om bij vouwwagens te kijken, kijk maar naar Roadmaster (1 mans zaak ondertussen), Gerjak (failliet) en nog meerdere verdwenen merken oa Alpenkreuzer.
Wat dat betreft moet je toch veel respect hebben voor diegene die het wel volhouden als producent in Nederland zoals Holtkamper, Esvo en natuurlijk, ex de Waard, Atomatent en anderen.
Citaat van: Theun1957 op juni 24, 2014, 11:08:23 PMOns ziekelijke kapitalisme kan immers niet bestaan zonder goedkope arbeidskrachten en daar hebben we gelukkig een heel Oost-Europa vol van. Onze eigen industrie gaat er alleen aan onder door
Nounou, dat valt wel mee hoor.
Wat m.i. het geval is, is dat men in Nederland neerkijkt op handwerk, waardoor vakmanschap uitsterft. Dat geldt voor heel veel beroepen.
Maar wat blijkt is dat voor kwaliteitproducten en hoogwaardig vakmanschap altijd een markt is. Hoogkwalitatief handwerk en productie van technologisch hoogwaardige zaken vindt nog steeds in Nederland plaats.
Denk daarbij aan scheepsinterieurbouw, jachtbouw en restauratie, maar bijvoorbeeld ook specialistisch metaalwerk. Fokker aerostructures ontwikkelt en bouwt niet voor niets het landingsgestel voor de JSF.
Citaat van: Theun1957 op juni 24, 2014, 11:08:23 PM
In ieder geval komt de tent van de Kavango nog uit Nederland bij Esvo vandaan.
Verder i..... Wat dat betreft moet je toch veel respect hebben voor diegene die het wel volhouden als producent in Nederland zoals Holtkamper, Esvo en natuurlijk, ex de Waard, Atomatent en anderen.
Kwaliteit hangt maar voor een klein deel samen met de prijs. Dat toont de consumentenbond met zijn vele tests elke keer weer aan, menig maal worden de producten van de Aldi, Lidl en Hema als beste getest en zijn het de duurdere merkproducten die onderaan staan. Een ook bij auto's gaat de vlieger niet op want een Mercedes Benz is niet beter dan een Volkswagen en beiden zijn ze slechter van kwaliteit en hoger in prijs dan een auto van een Japans merk.
En dat er zoveel vouwwagen fabrikanten failliet gegaan zijn is deels doordat de markt jaren heeft stil gestaan. Pas sinds de tenttrailer op de markt is gekomen worden er weer meer klappers verkocht. En zeg nou zelf de vouwwagens zijn in de afgelopen decenia niet heel erg veranderd. De gebruikte materialen zijn anders geworden maar het ontwerp in principe niet. En dat heeft de vouwwagen ook een beetje een suffe naam gegeven. Uiteindelijk heeft men dan ook een tweedeling gemaakt door de tenttrailer op de markt te brengen en dat onderscheid heeft ook direct geleid tot een tweedeling in prijs/kwaliteit de vouwwagen is goedkoper en de tenttrailer duurder.
Wat mij verbaasd is dat een firma als Aart Kok, die pretendeert kwaliteit hoog in het vaandel te hebben, vernieuwend te zijn en "Door de kleine series kunnen wij uw wensen flexibel beantwoorden" zichzelf te grabbel legt. De ontwikkelingen staan al jaren stil, er is geen nieuw model bij gekomen alleen maar een uitbreiding van de series. En de flexibiliteit bestaat uit een lijst met opties die belachelijke prijzen hebben en iets nabestellen is mogelijk maar de prijzen zijn waanzinnig.
Daarmee wil ik zeggen dat het aan de fabrikant zelf ligt welke kwaliteit hij bied voor een bepaalde prijs. En hij is zelf verantwoordelijk voor de continuiteit van het bedrijf, dat ligt niet aan de maatschappij.
Citaat van: KenJo op juni 26, 2014, 12:50:37 PM
Kwaliteit hangt maar voor een klein deel samen met de prijs. Dat toont de consumentenbond met zijn vele tests elke keer weer aan, menig maal worden de producten van de Aldi, Lidl en Hema als beste getest en zijn het de duurdere merkproducten die onderaan staan. Een ook bij auto's gaat de vlieger niet op want een Mercedes Benz is niet beter dan een Volkswagen en beiden zijn ze slechter van kwaliteit en hoger in prijs dan een auto van een Japans merk.
Veelgehoorde opmerking in Nederland, we zoeken voortdurend bevestiging voor onze "voor een dubbeltje op de eerste rang" mentaliteit. Ikzelf schep er plezier in om mijn geld uit te geven aan zaken waarvan ik mag verwachten dat ze goed zijn, en als het NL fabrikaat is geeft mij dat nog net iets meer plezier. Ik gun iedereen zijn genoegen met een Ikea-bank, maar ik ben erg blij met onze Leolux. Hetzelfde gaat op voor mijn schoenen, ik weet dat er veel te koop is voor minder dan een Van Bommel of Van Lier, maar ik heb die gewoon liever. Op de vloer heb ik nu eenmaal liever Mosa, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Op het gebied van auto's denk ik dat de discussie snel zal ontsporen, maar elke euro die in mijn auto zit is die BMW dubbel en dwars waard.
Van veel (eigenlijk bijna alle) dingen die ik koop heb ik geen benul onder welke omstandigheden ze gemaakt zijn, maar ik ben er persoonlijk van overtuigd dat voor de prijzen die een Action of Primark vraagt voor haar producten de mensen in de fabricage niet gelukkig kunnen worden. En ook dat is een dimensie van kwaliteit.
Van de bedrijfsvoering van Aart Kok begrijp ik niet veel, maar over de kwaliteit van de mijne heb ik tot nu toe geen klachten. Ik zie geen reden waarom ze dat in Polen niet goed zouden kunnen bouwen, kwaliteitscontrole zal nodig zijn maar dat geldt voor elke productieomgeving. En als het ding wat duurder geweest was maar dan volledig in NL gemaakt was zou ik er geen probleem mee gehad hebben.
Uiteraard moet eenieder weten hoe en waaraan het eigen geld uitgegeven wordt
Even een puntje: Action is vaak goedkoop omdat het -vaak in het buitenland- aangekochte restpartijen zijn.
Verder kan ik het alleen maar met je eens zijn, met een Harvink eetset en een Artifort stoel, maar evengoed een Ikea bank die een 25 jaar oude Artifort heeft vervangen en eveneens een Ikea keuken en een Aart Kok klapper uit Polen, want ik ben niet eenkennig. :#
Waarbij overigens opgemerkt dat het aan de kwaliteit van de tests van de consumentenbond nog wel eens wil schorten. Los van het feit dat ze belangrijke redenen waarom we een bepaalde keuze bij veel producten maken niet (kunnen) meewegen, te weten: sfeer, stijl en imago. Factoren die zeker bij klappers een niet onbelangrijke rol spelen.
Citaat van: Frankie op juni 26, 2014, 10:05:22 PM
Even een paar puntjes:
Van Bommen = Van Bommel
Dank, aangepast.
Citaat van: MJB op juni 26, 2014, 09:49:12 PM
Veelgehoorde opmerking in Nederland, we zoeken voortdurend bevestiging voor onze "voor een dubbeltje op de eerste rang" mentaliteit.
Daar ben ik het absoluut mee eens: we kopen liever fabrieksbrood dan brood bij de warme bakker om dan te roepen dat het net zo lekker is dus waarom zou je meer betalen. Als je dan vervolgens echt bakkersbrood te eten krijgt toch te roepen dat je verschil proeft.
en ook met de opmerking over Primark ben ik het eens. Want dat de prijs afhankelijk is van arbeid(somstandigheden) is absoluut waar. Maar zal dat ook niet zo zijn in Polen? Zeer waarschijnlijk wel in beter dan in India maar in schrilcontrast met de Nederlandse omstandigheden. En daarom dus ook een lagere prijs als de kwaliteit goed moet zijn, de prijsbesparing komt ergens vandaan.....
De tests van de consumentenbond zijn gebasseerd op vaste gegevens en hebben inderdaad niks te maken met smaak (o.a. sfeer, stijl en imago) omdat die factor niet meetbaar is. Maar het is wel zo dat kwaliteit en duurzaamheid wel meetbaar zijn en lidl/aldi/hema/Ikea daar vaker beter in in scoren dan de bekende merken. Dus vandaar mijn opmerking.
En de kwaliteit van onze Kavango is inderdaad prima in orde op een aantal dingen na waar ik toch serieus vraagtekens bij zet: het laatje in het keukenblok zit scheef door een montagefout. Er zit zeil in de doorloopkeuken waarop dan de koelkast met scherpe randjes aan de onderkant opgezet wordt. Het witte plastic in de keukenklep is :X. Een houder voor de jaegerstekker ontbreekt waardoor die altijd los rondbungelt. Het keukenschort is meer een doorzakschort als je hem gebruikt waar hij voor bedoelt is. De kleppen van de opbergbankjes blijven niet openstaan.
Al met al dus ontwerp- en montagefoutjes die ik niet verwacht had toen wij de klapper kochten en waar je bij gebruik achter komt. Dat betekend dus dat Aart Kok wel een ontwerp heeft gemaakt maar dat kennelijk niet heeft getest of die zaken heeft genegeerd en dat is in het kader van goede bedrijfsvoering in mijn ogen een blunder. Want voor 100 euro meer had je al die zaken zo op kunnen lossen en die had ik graag betaald!
Citaat van: KenJo op juni 28, 2014, 10:20:46 AMWant voor 100 euro meer had je al die zaken zo op kunnen lossen en die had ik graag betaald!
Bedoel je dan 100 Euro meer inclusef btw verkoopprijs of 100 Euro meer ex btw materiaalkosten?
Want vergis je niet. Voor 100 Euro inclusief btw kun je onmogelijk dat realiseren wat je hier als omissies beschrijft en aan de andere kant vertaalt 100 Euro ex btw aan materiaalkosten zich al snel in een pakweg 500 Euro hogere verkoopprijs inclusief btw. En de vraag is hoeveel mensen dat extra willen betalen.
Citaat van: KenJo op juni 28, 2014, 10:20:46 AM
En de kwaliteit van onze Kavango is inderdaad prima in orde op een aantal dingen na waar ik toch serieus vraagtekens bij zet: het laatje in het keukenblok zit scheef door een montagefout. Er zit zeil in de doorloopkeuken waarop dan de koelkast met scherpe randjes aan de onderkant opgezet wordt. Het witte plastic in de keukenklep is :X. Een houder voor de jaegerstekker ontbreekt waardoor die altijd los rondbungelt. Het keukenschort is meer een doorzakschort als je hem gebruikt waar hij voor bedoelt is. De kleppen van de opbergbankjes blijven niet openstaan.
Al met al dus ontwerp- en montagefoutjes die ik niet verwacht had toen wij de klapper kochten en waar je bij gebruik achter komt. Dat betekend dus dat Aart Kok wel een ontwerp heeft gemaakt maar dat kennelijk niet heeft getest of die zaken heeft genegeerd en dat is in het kader van goede bedrijfsvoering in mijn ogen een blunder. Want voor 100 euro meer had je al die zaken zo op kunnen lossen en die had ik graag betaald!
Hier haal je inderdaad dingen aan die ik onbegrijpelijk vind. Als ik bij de levering van onze nieuwe Kavango, die in mijn ogen veel geld kost, schade constateer, slechte afwerking en iets wat met moeite in/uit elkaar gaat, dan verwacht ik van een serieus bedrijf dat het gelijk wordt opgepakt en er ALLES aan gedaan wordt om mij als klant tevreden te stellen. Dwz uit eigen beweging en niet op aandringen van onze kant. Op de site staat:
"Wat u van ons kunt verwachten
Een uitgebreide oriëntatie en een kritische blik op kwaliteit gaan zonder uitzondering vooraf aan de aankoop van een Aart Kok vouwwagen. Een duurzame tenttrailer met een lange levenscyclus en een hoge restwaarde, onderhoud en reparatie in eigen beheer, daar heb je als klant wat aan, ook op lange termijn. Omdat het echte kamperen zorgeloos kamperen moet zijn."
Ik denk dat het klantgerichtheid/kennis/serviceniveau/kwaliteit punten zijn waar nog hard aan gewerkt moet worden. Dit bedoelen wij echt positief. Je kan je niet alleen maar richten op zoveel mogelijk verkopen..
Verder hopen wij natuurlijk om jaren lang plezier te hebben van onze Kavango.
Citaat van: Gericom op juni 28, 2014, 10:47:11 AMAls ik bij de levering van onze nieuwe Kavango, die in mijn ogen veel geld kost, schade constateer, slechte afwerking en iets wat met moeite in/uit elkaar gaat, dan verwacht ik van een serieus bedrijf dat het gelijk wordt opgepakt en er ALLES aan gedaan wordt om mij als klant tevreden te stellen. Dwz uit eigen beweging en niet op aandringen van onze kant.
Ik denk dat dat op zich ook nooit een probleem zal zijn. Hoewel je niet kunt verwachten dat men bij Aart Kok voor aflevering elk minutieuze detail kan gaan nalopen. En een deel van mogelijke problemen laten zich vaak ook pas zien na een eerste gebruiksperiode.
Probleem zullen n.m.m. ook nooit de evidente productiefouten zijn waar geen discussie over mogelijk is. Het zal daarnaast vast ook voorkomen dat mensen klachten hebben over zaken die in de showroom gewoon te constateren waren.
Of over een scheve popnagel die verder geen consequenties heeft.
Citaat van: KenJo op juni 28, 2014, 10:20:46 AMMaar het is wel zo dat kwaliteit en duurzaamheid wel meetbaar zijn en lidl/aldi/hema/Ikea daar vaker beter in in scoren dan de bekende merken. Dus vandaar mijn opmerking.
Dat begrijp ik. Maar tests zijn nutteloos als de factor waarop de producten gekocht worden vrijwel geen rol spelen. De Consumentenbond is strikt genomen in staat spijkerbroeken te testen en vast te stellen dat de kwaliteit van skinny jeans niet goed is omdat je minder stof voor je geld krijgt en vast te stellen dat de aangeleverde ripped jeans al voor de test gebreken vertoonden. Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel fiducie in de Consumentenbond. :)
Citaat van: KenJo op juni 28, 2014, 10:20:46 AM
en ook met de opmerking over Primark ben ik het eens. Want dat de prijs afhankelijk is van arbeid(somstandigheden) is absoluut waar.
Funny, juist Primark is tamelijk goed in arbeidsomstandigheden, bleek uit recent onderzoek. Daarbij laten ze menig premium-merk ver achter zich. Te gemakkelijk om te roepen dat het alleen aan de prijs ligt.
Citaat van: CEO op juni 28, 2014, 03:07:55 PM
Funny, juist Primark is tamelijk goed in arbeidsomstandigheden, bleek uit recent onderzoek. Daarbij laten ze menig premium-merk ver achter zich. Te gemakkelijk om te roepen dat het alleen aan de prijs ligt.
Ietsiepietsie minder slecht is een betere omschrijving m.i.
Citaat van: KenJo op juni 28, 2014, 10:20:46 AM
De tests van de consumentenbond zijn gebasseerd op vaste gegevens en hebben inderdaad niks te maken met smaak (o.a. sfeer, stijl en imago) omdat die factor niet meetbaar is. Maar het is wel zo dat kwaliteit en duurzaamheid wel meetbaar zijn en lidl/aldi/hema/Ikea daar vaker beter in in scoren dan de bekende merken. Dus vandaar mijn opmerking.
Wanneer ik tests van de consumentenbond lees over onderwerpen waar ik verstand van heb valt het me vaak op dat zij sterk in de richting van de goedkopere alternatieven schrijven. Ze laten dus de prijs (die iedereen zelf ook wel kan zien) stiekem toch meewegen in hun oordeel over kwaliteit (die juist voor de leek zo moeilijk valt in te schatten). I vind dat dat behoorlijk afdoet aan hun oordeel.
Citaat van: CEO op juni 28, 2014, 03:07:55 PM
Funny, juist Primark is tamelijk goed in arbeidsomstandigheden, bleek uit recent onderzoek. Daarbij laten ze menig premium-merk ver achter zich. Te gemakkelijk om te roepen dat het alleen aan de prijs ligt.
Heb je een toevallig een linkje naar dit onderzoek, ik kan het bijna niet geloven namelijk?
Overigens, wij hebben geen keuken in onze Rivercamp, ik vond 2 mille teveel voor wat je er voor krijgt en kook liever op benzine (Coleman). Daarmee hebben we wellicht wat teleurstellingen in Aart Kok vermeden. Maar goed, ik gaf aan dat ik van de bedrijfsvoering bij Aart Kok niet zoveel snap, en ik krijg het idee dat ik daar niet alleen in ben.
Citaat van: MJB op juni 28, 2014, 08:41:42 PM
ik gaf aan dat ik van de bedrijfsvoering bij Aart Kok niet zoveel snap, en ik krijg het idee dat ik daar niet alleen in ben.
+1 :)
Citaat van: MJB op juni 28, 2014, 08:41:42 PMMaar goed, ik gaf aan dat ik van de bedrijfsvoering bij Aart Kok niet zoveel snap, en ik krijg het idee dat ik daar niet alleen in ben.
Zou zomaar kunnen dat dat is omdat de meeste mensen hier geen vouwwagenbedrijf hebben en daarmee slechts een beperkt zicht hebben op wat ervoor nodig is om zo'n bedrijf draaiend te houden.
Met alle wensen en eisen van klanten meegaan is daar, net als bij vrijwel elk ander bedrijf overigens, in ieder geval niet de beste methode voor, want dat heeft menig bedrijf al in een rechte lijn naar de rand van de afgrond (en eroverheen) gebracht. :)
En toch ben ik overtuigd dat tevreden klanten nog meer klanten opleveren en ook zelf blijven terugkomen.
Je kunt niet alleen op een product leunen. Al is een goed en populair product natuurlijk uiteindelijk het belangrijkste voor de business.
Citaat van: KlapJoeri op juni 28, 2014, 10:09:00 PM
En toch ben ik overtuigd dat tevreden klanten nog meer klanten opleveren en ook zelf blijven terugkomen.
Tuurlijk. Maar het is gewoon onmogelijk om iedere klant tevreden te krijgen zonder dat je je bedrijf naar de afgrond helpt. Het is nu eenmaal serieproductie. Geen maatwerk.
En kennelijk heeft Art Kok meer dan voldoende klanten die tevreden zijn. Ik heb in ieder geval geen enkele reden tot klagen. En dat zal voor velen met mij gelden.
Citaat van: Frankie op juni 28, 2014, 11:55:47 AM
Hoewel je niet kunt verwachten dat men bij Aart Kok voor aflevering elk minutieuze detail kan gaan nalopen. En een deel van mogelijke problemen laten zich vaak ook pas zien na een eerste gebruiksperiode.
Daar ben ik het niet mee eens. Ik verwacht juist bij een vouwwagen van 10.000 euro wél kwaliteit, service en uitgebreide garantie en zeker als dat vermeld wordt op de website en in de folders. Ze hebben bij Aart Kok ook voldoende ruimte om elke wagen even open te klappen (zoveel werk is dat niet :J) en na te lopen. Een checklist is zo gemaakt en in dat soort gevallen zeer efficiënt.
De verwachtingen mogen bij een vouwwagen van 5.000 euro wel minder zijn, de afwerking behoeft daarbij inderdaad niet foutloos te zijn en de gebruikte materialen zullen sneller aan slijtage onderhevig zijn. Maar een wagen met schade mag nooit bij een klant afgeleverd worden zonder vermelding daarvan en met duidelijke afspraken hoe en wanneer de schade verholpen zal worden.
Ik heb zeker geen klagen over mijn wagen maar ik ben het wel eens met de laatste opmerkingen: de bedrijfsvoering bij Aart Kok is onbegrijpelijk en tevreden klanten leveren meer op. Wees trots op de klanten die je hebt: bel ze na 1 jaar op om te vragen of alles goed gegaan is. Bied na een aantal jaren een onderhouds/servicebeurt aan om te zorgen dat klanten terug komen naar de winkel (uiteraard ook met het verkoopdoel om de nieuwe producten te zien.....)
Citaat van: KenJo op juni 29, 2014, 09:26:51 AM
Daar ben ik het niet mee eens. Ik verwacht juist bij een vouwwagen van 10.000 euro wél kwaliteit, service en uitgebreide garantie en zeker als dat vermeld wordt op de website en in de folders. Ze hebben bij Aart Kok ook voldoende ruimte om elke wagen even open te klappen (zoveel werk is dat niet :J) en na te lopen. Een checklist is zo gemaakt en in dat soort gevallen zeer efficiënt.
De verwachtingen mogen bij een vouwwagen van 5.000 euro wel minder zijn, de afwerking behoeft daarbij inderdaad niet foutloos te zijn en de gebruikte materialen zullen sneller aan slijtage onderhevig zijn. Maar een wagen met schade mag nooit bij een klant afgeleverd worden zonder vermelding daarvan en met duidelijke afspraken hoe en wanneer de schade verholpen zal worden.
Ik heb zeker geen klagen over mijn wagen maar ik ben het wel eens met de laatste opmerkingen: de bedrijfsvoering bij Aart Kok is onbegrijpelijk en tevreden klanten leveren meer op. Wees trots op de klanten die je hebt: bel ze na 1 jaar op om te vragen of alles goed gegaan is. Bied na een aantal jaren een onderhouds/servicebeurt aan om te zorgen dat klanten terug komen naar de winkel (uiteraard ook met het verkoopdoel om de nieuwe producten te zien.....)
Ik herken je verhaal niet. Wij hebben weliswaar onze wagen bij de Wit gekocht. De kleine dingen die daar mis aan waren zijn prima verholpen in samenspraak met Aart Kok. Ook nu de Wit geen dealer meer is.
Vragen die wij rechtstreeks aan Aart Kok hebben gesteld, zijn keurig en tijdig beantwoord. Hoeveel service wil je hebben?
Wat ik wel jammer vind, is dat de Wit geen dealer meer is. Het lijkt mij dat de Wit redelijk wat klanten en verkoopkansen voor Aart Kok kan betekenen. Daarbij zal een goede dealer de fabrikant scherp houden. Nu is er geen verkooppunt meer in het zuiden en dat omwille van exclusiviteit. Jammer.
Citaat van: Jerome op juni 29, 2014, 10:25:44 AM
Ik herken je verhaal niet. Wij hebben weliswaar onze wagen bij de Wit gekocht. De kleine dingen die daar mis aan waren zijn prima verholpen in samenspraak met Aart Kok. Ook nu de Wit geen dealer meer is.
Vragen die wij rechtstreeks aan Aart Kok hebben gesteld, zijn keurig en tijdig beantwoord. Hoeveel service wil je hebben?
Wat ik wel jammer vind, is dat de Wit geen dealer meer is. Het lijkt mij dat de Wit redelijk wat klanten en verkoopkansen voor Aart Kok kan betekenen. Daarbij zal een goede dealer de fabrikant scherp houden. Nu is er geen verkooppunt meer in het zuiden en dat omwille van exclusiviteit. Jammer.
Wat ik van de Wit begreep is de reden dat AK volgens de de Wit te veel invloed wilden uitvoeren op de verkoop van de AK's. Minimaal aantal moest door de Wit worden afgenomen etc... Dit zegt uiteraard niets over klantgerichtheid van AK naar de klant toe.
Trouwens de VWS in Boxtel verkoopt wel combi-camp en dat is tegenwoordig AK. Dus AK zit nog wel in het zuiden maar niet met alle modellen/merken.
Citaat van: KenJo op juni 29, 2014, 09:26:51 AMIk heb zeker geen klagen over mijn wagen maar ik ben het wel eens met de laatste opmerkingen: de bedrijfsvoering bij Aart Kok is onbegrijpelijk en tevreden klanten leveren meer op.
Even kijken hoor: je hebt geen klagen over je vouwwagen. En toch doet Aart Kok het in jouw ogen niet goed. :?
Citaat van: KenJo op juni 29, 2014, 09:26:51 AM
Ik verwacht juist bij een vouwwagen van 10.000 euro wél kwaliteit, service en uitgebreide garantie en zeker als dat vermeld wordt op de website en in de folders. Ze hebben bij Aart Kok ook voldoende ruimte om elke wagen even open te klappen (zoveel werk is dat niet :J) en na te lopen. Een checklist is zo gemaakt en in dat soort gevallen zeer efficiënt.
Dit bedoel ik dus.. Natuurlijk geven ze service, maar het dringt (nog) niet door, dat ik als klant voor dit geld een vw verwacht die voldoet aan hoge eisen en pas na een kwaliteitscontrole (in de fabriek in Polen of hier) aan mij geleverd wordt. Als het om 1 dingetje zou gaan, dan hoor je mij niet, maar helaas bleek er veel meer loos te zijn. Gelukkig is het meeste opgelost, maar ik heb er geen fijn gevoel aan over gehouden.
Als je voor kwaliteit gaat, dan ben je terecht kritisch lijkt mij..
Citaat van: Gericom op juni 29, 2014, 12:20:56 PMAls je voor kwaliteit gaat, dan ben je terecht kritisch lijkt mij..
Tuurlijk. Maar in essentie gaat het er niet om of er wel of niet fouten gemaakt worden. Iedereen maakt fouten. Waar het n.m.m. vooral om gaat is of en in hoeverre fouten naar tevredenheid opgelost worden.
Citaat van: Frankie op juni 29, 2014, 12:31:50 PM
Tuurlijk. Maar in essentie gaat het er niet om of er wel of niet fouten gemaakt worden. Iedereen maakt fouten. Waar het n.m.m. vooral om gaat is of en in hoeverre fouten naar tevredenheid opgelost worden.
Voor beiden valt wat te zeggen. Uiteraard kan er een keer iets misgaan, maar met onze Flexi Comfort (de kavango van CC) was ook te veel mis. En wat er mis gaat wordt bij een goed eindcontrole met zekerheid ontdekt en kan dan worden hersteld alvorens aflevering naar de klant plaatsvindt. Dus een enkele fout: ja, maar geen fouten die duiden op slordige afwerking en geen of gebrekkige eindcontrole.
Een foutje kan natuurlijk door elk bedrijf gemaakt worden zelfs bij de meest hoogwaardige producten. Wat een bedrijf kwalitatief maakt is hoe er met klachten wordt omgesprongen en in welke mate er naar een oplossing wordt gezocht.
Citaat van: villeke op juni 29, 2014, 12:35:40 PMDus een enkele fout: ja, maar geen fouten die duiden op slordige afwerking en geen of gebrekkige eindcontrole.
Iedereen in dit forum (en op het klapweekend 2012) heeft kunnen meegenieten van het feit dat de 230V van onze fonkelnieuwe Livingstone niet werkte. En niet half niet werkte, maar gewoon nul komma nul prik. Niet op de Dometic en niet op de WCD. Plus nog wat mankementjes aan het dekzeil.
Is dat stom? Ja. Het had bij een eindcontrole boven water moeten komen? Ja. Is dat vervelend? Ja. Is het opgelost? Ja. (door toen nog Erica, die de wagen ook door hun handen hebben laten gaan en het ook niet opgemerkt hebben).
Maak ik me er druk om? Neuh... Ik vond het dom. Maar ik vind zulke dingen geen halszaak. Ook niet als het om een produkt gaat dat veel geld kost.
Het zou zomaar kunnen dat de waarde die mensen aan zulke zaken hechten van persoon tot persoon verschilt. :)
Dat is een reactie die normaal voor een Holtkamper niet geaccepteerd wordt. Waarom voor een AK dan wel.
Het verbaast mij eerlijk gezegd al vanaf dat ik op dit forum zit hoeveel mankementen er zitten in afgeleverde gloednieuwe vouwwagens. Snap ik niks van.
Ik vind dat je op zijn minst een zorgvuldige kwaliteitscontrole mag verwachten volgens een gestandaardiseerd systeem (afvinklijst) en dat het bedrijf ook kan zien wie de controle heeft gedaan. Een deel van die controle kun je tijdens de afleverdemo doen, dat gebeurde bij De Wit ook. De belangrijke dingen zijn dan in ieder geval oke. Bij ons zat nog ergens een krom stokje in een zak, die is per post gemakkelijk te vervangen en gebeurde ook. Doen we niet moeilijk over, want ook met krom stokje konden we kamperen in de tussentijd.
Maar ik zou het wel een heel groot bezwaar vinden als ik met de vouwwagen het hele eind weer terug zou moeten voor grote mankementen. Of dat ik een kampeertrip moet uitstellen. En dan maakt het voor mij geen enkel verschil of de vouwwagen 4000 of 14000 euro kost. Elke klant is het het waard om je best voor te doen, toch? Een tevreden klant is je beste reclame, daar teer ik al jaren op met mijn bedrijf.
@ drees. Idd dat is het belangrijkste. Het maakt niet uit wie de leverancier is. Het gaat erom hoe het product word opgeleverd. Ongeacht de prijs.
Citaat van: leeuw op juni 29, 2014, 10:48:42 PM
Dat is een reactie die normaal voor een Holtkamper niet geaccepteerd wordt. Waarom voor een AK dan wel.
Ik geloof dat ik je reactie niet helemaal goed begrijp, maar ik reageer even op hoe ik je bericht lees:
Dit was mijn persoonlijke reactie op de aflevering van mijn AK via Erica. Als ik een HK gekocht had, was mijn reactie identiek geweest. alleen had ik dan voor het herstel naar Bunnik moeten rijden i.p.v. Zeist. Zoals ik al aangaf: wat je bij aflevering tolereert (vooropgesteld dat het opgelost wordt) verschilt n.m.m. van klant tot klant.
Wat mij persoonlijk hooguit opvalt (maar daar heb ik hier niet over gerept) is dat mensen, als ze bij HK een probleem hebben, dat (volgens de kopers zelf) nogal eens als een 'nooit eerder voorgekomen probleem' bestempeld wordt, terwijl dan blijkt dat e.e.a. in latere versies van die klapper wel structureel veranderd c.q. verbeterd is. En sommige HK kopers vinden dat op z'n minst opmerkelijk, maar niet zelden niet echt goed van HK.
Aart Kok is daar n.m.m. opener over. Die geeft gewoon toe dat een geolied beuken blad een fout was, dat dat bij meerdere wagens problemen heeft opgeleverd en dat dat opgelost wordt en is. Verder ken ik van AK eigenlijk geen structurele problemen of probleempjes.
Een vouwwagen is niet zo'n industrieelproduct als een auto. Dat hier eens wat aan schort bij oplevering is niet meer dan normaal.
En ja, het is vervelend dat er iets niet helemaal in orde is, maar maak er geen hals zaak van als het keurig opgelost wordt. Het is wat Frank zegt, hoe wordt het opgelost.
Mocht je er wel wakker van liggen wanneer het niet helemaal 100% is in 1x, ga dan in ieder geval geen huis bouwen.
Citaat van: Jerome op juni 30, 2014, 09:57:34 AMMocht je er wel wakker van liggen wanneer het niet helemaal 100% is in 1x, ga dan in ieder geval geen huis bouwen.
Waarbij aangetekend dat een huis bouwen al gauw 15 vouwwagens kost en in het algemeen met beproefde middelen, methoden en materialen gebeurt. :#
Ja en als dan iemand me nog uit kan leggen wat de transport en montagekosten eigenlijk inhouden.
Je koopt een vouwwagen in Nederland bij Aart Kok in Heemstede en haalt hem zelf op, toch betaal je transportkosten.
Dan heb ik het nog niet eens over montagekosten dacht dat ik een complete vouwwagen kocht en niet een meccanodoos.
Dezelfde idioterie zie je bij auto's en schijnbaar vindt iedereen dit normaal. Vroeger heette het volgens mij bij Aart Kok afleverinskosten.
Moesten ze hem helemaal voor van de trailer duwen en kreeg je ook nog een instructie van een uurtje.
Ik vindt de Kavango een prachtige vouwwagen en ben er erg blij mee, maar een "warm" Aart Kok gevoel heb ik er niet bij. Aart Kok is gewoon een leverancier van een product niet meer en niet minder.
Citaat van: Theun1957 op juni 30, 2014, 09:16:27 PM
Aart Kok is gewoon een leverancier van een product niet meer en niet minder.
En ik, ik ben gewoon een klant en gun een ondernemer en zijn personeel een goede boterham. Mits ik goed behandeld wordt en het idee heb een eerlijke prijs te betalen.
Citaat van: Theun1957 op juni 30, 2014, 09:16:27 PMIk vindt de Kavango een prachtige vouwwagen en ben er erg blij mee, maar een "warm" Aart Kok gevoel heb ik er niet bij. Aart Kok is gewoon een leverancier van een product niet meer en niet minder.
Klopt. Maar is er een reden om aan te nemen dat dat anders zou (moeten) zijn dan? Ik bedoel, is er iets op basis waarvan je zou mogen verwachten dat Aart Kok een heilige is? Of op z'n minst veel meer zou zijn dan de leverancier van een product?
Over afleveringskosten: ik kocht eerder dit jaar mijn auto. Kostte ook 15K (grijs kenteken).
Ik heb toen -omdat ik dat ook altijd zo'n overbodig bedrag vond, gewoon gevraagd waar ik die 350,- (of iets dergelijks) afleveringskosten precies voor betaal en heb daar gewoon netjes antwoord op gekregen. Had ik ook niet kunnen betalen. Dan had ik er zelf een tank diesel in moeten mikken, de transport-beschermlaag en de stickers en de beschermhoezen en -folies eraf moeten halen, zelf de radio in moeten stellen en had ik 'm zelf de nulbeurt moeten geven.
Wil men geen afleverkosten dan gaat de prijs omhoog. Maar dat doet een verkoper liever niet. Want die prijs in de lijst is toch waar men primair naar kijkt.
Ook Aart Kok z'n boterhammetje heeft beleg nodig. En dat moet nu eenmaal uit de lengte of uit de breedte. :)
Citaat van: Jerome op juni 30, 2014, 09:57:34 AM
Een vouwwagen is niet zo'n industrieelproduct als een auto. Dat hier eens wat aan schort bij oplevering is niet meer dan normaal.
Dat is natuurlijk niet waar. Een vw wordt gemaakt in een fabriek, in redelijk grote aantallen en is dus een industrieel product waarbij je mag verwachten dat er een gedegen eindcontrole van het productieproces is.
Citaat van: villeke op juni 30, 2014, 10:34:18 PM
Dat is natuurlijk niet waar. Een vw wordt gemaakt in een fabriek, in redelijk grote aantallen en is dus een industrieel product waarbij je mag verwachten dat er een gedegen eindcontrole van het productieproces is.
Toch is er nogal een verschil tussen productie aantallen en methoden, of je spreekt over enkele honderden vouwwagens per jaar of enkele honderden auto's per dag. Je hoeft er geen zoekplaatje van te maken om de verschillen tussen de fabrieken te ontdekken.
Wanneer vouwwagens in zelfde aantallen als auto's gemaakt zouden worden, zou de kwaliteit en prijs heel anders uitzien. Het opbouwen van een vouwwagen en het maken van de tent blijft enigszins ambachtelijk, ook als is het een industrieel product.
Citaat van: Jerome op juni 30, 2014, 10:51:02 PMWanneer vouwwagens in zelfde aantallen als auto's gemaakt zouden worden, zou de kwaliteit en prijs heel anders uitzien. Het opbouwen van een vouwwagen en het maken van de tent blijft enigszins ambachtelijk, ook als is het een industrieel product.
Klopt. Bij een auto is een belangrijk deel van de productielijn gerobotiseerd en is het productieproces zelf veel meer onder controle, met toepassing van veel kleinere toleranties dan bij handwerk, wat de bouw van een vouwwagen in feite is (op de productie van de toegeleverde materialen na).
Dat het vooral handwerk is, is ook ongetwijfeld de reden dat Art Kok de productie in Polen doet. Voor auto's kun je nog wel in Nederland (lees: Born) blijven.
Het gaat mij er niet om dat ik geen afleveringskosten wil betalen. Ik wil niet betalen voor niets.
Toen ik de vouwwagen haalde waren er na thuiskomst wel wat punten die niet 100% ok waren.
Ergste was nog wel dat de remmen niet Ok waren, dit is trouwens later wel volledig goed opgelost.
Daarnaast zaten er aan de keukenbeugels scherpe randen waar meteen de hor aan de zijkant door scheurde. Net zoals eerder genoemd over de condor doublelock wordt wel meeverkocht maar men zegt dat de borgmoer niet nodig ipv even 2 boutjes te vervangen. Is toch zeker 15 min werk.
Het punt is dat het gewoon bij AK een verkapt deel van de prijs is. Deze lijkt lager in de prijslijst maar er komt van alles bij.
Dit geldt trouwens voor alle merken volgens mij. Hoe ze het doen maakt mij niet uit denk dat het uitgangspunt moet zijn dat als het eea doorberekend wordt de prestatie daar ook naar moet zijn en alles dan ook 100% in orde moet zijn. Foutjes maken we natuurlijk allemaal dus iets missen kan altijd maar ik had toch de impressie dat er helemaal niets gecontroleerd was.
Citaat van: Jerome op juni 30, 2014, 10:51:02 PM
Toch is er nogal een verschil tussen productie aantallen en methoden, of je spreekt over enkele honderden vouwwagens per jaar of enkele honderden auto's per dag. Je hoeft er geen zoekplaatje van te maken om de verschillen tussen de fabrieken te ontdekken.
Wanneer vouwwagens in zelfde aantallen als auto's gemaakt zouden worden, zou de kwaliteit en prijs heel anders uitzien. Het opbouwen van een vouwwagen en het maken van de tent blijft enigszins ambachtelijk, ook als is het een industrieel product.
Ik blijf er bij dat aantallen niet doorslaggevend hierin hoeven te zijn. Exclusieve producten in kleine aantallen gemaakt kunnen van zeer hoog afwerkingsniveau zijn. Aangezien de AK's en HK's tot het topsegment behoren van de VW markt mag je m.i. verwachten dat er een zeer gedegen eindcontrole is. Een ontwerpfout haal je er dan niet uit en dit geldt ook voor de auto industrie (zie bv de regelmatig terugkerende terugroepacties van verschillende automerken), maar slordigheden zouden dan niet voor moeten komen. Met de aflevering van onze combi-camp (toch ook zeker geen B-merk) was te veel mis wat puur slordige fabricage betreft zonder gedegen eindcontrole. De leverancier (de VWS in ons geval) lost alles best ok tot goed op. Wat ik echter via de VWS wel verneem is dat AK iedere keer verklaart dat wij uniek zijn in de gebreken die wij ter sprake brengen. Gezien het type gebreken, plus gedeelde ervaringen met eigenaren van dezelfde CC flexi, is dat aantoonbaar onjuist. AK weet dat en erkent dat niet. M.i. neem je de klant dan onvoldoende serieus en laten we wel wezen, de prijzen die wij met z'n allen betalen voor een nieuwe vouwwagen is nu eenmaal zeer pittig voor, en nu chargeer ik, "een tentje op wielen". Dus mag je kwaliteit verwachten.
Citaat van: Theun1957 op juli 01, 2014, 12:03:10 AMHoe ze het doen maakt mij niet uit denk dat het uitgangspunt moet zijn dat als het eea doorberekend wordt de prestatie daar ook naar moet zijn en alles dan ook 100% in orde moet zijn. Foutjes maken we natuurlijk allemaal dus iets missen kan altijd maar ik had toch de impressie dat er helemaal niets gecontroleerd was.
Alles is in het algemeen ook in orde. Alleen niet in één keer. :# En dat gebeurt wel in meer branches:
"Dat nieuwbouwhuizen vaak helaas niet vlekkeloos worden opgeleverd, blijkt wel uit het feit dat onze bouwkundigen gemiddeld zo'n 28 ondeugdelijke zaken aantreffen. Ook bij de oplevering kan een bouwkundige u bijstaan. (http://www.nieuwbouw-woningen.nl/alles-over-nieuwbouw/uitleg/vereniging-eigen-huis)
Moet je nagaan. Laat je ex. bouwgrond voor pakweg 2,5 ton een huis bouwen, moet je een bouwkundige meenemen om er gemiddeld (dus het kunnen er ook anderhalf keer zoveel zijn) 28 fouten in vast te stellen. Dat moet toch gewoon in één keer 100% goed zijn voor zo'n bedrag?
Citaat van: villeke op juli 01, 2014, 12:05:29 AM
Ik blijf er bij dat aantallen niet doorslaggevend hierin hoeven te zijn. Exclusieve producten in kleine aantallen gemaakt kunnen van zeer hoog afwerkingsniveau zijn. Aangezien de AK's en HK's tot het topsegment behoren van de VW markt mag je m.i. verwachten dat er een zeer gedegen eindcontrole is. Een ontwerpfout haal je er dan niet uit en dit geldt ook voor de auto industrie (zie bv de regelmatig terugkerende terugroepacties van verschillende automerken), maar slordigheden zouden dan niet voor moeten komen. Met de aflevering van onze combi-camp (toch ook zeker geen B-merk) was te veel mis wat puur slordige fabricage betreft zonder gedegen eindcontrole. De leverancier (de VWS in ons geval) lost alles best ok tot goed op. Wat ik echter via de VWS wel verneem is dat AK iedere keer verklaart dat wij uniek zijn in de gebreken die wij ter sprake brengen. Gezien het type gebreken, plus gedeelde ervaringen met eigenaren van dezelfde CC flexi, is dat aantoonbaar onjuist. AK weet dat en erkent dat niet. M.i. neem je de klant dan onvoldoende serieus en laten we wel wezen, de prijzen die wij met z'n allen betalen voor een nieuwe vouwwagen is nu eenmaal zeer pittig voor, en nu chargeer ik, "een tentje op wielen". Dus mag je kwaliteit verwachten.
Hier sluit ik mij geheel bij aan. Dat bij de productie van een auto een groot gedeelte gerobotiseerd is maakt niet uit, het eindresultaat moet hetzelfde zijn: een product dat aan de eisen, die voor de productie aan het product gesteld zijn voldoet. En als ik die redenering volg accepteren de genoemde vouwwagen producenten kennelijk een behoorlijke afwijking aan die eisen of er is geen (goede) eind controle.
Nou wil ik n.a.v eerdere opmerking (Frankie en Jeromme) wel aangeven dat ik (wij) zeer blij zijn met onze klapper en daar geen problemen mee/ klachten over hebben. De zaken die ik genoemd heb, zijn voor mij geen zaken waarmee ik naar Heemskerk ga rijden om die op te laten lossen.
Ik geef alleen maar aan dat in mijn ogen de
verwachting die een klant mag hebben bij een AK of HK en Combi-Camp niet waar gemaakt worden. Het product is prima maar de manieren waarop een fabrikant de (fabrikage)fouten eruit haalt zijn niet voldoende en de service die geboden wordt n.a.v. geconstateerde fouten ook niet.
En daarom haal ik ook steeds de vergelijking aan met een personenauto: iedereen heeft bij een bepaald merk een bepaalde verwachting van die auto. Datzelfde geldt ook voor de vouwwagen merken.
En ik verwacht bij Aart Kok een bepaald product met een bepaalde service en beide van een bepaald niveau. En die worden volgens mij in de verste verte niet gehaalt. Uiteraard kan het zijn dat mijn verwachtingen te hoog zijn. Maar ik ben van mening dat de fabrikanten een groot risico nemen als ze fouten accepteren en daarbij ook accepteren dat die fouten er pas uitgehaald worden als de klant dat aangeeft. Klanten kunnen dan gaan klagen waardoor je meer moeite moet gaan doen om de klant tevreden te stellen. Voorkomen is beter dan genezen
Het belangrijkste is dat de "wil"er is om alles zo goed mogelijk af te leveren. Is die wil er niet om wat voor reden dan ook (motivatie, financieel) dan kan je wel 1000 euro afleverkosten betalen maar het wordt hem nooit.
Begin dit jaar heb ik een nieuwe auto gekocht en hoewel het geen Rolls Royce is maar slechts een Dacia deed mijn garage er alles aan om de auto perfect af te leveren, ze wilden zelfs niet eerder afleveren omdat ze de tijd wilde hebben om alles goed te controleren. Om deze reden heb ik ook deze garage gekozen, je hebt er gewoon een goed gevoel bij. Dit zoals eerder gezegd had ik bij Aart Kok totaal niet.
Citaat van: villeke op juli 01, 2014, 12:05:29 AMde prijzen die wij met z'n allen betalen voor een nieuwe vouwwagen is nu eenmaal zeer pittig voor, en nu chargeer ik, "een tentje op wielen". Dus mag je kwaliteit verwachten.
Als je die prijs 'zeer pittig' is, moet je ook kunnen aangeven wat een prijs is die niet pittig is en waarvoor je geen kwaliteit hoeft te verwachten. Probleem is dat je dat dus niet kunt, als je niet aan kunt geven uit welke componenten de prijs opgebouwd is. 'Pittig geprijsd' is in absolute zin een volkomen slag in de lucht.
Zoals al aangegeven met het voorbeeld van het huis is het absolute bedrag dat je betaalt geen maat. Hooguit de prijs ten opzichte van hetzelfde product bij een ander. maar zelfs daarover kun je discussieren. Als we de prijzen van Aart Kok afzetten tegen de prijzen en de horrorverhalen over Holtkamper die hier de ronde gedaan hebben, dan doet Aart Kok het m.i. echt zo slecht nog niet.
Citaat van: Theun1957 op juli 01, 2014, 08:01:58 AMOm deze reden heb ik ook deze garage gekozen, je hebt er gewoon een goed gevoel bij. Dit zoals eerder gezegd had ik bij Aart Kok totaal niet.
Dus om een of andere reden vind je dat je bij Aart Kok hetzelfde gevoel moet hebben als bij je garage. Zonder dat je weet wat de winstmarge op één van beide producten is en of voor de service die voor die marge geboden kan worden wel ruimte is.
"Nou, dan maakt hij het product maar een beetje duurder" zullen mensen dan zeggen. Probleem daarvan is dat zijn wagens dan minder makkelijk concurreren en gezien worden als duur, waardoor men een intrinsiek hogere productkwaliteit verwacht, die vervolgens weer meer kost om te maken, waardoor de prijs weer omhoog moet om een winstmarge te behalen etc. etc.
Citaat van: Frankie op juli 01, 2014, 08:43:33 AM
Als we de prijzen van Aart Kok afzetten tegen de prijzen en de horrorverhalen over Holtkamper die hier de ronde gedaan hebben, dan doet Aart Kok het m.i. echt zo slecht nog niet.
Ongetwijfeld waar. Maar als je daar tegenover Theun1957's Dacia zet met een garage die wel doet wat je mag verwachten en de top of the class in de vouwwagen branche niet dan zit er iets mis. Kennelijk is men van mening dat het allemaal wel goed gaat zoals het gaat en leunt men lekker achterover. Dat is ook jaren zo geweest in de autobranche en daar is nu duidelijk te zien wat daar de gevolgen van zijn: de ene na de andere garage valt om terwijl een paar jaar geleden de hemel de grens was.
Citaat van: KenJo op juli 01, 2014, 09:22:30 AMMaar als je daar tegenover Theun1957's Dacia zet met een garage die wel doet wat je mag verwachten en de top of the class in de vouwwagen branche niet dan zit er iets mis.
Waarom
1. stel je deze dealer als norm
Het gaat zoals je al aangaf ontzettend slecht in de autobranche. Terwijl de vouwwagenmarkt groeit. Autodealers moeten zowat op onoirbare voorstellen van klanten ingaan om nog een auto te slijten. Aart Kok is van één naar twee trailers per transport gegaan. Bovendien heeft hij z'n dealerschappen ingetrokken. Dat brengt groeistuipen met zich mee.
2. ga je uit van 'wat je mag verwachten'? Wat feitelijk een onjuiste definitie is. Er is niet zo iets wat je 'mag verwachten'. Er is hooguit zoiets als 'wat je verwacht'. En zoals ik al eerder aangaf: verwachtingen zijn meer dan eens persoonsgebonden.
Citaat van: KenJo op juli 01, 2014, 09:22:30 AMdaar is nu duidelijk te zien wat daar de gevolgen van zijn: de ene na de andere garage valt om terwijl een paar jaar geleden de hemel de grens was.
Klopt. Maar het is niet per definitie zo dat het ene merk beter scoort dan het andere. Hooguit dat de ene dealer beter scoort dan de andere.
De bult van het geld dat voor continuïteit zorgt wordt bij dealers ook niet primair verdiend met de verkoop, maar met de daarna verkochte beurten c.q. de garage die naast die showroom staat. Ook daarom gaat die vergelijking autodealer/vouwwagenmerk niet op.
Het zal ook nog lang duren voordat klanten in plaats van een Aart Kok een ander merk kiezen. Als dat al ooit gaat gebeuren. Je koopt bij een vouwwagen zoals ik bij het Consumentenbondverhaal al aangaf, namelijk niet alleen een ding van prijs X met een service Y. Zoals bij zoveel producten overigens. Theun1957 Heeft die Dacia als merk tenslotte niet primair gekozen vanwege de aftersales service van de dealer.
Het verdienmodel van een autodealer/garage draait om onderhoud, niet om verkoop. Dus doet de garagist veel om een verkochte auto bij hem in onderhoud te krijgen. Je zaait om te oogsten, niet uit verveling.
Ik denk niet dat het verdienmodel van Aart Kok draait om onderhoud, feitelijk is het een dozenschuiver.
Kijk uit met vergelijkingen die je maakt om je verwachtingen op te baseren (tenzij het beleven van teleurstellingen je doel is).
Theun1957 Heeft die Dacia als merk tenslotte niet primair gekozen vanwege de aftersales service van de dealer.
Nee maar wel de dealer bij de Dacia gekozen, gebaseerd op ervaringen van kennissen en dat is niet de dealer die het dichtst in de buurt zit.
De Kavango heb ik gekozen omdat ik het een top vouwwagen vindt en mij aansprak.
Citaat van: Frankie op juli 01, 2014, 08:43:33 AM
Als je die prijs 'zeer pittig' is, moet je ook kunnen aangeven wat een prijs is die niet pittig is en waarvoor je geen kwaliteit hoeft te verwachten. Probleem is dat je dat dus niet kunt, als je niet aan kunt geven uit welke componenten de prijs opgebouwd is. 'Pittig geprijsd' is in absolute zin een volkomen slag in de lucht.
Nou laten we zeggen, alles boven de 10000 euro is zeer pittig en bij dat soort bedragen worden de componenten 'design', 'coolness', 'hip', 'trendy', 'gewild', etc... van grote invloed op de prijs van de VW. Pin mij niet vast op specifiek dit bedrag want deels subjectief, maar dat het veel geld is staat buiten kijf.
En dat geeft in principe niets. Ik ben groot fan van Apple. Bij een iPhone/iMac/iPad weet ik dat ik grotendeels betaal voor 'het Merk', maar ik weet ook dat ik betaal voor sublieme afwerking, fantastische functionaliteit, enorm gebruiksgemak en (m.i.) prachtig design. De filosofie is er ook op gericht een topkwaliteit product af te leveren wat een gedegen ontwerp- en productiefase vereist maar ook dito eindcontrole.
De HK (en de topmodellen van AK en CC) zijn dan de iPhone's in de VW branche en dus vind ik dat de afwerking dan top moet zijn en, zoals ik al eerder schreef, dat in dat geval een slordige afwerking en/of slechte eindcontrole echt niet kan.
CiteerWanneer vouwwagens in zelfde aantallen als auto's gemaakt zouden worden, zou de kwaliteit en prijs heel anders uitzien. Het opbouwen van een vouwwagen en het maken van de tent blijft enigszins ambachtelijk, ook als is het een industrieel product.
Kwaliteit is naar mijn mening niet direkt afhankelijk van prijs of hoe het gemaakt wordt. In mijn werk heb ik al heel vaak gezien dat kwaliteitsverbeteringen vaak ook juist
kostenbesparend werken. Ga maar na: als de kwaliteit direkt goed is, hoef je minder te controleren én hoef je niet te repareren. Als iets makkelijker te monteren is, is de kans op beschadigingen kleiner, enz. Daarbij heeft elk product wel te maken met handwerk. (Voor een auto moet de bekleding ook genaaid worden, net als een tent van de vouwwagen.)
Het is naar mijn ervaring ook meer, wat vindt je belangrijk en waar heb je je aandacht bij. Natuurlijk zijn fouten nooit 100% te voorkomen, maar door daar wel naar te streven, voorkom je wel 9 van de 10 problemen die de klant ervaren. Dat streven wil ik graag merken bij degene die mij een product levert. Als dat er is, accepteer ik dat ene probleem, anders ga ik liever naar een ander.
Citaat van: Drikusniet op juli 01, 2014, 12:45:14 PM
Kwaliteit is naar mijn mening niet direkt afhankelijk van prijs of hoe het gemaakt wordt. In mijn werk heb ik al heel vaak gezien dat kwaliteitsverbeteringen vaak ook juist kostenbesparend werken. Ga maar na: als de kwaliteit direkt goed is, hoef je minder te controleren én hoef je niet te repareren.
Dat is beslist waar. Maar er zijn talloze definities van kwaliteit in diverse fasen van het ontwerp- productie- en verkoopproces.
Jij hebt het nu over kwaliteit(sborging) van de productie. Een ander heeft het weer over de kwaliteit van de gebruikte materialen. Weer een ander over de kwaliteit van de afwerking. De volgende weer over kwaliteit als in de deugdelijkheid en verwachte levensduur. Er is niets zo aan discussie onderhevig als de definitie van 'kwaliteit'. En niet al die definities werken per definitie kostenbesparend.
Citaat van: Drikusniet op juli 01, 2014, 12:45:14 PMDaarbij heeft elk product wel te maken met handwerk. (Voor een auto moet de bekleding ook genaaid worden, net als een tent van de vouwwagen
Ga er maar vanuit dat bij een vouwwagen feitelijk alles handwerk is.
Leuke discussie, die oneindig door kan gaan. Gaan we hem nog interessanter maken.. De prijs..
AK zoekt Polen ook al op voor de productie van de wagens zo lees ik hier. Allemaal om de kosten te drukken / meer winst te maken.
Wat zal de winstmarge op een gemiddelde AK zijn? Qua onderhandeling wordt je namelijk al snel met je rug tegen de muur geduwd en kun je alleen met wat opties vaak nog wat regelen.
Is de marge dan echt zo dun? Lijkt mij stug..
Citaat van: rijzinga op juli 05, 2014, 08:58:08 PMIs de marge dan echt zo dun? Lijkt mij stug..
Daar horen de volgende vragen bij:
- Wat vind jij 'dun' en wat 'dik' en waarom?
- Wat denk je dat de kostprijs van een vouwagen is, of liever: wat denk je dat Aart Kok in Polen voor een wagen moet betalen?
- Als we er vanuit mogen gaan dat de tent en het doek in Nederland geproduceerd worden en dat handwerk is, wat mag dat dan kosten?
- Hou je er rekening mee dat Aart Kok bij verkoop al begint met het aan de fiscus afdragen van de 21% BTW?
Bottom line: zolang niemand een zinnig woord kan zeggen over de productiekosten van een vouwwagen (van Aart Kok) kun je noch stellen dat de marges dun zijn, noch dat ze ruim zijn.
En a propos onderhandelen: Als je met een leverancier van een product onderhandelt over de prijs, onderhandel je effectief over zijn inkomen. Denk daar voor de aardigheid eens over na en vraag je af wat jij zou doen als je elke dag dat je op je werk komt moet onderhandelen over wat je die dag precies gaat verdienen. KK
CiteerEn a propos onderhandelen: Als je met een leverancier van een product onderhandelt over de prijs, onderhandel je effectief over zijn inkomen. Denk daar voor de aardigheid eens over na en vraag je af wat jij zou doen als je elke dag dat je op je werk komt moet onderhandelen over wat je die dag precies gaat verdienen. (http://www.vouwwagenclub.info/forum/Smileys/default/koffie.jpg)
Klopt helemaal, maar bij elke aankoop die je doet, heeft invloed op het inkomen & arbeidsomstandigheden van een heleboel mensen, dat is de kracht van jouw eigen 'inkoopbeleid'. Denk bijvoorbeeld aan 'Fair trade'. En als een leverancier moeite met dat feit heeft, dan moet hij naar mijn mening stoppen ondernemer te zijn. En daarnaast moet ik ook hard werken om dat geld bij elkaar te krijgen en kan ik het ook maar één keer uitgeven.
Overigens is Roden overgestapt naar Aart Kok, omdat hij daarbij betere marges heeft (volgens zijn eigen woorden :J )
Citaat van: Drikusniet op juli 05, 2014, 10:42:27 PMEn daarnaast moet ik ook hard werken om dat geld bij elkaar te krijgen en kan ik het ook maar één keer uitgeven.
Ja, maar dan heb je het al verdiend. (of althans, gekregen. ;) ) En op jouw beurt wellicht ook weer doordat een verkoper geprobeerd heeft via een nette marge het salaris voor anderen binnen te slepen. :#
Kostprijs, deze kan ik vanuit mijn kennis en ervaring redelijk inschatten. Maar als je alleen naar de kostprijs kijkt ga je aan nogal wat punten voorbij. Zo gaan ook bij Aart Kok eerst de kosten voor de baten uit. De vouwwagen moet ontwikkeld worden wat de nodige voorinvestering met zich mee brengt. En dit gaat ook niet allemaal in 1x goed. Je zal garantie moet geven, dus ook een stroppen pot hoort erbij. Dan is het zover, je gaat de eerste serie van 10 bestellen in Polen. Die Polen zeggen ook niet, meneer Kok u hoeft pas te betalen als u ze verkocht hebt. Dus meneer Kok moet naar de bank of heeft zelf nog wat gespaard en kan zo de Polen betalen. Iemand loopt er dus risico en wil daar wat premie over ontvangen. Uit eindelijk is het zover en kan de vouwwagen verkocht worden. Doe je dat dan tegen kostprijs? Nee natuurlijk niet, je wil uiteindelijk toch wat verdienen en opnieuw kunnen investeren. Maar tegen welke prijs ga je je product verkopen, het is maar wat de gek er voor geeft? Of toch niet? In het geval van aandelen is het inderdaad vaak zo. Maar als het om een product gaat zijn de winst marges vaak niet zo wild. Zeker als het om een product gaat met beperkte complexiteit. Want voor je het weet begint iemand anders een vouwwagenbedrijf en verkoopt net wat onder jou prijs en biedt net wat meer functionaliteit. Dat heet concurrentie.
Al met al de verkoopprijs wordt door de markt bepaald, en wanneer daar boven gemiddelde marges gemaakt worden komt er iemand die het voor minder doet en daar sta ja dan met je mooie vouwwagen.
Ik denk dat familie Kok een leuk bedrijf heeft en dat ze samen met hun personeel er flink voor moeten werken om de marge instant te houden, bij de beste prijs/kwaliteit verhouding voor hun klanten.
Maar als je er van overtuigd bent dat je voor de helft van het geld het zelfde kwalitatieve product kan leveren, met het zelfde service en garantie niveau, zou ik de vakantie maar skippen dit jaar en gaan investeren in je eigen vouwwagenbedrijf.
Citaat van: Jerome op juli 06, 2014, 01:50:29 AMWant voor je het weet begint iemand anders een vouwwagenbedrijf en verkoopt net wat onder jou prijs en biedt net wat meer functionaliteit. Dat heet concurrentie.
Al met al de verkoopprijs wordt door de markt bepaald, en wanneer daar boven gemiddelde marges gemaakt worden komt er iemand die het voor minder doet
Die soep wordt iets minder heet gegeten dan je hem hier opdient. Zoals je zelf al aangeeft is door allerlei zaken de drempel om vouwwagens te maken (of preciezer: een concurrerend vouwwagenbedrijf te starten) vrij hoog. Zo'n concurrent staat dus niet zo snel op. Niet in de laatste plaats vanwege een factor die je hier nog achterwege hebt gelaten en dat is marketing. Aart kok (en in mindere mate Holtkamper) heeft rond zijn product een stijl en sfeer hangen waarmee hij zich onderscheidt. Oneerbiedig gezegd: 'het Afrikasfeertje', dat onderstreept wordt door de vormgeving van de wagens. En die factor valt niet zomaar 1-2-3 te beconcurreren. Om die reden staat er ook niet morgen een autofabrikant op die BMW ff van de markt drukt.
Overigens moet van de bruto marge nog een reeks van kosten af zoals transport, marketingkosten, huur en personeelslasten, automatisering, financieringskosten etc. etc. die ook allemaal door blijven lopen als er even een tijdje minder of geen vouwwagens verkocht worden. Die kosten in stille tijden moeten betaald kunnen worden uit de marge in drukkere tijden.
Afijn. zo kun je waarschijnlijk nog een dik boek schrijven over de ins en outs van het vouwwagenproductie- en verkoopbedrijf.
Eén ding is zeker. Wij zijn in Nederland nogal calvinistisch. En dan graag en vooral in ons oordeel over anderen. Ook als we eigenlijk te weinig informatie hebben om een goede beoordeling te kunnen maken.
En dat resulteert in een sfeer waarin we vooral van anderen al heel snel vinden dat ze (en dan met name ondernemers) vast wel (te) veel zullen verdienen en dat daar dus door afdingen best wel een flink bedrag vanaf kan (ten gunste van de portemonnee van degene die de uitspraak doet, uiteraard. Dat dan weer wel...)
CiteerJa, maar dan heb je het al verdiend. (of althans, gekregen. (http://www.vouwwagenclub.info/forum/Smileys/default/wink.gif) ) En op jouw beurt wellicht ook weer doordat een verkoper geprobeerd heeft via een nette marge het salaris voor anderen binnen te slepen. (http://www.vouwwagenclub.info/forum/Smileys/default/widegrin.gif)
Ja, gelukkig wel :O
CiteerEén ding is zeker. Wij zijn in Nederland nogal calvinistisch. En dan graag en vooral in ons oordeel over anderen. Ook als we eigenlijk te weinig informatie hebben om een goede beoordeling te kunnen maken.
En dat resulteert in een sfeer waarin we vooral van anderen al heel snel vinden dat ze (en dan met name ondernemers) vast wel (te) veel zullen verdienen en dat daar dus door afdingen best wel een flink bedrag vanaf kan (ten gunste van de portemonnee van degene die de uitspraak doet, uiteraard. Dat dan weer wel...)
En een goede verkoper zet er dan een extra marge op, zodat hij jou die 'korting' kan geven. :#
Zo, vanwege een welverdiende vakantie niet eerder alles kunnen lezen en reageren.
Nog wel een leuke aanvulling op deze discussie is het volgende... Onze Kampala uit 2010 heeft een onderstel wat gemaakt is door Gerjak Tago. En dat geldt voor heel veel Aart Koks uit die periode (denk totdat ze failliet zijn gegaan) De Gerjak Tago vouwwagens lijken qua indeling (dus bak, opzetsysteem, bedden, keuken (!!) ) exact op die van Aart Kok. Het enige verschil is het type tent wat er over de bak heen getrokken wordt. Deze combinatie was prijstechnisch natuurlijk zeer interessant..
De dealer in Roden heeft indd de overstap gemaakt naar AK, o.a. vanwege de hogere marge. Dat blijkt geen echt groot geheim te zijn, maar geeft dus duidelijk aan dat er mer dan voldoende marge op zit! De stijl die AK hanteert is iets waarmee ze zich proberen te onderscheiden, maar wees eerlijk.. ik heb dat Afrikaans gevoel echt niet. Dat is puur een marketingding voor AK zelf zodat ze er een beleving aan kunnen hangen.
Wat de productiekosten etc. zijn, dat zal lastig achterhalen zijn. Maar reken maar dat ook zij hierover goed hebben onderhandeld. Als je AK volgt op FB dan zie je met regelmaat berichten voorbij komen over meerdere volgeladen trailers met allemaal onderstellen (veel Zambezi overigens).
Citaat van: rijzinga op juli 26, 2014, 08:35:02 AMDe dealer in Roden heeft indd de overstap gemaakt naar AK, o.a. vanwege de hogere marge. Dat blijkt geen echt groot geheim te zijn, maar geeft dus duidelijk aan dat er mer dan voldoende marge op zit!
Ik ben benieuwd waar je deze informatie vandaan hebt. Daarbij moet je overigens een onderscheid maken tussen CombiCamp en Aart Kok klappers. voor de eigen klappers heeft Aart Kok geen dealers (meer).
Citaat van: rijzinga op juli 26, 2014, 08:35:02 AMDe stijl die AK hanteert is iets waarmee ze zich proberen te onderscheiden, maar wees eerlijk.. ik heb dat Afrikaans gevoel echt niet. Dat is puur een marketingding voor AK zelf zodat ze er een beleving aan kunnen hangen.
Nu vraag je hier de lezer eerlijk te zijn over een gevoel dat jij niet hebt. Nee, je waant je in een Aart Kok vouwwagen net zo min in Afrika als dat je van het slapen in een Nomad slaapzak het gevoel krijgt dat je aan een pool-expeditie meedoet. Maar die atmosfeer zit er wel degelijk omheen. En naar mijn idee zit dat zelfs in de tentvorm van met name de Livingstone/Riverlodge modellen.
Zet daartegenover het imago van Holtkamper, dan heeft dat vooral de atmosfeer en het imago en de sfeer van, van ehh.. ja.. ehh... van wat eigenlijk? Een strandtent waar je mee kunt vliegeren? ;)
Citaat van: rijzinga op juli 26, 2014, 08:35:02 AMWat de productiekosten etc. zijn, dat zal lastig achterhalen zijn. Maar reken maar dat ook zij hierover goed hebben onderhandeld. Als je AK volgt op FB dan zie je met regelmaat berichten voorbij komen over meerdere volgeladen trailers met allemaal onderstellen (veel Zambezi overigens).
Ja. dat heet 'verkopen'. Of precieser: 'uitleveren'. Omzet(snelheid) heeft ook niks met marge percentage te maken.
De bedoeling is dat van de marge op die wagens salarissen betaald worden, huur betaald wordt, belasting, marketingkosten... etc. etc. etc. Maar goed, dat was allemaal al eens voorbij gekomen.
Even reageren op B&A roden. En meer marge.
Aart Kok heeft B&A in 2011/12 overgenomen omdat de rekeningen niet (snel genoeg) betaald werden.
Sinds begin 2014 staat het pand van Aart Kok Adventure B&A in Roden te huur op Fundainbusiness. http://www.fundainbusiness.nl/winkel/roden/object-48826155-westeresch-6/kenmerken/ (http://www.fundainbusiness.nl/winkel/roden/object-48826155-westeresch-6/kenmerken/)
bedrijfseconomisch waarschijnlijk geen verbetering. Misschien wel in marge maar onder de streep ...
Daarnaast heb ik begrepen van een ex dealer dat ze benaderd zijn door ESVO om weer vouwwagens van Aart Kok te gaan verkopen, omdat de afname tegenvalt. Facebook is een prachtig medium maar verteld niet altijd de waarheid. (net als een forum en onbekende bronnen)
Citaat van: rijzinga op juli 26, 2014, 08:35:02 AM
De stijl die AK hanteert is iets waarmee ze zich proberen te onderscheiden, maar wees eerlijk.. ik heb dat Afrikaans gevoel echt niet. Dat is puur een marketingding voor AK zelf zodat ze er een beleving aan kunnen hangen.
Nee absoluut. En ik denk dat ze dat thema inderdaad ook alleen maar hanteren voor het goede doel Oxfam-Novib dat ze ondersteunen. Want die paar bomen, grote potten en houten beeldjes die her en der in de showroom staan kosten geen drol. Zeker niet als je dat thema jaren lang blijft herhalen. En het is ook een thema dat in principe nergens op slaat, immers hoeveel mensen zullen met een vouwwagen naar Afrika afreizen om daar te gaan kamperen? Wat dat betreft zou een scandinavisch thema voor CC, Holtkamper ofzo veel realistischer zijn.
Over het goede doel van Aart Kok gesproken (Oxfam Novib) valt mij daarbij op dat de tekst spreek over 2012 en dus al een tijd (kennelijk) niet is bijgewerkt. En ook over de bijdrage die afgestaan wordt is men nou niet erg open: "Al sinds 2006 doneren wij bij elke vouwwagen die wij verkopen
een bedrag aan OXFAM NOVIB. "(bron: www.aartkok.nl)
Dus zoals
rijzinga het al noemde ben ik het ermee eens dat het Afrika gevoel dat AK probeert op te roepen inderdaad meer een marketingding is.
Maar goed dat terzijde. Ik denk inderdaad dat de marges zeer behoorlijk zullen zijn want als jij je het als bedrijf kan veroorloven om maar 1 verkooppunt in heel Nederland te hebben en van daaruit voldoende verkopen te realiseren om het bedrijf levenswaardig te laten zijn dan is dat best knap. Ik kan mij best voorstellen dat er maar zeer weinig mensen zullen zijn die vanuit Limburg of Groningen naar AK afreizen om een klapper te gaan bekijken. Je zal als AK zijnde die mensen dus op een hele andere manier moeten bereiken om niet continue in dezelfde vijver met klanten te blijven vissen. Je moet immers een continuïteit in het aantal verkopen hebben om niet bankroet te gaan.
En als mensen pak 'm beet 10 jaar met een klapwagen doen voordat ze een nieuwe gaan kopen heb je nog geen garantie dat die klant bij jou terug komt.
Citaat van: KenJo op augustus 03, 2014, 09:13:44 AM
Nee absoluut. En ik denk dat ze dat thema inderdaad ook alleen maar hanteren voor het goede doel Oxfam-Novib dat ze ondersteunen.
Dan ben je n.m.m. zeer slecht geïnformeerd. Het is eerder andersom. De marketing van Aart Kok en daarme de ondersteuning van Oxfam Novib komen voort vanuit het feit dat Aart en Anneke Kok verslingerd zijn aan dat continent.
Citaat van: KenJo op augustus 03, 2014, 09:13:44 AMWant die paar bomen, grote potten en houten beeldjes die her en der in de showroom staan kosten geen drol. Zeker niet als je dat thema jaren lang blijft herhalen. En het is ook een thema dat in principe nergens op slaat, immers hoeveel mensen zullen met een vouwwagen naar Afrika afreizen om daar te gaan kamperen? Wat dat betreft zou een scandinavisch thema voor CC, Holtkamper ofzo veel realistischer zijn.
Die suggestie verraadt al dat je bar weinig kennis of ervaring op marketing gebied hebt. Want marketing heeft nu eenmaal niets met 'realistisch' te maken. 90% van alle marketing die gericht is op consumenten is gebaseerd op zaken die wij met z'n allen
net niet kunnen bereiken. Een Kellogg's ontbijt met het ideale gezin waarin nooit iets mis is. Het net even te perfecte gezicht dat je bereikt als je Oil of Olaz gebruikt. De duizend vrouwen die achter je aan rennen als je Axe gebruikt. Elke marketing-uiting is een droomwens en een indentificatiemiddel. Zouden vouwwagenfabrikanten een Scandinavisch thema (of beter nog: een Frans thema) aan hun product hangen, dan zouden ze de plank volkomen mis slaan. Op basis van haar achtergrond en ervaring denk ik dat je Anneke Kok eerlijk gezegd ook weinig hoeft bij te leren over marketing. (Of het zou het feit moeten zijn dat ze zelf de filmpjes presenteert, maar daar vallen evengoed sterke argumenten vóór voor te bedenken.)
Citaat van: KenJo op augustus 03, 2014, 09:13:44 AMOver het goede doel van Aart Kok gesproken (Oxfam Novib) valt mij daarbij op dat de tekst spreek over 2012 en dus al een tijd (kennelijk) niet is bijgewerkt. En ook over de bijdrage die afgestaan wordt is men nou niet erg open: "Al sinds 2006 doneren wij bij elke vouwwagen die wij verkopen een bedrag aan OXFAM NOVIB. "(bron: www.aartkok.nl)
Dus zoals rijzinga het al noemde ben ik het ermee eens dat het Afrika gevoel dat AK probeert op te roepen inderdaad meer een marketingding is.
Volgens mij ontkent niemand dat ook.
Citaat van: KenJo op augustus 03, 2014, 09:13:44 AMMaar goed dat terzijde. Ik denk inderdaad dat de marges zeer behoorlijk zullen zijn want als jij je het als bedrijf kan veroorloven om maar 1 verkooppunt in heel Nederland te hebben en van daaruit voldoende verkopen te realiseren om het bedrijf levenswaardig te laten zijn dan is dat best knap.
Mijn kaasboer heeft ook maar één verkooppunt in heel Nederland en is ook 'levenswaardig' (...). Dat blote feit zegt dus niets.
Citaat van: KenJo op augustus 03, 2014, 09:13:44 AMIk kan mij best voorstellen dat er maar zeer weinig mensen zullen zijn die vanuit Limburg of Groningen naar AK afreizen om een klapper te gaan bekijken. Je zal als AK zijnde die mensen dus op een hele andere manier moeten bereiken om niet continue in dezelfde vijver met klanten te blijven vissen. Je moet immers een continuïteit in het aantal verkopen hebben om niet bankroet te gaan.
Wat je gemakshalve vergeet is de essentie van en bedrijf als dat van Aart Kok. En dat is dat er per jaar 180.000 mensen geboren worden en er dus over 10 jaar in principe 1,8 miljoen nieuwe mensen zijn die 10 jaar ouder geworden zijn en er op hun beurt voor kiezen om een vouwwagen te kopen.
Citaat van: KenJo op augustus 03, 2014, 09:13:44 AMEn als mensen pak 'm beet 10 jaar met een klapwagen doen voordat ze een nieuwe gaan kopen heb je nog geen garantie dat die klant bij jou terug komt.
Er zijn maar twee garanties in dit leven: de dood en de belastingen
Citaat van: Frankie op augustus 03, 2014, 10:19:24 AM
Dan ben je n.m.m. zeer slecht geïnformeerd. Het is eerder andersom. De marketing van Aart Kok en daarme de ondersteuning van Oxfam Novib komen voort vanuit het feit dat Aart en Anneke Kok verslingerd zijn aan dat continent.
Die suggestie verraadt al dat je bar weinig kennis of ervaring op marketing gebied hebt. Want marketing heeft nu eenmaal niets met 'realistisch' te maken. 90% van alle marketing die gericht is op consumenten is gebaseerd op zaken die wij met z'n allen net niet kunnen bereiken. Een Kellogg's ontbijt met het ideale gezin waarin nooit iets mis is. Het net even te perfecte gezicht dat je bereikt als je Oil of Olaz gebruikt. De duizend vrouwen die achter je aan rennen als je Axe gebruikt. Elke marketing-uiting is een droomwens en een indentificatiemiddel. Zouden vouwwagenfabrikanten een Scandinavisch thema (of beter nog: een Frans thema) aan hun product hangen, dan zouden ze de plank volkomen mis slaan. Op basis van haar achtergrond en ervaring denk ik dat je Anneke Kok eerlijk gezegd ook weinig hoeft bij te leren over marketing. (Of het zou het feit moeten zijn dat ze zelf de filmpjes presenteert, maar daar vallen evengoed sterke argumenten vóór voor te bedenken.)
Volgens mij ontkent niemand dat ook.
Mijn kaasboer heeft ook maar één verkooppunt in heel Nederland en is ook 'levenswaardig' (...). Dat blote feit zegt dus niets.
Wat je gemakshalve vergeet is de essentie van en bedrijf als dat van Aart Kok. En dat is dat er per jaar 180.000 mensen geboren worden en er dus over 10 jaar in principe 1,8 miljoen nieuwe mensen zijn die 10 jaar ouder geworden zijn en er op hun beurt voor kiezen om een vouwwagen te kopen.
Er zijn maar twee garanties in dit leven: de dood en de belastingen
Ik verbaas mij regelmatig over jouw onafgebroken geciteer waarbij je dan opmerkingen plaatst, quotes compleet uit hen verband trekt met maar 1 enkel doel: je gelijk krijgen.
Inderdaad Aart Kok is een kaasboer :J
Citaat van: KenJo op augustus 03, 2014, 10:42:53 AM
Ik verbaas mij regelmatig over jouw onafgebroken geciteer waarbij je dan opmerkingen plaatst, quotes compleet uit hen verband trekt met maar 1 enkel doel: je gelijk krijgen.
Ik citeer om duidelijk te maken waar ik op reageer. Dat brengt structuur aan in de zaak. En er is bovendien niks om uit zijn verband te trekken. Al helemaal niet als er in eerste aanleg al geen verband is.
Wat ik doe heeft ook niet tot doel om gelijk te krijgen, maar om aan te stippen dat je impliciete conclusies trekt uit je eigen beweringen die je daar gewoon niet uit kunt trekken. Zoals
"als jij je het als bedrijf kan veroorloven om maar 1 verkooppunt in heel Nederland te hebben en van daaruit voldoende verkopen te realiseren om het bedrijf levenswaardig te laten zijn dan is dat best knap."Gewoon omdat -even afgezien van het feit dat het woord levenswaardig niet bestaat- je uit het hebben van één verkooppunt niets, maar dan ook helemaal niets kunt concluderen, anders dan dat je product een prijs heeft waarbij voldoende mensen de afstand geen probleem achten. Of een product dat zich zodanig onderscheidt dat mensen daarvoor een afstand willen afleggen. Maar dat heeft op zijn beurt weer niets met 'knap' te maken, maar met de door het bedrijf gehanteerde marketingmix (http://nl.wikipedia.org/wiki/Marketingmix).
Voor dat hier een hele discussie komt over het voeren van discussies gaan we terug naar de vraag van de TS :J
Citaat van: En nu? op juni 22, 2014, 04:14:06 PM
Weet iemand hier waar de Kavango geproduceerd wordt? Wij hebben er een van maart 2014 en die komt uit Polen. Maar werden de vouwwagens van Aart Kok niet altijd in Denemarken gemaakt?